Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

d2

#51 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by d2 »

chuchumbamayumbe wrote:
Alhemicarkaa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Izvini, ali, da li znas koje je godine rahmetli Kiko napisao ovu pjesmu?
Pa da nastavimo.
1961.

@Barby, slazem se ja, samo mi smeta tolika zatvorenost i animozitet Sarajlija prema svima drugim. Ni to nije Sarajevo.
A Sarajevo, trenutno grad mog zivljenja, kakvo je da je, moje je. :-D
Pa, Kiko pise o Sarajevu od prije skoro 50 godina...
Ja sam Sarajlija, ali ne osjecam animozitet i zatvorenost prema SVIMA drugima. Osjecam animozitet i zatvorenost, tj. bolje da kazem, mrzim, papke, seljacine, krkane, kabadahije i ostale slicne njiima koji zagadjuju i truju dusu Sarajeva, koji su ovaj grad pretvorili u nesto sto nikada nije bio, koji su promijenili kompletnu predodzbu o ovome gradu u ocima normalnog covjeka i nekoga ko ga posmatra sa strane, a kamoli nekoga ko je ovdje provio svoj cijeli zivot.
Za tvoju informaciju, imam vise prijatelja koji nisu rodjeni niti odrasli u Sarajevu (Tuzla, Banovici, Srebrenica, Mostar, Bihac), i tako je sa svom normalnim ljudima.
Nema animozitet Sarajlija toliko veze sa Sarajlijama, koliko sa onima prema kojima se taj animozitet upravo i odnosi, kontas?

hvala sto si me svojim postom postedio odgovaranja alhemicarki na davno objasnjeno i odgovoreno
vazda neko nadje potrebu na ovom forumu da se pod imenom multi nesto brani ovo ili ono
halo ba pricamo o PAPCIMA I KRKANIMA ne pricamo o normalnim ljudima koji su dosli iz uzbekistana i donijeli dio svoje kulture... Oni nisu problem, problem su oni koji su dosli i nisu donijeli NIKAKVE kulture al eto vazda moras nekima ponoviti tu pricu.

pozz chuchumba i hvala jos jednom
Jara

#52 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by Jara »

Alhemicarkaa wrote: SARAJEVO
Sad nek spavaju svi nasi i besmrtni.
Pod mostom, kraj "Druge Zenske" nabujala Miljacka tece.
Sutra je nedelja. Uzmite prvi tramvaj za Ilidzu.
Naravno pod predpostavkom da ne pada kisa.
Dosadna duga sarajevska kisa.
Kako li je bilo Cabrinovicu bez nje u tamnici!
Mi je proklinjemo, psujemo, a ipak dok pada
zakazujemo ljubavne sastanke kao da smo u najmajskijem maju.
Mi je proklinjemo, psujemo, svjesni da od nje nikad
Miljacka nece postati ni Gvadalkivir ni Sena.
Pa sta? Zbog toga zar manje cu te voljeti
i muciti manje kroz stradanja?
Zbog toga zar manja bice moja glad
za tobom i manje moje gorko pravo
da ne spavam kad svijetu prete kuga ili rat
i kad jedine rijeci postaju "ne zaboravi" i "zbogom"?
Uostalom, mozda ovo i nije grad u kome cu umrijeti,
ali u svakom slucaju on je zasluzio jednog neuporedivo vedrijeg
mene,
ovaj grad u kome mozda i nisam bio najsrecniji,
ali u kome je sve moje i u kome uvijek mogu
naci barem nekog od vas koje volim

i reci vam da sam tuzan do ocajanja.
U Moskvi to bih isto mogao, ali Jesenjin je mrtav
a Jevtusenko sigurno negde u Gruziji.
U Parizu kako da zovem hitnu pomoc
kad se ona nije odazvala ni na pozive Vijona?
Ovde zovnem li i tople svoje sugradjanke,
i one cak znace sta je to sto me boli.
Jer ovo je grad u kome mozda i nisam bio najsrecniji,
ali u kome i kisa kad pada nije prosto kisa.
I.S.

