Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post Reply
zambaklija

#51 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by zambaklija »

gulas wrote:
zivojin wrote: Ne ja ,dobri moj,nego vidi ti i tebi slicni vec jednom.Srbin ,drzavljanin PC(BIH).Drzavljanin drzave PC(bih)i vlasnik pasosa na kojem pise PC i te MUP PC.Drzavljanin PC ,drzavotvornom dijelom bih,koji zivi u drzavi sa troclanim predsjednistvom i troclanim savjetom ministara.Srbin iz PC koji posredstvom svojim parlamentarnih zastupnika na Drzavnom nivou odlucuje o svojoj sudbini i svome zivotu.Ne u drzavi koju su neki zamisljali kao iz perioda 92-95 kada je postojao jedan predsjednik samoproglasenog "vecinskog"naroda, ne u drzavi u kojoj se na pasose stampao ratni grb muslimana,ne u drzavi u kojoj su se konzularno-ambasadorska mjesta dodjeljivala po zlatnom ljiljanu a ne po nacionalnoj strukturi zemlje.Srbin,drzavljanin PC(bih)koji cini ustupke kada je u pitanju reforma vojske ali ne pristaje na ustupke kada se radi o MUP-u PC,Srbin koji trazi i postize reviziju svih "nacionalizacija" i drzavljanstava krvoloka i ubica, islamskih terorista.Srbin koji vise nikada nece dozvoli nadglasavanje i njegovo ne pitanje! :) :-D :P ;-)
Zivojine dobri moj ajde mi samo objasni sta ti znaci ta skracenica "PC" ? Posto vidim da ti je ostatak teksta na latinici. :-)
E ,ovo sam upravo i ja htio pitati,jel to on državljanin Personal Computota ili ša? :wink: :bih:
Brkic1978

#52 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Brkic1978 »

Cirilicu u federalne skole, za bolju komunikaciju i smanjenu zajebanciju. :thumbup:

Srna (Banovici) 06.06.2008
Prvi vladika bosnjacke pravoslave crkve odabran je danas na osnivackom skupu u Banovicima.
SPC je obecao punu podrsku ovoj bratskoj organizaciji u obrazovanju kadrova koja ce da se obavlja tamo
u CAPAJEBO u povracenim prostorijama SPC-a. :oops:
Efendija Ceric je takode uputio svoju podrsku. :D
popajic

#53 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by popajic »

@Zivojin
Bosanski Srbi nisu nikakvi "drzavljani bosne" nego drzavljani Republike Srpske.
Crni Zivojine ,sto nerviras i druge i sebe?!
Svidjalo se to tebi ili ne ti zivis u DRZAVI Bosni i Hercegovini.
Ne moze se,moj Zivojine biti drzavljanin dijela jedne drzave.Vidim,tesko ti to pada...al tako je !I nikako drugacije.
Muri

#54 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Muri »

zasto se jedan "hrvat" mjesa u pitanja BiH?????
Ko tebe sta pita?

Ja sam silom prilika, iz razloga sto sam morao pobjeci iz moje domovine morao doci u svedsku.

A ti ko je tebe natjerao u Bosnu??? Ti se uvijek mozes vratiti u Hrvastku :-P

A ko je to "gazda" po tebi u BiH. Sigurno hrvati koji su 13 % od ukupnog stanovnistva?????
Cuj da ja uvjeravam nesto nekoga u republici srpskoj??????

Pa covjece vidis li ti sta ti bulaznis?? Sto ne odes ti u Englesku i uvjeris engleze da dio Irske nije UK??? Ili sto ne odes u latinsku ameriku i uvjeris katolike da su ustvari hrvati???
A kad ce se to Bosna raspasti???? I ko o tome odlucuje???
Ako budemo pustili da o nasoj sudbini vi odlucujete ne bismo ni postojali.
Ja nemam sta koga uvjeravati. Upalim TV i vidim kako vasi izaslanici sa Hrvatske televizije pozivaju americke kongresmene da dodju u "Hrvatsku" u Medjugorje gdje se pojavila gospa.

Takvim ponasanjem se nece daleko stici u medjusobnim trazenjem identiteta.

