Mislim da nisam praznovjeran u tom smislu ali imam neku naviku da ponekad moram da uradim neke stvari odredjen broj puta (npr 4 puta da raavucem deku i to) jer mislim da necu nesto moci uspjesno obaviti ako to ne uradim. Citao sam negdje i mislim da se to zove opsesivno konvulzivni fenomen, mozda bih trebao posjetiti odredjenu ustanovutest01 wrote:Koliko ste praznovjerni?Npr.crna macka preko puta ili petak 13 ,nokti ispod otiraca,zvizdanje po noci doziva vragove itd.
Znaci li vam to ista,izbjegavate li neke od slicnih situacija jer smatrate da .......?
Ima li tu i elemenata opsesije?
praznovjerje
-
edvin
#51 Re: praznovjerje
- Pietje_Bel
#52 Re: praznovjerje
hahhaha. Upiskicu se od smijehaedvin wrote:Mislim da nisam praznovjeran u tom smislu ali imam neku naviku da ponekad moram da uradim neke stvari odredjen broj puta (npr 4 puta da raavucem deku i to) jer mislim da necu nesto moci uspjesno obaviti ako to ne uradim. Citao sam negdje i mislim da se to zove opsesivno konvulzivni fenomen, mozda bih trebao posjetiti odredjenu ustanovutest01 wrote:Koliko ste praznovjerni?Npr.crna macka preko puta ili petak 13 ,nokti ispod otiraca,zvizdanje po noci doziva vragove itd.
Znaci li vam to ista,izbjegavate li neke od slicnih situacija jer smatrate da .......?
Ima li tu i elemenata opsesije?Ali nije mi to dosada stvaralo neke odredjene probleme a i ljepsa plovina se ne zali...
-
elSaik
#53 Re: praznovjerje
Meni je lično najjače kad mi neko naveče kaže "nemoj bolan da zviždiš, prizivaš šejtana".
Eto, baš, šejtan nema pametniija posla nego doći nama praviti društvo.
Ili, petak 13. nesretan. Jašta je, onda je i četvrtak 12., srijeda 11., utorak 10.,...
... zapravo mi je ovaj mjesec četvrtak 12. bio totalno nesretan, a petak 13. ekstra dan. Mora da mi je peh malo ranije naišao.
Ili ne valja sjeći nokte utorkom niti se brijati petkom... eh, onda iz inata to radim da vidim hoće li mi šta biti... zasad ništa... javim vam ako ostanem bez prsta ili se prerežem vrat. 
- sabinaM
#55 Re: praznovjerje
Onako...i jesam i nisam...vise nisam nego sto jesam, bude mi nelagodno ako se desi nesto sto "fol" donosi nesrecu, ali ipak ucinim...ali uvijek napravim neku kao protuvradzbinu....ako crna macka prede preko puta pljunem tri puta, ako je i kcer sa mnom onda i sest puta
, ako se desi da se moram vratiti u kucu, a vec sam izisla, onda (ovo sam sama smislila) moram drzati kljuceve od stana u ruci 
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#56 Re: praznovjerje
ne pika se, ima bijele dlake po prsima...black wrote:
meni je "super" stav da dzini hode trotuarom u sumrak pa svi pice cestom
Sujevjerna jesam da ti se svako ucinjeno zlo vrati, kad recimo naneses zlo zivotinji, to ti se vrati...
i da, da sprijecim vegetarijance
sujevjerno ili ne, covjek koji je zvao sintore koji su udavili Curu i sina joj je dan nakon toga dobio tezak srcani...
- anais_nin
#57 Re: praznovjerje
opsesivno komPulsivniedvin wrote:Mislim da nisam praznovjeran u tom smislu ali imam neku naviku da ponekad moram da uradim neke stvari odredjen broj puta (npr 4 puta da raavucem deku i to) jer mislim da necu nesto moci uspjesno obaviti ako to ne uradim. Citao sam negdje i mislim da se to zove opsesivno konvulzivni fenomen, mozda bih trebao posjetiti odredjenu ustanovutest01 wrote:Koliko ste praznovjerni?Npr.crna macka preko puta ili petak 13 ,nokti ispod otiraca,zvizdanje po noci doziva vragove itd.