Izet Sarajlic, je za one koji ne znaju, iz Doboja, u Sarajevo je dosao kao mladic, a dobio i sestoaprilsku nagradu. Mozes misliti, a nema pedigre. On je ono Sarajevo koje ja znam i volim!
Cudo jedno kako ljepse rijeci i ljepse dozivljavaju ovaj grad dosljaci i ljudi sa strane, nego mi, rodjene Sarajlije. :skoljka:
:thumbup: za pjesmu...
Izet Sarajlić je, za one koji ne znaju, skoro pa izbačen iz školskih programa... :( :x
chuchumbamayumbe

#53 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by chuchumbamayumbe »

@d2,
uredu je ba... :)
barby02

#54 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by barby02 »

ObiVan wrote:, prosto receno, niko nije uspio na ovoj temi da me ubijedi da je Sarajevo bez duha i snage, to je prosto nemoguce.
Sarajevo je živo i samim tim ima duh, ali kakav?
Napisao si dobar text koji bi ti, koje treba nauciti ili od kojih bjezimo da se ne suprotstavimo , trebali ovo nauciti napamet i prepricati, usvojiti, praktikovati itd.
Od jedne stare Sarajke znam da su poslije drugog svjetskog rata, na tramvajsku stanicu Marin-dvora (marindvora, Marijinog dvora. . )letjele šerpe, lonci i poklopci u okrsajima porodica pod istim krovom (sustanarima). . dakle, svako vrijeme nosi svoje oziljke ali nikada necu prihvatiti "vrijeme unazad", to sto sada problem i prooooblem mene i onih koji znamo Ono Sarajevo. Ovdje nema kljucne rijeci iliti kriticne mase a ako i ima nema se sluha. .
fantom slobode

#55 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by fantom slobode »

Grad, Grad...
Jer tvoj svaki pokret zna, gdje je dusa Sarajeva...
amizun

#56 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by amizun »

Napustio sam Sarajevo 1992. kada sam imao nepunih deset godina. Sesnaest godina kasnije je doslo vrijeme da se vratim. Svi mi govore da sam lud, da napustam sigurnost u Stokholmu i Svedskoj radi necega sto "nestaje, gubi svoj duh i snagu".

Sarajevo ste vi svi koji zivite u njemu i od slijedeceg mjeseca i ja sa vama. Zao mi je citati i slusati kako ste nezadovljni i iskreno se nadam da necu izgubiti sav taj optimizam kada se vratim. Sve sto sam ovdje radio bilo je iz cilja da se sto prije vratim. Vjerujte mi, ima i na Zapadu kriminala, droge i ostalih problema. Manje papanluka u javnim ustanovama, ali i ovdje covjeka nervira masa drugih stvari. Mozda manje jer ne osjecamo da je to nas grad, pa sta nas briga i ako nije sve kako treba. Volio bih da vam mogu promijeniti misljenje i da nas je vise koji cemo se vratiti uskoro. Jer jedino tako mozemo Sarajevu vratiti duh i snagu, a ne sumnjam da cemo uspjeti u tome! :bih: :thumbup:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 25/03/2015 10:05, edited 2 times in total.
sarajevac071

#58 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by sarajevac071 »

sarajevo je čudo
king kong

#59 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by king kong »

amizun wrote:Napustio sam Sarajevo 1992. kada sam imao nepunih deset godina. Sesnaest godina kasnije je doslo vrijeme da se vratim. Svi mi govore da sam lud, da napustam sigurnost u Stokholmu i Svedskoj radi necega sto "nestaje, gubi svoj duh i snagu".

Sarajevo ste vi svi koji zivite u njemu i od slijedeceg mjeseca i ja sa vama. Zao mi je citati i slusati kako ste nezadovljni i iskreno se nadam da necu izgubiti sav taj optimizam kada se vratim. Sve sto sam ovdje radio bilo je iz cilja da se sto prije vratim. Vjerujte mi, ima i na Zapadu kriminala, droge i ostalih problema. Manje papanluka u javnim ustanovama, ali i ovdje covjeka nervira masa drugih stvari. Mozda manje jer ne osjecamo da je to nas grad, pa sta nas briga i ako nije sve kako treba. Volio bih da vam mogu promijeniti misljenje i da nas je vise koji cemo se vratiti uskoro. Jer jedino tako mozemo Sarajevu vratiti duh i snagu, a ne sumnjam da cemo uspjeti u tome! :bih: :thumbup:
:thumbup:

samo, jel imaš švedsko državljanstvo?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#60 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by mIRCerka »

