je li sarajevo "grad konzerva"

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The 51st State

#51 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by The 51st State »

dushmanka_sa wrote:
The 51st State wrote:
Ja volim svoj grad. Zivim u njemu, odrasla sam u njemu. I upravo zato me boli cinjenica da moje dijete nikada nece upoznati duh sarajeva kakav je bio recimo u ratu. (o onom periodu prije ne mogu pricati jer sam tada bila premala). U ratu se grad volio i srcem i dusom, i branio se svim silama od seljakluka i navala dusmana. I onda se samo slomio. Dozvolio je sebi da djeca sada ne znaju sta znaci Rajvosa i Sta ima kod bete? Kod mene mane stani. Sada mu seka peva u hali koja nosi ime MIRZE DELIBASICA (i namjerno sekino ime pisem malim slovom, jer ona je nkindjurena pevaljka na koju se ugledaju ovdasnje curice od 16 godina). Sada mu gradonacelnica ne zna datum nastanka. Sada nema Vjecnicu, jer mnogo je bitniji olimpijski bazen i kojekakvi oblakoderi. Sada Oslobodjenje nisu najcitanije novine, a samo da podsjetim, Oslobodjenje se stampalo u ratu redovno. Neeee...sada se cita avaz. Novine ratnog profitera. I mnogo je vaznije da se u centru napravi americka ambasada od kampusa za buducnost generacija koje dolaze.
Da Sarajevo je supa. Nekada, za Sarajlije se vezala toplina, gostoljubljivost, emancipovanost, Olimpijada...a sada... za sve smo zatuceni papci koji nemaju nni truna ponosa. I necu da me neko svrstava u tu grupu. Jer ja imam ponos i nisam papak. Ja sam Sarajka i umrijet cu kao takva.
Bilo je puno adrenilana, to stoji, ali jebem duh kojemu treba adrenalin i zivotne situacije na ivici da se manifestuje. Ostatak ispisane patetike ne vrijedi ni komentarisati.
Ja sam pomenula rat jer mi je on prvi pao na um. I prije rata je Sarajevo imalo duh i bilo je grad, evropski grad. Poslije rata se sve izgubilo, prepustilo se pridoslim sugradjanima i papcima na vlasti.
Nikom nista nisam prepustao, jednostavno posle demografske, infrastrukturne, drustvene katastrofe koje su grad zadesile glupo je ocekivati da grad odrazava i slicno stanje onom predratnom. E sad tacno je i da se totalno pogresno trosi potrebno vrijeme potrebno za saniranje tih katastrofa u smislu da se kao drustvene vrijednosti (koje obiljezavaju sredinu/grad) namecu nesto sto je u suprotnosti sa vizijama grada koju imalo svjestan pojedinac ne moze svariti. Nadati se da ce priroda grada ipak prevladati, doduse za nas ce biti kasno ali ko ga jebe.
dushmanka_sa

#52 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dushmanka_sa »

The 51st State wrote:
Nikom nista nisam prepustao, jednostavno posle demografske, infrastrukturne, drustvene katastrofe koje su grad zadesile glupo je ocekivati da grad odrazava i slicno stanje onom predratnom. E sad tacno je i da se totalno pogresno trosi potrebno vrijeme potrebno za saniranje tih katastrofa u smislu da se kao drustvene vrijednosti (koje obiljezavaju sredinu/grad) namecu nesto sto je u suprotnosti sa vizijama grada koju imalo svjestan pojedinac ne moze svariti. Nadati se da ce priroda grada ipak prevladati, doduse za nas ce biti kasno ali ko ga jebe.
Za nas jeste kasno, ali ja se jos uvijek nadam da za moje dijete nije kasno, i da se ona nece stidjeti kada ode u neku evropsku zemlju (mi smo inace crna rupa u Europi) i kaze da je iz Sarajeva.
uhljug_s_koseva

#53 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by uhljug_s_koseva »

