Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Prozor
#51 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Ma koga briga na kraju krajeva? Danas imamo narode koje imamo, i hvala Bogu slobodu da se svako izjasnjava kako hoce. Jasno je da ni Bosnjaci ni Srbi ni Hrvati nisu izmisljeni narodi nego da imaju dubok korijen na Balkanu i veoma dugu i obilnu historiju. Jasno je da postoji i bosanski, i srpski i hrvatski jezik i da nijedan nije izmisljotina. A jasno je takodjer da su sva tri ova naroda mjesovina raznih drugih, i starijih, naroda. I jasno je da je Bosna postojala kao drzava, da je bila Banovina, Kraljevina i da nije nesto izmisljeno ili neka Titova tvorevina kako je franjo volio reci. To je za mene sasvim dovoljno i sa etnickog, i sa nacionalnog gledista. Sve ostalo moze biti zanimljivo istraziti, ali sasvim nebitno ako cemo se prepirati.
-
Energični leptir
#52 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Niko ne spori posebnost Bošnjana u srednjem vijeku (griješe oni koji žele u to vrijeme proicirati modernu nacionalnu svijest i na osnovu toga formirati moderne političke ideologije), no "dobri Bošnjani", nisu etnonim, nego "boni homines" - plemstvo bosanske države i jedina skupina s političkim pravima. A identitet je tada fluidan - pogotovo kod neplemića i pogotovo kada je riječ o etnički srodnim slavenskim narodima Balkana, gdje se razni utjecaji i vlasti neprestano smjenjuju od ranog do razvijenog srednjeg vijeka.Utvrdi zakon ki je prvo bio medju Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki clovjek, koji je zakon bil: Ako ima Dubrovcanin koju pravdu na Bosnjaninu - da ga pozove pred gospodina bana ili pred njegova vladaoca - roka da mu ne bude odgovoriti.
Konačno poenta.Jasno je da ni Bosnjaci ni Srbi ni Hrvati nisu izmisljeni narodi nego da imaju dubok korijen na Balkanu i veoma dugu i obilnu historiju. Jasno je da postoji i bosanski, i srpski i hrvatski jezik i da nijedan nije izmisljotina. A jasno je takodjer da su sva tri ova naroda mjesovina raznih drugih, i starijih, naroda. I jasno je da je Bosna postojala kao drzava, da je bila Banovina, Kraljevina i da nije nesto izmisljeno ili neka Titova tvorevina kako je franjo volio reci. To je za mene sasvim dovoljno i sa etnickog, i sa nacionalnog gledista. Sve ostalo moze biti zanimljivo istraziti, ali sasvim nebitno ako cemo se prepirati.
- Pietje_Bel
#53 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Bosanska drzavnost je itekako razvila zaseban etnos. Pogledaj definiciju etnosa. Upravo je se razvio etnos a plemstvo je nesto drugo. Imamo germansko, Sakscko plemstvo ali imamo Holandski, Bosanski, Friski etnos. Etnos je nesto sto se stvara kroz dugogodisnju zajednicku kulturu koja je poduprijeta jasnom definisanom drzavom i kao takva eksistira. U Bosni je se znaci razvio upravo zaseban etnos od raznih plemena koji su se tu nalazili.Energični leptir wrote:Niko ne spori posebnost Bošnjana u srednjem vijeku (griješe oni koji žele u to vrijeme proicirati modernu nacionalnu svijest i na osnovu toga formirati moderne političke ideologije), no "dobri Bošnjani", nisu etnonim, nego "boni homines" - plemstvo bosanske države i jedina skupina s političkim pravima. A identitet je tada fluidan - pogotovo kod neplemića i pogotovo kada je riječ o etnički srodnim slavenskim narodima Balkana, gdje se razni utjecaji i vlasti neprestano smjenjuju od ranog do razvijenog srednjeg vijeka.Utvrdi zakon ki je prvo bio medju Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki clovjek, koji je zakon bil: Ako ima Dubrovcanin koju pravdu na Bosnjaninu - da ga pozove pred gospodina bana ili pred njegova vladaoca - roka da mu ne bude odgovoriti.
Konačno poenta.Jasno je da ni Bosnjaci ni Srbi ni Hrvati nisu izmisljeni narodi nego da imaju dubok korijen na Balkanu i veoma dugu i obilnu historiju. Jasno je da postoji i bosanski, i srpski i hrvatski jezik i da nijedan nije izmisljotina. A jasno je takodjer da su sva tri ova naroda mjesovina raznih drugih, i starijih, naroda. I jasno je da je Bosna postojala kao drzava, da je bila Banovina, Kraljevina i da nije nesto izmisljeno ili neka Titova tvorevina kako je franjo volio reci. To je za mene sasvim dovoljno i sa etnickog, i sa nacionalnog gledista. Sve ostalo moze biti zanimljivo istraziti, ali sasvim nebitno ako cemo se prepirati.
