ne znam da je iko od moje raje stradao radi toga ali vjerovatno da bi ako se uzme u obzir vrijeme o kojem govorimo...mIRCerka wrote:Jeste, ali kad ti neko dodje na vrata i starom kaze da si napravio tako nesto, stari ubije hljeb u tebi da bjezis od macke ili psa narednih par mjeseci.... Predratni roditelji su znali svoju djecu dobro kazniti cak za recimo pokusaj tuce sa drugom djecom, a sada se sve svodi na DIJETE TREBA KOD PSIHOLOGA....ljudi moji, dijete treba kod psihologa, starce treba razbit necemu da ne valjaju pa tek onda finansijski kazniti, jer kad vec lete za parama i ne odgajaju djecu, onda im te pare treba uzeti...malim kriminalcima ako se sada ne stane u kraj, eto novih gebelsa na ovim prostorima za koju godinu....d2 wrote:sad ja trebam napisati da se ovo oduvijek radilo i da je moja raja radila isto to prije 30 i kusur godina...
PS Da, znam, ima djece u BiH koji nemaju da jedu, ima ljudi kojima tako malo treba da ozdrave, ali dozvolite dragi borci za prava insana, ovo je podforum za hajvane i tema o kvazi-insanima koji zlostavljaju hajvane.
Kada ce ovo vise prestati!!!
Moderator: anex
-
d2
#51 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
-
d2
#52 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
a padobran ?obala wrote:Covjece, ostadoh bez teksta!!! Pa ja kad pauka vidim u kuci, uzmem ga i iznesem u bastu, ili bacim kroz prozor, a kamoli macice, onako slatke... ni ja nisam mogla pogledati sliku, pa kako ti roditelji uopste odgajaju svoju djecu????![]()
Kada sam ja bila mala, nama je u ulici bio dernek kada se maca okoti, a kod koga se okotila, taj je bio glavni u raji, stalno smo donosili mlijeko, salamu, dekice.....a ovo sada, covjece, za nepovjerovati! Ta djeca su prava olos!![]()
![]()
![]()
- alica.k
#53 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
ovo je nazalost nasa svakodnevnica, i ne mislim samo na zivotinje, djeca maltretiraju i drugu djecu i stare ljude. niko prstom da makne. a ko makne nagrabusi vise od djece, malih monstruma.
- Skyfox
#54 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
Ja svoju macku ne bih pustio van ni secunde, nije navikla pa ni ne trazi a pored ovih monstruma nikad si ne bih oprostio da je tako nesto snade
daBodga im se savijest razvila!!!!
daBodga im se savijest razvila!!!!
-
VeljaPas
#55 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
sta SOS Sarajevo cini da se ovakva zvjerstva ne desavaju?.
dakle, jedan od razloga osnivanja SOSa su bile i spoznaje sta su i djeca, traumatizirana ili ne, u stanju uraditi sa zivotinjama.
iz tog razloga i imamo edukacioni program koji je namijenjen svima: od obdanista pa na dalje.
od JU Djeca Sarajeva imamo i zahvalnicu zbog toga. kao i od djecije neuropsihijatrijske klinike i skole Vladimir Nazor (skola za djecu sa posebnim potrebama). da vise ne nabrajam.
1999 smo uz dozvolu federalnog ministarstva za obrazovanje i pedagoskog zavoda stampali prirucnik namijenjen nastavnicima OS pod nazivom Kako postupati sa zivotinjama i po 10 primjeraka je podijeljeno svim skolama u gradu i sire, kao i bibliotekama.
koliko su ovaj problem ozbiljno shvatili vajni nam pedagozi, vidi se na terenu, a i po tome, koliko batina od svojih ucenika sami popiju.
za populaciju od 15 godina pa na dalje smo radili predavanja iz bioetike i o tome koliko je covjek htio to ili ne odgovoran za zivot zivotinja i iz psihologije, o tome, koliko je zivotinja na korist covjeku.
napravili smo 6 internacionalnih izlozbi pod nazivom Zivotinje imaju dusu.
sve ovo je i medijski na odgovarajuci nacin propraceno.