Ja nisam ni na koga kivan i ne tjeram inat. Da to radi ijedan bosnjak, uveo bi sharijat u onaj dio BiH gdje smo vecina i pisao na arapskom jeziku kao sto sam i napisao.
Ja samo zelim da SVAKO ucini korak unazad i prizna da smo svi bosanci u bosanskoj drzavi, a u kuci okaci ako hoces i Hitlera i Musolinija i Artukovica i Drazu, boli me djon.
Svakako vam te vase koljace necemo izbiti iz glave. Ali hajde bar da napravimo drzavu gdje smo svi jednaki.

Nije li jednakost temelj sve i jedne moderne civilizovane sredine???? Tad se bar niko nece moci krviti ko je u vecini, ko ima prednost.
Ili po tebi treba da pljujemo jedni po drugima dok se ne namakne kijametski dan?

Za tvoju informaciju jarane moj Ja imam dvojno drzavljanstvo. Jesi li cuo ikad za taj fenomen? Ja se nisam odreko svoje Bosne i svog identiteta.

Jesi li ti siguran uopste da si ti recimo hrvat???? Ko ti dolazi iz hrvatske i kad je emigrirao u BiH? Otkud znas da nisi porijeklom od bogumila ili da nisu tvoji direktno presli sa juznoslavenskih bogova na katolicanstvo.
Ja konkretno znam da su moji 8 generacija unazad dosli iz Anadolije, ali glupo bi bilo da se ja ista drugo smatram nego Bosancem, sa obzirom da smo se pomijesali sa lokalnim stanovnistvom kroz stotine godina i da sam ja citav zivot sa mojim roditeljima zivio u Bosni.
Kako ti mozes vise osjecati Hrvatsku, zemlju koju si vidio na slici ili na tv-u ili bio tamo na ljetovanju od Bosne, koja je bila majka svim tvojim pokoljenjima???

Stvarno vas ne razumijem kako sami sebe lazete.
Ali nije bitno, sad si Bosanac brate moj
ja sam te prekrstio hehehe
Haleluja
;)
Muri

#55 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Muri »

Za tebe Brkicu:

Cirilicu da naravno, zasto da ne. I latinicu i cirilicu.
Je li ti poznato da je u srednjovjekovnoj Bosni postojalo cirilicno pismo: Bosancica????

Nasi kraljevi su pisali tim pismom. Zasto bih se ja odrekao takvog pisma???
Uistinu svako pismo je dar civilizacije i svaki civilizovan covjek treba da ga poznaje i sluzi se njim pa i ponosi.

Nego hajde da i mi i vi ucinimo u znak tolerancije ponesto. Nesto mi ustupimo vama a nesto vi nama.

Eto recimo da mi uvedemo cirilicu u federalne skole a da se vi sunetite??
hehehe ne ide jel'?
Salim se ja...

Ali u biti bi trebali nesto tako skontati. Mozda ne sunecenje, svakako bi bilo prekratko, ali recimo da se dogovorimo oko toga da svi pricamo jednim jezikom. Bosanskim bi naravno bilo najlogicnije posto je drzava Bosna.

Ali ja se licno ne bi ljutio kad bi se taj jezik zvao i juzno-slavenski samo da ne vuce svako na svoju stranu.
Ja ipak mislim da kad ne bi svako vuko na svoju stranu ne bi mogao na oci poslije pred one seljake koji su mu usadili tu netolerantnost prema svim ostalima koji nisu kao oni.
Istina je bolna.
Brkic1978

#56 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Brkic1978 »

Muri,Muri tako to bude kad ti "povjest" pocinje 1993.

Kao prvo ja nisam bosanac vec Hercegovac.
Kao drugo ja nisam bosanac vec Srbin.
Kao trece VAD TAR DU ?
Kao cetvrto ja nisam zborio bosanski nikada niti planiram to da radim sada.

Sto se tice sunjecenja proces ko beg Resulbegovic iz Trebinja kad je dolazio kod mojih predaka u Zabice kod Ljubinja. :D
Ipak nisu svi bili takvo cvrsti i ponosni pa sad ima Brkica i u "bosnjaka". :oops:
Muri

#57 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Muri »

Heheh
Vi nit znate za shalu nit shegu ...
hajd dobro...

