TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post Reply
paratrooper

#51 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by paratrooper »

testament wrote: I naravno da bi se tukao,razbiću glavu svakome ko poredi ustaše i četnike sa partizanima
:run:

lolo moj , jel to bio neki film sa batom zivojinovicem na TV pa si tako motiviran 8-)
madner

#52 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by madner »

pjo wrote:
madner wrote:Gdje odaju počast SSovcima?
Gerhard Schroeder je polagao vijence na grobnicu njemackih vojnika a i Angela Merkel:

Da li citate vi sta ?

"President Reagan presided over a wreath-laying today at the base of a brick cemetery tower looming over the graves of nearly 2,000 German soldiers, including 49 SS troops. "

http://www.nytimes.com/1985/05/06/inter ... 6REAG.html
Gerhardovov stari je nestao u Rusiji, a jedno je izraziti pijetit prema žrtvama a drugo veličat tu vojsku ili pomenuti to doba u bilo kakvom pozitivnom svijetlu.
I našao si primjer...
pjo

#53 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by pjo »

madner wrote:
pjo wrote:
madner wrote:Gdje odaju počast SSovcima?
"President Reagan presided over a wreath-laying today at the base of a brick cemetery tower looming over the graves of nearly 2,000 German soldiers, including 49 SS troops. "

Gerhardovov stari je nestao u Rusiji, a jedno je izraziti pijetit prema žrtvama a drugo veličat tu vojsku ili pomenuti to doba u bilo kakvom pozitivnom svijetlu.
I našao si primjer...

Kako uopce mozes velicati mrtve ljude ?

Sta nije u redu sa linkom ?
madner

#54 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by madner »

Pa jesi ga pročito?
Šta kažu o trecem rajhu?
Bosanac sa dna kace

#55 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by Bosanac sa dna kace »

de pa ne moras 3 put ponavljat, haj imas sad u desnom uglu delete, pa izbrisi ova dva posta sto su ti viska
pjo

#56 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by pjo »

Bosanac sa dna kace wrote:de pa ne moras 3 put ponavljat, haj imas sad u desnom uglu delete, pa izbrisi ova dva posta sto su ti viska

Gdje ?

Ne vidim ?
pjo

#57 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by pjo »

madner wrote:Pa jesi ga pročito?
Šta kažu o trecem rajhu?
Ma sve je jasno sto se tice ideologije.

Prijatelju, kad dodje rezim, sitne ribe poput tebe i mene regrutira ili ides na vojni sud. Jednom regrutiran a ni kriv ni duzan imas gotovo jednake sanse da pogines kao i neki zadojeni specijalac.

I tako, mlad i naivan i sa ne previse shvacanja sta se desava pogines - treba li na tvom primjeru reci da su zivoti izgubljeni uzalud i treba li i takvim odati pocast ?

Ja kazem da treba, ljudska glupost je neizmjerna, ideologije dolaze i prolaze. Ono sto je cijelo vrijeme potrosno su nasi zivoti - nazalost.

Odati pocast takvima - svakako da.
osa

#58 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by osa »

paratrooper wrote:
osa wrote: nije li hirošima i nagasaki nešto slično

c'mon man, da su se borili po japanskim ulicama zrtava bi i na jednoj i na drugoj strani bilo mnogo vise.

Steta je samo sto ninje nisu zakucali odmah 1941.
u pravu si, ali izgleda da nisi shvatio moju misao.
cyprus

#59 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by cyprus »

Sve nevine žrtve bilo koje ideologije, bilo kog rata, i od bilo koje vojske su iste.

Ono što nije isto su zločini, bilo da se radi o kvalitativnim ili kvantitativnim parametrima.
madner

#60 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by madner »

pjo wrote: Ma sve je jasno sto se tice ideologije.

Prijatelju, kad dodje rezim, sitne ribe poput tebe i mene regrutira ili ides na vojni sud. Jednom regrutiran a ni kriv ni duzan imas gotovo jednake sanse da pogines kao i neki zadojeni specijalac.

I tako, mlad i naivan i sa ne previse shvacanja sta se desava pogines - treba li na tvom primjeru reci da su zivoti izgubljeni uzalud i treba li i takvim odati pocast ?

Ja kazem da treba, ljudska glupost je neizmjerna, ideologije dolaze i prolaze. Ono sto je cijelo vrijeme potrosno su nasi zivoti - nazalost.

