Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post Reply
pjo

#51 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

feral.tribune wrote:
pjo wrote:Dr. Franjo Tudjman sa zaglavljem dokumenta iz Predsjednistva BiH ?

Pogledaj tocke od 1 do 3. Izetbegovic s enije obratio hrvatskom narodu pa ti razmisli sto to znaci ?
Mate Boban je nosio uniformu Armije BiH i svjim rukama zadavio 300 cetnika u borbi za cjelovitu i nedjeljivu BiH ravnopravnu drzavu svih njenih gradjana .Ja ne znam sta ovaj izmislja i o kakvoj Herceg Bosni govori .

Nije bilo potrebe da Boban nosi uniformu ABiH.
ABiH je dominantno muslimanska vojska.

Imas li ti sta reci vezano uz temu otkrivanja lokacije kostiju pobijenih ljudi ili si dosao trolati na jos jednu temu i naplavljivati ju floskulama tipa genocid, urbicid, ekocid i acidofil ?
feral.tribune

#52 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by feral.tribune »

pjo wrote:
feral.tribune wrote:
pjo wrote:Dr. Franjo Tudjman sa zaglavljem dokumenta iz Predsjednistva BiH ?

Pogledaj tocke od 1 do 3. Izetbegovic s enije obratio hrvatskom narodu pa ti razmisli sto to znaci ?
Mate Boban je nosio uniformu Armije BiH i svjim rukama zadavio 300 cetnika u borbi za cjelovitu i nedjeljivu BiH ravnopravnu drzavu svih njenih gradjana .Ja ne znam sta ovaj izmislja i o kakvoj Herceg Bosni govori .

Nije bilo potrebe da Boban nosi uniformu ABiH.
ABiH je dominantno muslimanska vojska.

Imas li ti sta reci vezano uz temu otkrivanja lokacije kostiju pobijenih ljudi ili si dosao trolati na jos jednu temu i naplavljivati ju floskulama tipa genocid, urbicid, ekocid i acidofil ?
Bas mi te zao .Trazis iglu u plastu sijena .Mi svoje kosti pronalazimo kao od sale .Gdje god
zabijes kramp i lopatu bosanska kost .Na svakom pedlju Bosne i Hercegovine .I u vodi nas ima .Od Save do Drine i more smo letili .Napunili dzelati , ima vise bosanskih muslimana u Drni nego riba .
pjo

#53 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

feral.tribune wrote: Bas mi te zao .Trazis iglu u plastu sijena .Mi svoje kosti pronalazimo kao od sale .Gdje god
zabijes kramp i lopatu bosanska kost .Na svakom pedlju Bosne i Hercegovine .I u vodi nas ima .Od Save do Drine i more smo letili .Napunili dzelati , ima vise bosanskih muslimana u Drni nego riba .

Pocinjes me podsjecati cetnike koji su upravo sad otkrili decju grobnicu kod Bos. Broda gde su danski lekari vadili mozgove srpske dece iz kojeg su radili skupoceni serum kojeg su docnije skupo prodavali.

Inace, dobro da si me upozorio ako mi ikad padne na pamet zasaditi cvijece pa nehotice udarim asovom u kakvu bosnjacku lubanju. Vise nema mesta pod zemljom gde ih se moze sahraniti a uskoro ce u i vaseoni da nestane mesta.

:thumbup:
ld

#54 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

pjo wrote:
in33sa wrote:Nema, ovdje ti kao i u drzavi vladaju dupli standardi.

Gomila "patriota" opravdava zlocine kao da su ih sami pocinili.

Moderatori sute i cekaju reakciju normalnog svijeta, da bi njih zbanali.
Ja stvarno ne znam zasto admin ne zatvori ovu temu ?

Od pocetne teme o povratku kostiju dosli smo slijedecega:

a.) ABiH je pobila "samo" 13 ljudi za cije se kosti ne zna a uhapsila 200 sto ju samim tim cini plemenitom vojskom za razliku od HVO

b.) ispravno je ubiti ratnog zarobljenika na osnovu pretpostavke da je umijesan u zlocine

c.) ispravno je skrivati mjesto gdje se nalaze kosti tih ljudi i tako muciti njihove obitelji

d.) Ne postoje mjesta na kojima je ABiH cinila zlocine i to je povezano za temom o kostima _MRTVIH_ ljudi

d.-dodatak) ako netko i spomene postoje mjesta na kojima je ABiH cinila zlocine onda nas to neprijatelj klevece i laze, takve spomene ignorirati i stalno isticati zlocine HVO sto samo po sebi opravdava sve sto je cinila ABiH - naravno ako je cinila, a nije cinila.

