Prvi BiH drzavljanin otet u Iraku!!??
-
u_prolazu2
muslimani su bosnjaci iz bih (inace ima ih i u sandzaku)
pravoslavni su srbi iz bih
katolici su hrvati iz bih
svi skupa su bosanskohercegovacki bosnjaci, srbi i hrvati
-
u_prolazu2
Treba konačno priznati da ne samo zbog svoje kompliciranosti, nefunkcionalnosti i skupoće već zbog svoje nedemokratičnosti i nejednake pozicije triju naroda u BiH daytonska BiH nije i ne može biti samoodrživa država.
Zapravo, to je samo jedan prostor nad kojim vlada visoki predstavnik sam ili preko više ili manje poslušnih domaćih političara. Ako se tri naroda ne mogu složiti oko strukture BiH i prava koji će za sve biti isti, onda zbilja ne treba više ni inzistirati na BiH. Ona, naime, nema u tom slučaju razlog svoga postojanja.
Zapravo, to je samo jedan prostor nad kojim vlada visoki predstavnik sam ili preko više ili manje poslušnih domaćih političara. Ako se tri naroda ne mogu složiti oko strukture BiH i prava koji će za sve biti isti, onda zbilja ne treba više ni inzistirati na BiH. Ona, naime, nema u tom slučaju razlog svoga postojanja.
-
Sarajevska Princeza
Hm, ja stvarno mislim da ti iracionalno mislis u ovom primjeru. TA OSOBA nije morala da ide. Cinjenica je da je osoba dobrovoljno prihvatila da ide na svoj sopstveni rizik u Irak iz NJEMU POZNATIH RAZLOGA. Jel radi love, jel radi izazova, jel radi pomoci Iracanima, jel radi ratovanja, jel radi ovog ili onog nije vazno uopste. Sam je odlucio da ide - njegova odluka - njegova odgovornost. Ako je isao preko BH dravnih organa, on je za to placen i nije ga niko natjerao. Mogao je reci necu da idem i gotova stvar. Svaki iskusan covjek zna sta znaci ici u stranu zemlju i koje su posljedice i rizici. On je isto tako znao sta se desava, niko mu nij stavio pistolj na celo i rekao moras. Izvini molim te da je on isao besplatno DA SLUZI U BH VOJSCI a nije primao pare ja bih rekla onda je BH odgovorna da ih bolje pripremi jer niko ne moze kontrolisati onu drugu stranu. Osobe SVIH drzavljanstava su kidnapovane a ne samo BH drzavljani. Ali n nije isao preko BH organa, on je isao dobrovoljno na svoju ruku, znaci njegova odgovornost. Stavio je samog sebe u rizik - dobrovoljno.margareta wrote:Da li bi tako govorila da je tvoje dijete HTJELO da ode u Irak, da su ga tamo uhvatili , a uz to tamo npr. ne daj Bo¾e nema¹ ¹telu da ga izvuèe¹ ?Nije jadnik, sto je jadnik?
Koga je natjerao da ide u Irak?
Ako je bio placen za odlazak u Irak, to je njegov posao, on je za to placen. Znao je gdje ide, znao je kakva je situacija u Iraku. Nije morao ici, njegova odluka - njegova odgovornost.
Mo¾e¹ li zamisliti prvo ZA©TO je ba¹ TAMO ozi¹ao da zaradi pare ????
Naravo da mo¾e¹, samo sit gladome e vjeruje.
Naravno da niko nije toliko silno zabrinut za tog èovjeka, nego je to samo jedan vid negodovanja opæim tretmanom naroda u Bh. od strane politièara. Tom èovjeku je onemoguèeno da radi i zaradi u svojoj zemlji , onemoguèeno mu je kretanje bez vize po zapadu ali mu je omoguèeno da dobrovoljno ide na najveæe rati¹te. Nemoj biti takva , nikad èovjek ne zna ¹ta ga u ¾ivotu mo¾e zadesiti, bila religiozna ili ne, nemoj tako molim te.Samo budi po¹tena i ni¹ta vi¹e.
Ako je osoba dobrovoljno otisla u Irak, ne kao BH predstavnik vec kao dobrovoljac to je sve njegova odgovornost i NIKO NISTA NEMA S TIM, osim on sam. I daj majke ti nemoj da mislis da sam ja nepravedna, nisu LJUDI tako naivni kao sto ti mislis. Kod tebe ispade sad narod uvijek zrtva. Neki jesu a neki nisu - na tebi je da procjenis ko jeste a ko nije i ko je odgovoran.