Odati pocast takvima - svakako da.
Pa nemamo se tu previše svađat, ako se Hrvati isto postave kao Nijemci. Nije problem odat počast vojnicima, ali to treba uraditi tako da
a) bude potpuno jasno da su umrli za pogrešnu ideologiju.
b) ne bude dokazanih zločinaca između njih, dakle stvarno samo žrtve režima u uniformi.

Šanse su ti veće, specijalac je bolje istreniran, ali kažem ti šta je problem sa Bleiburgom, pored tih civila imaš najveću ološ profašističkih kvislinga Hrvatkske, Slovenije i Srbije.
Odat počast njima? Nikad.
testament

#61 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by testament »

paratrooper wrote:
testament wrote: I naravno da bi se tukao,razbiću glavu svakome ko poredi ustaše i četnike sa partizanima
:run:

lolo moj , jel to bio neki film sa batom zivojinovicem na TV pa si tako motiviran 8-)

E jesi mi ga šukn`o nemogu sebi da dođem,tebi je motivacija emir hadžihafizbegović.Motiviran sam ja zbog likova poput tebe i onog 33 kome je sve isto i armija bih,i četnici,ustaše,partizani,hvo,jasenovac,dretelj,viktor bubanj,goli otok...
Bitno je samo da vi kvazi-demokrate izjednačite sve,mrzite komunizam i partizane a nemate više od 25g,ma s kim ja uopšte pričam??
zambaklija

#62 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by zambaklija »

Hmmm..da ima i Muslimana strijeljanih,sigurno da ima ali koliko to nitko sigurno nemože reći.Vjerovatno postoje negdje udbini arhivi ali ni oni nisu pouzdani jer su ta strijeljanja bila nasumice....zločin je zločin pa makar i spram fašista.Tačne podatke nećemo nikada saznati jer to Beograd čuva da se ne bi i sa ovim genocidom doveli u vezu.Međutim koliko su Muslimani dobrovoljno išli u Ustaše....?Dobro se sjećam kazivanja moga rahmetli DIDA ili ti djeda koji mi je često vako pričao kako su Muslimani u našem kraju stupali u Ustaške redove.Pričao je ovako,dođu Ustaše i pozivaju dobrovoljce i neće niko da se javi,onda oni(Ustaše) napadnu neko srbsko selo naprave dar mar i sve to sa fesovima na glavama i dozivajući se muslimanskim imenima,potom se čete počnu spremati za odmazdu a ovi brže bolje u varošicu i sa pričom eto četnika da vas kolju,hajmo ko želi da brani svoje neka nam pristupi i dobiće pušku itd....eto tako je to bivalo barem kod nas....i odtud naše žrtve u bleijburgu. :x :bih:
klixober

#63 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by klixober »

pjo wrote:
komeba wrote: Ovo je totalna glupost! Sluzbena Njemacka,njemacki politicari,nikada ne odaju pocast SS divizijama! Kada bi to uradio neki njemacki ministar,to bi mu bilo politicko samoubistvo.U Njemackoj nakon 2. svj. rata je dugo vremena bilo zabranjeno da se koristi u pravopisu duplo slovo "SS" u rijecima koje imaju dva "S".Tako je cak i uvedeno slovo "ß" koje se koristilo umjesto "SS".
Danas u Njemackoj pocast fasistima i Hitlerovim SS divizijama odaju samo Skinheads-i i fasisticka partija NPD koja je na rubu zabrane.

White House aides have acknowledged that the Bitburg visit is probably the biggest fiasco of Mr. Reagan's Presidency. The visit, which was made at the insistence of Mr. Kohl, was overwhelmingly opposed by both houses of Congress, Jewish organizations, veterans' groups and others.
He added: ''The evil world of Nazism turned all values upside down. Nevertheless, we can mourn the German war dead today as human beings, crushed by a vicious ideology.''
Znaci,za razliku od Bleiburg-a gdje se ustase proglasavaju zrtvama Titovog rezima,Reagan i Kohl ove Nijemce proglasise zrtvama fasistickog Hitlerovog rezima.Ogromna razlika! Bleiburg predstavlja odavanje pocasti zlocincima,a ovo je predstavljalo odavanje pocasti ideoloskim zrtvama nacistickog rezima,a niposto zrtvama americke agresije.
testament