Alhemicarkaa wrote:
aida05 wrote:
d2 wrote:stari, sto vise ljudi odavde bude ovdje a ne negdje tamo ovaj grad ce vise biti ono sto je bio...
U pravu si.Sarajevo je grad svih drugih vise nego Sarajlija.
:roll: A ko su to Sarajlije? Mislim, kako se dokazuje taj pedigre? Koliko generacija unazad, ili sta?
Sarajevo da bi bilo Sarajevo, trebalo bi prvenstveno da bude vise otvoren i gostoljubiv, a ne da svakom gleda u zube i rodni list.
upravo radi ove konstante "Sarajlije vs. Ostali" razmisljam da se preselim u neku manju sredinu u ovoj zemlji, samo imam jedan problem - moram familiju povest sa sobom. Jer mene za ovaj grad vezu LJUDI a ne zgrade. A sve sto se Sarajevu sada desava jeste krivica roDZenih tristogodisnjih generacija cistokrvnih sarajevskih porodica koje cutke posmatraju sve promjene, i pozitivne i negativne...

Ali ne, mIRCi je dzaba otvorila temu "dosljaci su krivi za sve"...

PS Umjesto patetike, treba zavrnuti rukave i vratiti snagu Gradu.
slavkoimamodilera

#61 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by slavkoimamodilera »

Olitiga sto bi rekli ameri: "Ne pitaj sta Amerika moze uciniti za tebe, vec sta ti mozes ucitniti za Ameriku!"

Jah... samo zaboravih... Amerikanci su glupi jelte...
mIRCerka

#62 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by mIRCerka »

slavkoimamodilera wrote:Olitiga sto bi rekli ameri: "Ne pitaj sta Amerika moze uciniti za tebe, vec sta ti mozes ucitniti za Ameriku!"

nazadni su i zemlja im je Bogu iza nogu daleko od Sarajeva :zzzz:
king kong

#63 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by king kong »

nije poenta u pedigreu...poenta je u ponašanju...ima ljudi koji su potomci 6-7 generacije Sarajevskih porodica pa se ponašaju kao zadnji livadići i kreteni...s druge strane imaš ljude koji su došli ovamo iz raznih pobuda i na dostojanstven način prezentiraju ovaj grad...

za mene je Sarajlija svako, ko na dostojanstven i primjeren način predstavlja Sarajevo kao svoj grad, grad u kojem živi...bez obzira na to gdje je rođen i zbog čega je ovdje...

Prave Sarajlije znaju o čemu govorim...
king kong

#64 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by king kong »

slavkoimamodilera wrote:Olitiga sto bi rekli ameri: "Ne pitaj sta Amerika moze uciniti za tebe, vec sta ti mozes ucitniti za Ameriku!"

samo što je taj govor prilikom inauguracije imao između ostalog svrhu da kroz njega pridobije što više mladih ljudi u vojnu službu...a inače se vrlo dobro može tumačiti i na druge načine...jednom je na testu u školama zadatak učenicima bio da protumače upravo taj dio govora...čas je obrađivao temu:

Lesson Overview:
This lesson plan poses the question, "Should America have required military service for all citizens over the age of 18?" Students learn about the history of the armed forces and conscription in the United States, compare the U.S. policies to those of several foreign countries, and debate the value of required military service in America.

a jedan od zadataka bio je:

"In his Inaugural Address on January 20, 1960, John F. Kennedy stated "And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you-ask what you can do for your country." Ask students what they think Kennedy meant by this statement. What are the various ways it could be interpreted? Might Kennedy have wanted mandatory military service? "

ali to je different subject...

za one koji žele pročitati cijeli govor i smjernice na koje se prvenstveno odnosi:

http://www.famousquotes.me.uk/speeches/ ... nedy/5.htm

za one druge...vraćamo se na originalnu temu...

"Bilo gdje da krenem o tebi sanjam,
putevi me svi tebi vode,
čekam s nekom čežnjom na svjetla tvoja,

Sarajevo, ljubavi moja."
slavkoimamodilera

#65 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Jasno, ali moje parafraziranje nije bilo usmjereno ka kontekstu u kojem ga je Kennedy koristio niti se on koristi i danas samo u tom kontekstu... izjava je vrlo univerzalna i da se primijeniti u mnogim situacijama, pa tako i u ovoj...
Dakle nesto tipa: "Ne cekaj i ne gledaj kako je Sarajevo grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu, vec se zapitaj sta ti za svoj grad mozes uciniti da do toga ne dodje"

