Cijene stanova i kuća u Sarajevu

semmy

#51 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by semmy »

Moonlight & Magnolia wrote:@semmy i ostale koji prave kuće

koliko ste plaćali zemljište, koliko m2 i kako ste se snašli za priključke voda, struja, plin, telefon, asfalt itd. i građevinske/urbanističke dozvole...koliko to košta i koliko se čeka?
dobili zemljiste na poklon cca 300m2 ( nama vala dosta, kucica 110m2, 2 sprata ) samo smo morali prijaviti struju, odes u elektroprivredu i prijavis se, pa oni izadju na lice mjesta, pa posalju nekog da ti sve prikopca, pa opet nekog da to primi i tek nakon zivaca i hodanja i ganjanja tih ljudi da pozure dobijes racun na svoje ime...kanalizaciju isto tako cekamo, jer moraju izaci geometri da nekakve padove mjere da bi mogli napraviti ubod na glavnu cijev....voda i ostale dozvole su od prije rata....
na otesu je sad dulum oko 60000km, jer se pravi aleja i setaliste uz zelejznicu...ako neko neko zeli nek se javi na pp, znam ko prodaje cca300m2 blizu nas :mrgreen:
@lamija_SA i mi smo kontali montaznu, ali sve to lijepo tako izgleda dok ne sjednes s njima i nepitas sve ali bas sve...bili su prosle godine na sajmu u skenderiji, pa smo fino bili na razgovoru i sa promo, pa milici i krivaja...
cifra koja je u katalogu i koju ti na pocetku kazu nije krajnja...dodaj najmanje jos 30% na to...
tako da smo s eodlucili za cvrstu gradju jer nam je bilo isplatnije...e sad cijene od prosle godine do danas su skocile za neki gradjevinski materijal i do 100% pa ne znam sta je ipslatnije od toga...
edvin

#52 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by edvin »

lamija_SA wrote:E hvala Edvin što si podjelio iskustvo svog prijatelja.
Znam za Marles, te kuće su me oduševile. Ali koliko ja znam ne postoji predstavništvo za BiH!?

Oni su ujedno i najskuplji, mada i kod njih varira cijena, a nekad imaju i te popuste (500 eura kvadrat).

Ima li neko pojma hoce li Marles kuće dolaziti u skorije vrijeme u BIH? Mislim da se kod nas već mogu naći njihove kuhinje.
Cao,
500 EUR/kcm ti je cijena osnovne gradnje (instalacije, itd. zavrsavas sam). Imas Marlesovo predstavnistvo u HR a ja mislim da ne bi trebalo biti problema da ti isporuce kucu na prostoru BiH. Mislim da bih se ja ipak odlucio na sistem kljuc u ruke poznavajuci bezobrazluk nasih majstora i zavlacenje, mada to kosta nekih par stotina EUR vise.
Dr.Cuddy

#53 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by Dr.Cuddy »

semmy jeste li završili kuću? možel koja slikica?
semmy

#54 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by semmy »

Moonlight & Magnolia wrote:semmy jeste li završili kuću? možel koja slikica?
pri kraju smo, sad su na red dosli fini radovi...trenutno sam na poslu i nemam ovdje nista..ali saljem ti veceras na pp slikice
Dr.Cuddy

#55 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by Dr.Cuddy »

semmy wrote:
Moonlight & Magnolia wrote:semmy jeste li završili kuću? možel koja slikica?
pri kraju smo, sad su na red dosli fini radovi...trenutno sam na poslu i nemam ovdje nista..ali saljem ti veceras na pp slikice
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
lamija_SA

#56 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by lamija_SA »

I znači semmy, ti si mi nova košminica. Vidjet ćeš da je lijepo živjeti dole.
E ljudi, a za ove termo kuće, pa je li ovo samo za Srbiju ili ima predstavnik u BiH?
semmy

#57 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by semmy »

lamija_SA wrote:I znači semmy, ti si mi nova košminica. Vidjet ćeš da je lijepo živjeti dole.
E ljudi, a za ove termo kuće, pa je li ovo samo za Srbiju ili ima predstavnik u BiH?
ma mi jedava cekamo da se sve zavrsi i da se napokon preselimo, dole je mir i tisina, cujes samo pticice i djeciju graju :-D
termo kuce su samo za podrucje srbije, nema predstavnika za bih...imas i milice za montazne kuce
http://intal-milici.com/
i oni imaju super kucica
ledeny

#58 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by ledeny »

ja sam čuo da otes, osijek, doglodi, itd... leže na vodi i da to predstavlja ogroman problem ljudima jer ne mogu spavati. može li neko ko živi dole potvrditi da li je ova informacija tačna ili ne. unaprijed hvala!
semmy wrote: ma mi jedava cekamo da se sve zavrsi i da se napokon preselimo, dole je mir i tisina, cujes samo pticice i djeciju graju :-D
termo kuce su samo za podrucje srbije, nema predstavnika za bih...imas i milice za montazne kuce
http://intal-milici.com/
i oni imaju super kucica
ova stranica je zaista odvratna a većina linkova uopšte ne radi. nikad ovakvoj firmi ne bi dao da mi gradi kuću.
za sada je krivaja zakon! http://www.krivaja-tmk.com

da li neko zna još firmi koje se bave gradnjom montažnih kuća?
lamija_SA

#59 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by lamija_SA »

