MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Real Khan

#51 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Real Khan »

Evo i mene, dok se kahva nije ohladila :D
Nisam bio u blizini kompjutera ovih dana, ali izgleda nisam puno ispustio diskusije. Uglavnom, da odmah odgovorim @političaru, pardon "pravniku". Evo, ja nisam pravnik ali znam dovoljno o ustavno-pravnoj materiji, o kojoj je ovdje riječ.
politicar wrote:Zapanjen sam nerazumijevanju prava.A, svako se petlja u tu materiju.Sud u Strazburu nije toalet papir,vec je to ugledan sud.Ali, on se bavi tuzbama pojedinaca odnosno pojedinacnim predmetima u kojima dolazi do krsenja ljudskih prava odnosno u kojima se krsi Evropska konvencija o ljudskim pravima. Sud u Strazburu svojim presudama ne moze mijenjati ustavno uredjenje jedne drzave,vec to rade nadlezni organi te drzave.Dejtonski sporazum i Aneks 4 tog sporazuma je Ustav BIH,su na sanzi i proizvode pravno dejstvo kao i svi zakoni i akti koji su donijeti na osnovu Ustava BIH.Aktualni Ustav BIH je legalan i prestanimo sa tom pricom da nije legalan.Ustav RBIH je stavljen van snage i nikada se nece vratiti i mi moramo prihvatiti ove cinjenice.U ustavu je predvidjen nacin mijenjanja Ustava BIH a to je amandmanski uz glasove 2/3 clanova parlamenta BIH ukljucujuci glasove sva 3 konstitutivna naroda.I mi moramo pristupiti izmjeni Ustava na propisani nacin da bi BIH ucinili funkcionalnom.
Tačno je da Sud za ljudska prava ne mijenja (direktno) ustave država, nego institucije tih država kroz jasno propisanu proceduru. Međutim, "pravna težina" presuda izrečenih u Strazburu sigurno će natjerati institucije BiH da se mijenja ovaj diskriminatorni Ustav. Da ne pominjem činjenicu koju si eto kao "pravnik" i "političar" previdio: Član 2 stav 2 aneksa 4 Dejtonskom Mirovnog Sporazuma (Ustav BiH) jasno kaže: "Međunarodni standardi. Prava i slobode izloženi u Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i njeni protokoli, primjenjivaće se direktno u Bosni i Hercegovini. Ovi dokumenti imaće PREDNOST NAD SVIM OSTALIM ZAKONIMA." ili u izvornom jeziku "našeg" Ustava: "International Standards.The rights and freedoms set forth in the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms and its Protocols shall apply directly in Bosnia and Herzegovina. These shall have priority over all other law".

Ja nisam nigdje rekao da dejtonski Ustav nije legalan, već da nije LEGITIMAN (valjda kao pravnik poznaješ BITNU razliku između ova dva termina). Legalan je to Ustav jer je "važeći", ili "na snazi", ali je činjenica da je to oktroisani ustav (evo opet ja o ovome, stvarno je i meni ovo dosadilo, ali šta ja tu mogu) koji samom ovom činjenicom nema LEGITIMITET jer nije prošao pravnu proceduru donošenja. Ako je legitiman način stavljanja van snage Ustava Republike BiH (oružanom pobunom i vojnom silom, uz dokazani genocid), onda se isti aršini MOGU primjeniti i na "trenutno važećem Ustavu" (zar ne? Pitanje presedana je poznata stvar u pravu). Još nešto, zašto bih ja ili još stotine hiljada građana BiH morali da se pomirimo sa "činjenicom" da se Ustav Republike BiH nikada neće vratiti. Možda neće sutra ili prekosutra (možda ni nakon onih izbora "100%"), ali niko mi ne može oduzeti pravo na BORBU za PRAVDU, i USTAV REPUBLIKE BIH koji je srušen od strane agresora i domaćih izdajnika... Ovaj sadašnji Ustav nema pristanak svih građana BiH, pa tako nema ni LEGITIMITET.

I na kraju da dodam... Nedavno sam učestvovao u okruglom stolu na temu ustavnih promjena u BiH i jako sam se obradovao zbog činjenice da su ljudi iz VKBI, SGV i HNV dijelili isto mišljenje kako treba da izgleda novi Ustav BiH. Ispred ovih udruženja su bili doktori ustavnog prava, doktori političkih nauka, itd. Čuveni profesor ustavnog prava (Prof. Dr. Omer Ibrahimagić) mi je i u ovoj prilici potvrdio moje teze koje sam gore naveo, kao i tezu da narodi ne posjeduju po sistemu automatizma nikakav politički suverenitet (kako se ovdje često brka pojam "konstitutivnosti naroda"). Nesporazum oko ovog termina nastaje onda kada se 3 etnička tora, pardon, naroda počinju "osjećati" i krivo predstavljati kao 3 "nacije" u BiH. Još je dodao i to da jednom kada se u preambuli Ustava BiH država Bosna i Hercegovina jasno deklarira kao građanska i sekularna država svih bosanaca i hercegovaca, svi ovi današnji problemi i "dileme" oko njenog opstanka će pravno i politički biti eliminisani. To će biti početak nove i demokratske BiH, a ujedno i kraj ovih nacionalističkih torova i feuda... ja se nadam da ću jednoga dana ovo doživjeti, ali sam istovremeno siguran RS neće nikada doživjeti je prihvate pravi bosanci kao LEGITIMNU tvorevinu. Ljudi poput mene je hvala bogu, sve više iz dana u dan... a branilaca genocidnog nus-produkta RS-a je sve manje. Zapamtite ovo!

A sada da preduprijedim moguća dodatna pitanja... Kako da se BiH deklarira kao država bosanaca i hercegovaca? Pa jednostavno se tu misli da je BiH država njenih DRŽAVLJANA. To je prvi korak prema afirmaciji onoga što već postoji (mada nije "uvršteno" u Ustav BiH), a to je NACIJA BOSANACA. S obzirom da su nam u Ustavu inkorporirane sve pozitivne međunarodne norme (temeljene na principima liberalne demokracije) jasno je da će prije ili kasnije i u Ustavu BiH jasno pisati da smo svi JEDNAKIH PRAVA kao pojedinci i grupe, pa stoga nema nikakvih "viših" prava nekakvih "konstitutivnih" naroda... niti manjih prava bilo kojeg pojedinca koji ne želi biti dio etničkog TORA.
politicar

#52 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by politicar »

BIH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju te dokument Evropski partnerski odnosi.Oba ova dokumenta predvidjaju brojene reforme koje znace prenos nadleznosti sa entiteta na nivo BIH.Kad se ovi dokumenti provedu entiteti ce biti ogoljeni bez nadleznosti,samo ce onako postojati bez svrhe.Pa ce se onda postaviti pitanje svrhe njihovog postojanja.A, BIH ce po nadleznostima biti jaka.I to je jedan od nacina ukidanja RS.Svi koji su pretrpili neku bol i patnju od RS i njenih institucija neka pred domacim sudovima tuze RS za naknadu nematerijalne stete,jer je to moguce.I na taj nacin i finansijski unititi RS.Kad se podudare prenos nadleznosti i velike finansijske obaveze RS,tada ce biti ukinuti entiteti,a prije svih RS.RS se ukida na ovakav nacin a ne nekim gulpostima koje sam procitao na ovom forumu.
politicar

#53 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by politicar »

U dejtonskom Ustavu stoji da BIH nastavlja pravni kontinuitet RBIH ali sa modificiranom unutrasnjom strukturom.Takodjer u dejtonskom Ustavu izricito stoji da se Ustav RBIH stavlja van snage.Buduci da je dejtonski Ustav legalan samim tim je i Ustav RBIH stavljen van snage.Evropska konvencija o ljudskim pravima ima prednost i jacu pravnu snagu od domacih zakona.Ali Evropska konvencija nema jacu pravnu snagu od ustava niti prednost pri primjeni.Dejtonski Ustav je legalan,ali nije legitiman jer ga sigurno 1/3 gradjana ne priznaje.Ali ta ne legitimnost ne utice na legalnost Ustava niti akata donesenih na osnovu Ustava.Takodje nelegitimnost ne moze biti osnov za nistavost odnosno ponistenje akata donesenih na osnovu dejtonskog Ustava.U aktuelnom ustavu ima dosta diskriminatorskih odredbi koje nisu u skladu sa Evropskom konvencijom,ali presuda suda u Strazburu ne moze ponistiti te odredbe u ustavu i u zakonima.Presuda ovog suda samo ce konstatirati da u nasem ustavu i zakonima ima diskriminatorskih odredbi.
Idun

#54 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Idun »