#64 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by testament »

zambaklija wrote:Hmmm..da ima i Muslimana strijeljanih,sigurno da ima ali koliko to nitko sigurno nemože reći.Vjerovatno postoje negdje udbini arhivi ali ni oni nisu pouzdani jer su ta strijeljanja bila nasumice....zločin je zločin pa makar i spram fašista.Tačne podatke nećemo nikada saznati jer to Beograd čuva da se ne bi i sa ovim genocidom doveli u vezu.Međutim koliko su Muslimani dobrovoljno išli u Ustaše....?Dobro se sjećam kazivanja moga rahmetli DIDA ili ti djeda koji mi je često vako pričao kako su Muslimani u našem kraju stupali u Ustaške redove.Pričao je ovako,dođu Ustaše i pozivaju dobrovoljce i neće niko da se javi,onda oni(Ustaše) napadnu neko srbsko selo naprave dar mar i sve to sa fesovima na glavama i dozivajući se muslimanskim imenima,potom se čete počnu spremati za odmazdu a ovi brže bolje u varošicu i sa pričom eto četnika da vas kolju,hajmo ko želi da brani svoje neka nam pristupi i dobiće pušku itd....eto tako je to bivalo barem kod nas....i odtud naše žrtve u bleijburgu. :x :bih:
Ovo što si ispričao je istina,mada treba reći da je bilo onih koji su sa oduševljenjem išli u ustaše,ali ih je dosta završilo u ustašama upravo ovako,ali buraz "genocid" u bleiburgu-e jebiga,samo da ja vama postavim pitanje:kako bi završili,odnosno kako su završili zarobljeni partizani u ustaškom ili četničkom zarobljeništvu,i usput sela puna ljudi koja su podržavala partizane??
gulas

#65 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by gulas »

komeba wrote: Znaci,za razliku od Bleiburg-a gdje se ustase proglasavaju zrtvama Titovog rezima,Reagan i Kohl ove Nijemce proglasise zrtvama fasistickog Hitlerovog rezima.Ogromna razlika! Bleiburg predstavlja odavanje pocasti zlocincima,a ovo je predstavljalo odavanje pocasti ideoloskim zrtvama nacistickog rezima,a niposto zrtvama americke agresije.
Kratko i jasno.
:thumbup:
gulas

#66 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by gulas »

zambaklija wrote:...onda oni(Ustaše) napadnu neko srbsko selo naprave dar mar i sve to sa fesovima na glavama i dozivajući se muslimanskim imenima,potom se čete počnu spremati za odmazdu a ovi brže bolje u varošicu i sa pričom eto četnika da vas kolju,hajmo ko želi da brani svoje neka nam pristupi i dobiće pušku itd....eto tako je to bivalo barem kod nas....i odtud naše žrtve u bleijburgu. :x :bih:
Bilo je ovoga....
Samo mi jedna stvar zapade za oko - zasto nazivas "četama" ljude kojima su neposredno prije toga ustase, kako i sam kazes "napravili dar mar".
testament

#67 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by testament »

Da ali "oni" to ne shvataju,bitno je da su "komunjare" počinile zločin,a što su SVI FAŠISTI pobili par stotina hiljada ljudi za četiri godine nikom-ništa,bitno je samo da su i "crveni" isti kao i oni,a ovu tendenciju izjednačavanja "zaraćenih strana" možete vidjeti i čuti svakodnevno.
zambaklija

#68 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by zambaklija »

[quote="gulas[/quote]
Bilo je ovoga....
Samo mi jedna stvar zapade za oko - zasto nazivas "četama" ljude kojima su neposredno prije toga ustase, kako i sam kazes "napravili dar mar".[/quote]

Kao što rekoh po kazivanju moga rahmetli DIDA,jer on je taj naziv koristio za one koji su nosili šubare i kokarde i išli pod crnim bajrakom a ispravan narod je uvijek nazivao nako kako su sebe sami zvali. :bih:
zambaklija

#69 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by zambaklija »

