Naravno da nikada nikome nije ni palo pamet da Srbe proglasi nacinalnom manjinom 1992 godine kada je Bosna dobila nezavisnost ( Friman lupeta li ga lupeta ) ali su ipak Srbi napali Bosnu .Sada 2008 - godine je to palo na pamet npr meni .Nijedna zemlja na svijetu ne poznaje sistem trostrukog suvereniteta i ja ne vidim niti jedan razlog zasto da bas Bosna bude jedinstven slucaj u svijetu .Samo da bi se zadovoljili velikosrpki i velikohrvatski apetiti mi moramo biti nakaradna drzava i moramo drzati glavu na panju dok ne dodje neki novi Tudjamn i Milosevic koji sada negdje iza coska ostri sjekiru .Meni u prinpicu ne smeta njihova konstitutivnost neka jos 6 naroda bude konstitiutivno ja ne moram .Nije bitno .Ja nisam bitan meni ne treba nista ni posao ni fotelja nista ionako nisam dobio od Bosne ni zrno psenice ali ja volim Bosnu .Ta trostruka konstituivnost steti Bosni .Steti njenim prirodnim bogastvima jer Srbija i Hrvtska nemilo kradu preko svojih konstituivaca .Ta konstituivnost im omogucava da prave tolike zahtjeve i prohtjeve da to granici sa zasebnim drzavama u Bosni .Po prinpicu napravicemo jednu srpsku drzavu u Bosni , jednu hrtvatsku i jednu zajednicku u sredini . Lojalnost .Prosla agresija je pokazala ( i svaka buduca ce bez sumnje ) , da se stanovnici nase zemlje koji su konstitutivni uredno stavljaju na stranu agresora a poslije traze penzije i invalidnine od Bosne od zemlje koju su napadali i palili .Trostruka konstituivnost takodje implicira podjelu u unutrasnjem planu i silne opstrukcije da bi se ko fol zadovoljili nacinalni interesi Srba i Hrvta jer boze moj oni nsu konstituivni i suverni , pa HDZ nece " Bolonju " jer to ugrozava hrvtske nacinalne interese .Glupost , konstituivnost mu dozvoljava da zajebava balije jer njihova HDZ djeca studiraju u Zagrebu i jebe se njega za sarajvske studente i Bolnju i vize i diplome i bosansko skolstvo .On samo gleda da podapne .I sta .To su tenzije , mrznja koja moze eskalirati .Konstituvinost Srba i Hrvta u Bosni jedino koristi Srbiji i Hrvatskoj .Nemaju u nakaradnoj i bolesnoj bosni konkurenciju u sportu , ekonomiji , turizmu ......to ce im omoguciti u nekom buducem ratu ponovo pokusaj da se docepaju Bosne .Za te vise ciljeve Zg i BG opet ce ginuti ljudi u Bosni svih vjeroznaka jer njima se jebe zivo za ljude njih intersuje suma , struja...teritorrija ...rude .Ako trostruka konstituvnost samo koristi Srbiji i Hrvtskoj a steti prije svega Bosni i svim njenim stanovnicima zasto i dalje drzati tu nakazu u Ustavu .Zar trebaju biti tri predsjednika ? Zar to treba i zar je to normalno, da npr onolika Rusija i Amerika ima jednog predsjednika a Bosna tri . Zasto ? Zato sto su tri naroda konstituivna .To je samo jedan od milon razloga zasto to cudoviste o tri ovoga i 3 onoga treba pod hitno ukinuti , mijenjati . Srbija i Hrvtska se preko te konstituivnosti doslovno i bukvalno izivljavaju nad Bosnom i njenim ljudima .Ne da mi se vise pisati a imao bih sta do zore ... Mi umiremo , mi se patimo , mi nestajemo , mi smo predmet zajebancije u cijelom svijetu zbog trostruke konstituvnosti .to jos svijet nije vidio .To je hir Zagreba i Beograda .Oni seru po nama .
Bosanci kao nacionalna manjina?
-
feral.tribune
#51 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Pietje_bel i @ topla voda
Naravno da nikada nikome nije ni palo pamet da Srbe proglasi nacinalnom manjinom 1992 godine kada je Bosna dobila nezavisnost ( Friman lupeta li ga lupeta ) ali su ipak Srbi napali Bosnu .Sada 2008 - godine je to palo na pamet npr meni .Nijedna zemlja na svijetu ne poznaje sistem trostrukog suvereniteta i ja ne vidim niti jedan razlog zasto da bas Bosna bude jedinstven slucaj u svijetu .Samo da bi se zadovoljili velikosrpki i velikohrvatski apetiti mi moramo biti nakaradna drzava i moramo drzati glavu na panju dok ne dodje neki novi Tudjamn i Milosevic koji sada negdje iza coska ostri sjekiru .Meni u prinpicu ne smeta njihova konstitutivnost neka jos 6 naroda bude konstitiutivno ja ne moram .Nije bitno .Ja nisam bitan meni ne treba nista ni posao ni fotelja nista ionako nisam dobio od Bosne ni zrno psenice ali ja volim Bosnu .Ta trostruka konstituivnost steti Bosni .Steti njenim prirodnim bogastvima jer Srbija i Hrvtska nemilo kradu preko svojih konstituivaca .Ta konstituivnost im omogucava da prave tolike zahtjeve i prohtjeve da to granici sa zasebnim drzavama u Bosni .Po prinpicu napravicemo jednu srpsku drzavu u Bosni , jednu hrtvatsku i jednu zajednicku u sredini . Lojalnost .Prosla agresija je pokazala ( i svaka buduca ce bez sumnje ) , da se stanovnici nase zemlje koji su konstitutivni uredno stavljaju na stranu agresora a poslije traze penzije i invalidnine od