ove godine smo na njihov poziv bili partneri MUPu kantona sarajevo na Kids festu kroz koji je proslo 30.000 djece i odraslih. policija je dakle definitivno phihvatila nas stav: da je okrutnost nad zivotinjama samo trening za okrutnost nad ljudima i da nas treba u svojim naporima da preventivno djeluju na smanjene delikvencije.
nazalost ovakav stav nemaju one institucije koje bi po svojoj vokaciji to morale imati. i nije samo tu kvaka, nego i u primitivnom tradicionalizmu iz kojeg onda, logicno je, proizilazi i tradicionalno primitivanan odnos, ne samo prema zivotinjama, nego prema zivotu uopce.
i nisu samo djeca sa bjelava i grbavice okrutna prema nemocnim nego je to opsta posast u cijeloj BiH.
sve ovo, gore navedeno, itekako dobro znaju u vrhovima vlasti BiH i nista ne preduzimaju.
ako neko misli da SOS sam moze vise uciniti nego sto je na ovom planu ucinjeno i sto i dalje cini, grdno se vara.
ako 500 policajaca i zastitara cuva javni red i mir na koridi u cevljanovicima, sto je kaznjivo clanom 318 krivicnog zakona FBIH i to iz MUPa kantona SA javno priznaju, onda vam je jasno u kakvoj pravnoj drzavi zivimo.
dakle, nije istina da niko nista ne cini, nego je problem isuvise kompleksan da bi ga mogli rijesiti sami zastitari, bez pomoci onih koji imaju vlast i batinu.
dakle, jedan od razloga osnivanja SOSa su bile i spoznaje sta su i djeca, traumatizirana ili ne, u stanju uraditi sa zivotinjama.
iz tog razloga i imamo edukacioni program koji je namijenjen svima: od obdanista pa na dalje.
od JU Djeca Sarajeva imamo i zahvalnicu zbog toga. kao i od djecije neuropsihijatrijske klinike i skole Vladimir Nazor (skola za djecu sa posebnim potrebama). da vise ne nabrajam.
1999 smo uz dozvolu federalnog ministarstva za obrazovanje i pedagoskog zavoda stampali prirucnik namijenjen nastavnicima OS pod nazivom Kako postupati sa zivotinjama i po 10 primjeraka je podijeljeno svim skolama u gradu i sire, kao i bibliotekama.
koliko su ovaj problem ozbiljno shvatili vajni nam pedagozi, vidi se na terenu, a i po tome, koliko batina od svojih ucenika sami popiju.
za populaciju od 15 godina pa na dalje smo radili predavanja iz bioetike i o tome koliko je covjek htio to ili ne odgovoran za zivot zivotinja i iz psihologije, o tome, koliko je zivotinja na korist covjeku.
napravili smo 6 internacionalnih izlozbi pod nazivom Zivotinje imaju dusu.
sve ovo je i medijski na odgovarajuci nacin propraceno.
ove godine smo na njihov poziv bili partneri MUPu kantona sarajevo na Kids festu kroz koji je proslo 30.000 djece i odraslih. policija je dakle definitivno phihvatila nas stav: da je okrutnost nad zivotinjama samo trening za okrutnost nad ljudima i da nas treba u svojim naporima da preventivno djeluju na smanjene delikvencije.
nazalost ovakav stav nemaju one institucije koje bi po svojoj vokaciji to morale imati. i nije samo tu kvaka, nego i u primitivnom tradicionalizmu iz kojeg onda, logicno je, proizilazi i tradicionalno primitivanan odnos, ne samo prema zivotinjama, nego prema zivotu uopce.
i nisu samo djeca sa bjelava i grbavice okrutna prema nemocnim nego je to opsta posast u cijeloj BiH.
sve ovo, gore navedeno, itekako dobro znaju u vrhovima vlasti BiH i nista ne preduzimaju.
ako neko misli da SOS sam moze vise uciniti nego sto je na ovom planu ucinjeno i sto i dalje cini, grdno se vara.
ako 500 policajaca i zastitara cuva javni red i mir na koridi u cevljanovicima, sto je kaznjivo clanom 318 krivicnog zakona FBIH i to iz MUPa kantona SA javno priznaju, onda vam je jasno u kakvoj pravnoj drzavi zivimo.
dakle, nije istina da niko nista ne cini, nego je problem isuvise kompleksan da bi ga mogli rijesiti sami zastitari, bez pomoci onih koji imaju vlast i batinu.
