ovo je cisto stvar uvjerenja. Ali kako moze biti gore kada su prije rata u funkciji bile 4 visoke peci koje su izbacivale preko 4 miliona tona celika?Hare_ze wrote:Jebes te pare koje ce Mittal donijeti ako ce nas potrovati. Sto se tice situacije prije rata, opste je poznata cinjenica da su momci iz Zenice ubjedljivo najslabije prolazili na testiranju pri regrutaciji (provjeren podatak, dobijen od jednog od prijasnjih direktora jednog od pogona u zeljezari), sto bi reklo da ta prica "trovali smo se prije rata pa mozemo i sad" - ne stoji. Takodjer, poznata je i cinjenica da je nivo svih stetnih materija bio dvostruko pa cak i trostruko veci od dozvoljenog, ali da se ti podaci prije rata nisu smjeli iznijeti u javnost.jefferson wrote: Nije sve u ovoj prici do Smajlovica, ali, ele nez, i da jeste, nasi ljudi nikako da shvate jednu stvar, mi nemozemo birat ko ce doci.
Mana zenicke industrije poslije II sv. rata jeste sto je bila homogena i vezana za zeljezaru. Pa fakat da bi svi voljeli da vide Intelovu tvornicu chipova na mjestu zeljezare, ali to su davnooooooooooooooooooooo Kinezi uzeli tako sto godisnje skoluju oko 90,000 svojih studenata u Americi dok mi necemo ni da verifikujemo diplome onima koji zavrse fakultete u USA ili Zapadnoj evropi.
Znaci, nemamo prvo dovoljno obrazovanog kadra za cistu industriju, ali zato imamo dobar masinski i metalurski fakultet i fakat da ce Mittal tu soci, nece ici u Niksic.
sada, Mittal posluje cisto kapitalisticki, i ja mislim da je dobar potez sto se ovo radi iz razloga sto je cijena celika vrtoglavo porsala zbog potraznje iz Kine. Tu vazi ko je brzi, i da smo mi rekli, nemoze, prvo ovo ili ono, mittal bi taj novac ulozio u ukrajinu, Srbiju ili ko zna vec gdje, jer kada cijena ovako raste nema puno vremena za pricu, sve ostalo se moze u hodu rjesavati.
Sad fakat da nevalja sto ce svi hemijski spojevi koji postoje biti u zraku, ali isto tako se nekako sjecam da je raja vristala do prije par godina da zeljezara samo proradi, pa makar pusila ko prije rata.
Ako se sjecas situacije prije rata kada su sve 4 visoke peci radile bez filtera na koksari koji sada postoje, onda vrlo dobro znas o cemu pricam.
SDP u Zenici je sam sebi kriv. ja sam isto clan tog istog SDp-a i to mi vise lici na amatersku organizaciju koja kandiduje clanove za predsjendike kucnih savjeta. Nema niti jednog pravog politickog stratega koji bi oformio kampanju, nego se sve svodi na neku ad hoc kampanju.
Sad je situacija jos gora, jer pitaj boga sta ce sagorijevati u visokoj peci koja tek treba proraditi. Sumpor dioksid je jos i najmanji problem, ali sta cemo za olovo, kadmijum i benzol-piren (talozi se u kostima). Takodjer, sve je veci broj kancerogenih oboljenja u Zenici, a bice jos i gore.
I na kraju najveci apsurd, grade UEFA kamp na Crkvickom brdu, ko biva da se reprezentacije spremaju a onda ih trujes teskim metalima i ostalim sranjem koje dolazi iz zeljezare.
I kako da ne krivim Husu i ostale vijecnike (SDA) koji su glasali za ovu sramnu odluku da se dopusti rad bez filtera do 2012. I pri tome kazu da ce se kvalitet vode provjeravati svake dvije godine??? Sve sto je Huso uradio (a sve su to "kozmeticki" projekti) je palo u vodu poslije ove sramotne odluke. Kratkorocno gledano - Zenici treba novac pa cak i od ovakvog kolonizatora kao sto je Mittal. Ali ja vise volim biti zdrav, nego trositi mukotrpno steceni novac na lijecenje. Otisli smo previse u offtopic, mozda smo trebali ovo na podforumu Zenica nastaviti.
Na zenicki SDP necu trositi ni rijeci - sramota!
Mittal nije kolonizator, Mittal radi za svoj interes, i da upravu si, SDA je kriva, ali nemoj odmah pocinjat pricu o kolonizatorima ili o zavjerama kada vlast vrlo lako moze prekinuti proizvodnju da hoce, znaci DO NAS JE! Ja mislim da oni trebaju raditi, a da s epitanje filtera ozbiljni rijesi u najdalje dvije godine. medjutim, te price o kolonijalnom polozaju su gluposti.