Bosne od zemlje koju su napadali i palili .Trostruka konstituivnost takodje implicira podjelu u unutrasnjem planu i silne opstrukcije da bi se ko fol zadovoljili nacinalni interesi Srba i Hrvta jer boze moj oni nsu konstituivni i suverni , pa HDZ nece " Bolonju " jer to ugrozava hrvtske nacinalne interese .Glupost , konstituivnost mu dozvoljava da zajebava balije jer njihova HDZ djeca studiraju u Zagrebu i jebe se njega za sarajvske studente i Bolnju i vize i diplome i bosansko skolstvo .On samo gleda da podapne .I sta .To su tenzije , mrznja koja moze eskalirati .Konstituvinost Srba i Hrvta u Bosni jedino koristi Srbiji i Hrvatskoj .Nemaju u nakaradnoj i bolesnoj bosni konkurenciju u sportu , ekonomiji , turizmu ......to ce im omoguciti u nekom buducem ratu ponovo pokusaj da se docepaju Bosne .Za te vise ciljeve Zg i BG opet ce ginuti ljudi u Bosni svih vjeroznaka jer njima se jebe zivo za ljude njih intersuje suma , struja...teritorrija ...rude .Ako trostruka konstituvnost samo koristi Srbiji i Hrvtskoj a steti prije svega Bosni i svim njenim stanovnicima zasto i dalje drzati tu nakazu u Ustavu .Zar trebaju biti tri predsjednika ? Zar to treba i zar je to normalno, da npr onolika Rusija i Amerika ima jednog predsjednika a Bosna tri . Zasto ? Zato sto su tri naroda konstituivna .To je samo jedan od milon razloga zasto to cudoviste o tri ovoga i 3 onoga treba pod hitno ukinuti , mijenjati . Srbija i Hrvtska se preko te konstituivnosti doslovno i bukvalno izivljavaju nad Bosnom i njenim ljudima .Ne da mi se vise pisati a imao bih sta do zore ... Mi umiremo , mi se patimo , mi nestajemo , mi smo predmet zajebancije u cijelom svijetu zbog trostruke konstituvnosti .to jos svijet nije vidio .To je hir Zagreba i Beograda .Oni seru po nama .
-
friman
#52 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
U pravi si, u Hrvatskoj jeste uspio pokusaj.feral.tribune wrote:U Hrvtskoj je pokusaj uspio .Sada su ko bubice Srbi su bili konstitutivni i suvereni i 1990 su otisli u nacinalne manjine i tamo se danas nalaze .Sto bi u Bosni bilo drukcije .Sta su Hrvati bolji od Bosanca Hrvtska bolja Bosne a Srbi u Vukovaru losiji od onih u Trebinju ..Nastankom SHS 1914 potpuno je ugasen i izbacen naziv Bosanc i bosanski jezik a ime drzave Bosne niti slovom nije zastupljeno u toj drzavi mada je cijela Bosna bila u sastavu SHS .Eto kakv odnos je meni namjenjen od Zagreba i Beograda ( Slovence ni tada nisu mogli zajebati ) To da Bosanci mjenjaju nacije je laz i izrugivanje iz viceva Vuka Draskovica .Bosancima je nametnutoi nacinalno odredjenje Hrvat , Srbin , neopredjeljen , Muliman , Jugosalavn ....to je nametnuto dekretom mozes samo da biras od ponudjenog .to svi znaju , stoga reci da bosanski muslimani mjenjaju nacije je podjebavanje i izrugivanje . Tvoje poredjenje hiljadugodsisnje Bosne sa Jugoslavijom i Bosanca sa Jugoslovenom , ( sa drazvaom koja nastala 1943 u kojoj je bilo sest republika i koje vise nema ) pokazuje dokle sezu tvoji dometi .friman wrote: Neki su vec pokusali da Srbe proglase za nacionalne manjine i da ih kao takve preglasaju
Zamisli da kazes Litvancu ili Estoncu da biti Estonac , Litvanac je isto sto i biti Sovjet .
I to tebi uzor, etnicko ciscenje jednog naroda.
I onda pricas kako si antifasista.
Ja recimo otvoreno kazem da je velika greska rukovodstva Republike Srpske sto je u ratu izvrseno etnicko ciscenje .
Da se razumijemo isto je bilo sa Srbima u Federaciji.
Zanimljivo da se do sad ama bas niko od predstavnika bilo kojeg naroda nije izvinio drugima za zlocine koji su pocinjeni u ratu, kako od pojedinaca tako od kompletnog rukovodstva pa komandnoj odgovornosti.
Mislim da bi za pomirenje bilo dobro za pocetak da se jedni drugima izvinu i to ne za zlocine koje su ti pocinili, jer nisu, vec za zlocine pocinjene u njihovo ima.
I pitas sto bi u BIH bilo drugacije.
Iz prostog razloga sto ovdje taj pokusaj nije uspio.
Ili jesi ili nisi.
-
friman
#53 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Pazi u SFRJ Srbi su bili konstitutivan narod uz ostalih 5 narode.feral.tribune wrote:Pietje_bel i @ topla voda![]()
Takodje i u samoj SRBIH Srbi su bili konstitutivni uz Hrvate i Muslimane.
Ovo znaci da se odluke donose koncezusom.
Takodje SFRJ i SRBIH su imali svoj grb, zastavu, himnu i pricao se srpsko-hrvatsko jezik.
Sad odjednom Srbi se mimo ustava preglasavaju, proglasava se nova nezavisna drzava RBH, koja ima nove simbole(grb, himna, zastava) i novi ustav koji se donosi bez pristanka srpskih predstavnika.
Ovo prakticno znaci da oni postaju nacionalna manjina jer se svaka odluka moze donijeti bez njih a kao i oni bi trebali postovati tu odluku.
Tako recimo usvaja se bosanski jezik, itd.