Bla, bla, bla….trla baba lan da joj prodje dan…i dok Bosnjaci filozofiraju i presipaju iz vruceg u hladno i vice versa, Srbi u RS djeluju. Ma dajte vise, dosta vas je slusati, i vas i sve bosanske (bosnjacke) politicare. Dok vam gospoda politicari glume velike mudrace, Srbija i RS vam parcaju zemlju. A seljak Dodik vas levati. Ja nisam politicar, niti pravnik…ali znam pruziti otpor svakom i svim idiotima koji mi stanu na put…..i sigurno bih odgovorila na njihovu prljavu igru jos prljavijom. Jer Federacija ima sve mogucnosti koje oni nemaju. I inat se lijeci jos vecim inatom. Kao i svugdje sirom svijeta.
Elem.
Greska za greskom od 1991 kada je Alija Izetbegovic izjavljivao kako u BiH nije rat a u BL bacali bombe na kuce I kafice, tjerali ljude na ratista u Hrvatsku, srpskim izbjeglicama iz Hrvatske pokazivali gdje ce dobiti kuce(normalno, muslimanske I katolicke), rusili dzamije, nazivali turskom kopiladi, zatvarali, tukli, protjerivali……
Jos od 1992 na podrucju Banja Luke su bili SOS-ovci, rezervisti iz Crne Gore itd koji su maltretirali nesrpsko stanovnistvo.
Dusa me boli za Bijeljinom, Focom, Zvornikom, Dobojem, Banja Lukom….i jos mnogim bosanskim gradovima, selima…ljudima. I Dodik vam otvoreno, nakon 13 god govori da ih vise nikad necete dobiti. On je svoju RS izgradio na genocidu, u toj RS zive ratni zlocinci iz Bosne, Hrvatske, umjesto Bosnjaka rasutih po svijetu, bolje nego sto vi danas zivite u Federaciji….i smiju vam se. Iz dana u dan. I prijeti referendumom. Kazete, nije legitimna….stvarno, moram se nasmijati.
Sto ste ostvarili. Nista. Samo tonete….sve dok ne nestanete….ili, nestanemo. I cinite ustupke na svoju stetu. Vec 16 dugih godina.
Jesu li ljudi referendumom izabrali nezavisnu BiH? Jesu! Sta i kakav Deytonski sporazum. Jesu li vam pobili 10 000 srebrencana u roku od nekoliko dana? I dozvolili ste potpis nekakvog Deytonskog sporazuma? Jesu li vam opustosili Zvornik, Focu, Bijeljinu, Banja Luku….I opet nisu optuzeni za genocid! Postoje snimci, dokazi….kakva taktika, molim lijepo…kakvo pitanje Kosova? Je li Bosanski narod normalan?????
Zatvorim oci i sjetim se bombardovanja Srbije? Znate u cemu je razlika? Srbi ne daju svoje! I bore se za svoje. I Bosanci bi, da im dopuste. Prezivjeli bi mi i sankcije i jos pet godina rata….ali niste trebali dozvoliti sve ovo sto se ucinilo u zadnjih 13 godina. Deytonski sporazum i sto sve ne jos. Kako ovi iz RS prkose tako treba i Federacija njima. RS je vidjela da moze, kao i Europa i sad ce samo nastaviti. Vrijeme je da se ucine neke promjene. Sto bi rekli, drasticne. Nema vise ustupaka, moljenja….ako vec nije kasno za to. Mislim da je zadnji cas da se Bosnjaci osvijeste ako vec njihovi politicari ne mogu ili nece. Kako Dodik : Necu, Ne dam, Ne zelim i Ne interesuje me. Tacka. Tocka. Punkt…A Federacija: Da d raga, Naravno draga, U redu je draga, Oprastam ti draga….
Vrijeme je da se stane tom idiotluku na put i zahtjeva od Federacije da se ispostuje jedinstvena BiH od strane Evrope i svijeta, da se obnovi tuzba za genocid i trazi odsteta od Srbije i RS, da se privedu ratni zlocinci. Inace ce se obistiniti rijeci Radovana Karadzica da ce Bosnjaci nestati kao narod.

p.s. Prije par dana sam citala o Abu Hamzi ili tako nekako. Dugo ne zivim na ovim prostorima(upravo zbog politike koju vode politicari BiH - ne zelim zivjeti u RS kao i vecina dijaspore) pa tako da ne poznajem najbolje sadasnju situaciju oko mudjahedina u BiH. U toku rata, svi su ih hvalili da su jedni od najzasluznijih za uspjehe BiH Armije. Nije mi jasno, zasto ih sada tjerate? Zato sto Srbima ne odgovara da ostanu u zemlji za koju su se borili? Gdje su Karadzic, Mladic, gdje su ljudi koji su nam pobili Zvornicane, Srebrenicane, Focane, Prijedorcane…koji su nam silovali majke, sestre, kcerke? Tu su, u RS, sto iz Bosne, sto iz Hrvatske, sto iz Srbije….dobili BiH drzavljanstva, rade u policiji, u ….i tjeraju vam inat.
Protjerivanje Abu Hamze i njemu slicnih c e nas dovesti upravo dovesti na zivot u rezervatu. Ako se ovakvim stvarima ne mozemo suprostaviti to je zaista bijedno. Jednom rob – uvijek rob.
Pozz :bih:
velnad

#55 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by velnad »

Idun wrote:Bla, bla, bla….trla baba lan da joj prodje dan…i dok Bosnjaci filozofiraju i presipaju iz vruceg u hladno i vice versa, Srbi u RS djeluju. Ma dajte vise, dosta vas je slusati, i vas i sve bosanske (bosnjacke) politicare. Dok vam gospoda politicari glume velike mudrace, Srbija i RS vam parcaju zemlju. A seljak Dodik vas levati. Ja nisam politicar, niti pravnik…ali znam pruziti otpor svakom i svim idiotima koji mi stanu na put…..i sigurno bih odgovorila na njihovu prljavu igru jos prljavijom. Jer Federacija ima sve mogucnosti koje oni nemaju. I inat se lijeci jos vecim inatom. Kao i svugdje sirom svijeta.
Elem.
Greska za greskom od 1991 kada je Alija Izetbegovic izjavljivao kako u BiH nije rat a u BL bacali bombe na kuce I kafice, tjerali ljude na ratista u Hrvatsku, srpskim izbjeglicama iz Hrvatske pokazivali gdje ce dobiti kuce(normalno, muslimanske I katolicke), rusili dzamije, nazivali turskom kopiladi, zatvarali, tukli, protjerivali……
Jos od 1992 na podrucju Banja Luke su bili SOS-ovci, rezervisti iz Crne Gore itd koji su maltretirali nesrpsko stanovnistvo.
Dusa me boli za Bijeljinom, Focom, Zvornikom, Dobojem, Banja Lukom….i jos mnogim bosanskim gradovima, selima…ljudima. I Dodik vam otvoreno, nakon 13 god govori da ih vise nikad necete dobiti. On je svoju RS izgradio na genocidu, u toj RS zive ratni zlocinci iz Bosne, Hrvatske, umjesto Bosnjaka rasutih po svijetu, bolje nego sto vi danas zivite u Federaciji….i smiju vam se. Iz dana u dan. I prijeti referendumom. Kazete, nije legitimna….stvarno, moram se nasmijati.
Sto ste ostvarili. Nista. Samo tonete….sve dok ne nestanete….ili, nestanemo. I cinite ustupke na svoju stetu. Vec 16 dugih godina.
Jesu li ljudi referendumom izabrali nezavisnu BiH? Jesu! Sta i kakav Deytonski sporazum. Jesu li vam pobili 10 000 srebrencana u roku od nekoliko dana? I dozvolili ste potpis nekakvog Deytonskog sporazuma? Jesu li vam opustosili Zvornik, Focu, Bijeljinu, Banja Luku….I opet nisu optuzeni za genocid! Postoje snimci, dokazi….kakva taktika, molim lijepo…kakvo pitanje Kosova? Je li Bosanski narod normalan?????
Zatvorim oci i sjetim se bombardovanja Srbije? Znate u cemu je razlika? Srbi ne daju svoje! I bore se za svoje. I Bosanci bi, da im dopuste. Prezivjeli bi mi i sankcije i jos pet godina rata….ali niste trebali dozvoliti sve ovo sto se ucinilo u zadnjih 13 godina. Deytonski sporazum i sto sve ne jos. Kako ovi iz RS prkose tako treba i Federacija njima. RS je vidjela da moze, kao i Europa i sad ce samo nastaviti. Vrijeme je da se ucine neke promjene. Sto bi rekli, drasticne. Nema vise ustupaka, moljenja….ako vec nije kasno za to. Mislim da je zadnji cas da se Bosnjaci osvijeste ako vec njihovi politicari ne mogu ili nece. Kako Dodik : Necu, Ne dam, Ne zelim i Ne interesuje me. Tacka. Tocka. Punkt…A Federacija: Da d raga, Naravno draga, U redu je draga, Oprastam ti draga….
Vrijeme je da se stane tom idiotluku na put i zahtjeva od Federacije da se ispostuje jedinstvena BiH od strane Evrope i svijeta, da se obnovi tuzba za genocid i trazi odsteta od Srbije i RS, da se privedu ratni zlocinci. Inace ce se obistiniti rijeci Radovana Karadzica da ce Bosnjaci nestati kao narod.