Sarajevo je uvijek bilo raskrscu izmedju istoka i zapada,kao takvo bilo je otvoreno raznim utjecajima i sa jednog i sa drugog.Prije rata su to bile uglavnom pozitivne stvari,sa zapada otvorenost za nove stvari i ideje,sa istoka opusten nacin zivota itd.Moglo se vidjet da je to grad razlicitih kultura i vjera.Ali poslije rata,to je skroz druga prica.Poprimili smo najgore i od zapada i od istoka.Sa zapada smo primili sve kapitalisticke nusprodukete,trku za novcem,otudjenost ljudi jednih od drugih i citav taj nacin zivota gdje je najvaznije kako zaradit novac.Sa istoka je stigao fanatizam,uglavnom vjerski.Slusa se uglavnom folk,hip-hop,koji salju iste poruke i da prodje gradom 50 Cent svi bi gledali na njega ko na brata :-D .Nema vise roka ni buntovnog duha,sad je sve u novcu i kolima.Tako da kad danas prodjes gradom,mozes vidjet sminkere,vehabije,sponzoruse,krimose i sve to izgleda kao jedna bezlicna masa bez ikakve volje za nekim boljim zivotom i zajednickim napredkom.I mozda ce izgledat rasisticki i ksenofobicno kad ovo kazem,ali sandzaklije i siptari su veliko zlo za ovaj grad.Katastrofa,brate :-D
Last edited by uhljug_s_koseva on 21/05/2008 13:39, edited 1 time in total.
milivoje

#54 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by milivoje »

uhljug_s_koseva wrote:Sarajevo je uvijek bilo raskrscu izmedju istoka i zapada,kao takvo bilo je otvoreno raznim utjecajima i sa jednog i sa drugog.Prije rata su to bile uglavnom pozitivne stvari,sa zapada otvorenost za nove stvari i ideje,sa istoka opusten nacin zivota itd.Moglo se vidjet da je to grad razlicitih kultura i vjera.Ali poslije rata,to je skroz druga prica.Poprimili smo najgore i od zapada i od istoka.Sa zapada smo primili sve kapitalisticke nusprodukete,strku za novcem,otudjenost ljudi jednih od drugih i citav taj nacin zivota gdje je najvaznije kako zaradit novac.Sa istoka je stigao fanatizam,uglavnom vjerski.Slusa se uglavnom folk,hip-hop,koji salju iste poruke i da prodje gradom 50 Cent svi bi gledali ko njega na brata :-D .Nema vise roka ni buntovnog duha,sad je sve u novcu i kolima.Tako da kad danas prodjes gradom,mozes vidjet sminkere,vehabije,sponzoruse,krimose i sve to izgleda kao jedna bezlicna masa bez ikakve volje za nekim boljim zivotom i zajednickim napredkom.I mozda ce izgledat rasisticki i ksenofobicno kad ovo kazem,ali sandzaklije i siptari su veliko zlo za ovaj grad.Katastrofa,brate :-D
:thumbup: :thumbup:

@Dushmanka: Oko moje lijepo i pametno. Imas pice od mene. Veceras. ;-)
dastonja

#55 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dastonja »

uhljug_s_koseva wrote:Sarajevo je uvijek bilo raskrscu izmedju istoka i zapada,kao takvo bilo je otvoreno raznim utjecajima i sa jednog i sa druga.Prije rata su to bile uglavnom pozitivne stvari,sa zapada otvorenost za nove stvari i ideje,sa istoka opusten nacin zivota itd.Moglo se vidjet da je to grad razlicitih kultura i vjera.Ali poslije rata,to je skroz druga prica.Poprimili smo najgore i od zapada i od istoka.Sa zapada smo primili sve kapitalisticke nusprodukete,strku za novcem,otudjenost ljudi jednih od drugih i citav taj nacin zivota gdje je najvaznije kako zaradit novac.Sa istoka je stigao fanatizam,uglavnom vjerski.Slusa se uglavnom folk,hip-hop,koji salju iste poruke i da prodje gradom 50 Cent svi bi gledali ko njega na brata :-D .Nema vise roka ni buntovnog duha,sad je sve u nivcu i kolima.Tako da kad danas prodjes gradom,mozes vidjet sminkere,vehabije,sponzoruse,krimose i sve to izgleda kao jedna bezlicna masa bez ikakve volje za nekim boljim zivotom i zajednickim napredkom.I mozda ce izgledat rasisticki i ksenofobicno kad ovo kazem,ali sandzaklije i siptari su uveliko doprinjeli unistenju ovog grada.Katastrofa,brate :-D
Tako je!! Drugi naziv za Sarajevo je Sandzak (u malom)... To je ono najtuznije, ali tako je!
Svaka cast svim vjerama i nacijama, sve postujem i niko mi ne smeta,cak naprotiv (samo da je covjek i da se ponasa u skladu sa kodeksima i nacinom zivljenja ovog grada), ali kada vidim maskirane nindze kojima samo oci vire i one bradate, mrkle face, dodje mi da se odmah preselim i da pobjegnem glavom bez obzira, jer mi je vise muka od takve svakodnevnice!!! Evo jedan tradicionalni pozdrav za takve: ASAAAAAAAAAAAAA ASAAAAAA!!
letim