Sve moderne nacije su nastale upravo na osnovi etnosa a ne na osnovi plemstva. Onu teoriju sto Hrvati i Srbi probaju da nama proture se svodi na to da se kaze: "Ne postuji Bosansko pleme koje je naselilo Bosnu, postoje samo Srpska i Hrvatska". "To je tacno da ne postoji Bosansko pleme ali ne postoji ni Holandsko, ni Spansko ni Italijansko". Nacije su se stvorile na osnovu etnosa koji su bili dovoljno jaki da sopstvenom snagom opstanu u jasnoj sopstvenoj drzavi. Svi ti etnosi su obuhvacali vise plemena pa i Hrvatsko. Ni Hrvatska ni Bosna nisu opstala kada su se definisale nacije. Zbog toga koliko god govorili da ne postoji Bosanka nacija ne postoji ni Hrvatska. Bosanski etnos postoji onoliko koliko i postoji Hrvatski etnos. Stvar je u tome sto je Bosansko stanovnistvo rascijepano na 3 dijela zbog Osmanske okupacije Bosne. To je sva mudrost. Moze neko biti ponosan na to sto je Hrvatski narod (danasnji Hrvatski narod) vuce ime nekog plemena (sa kojim po genetici nema skoro pa nikakve veze) ali ne moze reci da zbog toga postoji Hrvatska nacija. Hrvatska nacija postoji zbog necega drugog a to je upravo zbog povoljne pollitike.
-
Orbini
#54 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
A ti mu osa kao udaras standard gdje se ko mora krunisati. Pa nisu se ni Tvtko ni Dusan krunisali na nekom svom 100 % etnickom prostoru vec u duhu politike tog vremena. Pa i pojedini rimski carevi su preuzimali titulu na frontu hiljadama milja od Rima.
Dalje - i ti i ovaj drugi imate definisati hrvatsko narodno ime u srednjem vjeku. Posto krstite onda je red i da date definiciju tog hrvatskog imena, pa da mi ostali znamo kada citamo imena sa stecaka koji li je 'rvat a ko neki drugi.
I ako historija Bosnjaka pocinje primanjem aktuelne vjere, znaci li to da vasa isto tako pocinje primanjem katolicizma? Da ne spominjem ostatak Evrope koje su sve vjere imali narodi i kako im se ognjem i macem utvrdila danasnja vjera. Ili kako su danasnji juznoamerikanci postali katolici koji pricaju spanski i nose spanska imena. Kada to njima pocinje historija? Hajde zamisli da igdje iko na bilo kojoj katedri na svijetu izvali ovu glupu teoriju o datiranju historije. To je hibrid iz beogradske kuhinje i ako cu slusati te glupisti, slusacu ih u originalu a ne u losoj kopiji. Fazon je u tome sto se vise optereceni turskom i otomanima i vise tome pridajete paznje nego oni glupani sto su mahali turskim zastavama u inat vama.
Al, prvo me interesuje defiicija hrvatskog imena, pa cemo onda o arsinima datiranja historije.
Dalje - i ti i ovaj drugi imate definisati hrvatsko narodno ime u srednjem vjeku. Posto krstite onda je red i da date definiciju tog hrvatskog imena, pa da mi ostali znamo kada citamo imena sa stecaka koji li je 'rvat a ko neki drugi.
I ako historija Bosnjaka pocinje primanjem aktuelne vjere, znaci li to da vasa isto tako pocinje primanjem katolicizma? Da ne spominjem ostatak Evrope koje su sve vjere imali narodi i kako im se ognjem i macem utvrdila danasnja vjera. Ili kako su danasnji juznoamerikanci postali katolici koji pricaju spanski i nose spanska imena. Kada to njima pocinje historija? Hajde zamisli da igdje iko na bilo kojoj katedri na svijetu izvali ovu glupu teoriju o datiranju historije. To je hibrid iz beogradske kuhinje i ako cu slusati te glupisti, slusacu ih u originalu a ne u losoj kopiji. Fazon je u tome sto se vise optereceni turskom i otomanima i vise tome pridajete paznje nego oni glupani sto su mahali turskim zastavama u inat vama.
Al, prvo me interesuje defiicija hrvatskog imena, pa cemo onda o arsinima datiranja historije.
-
zuna
-
Tuzlak-opozicionar
#56 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
ALI, POGOTOVO, NISU TURCI!komeba wrote:Kako god da su se zvali bosanski vladari,oni su Bosanci,Bosnjani,ne Hrvati ili Srbi.