Pa ja zivim na Otesu skoro čitav život, pa spavam sasvim dobro. Hvala na pitanju! :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#60 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by Truba »

kakve su cijene u vojkovicima :D
Benighted

#61 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by Benighted »

semmy wrote:samo smo morali prijaviti struju, odes u elektroprivredu i prijavis se, pa oni izadju na lice mjesta, pa posalju nekog da ti sve prikopca, pa opet nekog da to primi i tek nakon zivaca i hodanja i ganjanja tih ljudi da pozure dobijes racun na svoje ime...
kada si ovo radila? prosle godine mozda?

Uglavnom info je da ne moze vise ovo, moras imati gradjevinsku dozvolu da ti ukljuce struju ili dokaz da ti je proces vadjenja gradj. u toku da dobijes privremeni prikljucak,pa opet vadit gradj. da ti uvedu...
semmy

#62 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by semmy »

Benighted wrote:
semmy wrote:samo smo morali prijaviti struju, odes u elektroprivredu i prijavis se, pa oni izadju na lice mjesta, pa posalju nekog da ti sve prikopca, pa opet nekog da to primi i tek nakon zivaca i hodanja i ganjanja tih ljudi da pozure dobijes racun na svoje ime...
kada si ovo radila? prosle godine mozda?

Uglavnom info je da ne moze vise ovo, moras imati gradjevinsku dozvolu da ti ukljuce struju ili dokaz da ti je proces vadjenja gradj. u toku da dobijes privremeni prikljucak,pa opet vadit gradj. da ti uvedu...
ove godine i nemoram vise nista ganjati jer nije privremeni
Jara

#63 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by Jara »

Koje su cijene garaža - od Grbavice i Koševa do Ilidže ?
SPQR.SA

#64 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by SPQR.SA »

mislim da je oko 10-15k
campa_xxx

#65 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by campa_xxx »

semmy wrote:
Moonlight & Magnolia wrote:@semmy i ostale koji prave kuće

koliko ste plaćali zemljište, koliko m2 i kako ste se snašli za priključke voda, struja, plin, telefon, asfalt itd. i građevinske/urbanističke dozvole...koliko to košta i koliko se čeka?
dobili zemljiste na poklon cca 300m2 ( nama vala dosta, kucica 110m2, 2 sprata ) samo smo morali prijaviti struju, odes u elektroprivredu i prijavis se, pa oni izadju na lice mjesta, pa posalju nekog da ti sve prikopca, pa opet nekog da to primi i tek nakon zivaca i hodanja i ganjanja tih ljudi da pozure dobijes racun na svoje ime...kanalizaciju isto tako cekamo, jer moraju izaci geometri da nekakve padove mjere da bi mogli napraviti ubod na glavnu cijev....voda i ostale dozvole su od prije rata....
na otesu je sad dulum oko 60000km, jer se pravi aleja i setaliste uz zelejznicu...ako neko neko zeli nek se javi na pp, znam ko prodaje cca300m2 blizu nas :mrgreen:
@lamija_SA i mi smo kontali montaznu, ali sve to lijepo tako izgleda dok ne sjednes s njima i nepitas sve ali bas sve...bili su prosle godine na sajmu u skenderiji, pa smo fino bili na razgovoru i sa promo, pa milici i krivaja...
cifra koja je u katalogu i koju ti na pocetku kazu nije krajnja...dodaj najmanje jos 30% na to...
tako da smo s eodlucili za cvrstu gradju jer nam je bilo isplatnije...e sad cijene od prosle godine do danas su skocile za neki gradjevinski materijal i do 100% pa ne znam sta je ipslatnije od toga...
Molim te ako mi mozes objasniti gdje je tacno ovo u Otesu i please ako moze malo vise info: je li blizu skola, ima li bus, ima li dozvolu za gradnju, i pretpostavljam da je cijena oko 15 000 - 20 000 KM ? Hvala ti unaprijed... :D
buba

#66 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by buba »

Ako iko ima da bi mijenjao plac za gradnju za neko vozilo iz uvoza po izboru, plus lova, neka mi se javi. :=)

Moze sire podrucje grada, ..recimo Ilidza -Osijek i druga podrucja, Vogosca, Rajlovac..samo da je normalan pristup vozilom, blizina cestovne infrastrukture i naravno dozvoljena gradnja. :D
Dr.Cuddy

#67 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by Dr.Cuddy »

Zna li neko koliko se kreću kamate za stambene kredite Bosna Bank International? (ostale banke u BiH su oko 9.25-9.50% što je van svake pameti)...koji su to principi islamskog bankarstva? jel nema kamata ili šta?