testament wrote:
zambaklija wrote:Hmmm..da ima i Muslimana strijeljanih,sigurno da ima ali koliko to nitko sigurno nemože reći.Vjerovatno postoje negdje udbini arhivi ali ni oni nisu pouzdani jer su ta strijeljanja bila nasumice....zločin je zločin pa makar i spram fašista.Tačne podatke nećemo nikada saznati jer to Beograd čuva da se ne bi i sa ovim genocidom doveli u vezu.Međutim koliko su Muslimani dobrovoljno išli u Ustaše....?Dobro se sjećam kazivanja moga rahmetli DIDA ili ti djeda koji mi je često vako pričao kako su Muslimani u našem kraju stupali u Ustaške redove.Pričao je ovako,dođu Ustaše i pozivaju dobrovoljce i neće niko da se javi,onda oni(Ustaše) napadnu neko srbsko selo naprave dar mar i sve to sa fesovima na glavama i dozivajući se muslimanskim imenima,potom se čete počnu spremati za odmazdu a ovi brže bolje u varošicu i sa pričom eto četnika da vas kolju,hajmo ko želi da brani svoje neka nam pristupi i dobiće pušku itd....eto tako je to bivalo barem kod nas....i odtud naše žrtve u bleijburgu. :x :bih:
Ovo što si ispričao je istina,mada treba reći da je bilo onih koji su sa oduševljenjem išli u ustaše,ali ih je dosta završilo u ustašama upravo ovako,ali buraz "genocid" u bleiburgu-e jebiga,samo da ja vama postavim pitanje:kako bi završili,odnosno kako su završili zarobljeni partizani u ustaškom ili četničkom zarobljeništvu,i usput sela puna ljudi koja su podržavala partizane??

jbga jarane,a šta bi moglo drugo da bude nego genocid?Zarobili tolike ljude i pobili! :shock: Kako to drugačije nazvati? :shock: i da budem jasan,ja sam protiv bilo kakvog fašizma niti branim nekoga niti ponižavam samo govorim svoje mišljenje!Zar te ljude nije trebalo regularno suditi a ne prijeki sudovi i masovna strijeljanja,ko to brani taj nije daleko ni od čete,ustaše ili ti SSovca!
Patron of Formello

#70 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by Patron of Formello »

in33sa wrote:
osa wrote:
in33sa wrote:Slava i pokoj/rahmet vjecni svim nevinim zrtvama boljsevickog terora, toliko o ovoj temi.
svim nevinim žrtvama.
Da, nevinim.

Teze kojima se neki razbacuju, o kolektivnoj krivici, genarilizacije i slicno, to me uopste i ne zanima.

Po ovom pitanju, slusam samo slovenacke istoricare, gledam dokumentarce na RTV Slovenija, Slovenija je opcenito dala veliku paznju ovim zlocinima Titovih partizana s obzirom da je vecina masovnih grobnica na njihovom teritoriju. Oni su neutralni, i ono sto sam cuo od njih, stravicno je. Svjedoka je na hiljade, neki dan gledam dokumentarac, neka slovenka svjedoci kako je partizan pred njenim dvoristem bajonetom ubio trudnicu. Dalje, jedan slovenacki seljak svjedoci da je u sumi pored njegove njive bilo mjesto za masovne egzekucije, on svjedoci da je vidio par desetina kolona ljudi koji su u sumu usli ali zivi nisu izasli.

Zlocin identican onom srebrenickom, masovna egzekucija zarobljenika, vojnika i civila.

Na sramotu Titovom rezimu.
Jasta.Sigurno si takodje gledao i novu tv kad prikazuju u emisi istraga kako su ubijali jadne nevine ustase u tzv. malom Blajburgu.Danas se pojavljuju prezivjele ustase,cetnici i ostali sljam koji blate Tita na sva usta.Sve sto je pobijeno u Blajburgu su bile ustase koje su klale po Jasenovcu po Bosni i njihovi saradnici cetnici koljaci iz Istocne Bosne koji su bjezali u Austriju pred partizanima kao i dio belogardejaca koji su klali svoje vlastite slovence jer se nisu slagali sa idejom fasizma .Meni je samo zao sto nije istrjebljeno vise te gamadi tada.Manje bi danas bilo njihovih potomaka.
A malo je ipak neukusno porediti srebrenicke zrtve sa fasistima iz Blajburga. :roll:
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU!
cyprus

#71 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by cyprus »

zambaklija wrote:jbga jarane,a šta bi moglo drugo da bude nego genocid?Zarobili tolike ljude i pobili! :shock: Kako to drugačije nazvati? :shock: i da budem jasan,ja sam protiv bilo kakvog fašizma niti branim nekoga niti ponižavam samo govorim svoje mišljenje!Zar te ljude nije trebalo regularno suditi a ne prijeki sudovi i masovna strijeljanja,ko to brani taj nije daleko ni od čete,ustaše ili ti SSovca!
Ako su zarobili veliki broj ljudi i pobili ih, zašto misliš da se to apriori naziva genocidom? Znaš li ti uopšte šta je genocid?
laku noć