e.) Kao odgovor na pitanje o kostima _MRTVIH_ ljudi treba sto vise spominjati kako je ABiH je pobijedila HVO i cijelu HV, dok se HVO zbog prisustva mudzahedinskih postrojbi u isto vrijeme nije odupro cijelom arapskom svijetu i ABiH

f.) Stalno isticati dogovore o podjeli, nadljudske napore ABiH, kako je u toj istoj ABiH postjalo najvece drugarstvo, tjeranje neprijatelja od strane ABiH i pobjeda, kako nikad u povijesti nije bilo cisce vojske, etc...
momak ti stvarno nisi normalan,ili se pravis da si konj
jel ti stvarno kontas da ce bilo ko pustiti zlocinca koji je ubijao civile,klao,silovao
onih 200tinjak sto su pusteni poslije u bugojnu sigurno nisu imali krvi na rukama i oslobodjeni su
vi se bas ne mozete pohvaliti da ste igdje oslobodili nekog zarobljenog bosnjaka
i Hag je rekao sve
vi ste kao i cetnici htjeli da nas pobijete,pokoljete i protjerate,da bi imali svoj lebensraum,isti onaj lebansraum sto je hitler sa SS divizijama obezbjedjivao na istoku evrope
ld

#55 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

pjo,izvini ono za konja,bas sam se izivcirao kad sam procitao sta si napisao

mi da smo bili poput vas,ni tih 200 hrvata nebi bilo pusteno
ali hvala Bogu,nismo mi vama ni slicni,sto se tice morala,tu smo ispred vas par svjetlosnih godina

i jel ti stvarno mislis da ce bilo ko od bosnjaka pustiti uhvacenog djokera,isti oni djokeri sto su u ahmicima ubili preko 100 civila,nekoliko beba od 6,7 mjeseci su presjeceni rafalima
to su svjedocili britanski pripadnici UN-a,pogledaj onaj BBC-ov dokumentarac ,,warriors,, ako vec mislis da mi lazemo

po tvojoj logici i onome sto smo vidjeli u 1993 i 1994,vi ste ubijali,klali,zatvarali,a mi smo trebali da se postrojimo i da vi nas polako koljete jednog,po jednog
i hajd ako i nekog uhapsimo,da ga dobro najedemo,napijemo,da mu dadnemo buket cvijeca i da ga pustimo opet vama da nas opet moze klati
pjo

#56 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

ld wrote:pjo,izvini ono za konja,bas sam se izivcirao kad sam procitao sta si napisao

mi da smo bili poput vas,ni tih 200 hrvata nebi bilo pusteno

Nije to bas tako. Nije za hvaljenje ali Hag optuzuje celnistvo HR-HB za 8 mrtvih u zarobljenickim logorima HR-HB !

8 mrtvih a 9 logora i preko 30.000 ljudi koji su prosli kroz te zatvore !

Kao sto rekoh nije za hvaljenje ali nije u redu niti da ti lazes.
ld wrote: ali hvala Bogu,nismo mi vama ni slicni,sto se tice morala,tu smo ispred vas par svjetlosnih godina

i jel ti stvarno mislis da ce bilo ko od bosnjaka pustiti uhvacenog djokera,isti oni djokeri sto su u ahmicima ubili preko 100 civila,nekoliko beba od 6,7 mjeseci su presjeceni rafalima
to su svjedocili britanski pripadnici UN-a,pogledaj onaj BBC-ov dokumentarac ,,warriors,, ako vec mislis da mi lazemo
Warriors je film, masta scenarista bas kao i Ratovi Zvijezda.

ld wrote: po tvojoj logici i onome sto smo vidjeli u 1993 i 1994,vi ste ubijali,klali,zatvarali,a mi smo trebali da se postrojimo i da vi nas polako koljete jednog,po jednog
i hajd ako i nekog uhapsimo,da ga dobro najedemo,napijemo,da mu dadnemo buket cvijeca i da ga pustimo opet vama da nas opet moze klati

Zao mi je, nismo na istoj valnoj duljini, ja jos uvijek cekam da cujem normalan odziv na pitanje kostiju _MRTVIH_ ljudi.
pjo

#57 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

ld wrote: momak ti stvarno nisi normalan,ili se pravis da si konj
jel ti stvarno kontas da ce bilo ko pustiti zlocinca koji je ubijao civile,klao,silovao
onih 200tinjak sto su pusteni poslije u bugojnu sigurno nisu imali krvi na rukama i oslobodjeni su
Prijatelju, nemas ti niti tvoji borci odlucivati tko je prav a koji kriv. Ubijati zarobljenike, bez obzira na necije pretpostavke je - RATNI ZLOCIN.