Mislim, jel stvarno bilo potrebno da objasnjavam...? ;-)
king kong

#66 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by king kong »

slavkoimamodilera wrote:Jasno, ali moje parafraziranje nije bilo usmjereno ka kontekstu u kojem ga je Kennedy koristio niti se on koristi i danas samo u tom kontekstu... izjava je vrlo univerzalna i da se primijeniti u mnogim situacijama, pa tako i u ovoj...
Dakle nesto tipa: "Ne cekaj i ne gledaj kako je Sarajevo grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu, vec se zapitaj sta ti za svoj grad mozes uciniti da do toga ne dodje"

Mislim, jel stvarno bilo potrebno da objasnjavam...? ;-)

ma skontao sam ja tebe i slažem se u potpunosti...objašnjenje je (možda) bilo potrebno za nekog drugog :thumbup:

ipak smo mi previše pasivni...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#67 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by Truba »

evo profa nije došao na odbranu diplomskog
niti je poslao dopise komisiji
cura đabe klapala iz srednje bosne s djetetom na obranu

eto duha sarajevskog akademskog... onog koji nas uči nekim moralnim vrjednotama
mIRCerka

#68 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by mIRCerka »

komi, jesi li mozda provjerio da profa nije gdje u jarku mrtav recimo mozda ga je srce zdrmalo?
slavkoimamodilera

#69 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

mIRCerka wrote:komi, jesi li mozda provjerio da profa nije gdje u jarku mrtav recimo mozda ga je srce zdrmalo?
Poznajuci nase univerzitetske profesore puno je vjerovatnija opcija da je on zaista u jarku mrtav.... p'jan...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#70 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by Truba »

mIRCerka wrote:komi, jesi li mozda provjerio da profa nije gdje u jarku mrtav recimo mozda ga je srce zdrmalo?
sabur sine
polako
prespavao je znaš kako stariš da ti je potrebno više sna

diplomirala je cura... s 4 sata zakašnjenja
ahuseino

#71 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by ahuseino »

Emancipacija drustva u Sarajevu poslije NOB-a je uzela nekoliko decenija (nisam bio rodjen al' tako nekako zakljuchujem - morala je).
Pri ovome ne mislim samo na termin "Sarajevska Raja", nit' mislim da se ista definishe toliko po geografskom porijeklu koliko po kulturi.
Znachi da se definicije mogu manje, vishe primjeniti na vechinu gradova u BIH i to ovim postaje drzavni problem, problem vlasti.

Duboko pitanje je dali je to pitanje kulture ili pitanje nedostatka pravedne regulacije i zakona...

Mislim da bi moglo biti realno da che "Sarajevska Raja" dochi do maha u nekom slicnom vremenskom roku kao i poslije NOB-a.

Istorija se ponavlja...

Pitanje je, dali nama treba diktatura, dali smo sposobni ziviti u demokratiji. Mislim, jesmo, moramo biti, po prirodi/definiciji covjeka i vech vidzenog po svijetu, ali treba prezivjeti taj prelazni period koji se, eto, mjeri decenijama.

Vidi Yugoslovenski primjer, Iracki primjer...

A opet vidi Slovenije...
amizun

#72 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by amizun »

king kong wrote:
amizun wrote:Napustio sam Sarajevo 1992. kada sam imao nepunih deset godina. Sesnaest godina kasnije je doslo vrijeme da se vratim. Svi mi govore da sam lud, da napustam sigurnost u Stokholmu i Svedskoj radi necega sto "nestaje, gubi svoj duh i snagu".

Imam duplo drzavljanstvo, bio bih lud kada to ne bih iskoristio kao i njihov besplatni sistem studiranja :D. Sto pitas?
neocekivana_sila

#73 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by neocekivana_sila »

Stvarno mi nije jasno odakle dolaze ovi komentari o Sarajevu. Čuj grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu..Ratko, Radovane, napiše li se šta?

Sarajevo se mnogo promijenilo, ali nabolje u odnosu na ono šatro super Sarajevo prije rata kada si sve što iole valja, morao naručiti iz inostranstva.
Da, prljav je grad, samo što je viđati najlonske kese cijena života među ljudima a ne među ovcama. Poslije rata su odvratni bili oni različiti kiosci bez ikakvog reda, super što su ih zamijenili ovim "sebiljčićima".. Nakon 14 milijardi ratne štete napravljano je mnogo zgrada, napravljeni tržni centri, proširene ulice, sredjeni travnjaci, respect za Parkove..doduše, aerodrom još uvijek boli :) . Kad se vratim iz inostranstva podsjetim se da živim u pravom gradu a ne onim američkim lažnjacima - selendrama sa zabodena tri nebodera.