p.s. Prije par dana sam citala o Abu Hamzi ili tako nekako. Dugo ne zivim na ovim prostorima(upravo zbog politike koju vode politicari BiH - ne zelim zivjeti u RS kao i vecina dijaspore) pa tako da ne poznajem najbolje sadasnju situaciju oko mudjahedina u BiH. U toku rata, svi su ih hvalili da su jedni od najzasluznijih za uspjehe BiH Armije. Nije mi jasno, zasto ih sada tjerate? Zato sto Srbima ne odgovara da ostanu u zemlji za koju su se borili? Gdje su Karadzic, Mladic, gdje su ljudi koji su nam pobili Zvornicane, Srebrenicane, Focane, Prijedorcane…koji su nam silovali majke, sestre, kcerke? Tu su, u RS, sto iz Bosne, sto iz Hrvatske, sto iz Srbije….dobili BiH drzavljanstva, rade u policiji, u ….i tjeraju vam inat.
Protjerivanje Abu Hamze i njemu slicnih c e nas dovesti upravo dovesti na zivot u rezervatu. Ako se ovakvim stvarima ne mozemo suprostaviti to je zaista bijedno. Jednom rob – uvijek rob.
Svaka ti cast,jedino ispravno na ove tri stranice.
Mi se samo pitamo ,dali je ovo po ustavu,dali je ono po ustavu,sta ce reci ovaj,sta kaze onaj.Da su srbi 92 razmisljali isto ovako kao sto mi sada razmisljamo u ovoj temi, nebi nikada postigli ovo sto sada imaju.
Real Khan

#56 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Real Khan »

velnad wrote:
Idun wrote:Bla, bla, bla….trla baba lan da joj prodje dan…i dok Bosnjaci filozofiraju i presipaju iz vruceg u hladno i vice versa, Srbi u RS djeluju. Ma dajte vise, dosta vas je slusati, i vas i sve bosanske (bosnjacke) politicare. Dok vam gospoda politicari glume velike mudrace, Srbija i RS vam parcaju zemlju. A seljak Dodik vas levati. Ja nisam politicar, niti pravnik…ali znam pruziti otpor svakom i svim idiotima koji mi stanu na put…..i sigurno bih odgovorila na njihovu prljavu igru jos prljavijom. Jer Federacija ima sve mogucnosti koje oni nemaju. I inat se lijeci jos vecim inatom. Kao i svugdje sirom svijeta.
Elem.

Svaka ti cast,jedino ispravno na ove tri stranice.
Mi se samo pitamo ,dali je ovo po ustavu,dali je ono po ustavu,sta ce reci ovaj,sta kaze onaj.Da su srbi 92 razmisljali isto ovako kao sto mi sada razmisljamo u ovoj temi, nebi nikada postigli ovo sto sada imaju.
Dobro, ako je ovo "jedino ispravno na tri stranice", onda šta sad trebamo da uradimo. Da sad i mi (Bosanci) mirno i dostojanstveno počinimo genocid i vratimo naš Ustav Republike BiH...(?)
@Veritas je maloprije ispravno primjetio da se u budućim dogovorima o Ustavu ne smije uzeti kao polazna osnova ovaj nakaradni Dejtonski Ustav, jer on podrazumijeva postojanje genocidnog nus-produkta ili RS-a. Ako naši jadni političari kao ovaj forumski @političar pristanu na to, onda niko neće moći osporiti postojanje RS-a bez obzira na genocid i sve ostalo i niko neće imati pravo više da kaže išta protiv tog entiteta. U tom slučaju bi RS dobio ono što mu jedino treba - LEGITIMITET (a to je pristanak ostala 2 naroda u BiH). U tom slučaju će Dodik dobiti PRAVO na raspisivanje referenduma, i znamo kakav bi ishod bio. Da se razumijemo, notorna je činjenica da Dodik nije baš pametan. On jednostavno dosljedno izvršava naredbe iz beogradske kuhinje (SANU i SPC) i to nije nikakva tajna. Pa i ptice na grani znaju da on nema sposobnosti nikakvu političku odluku donijeti bez aminovanja iz BG. Ali je također činjenica da bošnjački i hrvatski oligarsi ne slušaju svoje intelektualce jer smatraju da su u startu pametniji od intelektualaca ako su dobili 5 ili 10 hiljada glasova na izborima (!). Pa vi vidite koliko su važni izbori i za koga glasate i da li uopće glasate (jer ako ne izađete na izbore, to je isto kao da ste glasali za onoga ko je dobio najviše glasova).

Da je stvar oko Ustava BiH doista gotova, ne bi postojala nikakva potreba za njegovim mijenjanjem. Nije ta potreba zbog mene, tebe, bilo koga od nas ovdje, nego zbog nekih drugih i bitnijih stvari. Činjenica je da su sve države koje su ušle u sastav EU morale promijeniti svoje ustave da bi se lakše prilagodile jedinstvenom političkom i ekonomskom prostoru. Pored ove obaveze, BiH ima još jednu bitniju obavezu, a to je da se iz Ustava izbrišu i izmjene SVE diskriminatorne klauzule i da taj Ustav ima puni pristanak barem 2/3 njenih građana i samim tim da dobije puni LEGITIMITET.
Sada je pitanje ŠTA JE SVE DISKRIMINATORNO u ovom "važećem" Ustavu? Počet ćemo od same činjenice da prava kolektiviteta imaju prednost u odnosu na prava pojedinaca. Ovo jeste diskriminatorna klauzula (to je onaj famozni pojam "konstitutivnosti" koji nigdje u svijetu ne postoji u istom obliku kao ovdje u BiH). Onda, pasivno biračko pravo gdje Srbin iz FBiH ne može biti biran za člana Predsjedništva BiH, niti može Hrvat ili Bošnjak iz RS-a biti biran za članove Predsjedništva BiH... Da ne nabrajam, postoji milion stavki koje su nakaradne i MORAJU se mijenjati jer nemaju nikakvog smisla. Međutim, ako se predstavnici 3 tora, pardon, naroda DOGOVORE da je Daytonski Ustav LEGITIMAN I POLAZNA OSNOVA ZA DALJE DOGOVORE OKO NOVOG USTAVA, onda više nema nikakvih nakaradnosti jer je to izraz političke volje "predstavnika 3 naroda" i samim tim Ustav postaje LEGITIMAN. Zato se ja zgražam od koncepta postojanja nekakvih "lidera", pogotovo ovih nacionalističkih pastira, kojima na žalost država Bosna nije ni 1000-ti prioritet (prvi je prioritet da imaju potpunu i neograničenu vlast nad sudbinama običnih ljudi, pa onda slijedi audi 8 crne boje i tamnim staklima, sisate sekretarice, poslovni prostori u srcu A-zone, stanovi i vile, guzovače klopa u svim restoranima,... pa tek nakon još milion malih stvari im dođe nekakav prioritet samo POSTOJANJE DRŽAVE. Naravno, oni vam to neće tako poredati u predizbornim obećanjima i šupljim pričama jer nisu oni glupi, za razliku od nas većine... Možete se svi uvrijediti na ovo moje mišljenje, ali razmislite malo i shvatit ćete da sam na žalost u pravu.

Jedino svjetlo na kraju tunela sam vidio nedavno na okruglom stolu na temu ustavnih promjena (organizovan od strane Srpskog građanskog vijeća i Heinrich Boell Foundation), gdje su diskutanti bili i predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca i Hrvatskog nacionalnog vijeća, te nekolicina nezavisnih intelektualaca, pa čak i jedan mladi stručnjak (magistar pravnih nauka i stručnjak za ustavno pravo) sa Univerziteta iz Istočnog Sarajeva (za one manje upućene, iz RS-a). Tu sam se uvjerio da ipak postoji dosta intelektualaca u sva tri naroda koji se ne slažu sa kvazi-teorijama ovih nacionalističkih oligarhija, već dosljedno slijede postulate pravne i političke nauke, teorije i prakse. Vjerovali ili ne, njihova priča je potpuno različita od Dodikove, Silajdžićeve, Tihićeve, Čovićeve ili Ljubićeve... čak i Lagumdžijine (da budem potpuno politički korektan). Nije da se nešto hvalim, ali su ovi ljudi imali potpuno identične stavove kao ja ovdje na forumu (i na poslu). Kada se pristupi ovoj temi na hladnokrvan način, uz primjenu pravne nauke, onda je rješenje očigledno: Ustav BiH se mora mijenjati i dovesti u sklad sa svim međunarodnim konvencijama koje je naša država potpisala i ratificirala. Tu nema izvlakuša, one se jednostavno MORAJU sprovesti u djelo.
@političar, uporno se provaljuješ i dokazuješ da nemaš pojma o pravu (vjerovatno ne znaš ni gdje se nalazi pravni fakultet). Kažeš da:
politicar wrote:Evropska konvencija o ljudskim pravima ima prednost i jacu pravnu snagu od domacih zakona.Ali Evropska konvencija nema jacu pravnu snagu od ustava niti prednost pri primjeni.

Pa ovo je nevjerovatno i za jednog srednjoškolca koji prolazi dovoljnim da ovako napiše, a kamoli neko ko se hvali diplomom pravnika... Jednostavno, ako si pravnik (a nisi) morao bi znati da se Ustav u ovom slučaju mora mijenjati zbog davanja legitimiteta i legaliteta diskriminatornim zakonima . I boga ti, nemoj se više provaljivati...