RATNI ZLOCIN je i ako su oni "okrvavili ruke" jer za njih mora biti organizirano sudjenje.

Zanimljivo je kako ti znas da su oni "okrvavili ruke" a ne znas gdje su im tijela ?

KAKO JE TO MOGUCE ?

OBJASNI !
vi se bas ne mozete pohvaliti da ste igdje oslobodili nekog zarobljenog bosnjaka
i Hag je rekao sve
vi ste kao i cetnici htjeli da nas pobijete,pokoljete i protjerate,da bi imali svoj lebensraum,isti onaj lebansraum sto je hitler sa SS divizijama obezbjedjivao na istoku evrope
Sudjenje u Haagu je trenutno u toku.

Inace, Haag je svasta toga rekao. Ako ti je Haag toliki uzor podsjetit cu te da je Haag isto tako presudio da Jugoslavija i Srbija nisu izvrsile agresiju na BiH.
ld

#58 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

pjo,ja ne lazem,ali ti lazes

Today's convictions in The Hague of five Bosnian Croats for one of the largest atrocities concerning Bosnian Croats and Bosniacs carried out in the armed conflict in Bosnia-Herzegovina is a welcome step toward justice, Amnesty International said. However, as stated by the presiding judge, those carrying the main responsibility for ordering and carrying out the killings have largely managed to escape justice.

Five Bosnian Croat men were convicted of war crimes by the International Criminal Tribunal for former Yugoslavia in The Hague in what the presiding judge said was ''one of the most vicious illustrations of man's inhumanity to man''. The men received sentences ranging from six to 25 years' imprisonment. A sixth defendant was acquitted.

The men had been involved in the killing of over 100 Bosniacs (Bosnian Muslims), including over 33 women and children in Ahmici village in central Bosnia-Herzegovina. The Tribunal concluded that the attack had not been part of a combat operation but was an organized killing of civilians.
Amnesty International renews its calls to all United Nations member states, including Croatia and the Republika Srpska (the Bosnian Serb entity), to provide the Tribunal with their unconditional cooperation to ensure that full justice is achieved for victims of war crimes.

It is clear that the Tribunal will not be able to carry out investigations and prosecutions in all cases of war crimes committed in Bosnia-Herzegovina. In this respect Amnesty International believes it to be of crucial importance that national courts in Bosnia-Herzegovina will prosecute those thought to be responsible for such crimes in trials that meet international standards of fairness.

Amnesty International notes that the Ahmici trial represents only the second full prosecution of all suspects jointly charged in one indictment. However, other prosecutions where not all jointly indicted suspects came into the Tribunal's custody at the same time, if at all, have resulted in great increases in costs and length of proceedings. Amnesty International continues to urge states contributing troops to Stabilization Forces (SFOR) in Bosnia-Herzegovina to seek out and arrest indictees in order for the Tribunal to be more effective.
ENDS.../

For more information please call Amnesty International's press office in London,
UK, on 44 171 413 5566 or visit our website at http://www.amnesty.org

da ti prevedem
petorica hrvata su osudjeni za zlocin u ahmicima,po rijecima sudije da je ovo najgori primjer nehumanosti prema ljudima,ubijeno je preko 100 bosnjaka,od toga 33 zena i djece,i to je bilo organizovano ubijanje civila,koje nije imalo veze sa borbenim operacijama