1. povijest = ne d'o bog, historija jarane!!!
2. Hercegovac??? Svaka cast
ako ti imas kakvu "povijest" onda bi trebo znati da su ti to ime Hercegovac dali Turci, a da je pravo ime Hercegovine bilo HUM.
Eto povijesti moja.
Tvoja je izgleda iz 2003:

3. Jag tar det jag får, vad tar du??
4. koji ti to zboris onda? Hercegovacki??? ;))) Srpski se nije zvao, vec Srpsko-hrvatski...
5. ja sam se malo salio za sunecenje a ti odmah po begovima...;-)
Neko to zove cvrst i ponosan a neko tvrdoglav.
Ponositi se ne mozes sa necim sto nisi sam postigao. Zavrsis fakultet pa se ponosis a ne mozes se ponositi sa necim sto si naslijedio od roditelja a da to nisi ni odabrao. Mogao si se roditi i u Zambiji kao crnac, ti to jarane ne biras vec neko drugi.
I zato je glupo ponositi se takvim stvarima.

Taj Brkic je bio pametan, otisao je sa svojom rajom. Znas onu "Kud svi turci tu i mali Mujo". Ja mislim da je nepotrebno biti "outsider" u sopstvenoj sredini i ici mimo svih ostalih. Kakve imas ti koristi od toga sto je neki tvoj predak silom prilika donio ovakvu ili onakvu odluku? A i da si Brkic bosnjak ti bi opet bio ponosan hehehehehe
jer svako o svakome misli sada najgore i kaze : "vidi kakvi su oni, fala bogu da sam ja ovakav".

A ustvari : svi smo isti.
Sta se samo nalazi ispod sve te sminke. Sve od zla oca i gore matere.

Mi smo ti jarane ko ona plemena u Africi. Nista se ne mozemo dogovoriti. A to iskoristi turcin ili svabo ili ovaj-onaj pa nam sjedne na grbacu. A mozda bi i trebalo tako...
Samo jarane bolje da se dogovorimo jer oni kad sjedaju ne skidaju se po 500 godina.
Pa ti vidi.
hajd u zdravlje "Hercegovac"
gulas

#58 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by gulas »

Muri wrote: Ja sam silom prilika, iz razloga sto sam morao pobjeci iz moje domovine morao doci u svedsku.
Silom prilika ili ne, svojevoljno ili ne - po tvojoj logici ti mu dodjes sad Svedjanin, i dobro ti covjek rekao - onda sta ima neki Svedjanin da se mijesa u unutrasnje stvari BiH.

Nevjerovatno je koliko "pozitivnog" razmisljanja dolazi od vas dijasporaca. Da se vas pita - mi bi se ovdje klali a vi bi nas bodrili, pa ko duze "izdura". :-)
Muri ohladi malo i ganjaj svedjanke, prica ti je supljak strogi.
Brkic1978

#59 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Brkic1978 »

Ti se nesto voma navio. :zzzz:

Taj Brkic je bia izdajica svoga roda, suga koje ja prezirem. To je bio taj Brkic. Ovi danasnji "bosnjaci" ko Brkici su "smesni". :D
zrikavac48

#60 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by zrikavac48 »

simi5 wrote:Ili je ovde napisana gomila naivnih misli ili vrlo prepredenih. Zapravo kao što je registrovana Crnogorska pravoslavna crkva može biti registrovana bilo koja. Samo takva crkva nema pravo da traži imovinu SPC.

Za poznavaoce crkve poznato je i da eparhije i mitropolije imaju veliku meru nezavisnosti odnosno da episkop ili mitropolit postavlja sveštenstvo, nadgleda službu, stara se i o pastvi i o posedu crkve. U tom smislu mitropolit Jovan, mitroploit Amfilohije i mitropolit nikolaj su praktično samostalni.
Kao i u svim religijama tako i u pravoslavnoj, borba za teritorij /vjernike je u osnovi "prizemne", materijalne a ne duhovne prirode.
Last edited by zrikavac48 on 19/05/2008 14:10, edited 1 time in total.
Muri

#61 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Muri »

Neki su fakat' glupi ko sjekira

otkud ti znas da ja nemam kucu u BiH trenutno i provodim tu jedan dio godine. kao sto sam vec izjavio imam dvojno drzavljanstvo i koliko vidim nemate pojma sta to znaci.

Evo ja cu ti reci: imam bosanski pasos. A imam i svedski pasos. Dva razlicita.
Znaci svako glasanje izlazim i glasam i ni po cemu nisam uskracen po pitanju BiH.

