Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
scooter21ba

#51 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by scooter21ba »

ljubav_aha wrote:
scooter21ba wrote:gledam ovdje kako iz dijaspore govore zasto vi ne u bih ne sredite drzavu
konkretno ova ljubav aha
i onda dodje dijaspora i prica jao kako vam je ovdje ovako onako i pitaju se kad cemo biti kao zapad
jos se pitaju sta je drzava uradila za njih
jeli mozda domaci ljudi trebaju sve uraditi da bi dijaspora dosla ovdje na gotovo?
izgleda niko od dijasporaca a i od domacih u bih nije cuo ne gledaj sta je drzava uradila za vas nego sta ste vi uradili za drzavu

skutericu,moj odgovor je povezan prethodnim pisanjem i razmisljanjem forumskih sagovornika ;-) nema potrebe da se brines sta "ova" ljubav_aha,pise

uopce se ne pitam sta je drzava uradila licno za mene,jer odgovor vec znam,drzava nije nista uradila za mene,jer ne moze ,niti je u mogucnosti,kao sto ni JA ne mogu promjeniti trenutno stanje u drzavi,eh eto,uzajmano se razumijemo :mrgreen:

kako cu ocekivati od domace raje da uradi promejne,kad je totalno blokirana,i malo je raje koja ima jajca da nesto poduzme,ne postoje polet i elan za promejenama iz nama vec poznatih razloga

scooter21ba,sta ockeujes od sebe i nas za BiH drzavu :?:
vidi vidio sam da si ti pitala nesto o tome preletio sam preko postova
ali se ne odnosi samo na tebe nego na sve
ti bar ovdje razgovaras a ostala dijaspora ili bar vecina boli njih briga nego dodju ovdje da se provedu pitaju se kao zasto je bosni ovako i ljudima u njoj i onda odu na zapad sigurno imajuci druge pasose i onda zaboravljaju na bosnu
e to me nervira sto glume patriot samo kad dodju ovdje (cast izuzecima)
sta ocekujem? ocekujem bar da pocnemo razmisljati zdravo jer jebo ljude ako prvo traze stelu pa onda pocinju dan
ljubav_aha

#52 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by ljubav_aha »

scooter21ba wrote: vidi vidio sam da si ti pitala nesto o tome preletio sam preko postova
ali se ne odnosi samo na tebe nego na sve
ti bar ovdje razgovaras a ostala dijaspora ili bar vecina boli njih briga nego dodju ovdje da se provedu pitaju se kao zasto je bosni ovako i ljudima u njoj i onda odu na zapad sigurno imajuci druge pasose i onda zaboravljaju na bosnu
e to me nervira sto glume patriot samo kad dodju ovdje (cast izuzecima)
sta ocekujem? ocekujem bar da pocnemo razmisljati zdravo jer jebo ljude ako prvo traze stelu pa onda pocinju dan
scooter21ba,hvala,na zalost sam svjesna sta se desava u BiH,kao mnogi iz dijaspore ili u BiH,ipak razogvor sa rodbinom,posjete su dovoljne,umjesto materijalnog pokazivanja i dokazivanja,sto je posljedica poznatog mentaliteta istocen europe,ovo kazem,jer znam raju kojoj se dijapora i gastarbajteri upravo tako ponasaju u vlastitoj zemlji,ipka je to jedna od posljedica zivljenja u razlictim drustvenim sistemima
razgovorama sa ljudima,ameirkancima i nasim koji se manje ili vise bave situacijom u BiH,ali iskreno receno nama ja daytonski sporazum najveca blokada u razvoju,kao sto procitah na vijestima sarajevo x,tako nesto je upravo izjavio Zeljko Komsic
upravo neki dan dan,sazandoh od mog dragog prijatelja,kako npr. u Sarajvu u glavnim medicinksim centrima radi 3 puta vise osoba sa neprofesionlanim znanjem,da,u pravu si,takva stela je totalan uzas
mofo33

#53 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by mofo33 »

stela postoji u svim drzavama ove planete,
nece sad bosanci ukinuti tradiciju :razz:
ljubav_aha

#54 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by ljubav_aha »

mofo33 wrote:stela postoji u svim drzavama ove planete,
naravno,ali sam napisala o stelama neprofesinanlnih medicinskih kadrova u BiH
mofo33

#55 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by mofo33 »

ljubav_aha wrote:
a ja o papucama i sandalama, je li? :lol:
ljubav_aha

#56 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by ljubav_aha »

mofo33 wrote:
ljubav_aha wrote:
a ja o papucama i sandalama, je li? :lol:

mofo 33,nije normalno u sarajevu imati 3 x vise zaposlenih sa nestrucnom spremom,oov se odnosi na medicnisko osoblje,a o politicarima vec znamo
pita

#57 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by pita »

Fikret_ZE wrote:Kao prvo: slazete li se da jaz medju ljudima u BiH i onih koji zive ”vani” postaje sve veci? Ili se to napuhava i isticu se negativni primjeri?