- Pasiflora
#56 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
Tako je. Medjutim, djecu NAJPRIJE moraju odgajati roditelji. Dakle - dragi roditelji su bagra, stoka i da ne pretjeram - najodgovorniji sto njihovi potomci rade to sto rade.Velja wrote:sta SOS Sarajevo cini da se ovakva zvjerstva ne desavaju?.
Da me slucajno neko ne napadne - i ja sam roditelj, na vlastiti ponos.
SOS-u svaka cast, znam da radite sve sto ste u mogucnostiu u okolnostima kakve jesu u nasoj drzavi.
- vjesticanametli
#57 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
sitno wrote:Tako je. Medjutim, djecu NAJPRIJE moraju odgajati roditelji. Dakle - dragi roditelji su bagra, stoka i da ne pretjeram - najodgovorniji sto njihovi potomci rade to sto rade.Velja wrote:sta SOS Sarajevo cini da se ovakva zvjerstva ne desavaju?.
Da me slucajno neko ne napadne - i ja sam roditelj, na vlastiti ponos.
SOS-u svaka cast, znam da radite sve sto ste u mogucnostiu u okolnostima kakve jesu u nasoj drzavi.
kad sam sa sinom posjetila konju, koji je nazalost dan poslije umro, mnogi su se smijali...........kao ono ma daj ba to je konj
cika velja pozz
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#58 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
Vjestice, upravo radi tog smijanja ces shvatiti ono sto ja trubim : Vise volim hajvana od insana.
- cheguevara_k1
#59 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
Bujrum djeco kod mene da mucite zivotinje !!! Imate i macu i malog cuku i malog jeza i jednog gavrana u dvoristu, ali... Sve cu vas pustiti djeco draga da ih mucite pod uslovom da se prvo okusate sa nekim ko je jednak vama ( Mala je jos uvijek stene, a Dobrica je invalid na 3 noge tako da samo njih dvoje trebate da pobijedite
). Ako pobijedite, ja cu vas djeco draga pustiti i mene da mucite, ali ako ne pobijedite, berite kozu na siljak bolje vam je posto od ove vrucine i mene a i njih glava boli, a kad glava boli, onda se tesko razmislja
:D:D
-
mIRCerka
#60 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
nemoj mIRCi ko da muchicheguevara_k1 wrote:Bujrum djeco kod mene da mucite zivotinje !!! Imate i macu i malog cuku i malog jeza i jednog gavrana u dvoristu, ali... Sve cu vas pustiti djeco draga da ih mucite pod uslovom da se prvo okusate sa nekim ko je jednak vama ( Mala je jos uvijek stene, a Dobrica je invalid na 3 noge tako da samo njih dvoje trebate da pobijedite![]()
). Ako pobijedite, ja cu vas djeco draga pustiti i mene da mucite, ali ako ne pobijedite, berite kozu na siljak bolje vam je posto od ove vrucine i mene a i njih glava boli, a kad glava boli, onda se tesko razmislja
:D:D
- cheguevara_k1
#61 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
Ko god od vrlih muucitelja uspije proci Malu i Dobricu mucice i nju
A do sada niko nije uspio da ih prodje. Cak i drzavni sluzbenici ih zaobilaze u sirokom luku 
-
mIRCerka
#62 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
razmisljam o tome da usvojim kakvo pasce dok je malo da ga dresiram da mi cuva vanjske macecheguevara_k1 wrote:Ko god od vrlih muucitelja uspije proci Malu i Dobricu mucice i njuA do sada niko nije uspio da ih prodje. Cak i drzavni sluzbenici ih zaobilaze u sirokom luku
znam mahalu gdje se ovo desilo, prosto ne mogu vjerovati u sta se tako miran i pitom kraj pretvorio...