A to sto se ja mijesam vama ne ide u prilog naravno jer nije po vasoj volji, mogu to i razumijeti. Kad bi recimo svi bosnjaci koji su izbjegli u tursku tokom zadnjih 150 godina iskoristili svoje pravo i glasali onda vam tek ne bi bilo po volji hehehe
jer tamo nas ima 5 miliona pa gdje biste onda vi bili ?

Ako je moja suplja hajde ti gukni koju pametnu matere ti. Lako je pljuvati po drugima, gdje je ta tvoja filozofija naucnice?

Kad nemas sta reci onda bolje suti.

Na kraju krajeva postoji li neka zabrana za recimo "svedjane" da se "mijesaju" u politiku jedne zemlje?? U jednoj slobodnoj zemlji svako ima pravo glasa i ne mozete vi zacepiti usta nikome. I ne radi se o "mijesanju" vec o jednom misljenju i kako se ko izrazava.
Ali naravno mi bosnjaci smo otpisani i ne racunamo se prije nego sto zinemo.
Tako je to bilo heheh

Ali od sada gospodo moracete malo sa otvorenim kartama na stol. Dosta je bilo foliranja.
Nego vi se vec "koljete" ako nisi primjetio. Ja pokusavam da pokrenem tu vasu mrtvacku balkansku kvazinacisticku podsvijest u druge pravce. Sta je tu negativno?
Muri

#62 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Muri »

"Smesan" si i ti kad pokusavas da koristis neki jezik koji nije tvoj.

Kako mislis smesan ? od rijeci smesti ili?

Ako si hercegovac onda bi trebao reci "smijesan".
Dokle cemo vas mi uciti jeziku majka mu stara?

Cuj ja se navio? A ti ti nisi jel heheheheheh
ti si fin ;)

Vi ste smijesni kad dramatizujete u stilu Dostojevskog. Cuj izdajica...covjek se snalazio. Mozda nije imo para da daje turcima u harac. Ja znam dosta srba ovdje po inostranstvu koji su promijenili ime u Verner i Mikael itd. zato sto im niko nije znao izgovoriti ime i nisu mogli posao dobiti. Njihova djeca nece ni da cuju da su srbi, stide se cak sta vise. Jesu li i oni izdajice????

Sta bi ti uradio? Ti bi tuko svoju djecu i tjero ih da sebe zovu srbima nazor iako oni to nece???

Malo smo se udaljili od teme.
Ja mislim ustvari da pravoslavci i trebaju svoju crkvu zvati crkva bosanska jer srpska to nije. Nije u srbiji vec u Bosni.
Bosnjacka se naravno ne moze zvati iz cistog razloga sto bi bila prazna.
Bosnjaci ne idu u crkve, ne idu ni u dzamije vecina mislim da budem iskren.

Pa kad ti prezires tog svog Brkica koji ima istu krv u venama ko i ti, sta bi onda meni radio?????
Moji su predaci bili turci, mongoli, avari, tartari, huni u svakom slucaju azijati.
gulas

#63 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by gulas »

@Muri
Nema potrebe da "guknem" bilo sta niti da ulazim u bilo kakvu raspravu sa nekim koji odvali biser:
Tako isto srbi, hrvati i ostali. To sve treba izbrisati i fino napraviti ako je drzava BiH onda su svi Bosanci.
Sjajno si ti to smislio, a vjerujem da si, osim intelektualnih sposobnosti, jak i u praksi pa te molim da dodjes iz tamo nekog malmea i sprovedes ovu svoju genijalnu zamisao u djelo. Da ne ostane samo puko naprDZivanje, mislim steta da ovako pametna ideja propadne... :-)
Frane-x

#64 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Frane-x »

gulas wrote:@Muri
Nema potrebe da "guknem" bilo sta niti da ulazim u bilo kakvu raspravu sa nekim koji odvali biser:
Tako isto srbi, hrvati i ostali. To sve treba izbrisati i fino napraviti ako je drzava BiH onda su svi Bosanci.
Sjajno si ti to smislio, a vjerujem da si, osim intelektualnih sposobnosti, jak i u praksi pa te molim da dodjes iz tamo nekog malmea i sprovedes ovu svoju genijalnu zamisao u djelo. Da ne ostane samo puko naprDZivanje, mislim steta da ovako pametna ideja propadne... :-)
lol :thumbup:
Muri

#65 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Muri »

Pa dobro naucnice.
Nisam ja mislio dolaziti iz "Malmö-a" i sprovoditi to u djelo na silu.
Jer vjerujem da si na silu i mislio. Daj mi reci samo zasto ste vi toliko fokusirani da sve treba silom.