Ima li tu i elemenata opsesije?Ali nije mi to dosada stvaralo neke odredjene probleme a i ljepsa plovina se ne zali...
-
melb26sa
#58 Re: praznovjerje
U zgradi u kojoj radim (11 sprat od 16) nema 13 sprata. To sam bas primjetila u liftu kad sam pocela raditi a niko ne daje konkretan odgovor - nece da kazu da su praznovjerni. Tako da sto bi trebao biti 13ti sprat to je 14ti i recepcija. Inace, zgrada je novija - sagradjena kako mi rekose u zadnjih 10-15 godina.
-
Kjajević Majko
#59 Re: praznovjerje
Nisam praznovjeran i ne mislim puno o tome. Ovo sa spratovima i rezervoarima za vodu je zanimljivo. 
- pustopoljina
#60 Re: praznovjerje
konvulzija-grc
ovaj...ja sam malo sujevjerna,ali nije iz uvjerenje,nego iz navike...ne iznosim smece uvece (a tako mi naleti da sam raspolozena,a ujutru uvijek zurim) i ne okrecem kruh naopacke...prvo zbog dzina,a drugo-kazu bice ti tezak porod (komplikovan)...i kako da rizikujem?!
ovaj...ja sam malo sujevjerna,ali nije iz uvjerenje,nego iz navike...ne iznosim smece uvece (a tako mi naleti da sam raspolozena,a ujutru uvijek zurim) i ne okrecem kruh naopacke...prvo zbog dzina,a drugo-kazu bice ti tezak porod (komplikovan)...i kako da rizikujem?!
-
luciferino
-
elSaik
#62 Re: praznovjerje
Pa kako onda 16, zar nije 15?melb26sa wrote:U zgradi u kojoj radim (11 sprat od 16) nema 13 sprata. To sam bas primjetila u liftu kad sam pocela raditi a niko ne daje konkretan odgovor - nece da kazu da su praznovjerni. Tako da sto bi trebao biti 13ti sprat to je 14ti i recepcija. Inace, zgrada je novija - sagradjena kako mi rekose u zadnjih 10-15 godina.
- pustopoljina
#63 Re: praznovjerje
zagrcnuh se! mal' ne ugusih!veca_sa wrote:sjecam se da smo jaranicu nalozili da nova godina pada u petak 13.
.... nije slavila te godine
-
Kjajević Majko
#64 Re: praznovjerje
Onda bi valjda moralo bit i 13 ovako ga "izostave".elSaik wrote:Pa kako onda 16, zar nije 15?melb26sa wrote:U zgradi u kojoj radim (11 sprat od 16) nema 13 sprata. To sam bas primjetila u liftu kad sam pocela raditi a niko ne daje konkretan odgovor - nece da kazu da su praznovjerni. Tako da sto bi trebao biti 13ti sprat to je 14ti i recepcija. Inace, zgrada je novija - sagradjena kako mi rekose u zadnjih 10-15 godina.
-
mIRCerka
#65 Re: praznovjerje
Smijesno mi je ovo za smece...gdje pise to? Pitam zato sto nekad davno nije bilo kontejnerapustopoljina wrote:konvulzija-grc![]()
I da, dzini pred mrak hodaju trotuarom...