Sta je on radio u Iraku?
Sto je on isao tamo?
Kakve to veze ima uopste sa BH osim sto je BH drzavljanin?
Ko je odgovoran za to sto je on sam odlucio da ide u kulturu koju ne poznaje, na svoju ruku je isao, niko ga nije natjerao i sam je odgovoran za sve.
Jesu li ga trebali Iracani kidnapovati? Naravno da nisu, ali ne mozes sve Iracane svrstati u kategoriju OVU ili ONU, kao i u svakoj zemlji imas dobrih ljudi, imas losih ljudi, imas kriminalaca, ima spostenih ha ya. Drzava je fakticki u periodu BEZVLASCA i sad otici u Irak na svoju ruku dobrovoljno, zaglaviti u rukama Iracana i onda eh kriva drzava BH na tretman BH drzavljana!
Mozda je ratni profiter? Koji ce normalan covjek otici iz svoje zemlje u Irak na svoju ruku? Jel igdje pisalo da je otisao sluzbeno po zadatku BH organa? NIJE. Prema tome DOBROVOLJAC JE. Ko ce nekome zabraniti da ide dobrovoljno. To je slobodna volja svakog pojedinca na sto nijedan drzavni organ ni bilo ko moze da utice.
-
Sarajevska Princeza
Mi pricamo o DRZAVLJANSTVU.u_prolazu2 wrote:muslimani su bosnjaci iz bih (inace ima ih i u sandzaku)
HRVAT moze biti i musliman.
-
u_prolazu2
i ja - drzava nije bosna, nego bosna i hercegovina, pa je drzavljanstvo bosanskohercegovacko !Sarajevska Princeza wrote:Mi pricamo o DRZAVLJANSTVU.u_prolazu2 wrote:muslimani su bosnjaci iz bih (inace ima ih i u sandzaku)
-
ding-dong
lose...sjedi 1Sarajevska Princeza wrote:Mi pricamo o DRZAVLJANSTVU.u_prolazu2 wrote:muslimani su bosnjaci iz bih (inace ima ih i u sandzaku)
Quius regio,euius religio...Cija zemlja,njegova i vjera(Augsburg,1538)
Evropa za razliku od USA ima nesto sto se zove gradjanski nacionalizam...I nastajala je za razliku od USA nacionalizacijom religija.Hrvat tesko moze biti musliman,gotovo nemoguce.Drugi je pojam drzavljanin Republike Hrvatske.
-
Sarajevska Princeza
Hrvat moze biti i musliman 
Sad se pojedi.
Teorija koju iznosis je nazalost NETOCNA.
Sad se pojedi.
-
ding-dong
sjedi...1Sarajevska Princeza wrote:Hrvat moze biti i musliman
Sad se pojedi.
no imas sanse na popravnom zato sto ce biti uvazeno da ne znas o cemu govoris jer zivis u drzavi potpuno drugacijeg historijskog naslijedja i uredjenja.
-
Sarajevska Princeza
To je cinjenica.
To je cinjenica.
- albus
Zabunjujes Balkanski nacionalizam (koji se izrazava na ovakav nacin zbog naslijedja Osmanlijskog 'samoupravnog' sistema) sa Europskim koji u stvari i ne postoji kao takav. Spreman sam ti obrazlozit sve ovo, ali bojim se da cu dzaba potrosit energiju posto ti ni latinska izreka nije uspjela.ding-dong wrote:lose...sjedi 1Sarajevska Princeza wrote:Mi pricamo o DRZAVLJANSTVU.u_prolazu2 wrote:muslimani su bosnjaci iz bih (inace ima ih i u sandzaku)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Quius regio,euius religio...Cija zemlja,njegova i vjera(Augsburg,1538)
Evropa za razliku od USA ima nesto sto se zove gradjanski nacionalizam...I nastajala je za razliku od USA nacionalizacijom religija.Hrvat tesko moze biti musliman,gotovo nemoguce.Drugi je pojam drzavljanin Republike Hrvatske.
Cuius regio, eius religio moras u najprije u istorijski kontekst stavit da bi mogao znati na sta se tacno odnosi.
Pozdrav!
ps. sta je ono topic bio?