testament wrote: I naravno da bi se tukao,razbiću glavu svakome ko poredi ustaše i četnike sa partizanima
lolo moj , jel to bio neki film sa batom zivojinovicem na TV pa si tako motiviran
testament wrote: I naravno da bi se tukao,razbiću glavu svakome ko poredi ustaše i četnike sa partizanima
Gerhardovov stari je nestao u Rusiji, a jedno je izraziti pijetit prema žrtvama a drugo veličat tu vojsku ili pomenuti to doba u bilo kakvom pozitivnom svijetlu.pjo wrote:Gerhard Schroeder je polagao vijence na grobnicu njemackih vojnika a i Angela Merkel:madner wrote:Gdje odaju počast SSovcima?
Da li citate vi sta ?
"President Reagan presided over a wreath-laying today at the base of a brick cemetery tower looming over the graves of nearly 2,000 German soldiers, including 49 SS troops. "
http://www.nytimes.com/1985/05/06/inter ... 6REAG.html
madner wrote:Gerhardovov stari je nestao u Rusiji, a jedno je izraziti pijetit prema žrtvama a drugo veličat tu vojsku ili pomenuti to doba u bilo kakvom pozitivnom svijetlu.pjo wrote:"President Reagan presided over a wreath-laying today at the base of a brick cemetery tower looming over the graves of nearly 2,000 German soldiers, including 49 SS troops. "madner wrote:Gdje odaju počast SSovcima?
I našao si primjer...
Bosanac sa dna kace wrote:de pa ne moras 3 put ponavljat, haj imas sad u desnom uglu delete, pa izbrisi ova dva posta sto su ti viska
Ma sve je jasno sto se tice ideologije.madner wrote:Pa jesi ga pročito?
Šta kažu o trecem rajhu?
u pravu si, ali izgleda da nisi shvatio moju misao.paratrooper wrote:osa wrote: nije li hirošima i nagasaki nešto slično
c'mon man, da su se borili po japanskim ulicama zrtava bi i na jednoj i na drugoj strani bilo mnogo vise.
Steta je samo sto ninje nisu zakucali odmah 1941.
Pa nemamo se tu previše svađat, ako se Hrvati isto postave kao Nijemci. Nije problem odat počast vojnicima, ali to treba uraditi tako dapjo wrote: Ma sve je jasno sto se tice ideologije.
Prijatelju, kad dodje rezim, sitne ribe poput tebe i mene regrutira ili ides na vojni sud. Jednom regrutiran a ni kriv ni duzan imas gotovo jednake sanse da pogines kao i neki zadojeni specijalac.
I tako, mlad i naivan i sa ne previse shvacanja sta se desava pogines - treba li na tvom primjeru reci da su zivoti izgubljeni uzalud i treba li i takvim odati pocast ?
Ja kazem da treba, ljudska glupost je neizmjerna, ideologije dolaze i prolaze. Ono sto je cijelo vrijeme potrosno su nasi zivoti - nazalost.
Odati pocast takvima - svakako da.
paratrooper wrote:testament wrote: I naravno da bi se tukao,razbiću glavu svakome ko poredi ustaše i četnike sa partizanima![]()
lolo moj , jel to bio neki film sa batom zivojinovicem na TV pa si tako motiviran
pjo wrote:komeba wrote: Ovo je totalna glupost! Sluzbena Njemacka,njemacki politicari,nikada ne odaju pocast SS divizijama! Kada bi to uradio neki njemacki ministar,to bi mu bilo politicko samoubistvo.U Njemackoj nakon 2. svj. rata je dugo vremena bilo zabranjeno da se koristi u pravopisu duplo slovo "SS" u rijecima koje imaju dva "S".Tako je cak i uvedeno slovo "ß" koje se koristilo umjesto "SS".
Danas u Njemackoj pocast fasistima i Hitlerovim SS divizijama odaju samo Skinheads-i i fasisticka partija NPD koja je na rubu zabrane.
"President Reagan presided over a wreath-laying today at the base of a brick cemetery tower looming over the graves of nearly 2,000 German soldiers, including 49 SS troops. "
White House aides have acknowledged that the Bitburg visit is probably the biggest fiasco of Mr. Reagan's Presidency. The visit, which was made at the insistence of Mr. Kohl, was overwhelmingly opposed by both houses of Congress, Jewish organizations, veterans' groups and others.
Znaci,za razliku od Bleiburg-a gdje se ustase proglasavaju zrtvama Titovog rezima,Reagan i Kohl ove Nijemce proglasise zrtvama fasistickog Hitlerovog rezima.Ogromna razlika! Bleiburg predstavlja odavanje pocasti zlocincima,a ovo je predstavljalo odavanje pocasti ideoloskim zrtvama nacistickog rezima,a niposto zrtvama americke agresije.He added: ''The evil world of Nazism turned all values upside down. Nevertheless, we can mourn the German war dead today as human beings, crushed by a vicious ideology.''