Sada malo na temu, na osnovu Daytona se ne može ukidati RS, ali se može tužiti kroz pravosudni sistem u BiH. S obzirom na činjenicu da i pravni stručnjaci u BiH moraju poštovati Ustav (kakav god da je) neminovno je da će te tužbe završavati na Sudu u Strazburu. Onda će EU da stavi ovo pitanje na stol kada se bude pregovaralo oko ulaska BiH u EU integracije. U EU se ne može sa Ustavom koji krši ljudska prava. Stvar je potpuno jasna. Zato, molim sve bivše logoraše koji su bili zatočeni od strane genocidne tvorevine, da obavezno podnesu tužbe i vjerujte, vrijedi čekati tih nekoliko godina. samo na taj način ćete imati moralnu satisfakciju jer ćete se direktno osvetiti ideji postojanja genocidne tvorevine koja vas je tlačila. Uzdajte se isključivo u pamet.
makondo

#57 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by makondo »

Stvarno su mi dosadili ovi nadri-politicari i nadri-pravnici i njihova mantra da Ustav RBiH i dalje postoji te da je i dalje ziv i zdrav. Btw, kladim se da nemaju pojma sta je ustvari u njemu pisalo.

Evo vam copy/paste clana XII stava 1 aktuelnog Ustava. Nemam volje da prevodim, ali moze jedan "hint" - potrazite u rjecniku pojam "superseding" i sva znacenja te rijeci.

"This Constitution shall enter into force upon signature of the General Framework Agreement as a constitutional act amending and superseding the Constitution of the Republic of Bosnia and Herzegovina."
Real Khan

#58 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Real Khan »

makondo wrote:Stvarno su mi dosadili ovi nadri-politicari i nadri-pravnici i njihova mantra da Ustav RBiH i dalje postoji te da je i dalje ziv i zdrav. Btw, kladim se da nemaju pojma sta je ustvari u njemu pisalo.

Evo vam copy/paste clana XII stava 1 aktuelnog Ustava. Nemam volje da prevodim, ali moze jedan "hint" - potrazite u rjecniku pojam "superseding" i sva znacenja te rijeci.

"This Constitution shall enter into force upon signature of the General Framework Agreement as a constitutional act amending and superseding the Constitution of the Republic of Bosnia and Herzegovina."
Ma kada bih ti rekao da toliko radim na ovom Ustavu da ga skoro znam napamet... Ovo si dobro isčačkao, ali te podsjećam da nigdje nisam tvrdio da dejtonski Ustav nije legalan. U članu 12 stoji da stupa na snagu potpisivanjem sporazuma, i zato jeste legalan. Ali, ja uporno govorim da zbog pogrešne procedure donošenja ovog Ustava on nije LEGITIMAN. Hint: Legalan i legitiman možda zvuče isto ili slično, ali to u pravnom i političkom vokabularu nije isto. Sa druge strane, zbog činjenice da je naš Ustav dio MIROVNOG SPORAZUMA a ne IZRAZ ISTINSKE VOLJE GRAĐANA (npr. usvajanje u Parlamentu BiH i potvrđivanje putem referenduma na prostoru cijele BiH), ako jednog dana taj "mirovni sporazum" propadne, stanje se vraća na prethodno LEGALNO I LEGITIMNO a to je jedino Ustav Republike BiH sa kojim smo priznati kao nezavisna država i primljeni u ravnopravno članstvo u UN-u, i iz kojeg ovaj važeći nakaradni Ustav uz pomoć sile pokušava da crpi svoj legitimitet, ali jebiga ne ide...
nokia6170

#59 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by nokia6170 »

Ja bi svasta nesto napisao, al mi fakat mrsko majkemi...toliko pravnih nebuloza je izneseno u zadnja dva dana na ovoj temi:)

Al da sumiram: Onaj ko kaze da je Dejtonski ustav ilegalan prica gluposti jer je Dejtonski sporazum potpisao predsjednik medjunarodno priznate drzave i ono sto on potpise obavezuje tu medjunarodno priznatu drzavu...pogotovo sto se ne sjecam da je tadasnja Skupstina R BiH ponistila potpis Alije Izetbegovica u Dejtonu i stavila ga van snage...plus postoji nesto u medjurodnom pravu sto se zove Obicajno pravo koje obavezuje isto kao i pisano pravo ako se odredjene radnje izvrsavaju duzi niz godina, a nijedna strana se ne buni sto se izvrsavaju. Dakle Dejton je legalan i ne bacajte suplju da je ilegalan.

Drugo, Evropski sud nije nadlezan da mijenja Ustav jedne drzave, ali je Evropska konvencija iznad Ustava bilo koje drzave koja je ratifikovala Evr. konvenciju sto je BiH uradila u julu 2002. godine. Odluke Evropskog suda za ljudska prava su obavezujuce i sprovodi ih Komitet Ministara EU, i odluke mogu indirektno imati za posljedicu i izmjenu samog ustava ukoliko se pojedine odredbe ustava drzave potpisnice proglase u suprotnosti sa Evropskom konvencijom.

Idem na rucak:)
makondo

#60 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by makondo »

@khan - nisam pravnik, ali mi je cudna praksa prema kojoj kad ukines/ponistis zakon ili ustav, svejedno, na snagu stupa zakon koji je vazio prije njega. valjda taj ostaje na snazi dok se ne usvoji novi? koliko znam, tako je bilo sa zakonima sfrj. vazili su u republikama sve dok one nisu napravile nove zakone iz tih oblasti. sudeci po tome, mislim da je nemoguce vratiti iz mrtvih ustav rbih, osim ako ne bude usvojen u sadasnjem parlamentu bih i to 2/3 vecinom.
Real Khan

#61 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Real Khan »

makondo wrote:@khan - nisam pravnik, ali mi je cudna praksa prema kojoj kad ukines/ponistis zakon ili ustav, svejedno, na snagu stupa zakon koji je vazio prije njega. valjda taj ostaje na snazi dok se ne usvoji novi? koliko znam, tako je bilo sa zakonima sfrj. vazili su u republikama sve dok one nisu napravile nove zakone iz tih oblasti. sudeci po tome, mislim da je nemoguce vratiti iz mrtvih ustav rbih, osim ako ne bude usvojen u sadasnjem parlamentu bih i to 2/3 vecinom.
Kao što neko reče, odoh na ručak, a ja baš pošao... Ukratko: Sami čin donošenja Ustava (bilo kojeg) znači prekid kontinuiteta prethodnog ustavnog stanja. Ovaj dejtonski ustav jeste poništio Ustav RBiH (nesporna činjenica), ali način na koji je došlo do tog "novog" stanja je nelegitiman (po 100. put ponavljam da je ovaj pojam različit od pojma "legalan"). S obzirom da je do novog ustava došlo silom (ratom, agresijom, kurtzem palcem), onda je taj Ustav DE FACTO OKTROISAN. Po definiciji, OKTROISANI USTAVI IMAJU LEGALITET, ALI NEMAJU NUŽNO I LEGITIMITET. Ne znam u čemu je ovdje problem... u mom pisanju, ili nečijem razumjevanju... Odoh jesti a vi pročitajte šta je legalitet a šta legitimitet (eto, može i wikipedija ako vam je lakše)
nokia6170

#62 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by nokia6170 »

Real Khan wrote:
makondo wrote:@khan - nisam pravnik, ali mi je cudna praksa prema kojoj kad ukines/ponistis zakon ili ustav, svejedno, na snagu stupa zakon koji je vazio prije njega. valjda taj ostaje na snazi dok se ne usvoji novi? koliko znam, tako je bilo sa zakonima sfrj. vazili su u republikama sve dok one nisu napravile nove zakone iz tih oblasti. sudeci po tome, mislim da je nemoguce vratiti iz mrtvih ustav rbih, osim ako ne bude usvojen u sadasnjem parlamentu bih i to 2/3 vecinom.
Kao što neko reče, odoh na ručak, a ja baš pošao... Ukratko: Sami čin donošenja Ustava (bilo kojeg) znači prekid kontinuiteta prethodnog ustavnog stanja. Ovaj dejtonski ustav jeste poništio Ustav RBiH (nesporna činjenica), ali način na koji je došlo do tog "novog" stanja je nelegitiman (po 100. put ponavljam da je ovaj pojam različit od pojma "legalan"). S obzirom da je do novog ustava došlo silom (ratom, agresijom, kurtzem palcem), onda je taj Ustav DE FACTO OKTROISAN. Po definiciji, OKTROISANI USTAVI IMAJU LEGALITET, ALI NEMAJU NUŽNO I LEGITIMITET. Ne znam u čemu je ovdje problem... u mom pisanju, ili nečijem razumjevanju... Odoh jesti a vi pročitajte šta je legalitet a šta legitimitet (eto, može i wikipedija ako vam je lakše)
bio legitiman ili ne, pravno nebitno..to je isto kao kad od 9 sudija za neku odluku glasa ZA 5, a protiv 4 suca...svejedno koliko je bilo sudija protiv nje ako je usvojena, odluka je obavezujuca. Isto i sa izborima i slicno...moze ti jedna stranka osvojiti 49 posto glasova, a sve ostale skupa 51 posto glasova i napraviti koaliciju koja ce biti vladajuca...mogu se ovi derati kolko hoce da je vlada neligitimna jer su oni osvojili najvise glasova.