Uglavnom ovo nije bilo legalno, ni legitimno, niti prihvaljivo Srbima pa oni zato nisu postovali tu odluku.
- cogni
#54 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Ne mozes izvinjenje uslovljavati time da se i drugi tebi izvini. To je dvolicno i izvinjenje cini besmislenim.friman wrote: Mislim da bi za pomirenje bilo dobro za pocetak da se jedni drugima izvinu i to ne za zlocine koje su ti pocinili, jer nisu, vec za zlocine pocinjene u njihovo ima.
- Real Khan
#55 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Nije loš post jer je namjera dobra i plemenita prema državi Bosni. Međutim, imam osjećaj da se slabo ovdje čita politička i ustavna teorija... Svega i svačega sam se ovdje načitao a vjerujte mi na riječ da mnogo toga nema blage veze sa političkom ni ustavnom teorijom. Da ukratko pojasnim (po hiljaditi put na ovom forumu):feral.tribune wrote:Pietje_bel i @ topla voda![]()
Niti jedan NAROD NEMA SUVERENITET. Suverenitet posjeduju isključivo DRŽAVE kroz svoje INSTITUCIJE (recimo, Kurdi jesu narod, ali pošto nemaju svoju državu, nisu ni suvereni. Tako su oni etničke manjine u Turskoj i Iraku. Ovo je odgovor za Osu)
Ovdje se stvarno puno lupeta, a pogotovo se lupeta kada se izjednačava pojam "konstitutivnosti" sa pojmom "suvereniteta". Ne krivim vas dragi forumaši zato što su nas tako učili "mislioci" iz BG i ZG. Ja uporno ponavljam da u međunarodnom i ustavnom pravu pojam "konstitutivan" ne znači ama baš ništa. Zato sam postirao Mišljenje Badinterove komisije. To je ona neutralna i ekspertna komisija sastavljena od stručnjaka iz oblasti međunarodnog i ustavnog prava, i imali su mandat od tadašnje Europske Zajednice a današnje Europske Unije da proglase smrt Jugoslavije, način umiranja (disolucija a ne secesija), kao i da definiraju određene pojmove i odnose nakon raspada Jugoslavije. Kao što sam primjetio, ono mišljenje koje sam postirao na engleskom masa vas nije pročitala (možda ni razumjela), pa ću vam ukratko prevesti i parafrazirati dijelove koji se tiču diskusije na ovu temu.
U uvodnom dijelu Komisija konstatira da je Jugoslavija neminovno krepala i da se raspada na svoje SASTAVNE DIJELOVE koji su je i stvorili.
(Ovdje ću ubaciti mali ekskurs sa pominjanjem činjenice da ideja stvaranja Jugoslavije ne potiče od J.B. Tita 1943. nego je to maslo ondašnjeg Predsjednika USA, Woodrow Wilsona, koji je smatrao da poražena Austrougarska nakon 1. svjetskog rata mora da se rasparča na atome, a ovi prostori naseljeni slovenima da zaslužuju zajedničku nacionalnu državu svih (južnih) slovena. Tako je nastao i naziv južna-slavija ili Jugoslavija. U tu zajednicu država su ušle republike sa svojim suverenitetima (a ne narodi kako ovdje neki pokušavaju da proguraju). Te republike su ugradile svoje suverenitete u zajednički državni suverenitet Jugoslavije i onda kada je došlo do raspada jugoslovenske federacije, svaka republika je uzela nazad svoj suverenitet i Badinterova komisija je konstatovala da su granice tih republika MEĐUNARODNE GRANICE koje su nepromjenjive silom (mogu jedino i isključivo dogovorom da se mijenjaju, dakle uz dobrovoljni pristanak svih zainteresiranih strana) tj. te granice su postale subjektom "pod zaštitom međunarodnog prava".
Eh, hajdemo dalje... Lord Carrington proslijeđuje pismo-pitanje Slobodana Miloševića koji pita "da li Srbi u Hrvatskoj i Bosni
i Hercegovini, kao KONSTITUTIVNI NAROD, imaju pravo na samoopredjeljenje?
Nakon tehničko-pravnog obrazlaganja samog pitanja i pravnih činjenica, Komisija donosi stručno mišljenje da "Srbi u Hrvatskoj i BiH imaju pravo da se IZJAŠNJAVAJU KAKO GOD ONI ŽELE NA OSNOVU PRAVA NA SAMOOPREDJELJENJE I DA UŽIVAJU SVA PRAVA KOJA IH SLEDUJU KAO PRIPADNIKE NACIONALNE MANJINE NA OSNOVU UN KONVENCIJE O NACIONALNIM MANJINAMA. Dakle, ovdje nije bila uopće relevantna nekakva "konstitutivnost" niti nekakvo izmišljeno "pravo" tog "konstitutivnog" naroda da se "samoopredjeli" ili u prevodu na srpski da se "otcepi" od Hrvatske i BiH. S obzirom na činjenicu da je Milošević dobio "klapnu" na svoje pitanje i to od neutralnih pravnih eksperata koji se razumiju u ustavno i međunarodno pravo, nije imao nikakav drugi način nego da pokuša PRAVNE ČINJENICE I USTAVNO PRAVO PROMIJENI SILOM, nadajući se da će se nešto usput "izroditi u njegovu korist"...