Moja sva "suplja" prica se svodi na to da to treba svesti na jednakost ako nisi primjetio.

Dakle da se to sprovede trebalo bi biti vise mojih istomisljenika i da onda to sprovedemo zajednicki.

Je'l ti palo na pamet da bi do sprovodjenja toga ideala trebalo biti interesovanje na svim stranama????

A dokle ce to vase naprDZivanje dovesti? Vidjeli smo '92.
Opet se na kraju moralo sjesti pa dogovoriti.

To naprDZivanje je realnost u SVIM zemljama gdje demokratija vlada. Samo vi zivite u vrijeme kralja Petra i necete da izadjete iz kamenog doba.
De mi reci koja to zemlja ima tri pasosa?
Nego sad je vama krivo sto su se kosovari i crnogorci otcijepili pa nas handrite. Otcijepite se i vi ako imate mUdha.
gulas

#66 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by gulas »

Muri wrote:Pa dobro naucnice.
Nisam ja mislio dolaziti iz "Malmö-a" i sprovoditi to u djelo na silu.
Jer vjerujem da si na silu i mislio.
Ma vjerujem ti... vec sam primjetio da si vrlo miroljubiv, onako po prirodi, valjda rodjen kao takav, dusa od coeka...
Dakle da se to sprovede trebalo bi biti vise mojih istomisljenika i da onda to sprovedemo zajednicki.
Evo mene si vec pridobio svojim briljantnim idejama, znaci vec nas ima...dvojica. Kad cemo pocet' sprovodjenje?
Je'l ti palo na pamet da bi do sprovodjenja toga ideala trebalo biti interesovanje na svim stranama????
Palo mi je na pamet, a s obzirom na tvoju ubjedljivost jos koliko vec u narednim danima se ocekuje erupcija interesovanja za tvoje ideje...prema tome - glavu gore, samo naprijed, ne gubi nadu.
A dokle ce to vase naprDZivanje dovesti? Vidjeli smo '92.
Opet se na kraju moralo sjesti pa dogovoriti.
E ovdje si me malo zbunio - ako se vec sjelo i dogovorilo, cemu onda novo dogovaranje, pardon - ubjedjivanje?
To naprDZivanje je realnost u SVIM zemljama gdje demokratija vlada. Samo vi zivite u vrijeme kralja Petra i necete da izadjete iz kamenog doba.
De mi reci koja to zemlja ima tri pasosa?
Nego sad je vama krivo sto su se kosovari i crnogorci otcijepili pa nas handrite. Otcijepite se i vi ako imate mUdha.
Izvini sto cu te razocarati al ja nemam nikakve veze ni sa kosovarima ni sa crnogorcima...niti handrim bilo koga a pogotovu ne tebe i tvoje (koji god da ste). I iako imam "mudha" ne mislim se otcjepljivati ni od koga.

:lol:
Muri

#67 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Muri »

Pa dobro onda je sve super heheheheheheh

Slusajte ljudi vec vam je 100urbanihlegendi fino objasnio kako stvari stoje.

Ko god ima bosanski pasos finu mu stoji drzavljanstvo/nacionalnost = bosansko
Dakle vi ste vec drzavljani bosne i hercegovine nadam se da to shvatate.

Zasto vam moja izjava o ponistavanju srbin hrvat bosnjak zvuci kao biser kad je vec prakticno tako? Ono sto je interesantno na granici jedne zemlje je nacionalnost a ona je vec bosanska.
To sto vi pravite neke entitete onako preko noci i bez ikakvih historijskih temelja i bez da ikoga pitate ---mozete ih praviti svaki dan po stotinu ako hocete vi ste i dalje Bosanci ( bosanski drzavljani).

A ja nemam sta da sprovedem vec je sve sprovedeno, mislim da treba samo rijesiti ove verbalne nejasnoce oko tih "narodnosti" koje su po meni smijesne jer nemaju nista sa realnosti i skroz su nepotrebne kad vec imamo nacionalnost i ona je vazeca.