SVI SMO MI POTOMCI BOŠNJANA I BOŠNJANI, NE BOŠNJACI, KAKO SE NEMUSLIMANIMA ŽELI UKRASTI AUTOHTONOST, U NOVIJE VRIJEME KAKO NAS SUSJEDI ZOVU, BOSANCI.
- Pietje_Bel
#57 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Nacionalna i istorijska svjest je nam u k.....Tuzlak-opozicionar wrote:ALI, POGOTOVO, NISU TURCI!komeba wrote:Kako god da su se zvali bosanski vladari,oni su Bosanci,Bosnjani,ne Hrvati ili Srbi.
SVI SMO MI POTOMCI BOŠNJANA I BOŠNJANI, NE BOŠNJACI, KAKO SE NEMUSLIMANIMA ŽELI UKRASTI AUTOHTONOST, U NOVIJE VRIJEME KAKO NAS SUSJEDI ZOVU, BOSANCI.
Ali o tome sam otovrio jednu posebnu temu na politici.
- Josip
#58 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
nisam sve pročitao ali jesam dovoljno da vidim da neki ovdje lupetaju gluposti.
nacia i nacionalnost je se razvila puno poslije od vremena o kojem vi pričate. to je bilo u vrijeme narodnih preporoda.
ali to nije izlika da se pojedine skupine koje su živjele na određenom prostoru zbog toga nazivaju ne ovima nego onima.
nacia i nacionalnost je se razvila puno poslije od vremena o kojem vi pričate. to je bilo u vrijeme narodnih preporoda.
ali to nije izlika da se pojedine skupine koje su živjele na određenom prostoru zbog toga nazivaju ne ovima nego onima.
- Pietje_Bel
#59 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Pa znamo mi to ali svaka nacija vuce korijene iz srednjeg vijeka. Nasi korijeni i korijeni nase nacije, fundament i svijest nase nacije treba biti na zadovoljavajucem nivou a ta svijest pocinje od Ban Borica.Josip wrote:nisam sve pročitao ali jesam dovoljno da vidim da neki ovdje lupetaju gluposti.
- Josip
#60 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Pietje_Bel wrote:Pa znamo mi to ali svaka nacija vuce korijene iz srednjeg vijeka. Nasi korijeni i korijeni nase nacije, fundament i svijest nase nacije treba biti na zadovoljavajucem nivou a ta svijest pocinje od Ban Borica.
kako to?????
jesu li stari grci isto što i moderni??? nisu
dali to znači da oni ne vuku podrijetlo od njih??? ne znači. oni vuku podrijetlo od njih.
jeli atena i sparta srednjovjekovna država??? nije
molim ljepo
-
Shoshana
#61 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Joj, nisam se mislila petljati, cisto citam iz radoznalosti.... al' mi ne da mira ova nacionalna svijest...meni to neku cudnovatu mucninu u stomaku izaziva....Pietje_Bel wrote:Pa znamo mi to ali svaka nacija vuce korijene iz srednjeg vijeka. Nasi korijeni i korijeni nase nacije, fundament i svijest nase nacije treba biti na zadovoljavajucem nivou a ta svijest pocinje od Ban Borica.Josip wrote:nisam sve pročitao ali jesam dovoljno da vidim da neki ovdje lupetaju gluposti.
Bil' ti se dalo malo to pojasniti, da shvatim kakvu to primordijalnu stvar propustam?
- Josip
#62 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
to ti je isto kao da pitaš što je to vjera??
nacionalno samosvjestan se čovjek može osjećati ali pri tome to samo i teže opisati.
uglavnom to ti je jedan fini osjećaj
nacionalno samosvjestan se čovjek može osjećati ali pri tome to samo i teže opisati.
-
Shoshana
#63 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Nazalost, ne pratim poredjenje. Vjera je ipak individualna stvar. Ne poistovjecujes se ni sa kim.Josip wrote:to ti je isto kao da pitaš što je to vjera??
- Josip
#64 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
imaš li ti svoje genetičko podrijetlo? dali si od mame naslijedio pola a od oca pola od 46 kromosoma??Shoshana wrote:Nazalost, ne pratim poredjenje. Vjera je ipak individualna stvar. Ne poistovjecujes se ni sa kim.
jesi
e htio ti ili ne htio ti si to naslijedio nekom višom silom. možeš se ti ne osjećati čovjekom već možda svemircom. to je tvoja osobna stvar i to ti nitko nema pravo braniti. možeš se osjećati što želiš i kako želiš.
tako ti je i sa naciom. evo ja sam odabrao da se pišem i da jesam pripadnik jedne nacije. to je moje pravo. isto tako sam mogao odabrati da se ne osjećam pripadnikom niti jedne. to je osobna stvar.
ali sa druge strane koliko god ja to htio ili ne ja sam morao od nečega postati i tako sam ne svojom voljom gebetski pripadnik jedne nacije.