Dakle, da još jednom naglasim. Narodi nemaju suverenitet. Države imaju suverenitet. Nacija nije isto što i narod. Narod je kulturno-etnička zajednica, a nacija je politička zajednica. Vjera ili vjerski identitet nema nikakve veze ni relevantnost u ovom diskursu jer govorimo o sekularnoj državi. Vjerski identitet se uklapa u ono "kulturno" unutar definicije naroda... Konstitutivnost ne znači ama baš ništa relevantno u pravno-političkom smislu i ne predstavlja nikakav suverenitet niti nekakva "viša" prava nad nekim drugim koji "nije konstitutivan". U liberalno-demokratskim režimima svaki pojedinac bez obzira na pol, vjeru, rasu, etničku ili nacionalnu pripadnost POSJEDUJE ISTA PRAVA KAO BILO KO DRUGI (ukoliko se pridržava pravila igre unutar države koja je GARANT TIH PRAVA. Ta prava se ukratko nazivaju ljudska prava, za one koji ne razumiju)... Uh, moram napisati čitavu knjigu da bih objasnio pojedinim "stručnjacima", ali na žalost, takvi "stručnjaci" ne čitaju knjige nego "znaju sve". I na kraju da dodam, NEZAVISNOST I MEĐUNARODNO PRIZNANJE BOSNE (i ostalih republika) se pravno temelji na Mišljenju Badinterove komisije i nije nekakva "šuplja priča" kako će vjerovatno neki forumski "stručnjaci" pokušati okaraktersati tu komisiju. Dakle, mišljenje Badinterove komisije je i te kako RELEVANTNO, za razliku mišljenja raznih velikodržavnih "mislilaca" iz BG ili ZG...
-
veseli-bosanac
#56 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Pietje_Bel wrote:Sta mislite vi da li se treba Bosancima omoguciti da postanu nacionalna manjina? Ja mislim da bi ovo bilo dobro za pocetak. Vjerovatno bi vremenom Bosanci mogli postati vazan faktor kako bi postali konstutivan narod.
nema smisla odvajati bosance od bošnjaka kad su naši politički interesi podudarni. na suprot nama stoje interesi BH srba i hrvata.
a ko su to bosanci? je li to regionalna skupa po uzoru na hercegovce, dalmatince i šumadince ili je to nova nacija ili su to oni što su se prije rata izjašnjavali kao jugosloveni ili neopredjeljeni?
ako su nova nacija, onda ime mogu dobiti po nazivu države što bi u našem slučaju na žalost značilo bosansko-hercegovci, a ne bosanci.
-
Liska
#57 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Real Khan, koliko ja znam u Kraljevinu Jugoslaviju nisu usle nikakve republike, pogotovo ne sest republika, nego oblasti koje su bile pod Austrougarskom, Srbija i Crna Gora. Suveren u prvoj Jugoslaviji je bio Kralj, i nitko drugi. Isto tako koliko se sjecam, suverenost republikama je priznata malo kasnije ali ne pri samom formiranju socijalisticke Jugoslavije. Ustav je mijenjan nekoliko puta a u njemu je pisalo da samo narodi, a ne republike, imaju pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja, bez detaljnijeg definiranja toga prava. Nalazi Badinterove komisije su djelomicno uvazeni, u dijelu gdje se govori o pravu bivsih socijalistickih republika na nezavisnost i o nepromjenljivosti republika. Sve drugo je ostalo mrtvo slovo na papiru i tada a kamoli ne sada, skoro dvadeset godina poslije.
- Real Khan
#58 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Hajde da ne ulazim previše duboko u detalje (morat ću ipak knjigu o ovome pisati), ali samo da kažem kako nema "mrtvih slova" u međunarodnom pravu... Samo na brdovitom Balkanu ta "mrtva slova" su važnija od same suštine prava. Ipak, ni monarhija ni komunistički establishment nisu mogli zanemariti mnoge historijske i političke činjenice. Uostalom, jedan od razloga zašto se često mijenjao Ustav SFRJ je postojanje mnogih anahronizama (a među njima je i taj da NARODI kao imaju SUVERENITET, što je notorna glupost u okvirima političke i ustavno-pravne teorije). Blago ti je nama sa našom balkanskom "pameti" prema kojoj svi ostali su "bez veze i pojma nemaju".Liska wrote:Real Khan, koliko ja znam u Kraljevinu Jugoslaviju nisu usle nikakve republike, pogotovo ne sest republika, nego oblasti koje su bile pod Austrougarskom, Srbija i Crna Gora. Suveren u prvoj Jugoslaviji je bio Kralj, i nitko drugi. Isto tako koliko se sjecam, suverenost republikama je priznata malo kasnije ali ne pri samom formiranju socijalisticke Jugoslavije. Ustav je mijenjan nekoliko puta a u njemu je pisalo da samo narodi, a ne republike, imaju pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja, bez detaljnijeg definiranja toga prava. Nalazi Badinterove komisije su djelomicno uvazeni, u dijelu gdje se govori o pravu bivsih socijalistickih republika na nezavisnost i o nepromjenljivosti republika. Sve drugo je ostalo mrtvo slovo na papiru i tada a kamoli ne sada, skoro dvadeset godina poslije.
- MuaDib
#59 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Za "feral.tribune":
Možeš ti pričati šta hoćeš, ali vrati se u realnost. Bosna i Hercegovina kao država Bosanaca je nemoguća. Konstitutivni narodi su zaštičeni ko bubreg u loju i na svaku pomisao o Bosancima budi uvjeren da će prvi Bošnjaci poteći vitalni nacionalni interes, a da ne govorim o Srbima i Hrvatima. I molim te ne pričaj gluposti o izletima u drugu naciju, jer na Balkanu nikada nije bila razvijena nacija ni jedna sve do 1850-tih godina. Za ovo stanje zahvali Austro-Ugarskoj, a ne politici BG ili ZG.
Možeš ti pričati šta hoćeš, ali vrati se u realnost. Bosna i Hercegovina kao država Bosanaca je nemoguća. Konstitutivni narodi su zaštičeni ko bubreg u loju i na svaku pomisao o Bosancima budi uvjeren da će prvi Bošnjaci poteći vitalni nacionalni interes, a da ne govorim o Srbima i Hrvatima. I molim te ne pričaj gluposti o izletima u drugu naciju, jer na Balkanu nikada nije bila razvijena nacija ni jedna sve do 1850-tih godina. Za ovo stanje zahvali Austro-Ugarskoj, a ne politici BG ili ZG.