Idealna kombinacija za vladavinu je spoj legitimnosti i legalnosti, ali je to i idealna kombinacija za diktaturu.
Real Khan

#63 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Real Khan »

nokia6170 wrote:
bio legitiman ili ne, pravno nebitno..to je isto kao kad od 9 sudija za neku odluku glasa ZA 5, a protiv 4 suca...svejedno koliko je bilo sudija protiv nje ako je usvojena, odluka je obavezujuca. Isto i sa izborima i slicno...moze ti jedna stranka osvojiti 49 posto glasova, a sve ostale skupa 51 posto glasova i napraviti koaliciju koja ce biti vladajuca...mogu se ovi derati kolko hoce da je vlada neligitimna jer su oni osvojili najvise glasova.

Idealna kombinacija za vladavinu je spoj legitimnosti i legalnosti, ali je to i idealna kombinacija za diktaturu.
Ma nemoj molim te... Donošenje ustava nije baš tako nebitna ili minorna stvar. Pa nije to donošenje statuta nekakvog udruženja građana ili nevladine organizacije pa eto može kako god hoćeš. Za donošenje ustava postoji procedura koja jasno definira ko je predlagač i način donošenja, ko je i na koji način ovlašten da mijenja ustav, itd. U svakom slučaju, niti jedna procedura nije ispoštovana prilikom ukidanja Ustava Republike BiH i donošenja dejtonskog. Činjenica da su "predstavnici sva 3 naroda" potpisala taj sporazum ne znači da sad svi trebamo klepiti ušima i reći, GOTOVO JE! E, ja kažem da nije gotovo dok ne bude fakat gotovo... Tek će biti gotovo kada budemo imali nediskriminatoran ustav koji će se donijeti regularnom ustavnom procedurom, a ne kao rezultat zavrtanja ruku, nogu, ušiju... ili kao rezultat rata i genocida. Pa majku mu koji ja quratz sa vama djeco pričam! Pošto je Ustav pravni izvor svih zakona u državi, on mora biti kvalitetan, nediskriminatoran, i mora imati pristanak najmanje dvije trećine državljana te države, što jeste suštinski LEGITIMITET. Ovaj trenutni ustav nema taj legitimitet, nije kvalitetan, i jako je diskriminatoran upravo zbog postojanja genocidne tvorevine koju nisi siguran možeš li je tužiti za ratne zločine i genocid!

To ja čitavo vrijeme govorim, ali izgleda da se vi svi bolje razumijete u ustavno-pravnu materiju od politologa, profesora i magistara iz te oblasti... Ma ja, možda ste u pravu... Šta znaju profesori doktori pravnih nauka! Koji su oni klinac palac pa da znaju išta o ustavu, jer VI TO ZNATE NAJBOLJE. :mrgreen: Ma, Ustav je jedno bez veze sranje koje nikome ne treba, hajmo se mi djeco igrati klikera... :mrgreen:
Idun

#64 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Idun »

Jedna ispravka. :roll: U svom postu nisam nigdje napisala da sam za bilo kakvo stvaranje drzave na bazi genocida ili slicno. Cak naprotiv. Samo da sam protiv politike koju vodi Federacija i ”njeni” vrli politicari. Ako se to uopste moze nazvati politikom…..prije bih to nazvala "servis sluzbom". :lol:
Respekt je ono o cemu sam govorila u svom prethodnom postu.. Kao medjunarodno priznata drzava, BiH to nema. Jer ga politicari nisu stvorili, upravo zbog te svoje ”servis” politike. Kazete, Dodik nije bas toliko inteligentan. Ja nisam polemisala njegov IQ, vec politiku koju on vodi. A Srbija i njeni piuni, bez obzira kako se to cinilo, imaju respekt. Da, respekt. Jer Evropa i Svijet njima cine ustupke….bez obzira na sve genocide i zlocine koji su pocinili. Da, respekt se stvara dijelima a ne rijecima i filozofiranjem. Srbija ne da da se gazi po njima. A mi ne samo da to dozvoljavamo drugima, vec to radimo i sami sebi.

Bosanska politika danas je”mi smo fini, divni, krasni..na svoju stetu…ma pravi merhametli narod…evo tebi jedan…i tebi…”.”ja tebe kasikom, ti mene sto jace maljem” i na kraju svi sretno aplaudiramo.

U savremenoj majcici Evropi i modernom tati Svijetu se time nista ne postize. Ona narodna :” Sve dok im ne pokazemo zube, .”zlata vrijedi. Ovdje ne mislim ni na kakav ”genocid” vec na ”stav”.Bez obzira sto je na Bosnjacima pocinjen genocid, skoro milion ljudi je izvan svoje domovine, mi i dalje mozemo da zivimo sa svima. RS koja je pocinila genocid nece da zivi u BiH. To su otvoreno pokazali i ocito ”punom parom” rade na tome. Bez obzira koliko se ovdje filozofilara da li oni to mogu ili ne….oni ce to i da urade. Na tu cinjenicu nam ukazuje proteklih sesnaest godina. Dok se BiH politicari igraju klikera....i obecavaju macka u vreci.

Hoces da zivis u Srbiji? Hoces Referendum? Izvoli u Srbiju I tamo pravi Referendum kakav god zelis. Samo, u tom slucaju, vrati BiH drzavljanstvo.. Kao prvo, polovina Srba koja naseljava RS nije uopste sa podrucja BiH. Zar da se oni pitaju o buducnosti nase zemlje? Obecajte dijaspori nestanak RS pa ce se ljudi angazovati. Importujte 500 000 arapa pa da i mi rijesimo nase pitanje. Kao Srbi u BiH 1991 – 1992…Ne da ih je bilo iz Hrvatske i Srbije, cak su i mrtvi dizali po nekoliko puta….sve u cilju velikosrpske politike.

Kosovo? Kosovo je uvijek bilo KOSOVO! Vjekovima. RS kao genocidna tvorevina u zadnjih par godina, nema pravo glasa. U cemu je dilema? Mislim, kad je festa da i mi ucestvujemo….

Ko je Evropa da odlucuje o BiH? Gdje su Evropa i Svijet bili kada je zemlja bila napadnuta, hiljade ljudi, civila, djece, zena je ubijena, invalida, milioni prognanih….i ne bi nas ni bilo da se nismo sami odbranili. I sad, Evropa, koja je sve to mirno gledala i dozvoljavala, i dalje odljucuje o nasoj sudbini u korist onih koji jos uvijek na rukama imaju nasu krv. Jer joj mi dajemo pravo za to. Sve dok im ”MI” dajemo pravo na to. Mi smo, kao narod, svoja prava ostvarili na svoju drzavu. I sve sto su trazili od nas mi smo godinama postovali. Jesu li Evropa ostvarila pravo na ono sto traze od nas? Ima li I jedan primjer gdje su ostvarili uslove?
1.Izbori 1992 – Deytonski Sporazum???
2.Karadzic?
3.Mladic?
4.Gdje su zlocinci koji su pocinili masakr u Srebrenici?
5.Neko je valjda bio agressor na BiH – sadasnja ”presuda” ne pije vode! Ili, recimo, ako je samo RS odgovorna po pitanju genocida, na osnovu cega, koga ili sto, ona jos uvijek postoji u bilo kakvom obliku? I ko dovodi u pitanje postojanja te genocidne tvorevine? Dozvoljavate RS da dovodi u pitanje opstanak BiH a pola stanovnistva RS je za Hag. :lol:
RS spomene svoje tri zrtve tamo, cetri ovamo….i diskusija je gotova. Vi sutite. Za genocid u Srebrenici odgovaraju sa :”Pa bio je rat.” I vi mirno sutite. I porucujete Bosnjacima da igraju klikera. Cista patetika. Hello! Nema filozofiranja, ovo i ono. RS ne filozofira, ona djeluje. Jos nekako mogu da shvatim da je agresora ”pojela maca” ali ne i ratne zlocince i zrtve na cijoj krvlju je nastala RS.
6. Pitanje odstete…etc

KAd se rijese ovi zahtjevi onda ”mozda” se moze pregovarati dalje. Evropa nije ispunila niti jedan od uslova stabilizacije u BiH. Pa cemu daljni razgovori? Necete vi nas? OK. Ima ko hoce pa izvolite…Mozda zvuci morbidno ali…..Kako Srbija i RS pregovaraju? Kao sto rekoh, NE, NECU, NE MOZE…..i sasvim im dobro ide, zar ne.
Ne moze nama Evropa vise nista. Bosna i Hercegovina ne moze dalje tonuti jer je na dnu svih dna. Kao sto rekoh, da se vodila pravilna politika, danas bi Bosna bila ta koja bi postavljala uslove, koliko to nestvarno zvucalo. Imali smo i mi u rukama kartu na koju smo mogli zaigrati….