-
Shoshana
#65 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Genetski je slabo ko od nas pripadnik jedne nacije (ma sta rijec 'nacija' u ovom kontekstu znacila). Ukoliko pod nacionalnom svijescu podrazumijevamo nesto za sta je neophodno imati odredjen broj krvnih zrnaca da bi se osjecaj mogao razviti - ja to vec vidim kao nacionalizam - u onom negativnom smislu.Josip wrote:imaš li ti svoje genetičko podrijetlo? dali si od mame naslijedio pola a od oca pola od 46 kromosoma??Shoshana wrote:Nazalost, ne pratim poredjenje. Vjera je ipak individualna stvar. Ne poistovjecujes se ni sa kim.
jesi
e htio ti ili ne htio ti si to naslijedio nekom višom silom. možeš se ti ne osjećati čovjekom već možda svemircom. to je tvoja osobna stvar i to ti nitko nema pravo braniti. možeš se osjećati što želiš i kako želiš.
tako ti je i sa naciom. evo ja sam odabrao da se pišem i da jesam pripadnik jedne nacije. to je moje pravo. isto tako sam mogao odabrati da se ne osjećam pripadnikom niti jedne. to je osobna stvar.
ali sa druge strane koliko god ja to htio ili ne ja sam morao od nečega postati i tako sam ne svojom voljom gebetski pripadnik jedne nacije.
Ukoliko se, nasuprot, radi o opredjeljenju baziranom na osjecaju socijalne i kulturoloske pripadnosti - nemam nista protiv, samo mi je onda neshvatljivo o cemu se ovdje prica kada se prica o Bosnjacima, Hrvatima i Srbima, jerbo socijalno i kulturoloski, nijedna od tih grupacija nije homogena?
- Pietje_Bel
#66 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Nacionalna svijest je tvoja svijest da je tvoj narod tu zivi na zemlji Bosni od Bana Borica sve do danas. Da je taj narod kroz svo to vrijeme bio zaseban. Da je taj narod od 11. do 15. vijeka bio politicki neovisan i imao svoju neku narodnu politiku i odnose sa drugim narodima. Da je imao cak i svoju crkvu i pismo i da o tome imamo jasne zapise franjevaca. Da je imao svoj novac, kraljeve i vojsku.Shoshana wrote:Joj, nisam se mislila petljati, cisto citam iz radoznalosti.... al' mi ne da mira ova nacionalna svijest...meni to neku cudnovatu mucninu u stomaku izaziva....Pietje_Bel wrote:Pa znamo mi to ali svaka nacija vuce korijene iz srednjeg vijeka. Nasi korijeni i korijeni nase nacije, fundament i svijest nase nacije treba biti na zadovoljavajucem nivou a ta svijest pocinje od Ban Borica.Josip wrote:nisam sve pročitao ali jesam dovoljno da vidim da neki ovdje lupetaju gluposti.
ali to nije izlika da se pojedine skupine koje su živjele na određenom prostoru zbog toga nazivaju ne ovima nego onima.![]()
Bil' ti se dalo malo to pojasniti, da shvatim kakvu to primordijalnu stvar propustam?
To znaci kada bi nedo BoG nekad tvoj narod dosao u konfikt sa drugim narodom da bi u tebi upravo ta nacionalne svijet rekla: "Ja ne idem nikud odavde jer ovo je moja zemlja i niko nema pravo na nju osim ja kao Bosanka." Nacionalna svijest je vrlo vazna nazalost uvijek su kod nas Bosnjaka-muslimana samo najskolovaniji ljudi nju imali. Upravo zbog nase nacionalne ne svijesti su se uspjele da napisu neke knjige o Srpstvu i Hrvatstvo Bosne a mi kao "muslimani" smo to samo nijemo pposmatrali kako nas te knjige opsisuju kao poturcene Srbe i Hrvate i nismo imali dovoljne upravo te svijesti da se odupremo tom. Nemamo je ni sada da budemo iskreni..
Islam je najveci neprijatelj nacionalne svjesti koji nas uci da ona nije vazna. Za nas je u vom okruzenju ona najvaznija.
Last edited by Pietje_Bel on 14/07/2008 04:35, edited 1 time in total.
- Jazz_Junkie
#67 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Pises nebuloze momak. Odgovorio sam ti na tvoju temu o nacionalnoj svijesti Bosnjaka, pa mozda bolje shvatis proces postanka modernih naroda.Pietje_Bel wrote:Pa znamo mi to ali svaka nacija vuce korijene iz srednjeg vijeka. Nasi korijeni i korijeni nase nacije, fundament i svijest nase nacije treba biti na zadovoljavajucem nivou a ta svijest pocinje od Ban Borica.Josip wrote:nisam sve pročitao ali jesam dovoljno da vidim da neki ovdje lupetaju gluposti.