Last edited by MuaDib on 17/06/2008 12:48, edited 2 times in total.
-
Liska
#60 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Real Khan, ti meni djelujes kao realna osoba pa ti se cudim kad napises da nema mrtvih slova u medjunarodnom pravu. Ako cemo stvar izobliciti do kraja, mogli bi reci da je samo medjunarodno pravo mrtvo slovo. Misljenje Badinterove komisije je ipak samo misljenje a ne rezolucija, deklaracija ili konvencija. Uzmi samo Izrael pa vidi koliko u tom slucaju postoji medjunarodnih rezolucija, deklaracija koje su bile i ostace mrtvo slovo. I potpisuju se da bi to ostale. Ili pitanje Kosova koje je jos prema UN dio Srbije ali fakticki nije i niti ce biti. EU je odlucio u tom momentu priznati nezavisnost bivsih republika i posluzio se Badinterom da to i odradi.Slicno su UN i EU uradili u pokusaju da Kosovo stave van ustavno-pravnog sustava Srbije. I tu si mogao vidjeti koliko je rastezljivo medjunarodno pravo i da tu u sustini nema principa, ili se mijenjaju od prilike do prilike. I u bivsoj Jugoslaviji je postojalo mnogo autoriteta u ustavnom pravu i ne bih se zakleo da si ti bolji od sviju njih. Svaki Ustav je umjetnost moguceg u tome trenutku, sem ako ne u potpunosti nametnut nekome, ili da ga nijedna strana ne prihvata. BiH ustav poznaje kategoriju konstituvnosti jos od prije osamostaljenja i sigurno ce je i dalje sadrzavati. Sve drugo je nerealno ocekivati.
- Real Khan
#61 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Ma Liska jarane, znam ja odlično činjenicu da svijetom vladaju realpolitički interesi, i to je trenutno suština politike. Međutim, politika nije samo pitanje interesa. Ja i dalje smatram (i mnogi drugi politolozi po svijetu) da realpolitika i takvi interesi neminovno vode svijet u sunovrat iz kojeg nema izlaza. Pa majku mu, "neko" je izgleda "ubio" idealizam...a realpolitika će sigurno pobiti sve nas! (Pretpostavljam da znaš razliku između idealizma i realizma)Liska wrote:Real Khan, ti meni djelujes kao realna osoba pa ti se cudim kad napises da nema mrtvih slova u medjunarodnom pravu. Ako cemo stvar izobliciti do kraja, mogli bi reci da je samo medjunarodno pravo mrtvo slovo. Misljenje Badinterove komisije je ipak samo misljenje a ne rezolucija, deklaracija ili konvencija. Uzmi samo Izrael pa vidi koliko u tom slucaju postoji medjunarodnih rezolucija, deklaracija koje su bile i ostace mrtvo slovo. I potpisuju se da bi to ostale. Ili pitanje Kosova koje je jos prema UN dio Srbije ali fakticki nije i niti ce biti. EU je odlucio u tom momentu priznati nezavisnost bivsih republika i posluzio se Badinterom da to i odradi.Slicno su UN i EU uradili u pokusaju da Kosovo stave van ustavno-pravnog sustava Srbije. I tu si mogao vidjeti koliko je rastezljivo medjunarodno pravo i da tu u sustini nema principa, ili se mijenjaju od prilike do prilike. I u bivsoj Jugoslaviji je postojalo mnogo autoriteta u ustavnom pravu i ne bih se zakleo da si ti bolji od sviju njih. Svaki Ustav je umjetnost moguceg u tome trenutku, sem ako ne u potpunosti nametnut nekome, ili da ga nijedna strana ne prihvata. BiH ustav poznaje kategoriju konstituvnosti jos od prije osamostaljenja i sigurno ce je i dalje sadrzavati. Sve drugo je nerealno ocekivati.
A sada, ako su narodi (tačnije njihovi političari) toliko navalili da ostane "konstitutivnost" kao pojam u Ustavu, onda će se morati taj pojam razjasniti i staviti jasna distinkcija da to nema veze sa "suverenitetom". Ako se na taj način demistificira taj pojam, onda ćeš vidjeti koliko će bilo kome stati do toga...Tražit će se neki drugi način da se potkopava SUVERENITET DRŽAVE. U svakom slučaju neće nam sa ovakvom "pameću" manjkati ratova samo zbog "nesporazuma" ili greške u interpretaciji. Pa shvatate li da je Karadžić poveo Srbe u BiH u klasičnu POBUNU PROTIV DRŽAVE ČVRSTO VJERUJUĆI KAKO NAROD POSJEDUJE SUVERENITET. To je bilo klasično nepoznavanje političke teorije. Zato sam alergičan na ljekare u politici. Da je tačna pretpostavka kako narodi posjeduju suverenitet, onda bi svijet bio sastavljen od najmanje 300.000 država u kojima bi živio po jedan narod. Razmisli malo pa vidi koliko šta ima smisla...
-
veseli-bosanac
#62 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Selam ferale,feral.tribune wrote:Pietje_bel i @ topla voda![]()
Rastužio me tvoj post. ako je ovo istina onda je bošnjacima najbolje da se odvoje od srba i hrvata i naprave svoju vlastitu državu u kojoj će biti za nas pravde i selameta.
Ali nadam se da nije još sve izgubljeno, jer ne da mi se opet mijenjat lične dokumente.
-
ljubilac
#63 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Alija je u potpunosti pravilno koristio termin "Bošnjaci".
Gdje je došlo do zabune?
1990. godine Alija govori "Bosanski Muslimani". (Muslimani velikim - narod)
Komunističko negiranje Bosanske nacije (Bošnjaka) i stvaranje neke vještačke nacije: "Muslimani" dovelo je do toga.