- pustopoljina
#66 Re: praznovjerje
pa nije,ima logike...prije se smece bacalo recimo tamo gdje i stajski gnoj (bilo je sve to organsko), ostatak se palio...a dzini valjda obitavaju po necistim mjestima,tj.tamo se skupljaju u sumrak (od aksama)-djubriste.
recimo-trebao bi uvijek ici iz kuce pod abdestom...kad si cist-to je preventiva...
mada-trebalo bi to prvo na sebi provjeriti,pa onda na vecem uzorku,pa onda dvostruka slijepa kontrolisana studija i na kraju jednog dana meta-analiza ...
nekad kontam-gdje ima dima,ima i vatre...a nekad se opustim
edit:ne znam od koga to potice,ali mi majka (nena) nikad nije dala iznijeti smece predvece (kad vec nisam bila valjana kad je trebalo-necu ni tada,pa da ograisem) isto mi je od nje to za kruh...a njen autoritet nisam nikad dovodila u pitanje
recimo-trebao bi uvijek ici iz kuce pod abdestom...kad si cist-to je preventiva...
mada-trebalo bi to prvo na sebi provjeriti,pa onda na vecem uzorku,pa onda dvostruka slijepa kontrolisana studija i na kraju jednog dana meta-analiza ...
edit:ne znam od koga to potice,ali mi majka (nena) nikad nije dala iznijeti smece predvece (kad vec nisam bila valjana kad je trebalo-necu ni tada,pa da ograisem) isto mi je od nje to za kruh...a njen autoritet nisam nikad dovodila u pitanje
-
mIRCerka
#67 Re: praznovjerje
drugo je ograisat, kad imas debile koji bace hljeb pored kontejnera.... ali mene dzini i slicne price izludise....a MAjka rahmetli mi je isto tako dramila kad ja krenem u lov za nekom vanjskom mackom u neko doba noci pa se jedva dogovorimo da spavamo sa otvorenim prozorom da macede mogu slobodno uci...pustopoljina wrote:pa nije,ima logike...prije se smece bacalo recimo tamo gdje i stajski gnoj (bilo je sve to organsko), ostatak se palio...a dzini valjda obitavaju po necistim mjestima,tj.tamo se skupljaju u sumrak (od aksama)-djubriste.
E moze li mi neko objasniti zasto kad neko ide od kuce ljudi zaljevaju vodom stepenice?
- cyprus
#68 Re: praznovjerje
Ovo za crnu macu...kao manji sam se podobro slomio sa bicikla jer mi je crna maca preletila malo ispred točkova, a ja vaki fin nisam htio da je zgazim nego sebe primoro na jedno 3 sata jaukanja dok su mi rane čistili alkoholom 
- pustopoljina
#69 Re: praznovjerje
E moze li mi neko objasniti zasto kad neko ide od kuce ljudi zaljevaju vodom stepenice?
meni je poznato jedino objasnjenje da ti sve treba ici lako kao niz vodu. pamtim onu seriju-gospodja ministarka-pa onaj njen polazi u vladu,a ona za njim vodu i sve po njemu prosula
kad sam zivjela kod jednog cike i posla prvi semestar na faks-njegova zena,koja je povremeno znala doci-prosula za mnom vodu...nekako mi draza postala tada,a bas je bila bitch inace.
kod nas neko kaze ograisati,neko nagaz'ti...sve dzini...imaju jos i vile...pa povilenis
mene strasi da kazu/pise da dzini mogu uzeti ljudski oblik...pa se druzis sa njim,a sve ti losije...a mogu i meleci/andjeli pa ti sve bolje od necijeg prisustva.ne znam sad koliko je to bukvalno-ali sjecate li se one po vratima kancelarija: svako donese neku srecu-neko svojim dolaskom,neko odlaskom
ali ima toga da neko zraci...bilo aurom,bio-energijom,dzini/meleci...pa za nekoga kazu-kad ga vidim,nemam 3 dana napretka
ima jedna cura-vjernica-ufurala sebi da je dzini more,i svasta nesto glupo sto je uradila-kaze dzini...bas mi bilo muka sresti je...i meni je to djetinjasto i neodgovorno...a onda se udala i nestali dzini
kad neko ipak skonta sta je problem 
meni je poznato jedino objasnjenje da ti sve treba ici lako kao niz vodu. pamtim onu seriju-gospodja ministarka-pa onaj njen polazi u vladu,a ona za njim vodu i sve po njemu prosula
kad sam zivjela kod jednog cike i posla prvi semestar na faks-njegova zena,koja je povremeno znala doci-prosula za mnom vodu...nekako mi draza postala tada,a bas je bila bitch inace.