- Pietje_Bel
#68 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Znam ja to. Trebao sam reci :"Nasa nacija bi trebala da vuce korijene iz srednjeg vijeka"Jazz_Junkie wrote:Pises nebuloze momak. Odgovorio sam ti na tvoju temu o nacionalnoj svijesti Bosnjaka, pa mozda bolje shvatis proces postanka modernih naroda.Pietje_Bel wrote:Pa znamo mi to ali svaka nacija vuce korijene iz srednjeg vijeka. Nasi korijeni i korijeni nase nacije, fundament i svijest nase nacije treba biti na zadovoljavajucem nivou a ta svijest pocinje od Ban Borica.Josip wrote:nisam sve pročitao ali jesam dovoljno da vidim da neki ovdje lupetaju gluposti.
Nazalost osim zastave sa ljiljanima mi smo dozivijeli totalni rez. Ja cu se zalagati sigurno u zivotu da to promijenim onoliko koliko mogu. Sigurno mogu nesto uciniti u mojoj direktnoj okolini a mozda i sire.
-
Shoshana
#69 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Svijest (spoznaju) da su preci ljudi koji danas zive tu gdje zive - tu zivjeli i prije hiljadu godina imam, i priznajem sve istorijske cinjenice. Isto tako vidim i priznajem prava jednog naroda (bilo kojeg naroda - bez da ulazim u definiciju naroda - posmatraj narod kao grupu ljudi koja dijeli isti geografski prostor i iste interese) da sam uredjuje i odredjuje svoju svakodnevnicu.Pietje_Bel wrote:
Nacionalna svijest je tvoja svijest da je tvoj narod tu zivi na zemlji Bosni od Bana Borica sve do danas. Da je taj narod kroz svo to vrijeme bio zaseban. Da je taj narod od 11. do 15. vijeka bio politicki neovisan i imao svoju neku narodnu politiku i odnose sa drugim narodima. Da je imao cak i svoju crkvu i pismo i da o tome imamo jasne zapise franjevaca. Da je imao svoj novac, kraljeve i vojsku.
To znaci kada bi nedo BoG nekad tvoj narod dosao u konfikt sa drugim narodom da bi u tebi upravo ta nacionalne svijet rekla: "Ja ne idem nikud odavde jer ovo je moja zemlja i niko nema pravo na nju osim ja kao Bosanka." Nacionalna svijest je vrlo vazna nazalost uvijek su kod nas Bosnjaka-muslimana samo najskolovaniji ljudi nju imali. Upravo zbog nase nacionalne ne svijesti su se uspjele da napisu neke knjige o Srpstvu i Hrvatstvo Bosne a mi kao "muslimani" smo to samo nijemo pposmatrali kako nas te knjige opsisuju kao poturcene Srbe i Hrvate i nismo imali dovoljne upravo te svijesti da se odupremo tom. Nemamo je ni sada da budemo iskreni..
Moja lojalnost komadicu zemlje na kom sam odrasla (a ista je veoma uvjetovana) nema ama bas nikakve veze sa narodom koji zivi oko mene, ili koji je tu zivio prije 500 godina?
Ti pricas o zagusivanju Bosnjacke kulture... protiv cega, nazalost, Bosnjaci bas i nisu puno ucinili. Ali, da li si ti zbog toga manje ili vise vrijedan u vlastitim ocima (jer je valjda to ono sto je vazno, a ne sta tvoj komsija misli o tebi)?
- Pietje_Bel
#70 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Narod koji nema nacionalne svjesti u evropi ima u najmanju ruku handikap. Mi te nacionalne svijesti nemamo sto znaci da smo na neki nacin handikipirani kao narod.. Imali smo nekada i franjevce i nase Bosnjacke vojskvode koji su je podrzavali ali je ipak razbijena. Danas smo mi muslimani a ne Bosnjaci. 80% Onih koji za sebe kazu da su Bosnjaci oni pri tome u stvari misle na to da su muslimani koji zive u Bosni. Za njih je islam number one a Tvrtko Kotromanic je za vecinu starijih muslimana Sokac ili Vlah. Ali Turci su dobri momci, nasa braca muslimanska.Svijest (spoznaju) da su preci ljudi koji danas zive tu gdje zive - tu zivjeli i prije hiljadu godina imam, i priznajem sve istorijske cinjenice. Isto tako vidim i priznajem prava jednog naroda (bilo kojeg naroda - bez da ulazim u definiciju naroda - posmatraj narod kao grupu ljudi koja dijeli isti geografski prostor i iste interese) da sam uredjuje i odredjuje svoju svakodnevnicu.