Nemojte zaboraviti da je i među tim Muslimanima bilo ljudi koji nisu bili muslimani.
Dakle, Alija nikada nije Bošnjake poistovjetio sa "bosanskim muslimanima" već sa "bosanskim Muslimanima" onda kada pojma "Bošnjak" nije bio priznat. A zasigurno danas možemo ustvrditi da su "Muslimani" (raznih vjerskih opredjeljenja) bili tada bosanska nacija, ostavština i preteča termina "Bošnjak" od prije i sada.
Gdje je došlo do zabune?
1990. godine Alija govori "Bosanski Muslimani". (Muslimani velikim - narod)
Komunističko negiranje Bosanske nacije (Bošnjaka) i stvaranje neke vještačke nacije: "Muslimani" dovelo je do toga.
Nemojte zaboraviti da je i među tim Muslimanima bilo ljudi koji nisu bili muslimani.
Dakle, Alija nikada nije Bošnjake poistovjetio sa "bosanskim muslimanima" već sa "bosanskim Muslimanima" onda kada pojma "Bošnjak" nije bio priznat. A zasigurno danas možemo ustvrditi da su "Muslimani" (raznih vjerskih opredjeljenja) bili tada bosanska nacija, ostavština i preteča termina "Bošnjak" od prije i sada.
-
Liska
#64 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Real Khan, razumijemo se ali je BiH uvijek bila posebna prica. Dodijeljeni smo Austriji, pa onda anektirani od nje, pa onda prva Jugoslavija, pa druga i sada samostalna drzava. Da je ovaj forum postojao prije samo 20 godina, umjesto price o bosanstvu, pricalo bi se o jugoslavenstvu. Onoliko koliko ja poznajem povijest, idealizam nije nikada vladao na svijetu, samo real-politika. Dalo bi se raspravljati o tome tko ima suverenitet, drzava ili narod, ali ovdje bih postavio jedno pitanje: postoji li drzava bez naroda a svi znamo da postoje narodi bez drzave? Sve je stvar tumacenja i u ovim kategorijama nema idealnog rjesenja, jer se ustavno pravo pojavljuje mnogo kasnije nego ustavi i drzave. I iskreno govoreci, cisto sumnjam da je Karadzic uopce vodio racuna i da mu je bilo bitno tko posjeduje suverenitet. Tko pobjedi, taj odredjuje i suverenitet i sve ostalo.
-
veseli-bosanac
#65 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Daj ljudi više da se dogovorimo. Moj se pradjed izjašnjavo ko srbin, onda djeda ko hrvat, pa tata kao neopredjeljen, zatim ja kao Musliman, sada kao Bošnjak, a sad trebam kao Bosanac.....
Još samo Klingonac nisam bio, pa ima li tome kraja?
kako srbi i hrvati stalno imaju jedno ime već 100-200 godina, a mi svoje mijenjamo svako 15 godina
kako srbi i hrvati stalno imaju jedno ime već 100-200 godina, a mi svoje mijenjamo svako 15 godina
- Real Khan
#66 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Uzmi Klaićev "Rječnik stranih riječi" pa nađi termin "hegemonija" i sve će ti se samo kazati...veseli-bosanac wrote:Daj ljudi više da se dogovorimo. Moj se pradjed izjašnjavo ko srbin, onda djeda ko hrvat, pa tata kao neopredjeljen, zatim ja kao Musliman, sada kao Bošnjak, a sad trebam kao Bosanac.....
A sada malo ozbiljnije, Bosanci imaju veliki hendikep jer su bili dugo pod okupacijom dva velika carstva koja su gušila nacionalne identitete. Pogotovo je hendikep (u nacionalnom smislu) činjenica da Islam ne poznaje naciju u ovakvom obliku kakav je prisutan u Europi. Zato su Bosanci izgubili svoj identitet tokom historije, a iz vjerskih razloga nisu ga ni smatrali posebno bitnim. Bilo je važno da su dio ummeta, i to je to... Međutim, vremena se mijenjaju a za definiranje i obnovu svoje nacije nikada nije kasno. Pogotovo zato što imamo historijsko uporište... mada će velikosrbi i velikohrvati da opet udare kako se opet nešto "izmišlja". Na kraju, sve nacije su manje-više izmišljene (po Hobsbawmu), ali opet, najvažnije je kako se ko OSJEĆA I IDENTIFICIRA. Niko nema pravo ni moć da nekome zabrani identifikaciju sa svojom domovinom. Srbima sa Srbijom, Hrvatima sa Hrvatskom, a nama Bosancima niko ne može zabraniti da se identificiramo sa BOSNOM. Sve je stvar ličnog izbora i niko nije prisiljen da se izjašnjava ovako ili onako, ili bilo kako... To je poenta.
Za početak, u novom Ustavu obavezno se mora izjednačiti pojam Bošnjak sa pojmom Bosanac. Nikakve gluposti sa "uvođenjem Bosanaca u kategoriju nacionalne manjine" jer je to van pameti. Napomena, vjera u ovom pitanju ne igra nikakvu ulogu, jer se treba otvoriti mogućnost da se Bosancem može izjašnjavati ko god hoće (vjernik, nevjernik, musliman, katolik, pravoslavac, jevrej, budista, hare-krišna, Jehovin svjedok, ne znam jesam li koga zaboravio, aha jesam, hindus, sika,...). Na taj način ćemo imati mogućnost da obnovimo NACIJU BOSANSKU... Hajde, nadam se da će vremenom sve nadoći...
- cogni
#67 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Jel to znaci odustajanje od toga da se Hrvati i Srbi pocnu izjasnjavati/osjecati kao Bosanci?Real Khan wrote: Za početak, u novom Ustavu obavezno se mora izjednačiti pojam Bošnjak sa pojmom Bosanac.
