Kurs za turističkog vodiča

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

norah

#51 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by norah »

A gdje se prijavljuje za polaganje ovog ispita i sta se polaze?
Prag

#52 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by Prag »

Jedno pitanje,

Imam turisticku agenciju u Pragu koja se bavi iskljucivo slanjem ceskih turista u BiH. Nije mi to glavna djelatnost kojom se bavim, vise hobby i zelja da pokazem ljepote BiH Cesima (ujedno mijenjati percepciju BiH kao nesigurne i neinteresantne zemlje). U toku ljeta za BiH posaljem nekoliko grupa.

Jednu ekipu (preko 30 turista) cu voditi ja licno (od 1.8. do 8.8.). Lokalnog vodica na ceskom jeziku nisam uspio da nadjem. Osim toga, ekipa koji dovodim insistira da ih ja licno vodim, jer je cijela koncepcija agencija zasnnovana na licnom kontaktu, prijateljstvu i preporukama prijatelja.Mislim da o SA i BiH znam toga dosta (sto ne znam - procitam).

Da li sam ja, po gore navedenom, "divlji vodic", tj. uzimam pare lokalnim vodicima ?
U svemu ovome se i ne smatram vodicem nego "garantem" cijele akcije.
Na drugu stranu,nemam osjecaj da trebam nekome nesto da placam. Dosta para ostavljamo restoranima, hotelima, benzinskim pumpama, policajcima (za kazne), muzejima za ulaznice itd... Ako oni ne placaju porez, sorry, njih ganjajte...

Mada, kad prokontam, vrlo rado bih angazovao i lokalnog vodica, ako je cijena OK. Ja bih prevodio na ceski .

DugaDevetka...evo otvorene ponude...
jasminasab

#53 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by jasminasab »

8. sekretar SKOJ-a wrote:
norah wrote:A gdje se prijavljuje za polaganje ovog ispita i sta se polaze?
http://www.fmoit.gov.ba//index.php?opti ... Itemid=159
U Ministarstvu dijele besplatno CD sa materijom za polaganje opšteg dijela ispita.
Prijavi se za članstvo u Udruženju turističkih vodiča FBiH kada položiš.
[email protected]
Jesu li ti materijali sa CD-a dovoljni?
A sta je sa posebnim dijelom ispita? Gdje se mogu ti materijali dobiti?
Koliko iz teksta sa linka skontah, ne treba papir za strani jezik, nego se i to polaze u okviru opsteg dijela ispita?
Jel se posebni i opsti dio polazu odjednom ili kako to ide?
Koliko kosta polaganje?
I zna li neko slucajno kad ce biti sljedece polaganje u Sarajevu?

Totalno sam neinformisana... :-)
nova_korisnica

#54 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by nova_korisnica »

8. sekretar SKOJ-a wrote:@Prag,

Bolje je da angažuješ lokalnog vodiča, eto hajde ti meni reci gdje je u Sarajevu javni toalet
izgradjen 1530. godine koji je u skoro neprekidnoj upotrebi i danas, na Baš-čaršiji?

Malo koji će i Sarajlija znati, zato je bolje da angažuješ lokalnog vodiča, certificiranog i licenciranog (Certifikat=Položen ispit, Licenca=Plaćanje poreza).
kod Begov dzamije...jesam li polozila :D
Prag

#55 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by Prag »

Bolje je da angažuješ lokalnog vodiča, eto hajde ti meni reci gdje je u Sarajevu javni toalet
izgradjen 1530. godine koji je u skoro neprekidnoj upotrebi i danas, na Baš-čaršiji?

Malo koji će i Sarajlija znati, zato je bolje da angažuješ lokalnog vodiča, certificiranog i licenciranog (Certifikat=Položen ispit, Licenca=Plaćanje poreza).
To sam, naravno, znao. Medjutim, Sarajevo (i cijela BiH) ima strasno puno kurioziteta i atrakcija o kojima se previse ne zna. Ako preskocimo WC, mogli bismo da pricamo o hidro centrali na vodovodu na Hridu, napravljenu samo 10 godina nakon one na Nijagarinim vodopadima.

Ne bih sada da otvarmo temu ko koliko i sta zna (o zavicaju...). Onda bih morao da pitam sta znas (znate) o Karlu Paržiku, Cehu koji je sagradio Sarajevo...