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/603992.stm

pukovnik bob stewart je izjavio za bbc da ovih pet hrvata su samo manji dio jedinice koja je ucestvovala u pokolju u ahmicima
i da jos treba uhapsiti oko 70 hrvata koji su pripadnici koji su ucestvovali u najgorem pokolju,koji je nazamisliv da se desi u evropi u 1993
ali eto vi hrvati uvijek iznenadite

sto se tice haga i osude za jugoslaviju,to je bio odvojen sud od ovog sto sudi za zlocine,ako se ne varam,ali se nadam da ce ti air ramiz ubrzo objasniti,jer je on daleko upuceniji od mene u ove presude i to oko suda

ti ovdje meni sad palamudis o moralu i ratnom pravu,toga ste trebali da se pridrzavate u ratu
koji ste vi licemjeri,vi znaci koljete,ubijate,silujete,zarobljenike koristite kao zivi stit,za kopanje rovova
a sa druge strane trazite da se za zarobljenim hrvatima postupa po zenevskim konvencijama

hvala Bogu pa nismo poput vas
samo onaj ko ima krv na rukama nevinih,mora se suociti sa vojnim sudom i prijekim postupkom streljan,ako se dokaze da je skrivio smrt civila

mi smo svoje zlocince sami cistili,bar ondje gdje smo znali,pa smo cacu sklonili,niste ga ni vi,ni cetnici ubili,vec mi i to zato sto je imao krv nevinih na svojim rukama i uhapsili smo sve one koje su ucestvovali sa njim u zlocinima,pa sad leze kazne u zatvoru od 20 godina i preko
i to su uhapseni u ratu i osudjeni

a vi ni andabaka,tutu,bobana niste mogli ni da privedete,ako ne radi onih silnih bosnjaka civila,onda bar radi ubistva blaza kraljevica i njegovih pratilaca
ld

#59 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

ti si pjo poput srba
warriors je snimljen na osnovu izjava svjedoka,britanaca
i to je trend u snimanju dokumentarnih filmova
da si ga pogledao,znao bi
al tesko je priznati istinu i suociti se s njom
everybody hurts

#60 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by everybody hurts »

ld wrote: mi smo svoje zlocince sami cistili,bar ondje gdje smo znali,pa smo cacu sklonili,niste ga ni vi,ni cetnici ubili,vec mi i to zato sto je imao krv nevinih na svojim rukama i uhapsili smo sve one koje su ucestvovali sa njim u zlocinima,pa sad leze kazne u zatvoru od 20 godina i preko

a vi ni andabaka,tutu,bobana niste mogli ni da privedete,ako ne radi onih silnih bosnjaka civila,onda bar radi ubistva blaza kraljevica i njegovih pratilaca
Jest, sigurno je zbog toga ubijen... :D
IBM

#61 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by IBM »

Nemogu da vjerujem da ima vas koji poredite slucaj ''bugojanska grupa'' sa Srebrenicom. Zaista mi je zao vas i vasih roditelja.

A sto se tice ''bugojanske grupe'', ja sam za ozbiljnu raspravu po tom pitanju, no prije toga. Objavite spisak tih ljudi i koje su funckije obavljali kada su bili likvidirani.
pjo

#62 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

IBM wrote:Nemogu da vjerujem da ima vas koji poredite slucaj ''bugojanska grupa'' sa Srebrenicom. Zaista mi je zao vas i vasih roditelja.

Gdje si ti vidio i jedno spominjanje imena Srebrenica ?
ld

#63 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

everybody hurts wrote:
ld wrote: mi smo svoje zlocince sami cistili,bar ondje gdje smo znali,pa smo cacu sklonili,niste ga ni vi,ni cetnici ubili,vec mi i to zato sto je imao krv nevinih na svojim rukama i uhapsili smo sve one koje su ucestvovali sa njim u zlocinima,pa sad leze kazne u zatvoru od 20 godina i preko

Jest, sigurno je zbog toga ubijen... :D
nije jedini razlog,ali jednim dijelom
vojna policija je dosla da privede cacu i ostale zbog ubistva srba na kazanima
i oni su pobili te policajce,tu je bio i hebibov sin

ali bitno je da je vlast bar pokusavala da sankcionise zlocince i da ih pohapsi
za razliku od srba i hrvata,cija je vlast aminovala za mnoge zlocine i aktivno podrzavala i naredjivala
pjo

#64 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

ld wrote:pjo,ja ne lazem,ali ti lazes

da ti prevedem
petorica hrvata su osudjeni za zlocin u ahmicima,po rijecima sudije da je ovo najgori primjer nehumanosti prema ljudima,ubijeno je preko 100 bosnjaka,od toga 33 zena i djece,i to je bilo organizovano ubijanje civila,koje nije imalo veze sa borbenim operacijama

Ti izgleda imas ozbiljan problem sa disleksijom ili jednostavno ne citas dobro.