Kako konstruktivno djelovati za dobrobit BiH? Kako uzgajati dobrobitne relacije i ukljuciti sve ljude dobre volje u razvoj BiH?

U cemu je problem?
Kako ja to vidim, tu ima puno i psihologije, a i politike…

Bosanci – ”dijaspora”:
- Vole BiH (vecina), imaju nostalgiju, zele obici familiju, raju, mozda nesto i investirati, neki bi mozda i da se presele i da rade u BiH.
Medjutim, iritirani su sistemom u BiH, odredjenim aspektima mentaliteta i razmisljanja ljudi u BiH.
Poneki se ponasaju i (malo) arogantno, stalno porede kako je to vani, kako u BiH, sto i nije bas takticno. Postoji vjerovatno i odredjena zavist prema ljudima koji nisu napustili BiH, koji zive u svojoj zemlji i ne moraju se osjecati strancima.

Bosanci u BiH:
- Hoce BiH naprednu i integrisanu u svjetski razvoj, zive u svom na svom, ali mnogi muku muce sa besparicom. Iritira ih nazadnost u BiH, politicka situacija. Mnogi, narocito mladi, imaju Internet, sve moguce informacije o svjetskim zbivanjima, a istovremeno vide da se Bosna ne mice s mjesta. Svoje frustracije neki iskaljivaju i na dijaspori, kojoj su zavidni na ekonomskim mogucnostima. Neki koji su sada na nekim dobrim foteljama mozda vide i konkurenciju u onoj dijaspori koja bi da se vrati i radi u BiH.

Sta vi mislite o ovom problemu? Moze li se naci neki konstuktivan nacin da se svi ljudi dobre volje ukljuce u napredak BiH?
Jer, ako se ne nadje, bojim se da ce jedan vazan bosanski resurs nestati (vecina druge i trece generacije iseljenika nece biti toliko vezani za BiH).
Razliku u mentalitetu i nacinu razmisljanja nije lako prebroditi...ak si imao <13 godina kad si dosao na zapad i sada imas > 25 vjerojatno si pokusao da se adaptiras i integriras u drustvo...mislim da mentalni skok i nacin razmisljanja preveliki da se nesto uraditi..
mofo33

#58 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by mofo33 »

pita wrote: Razliku u mentalitetu i nacinu razmisljanja nije lako prebroditi...ak si imao <13 godina kad si dosao na zapad i sada imas > 25 vjerojatno si pokusao da se adaptiras i integriras u drustvo...mislim da mentalni skok i nacin razmisljanja preveliki da se nesto uraditi..
ouf, ja imam utisak da mladi-dosli na zapad imaju isto vidjenje bosne kao i stari-dosli...
samo sto mladima ne treba zamjeriti;
oni zive na zapadu pomalo na bosanski nacin ipak, nisu bas potpuno integrisani,
a ni u bosni im nije bas po volji...izgubljeni su izmedju dva potpuno razlicita svijeta, :cry:
a "zreli" dijasporci mi idu na nervni sistem sa pustim preseravanjem kako
im u bosni nista nije kao tamo-gdje-sad-zive!!
sve ruze cvijetaju u inostranstvu, peceni pilici padaju sa neba,sve jednostavno k'o pasulj,...
a u bosni nista ne valja.
sram bilo papke :lol:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#59 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by Dado dijasporitus »

mofo33 wrote:
pita wrote: Razliku u mentalitetu i nacinu razmisljanja nije lako prebroditi...ak si imao <13 godina kad si dosao na zapad i sada imas > 25 vjerojatno si pokusao da se adaptiras i integriras u drustvo...mislim da mentalni skok i nacin razmisljanja preveliki da se nesto uraditi..
ouf, ja imam utisak da mladi-dosli na zapad imaju isto vidjenje bosne kao i stari-dosli...
samo sto mladima ne treba zamjeriti;
oni zive na zapadu pomalo na bosanski nacin ipak, nisu bas potpuno integrisani,
a ni u bosni im nije bas po volji...izgubljeni su izmedju dva potpuno razlicita svijeta, :cry:
a "zreli" dijasporci mi idu na nervni sistem sa pustim preseravanjem kako
im u bosni nista nije kao tamo-gdje-sad-zive!!
sve ruze cvijetaju u inostranstvu, peceni pilici padaju sa neba,sve jednostavno k'o pasulj,...
a u bosni nista ne valja.
sram bilo papke :lol:
mofo, ne seri :D . Ako si naletio na dva kompleksasa iz dijaspore koje ni mlijeko od prepelice ne bi zadovoljilo neznaci da je cjelokupan sloj dijaspore koju nabijas na krst takav. Ocito da ne poznajes dijasporu i spektar identiteta i stavova koja ista ima. Da nam svima tako nevalja nebi se dvaput okrenuli prema Bosni. Fakat me nervira svaka generalizacija a narocito ova klasicna suplja Made in BiH. I s jedne i s druge strane.
mofo33