Nego, sta da ja radim ako me mazne kontrola i pita "Hajmo vodic malo licnu i dozvolu". Ja ni licne ni dozvole. Ja Ceh, ja muzikant...
8. sekretar SKOJ-a

#56 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

...
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 15/01/2012 22:01, edited 1 time in total.
Kon sultant

#57 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by Kon sultant »

Jara wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Desilo se da je moj kolega turistički vodič bio angažovan da vodi grupu turista iz Slovenije. Kad, on tamo, a ono, međutim, oni sve nekim novinarskim kasetofončićima snimaju njegovu priču. Ispostavilo se kasnije, pun autobus turističkih vodiča i vodički bili na kursu:
Kako provodati slo. turiste kroz Sarajevo, a nemati troškove angažovanja bh. turističkih vodiča
.
Udruženje turističkih vodiča Kantona Sarajevo, POSTOJI!
prijedsednik g. Zijad Jusufović
telefon: 00 387 61 191 880

Slovenski turisti su česti gosti Bosne i Hercegovine te njenog glavnog grada - Sarajeva. Ovdje važe za poželjne turiste i dobrodošle goste. Želimo, da bi i u buduće s najvećom željom i veseljem, dolazili nama. Zato se trudimo odkloniti elemente koji smetaju i prepreke za njihov prijatan boravak, odmor i relaksaciju.

Upozorili bi na česta kršenja važećih propisa i zakona sa strane slovenačkih organizatora putovanja i agencija. Oni s namjerom, da snize troškove putovanjanižajo, ne unajmljuju lokalne turističke vodiče. Turističko vođenje obavljaju vođe grupa, vođe puta ili čak neko od putnika.

Molilii bi, da obavjestite organizatore potovanja i turističke agencije, da u Sarajevu odnosno Kantonu Sarajevo, lokalno turističko vođenje izvode lokalni turistički vodiči! Agencije i organizatori potovanja uvijek mogu kontaktirati nas - Udruženje turističkih vodiča Kantona Sarajevo. Mi ćemo se pobrinuti, da putnici dobijo kvalitetno vođenje, dobru poduku i objašnjenje o znamenitostima i naravno, pravilne infomacije. Jar to samo lokalni vodiči mogu i znaju.

Zakonodaja i propisi BiH, so jako strogi. Inspektorji (tržišno – turističke inspekcije), imajo pulne ruke posla. U preteklosti so neki kršitelji, koji dolaze iz R Slovenije, već bili kažnjeni. Tu problematiku bilježe čak i naši mediji. Uprkos tome, slovenački organizatori tvrdoglavo i istrajno krše zakone i obavljaju “rad na crno”. U nastavku slijede linkovi, koji svjedoče o postojećoj problematici:

Korisni linkovi:
Federalno ministarstvo okoliša i turizma: http://www.fmoit.gov.ba/ba
Zakon o turističnoj djelatnosti: http://www.fmoit.gov.ba/ba/page/23/zakonski-okvir
Federalna uprava za inspekcijske poslove: http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/up ... ekcija.php
Novinski članak i visina propisanih kazni: http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... racun.html
Internetni članak: http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110505126
Novinski članak: http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=15602
Last edited by Kon sultant on 13/10/2011 14:48, edited 2 times in total.
Kon sultant

#58 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by Kon sultant »

Ovo mostarsko, je jedino Udruženje turističkih vodiča u BiH.
Svaka čast, Mostarke i Mostarci!
U Sarajevu sve isti problemi sa ''divljacima'' i lafo se ne može sve dovesti u red.
Ne može malo morgen, da nije ovog ''paralelnog gibanja u turističkim vodama sarajevskim'' od preko 50.000KM mjesečno samo za vođenje turista, sve bi bilo uredovano namah.

Image
Udruzenje Turistickih vodica Kantona Sarajevo postoji!
Kontaktirate predsednika Udruženja g. Jusufovića na br. 00 387 61 191 880

Imaju turističke vodiče za slovenački jezik 8-) (turistične vodnike za slovenski jezik)
Zox

#59 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by Zox »

Ovo zna ja mislim svako dijete u sarajevu.
ljuspica

#60 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by ljuspica »

Polozil iko ovaj kurs i gdje? Kakva je procedura?
shimmer88

#61 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by shimmer88 »

zovem Fed.ministarstvo kažu mi nećemo ništa organizovati za licence turističkih vodiča, zovem SBK kažu dok nama FED.min.ništa ne javi ni mi ništa nećemo organizovati. I kako sada da ja položim za vodiča? A imam ponudu da vodim neke penziće u Sloveniju i Italiju?? :? :? :? :? :? :? :?
Post Reply