#72 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by laku noć »

zambaklija wrote:
testament wrote:

jbga jarane,a šta bi moglo drugo da bude nego genocid?Zarobili tolike ljude i pobili! :shock: Kako to drugačije nazvati? :shock: i da budem jasan,ja sam protiv bilo kakvog fašizma niti branim nekoga niti ponižavam samo govorim svoje mišljenje!Zar te ljude nije trebalo regularno suditi a ne prijeki sudovi i masovna strijeljanja,ko to brani taj nije daleko ni od čete,ustaše ili ti SSovca!
Ko je sudio ženama,djeci,starcima u Jasenovcu,Gradišci,Gradini....? :x Malo je bio jedan "Bleiburg" ,malo
sarajovasi

#73 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by sarajovasi »

Ja nisam nikoga izjednjacavao niti izjednjacavam.Samo treba da se zna da su koministi uradili neke stvari koje se treba da stide, a ne oni pravi koministi koji su ostali do danas.Zlocin ne zastarjeva ,pa kad je pocinjen i prije 60 godina.Na Blajburgu ili ,kako sada Hrvati nazivaju Krizni put stradalo je i nevinih ljudi,koji su ,to od nas niko nezna slucajno ili namjerno nasli u koloni.Za ustase, cetnke i ostale koji su umrljali ruke nevinom krvlju nema i ne treba biti milosti.Svi smo mi okusili i omirisali rat i znamo kako je.U ratu covjek nema vremena da pita jesi li ti nas ili si njihov.Bilo je po kratkom postupku.Ali nakon ovoliko godinu treba da stanu i pred narod priznaju svoje greske i postupke.Mi u Bosni smo svi bili najvise za ocuvanje Jugoslavije ,iako nam je najmanje dala.Kroz Bosnu su prosle 4 ofanzive i bila je najopustosenija republika u Jugoslaviji,a to se moze lako vidjeti iz podataka.Najvise u muslimanskim kucama se drzala slika Tita i nije se dala maknuti.A sto smo dobili.Samo metak ili noz, jer drugo nam ni ne treba.Pa apsurd je da ulice u sred bascarsije nosi ime Milosa Obilica,da obala nosi ime nekog vojvode Stepe a nikad nekog muslimana ,ne daj Boze, bih knjizevnika.Moja generacija nije znala za Safvet bega Basagica do 1990.Sta je on radio pa da se njegovo ime ne nosi neka skola ili ulica,a bio je knjizevnik.I sada opet ne valjamo jer idemo u dzamiju,vjerujemo u Boga,opet je za sve kriva dzamija i nase hodze.Neka svako ode u dzamiju pa da vidi i cuje sta se prica i cemu nas uce.Svi misle da nas uce da mrzimo ono sto nije nase ,e nije tacno.Ja sam bio u JNA i polozio zakletvu ,pa sam na osnovu te zakletve treba da idem u vukavar da ga oslobadam, od koga???Od ljudi kojima je dodijalo da ih vode zedna preko vode, ili zbog necega drugog.E onad sam stao i pomislio pa sta se ovo dogada, zar nije ovo bratstvo i jedinstvo svi nasih naroda.Da oficiri kojima je Jugoslavija dala sve kazu sada da nije sve isto i da je bila ovo zabluda 50 godina.da ljudi pred mojim ocima mjenjau obiljezija i stavlju gruga koja sam vidio samo u ratnim partizanskim filmovima
The__Doctor

#74 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by The__Doctor »

Ne zalim faiste sekunde, zao mi samo onih nevinih sto su bili uhvaceni sa njima...
zambaklija

#75 Re: TABU TEMA: Bleiburg najveća grobnica muslimana

Post by zambaklija »

Postao/la laku noć dana 20/05/2008 13:30
Ko je sudio ženama,djeci,starcima u Jasenovcu,Gradišci,Gradini....? Malo je bio jedan "Bleiburg" ,malo

Postao/la cyprus dana 20/05/2008 13:26
Ako su zarobili veliki broj ljudi i pobili ih, zašto misliš da se to apriori naziva genocidom? Znaš li ti uopšte šta je genocid?

Tipično,znači okrećimo se i dalje u krug?
Kako ti meni ja tebi još gore ili šta?
Takva i slična razmišljanja su nas između ostalog i dovela u ovakvo stanje kakvo je,čini mi se da se to neće nikada izmjenuti. :x

A što se tiče pitanja da li znam ili neznam šta je genocid?
Za mene je ovaj Bleijburg isto neka vrsta genocida jer su "zarobili" ogroman broj "ljudi"(između ostalog žena i djece) i "ORGANIZOVALI" su njihova ubojstva,pokopali su ih u "masovne grobnice"i šutali su.....
:?
Post Reply