- Fiore
#63 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
mIRCerka wrote:razmisljam o tome da usvojim kakvo pasce dok je malo da ga dresiram da mi cuva vanjske macecheguevara_k1 wrote:Ko god od vrlih muucitelja uspije proci Malu i Dobricu mucice i njuA do sada niko nije uspio da ih prodje. Cak i drzavni sluzbenici ih zaobilaze u sirokom luku
i da ga yovem CHE
od milja
![]()
znam mahalu gdje se ovo desilo, prosto ne mogu vjerovati u sta se tako miran i pitom kraj pretvorio...
Mirci jel to kladionica na pomolu..
-
mIRCerka
#64 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
Kakva kladionica ba? Pa valjda si do sada shvatio da vise volim hajvana od insana.Fiore wrote:mIRCerka wrote:razmisljam o tome da usvojim kakvo pasce dok je malo da ga dresiram da mi cuva vanjske macecheguevara_k1 wrote:Ko god od vrlih muucitelja uspije proci Malu i Dobricu mucice i njuA do sada niko nije uspio da ih prodje. Cak i drzavni sluzbenici ih zaobilaze u sirokom luku
i da ga yovem CHE
od milja
![]()
Mirci jel to kladionica na pomolu..
- Fiore
#65 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
Ti opet izradi za utakmicu
Nabavi vucka finog., najbolji pas dokazano.. 
- cheguevara_k1
#66 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
ma kakav crni vucko bolan. Nabavicu ja njoj pravog BPK, kad ovi moji rijese da se razmnozavaju. Mogu da dokazem svakom da je najbolji cuvar u stvari pas pokupljen sa ulice. On je dobio dom i branice ga i zivotom ako treba, za razliku od kenjakavih rasnih pasa. Cijeli sam zivot do prije par godina imao rasne pse, zadnjih godinu dvije se bakcem sa mjesancima i odgovorno tvrdim da su bolji od bilo kojeg rasnog psa.
-
mIRCerka
#67 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
kao sto rekoh, preci mi je bio moj hajvan nego insani na stadionuFiore wrote:Ti opet izradi za utakmicuNabavi vucka finog., najbolji pas dokazano..
-
VeljaPas
- Dr.Cuddy
#69 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
treba staviti slike i objavljeni tekst, mačomori jedni...nisu to djeca, to su zvjeri!
Danas sam ostala šokirana. Danas nisam ostala šokirana. Ne mogu se odlučiti koja je od ove dvije tvrdnje točnija. S jedne strane, zaprepastilo me viđeno. S druge strane, s obzirom na svijet u kakvom postojimo, nimalo se nisam zaprepastila. Ili jesam? Ili nisam? Ili jesam? Ili nisam? Čemu god da se priklonim, u oba slučaja se radi o gnjusnom, bahatom, neodgojenom, odvratnom, ljigavom, bešćutnom, divljačkom, umobolnom, morbidnom, žalosnom, psihopatskom, monstruoznom, neciviliziranom, primitivnom, bijednom, gadljivom i nadasve sramotnom činu! Pljuc!
Na svoju veliku žalost, danas popodne sam zamijetila tri dječaka od nekih 12 godina kako se glasno krevelje pod mojim prozorom. Na ogradu obližnjeg balkona bijaše naslonjena bakica u crnini koja je izašla okupati se u popodnevnim zrakama sunca. Dječaci su ju ubrzo spazili, počevši joj dobacivati pogrdne pošalice te joj važno pokazujući srednji prst, iz čista mira. Bakica nije reagirala. Vidjevši da ne reagira, potražili su novu zanimaciju. Iza obližnjeg automobila pronašli su leš mrtve mačke. Ne, u tom lešu dječaci nisu vidjeli nesretnu sudbinu preminule mace. Ma čak i ako nisu osjetili elementarno sažaljenje, pitam se kako im se mrtvo tijelo uginule životinje barem nije gadilo ili ga se nisu bojali, tim više što su još djeca? Umjesto toga, najveći hahar među njima započeo je svoju sramotnu predstavu ne bi li impresionirao dvojicu prijatelja i prikazao im se kao neupitna frajerčina. Sve imam i fotografski dokumentirano, kao dokaz koliko bezosjećajno čudovište čovjek može biti, imao on 12 ili 112 godina. Za moju reakciju me ne pitajte, uglavnom, nije izostala i bila je prilično lukava i učinkovita.
