neocekivana_sila wrote:Stvarno mi nije jasno odakle dolaze ovi komentari o Sarajevu. Čuj grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu..Ratko, Radovane, napiše li se šta?
Sarajevo se mnogo promijenilo,
ali nabolje u odnosu na ono šatro super Sarajevo prije rata kada si sve što iole valja, morao naručiti iz inostranstva.Da, prljav je grad, samo što je viđati najlonske kese cijena života među ljudima a ne među ovcama. Poslije rata su odvratni bili oni različiti kiosci bez ikakvog reda, super što su ih zamijenili ovim "sebiljčićima".. Nakon 14 milijardi ratne štete napravljano je mnogo zgrada, napravljeni tržni centri, proširene ulice, sredjeni travnjaci, respect za Parkove..doduše, aerodrom još uvijek boli

. Kad se vratim iz inostranstva podsjetim se da živim u pravom gradu a ne onim američkim lažnjacima - selendrama sa zabodena tri nebodera.
Ne da mi se da quotam, ali ovi pojedinačni primjeri o vozaču trolejbusa, papku koji je pljunuo i sl...
Stvarno me zapanjuje spremnost da se lupetaju stvari tipa da li je prodavač bio ljubazan, da li je kesa pored kontejnera. Who cares. Ako na osnovu takvih stvari odredjujes kvalitet neke sredine, tvoj život mora da je stvarno nevidjeno, ali nevidjeno prazan.
Nemojte, molim vas, vezati Sarajevo za svoje lične promašaje. Kad marginalci krenu da pricaju o emancipaciji to je stvarno da se iznerviraš. Potpuno je jasno sta su ovi koji neargumentovano pljuju po gradu(meni su isti kao i oni papci što hraču po Ferhadiji): luzeri i mediokriteti čiji bi najveći životni uspjeh bio taj da emigriraju. Ne da nešto u emigraciji postignu, nego da uopste emigriraju.
Naravno, da postoje razlike izmedju Sarajeva i nekih drugih svjetskih metropola, ekonomske i profesionalne. Ali, apsolutna je laž da razlika leži u višedecenijskoj zaostalosti Sarajeva,tapkanja u mjestu i sl.
Kad neko uopšte nema profesiju, onda je prvo zaludan pa uočava raznorazne nebitne stvari tipa brkate prodavačice (sto je "simptom neceg mnogo dubljeg"), a drugo veoma motivisan da tim stvarima pripisuje veliko značenje što me i podsjetilo na ratne godine i nacionalizam koji je razorio ovaj grad.
Od pocetka rata je proslo 16 godina.
Mnogo stvari se os tada promijenilo, dosao je i internet, svijet postaje globalno selo, itd, da ne nabrajam. AKo je tebi danasnje Sarajevo bolje od onoga prije rata (kada si po banane morao ici u Italiju) onda stvarno, mislim, ono...nemam rijeci.
CIjena zivota medju ljudima su najlonske kese???? Jesi li ti ikada maknuo dalje od Sarajeva, u neki cisci grad pa da vidis kako se sa ljudima moze zivjeti i bez plasticnih kesa, smeca ispod prozora, itd...? Izgleda da nisi.
Sminkeraj je zesci...Ode li se nekada do Vrela Bosne? Mozemo mi nasminkavati fasade i graditi sta god hoces, ali ko zivi ovdje zna kakav se jad i cemer krije iza tog, navodnog, bljestavila i ljepote. Da ti se zivot smuci!
Who cares? Ti ocito ne hajesh i ostali slicni tebi. Da, izmedju ostalog se i na osnovu odnosa tete na salteru ili vozaca u trolejbusu odredjuje kvalitet neke sredine. Razmisli malo. Nemoj mi reci da je bolje da te u tramvaju bodu nozevima i da te siluju revizori, ili da se prema tebi kulturno ophode? Meni nije svejedno, ako nista a ono zbog moje djece koja tu odrastaju. Moj je zivot u poredjenju sa tvojim nevidjeno lijep i pun, vjeruj mi, bar ne hodam okolo praznog mozga i ne vicem "Who cares". Prebijedno.
Ovo za Sarajevo, licne promasaje, emigraciju, mediokritete, luzere, emancipaciju, ne znam sta da ti kazem. Podsjeca me na pricu papana koji nema nista pametnije da kaze nego napada sve okolo sebe, nekako mi lici na kompleks nize vrijednosti. Skoro pa da mi pada na pamet da je tvoj ideal Golf 2 ili 3, ali GTI, sa onom velikom rorom nazad...
Veoma si subjektivan u onome sto ovdje pises i ne vidis izgleda dalje od svog nosa. Otkud ti znas ko sta ovdje radi i cime se bavi, i kako mozes i smijes izvoditi zakljucke i prozivati ljude, samo na osnovu toga sta ti mislis.
Izvini ako sam te uvrijedio bilo cime sto sam iznad napisao, ali, vjeruj mi, ti si mene jos vise uvrijedio, olako iznoseci svoje apsolutno subjektivno misljenje, vrijedjajuci ljude okolo, omalovazavajuci sve odreda...
Ne znam, ne jos ne mogu da vjerujem da neko moze imati ovakvo razmisljanje kao ti.
Jbga, nismo svi isti, hvala Bogu!