Ne da mi se da quotam, ali ovi pojedinačni primjeri o vozaču trolejbusa, papku koji je pljunuo i sl... Stvarno me zapanjuje spremnost da se lupetaju stvari tipa da li je prodavač bio ljubazan, da li je kesa pored kontejnera. Who cares. Ako na osnovu takvih stvari odredjujes kvalitet neke sredine, tvoj život mora da je stvarno nevidjeno, ali nevidjeno prazan.

Nemojte, molim vas, vezati Sarajevo za svoje lične promašaje. Kad marginalci krenu da pricaju o emancipaciji to je stvarno da se iznerviraš. Potpuno je jasno sta su ovi koji neargumentovano pljuju po gradu(meni su isti kao i oni papci što hraču po Ferhadiji): luzeri i mediokriteti čiji bi najveći životni uspjeh bio taj da emigriraju. Ne da nešto u emigraciji postignu, nego da uopste emigriraju.

Naravno, da postoje razlike izmedju Sarajeva i nekih drugih svjetskih metropola, ekonomske i profesionalne. Ali, apsolutna je laž da razlika leži u višedecenijskoj zaostalosti Sarajeva,tapkanja u mjestu i sl. Kad neko uopšte nema profesiju, onda je prvo zaludan pa uočava raznorazne nebitne stvari tipa brkate prodavačice (sto je "simptom neceg mnogo dubljeg"), a drugo veoma motivisan da tim stvarima pripisuje veliko značenje što me i podsjetilo na ratne godine i nacionalizam koji je razorio ovaj grad.
chuchumbamayumbe

#74 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by chuchumbamayumbe »

neocekivana_sila wrote:Stvarno mi nije jasno odakle dolaze ovi komentari o Sarajevu. Čuj grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu..Ratko, Radovane, napiše li se šta?

Sarajevo se mnogo promijenilo, ali nabolje u odnosu na ono šatro super Sarajevo prije rata kada si sve što iole valja, morao naručiti iz inostranstva.Da, prljav je grad, samo što je viđati najlonske kese cijena života među ljudima a ne među ovcama. Poslije rata su odvratni bili oni različiti kiosci bez ikakvog reda, super što su ih zamijenili ovim "sebiljčićima".. Nakon 14 milijardi ratne štete napravljano je mnogo zgrada, napravljeni tržni centri, proširene ulice, sredjeni travnjaci, respect za Parkove..doduše, aerodrom još uvijek boli :) . Kad se vratim iz inostranstva podsjetim se da živim u pravom gradu a ne onim američkim lažnjacima - selendrama sa zabodena tri nebodera.

Ne da mi se da quotam, ali ovi pojedinačni primjeri o vozaču trolejbusa, papku koji je pljunuo i sl... Stvarno me zapanjuje spremnost da se lupetaju stvari tipa da li je prodavač bio ljubazan, da li je kesa pored kontejnera. Who cares. Ako na osnovu takvih stvari odredjujes kvalitet neke sredine, tvoj život mora da je stvarno nevidjeno, ali nevidjeno prazan.

Nemojte, molim vas, vezati Sarajevo za svoje lične promašaje. Kad marginalci krenu da pricaju o emancipaciji to je stvarno da se iznerviraš. Potpuno je jasno sta su ovi koji neargumentovano pljuju po gradu(meni su isti kao i oni papci što hraču po Ferhadiji): luzeri i mediokriteti čiji bi najveći životni uspjeh bio taj da emigriraju. Ne da nešto u emigraciji postignu, nego da uopste emigriraju.
Naravno, da postoje razlike izmedju Sarajeva i nekih drugih svjetskih metropola, ekonomske i profesionalne. Ali, apsolutna je laž da razlika leži u višedecenijskoj zaostalosti Sarajeva,tapkanja u mjestu i sl. Kad neko uopšte nema profesiju, onda je prvo zaludan pa uočava raznorazne nebitne stvari tipa brkate prodavačice (sto je "simptom neceg mnogo dubljeg"), a drugo veoma motivisan da tim stvarima pripisuje veliko značenje što me i podsjetilo na ratne godine i nacionalizam koji je razorio ovaj grad.
Od pocetka rata je proslo 16 godina.
Mnogo stvari se os tada promijenilo, dosao je i internet, svijet postaje globalno selo, itd, da ne nabrajam. AKo je tebi danasnje Sarajevo bolje od onoga prije rata (kada si po banane morao ici u Italiju) onda stvarno, mislim, ono...nemam rijeci. :roll:
CIjena zivota medju ljudima su najlonske kese???? Jesi li ti ikada maknuo dalje od Sarajeva, u neki cisci grad pa da vidis kako se sa ljudima moze zivjeti i bez plasticnih kesa, smeca ispod prozora, itd...? Izgleda da nisi.
Sminkeraj je zesci...Ode li se nekada do Vrela Bosne? Mozemo mi nasminkavati fasade i graditi sta god hoces, ali ko zivi ovdje zna kakav se jad i cemer krije iza tog, navodnog, bljestavila i ljepote. Da ti se zivot smuci!
Who cares? Ti ocito ne hajesh i ostali slicni tebi. Da, izmedju ostalog se i na osnovu odnosa tete na salteru ili vozaca u trolejbusu odredjuje kvalitet neke sredine. Razmisli malo. Nemoj mi reci da je bolje da te u tramvaju bodu nozevima i da te siluju revizori, ili da se prema tebi kulturno ophode? Meni nije svejedno, ako nista a ono zbog moje djece koja tu odrastaju. Moj je zivot u poredjenju sa tvojim nevidjeno lijep i pun, vjeruj mi, bar ne hodam okolo praznog mozga i ne vicem "Who cares". Prebijedno.