Moja lojalnost komadicu zemlje na kom sam odrasla (a ista je veoma uvjetovana) nema ama bas nikakve veze sa narodom koji zivi oko mene, ili koji je tu zivio prije 500 godina?
Ti pricas o zagusivanju Bosnjacke kulture... protiv cega, nazalost, Bosnjaci bas i nisu puno ucinili. Ali, da li si ti zbog toga manje ili vise vrijedan u vlastitim ocima (jer je valjda to ono sto je vazno, a ne sta tvoj komsija misli o tebi)?
Naravno da oni, narodi bez nacionalne svijesti, jesu manje vrijedni u Evropi. Mozda ne na bliskom istoku ali u evropi defintivna DA. Nikoga ne zanima da li su oni fini ljudi ili ne. Ono sto evropa vidi na njima je nesposobnost, kompleks manje vrijednosti i dezorijentisanost, nedostaka vlastite jasne potike. Vidi jednu veliku masu koju uopste ne cine jednu homogenu cjelinu. Osim u tome sto su muslimani oni nisu nista posebno.
-
Shoshana
#71 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
OK...ako te dobro shvatam, ti o nacionalnoj svijesti govoris uglavnom kao o politickom hendikepu. U tome bismo se mozda i mogli sloziti (mada ja jos uvijek ne razumijem osjecaj kao takav - to me nimalo ne sputava da realno sagledam politicku situaciju).Pietje_Bel wrote:Narod koji nema nacionalne svjesti u evropi ima u najmanju ruku handikap. Mi te nacionalne svijesti nemamo sto znaci da smo na neki nacin handikipirani kao narod.. Imali smo nekada i franjevce i nase Bosnjacke vojskvode koji su je podrzavali ali je ipak razbijena. Danas smo mi muslimani a ne Bosnjaci. 80% Onih koji za sebe kazu da su Bosnjaci oni pri tome u stvari misle na to da su muslimani koji zive u Bosni. Za njih je islam number one a Tvrtko Kotromanic je za vecinu starijih muslimana Sokac ili Vlah. Ali Turci su dobri momci, nasa braca muslimanska.Svijest (spoznaju) da su preci ljudi koji danas zive tu gdje zive - tu zivjeli i prije hiljadu godina imam, i priznajem sve istorijske cinjenice. Isto tako vidim i priznajem prava jednog naroda (bilo kojeg naroda - bez da ulazim u definiciju naroda - posmatraj narod kao grupu ljudi koja dijeli isti geografski prostor i iste interese) da sam uredjuje i odredjuje svoju svakodnevnicu.
Naravno da oni, narodi bez nacionalne svijesti, jesu manje vrijedni u Evropi. Mozda ne na bliskom istoku ali u evropi defintivna DA. Nikoga ne zanima da li su oni fini ljudi ili ne. Ono sto evropa vidi na njima je nesposobnost, kompleks manje vrijednosti i dezorijentisanost, nedostaka vlastite jasne potike. Vidi jednu veliku masu koju uopste ne cine jednu homogenu cjelinu. Osim u tome sto su muslimani oni nisu nista posebno.
Da se razumijemo, da ne pomislis da ti nesto neku kontru pucam ili da trazim raspravu - veoma mi je dobro poznat mehanizam i svrha nacionalnog osvjescavanja (istorijskog perioda), kao i prvog budjenja svijesti pripadnosti nekom narodu. Kao sto Germani razvijaju osjecaj pripadnosti germanizma kojih sto godina nakon sto ih Rimljani tako nazivaju (dakle Germani razvijaju svijest o svome narodu tek nakon sto su im Rimljani zakucali na vrata), kao sto su, pretpostavlja se, i Slavenska plemena zapadno od Germana razvila osjecaj jedinstva tek nakon sto su Germani razvili svoj osjecaj jedinstva... U susretu/sukobu sa drugacijim narodom/jezikom/kulturom/religijom razvija se prvi osjecaj neke, nazovimo, nacionalne pripadnosti.
Kao i ti, maloprije procitah Jazzov post. Kao i ti - u potpunosti se slazem sa onim sto je napisao, i sebe vidim kao produkt situacije na terenu. Jedina razlika izmedju mene i tebe je, vjerovatno, sto sam ja svojom situacijom zadovoljna , a ti svojom izgleda bas i nisi. Ja sve to nesto mogu da razumijem, osim te prisvojne zamjenice 'moj' ?