- Real Khan
#68 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Nije to nikakvo "odustajanje" i upoće nije poenta u nagovaranju nekoga kako da se izjašnjava... jer ako si pročitao moj post (i neke ostale postove koje sam ranije napisao) onda bi ti bilo jasno da mene u stvari boli neka stvar kako će se ko izjašnjavati sve dok to njihovo izjašnjavanje nije u suprotnosti sa suverenitetom MOJE države. Svako ima pravo da se izjašnjava ili identificira kako hoće i država im to pravo MORA garantirati. In return, ovi štićenici države su OBAVEZNI da poštuju Ustav i zakone države koja ih štiti. Potpuno jednostavno, zar ne?cogni wrote:Jel to znaci odustajanje od toga da se Hrvati i Srbi pocnu izjasnjavati/osjecati kao Bosanci?Real Khan wrote: Za početak, u novom Ustavu obavezno se mora izjednačiti pojam Bošnjak sa pojmom Bosanac.
- cogni
#69 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Real Khan wrote: Nije to nikakvo "odustajanje" i upoće nije poenta u nagovaranju nekoga kako da se izjašnjava... jer ako si pročitao moj post (i neke ostale postove koje sam ranije napisao) onda bi ti bilo jasno da mene u stvari boli neka stvar kako će se ko izjašnjavati sve dok to njihovo izjašnjavanje nije u suprotnosti sa suverenitetom MOJE države. Svako ima pravo da se izjašnjava ili identificira kako hoće i država im to pravo MORA garantirati. In return, ovi štićenici države su OBAVEZNI da poštuju Ustav i zakone države koja ih štiti. Potpuno jednostavno, zar ne?
Kako neko treba da se izjasni da bi to bilo u suprotnosti sa suverenitetom TVOJE drzave? Recimo da se covjek izjasni kao Antisuverenitetni Srbin ili nekako drukcije?
Slazem se da se ustav i zakoni moraju postovati, ali ne neki tamo hipotetski ustav, vec ovaj vazeci.
- Real Khan
#70 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Stvarno ne znam zašto se uopće raspravljam sa mentalno retardiranim likom koji usput ne zna čitati. Dobro, hajdemo riječ po riječ, pisat ću polako jer znam da ne znaš čitati dovoljno brzo.cogni wrote:Real Khan wrote: Nije to nikakvo "odustajanje" i upoće nije poenta u nagovaranju nekoga kako da se izjašnjava... jer ako si pročitao moj post (i neke ostale postove koje sam ranije napisao) onda bi ti bilo jasno da mene u stvari boli neka stvar kako će se ko izjašnjavati sve dok to njihovo izjašnjavanje nije u suprotnosti sa suverenitetom MOJE države. Svako ima pravo da se izjašnjava ili identificira kako hoće i država im to pravo MORA garantirati. In return, ovi štićenici države su OBAVEZNI da poštuju Ustav i zakone države koja ih štiti. Potpuno jednostavno, zar ne?
Kako neko treba da se izjasni da bi to bilo u suprotnosti sa suverenitetom TVOJE drzave? Recimo da se covjek izjasni kao Antisuverenitetni Srbin ili nekako drukcije?
Slazem se da se ustav i zakoni moraju postovati, ali ne neki tamo hipotetski ustav, vec ovaj vazeci.
Može se bilo ko izjašnjavati kako mu je ćeif i to nikoga nije briga. To je privatna stvar i neotuđivo pravo na SAMOOPREDJELJENJE. Država mu čak mora obezbjediti punu slobodu i ravnopravnost (što je izričita obaveza države članice UN-a). Ali, ako taj "bilo ko" počne da NEGIRA POSTOJANJE ili na bilo koji drugi način UGROŽAVA SUVERENITET te države koja mu garantira slobodu, onda je to ono što sam gore naveo da je "u suprotnosti sa suverenitetom". Tada se krši Ustav, zakoni, smatra se neprijateljskom djelatnošću, i shodno tome snose se pravne sankcije (hapšenje, pritvor, istražni postupak, suđenje, presuda, apelacija, pravosnažna presuda, i na kraju robija).
Nadam se iskreno da si sada razumio ono što sam ranije napisao. Ako i dalje imaš problema sa razumjevanjem napisanog teksta, javi se opet i ja ću ti od srca pomoći.
Yours sincerely,
Real Khan
EDIT: Znaš li ti šta je suverenitet uopće, i da li Srbi u BiH imaju suverenitet. Eto javi mi gdje piše u važećem Ustavu BiH da Srbi ili bilo koji drugi narod posjeduju suverenitet.
- cogni
#71 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Vrlo jednostavno pise
"sve dok to njihovo izjašnjavanje nije u suprotnosti sa suverenitetom MOJE države"
dakle, vidi se da je samo izjasnjavanje to koje moze biti u suprotnosti sa suverenitetom. Ocevidno je sada da si mislio na nesto sasvim drugo, ali ja odista nisam kriv zbog toga.
"sve dok to njihovo izjašnjavanje nije u suprotnosti sa suverenitetom MOJE države"
dakle, vidi se da je samo izjasnjavanje to koje moze biti u suprotnosti sa suverenitetom. Ocevidno je sada da si mislio na nesto sasvim drugo, ali ja odista nisam kriv zbog toga.