Ako vi mislite mijenjati nesto onda mi javite vise cu nego rado doci iz "Malmö-a"da ucestvujem u tome rjesavanju. Da priznam ja sam u Bosni svaki treci-cetvrti mjesec jer imam posla dole. Pa tako to nije problem.

Kakvo ubjedjivanje???? Diskutujemo, debatiramo...svako kaze sta misli. Dobro je cuti i tudje misljenje ili ti mozda stanes pred ogledalo i pricas sam sa sobom i cudis se kako se niko nije usprotivio???

Cudni ste mi vi neke pticice...cim neko zucne odmah nevalja.

Nego ne mogu vise, odoh spavati. Sutra cemo se svadjati opet ako to vec hocete
laka vam crna - noc
Muri

#68 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Muri »

" Palo mi je na pamet, a s obzirom na tvoju ubjedljivost jos koliko vec u narednim danima se ocekuje erupcija interesovanja za tvoje ideje...prema tome - glavu gore, samo naprijed, ne gubi nadu."

Momak idi igraj se sa svojim commodore 64 i nemoj se praviti pametan.
Umjetnik a

#69 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Umjetnik a »

100urbanihlegendi wrote:Koji to mi smo autohotni narod u BiH?
Bosanci muslimanske vjere?
Bosanci pravoslavne vjere?
Bosanci katolicke vjere?
Bosanci sajentoloske vjere?
Bosanci marsovske vjere?

Ja licno mislim da treba ukiniti religije. Odatle sve pocinje, svi ratovi su zbog religije a ne vjere.
Takodje smatram, vecina ljudi na Balkanu ne razlikuje i ne vidi razliku izmedju religije, vjere i nacije.
Crkvi je mjesto tacno tamo gdje je bila za vrijeme Tite. Cim je pocela da se mijesa u politiku, pocele su gluposti oko ratova.
Da li postoji Njemacka Katolicka Crkva? Ili pak Austrijska? Ili Brazilska?
sviju ti jesili ti normalan

pa probo je komunizam to uraditi pa je i zato propo, slažem se ja da ne treba da se religije miješaju u politiku ali i sto tako ne treba biti religija na onom mjestu u kojem je bila za vrijeme komunizma, ali zašto religije ima puno u BH.politici, pa to je jasno, na tome i naši političari i dobijaju izbore

pa kako će postojati njemačka katolička crkva kad postoji vatikan, to je ono u rimu ako neznaš

saberi se malo
Shoba

#70 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Shoba »

SPC je duhovna firma kao i svaka druga, kao i IVZ, Vatikan , itd....Svako ko misli da moze organizovati Bosansku Pravoslavnu Crkvu i da ce imati veliki broj vjernika, bujrum....
Svaki vjerski objekat je necije vlasnistvo, prema tome sve sta se desava unutra je unutarnja stvar doticne vjerske grupacije ili pojedinca...

Evo bas danas gledam ovde po Njujorku sta sve ima: Luteranska-Njemacka Crkva, Anglikanska crkva, Baptisti, ovi, baptisti oni, Jehovini svjedoci koreanci, grcka pravoslavna...ma citavo more objekata za razlicitu klijentelu.....pa ko voli, nek izvoli...
Bosanac sa dna kace

#71 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Bosanac sa dna kace »

Brkic1978 wrote:Cirilicu u federalne skole, za bolju komunikaciju i smanjenu zajebanciju. :thumbup:

Srna (Banovici) 06.06.2008
Prvi vladika bosnjacke pravoslave crkve odabran je danas na osnivackom skupu u Banovicima.
SPC je obecao punu podrsku ovoj bratskoj organizaciji u obrazovanju kadrova koja ce da se obavlja tamo
u CAPAJEBO u povracenim prostorijama SPC-a. :oops:
Efendija Ceric je takode uputio svoju podrsku. :D
zar ne bi gramaticki CARAJEBU?
vrlo moguce da ce banovicki Srbi pokrenut tako sto :-)
od nekih 4500 Srba oliti 17% stanovnistva opstine, ostalo ih je najmanje oko 1500 tokom citavog rata, danas SPC odnosno vladika Krmenda njih ne broji kao pravoslavce, a pogotovo ne kao Srbe, tako da danas na veb stranici SPC Tuzla pise da u Banovicima ima 32 srpske porodice :x , tj. samo onih koji su bili shmugnuli pod Krmendinu komandu i ope se vrnuli.
Grad i opstina Banovici nemaju pravoslavnu crkvu kao objekat, niti se pamti da je ikad pravoslavan crkva postojala na podrucju opstine Banovici, govorilo se da ce crkva sa Divica koja je napravljena na tememljima porusne dzamije u 100% bosnjackom naselju biti premjestena u srpsko selo Zheljovu kod Banovica, gdje su Srbi prije rata a i danas nakon povratka cinili i cine 100% vecinu, inace ti Srbi su bili vecinom u Divicu
Umjetnik a