Ovo piše na njihovoj stranici:

Maksimalni period finansiranja:
180 mjeseci

Učešće klijenta:
minimalno 1%

Naknada za obradu kredita:
redovna 1,75% (minimalno 100 KM),
za klijente BBI 1,25% (minimalno 100 KM)

Starosna dob klijenta:
18 do 65 godina

Hipoteka na nekretninu:
omjer 1:2

Žiranti:
nisu potrebni

Za kamate nema ništa. Šta je naknada za obradu kredita? Jel jednokratna ili godišnja ili mjesečna?
Ako neko zna, nek objasni!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#68 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by Truba »

cijene stanova su velike jer mnogi kupuju ne da bi zivjeli u njima nego da im "pare ne stoje" ili žele zaraditi prodajom za više para

dakle kupe za x para onda dodaju + određenu sumu koju žele izvući
i tako cijene samo rastu rastu

da stanove kupuju oni koji trebaju za život prostora bile bi cijene ok

mislimd a se ovaj napuhani balon ne može održavati

baš me zanima dokle će rasti cijene
i kaće doći do rušenja kule od karata
slavkoimamodilera

#69 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by slavkoimamodilera »

M&M - Joooj gledao sam ja to, pa sam se malo raspitivao kod prijatelja koji su ekonomisti (ja ti slabo s tim baratam) i oni su mi objasnili... uglavnom, oficijelno nema kamate (jer kao rade po serijatskom bankarstvu), ali je zavala zesca... raja je dizala kredite u drugim bankama da zatvori kredit kod njih...
Dr.Cuddy

#70 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by Dr.Cuddy »

slavkoimamodilera wrote:M&M - Joooj gledao sam ja to, pa sam se malo raspitivao kod prijatelja koji su ekonomisti (ja ti slabo s tim baratam) i oni su mi objasnili... uglavnom, oficijelno nema kamate (jer kao rade po serijatskom bankarstvu), ali je zavala zesca... raja je dizala kredite u drugim bankama da zatvori kredit kod njih...
Po kojem je principu zavala? :shock:
slavkoimamodilera

#71 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by slavkoimamodilera »

Slabo se iskreno razumijem u to, ali najbolje bi bilo da se javi neko (ili da ti pitas nekog od svoje raje) ko radi u banci da ti pojasni to u detalje... meni su objasnili, ali mi je isparilo... uglavnom nije bilo nikako povoljno i odmah sam na to zaboravio...
Sto se stambenih kredita tice, prevrnuo sam sto varijanti, kako god okrenes UPI banka ima najpovoljnije kredite... ako imas malo jacu platu da uzmes na jedno 10 do 12 godina kredit, onda i nije toliko lose... ove varijante 20-25 godina su katastrofa... na 100.000 vratis 180.000... :-)
vanjki

#72 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by vanjki »

ova stranica termokuce.com je stvarno super a ponuda odlicna.za kucu od 100 kvadrata platis manje od sedamdeset hiljada KM.samo ne znam kakav je kvalitet!steta sto nema predstavnistvo u Bosni
jazzer

#73 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by jazzer »

Moonlight & Magnolia wrote:
Za kamate nema ništa. Šta je naknada za obradu kredita? Jel jednokratna ili godišnja ili mjesečna?
Naknada za obradu kredita je iznos koji ti uzmu na ukupan iznos kreditiranih sredstava. To je
ubjedljivo najgluplja, zelenaska, zovikakogod stavka u bankarskom poslovanju. Procedura za
dobijanje kredita od recimo KM 40000,00 je ista kao i za KM 50000,00, ali ti naknada
za obradu kreditnog zahtjeva nece biti ista, tj. bice veca za iznos od KM 50000,00. To uzimaju
jednokratno. Sto se tice BBI Banke, a vjeruj mi znam sta pisem, to je nakaradno islamsko bankarstvo.
Ovaj stambeni kredit bi te, po njihovoj proceduri, dosao sa kamatom od nekih 13-14 %.
Dr.Cuddy

#74 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by Dr.Cuddy »

jazzer wrote:
Moonlight & Magnolia wrote:
Naknada za obradu kredita je iznos koji ti uzmu na ukupan iznos kreditiranih sredstava. To je
ubjedljivo najgluplja, zelenaska, zovikakogod stavka u bankarskom poslovanju. Procedura za
dobijanje kredita od recimo KM 40000,00 je ista kao i za KM 50000,00, ali ti naknada
za obradu kreditnog zahtjeva nece biti ista, tj. bice veca za iznos od KM 50000,00. To uzimaju
jednokratno. Sto se tice BBI Banke, a vjeruj mi znam sta pisem, to je nakaradno islamsko bankarstvo.
Ovaj stambeni kredit bi te, po njihovoj proceduri, dosao sa kamatom od nekih 13-14 %.
uh uh uh pu pu pu, daleko im kuća bila od moje (buduće) :lol: :lol: :lol:
Dr.Cuddy

#75 Re: Cijene stanova i kuća u Sarajevu

Post by Dr.Cuddy »

Zna li neko gdje se mogu kupiti gotove drvene grede (6m) i koliko koštaju? (u i oko Sarajeva)
Post Reply