"Nakaradni Deytonski sporazum….Ustav Republike Bosne i Hercegovine..legitimitet….pravo….izbori…"

..ustav R BiH “privremeno suspendovan”, a to znaci da se moze i vratiti, ako Dayton ne uspije.”

Da, izbori su veoma bitni. Tako su, nekad davno, iza sedam brda i dolina, gradjani BiH izasli na izbore 1992, glasali za nezavisnu BiH. Medjutim, Srbiji i Srbima se sve to ipak nije svidjelo. ” kao i svaki glupi muski prasac, polako, polako rastem ko kvasac. Takvi smo mi srbi - Zato nas i svrbi. Da, da, da.”
Bosna je dobila kvazi ” podrsku” Evrope….U vidu, tu i tamo, humnitarne pomoci, kojoj je davno istekao rok upotrebe , nisu znali kako da se svega toga rijese pa su slali u Bosnu i lupali se u prsa kako su velikodusni. A zatim, kad su ih malo nahranili,dozvolili su, sa svojim ”posmatracima”, da se nad Bosnjackim narodom ucini genocid. I naocigled cijelog Svijeta, Ustav BiH su samo malo, ”privremeno suspendovali” i prisilili Bosnu na potpisivanje kvazi Deytonskog sporazuma u korist GENOCIDNE tvorevine RS….”nus – genocidnog produkta” koji i nakon TRINAEST DUGIH GODINA, ”privremeno” :lol: ali jos uvijek postoji, i to i LEGALNO i LEGITIMNO, priznali vi to ili ne. I tako, ZLA Bosna i Bosnjaci su nestali a Srbija sa RS su zivjeli jos dugo, dugo u velikoj lubavi i slozi. :idea:

I svi su shvatili poentu bajke, jedino se jos ono malo bosnjackom narodu zamazuju oci. I pitam se, pitam, da li postoji neko ko ce im skinuti tu maglu sa ociju, i kada ce reci DOSTA JE, reci NE. Jer, bosnjaci nemaju vise sto da izgube, jedino sto mogu jeste da dobiju. Ova politika danas vodi u propast. I Bosnu i bosanski narod. Novu Palestinu.
Na svom putu BiH je imala dve solucije. Da je u pravo vrijeme imala bolje, odlucnije politicare, bila bi danas ta koja postavlja uslove.

”S obzirom da je do novog ustava došlo silom (ratom, agresijom, kurtzem palcem), onda je taj Ustav DE FACTO OKTROISAN. Po definiciji, OKTROISANI USTAVI IMAJU LEGALITET, ALI NEMAJU NUŽNO I LEGITIMITET.”
Kao sto rekoh, Latinski je mrtav jezik. Kao i Bosna i Bosnjaci ako se nastavi ovim tempom. Latinskim frazama i skolskim filozofiranjem se ne postize puno, pogotovo sa Dodikom i njemu slicnim. Boli njih ”uvce” za definiciju DE FACTO OKTROISAN, na jedno uslo na drugo izaslo. On i famillia su odavno presli sa rijeci na djela dok se mi bavimo objasnjenjem DE FACTO… :zzzz:
Primjecujem da se samo jos kod nas koriste latinske fraze, vjerovatno u cilju zamagljivanja ociju, da se jadnom narodu jos malo produzi agonija u kojoj se nalazi.

Apropo DE FACTO OKTROISAN : Ako u jednoj RS postoje ambasade i konzulati, ona je za mene legitimna. Ako jedna RS ima svoje ambasade i konsulate u drugim drzavama, ona je za mene legitimna. Ako jedna RS rasprodaje drzavnu imovinu u svoju korist, ona je za mene legitimna. Ako jedna RS ima svoju policiju, ona je za mene legitimna. Ako jedna RS ima ”onakvu” zgradu Vlade(sto je i bio Dodikov cilj), ona je za mene legitimna. Ako jedna RS odlucuje o sudbini postojanja BiH, ona je za mene legitimna. Ako jedna RS radi kako i sto hoce….ona je za mene legitimna. :roll:

”To ja čitavo vrijeme govorim, ali izgleda da se vi svi bolje razumijete u ustavno-pravnu materiju od politologa, profesora i magistara iz te oblasti... Ma ja, možda ste u pravu... Šta znaju profesori doktori pravnih nauka! Koji su oni klinac palac pa da znaju išta o ustavu, jer VI TO ZNATE NAJBOLJE. Ma, Ustav je jedno bez veze sranje koje nikome ne treba, hajmo se mi djeco igrati klikera... ”

Upravo to! Mi se ne razumijemo u ustavno-pravnu materiju gospode politologa, profesora i magistara iz te oblasti etc…jer se previse koristite stivom iz strucnih knjiga i lupate se latinskim frazama dok se ne zapeljate da ni vi sami ne znate o cemu govorite. Prosvijetlite nas, priblizte nam predmet vaseg filozofiranja jer mi smo ljudi ”barbari”, sudbinom prokleti….ali osjetimo na svojoj kozi da je u drzavi BiH nesto veoma trulo, da nam nesto prijeti.
I vjerujte, da se i mi, kao i cijeli svijet pitamo sta znaju nasa gospoda Profesori, Magistri, Doktori Pravnih Nauka u BiH kad ni obicnu a kamo li ”kvalitetnu”optuznicu protiv Srbije nisu mogli sastaviti kako treba. Od tolikog silnog znanja nula…zero! Jedino se znaju lupati se sa svim tim titulama. To samo jos kod nas postoji.

I dok BiH politicari ”kvalitetno” filozofiraju i savijaju te svoje pametne glavice Evropi, RS ”kvalitetno” raspisuje Referendum, Bosnjaci nek igraju ”kvalitetno” klikera, u tom svom silnom ”kvalitetnom” NEznanju, dok im se ne razbiju….”kvalitetno” od glavu.

p.s. deportacijom Abu Hamze i njemu slicnih, ocekujte sudbinu Palestine. Nazalost. :(
Senad_Stari Grad

#65 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Senad_Stari Grad »

Velikosrpska politika je porazena...porazena je zato sto jake nacionalne drzave na tlu Evrope ne odgovaraju Evropskom projektu ("Evropa od Atlantika do Urala").

Elite su ulozile stotine milijardi dolara u taj "mesijanski" projekat i vise od 200 godina mukotrpnog rada, mjenjanja ustava,ukidanja monarhija,revolucija,ratova.

To je jasno svima cak i velikosrpskim nacionalistima.

Jedino to nije jasno nekim Bosnjacima koji toliko postuju,idealiziraju Srpske nacionaliste, velicaju na taj nacin (iako nisu toga svjesni) Srpsku "genijalnu pamet","lukavstvo", "Snagu", "Moc"
(i pricaju nebuloze tipa "Srbi vuku Evropu i svijet za nos", "Srbi su sve ciljeve ostvarili", Srpske tajne sluzbe upravljaju sa maltene svim svjetskim politicarima",hahaha. itd.)

Ti neki Bosnjaci se toliko plase Srba (ali taj strah je uveliko zakasnio jer ni jedan od njih nas 1990 nije upozoravao javno na ovu opasnost,vec to rade danas 2008) da im je najbolje da se odmah ubiju jer nema im spasa od njihove melankolicne depresije.

Srpski nacionalisti,i pored retorike njihovih politicara -toboze srpskih patriota (koji su u osnovi lazni branioci srpstva kao sto je bio i Milosevic) su svedeni na jedan minimalni lokalni problem u okviru Evrope -od Atlantika do Urala...po istoj logici po kojoj ih je Titova Jugoslavija kontrolirala.

Od vodeceg naroda u Jugoslaviji, koji je imao podrsku Rusije,Sovjeta i naravno komunisticke internacionale, naroda koji je upravljao jednom od najopremljenijih armija u Evropi i jednom od najorganizovanijih tajnih policija ...od naroda koji je potpuno kontrolirao jugoslovensku diplomatsku i informativnu mrezu, Srbi su svedeni na sadasnji nivo-a to je da ne mogu ni o cemu sami odlucivati-cak ni u Srbiji (moraju imati uza sebe i Ugljanina i Ljajica).

Ni vlast ne mogu formirati u Srbiji bez Bosnjaka ).

Realno, mogli su stvoriti Veliku Srbiju-imali su solidne predispozicije. Naravno, strateski su bili gubitnici od samog pocetka.
Sto s eje uvijek govorilo-Milosevic je briljantan takticar ali katastrofalan strateg.

Srpski nacionalizam je prepoznat kao opasnost po Evropsku Anacionalnu ili anti-nacionalnu superdrzavu ("Evropska Unija") koja je temelj Novog Svjetskog Poretka u kojem treba da dodje do nestanka svih nacionalnih drzava.

Druga je stvar sto se sad tako prikazuje kao da su Srpski nacionalisti pobjednici...
pa moras ih malo zavarati, a oni su uvijek vjerovali u mitove i lazi.
Dakle, ne moze im Evropa, i globalisti iz Ujedinjenih nacija otvoreno reci da ce se oni morati povinovati Novom Svjetskom Poretku u kojem ce Srbi i Srbija biti beznacajan faktor.