#60 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by mofo33 »

Dado dijasporitus wrote:
mofo, ne seri :D . Ako si naletio na dva kompleksasa iz dijaspore koje ni mlijeko od prepelice ne bi zadovoljilo neznaci da je cjelokupan sloj dijaspore koju nabijas na krst takav. Ocito da ne poznajes dijasporu i spektar identiteta i stavova koja ista ima. Da nam svima tako nevalja nebi se dvaput okrenuli prema Bosni. Fakat me nervira svaka generalizacija a narocito ova klasicna suplja Made in BiH. I s jedne i s druge strane.
u prolazu da ti kazem da ne zivim u bosni i da posmatram evo 15 godina dijasporu,
pa te ostavljam srati dalje sve moguce spektre i stavove
:mrgreen:
ljubav_aha

#61 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by ljubav_aha »

godine proveden u inostranstvu,vlastite godine nisu primarno mjerilo kao ni kriterij za rjesenje tzv. jaza izmedju istog naroda na razlicitmim lokacijama

takav jaz se prvo razvija u vlastitoj guzici,pardon glavi,zatim porodici ,uzem i sirem drustvu

druzim se sa rajom svih godisnjih starosti,znam kako rezonuju,nema potrebe stvarati apstrakne zakljucke ,kad imamo cinjenice svuda oko nas
lunci

#62 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by lunci »

Ma pustite mofo33 vidite da nezna bili kakila ili piskila.
Los joj dan .
Spakuj se i nazad u BiH ako ti se ne svidja tu gdje si sad sto nam samo kukas.Mucis sebe a i nas
Bas me interesuje da vidim gdje ces sebe svrstati i koju grupu od ove dvije gore navedene.Ako si 15 god tamo i znas dosta o Bosni po tvojim postovima znaci i ti si medju onim starijima.Tj papcima ili sta?
mofo33

#63 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by mofo33 »

lunci wrote:Ma pustite mofo33 vidite da nezna bili kakila ili piskila.
Los joj dan .
Spakuj se i nazad u BiH ako ti se ne svidja tu gdje si sad sto nam samo kukas.Mucis sebe a i nas
Bas me interesuje da vidim gdje ces sebe svrstati i koju grupu od ove dvije gore navedene.Ako si 15 god tamo i znas dosta o Bosni po tvojim postovima znaci i ti si medju onim starijima.Tj papcima ili sta?

ostajem nesvrstana, ako vam volja zovite me papankom (savrseno me zabolje...)
meni je sve bolje sto manje dijaspore vidjam, shvatila sam zasto;
zlo im sto me ne mogu potresti, a ni uticati na mene sa supljim pricama (kao ni vi, deleki-veliki-bosanci) :razz:
lunci

#64 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by lunci »

mofo33 wrote:
Los joj dan .

zlo im sto me ne mogu potresti, a ni uticati na mene sa supljim pricama (kao ni vi, deleki-veliki-bosanci) :razz:
Izvini ali primjetila sam da te na bosanskom forumu nasi bliski bosanci prozivaju fasistom i sami su ti tamo rekli da im je pun klinac takvih ljudi tj Velikih Bosanaca .Pa se ti sad svrstavaj gdje hoces.Ja ti samo zelim svu srecu svijeta tvoj zivot tvoja briga.
mofo33

#65 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by mofo33 »

lunci wrote:
mofo33 wrote:
Los joj dan .

Izvini ali primjetila sam da te na bosanskom forumu nasi bliski bosanci prozivaju fasistom i sami su ti tamo rekli da im je pun klinac takvih ljudi tj Velikih Bosanaca .Pa se ti sad svrstavaj gdje hoces.Ja ti samo zelim svu srecu svijeta tvoj zivot tvoja briga.
nema potreba da se izvinjavas,
bolje je da se zapitas kako to, da cak i po forumima "bliski bosanci" uspijevaju
cuvati mahalaski mentalitet, tracati i pljuvati
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#66 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by Dado dijasporitus »

mofo33 wrote:
Los joj dan .