kod nas neko kaze ograisati,neko nagaz'ti...sve dzini...imaju jos i vile...pa povilenis
mene strasi da kazu/pise da dzini mogu uzeti ljudski oblik...pa se druzis sa njim,a sve ti losije...a mogu i meleci/andjeli pa ti sve bolje od necijeg prisustva.ne znam sad koliko je to bukvalno-ali sjecate li se one po vratima kancelarija: svako donese neku srecu-neko svojim dolaskom,neko odlaskom
ali ima toga da neko zraci...bilo aurom,bio-energijom,dzini/meleci...pa za nekoga kazu-kad ga vidim,nemam 3 dana napretka
ima jedna cura-vjernica-ufurala sebi da je dzini more,i svasta nesto glupo sto je uradila-kaze dzini...bas mi bilo muka sresti je...i meni je to djetinjasto i neodgovorno...a onda se udala i nestali dzini
-
mIRCerka
#70 Re: praznovjerje
imala sam jednu istu takvupustopoljina wrote:kad neko ipak skonta sta je problem
- pustopoljina
#71 Re: praznovjerje
to su ti sve slucajevi za one "lijecim po kucama" 
- Fiore
#72 Re: praznovjerje
mene interesuje taj broj 9 stalno je prisutan u svakoj mojoj vaznijoj situaciji.. kad se budim uvjek je il 6:09 ili 9:06 ili 7:02 ili 5:04..
Vazne ispite imam 9-og .,27-og..18-og mislim kad kod pogledam i na sat uvjek je oko broja 9., nekad potpuno tacno nekad kao zbir svih brojeva..
jos nesto.. rodjen sam 9.6. 1981
Vazne ispite imam 9-og .,27-og..18-og mislim kad kod pogledam i na sat uvjek je oko broja 9., nekad potpuno tacno nekad kao zbir svih brojeva..
jos nesto.. rodjen sam 9.6. 1981
-
medda
#73 Re: praznovjerje
Moj rodjak otisao kod majke na rucak i poslije toga na ispit. I zena uzme bokal vode i za njim pljussss...
Posto je bila zima i minusna temperatura kad se vratio sa ispita momak se razbio na led i slomio ruku! Ne sjecam se je li ispit polozio.

Posto je bila zima i minusna temperatura kad se vratio sa ispita momak se razbio na led i slomio ruku! Ne sjecam se je li ispit polozio.
-
medda
#74 Re: praznovjerje
Mozda, veca_sa, ako vjerujes u butterfly effect:
Tako ja jednom krenula u skolu i lift se zaglavi. Stajala sam mozda minutu-dvije dok komsija na prizemlju nije pozvao lift. Sidjem ja, sjednem na biciklo i lagano kad tamo iza coska nesto se dimi, prasina.
Kad kamion se prevrnuo u krivini i sad se nalazi na biciklistickoj stazi kud sam ja trebala proci prije te 2 minute da se lift nije zaustavio. Brrrrr...
Tako ja jednom krenula u skolu i lift se zaglavi. Stajala sam mozda minutu-dvije dok komsija na prizemlju nije pozvao lift. Sidjem ja, sjednem na biciklo i lagano kad tamo iza coska nesto se dimi, prasina.
Kad kamion se prevrnuo u krivini i sad se nalazi na biciklistickoj stazi kud sam ja trebala proci prije te 2 minute da se lift nije zaustavio. Brrrrr...
- tinchy
#75 Re: praznovjerje
Meni jednom rodjendan bio na petak trinaesti