Srpski nacionalizam se smatra opasnim ne zato sto Srbi mogu nauditi evropskoj ideji vec zato sto se njihov nacionalizam moze prenjeti na druge velike narode Evrope koji su baceni na koljena i natjerani da se odreknu svojih nacionalnih drzava i novca (Njemci,Francuzi,Italijani) a sve zbog anacionalne super drzave EU

Bez pomoci snaga koje su se borile protiv srpskog nacionalizma mi se naravno ne bi mogli odbraniti-ne bi mogli unijeti ni pusku u Bosnu, ni dana ne bi srpska avijacija bila prizemljena itd.
zrikavac48

#66 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by zrikavac48 »

[quote="Senad_Stari Grad"]Velikosrpska politika je porazena...porazena je zato sto jake nacionalne drzave na tlu Evrope ne odgovaraju Evropskom projektu ("Evropa od Atlantika do Urala").

Elite su ulozile stotine milijardi dolara u taj "mesijanski" projekat i vise od 200 godina mukotrpnog rada, mjenjanja ustava,ukidanja monarhija,revolucija,ratova.

To je jasno svima cak i velikosrpskim nacionalistima.

Jedino to nije jasno nekim Bosnjacima koji toliko postuju,idealiziraju Srpske nacionaliste, velicaju na taj nacin (iako nisu toga svjesni) Srpsku "genijalnu pamet","lukavstvo", "Snagu", "Moc"
(i pricaju nebuloze tipa "Srbi vuku Evropu i svijet za nos", "Srbi su sve ciljeve ostvarili", Srpske tajne sluzbe upravljaju sa maltene svim svjetskim politicarima",hahaha. itd.)

Ti neki Bosnjaci se toliko plase Srba (ali taj strah je uveliko zakasnio jer ni jedan od njih nas 1990 nije upozoravao javno na ovu opasnost,vec to rade danas 2008) da im je najbolje da se odmah ubiju jer nema im spasa od njihove melankolicne depresije.

Srpski nacionalisti,i pored retorike njihovih politi....

Mozda bi to i bilo tako da nije u Europi prvo predrasuda a onda i straha od islamske religije.
Idun

#67 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Idun »

Senad_StariGrad - Djeluje previse genijalno da bi bilo istinito. Iz kojeg je casopisa preuzeto? Mada, vise mi zvuci kao da je iz ”Memoari USA Predsjednika”(Vijetnam, Hladni Rat, Afganistan, Irak). :lol:

Bosnjaci, opustite se i disite punim plucima. Nemojte se plasiti srpskih kvazi ”Mansona-Dodika” :lol: niti, halo, CiA-e koja radi kao za Hrvate, jer mi imamo nase sokolove, nasu ”Elitu” koja vrijedno radi za nase ciljeve punom parom a mi se mozemo igrati klikera - do daljnjeg.:P

Nego, da se mi pustimo bajki i vratimo se nasoj surovoj realnosti. :mrgreen:

Zar je RS ”nebuloza”? Sve dok ta ”elita” koje je ulozila silne kvazi milijarde izgovara ”nebulozu” tipa RS i pregovaraju sa njima, cine im se ovakvi ili onakvi ustupci - ona za mene postoji i nije odraz moje melankolicne depresije, vec mog pojma realnosti. Do prije par godina sam vjerovala u te "price za laku noc" ...medjutim su se pokazele samo "pricama". :zzzz:

Jos jedna ”nebuloza” tipa” Srpski nacionalizam se smatra opasnim ne zato sto Srbi mogu nauditi evropskoj ideji vec zato sto se njihov nacionalizam moze prenjeti na druge velike narode Evrope koji su baceni na koljena i natjerani da se odreknu svojih nacionalnih drzava i novca (Njemci,Francuzi,Italijani) a sve zbog anacionalne super drzave EU”.

Apropo Evrope - pa i pticama na grani je jasno da su u strahu od Islama. Krst je krst, sto god oni pricali. Da te podsjetinesavanja u Francuskoj, Danskoj etc... ne tako davno… :-)

Evropi vise odgovara Srbija sa svojim srpskim nacionalizmom nego jacanje tamo nekih muslimanskih drzava na Balkanu. Inace bi dozvolili nesto tipa ”Blijesak” i ”Oluja” 1995, kada je Armija BiH bila pred Banja Lukom. Pogotovo nakon Srebrenice.

Cujem, Bosna postaje centar al-Qaide u Evropi. Ko od Bosne trazi protjerivanje tamo nekog jadnog Abu Hamze? Tako je ”elita” tvrdila da Irak ima hemijskog, bioloskog, kakvog sve ne oruzja …i svi znamo da niti su imali, niti imaju…ali neka njih tamo….za svaki slucaj svjetske bezbednosti…ili ”elitin” dzep. Da nam se ne desi Afganistan ili Irak….pa onda Palestina… :run:

Sto je sa srpskim ”Abu Hamzama” iz CRO i Srbije u RS? Kad cemo traziti njihovo izrucenje Hagu ili majcici Srbiji? Mozda su i oni jedna od ”nebuloza” preplasenih bosnjaka, nesto cega nema? Te ”nebuloze” zive u kucama preplasenih i ubijenih bosnjaka, zive njihovim zivotima, imaju njihove pasose…i pljuju vam na BiH. :?

Ili, ”nebuloza” tipa :” Bez pomoci snaga koje su se borile protiv srpskog nacionalizma mi se naravno ne bi mogli odbraniti-ne bi mogli unijeti ni pusku u Bosnu, ni dana ne bi srpska avijacija bila prizemljena itd”….ako mislis na tu ”elitu”.

Kao prvo, da nije bilo Hrvatske, koja je bila isto tako u ratu, ne bi sigurno ni metka unijeli. Da nije bilo Arapa, ne bi ni imali sto unijeti. Ili ratnih profitera.

Nego, koja avijacija? Pa ”elita” je jasno i glasno rekla da Srbija i JNA nije bila agresor. A samo su oni imali avijaciju. Od kuda srpskom narodu i srpskim izbjeglicama avijacija? :lol:

A Srebrenica? To ”elita” malo cimala, popustala Srbima da ih razuvjeri kako su gubitnici…poslali im 10 000 dusa na noz.

Apropo ”elite” i njenog cimanja …sve dok to rad ina svom tlu i na svoju stetu – podrzavam, apsolutno. Ali ne i u svojoj kuci. S druge strane, veca je vjerovatnoca da se oni zele rijesiti ”dve muhe” jednim udarcem. :D
Senad_Stari Grad

#68 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Idun wrote: Djeluje previse genijalno da bi bilo istinito. Iz kojeg je casopisa preuzeto? Mada, vise mi zvuci kao da je iz ”Memoari USA Predsjednika”(Vijetnam, Hladni Rat, Afganistan, Irak). :lol:
:D
Tekst je naravno moj. Nemam potrebu da preuzimam ni od koga, pogotovo ne iz memoara.
Ovdje se ne radi o tome da li je Evropa blagonaklona prema muslimanima ili ne, ovdje se radi o tome da Evropa nece dopustiti svoju disoluciju,a Srpski nacionalizam kao i svaki drugi je opasan i moze potaknuti proces disolucije Evrope.

Pa nije bez razloga Karl Marks,preuzimajuci ideje Adam Weishaupt i Isaaca Moïse Crémieuxa pisao da nacionalna drzava mora da odumre

Evropa se ne identifikuje sa krstom jos od Francuske revolucije...Krst i krscanstvo su danas samo dekor kojim se elite sluze da zavaraju konzervativne, krscanske krugove.
Prica o islamskom terorizmu koristi se kao izgovor za jacanje kontrole i ima cilj uspostavljanje vece kontrole policijskih snaga nad svim gradjanima...nista manje ili vise
Last edited by Senad_Stari Grad on 24/06/2008 21:33, edited 1 time in total.
Senad_Stari Grad

#69 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

hape_hapica wrote:
Ja se jarane vise bojim ljudi poput tebe, koji politickim frazama pokusavaju relativirati opasnost od cetnika. Takvi su nam i 1991/92 pricali o bratstvu i jedinstvu pa naj..... momacki. Zato, pamet u glavu. Uzdaj se u se i u svoje kljuse!
Prvo, ovo nije 1991 i 1992. Zaista mi nije jasno zasto ljudi zele da vrate nesto sto se ne moze vratiti. Ti ne mozes biti mladji nego sto jesi. Ovo je 2008 a ne 1991. Svijet je potpuno izmjenjen,strateski ciljevi definisani.

Nema vise Jugo-armije, novca iz deviznih rezervi Jugoslavije,ukradenog novca stedisa, saveznih policijskih i obavjestajnih snaga Jugoslavije, Jugoslovenske diplomatske mreze, sovjetskih generala poput Jazova...niceg.