- Real Khan
#72 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Evo, opet ću polako i u kratkim rečenicama da te ne zbunim, nedaj bože: Izjašnjavati se kao Srbin u Bosni nije problem, ali izjasniti se da je "Bosna Srbija", ili da "Bosna ne postoji", da je "Bosna nametnuta i mrska država"... "tijesan okvir"... onda to jeste veliki problem. Hajde me opet nasmij, molim te.cogni wrote:Vrlo jednostavno pise
- Pietje_Bel
#73 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
@feral_tribune
Ne slazem se sa tobom. Ono sto ti zelis je ukinuti konstutivnost Srbima i Hrvatima sto je na prvom mjestu ne pravedno i fasistoidno a na drugom mjestu ne izvodljivo i vodi ka raspadu BiH. Moramo biti pazljivi sa time. Nama je u interesu da pridobijemo umjerene Srbe i Hrvate, da im se priblizimo. Oduprijeti se mozemo Srbiji i Hrvatskoj i njiohovim pretenzijima na BiH kroz jak nacionalni osjecaj medu svim Bosancima pa i onima koji dan danas potenciraju Muslimanstvo = Bosnjakstvo.
Mi moramo sto vise poboljsavato odnose sa Srbima i Hrvatima ali istovremenu se boriti za jacanje nacionalne svijesti medu Bosancima. Bosnjaci moraju da se de-Islamiziraju i da njima Bosanstvo i Bosna dode na prvo mjesto. To nam je jedini nacin da osiguramo jednu jaku borbu za BiH. Taj proces je se desijio u svim evropskim drzavama koje su namjeravale opstati i razviti se do jake drzave ali i u Turskoj je se taj proces sporveo. Svim Bosnjacima mora Bosnjastvo postati vaznije od Islama. Da bi se to postiglo mora se i sam naziv Bosnjak ili Bosnjastvo promjeniti u Bosanac i Bosanstvo jer je taj pojam "Bosnjak" politiziran. Mora da nestane taj Islamski nacionalizam totalno. Sto se mene tice to moze biti poprilicno drasticno. Mozemo zabraniti nosenje marama na poslu, stroga zabrana mjesanje IZ u politiku, nestanak partija koje potenciraju Islamski nacionalizam (SDA) itd.
Ne slazem se sa tobom. Ono sto ti zelis je ukinuti konstutivnost Srbima i Hrvatima sto je na prvom mjestu ne pravedno i fasistoidno a na drugom mjestu ne izvodljivo i vodi ka raspadu BiH. Moramo biti pazljivi sa time. Nama je u interesu da pridobijemo umjerene Srbe i Hrvate, da im se priblizimo. Oduprijeti se mozemo Srbiji i Hrvatskoj i njiohovim pretenzijima na BiH kroz jak nacionalni osjecaj medu svim Bosancima pa i onima koji dan danas potenciraju Muslimanstvo = Bosnjakstvo.
Mi moramo sto vise poboljsavato odnose sa Srbima i Hrvatima ali istovremenu se boriti za jacanje nacionalne svijesti medu Bosancima. Bosnjaci moraju da se de-Islamiziraju i da njima Bosanstvo i Bosna dode na prvo mjesto. To nam je jedini nacin da osiguramo jednu jaku borbu za BiH. Taj proces je se desijio u svim evropskim drzavama koje su namjeravale opstati i razviti se do jake drzave ali i u Turskoj je se taj proces sporveo. Svim Bosnjacima mora Bosnjastvo postati vaznije od Islama. Da bi se to postiglo mora se i sam naziv Bosnjak ili Bosnjastvo promjeniti u Bosanac i Bosanstvo jer je taj pojam "Bosnjak" politiziran. Mora da nestane taj Islamski nacionalizam totalno. Sto se mene tice to moze biti poprilicno drasticno. Mozemo zabraniti nosenje marama na poslu, stroga zabrana mjesanje IZ u politiku, nestanak partija koje potenciraju Islamski nacionalizam (SDA) itd.
- Real Khan
#74 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
E, ne mogu da vjerujem koliko neko može biti i naivan i maliciozan istovremeno. Nadam se da je samo u pitanju naivnost...Pietje_Bel wrote:@feral_tribune
Prvo kažeš kako nekome ukinuti "konstitutivnost" bi bilo "fašistoidno" a onda ispališ kako se Bošnjaci "moraju de-islamizirati" !!! Ma nevjerovatno, i to iz više razloga. Prvo, hajde neka mi neko demistificira pojam jebene KONSTITUTIVNOSTI koja je u našem "političkom" diskursu "sveta krava" i zbog koje bi navodno nestalo BOSNE?!!!
Drugo, zašto bi se iko morao de-islamizirati?!!! Religija i religiozno uvjerenje je apsolutno PRIVATNA STVAR i nema nikakve smetnje da se bude uzoran Bosanac i mumin, ili uzoriti Bosanac i ateista... Shvatate li vi da lupetate prave gluposti koje se graniče jedino sa potpunim idiotlukom.
I treće, zar nije ovakav govor (pridika) kako se Bošnjaci MORAJU DE-ISLAMIZIRATI samo još jedan vid fašistoidne propagande!? Jao, ljudi, već hiljaditi put vam kažem ČITAJTE jebene KNJIGE, UČITE DA NE BUDETE GLUPI I NEUPUĆENI, i na kraju POLITIKA JE PUNO ŠIRI POJAM OD ONOGA ŠTO MNOGI OVDJE "MISLE"... Mnogima bi bilo bolje da se prešaltaju na neki drugi podforum, recimo sex, zabava, bilo šta... ali bježite od politike ako boga znate jer vas je stvarno mučno čitati! Fuj!
- Pietje_Bel
#75 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Bosnjac se i moraju de Islamizirati i de Turcizirati. Turske zastave na stadionu moraju biti zabranjene, pjevanje Turkim beglerbezima i fatihzima mora biti kaznjeno. Ne od vlasti ali svijest nacionalni mora biti takav da ce se uvijek naci neko na stadionu ili na ulici koji ce dati tim likovima koji to rade po labrdanji.
To je ono sto ja mislim pod de Islamizaciom. Moramo biti svjesni svoje istorije i identiteta inace cemo okisiti posljedice toga i u buducnosti ce nam opet neki Milosevici i Tudmani djeliti zemlju i pricati mitove o srpskom i hrvatskom cvijecu.