Napisao sam "u zarobljenickim logorima"... Dakle, Ahmici nisu logor, nisam niti ja tebi spominjao ubijanje baba i djeda po Grabovici, Uzdolu, Buhinim Kucama i drugom. Koliko vidim presuda spominje da nisu bili unutar ratnih operacija sto nije tocno jer na susdjenju Blaskicu koje se desilo nakon sudjenja Kupreskicima izveden zakljucak kako su Ahmici bili legitiman vojnicki cilj. Pazi, Ahmici kao mjesto ali ne i civili u njemu. Ja sam vec rekao da su Ahmici hrvatska realnost i sramota i zazalem se za to da se odgovorni kazne.

Pored toga, nisam siguran ali mislim da se citiran dio odnosi na prvostpanjsku presudu Kupreskicima koja je na drugom sudjenju u potpunosti odbacena i to sve bez izvodjenja novih dokaza ! Toliko o tome koliko je Haski sud pouzdan sud jer iste dokaze jedan sudac tumaci kao dovoljno za dvocifreni zatvor a drugi se ispricava optuzenom ! Uostalom sta ti ja imam pricati o tom sudu i tuziteljstvu kad je spao na to da clanovi tuziteljstva jedni druge otpuzuju preko novina, glavnu tuziteljicu smjenjuju bez da je dovrsila posao i sada joj brane da promovira knjigu o svom radu tamo, 4 i pol godine sude i na kraju ne osude glavnog zacetnika - Milosevica.

Ne zaboravi - Haski sud nije uspio za 4.5 godine sudjenja osuditi Milosevica. Da ti ne spominjem sad Karadzica i mladica koje taj sud nece izgleda niti vidjeti jer mora zavrsiti sa radom slijedece godine. Ako ti je to dobar sud - BUJRUM !
Nurnberski proces je u kompletu zavrsio za godinu i pol a osudjeno je preko 100 nacistickih zapovjednika.

Inace, ti bi se izgleda igrao gadjajuci me time ko je vise propatio. Shvati, nisam niti ja tebi izvukao _sve_ pa niti one najvece zlocinacke "pothvate" ABiH. Preko 1100 civila hrvatske narodnosti je stradalo od ABiH sto borbenih sto neborbenih djelovanja.

Radi se o jednom specificnom slucaju, Bugojnu, o kojem do sad nisi niti jednu jedinu rijec rekao.

Procitaj sta pise u naslovu teme ove rasprave pa picaj ako imas sta za temu a sto se tice tvoje kuknjave mogu ti reci da sam ju vec 100 puta procitao i 100 puta ponovio kako mi je zao.

A sad konacno odgovori, da li ce obitelji dobiti kosti svojih sinova ?
glavutan

#65 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by glavutan »

slavkoimamodilera wrote:Pravdati zlocin zlocinom je monstruozno... u oba smjera... brojati kosti je morbidno, jer se time nista ne dokazuje... svaki je zlocin zlocin i svaki ima svoje pocinitelje i nalogodavce... kada se ti isti, umjesto da su u zatvoru, slave kao narodni heroji i legende onda je to opasan problem...
Manite se glupih rasprava, niko od nas pojma nema ni o pola stvari koje su se u ovoj zemlji desavale...
Potpisujem!
ld

#66 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

znaci ti bi da pricas o tih 13 iz bugojna
a da se ne spominje vrbanja prije toga i kako je doslo do sukoba u bugojnu i ko je bio odgovoran
isto tako za stupni dol,i za ahmice i ostala bosnjacka stratista

ja licno sam protiv ubijanja civila,i vjeruj da sam bio u prilici,da bih sprijecio bilo koje ubijanje civila
to vazi i za ratne zarobljenike

ali ako se dokaze za nekog ratnog zarobljenika da je ucestvovao u nekom zlocinu,ja licno bi ga streljao

i kad pricamo o bugojnu,moramo da pricamo i sagledamo citavu sliku desavanja,uzroke i povode

a ako su tih 13 bili zaista nevini,i da ih je neki bosnjak cisto iz obijesti likvidirao,ja ga osudjujem i treba ga naci i osuditi
ja sam ucestvovao u ratu i znam kako je bilo,i bilo ko da ti kaze da nebi streljao pripadnika djokera ili maturica,laze
bilo koji pripadnik tih ,,specijalnih,, jedinica ako je bio zarobljen,i znalo se za njega,vjeruj da nije prezivio
to vazi i za cetnike

ali s tom razlikom,da smo mi uglavnom to vase i srpsko ,,topovsko meso,, obicnu pjesdiju slali u razmjenu