Ovo što si ispričao je istina,mada treba reći da je bilo onih koji su sa oduševljenjem išli u ustaše,ali ih je dosta završilo u ustašama upravo ovako,ali buraz "genocid" u bleiburgu-e jebiga,samo da ja vama postavim pitanje:kako bi završili,odnosno kako su završili zarobljeni partizani u ustaškom ili četničkom zarobljeništvu,i usput sela puna ljudi koja su podržavala partizane??zambaklija wrote:Hmmm..da ima i Muslimana strijeljanih,sigurno da ima ali koliko to nitko sigurno nemože reći.Vjerovatno postoje negdje udbini arhivi ali ni oni nisu pouzdani jer su ta strijeljanja bila nasumice....zločin je zločin pa makar i spram fašista.Tačne podatke nećemo nikada saznati jer to Beograd čuva da se ne bi i sa ovim genocidom doveli u vezu.Međutim koliko su Muslimani dobrovoljno išli u Ustaše....?Dobro se sjećam kazivanja moga rahmetli DIDA ili ti djeda koji mi je često vako pričao kako su Muslimani u našem kraju stupali u Ustaške redove.Pričao je ovako,dođu Ustaše i pozivaju dobrovoljce i neće niko da se javi,onda oni(Ustaše) napadnu neko srbsko selo naprave dar mar i sve to sa fesovima na glavama i dozivajući se muslimanskim imenima,potom se čete počnu spremati za odmazdu a ovi brže bolje u varošicu i sa pričom eto četnika da vas kolju,hajmo ko želi da brani svoje neka nam pristupi i dobiće pušku itd....eto tako je to bivalo barem kod nas....i odtud naše žrtve u bleijburgu.![]()
Kratko i jasno.komeba wrote: Znaci,za razliku od Bleiburg-a gdje se ustase proglasavaju zrtvama Titovog rezima,Reagan i Kohl ove Nijemce proglasise zrtvama fasistickog Hitlerovog rezima.Ogromna razlika! Bleiburg predstavlja odavanje pocasti zlocincima,a ovo je predstavljalo odavanje pocasti ideoloskim zrtvama nacistickog rezima,a niposto zrtvama americke agresije.
Bilo je ovoga....zambaklija wrote:...onda oni(Ustaše) napadnu neko srbsko selo naprave dar mar i sve to sa fesovima na glavama i dozivajući se muslimanskim imenima,potom se čete počnu spremati za odmazdu a ovi brže bolje u varošicu i sa pričom eto četnika da vas kolju,hajmo ko želi da brani svoje neka nam pristupi i dobiće pušku itd....eto tako je to bivalo barem kod nas....i odtud naše žrtve u bleijburgu.![]()
testament wrote:Ovo što si ispričao je istina,mada treba reći da je bilo onih koji su sa oduševljenjem išli u ustaše,ali ih je dosta završilo u ustašama upravo ovako,ali buraz "genocid" u bleiburgu-e jebiga,samo da ja vama postavim pitanje:kako bi završili,odnosno kako su završili zarobljeni partizani u ustaškom ili četničkom zarobljeništvu,i usput sela puna ljudi koja su podržavala partizane??zambaklija wrote:Hmmm..da ima i Muslimana strijeljanih,sigurno da ima ali koliko to nitko sigurno nemože reći.Vjerovatno postoje negdje udbini arhivi ali ni oni nisu pouzdani jer su ta strijeljanja bila nasumice....zločin je zločin pa makar i spram fašista.Tačne podatke nećemo nikada saznati jer to Beograd čuva da se ne bi i sa ovim genocidom doveli u vezu.Međutim koliko su Muslimani dobrovoljno išli u Ustaše....?Dobro se sjećam kazivanja moga rahmetli DIDA ili ti djeda koji mi je često vako pričao kako su Muslimani u našem kraju stupali u Ustaške redove.Pričao je ovako,dođu Ustaše i pozivaju dobrovoljce i neće niko da se javi,onda oni(Ustaše) napadnu neko srbsko selo naprave dar mar i sve to sa fesovima na glavama i dozivajući se muslimanskim imenima,potom se čete počnu spremati za odmazdu a ovi brže bolje u varošicu i sa pričom eto četnika da vas kolju,hajmo ko želi da brani svoje neka nam pristupi i dobiće pušku itd....eto tako je to bivalo barem kod nas....i odtud naše žrtve u bleijburgu.![]()
Jasta.Sigurno si takodje gledao i novu tv kad prikazuju u emisi istraga kako su ubijali jadne nevine ustase u tzv. malom Blajburgu.Danas se pojavljuju prezivjele ustase,cetnici i ostali sljam koji blate Tita na sva usta.Sve sto je pobijeno u Blajburgu su bile ustase koje su klale po Jasenovcu po Bosni i njihovi saradnici cetnici koljaci iz Istocne Bosne koji su bjezali u Austriju pred partizanima kao i dio belogardejaca koji su klali svoje vlastite slovence jer se nisu slagali sa idejom fasizma .Meni je samo zao sto nije istrjebljeno vise te gamadi tada.Manje bi danas bilo njihovih potomaka.in33sa wrote:Da, nevinim.osa wrote:svim nevinim žrtvama.in33sa wrote:Slava i pokoj/rahmet vjecni svim nevinim zrtvama boljsevickog terora, toliko o ovoj temi.