#56 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by letim »

Ko je kriv Sarajlijama sto se ne drze zajedno i sto nece pomoci jedan drugom. Svaka cast sandzaklijama sto pomazu jedan drugog isto kao i siptari. I mene nerviraju ali ko nam je kriv!!!!!!
callmethebreeeze

#57 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by callmethebreeeze »

i vec na trecoj stranici je pocelo krivljenje pridoslica sve u skladu sa poznatom sarajevskom tolerancijom.
:D :D :D
dushmanka_sa

#58 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dushmanka_sa »

Ja se samo vodim onim... DOSLI DIVLJI OTJERALI PITOME. :D
callmethebreeeze

#59 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by callmethebreeeze »

pitomi nisu ocito bili dovoljno pripitomljeni ako su ih divlji otjerali tako lako.

i ne zaboravimo da su na celu naseg grada "autohtone" sarajlije, samir i semira.
;)
dushmanka_sa

#60 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dushmanka_sa »

callmethebreeeze wrote:pitomi nisu ocito bili dovoljno pripitomljeni ako su ih divlji otjerali tako lako.

i ne zaboravimo da su na celu naseg grada "autohtone" sarajlije, samir i semira.
;)
Pa naravno. Pise im na cehri.
The 51st State

#61 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by The 51st State »

callmethebreeeze wrote:pitomi nisu ocito bili dovoljno pripitomljeni ako su ih divlji otjerali tako lako.

;)
od kojih je ovaj prvi egzemplar papka...
zgembo_sa

#62 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by zgembo_sa »

Krivi su seljaci koji su ostali i branili BiH, a pravi su pobjeglice i dezerteri koji sada sanjaju o duhu Sarajeva :)
The 51st State

#63 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by The 51st State »

zgembo_sa wrote:Krivi su seljaci koji su ostali i branili BiH, a pravi su pobjeglice i dezerteri koji sada sanjaju o duhu Sarajeva :)
glupa ti je ironija.
milivoje

#64 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by milivoje »

Bem li ga ja...
...i prije najezde Cheyena se Sarajevo dijelilo na dvije grupe: raju i papke.
dushmanka_sa

#65 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dushmanka_sa »

zgembo_sa wrote:Krivi su seljaci koji su ostali i branili BiH, a pravi su pobjeglice i dezerteri koji sada sanjaju o duhu Sarajeva :)
Oprosti ali ja svog oca (rodjenog Sarajliju) ne smatram seljakom. Pobjegulje ne volim. Ali ne mozes tako pricati o Sarajlijama koji su ostali braniti SVOJ grad.
*mima*

#66 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by *mima* »

I salju nam svoje glasove na svakim izborima.
uhljug_s_koseva

#67 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by uhljug_s_koseva »

letim wrote:Ko je kriv Sarajlijama sto se ne drze zajedno i sto nece pomoci jedan drugom. Svaka cast sandzaklijama sto pomazu jedan drugog isto kao i siptari. I mene nerviraju ali ko nam je kriv!!!!!!
Svaka njima cast sto pomazu jedni drugima,samo je fazon sto ne pomazu nikog drugog.Ja nemam nista protiv sandzaklija.Oni su planski naseljeni,s ciljem da se promjeni demografska slika grada.Ali ne mozes ocekivat da ako grad naselis s nekoliko stotina hiljada ljudi iz ruralnog i tako nerazvijenog podrucja,on ostane urban i napredan.
milivoje