za razliku od vas gdje se bas niste pokazali

uglavnom ako zelis da se suocis sa istinom

mi nismo htjeli rat sa hrvatima,jer upotrijebi mozak,ratovati sa dva neprijatelja u totalnoj blokadi
masa bosnjaka je pristupila hvo-u i hos-u i priznali su hrvatsku komandu i uzeli sahovnicu kao simbol
i nase izbjeglice nisu htjele da se naseljavaju po srednjoj bosni,vec su pristupile armiji bih i krenuli su da se bore protiv cetnika da se vrate na svoja ognjista
i vi ste nam zabili noz u ledja
od mostara,prozora,g.vakufa,bugojna,travnika,viteza,busovace,kiseljaka,zepca,varesa
negdje ste uspjeli da zauzmete teritorije,negdje niste
u ratu imas malo bijelog i crnog,vecina je sivo
pa kad potezes temu o bugojnu,trebas da sagledas iz cvih uglova,uzroke i povode tih dogadjanja

svo jedan primjer sa kojim sam dobro upoznat,jer sam iz zenice

kad su arapi oteli totica i lividirali pri toj otmici 4 njegovih tjelohranitelja,vi sada tvrdite kako su to arapi uradili na nagovor bosnjaka,da bi se izazvao sukob u zenici i kako su bosnjaci krivi
a pri tome potpuno zanemarujete cinjenicu koji je stvarni povod toticeve otmice
prije otmice hvo u vitezu je zarobio oko 7-8 arapa,sa povecom kolicinom novca,jedan od tih arapa je bio komandant njihove jedinice
i naravno da su arapi u par dana zarobili totica i poslije se izvrsila razmjena ispred hotela internacional u zenici uz posredovanje UN-a

tako i oko bugojna,treba sagledati citavu sliku
ko su tih 13 hrvata,koju su fukciju obnasali,da li su bili u napadu na vrbanju,ili su pocinili neke likvidacije u bugojnu
kako je i u kojim okolnostima doslo do zarobljavanja tih hrvata
pjo

#67 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

ld wrote:znaci ti bi da pricas o tih 13 iz bugojna
a da se ne spominje vrbanja prije toga i kako je doslo do sukoba u bugojnu i ko je bio odgovoran
isto tako za stupni dol,i za ahmice i ostala bosnjacka stratista

Kazem ti... ako se hoces "gadjati" zlocinima mogu te i ja dobro nasupati.

Nije uopce pitanje o tome. Ja cak niti ne zelim da se prica o tome kako su ubijeni i zasto. Ne zanima me. Mozda su pocinili zlocine, mozda i nisu. Mozda su neki pocinili zlocine, neki drugi medju njima nisu - o tome ne znam nista p ane mogu pricati za razliku od vas koji znate da su okrvavili ruke.

Sve i da su okrvavili ruke - sta ce im njihove kosti ?

Nadao sam se da ce tema biti turbo kratka, svi bi se slozili oko toga da za te kosti treba reci gdje su da se pokopaju i pkraj rice. Negdje u pozadini sam se nadao da bi takvo slaganje doprijelo do nekoga koji zna gdje su pa da se to rijesi.

Od kostiju nema bas nikake koristi niko. Jugoslavija je krila kosti pobijenih i branila pristup, svakog ko je postavljao pitanja su pritvarali. Svi znamo kako je to proslo. Nemojmo se igrati kostima, gospodo.

ld wrote:
ja licno sam protiv ubijanja civila,i vjeruj da sam bio u prilici,da bih sprijecio bilo koje ubijanje civila
to vazi i za ratne zarobljenike

ali ako se dokaze za nekog ratnog zarobljenika da je ucestvovao u nekom zlocinu,ja licno bi ga streljao
To ti je naprimjer ratni zlocin. Ne smijes ti sam dijeliti pravdu nego sud.

ld wrote: i kad pricamo o bugojnu,moramo da pricamo i sagledamo citavu sliku desavanja,uzroke i povode

a ako su tih 13 bili zaista nevini,i da ih je neki bosnjak cisto iz obijesti likvidirao,ja ga osudjujem i treba ga naci i osuditi
ja sam ucestvovao u ratu i znam kako je bilo,i bilo ko da ti kaze da nebi streljao pripadnika djokera ili maturica,laze
bilo koji pripadnik tih ,,specijalnih,, jedinica ako je bio zarobljen,i znalo se za njega,vjeruj da nije prezivio
to vazi i za cetnike

Kao sto rekoh, sve i da su skrivili nesto, sad su mrtvi, kome trebaju njihove kosti ?

ld wrote: mi nismo htjeli rat sa hrvatima,jer upotrijebi mozak,ratovati sa dva neprijatelja u totalnoj blokadi
Operacije sa Srbima su svedene na minimum tijekom hrv.-musl. rata. To znas i sam, na nekim dijelovima bojisnice bosnjaci suradjuju sa cetnicima.