Hahar se isprva približio lešu i počeo svom težinom skakati po mačkinoj lubanji, kličući od veselja i umirući od histeričnog smijeha na svoju izjavu „da su mački izletjele bjeloočnice na asfalt“:
Nakon početnog iživljavanja, nastavio je divljačko šutiranje obamrlog mačjeg tijela, malo u zrak, malo u daljinu, pa bi ga opet nastavljao gaziti tenisicom, primijetivši „da se sav zakrvario od glupe mačketine“, ali ne prestajući skakati po njoj:
Malo iza toga, ponesen osjećajem frajerskog ponosa i popraćen zadivljenim pogledima prijatelja, genijalno se dosjetio upotrijebiti mačji leš kao loptu, počevši s prijateljem u kockastom dresu igrati „nogomet“, što je ovaj spremno prihvatio, likujući jer je blizak drug frajeru tog kalibra:
Zadovoljivši zov svoje čudovišne ćudi, dječak u crnom odlučio se na završni šut pa je tako raspadajući leš promptno odletio kroz zrak do obližnje garaže. Sve bijaše popraćeno nadobudnim hihotanjem i letimičnim pogledima glavnog hahara prema prijateljima, ne bi li se osvjedočio njihovim uzdasima divljenja:
Ovo je konačno, izmijenjeno i dopunjeno izdanje izmrcvarenog mačjeg tijela (lijevo oko je iscurilo, a kroz guzu joj izlaze krvavi, nagniječeni unutrašnji organi) nakon ove prijezira vrijedne igre tako mladih osoba prepunih gnjeva i neobjašnjive agresije:
Treći dječak, kojega na slikama nema, stajao je postrance i preklinjao ovu dvojicu da prestanu i da ostave jadnu životinju na miru. Nisu ga poslušali, još se okomivši na njega „što je tako pederast“. Baš me briga što su ti dvanaestogodišnjaci zapravo još djeca. Baš me briga što su u toj dobi, kao, očekivano nezreli, ludi i nepromišljeni. Baš me briga i što je mačka i prije njih bila mrtva pa joj nisu oni neposredno oduzeli život. Ta djeca su monstrumi cijelim svojim bićem! Nemaju apsolutno nikakvog opravdanja jer kako je onaj treći dječak mogao biti bistar i razuman te ih odgovarati od akrobacija s lešom? Ako on može pametno razmišljati, mogu i oni, ali je razlika u tome što ne žele. Razlika je u tome što im nešto očito potiče ogromnu agresiju koju ne znaju kako kanalizirati, osim da se iskaljuju na životinjama ili nad svojim vršnjacima, kako tko. I to na još ovako morbidan i osnovnih emocija lišen način. Ma, kao što rekoh, nisu čak bitne ni emocije, ali kako im se nije gadilo uopće doticati taj leš i kako im u glavi nije odzvonilo ono „hej“ koje bi ih alarmiralo da čine nešto loše?