Mozda je problem sto se vrtis oko istih ljudi uvijek. Evo izadji samnom na kafu pa cu ti pokazati da nas dijasporaca ima razlicitih nijansi i dezena :D . Obecavam necu te ni malo potresti supljakom :D
lunci

#67 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by lunci »

mofo33 wrote:
lunci wrote:
mofo33 wrote:

nema potreba da se izvinjavas,
bolje je da se zapitas kako to, da cak i po forumima "bliski bosanci" uspijevaju
cuvati mahalaski mentalitet, tracati i pljuvati
Po mom misljenju ti bliski Bosanci ne zive mahalski zivot .Pokusavaju i bore se da naprave bolji zivot sami sebi.Mahalski zivot je fasizam i nacionalizam pa i pljuvanje po ostalima.Dok ti zivis kako treba i bez fasizma okolo.Kao sto oni rekose drago im je sto ljudi kao ti ne glasaju .Jer im je dosta mahalskog zivota i takvog ponasanja po Bosni i njihovim glavama.E sad ko lud ko budala
Na kraju tebi nevaljaju nasi dijasporovci i izbjegavas ih .Drugo nevolis druge nacije i religije pa skim se ti druzis onda uopste.Sa par drugarica iz mahale na msn-u. :razz:
rajvosa^

#68 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by rajvosa^ »

Ja sam dijaspora, ko ima problema u vezi toga PP molim. :D

mofo33, moramo negdje na pivaru da vidis da nismo svi isti. Ukljucit cemo i Dadu dijasporasa. :-) Daj da rijesimo taj JAZ zauvijek.
mofo33

#69 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by mofo33 »

lunci wrote:
Po mom misljenju ti bliski Bosanci ne zive mahalski zivot .Pokusavaju i bore se da naprave bolji zivot sami sebi.Mahalski zivot je fasizam i nacionalizam pa i pljuvanje po ostalima.Dok ti zivis kako treba i bez fasizma okolo.Kao sto oni rekose drago im je sto ljudi kao ti ne glasaju .Jer im je dosta mahalskog zivota i takvog ponasanja po Bosni i njihovim glavama.E sad ko lud ko budala
Na kraju tebi nevaljaju nasi dijasporovci i izbjegavas ih .Drugo nevolis druge nacije i religije pa skim se ti druzis onda uopste.Sa par drugarica iz mahale na msn-u. :razz:
ili prestani pusiti ili mijenjaj dilera :lol:
u medjuvremenu prestani lupati ono sto ti tvoje tracare pricaju o meni na tvom msn-u (jer su moji kontakti zero)
ako vec hoces da mi lijepis mrznju drugih nacija&religija&mahalski zivot i glasanje...
trebala si pogledati moje postove prvo, pa onda mlatiti praznu slamu za merak drugaricama
koje te napucavaju kome sta trebas reci :P
eto ti jaz, padni u njega :razz:
mofo33

#70 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by mofo33 »

rajvosa^ wrote:Ja sam dijaspora, ko ima problema u vezi toga PP molim. :D

mofo33, moramo negdje na pivaru da vidis da nismo svi isti. Ukljucit cemo i Dadu dijasporasa. :-) Daj da rijesimo taj JAZ zauvijek.
ako "dado" capri satrovacki ;-) moze
inace nema mu pivkare
lunci

#71 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by lunci »

mofo33 wrote:
lunci wrote:
ili prestani pusiti ili mijenjaj dilera :lol:
u medjuvremenu prestani lupati ono sto ti tvoje tracare pricaju o meni na tvom msn-u (jer su moji kontakti zero)
ako vec hoces da mi lijepis mrznju drugih nacija&religija&mahalski zivot i glasanje...
trebala si pogledati moje postove prvo, pa onda mlatiti praznu slamu za merak drugaricama
koje te napucavaju kome sta trebas reci :P
eto ti jaz, padni u njega :razz:
A ,ok hocu odmah
lunci

#72 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by lunci »

Moffo33 fakat kad udjes na users post ispade ti fasista a kad udjes u temu ti nasa pionirka.
Ali sto nas stavljas dijasporu u isti kos to mi neide u glavu.Dodji nam u posjetu downunder .Da se uvjeris da ima nas koji se nismo promjenili.Cak i u muzici smo blizu.Mozda sam ja malo vise zesta bila .
E sad umjesto Blood Duster idem na koncerte The Wiggles .Pjevusim Dora the explorer pjesmice.E a to nije do dijaspore to je do zivota i odrastanja.
Santos

#73 Re: Kako prebroditi jaz izmedju bosanaca u BiH i van nje?

Post by Santos »

Znate li kako sad zovu dijasporu u Privrednom na Skenderiji.Ciganima.Na pitanje frajeru koji radi dole u butiku jel to na mene mislis,supak se usutio i onako drhtavim glasom,zbunjen kaze,nisam na vas mislio gospodine.To vam je ociti primjer da je puno vise papaka i levata u Sarajevu nego nas u dijaspori.E cuj mu komentara ,nema vecih cigana od ove dijaspore,eto on ko faca neka,saner sta li vec.E moje Sarajevo nasta si spalo.Ako neko osnuje stranku dijaspore ja se prijavljujem kao radikalni dijasporas.Demokratija ime se pravo.
Post Reply