No to sve skupa nije tema i ne zelim siriti raspravu,....
ld wrote: masa bosnjaka je pristupila hvo-u i hos-u i priznali su hrvatsku komandu i uzeli sahovnicu kao simbol

Dok ABiH nije niti postojala a TO i Patriotska liga nisu imale oruzja sam Alija je pozvao Muslimane da se prikljuce HVO-u jer "HVO ima oruzja".

Izgleda da si ipak ne mogu pomoci prosiriti diskusiju...

ld wrote: pa kad potezes temu o bugojnu,trebas da sagledas iz cvih uglova,uzroke i povode tih dogadjanja
Sve sto zelim je da obitelji pokopaju kosti. Nista vise - nista manje.
ld wrote: tako i oko bugojna,treba sagledati citavu sliku
ko su tih 13 hrvata,koju su fukciju obnasali,da li su bili u napadu na vrbanju,ili su pocinili neke likvidacije u bugojnu
kako je i u kojim okolnostima doslo do zarobljavanja tih hrvata
BTW: ja sam za tu Vrbanju cuo tek prije 3-4 godine. Zasto se o tome nije prije pricalo ?
Umjetnik a

#68 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by Umjetnik a »

testament wrote:
in33sa wrote:Bas htjedoh reci da ce vas neko sad presjeci sa Vrbanjom, kad...

Po logici testamenta, i zlocin u Srebrenici je opravdan jer mu je prethodio Naserov zlocin u Kravici i okolnim srpskim selima.

A i cuo sam da je u 12 stoljecu u okolini Sarajeva stradala jedna srpska baba, pa se Mladic samo osvetio, molim lijepo.

Zalosno je kako su neki ljudi spremni opravdati zlocine, bas zalosno.
Nemoj ti meni OVU logiku stavljati u usta jer JA NISAM RATNI ZLOČINAC!!

Nikad nisam opravdavao niti jedno ubistvo zbog nacionalnosti,vjeroispovijesti ili boje kože,već me ova dvojica stašau non stop nerviraju sa pričom o bugojanskim hrvatima koji su da se napakon kaže istina-uskurčili i htjeli napraviti "tisućljetno" hrvatsko bugojno,pa su pobili nevine ljude,e kad su dobili po nosu(i to puno manje nego što su oni učinili po hercegovini,ahmićima..),onda je krenula kuknjava za tih 13 ljudi(za koje pojma nemam da li su nevini ili su šta zgriješili),a UPORNO prikrivaju da su ONI prvi počeli po receptu u hercegovini:proglasiš "herceg-bosnu",zapikaš sebi "tisućljetne" gradove,i onda udri-što ne pobiješ potjeraj u dretelj ili heliodrom.
U svemu ovome je bitno da su braća hrvati(ko i braća srbi) unaprijed planirali ćišćenje "pogani balijske" sa teritorije koja se njima sviđa,a svaki naš zločin je NAŽALOST bio posljedica UDRUŽENE četničko-ustaške agresije na :1.Republiku BiH,2.Bošnjake,3.Bosance i Hercegovce bez obzira na vjeroispovijest,koji se nisu htjeli svrstati u nacionalni tor.
Da ne dužim,ponavljam:NEMA opravdanja za zločine nad civilima,ali u ovom slučaju se radi o HINJSKOM pokušaju ustaša da postanu "žrtve"(da bi i oni mogli reći :ubijali su nas,pa smo i mi morali "malo" ubijati,protjerivati u konc-logore)) i prešućivanju ISTINE da su oni u bugojnu počeli.Da nije bilo vrbanje,nebi sada tražili kosti tih 13 nesretnika.
PS. Mene su naučili ako te ko dira uzvrati mu ISTOM MJEROM(mislim da u bibliji tako piše:oko za oko-zub za zub),da su meni ustaše(ili četnici,ili caco)pobili familiju KRVI BI IM SE NAPIO,a baš me interesuje šta bi ti u tom slučaju uradio-vjerovatno bi ih ko mirotvorac počastio kafom i kolačima i rekao dođite opet!

testament svaka čast
glavutan

#69 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by glavutan »

Kako vas sve odreda nije stid?
Prepucavate se oko mrtvih, dijelite pravdu i sudite krivice bez zrna pijeteta.