#72 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Umjetnik a »

Shoba wrote:SPC je duhovna firma kao i svaka druga, kao i IVZ, Vatikan , itd....Svako ko misli da moze organizovati Bosansku Pravoslavnu Crkvu i da ce imati veliki broj vjernika, bujrum....
Svaki vjerski objekat je necije vlasnistvo, prema tome sve sta se desava unutra je unutarnja stvar doticne vjerske grupacije ili pojedinca...

Evo bas danas gledam ovde po Njujorku sta sve ima: Luteranska-Njemacka Crkva, Anglikanska crkva, Baptisti, ovi, baptisti oni, Jehovini svjedoci koreanci, grcka pravoslavna...ma citavo more objekata za razlicitu klijentelu.....pa ko voli, nek izvoli...
evo biću fin pa da pitam šta ti je ovo
pengpeng

#73 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by pengpeng »

Covjek se uvjek iznova iznenadi, koliko gluposti se da procitati na jednom mjestu.
Neka "bosanska" parvoslavna Crkva ne moze postoji iz dva veoma bitna razloga, kao prvo kod vjernika SPC-a na geografskom podrucju BiH ne postoji zelja za takvim necim, a kao drugo ne moze se tek tako osnovati jedan novi organak pravoslavne crkve na prostoru neke drzave, po pravilima pravoslavne crkve, sa osnivanjem se moraju sloziti ostale crkve, poput ruske pc, srpske pc, grcke pc, itd. Upravo iz toga razloga se makedonska pc, te novoproglasena "crnogorska" pc ne mogu smtrati punopravnim predtavnicama jedne od pravoslavnih crkava, koje u odnosu na centralisticku organizacijukat. crkve imaju vise autonomsku oraganizaciju na nivou jedne drzave ili jednog regiona koji obuhvata vise drzava.
gulas

#74 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by gulas »

pengpeng wrote:Covjek se uvjek iznova iznenadi, koliko gluposti se da procitati na jednom mjestu.
Neka "bosanska" parvoslavna Crkva ne moze postoji iz dva veoma bitna razloga, kao prvo kod vjernika SPC-a na geografskom podrucju BiH ne postoji zelja za takvim necim, a kao drugo ne moze se tek tako osnovati jedan novi organak pravoslavne crkve na prostoru neke drzave, po pravilima pravoslavne crkve, sa osnivanjem se moraju sloziti ostale crkve, poput ruske pc, srpske pc, grcke pc, itd. Upravo iz toga razloga se makedonska pc, te novoproglasena "crnogorska" pc ne mogu smtrati punopravnim predtavnicama jedne od pravoslavnih crkava, koje u odnosu na centralisticku organizacijukat. crkve imaju vise autonomsku oraganizaciju na nivou jedne drzave ili jednog regiona koji obuhvata vise drzava.
Samo mi nije jasno zasto crnogorsku stavljas pod navodnike, a makedonsku ne?
Jer gledano sa pravnog aspekta i jedna i druga imaju isti status - nisu priznate. Prema tome, ili i jednu i drugu stavi pod navodnike, ili nemoj nijednu.
osa

#75 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by osa »

gulas wrote:
pengpeng wrote:Covjek se uvjek iznova iznenadi, koliko gluposti se da procitati na jednom mjestu.
Samo mi nije jasno zasto crnogorsku stavljas pod navodnike, a makedonsku ne?
Jer gledano sa pravnog aspekta i jedna i druga imaju isti status - nisu priznate. Prema tome, ili i jednu i drugu stavi pod navodnike, ili nemoj nijednu.
nebitno, na kraju će svi oni priznati rimskog biskupa za šefa.
Post Reply