- Pietje_Bel
#72 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Ja sam sa svojim zivotom zadovoljan ali nisam zadovoljan sa stanjem na terenu sto se tice svjesti moga naroda. Bio bi mnogo zadovoljniji kada bi nas narod bio na prvom mjestu Bosnjak a onda musliman, katolik, ateist, pravoslavac, jevrej, budist isto kao sto je Kuvacanin na prvom mjestu kuvacanin pa onda musliman ili sto je Iranac prvo Iranac pa onda musliman a kamoli da pricamo o Turcima. Mozda ces ti to smatrati necim nevaznim cime se ne treba zamarivati ali ja mislim da je to vazno. Zbog naseg polozaja u svijetu mi bi trebali biti nacionalno vise svjesni od Turaka ali mi smo u stvari znaci manje svjesni od Iranaca ili Kuvajcana.Shoshana wrote:OK...ako te dobro shvatam, ti o nacionalnoj svijesti govoris uglavnom kao o politickom hendikepu. U tome bismo se mozda i mogli sloziti (mada ja jos uvijek ne razumijem osjecaj kao takav - to me nimalo ne sputava da realno sagledam politicku situaciju).Pietje_Bel wrote:Narod koji nema nacionalne svjesti u evropi ima u najmanju ruku handikap. Mi te nacionalne svijesti nemamo sto znaci da smo na neki nacin handikipirani kao narod.. Imali smo nekada i franjevce i nase Bosnjacke vojskvode koji su je podrzavali ali je ipak razbijena. Danas smo mi muslimani a ne Bosnjaci. 80% Onih koji za sebe kazu da su Bosnjaci oni pri tome u stvari misle na to da su muslimani koji zive u Bosni. Za njih je islam number one a Tvrtko Kotromanic je za vecinu starijih muslimana Sokac ili Vlah. Ali Turci su dobri momci, nasa braca muslimanska.Svijest (spoznaju) da su preci ljudi koji danas zive tu gdje zive - tu zivjeli i prije hiljadu godina imam, i priznajem sve istorijske cinjenice. Isto tako vidim i priznajem prava jednog naroda (bilo kojeg naroda - bez da ulazim u definiciju naroda - posmatraj narod kao grupu ljudi koja dijeli isti geografski prostor i iste interese) da sam uredjuje i odredjuje svoju svakodnevnicu.
Da se razumijemo, da ne pomislis da ti nesto neku kontru pucam ili da trazim raspravu - veoma mi je dobro poznat mehanizam i svrha nacionalnog osvjescavanja (istorijskog perioda), kao i prvog budjenja svijesti pripadnosti nekom narodu. Kao sto Germani razvijaju osjecaj pripadnosti germanizma kojih sto godina nakon sto ih Rimljani tako nazivaju (dakle Germani razvijaju svijest o svome narodu tek nakon sto su im Rimljani zakucali na vrata), kao sto su, pretpostavlja se, i Slavenska plemena zapadno od Germana razvila osjecaj jedinstva tek nakon sto su Germani razvili svoj osjecaj jedinstva... U susretu/sukobu sa drugacijim narodom/jezikom/kulturom/religijom razvija se prvi osjecaj neke, nazovimo, nacionalne pripadnosti.
Kao i ti, maloprije procitah Jazzov post. Kao i ti - u potpunosti se slazem sa onim sto je napisao, i sebe vidim kao produkt situacije na terenu. Jedina razlika izmedju mene i tebe je, vjerovatno, sto sam ja svojom situacijom zadovoljna , a ti svojom izgleda bas i nisi. Ja sve to nesto mogu da razumijem, osim te prisvojne zamjenice 'moj' ?
A zar nije nama neko vec kucao na vrata? Pa nismo se probudili ipak. Kucali su nam 4 godine pa smo nakon toga umjesto da postanemo veliki Bosanci postali smo veliki Muslimani. To sve zato sto nas je istorija gurala u tom smjeru. Pitanje je sada kako se izvaditi iz tih g.... i dali je to uopste moguce?
-
Shoshana
#73 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Da li i kako se sta moze promijeniti - ne postoji (osim mozda jednog) empirijski zakljucak o drustvenom razvitku, te ti tu odgovora nema. Ja jedino mislim da je voz razvijanja nacionalne svijesti (takve o kojoj mi pricamo) zasad prosao, a da li ce opet doci - ne zna se. U ovom drustvu u kojem zivimo je danas vise-manje nemoguc, jer dok je brojanje krvnih zrnaca bilo socijalno prihvatljiva kategorija poprilicno donedavno, danas vise nije. Toliko o genetskoj bazi za osvjescivanje naroda. Sto se tice socijalne baze - Bosnjaci ili cak i Bosanci, nisu uspjeli razviti osjecaj nacionalne pripadnosti kroz posljednje kucanje na vrata - jer su vec imali razvijene drugacije osjecaje pripadnosti - te se i ta mogucnost ne cini pretjerano vjerovatnom. Politicki.... ne znam (hajde da se nasalim) - a da se kako proglasimo Francuzima ili Englezima?