Teze kojima se neki razbacuju, o kolektivnoj krivici, genarilizacije i slicno, to me uopste i ne zanima.
Po ovom pitanju, slusam samo slovenacke istoricare, gledam dokumentarce na RTV Slovenija, Slovenija je opcenito dala veliku paznju ovim zlocinima Titovih partizana s obzirom da je vecina masovnih grobnica na njihovom teritoriju. Oni su neutralni, i ono sto sam cuo od njih, stravicno je. Svjedoka je na hiljade, neki dan gledam dokumentarac, neka slovenka svjedoci kako je partizan pred njenim dvoristem bajonetom ubio trudnicu. Dalje, jedan slovenacki seljak svjedoci da je u sumi pored njegove njive bilo mjesto za masovne egzekucije, on svjedoci da je vidio par desetina kolona ljudi koji su u sumu usli ali zivi nisu izasli.
Zlocin identican onom srebrenickom, masovna egzekucija zarobljenika, vojnika i civila.
Na sramotu Titovom rezimu.
Ako su zarobili veliki broj ljudi i pobili ih, zašto misliš da se to apriori naziva genocidom? Znaš li ti uopšte šta je genocid?zambaklija wrote:jbga jarane,a šta bi moglo drugo da bude nego genocid?Zarobili tolike ljude i pobili!Kako to drugačije nazvati?
i da budem jasan,ja sam protiv bilo kakvog fašizma niti branim nekoga niti ponižavam samo govorim svoje mišljenje!Zar te ljude nije trebalo regularno suditi a ne prijeki sudovi i masovna strijeljanja,ko to brani taj nije daleko ni od čete,ustaše ili ti SSovca!
Ko je sudio ženama,djeci,starcima u Jasenovcu,Gradišci,Gradini....?zambaklija wrote:testament wrote:Ovo što si ispričao je istina,mada treba reći da je bilo onih koji su sa oduševljenjem išli u ustaše,ali ih je dosta završilo u ustašama upravo ovako,ali buraz "genocid" u bleiburgu-e jebiga,samo da ja vama postavim pitanje:kako bi završili,odnosno kako su završili zarobljeni partizani u ustaškom ili četničkom zarobljeništvu,i usput sela puna ljudi koja su podržavala partizane??zambaklija wrote:Hmmm..da ima i Muslimana strijeljanih,sigurno da ima ali koliko to nitko sigurno nemože reći.Vjerovatno postoje negdje udbini arhivi ali ni oni nisu pouzdani jer su ta strijeljanja bila nasumice....zločin je zločin pa makar i spram fašista.Tačne podatke nećemo nikada saznati jer to Beograd čuva da se ne bi i sa ovim genocidom doveli u vezu.Međutim koliko su Muslimani dobrovoljno išli u Ustaše....?Dobro se sjećam kazivanja moga rahmetli DIDA ili ti djeda koji mi je često vako pričao kako su Muslimani u našem kraju stupali u Ustaške redove.Pričao je ovako,dođu Ustaše i pozivaju dobrovoljce i neće niko da se javi,onda oni(Ustaše) napadnu neko srbsko selo naprave dar mar i sve to sa fesovima na glavama i dozivajući se muslimanskim imenima,potom se čete počnu spremati za odmazdu a ovi brže bolje u varošicu i sa pričom eto četnika da vas kolju,hajmo ko želi da brani svoje neka nam pristupi i dobiće pušku itd....eto tako je to bivalo barem kod nas....i odtud naše žrtve u bleijburgu.![]()
jbga jarane,a šta bi moglo drugo da bude nego genocid?Zarobili tolike ljude i pobili!Kako to drugačije nazvati?
i da budem jasan,ja sam protiv bilo kakvog fašizma niti branim nekoga niti ponižavam samo govorim svoje mišljenje!Zar te ljude nije trebalo regularno suditi a ne prijeki sudovi i masovna strijeljanja,ko to brani taj nije daleko ni od čete,ustaše ili ti SSovca!