#68 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by milivoje »

Ovo mogu samo shvatiti kao uvredu, maca.
Tu sam ''vas'' votazi, a bio sam i navedeni period, da ne kazem u odbrani MOGA grada.
Velikim slovom MOJE...za druge ne znam...a i zaboli me...juznije od dushe.
zgembo_sa

#69 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by zgembo_sa »

The 51st State wrote:
glupa ti je ironija.
Neka je. Ja sigurno vise volim svakog branioca Sarajeva, pa makar i bio "omrazeni" sandzaklija (a bilo ih je jako puno jer su uglavnom zivjeli na perifernim dijelovima Sarajeva koji su se nasli prvi na udaru), hercegovac, focak, krajisnik... od nekog velikog sarajlije kojem suza suzu stize za duhom Sarajeva, al sa distance.
dushmanka_sa

#70 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dushmanka_sa »

zgembo_sa wrote:
The 51st State wrote:
glupa ti je ironija.
Neka je. Ja sigurno vise volim svakog branioca Sarajeva, pa makar i bio "omrazeni" sandzaklija (a bilo ih je jako puno jer su uglavnom zivjeli na perifernim dijelovima Sarajeva koji su se nasli prvi na udaru), hercegovac, focak, krajisnik... od nekog velikog sarajlije kojem suza suzu stize za duhom Sarajeva, al sa distance.
Moze li moj jedini komentar na ovo tvoje sada biti - kenjas decko...
The 51st State

#71 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by The 51st State »

zgembo_sa wrote:
The 51st State wrote:
glupa ti je ironija.
Jebes tu pricu, znaci treba dovijeka ne teziti nicemu i prihvacati papanluk i plemenske vrijednosti na konto ucesca u ratu?
zgembo_sa

#72 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by zgembo_sa »

dushmanka_sa wrote:Moze li moj jedini komentar na ovo tvoje sada biti - kenjas decko...
Moze, ali ce samo svjedociti tvom papanluku.
milivoje

#73 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by milivoje »

zgembo_sa wrote: Neka je. [b][u][b]Ja sigurno vise volim svakog b ... b][/u][/b]... od nekog velikog sarajlije kojem suza suzu stize za duhom Sarajeva, al sa distance.
Na boldanom svaka cast...a za ostalo...no comment.
Last edited by milivoje on 21/05/2008 14:33, edited 1 time in total.
dushmanka_sa

#74 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dushmanka_sa »

zgembo_sa wrote:
dushmanka_sa wrote:Moze li moj jedini komentar na ovo tvoje sada biti - kenjas decko...
Moze, ali ce samo svjedociti tvom papanluku.
Ozbiljno? :D
Better Man

#75 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by Better Man »

Sarajevo je jedan od rijetkih glavnih gradova u kojem nemate normalan CD shop gdje bi ste mogli kupiti najnovija izdanja svjetske muzičke produkcije i to ne pola godine, godinu ili više od objave albuma, već u roku od par dana nakon objave. Jedini validan CD shop je Magaza, ali i oni su po pitanju nabavka strane muzike slabi, jer im jednom ili dvaput u godini isporuče stranu muziku. Dok u Zagrebu imate 4-5 velikih CD shopova gdje možete da nađete ono što vas interesuje. Uzimam primjer novih Albuma R.E.M. i Madonne koji su se mogli kupit u Hrvatskoj prije nego je zvanično u svjetu počela njihova prodaja, odnosno prvi grad gdje su se pojavili u prodaji je Zagreb. Zamisliti da imate moderan i uvijek dobro snadbjeven CD shop u Sarajevu je nezamislivo, a da ne govorim da Sarajevo bude prvi grad u kojem krene prodaja novog albuma neke svjetske zvijezde, npr. Pearl Jam. da bih nabavio ono što me interesuje moram nabavljati preko sestre iz inostranstva ili kad odem u Zagreb.
Last edited by Better Man on 21/05/2008 14:53, edited 1 time in total.
Post Reply