Neki politicki baziran pokusaj ujedinjavanja naroda bi vjerovatno izazvao veoma nepopularne posljedice, jer zivimo u vremenu 'ne talasaj' - sto mozda i nije tako lose kako na prvi pogled izgleda. Ja bih, u svakom slucaju, da sam na tvom mjestu, umjesto filozofiranja o onome sto se vise ne moze promijeniti - dala sve od sebe da ucinim da se, bar za buduca pokoljenja, prenese i dalje razvija kultura tog naroda.
Hajd' odoh spavat, mada se mentalno samozadovoljavam idejom da cu sutra zvati seficu 'sa glavoboljom' - znam da ce me savjest natjerati da, ipak, odem na posao
POzdrav
-
paratrooper
#74 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Shoshana wrote: a da se kako proglasimo Francuzima ili Englezima? POzdrav
da sam na bosnjackom mjestu najbolje je da se izjasnjavaju kao kinezi i da proglase spajanje sa Kinom. Dobro njima, dobro kini, koja bi imaa svoju bazu u centru evrope.
- Jazz_Junkie
#75 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava
Vidis, meni su ljiljani prirasli srcu jos onog vremena kada je poceo rat. Sjecam se kao sada kada sam prvi puta ugledao vojnike sa emblemom TO BiH na ramenima i pitao starog sto to znaci. Zasto su mi ljiljani prirasli srcu? Zato sto su vojnici, koji su nosili taj grb, bili jedini koji su cuvali moj zivot 2 i po godine, koliko sam proveo u ratu. Oni su za mene simbol pod kojim se pokusao sprijeciti jos veci pokolj neduznih ljudi, simbol jednog otpora protiv ogromne monstruozne masinerije. No, ljiljani su izvorno simbol jedne aristokratske obitelji, jedne dinastije zvana Kotromanic. Grbovi drzava su se mijenjali sa dolascima i odlascima mocnih vlastelinskih obitelji. Ti grbovi nikada nisu reprezentirali narod nego ljude koji su taj narod drzali kao svoje privatno vlasnistvo. Iako su se ljiljani etablirali kao vazan simbol bosanskog otpora i moderne drzavnosti, te zauzeli bitnu poziciju u afirmaciji samog bosnjackog naroda, oni nisu toliko vazni kao danasnjica i buducnost. Svejedno mi je kakav cemo simbol imati, jer vise me brine katastrofalna socijalna situacija u BiH i ova neizljecljiva mrznja koja je cesto odraz socijalne frustracije.Pietje_Bel wrote: Znam ja to. Trebao sam reci :"Nasa nacija bi trebala da vuce korijene iz srednjeg vijeka"
Nazalost osim zastave sa ljiljanima mi smo dozivijeli totalni rez. Ja cu se zalagati sigurno u zivotu da to promijenim onoliko koliko mogu. Sigurno mogu nesto uciniti u mojoj direktnoj okolini a mozda i sire.
Svi evropski narodi su u ranoj fazi svog nacionalnog preporoda iz prasine izvlacili kojekakve medievalne licnosti i stvarali raznovrsne kultove kako bi svojim narodima dodali osjecaj posebnosti i junacke proslosti da bi probudili taj neobjasnjiv ponos i kolektivirali ljude. Rezultat toga je bilo odstranjenje ljudi koji su zivjeli u istim sredinama. I zasto se sve ovo desava? Sve za jednu krpu zvana zastava koja simbolizira vladare iz srednjeg vijeka, koji za narod kojim su vladali nista nisu ucinili. Kad bacis pogled na vjencanu politiku srednjovjekovnih vladara, vidjet ces da nijedan kralj nije ozenio zenu iz "svog" naroda (koji nije ni postojao) nego princeze drugih drzava da bi postigli pravo na prijestolje odredjene feudalne tvorevine. Ljudi su bili podijeljeni po drustvenom sloju i konfesiji i tu zavrsava teorija o navodnim nacijama/narodima. Ja razumijem tvoje brige i ne kritikujem te, jer to nije nista novo, ali iskazujem svoju odbojnost prema tim etnickim principima. Vjere i narodi su najgore sto se covjecanstvu moglo desiti. Iako to cesto nisu povodi za ratove nego ekonomske ambicije, vjera i narodnost su se pokazali kao najefektivnije oruzje za mobilizaciju obicnog puka koji kao hipnotiziran ide ginuti sa interese svojih vodja, misleci kako to cini za domovinu i narod. Najbolji primjer ti je americka invazija na Irak.
Pozdrav