Potpuno je jasno da je strateski interes evropske elite potpuna kontrola nad ovim podrucjem-dakle i Srbima. Dogadjanja od 1992-1995 su doprinjela naravno vojnom i politickom pregrupisavanju i ekspanziji Evrope na ovo podrucje.
Evropa ne moze trpiti "disharmonican dio" u svojoj utrobi,u trenutku kad se priprema za velike dogadjaje koji ce se desiti na Bliskom i Dalekom Istoku.
Evropa mora primjeniti princip kojeg je Tito upotrijebljavao u 40-tim,50-tim,60-tim, u borbi protiv velikosrpskog nacionalizma

Ja ne pricam o bratsvu i jedinstvu, govorim samo o stabilnosti.
A ko ti brani da budes oprezan.
Klodovik

#70 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Klodovik »

makondo wrote:Stvarno su mi dosadili ovi nadri-politicari i nadri-pravnici i njihova mantra da Ustav RBiH i dalje postoji te da je i dalje ziv i zdrav. Btw, kladim se da nemaju pojma sta je ustvari u njemu pisalo.

Ne zaboravi i ovo 'amending'. Mislim da je to važnije od 'superseding'.
Senad_Stari Grad

#71 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

[quote="makondo"]Stvarno su mi dosadili ovi nadri-politicari i nadri-pravnici i njihova mantra da Ustav RBiH i dalje postoji te da je i dalje ziv i zdrav. Btw, kladim se da nemaju pojma sta je ustvari u njemu pisalo[quote="makondo"]

Zaista ne mogu shvatiti da neko moze stalno spominjati akt (Ustav) a potpuno zanemariti narod. Mi smo po nekima trebali zrtvovati sav narod samo da se Ustav odrzi i Republika.Po principu velikosrpskog fasiste Milorada Ekmecica koji je rekao "zrtvovat cemo 300 hiljada ljudi za veliku Srbiju".

Tako je trebalo zrtvovati milion bosnjaka za ustav i drzavu.

Ovdje postoji jedan novi fenomen kojeg sam primjeti a to su "ustavni fundamentalisti" po principu srpskih "ustavobranioca" iz vremena Milosa Obrenovica.

Arapski nacionalisticki lideri iz 50-tih i 60-tih i 70-tih godina su odbili priznati "ustav" iz 1948 (rezoluciju koja je u osnovi ustavni aranzman) Ujedinjenih nacija o podjeli Palestine na dvije drzave i tako zrtvovali milijon palestinaca koji svakodnevno pate,ginu,umiru. I to zbog odbijanja suludih arapskih nacionalistickih lidera da priznaju podjelu palestina na dva jednaka dijela.
Danas Palestinci,koji su zrtve ovakve politke, i dalje pate a zive u logorima na 12% teritorije Palestine.
To se desava kad "zrtvujes" narod zbog sna o ustavu i drzavi umjesto da pokusas izvuci najbolje iz onoga sto imas.
Real Khan

#72 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Real Khan »

Senad_Stari Grad wrote:
makondo wrote:Stvarno su mi dosadili ovi nadri-politicari i nadri-pravnici i njihova mantra da Ustav RBiH i dalje postoji te da je i dalje ziv i zdrav. Btw, kladim se da nemaju pojma sta je ustvari u njemu pisalo
makondo wrote:
Zaista ne mogu shvatiti da neko moze stalno spominjati akt (Ustav) a potpuno zanemariti narod. Mi smo po nekima trebali zrtvovati sav narod samo da se Ustav odrzi i Republika.Po principu velikosrpskog fasiste Milorada Ekmecica koji je rekao "zrtvovat cemo 300 hiljada ljudi za veliku Srbiju".
Tako je trebalo zrtvovati milion bosnjaka za ustav i drzavu.

Ovdje postoji jedan novi fenomen kojeg sam primjeti a to su "ustavni fundamentalisti" po principu srpskih "ustavobranioca" iz vremena Milosa Obrenovica
Dragi gospodine Senade od Staroga Grada, iskreno mi je žao što ću Vam ovo morati priopćiti, ali stvarno moram. Bez ikakve uvrede, vidim da Ste pročitali nekoliko knjiga, ali ovo što pišete jednostavno se kosi sa onim o čemu smo ovdje raspravljali. Ako je ovo što Ste pisali ujedno i stav Naše stranke, jako mi je žao sve one energije i entuzijazma Danisa Tanovića, Bojana Bajića i Dine Mustafića... Ako nije bitan Ustav, onda ne znam u čemu je inače ovdje problem. Još da dodam, gajio sam simpatije prema ideji stvaranja Naše stranke (zato što sam odrastao u istoj mahali sa Dinom Mustafićem), ali sam se malo ohladio kada sam pročitao da Naša stranka polazi od dejtonskog Ustava kao polazne osnove za dalju nadgradnju Ustava BiH... Zašto se niste udostojili da kažete kako ćete pokušati napraviti Ustav koji će biti dovoljno dobar za sve, a ne samo za srpske nacionaliste i fašiste. Mislim da se potvrđuje ona moja bojazan da ne posjedujete dovoljno političkog znanja i iskustva za aktivnim bavljenjem ovim jako prljavim poslom. ako mi odgovorite kontrapitanjem zašto se onda ja ne uključim u politiku, onda da odmah objasnim da sam ja odavno uključen profesionalno i radim konkretne stvari (mada ne kroz nekakvu političku partiju). Jednostavno, zbog prirode mog posla, moram ostati nestranački čovjek (valjda da se ne uprljam) ;-)

Želim Vam iskreno puno uspjeha na izborima, ali kako Ste krenuli, hmm...
Idun

#73 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Idun »

Senad_Stari Grad wrote:
Idun wrote: Djeluje previse genijalno da bi bilo istinito. Iz kojeg je casopisa preuzeto? Mada, vise mi zvuci kao da je iz ”Memoari USA Predsjednika”(Vijetnam, Hladni Rat, Afganistan, Irak). :lol:
:D
Tekst je naravno moj. Nemam potrebu da preuzimam ni od koga, pogotovo ne iz memoara.
Ovdje se ne radi o tome da li je Evropa blagonaklona prema muslimanima ili ne, ovdje se radi o tome da Evropa nece dopustiti svoju disoluciju,a Srpski nacionalizam kao i svaki drugi je opasan i moze potaknuti proces disolucije Evrope.

Pa nije bez razloga Karl Marks,preuzimajuci ideje Adam Weishaupt i Isaaca Moïse Crémieuxa pisao da nacionalna drzava mora da odumre

Evropa se ne identifikuje sa krstom jos od Francuske revolucije...Krst i krscanstvo su danas samo dekor kojim se elite sluze da zavaraju konzervativne, krscanske krugove.
Evropa se ne identifikuje sa krstom jos od Francuske Revolucije?!?... :shock: ....Ili se mozda konzervativni, krscanski krugovi prekrivaju iza tog dekora "NE identifikacije"??? I udruzenim snagama, zajedno sa Amerikom bore protiv Afganistana, Iraka, podrzavaju Izrael...Amerika nikad nije jasno dokazala da je al-Qaida pocinila teroristicki napad 11/09. Samo je pokazala par slicica i krenula u krstaski rat. Niti da Irak posjeduje oruzje tipa hemijskog ili slicno. A Evropa se odmah pridruzila tom krstaskom ratu. Vidjet cemo sto je slijedece na redu...mozda Iran.... :mrgreen:

Ako je u pitanju samo Srpski nacionalizam, koji je kao takav opasan za proces disolucije Evrope, kako se desila Hrvatska? Ni njihov nacionalizam nije mnogo blazi. Kako su se onda desili "Oluja", "Bljesak" itd bez da je i jedan iz elite mrdnuo prstom? :!: Zasto Hrvatska nije bila primorana potpisati Sporazum tipa Deyton? Dva, tri ili pet naroda, meni je isto...Zasto se kao ulazak u EU ne postavi uslov povratka izbjeglih Srba u Hrvatsku i povrat njihove imovine? Zasto ce Hrvatska optuznica da uspije na sudu protiv Srbije kao agresora?

Cista utopija... :|
Senad_Stari Grad

#74 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

[quote="hape_hapica"]
. Spominjes Titov princip. Pa ako se ne varam taj njegov princip jer rezultirao u razaranju Jugoslavije i genocidu nad Bosnjacima. Zar opet isti princip da koristimo?[quote]

Da se razumijemo, ja ne velicam Broza niti njegov rezim, pogotovo ne komunizam. No bio je majstor vladanja i manipuliranja masama. Uspjesno je vladao i manipulisao sa Srpskim nacional-fasistima. Tito je vladao od 40-tih do 80-tih, skoro 40 godina: za to vrijeme, barem u Bosni,nije bilo masovnih pokolja Bosanaca -Bosnjaka.Naravno, nije to sve njegova zasluga, globalni uslovi su bili drugaciji pa su velikosrbi shvatili da nemaju sanse.

E 1991 su pomislili da se nesto moze postici,ali i tu su se prevarili.
A koji je to bio Titov princip: postavi jake srpske politicare koji ce odradjivati stvari i drzati Srbe pod kontrolom..za uzvarat mogu da rade sta hoce osim da ugrozavaju rezim /recimo kao sto su sada postavili i pustili Dodika
Idun

#75 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Idun »

Deytonski Ustav kao polazna osnova za dalju nadgradnju Ustava BiH? :shock:

..............AMEN.........................
Post Reply