Ovo za Sarajevo, licne promasaje, emigraciju, mediokritete, luzere, emancipaciju, ne znam sta da ti kazem. Podsjeca me na pricu papana koji nema nista pametnije da kaze nego napada sve okolo sebe, nekako mi lici na kompleks nize vrijednosti. Skoro pa da mi pada na pamet da je tvoj ideal Golf 2 ili 3, ali GTI, sa onom velikom rorom nazad...
Veoma si subjektivan u onome sto ovdje pises i ne vidis izgleda dalje od svog nosa. Otkud ti znas ko sta ovdje radi i cime se bavi, i kako mozes i smijes izvoditi zakljucke i prozivati ljude, samo na osnovu toga sta ti mislis.
Izvini ako sam te uvrijedio bilo cime sto sam iznad napisao, ali, vjeruj mi, ti si mene jos vise uvrijedio, olako iznoseci svoje apsolutno subjektivno misljenje, vrijedjajuci ljude okolo, omalovazavajuci sve odreda...
Ne znam, ne jos ne mogu da vjerujem da neko moze imati ovakvo razmisljanje kao ti.
Jbga, nismo svi isti, hvala Bogu!
king kong

#75 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by king kong »

amizun wrote:
king kong wrote:
amizun wrote:Napustio sam Sarajevo 1992. kada sam imao nepunih deset godina. Sesnaest godina kasnije je doslo vrijeme da se vratim. Svi mi govore da sam lud, da napustam sigurnost u Stokholmu i Svedskoj radi necega sto "nestaje, gubi svoj duh i snagu"....

Imam duplo drzavljanstvo, bio bih lud kada to ne bih iskoristio kao i njihov besplatni sistem studiranja :D. Sto pitas?

pitam zato što tvoj status u ovom gradu kao državljanina EU je sasvim drugačiji od statusa ljudi koji žive ovdje a nisu državljani EU...

svjesno ili nesvjesno, sasvim drugačije se ponašaš i razmišljaš u datim okolnostima kada imaš "takva leđa"...to će ti se samo potvrditi nakon određenog perioda provedenog ovdje...ja sam (vjerovatno kao i većina ovdje) tokom proteklih 10 godina dočekivao i ispraćao mnoštvo prijatelja i poznanika iz raznih država, sa raznih kontinenata, koji su se kao i ti odlučili na korak zvani "odoh nazad u BiH pa ću tamo nastaviti živjeti", a od kojih je 99% imalo dvojno državljanstvo, odnosno stalnu dozvolu boravka u zemlji iz koje su nam dolazili...najduži boravak je trajao 5 mjeseci, čovjeka iz USA, koji je ovdje nakon samo mjesec dana dobio "boli glava" posao (od preko 1600 eura mjesečno, što za ovdašnje prilike znači jako puno), ali koji jednostavno (kao ni većina ostalih) nije mogao da se uklopi u novonastalo okruženje šunda, kiča i primitivizma...uglavnom, svi su se nakon dužeg ili kraćeg perioda boravka i rada ovdje, vratili u svoje nove domovine sa rečenicom "probao sam, ne ide, ipak mi je bolje tamo"...

kako god, sretno i želim ti sve najbolje :thumbup:
Post Reply