Naravno da je kriv odgoj. Meni takvo što u djetinjstvu nikada ne bi palo na pamet, ne samo zato što sam, eto, djevojčica; imam ja i dva nećaka koji bi se također, vidjevši na cesti muhama napadnut mačji leš, s gađenjem odmaknuli od njega i potražili si neku normalniju i nadasve životniju zanimaciju. Krivi su roditelji, neupitno su krivi, iako vjerojatno ni ne znaju za sinovljevu uličnu nogometnu partiju. Da su se potrudili usaditi mu samo fundament ljudskih i etičkih vrijednosti, do te partije ne bi ni došlo. Nisu se potrudili. Nisu. Osim toga, abnormalna količina nasilja u medijima toliko je prisutna da nije ni čudo što djeca usvajaju priloženi obrazac ponašanja kao sasvim normalan i prihvatljiv. I opet su krivi odrasli. No, to im nikako ne može biti opravdanje. To više nisu djeca od 4 godine koja ne znaju što čine; u pitanju je dijete na korak od puberteta koje bi već, neovisno o odgoju i medijima, trebalo lučiti prihvatljivo od neprihvatljivoga, po nekoj temeljnoj logici stvari. Što je najgore, duboko sam uvjerena da dijete čak ni nije intelektualno zakinuto za tu sposobnost; ono samo ne želi. Ne želi jer mu paše kretensko ponašanje. A paše mu jer time oslobađa gnjev. A gnjevan je jer ga njegovi roditelji ne usrećuju. A roditelji ga ne usrećuju jer ni sami nisu sretni. A nisu sretni jer su zaglibili u apatiju. A apatični su jer ni njih njihovi roditelji nisu usrećivali. A stanje usrećenosti je osnovni preduvjet za razvoj zdrave ličnosti u djeteta. A zdrava ličnost se razvija ljubavlju, strpljenjem i posvećenošću. A ljubav, stpljenje i posvećenost su danas relikti. A takvi relikti ne nastaju uslijed manjka novca ili vremena, već uslijed manjka volje. A ni manjak volje ne nastaje uslijed manjka novca i vremena, već uslijed viška lijenosti. S lijenošću se, pak, rađa. I umire. Isto onako kako umiru ova djeca, a da još pravo nisu ni počela živjeti.
U mislima vrtim samo jedno. Ako je s takvom lakoćom mogao skakati po glavi beživotne mačke, hoće li za desetak godina isti taj dječak s istom tom lakoćom moći skakati i po truplu ljudske žrtve koju je trenutak prije usmrtio, u naletu dobro poznatog entuzijastičnog gnjeva iz djetinjstva? Mislite da pretjerujem? Pogledajte u udžbenik Kaznenog prava, naići ćete na frapantne primjere iz prakse. Prolistajte dnevne novine, učinak je isti. Vjerujete da će se tijekom odrastanja taj dječak promijeniti? Koliko ste sigurni u to? Jer pitam se tko će ga uopće u međuvremenu odgojiti?
Pitanje čak nije niti retoričko, a odgovor je bjelodan: nitko, sramoto sramotna, nitko!
P.S. - Mala maco, R.I.P. Zaslužila si.http://kinkykolumnistica.blog.hr/
- StLouis
#70 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
yebo majku [oprostite sto psujem jer ne mogu se drugacije izraziti] pa kakvi su to monstrumi!!!!!!!
sve ludje od ludjeg, mogu tek zamisliti kakvi su im roditelji!!!
pa ovakva govna treba mlatiti i u popravne domove trpati. mi smo igrali lopte dok smo bili djeca a ovima je danas izgleda hobi mrcvarenje zivotinja...bla, bla, bla, bio je rat i bilo je ovo, ono, traume...nema tu opravdanja!! rat je zavrsen!! znaci, ako si istraumatiziran, imas pravo da mucis zivotinje i ljude...yebem te zakon!!!
-
pjega
#72 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
odlicni kandidati za problematicno i nasilno ponasanje kao odrasle osobe. zabrinjavajuce i treba ih pod kakvu terapiju!
- kanada71
#73 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
U Japanu su bila djeca istraumatizirana ratom i jedinim atomskim napadom u istoriji. Pa su upravo ta traumatizovana djeca izgradila danasnji Japan. Oni su taj post-ratni bijes usmjerili u ho-ruk, dok na Balkanu to nikako ne ide. Zaista ne znam kako objasniti taj balkanski sindrom

-
downtoearth
#74 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
Dodao bih: buduće serijske ubice!!!!!pjega wrote:odlicni kandidati za problematicno i nasilno ponasanje kao odrasle osobe. zabrinjavajuce i treba ih pod kakvu terapiju!
- Layne
#75 Re: Kada ce ovo vise prestati!!!
Ja bih samo rekao jednu rečenecu iz nekog davno pregledanog filma:
Što više učim i upoznajem ljude, sve više želim biti životinja.
Što više učim i upoznajem ljude, sve više želim biti životinja.