Kako mislite da se mirimo, da nam djeca imaju bolju buducnost nego sto mi imali proslost i sadasnjost ako nema makar toliko volje da stanemo na tren i zamislimo se nad tragedijom zemlje gdje ni mrtvi mira nemaju?

Sve se zna, gdje je ko bio, sta je ko radio, sta je ko govorio i sve ce u knjigama sudova i istorije da bude zabiljezeno pa prema tome nema potrebe za ovakvim sakalskim diskusijama gdje zivi, onako od oka, naplacuju racune mrtvima.
Prozor

#70 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by Prozor »

podrzavam iskop 13 posmrtnih ostataka ubijenih bugojanskih Hrvata i istragu tog slucaja, kao i slucaja stadiona Iskra.
edinbug

#71 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by edinbug »

Posto sam Bugojanac, a ovdje je iznesešeno mnogo argumenata ali i dezinformacija, pokusacu objasniti hronologiju desavanja u Bugojnu od prvih visestranackih izbora pa do danas. Na prvim visestranackim izborima u Bugojnu je pobijedio HDZ ne zbog toga sto su Hrvati najmnogobrojniji narod, vec zato sto su Bosnjaci svoje glasove davali za SDA, MBO, SDP, Reformiste ...
Naravno vezivali su zastave kao i u drugim mjestima, obecavali med i mlijeko, a upravo je u Bugojnu tadasnji lider SDP Nijaz Durakovic izjavio prvi put, da ako nacionalisti pobijede, bice krvi do koljena, sto se i obistinilo nazalost.
Pocetak rata HVO je docekao daleko spremniji nego tadasnja TO, cak su mnogi Bosnjaci bili u HVO -u zbog love, bolje opreme i sl. Sa samim pocetkom rata glavna valuta je postala hr. kuna, HVO je kontrolirao vecinu privrednih subjekata od Slavka Rodica (namjenska industrija, Spedicija Bug. ...), pocele su prve prijetnje, ucjene, pa otmice, ovo pisem vec o kraju '92 i pocetku '93.
Moram napomenuti da niko ne spominje zlocin koji su ucinili HOS-ovci nad Srbima u naselju Cipuljic, i nakon protjerivanja su zapalili to prigradsko mjesto.
HVO je u Vrbanji pocinio zlocin, mahom nad civilima i to nisu cinile hrvatske jedinice iz Hrvatske ili Hercegovine, nego prve komsije, koji su bili u brigadi HVO -a Eugen Kvaternik, tacnije u specijalnoj jedinici pod nazivom "Garavi". Sam sukob je pokrenula Armija, jer je bilo pitanje dana, pa cak i sata kada ce to uciniti HVO, pa je napad bio najbolja odbrana.Kada su Ustase (namjerno pisem ovako, jer nisu svi Hrvati zlocinci), popusili, npr. u cisto hrvatskom selu Kandija pronadeno je 10000 mrtvackih kesa, za koga? Grad je gorio tih nekoliko dana, vodene su ulicne borbe. Brojcana prednost je bila na strani Armije, jer pored Bugojanaca veliki doprinos oslobodenju Bugojna dali su Donje Vakufljanj, Jajcani i mnogi drugi koji su izbjegli u Bugojno.
Cinjenica je da je postojao "logor" na stadionu Jaklic, cinjenica je da je nestalo 23 Hrvata, za vecinu se ne zna gdje su pobijeni. E sada sto je najzalosnije u toj prici. Bugojno je manje-vise Alija halalio jer Bugojno je odbranjeno ne po hijerarhijskoj taktici ili sl., nego su Bugojanci uzeli stvar u svoje ruke. Javna tajna je da je tadasnji vladar Bugojna iz reda bosnjackog naroda Dzevad Mlaco bio spakovao kofere za bijeg, ali zahvaljujuci pronicljivosti vojnih "lidera" to se nije desilo.
Negdje 1998 desava se prvi ozbiljniji povratak Hrvata u svoj grad, do tada je Bugojno bilo zatvoren grad za povratak sto je platilo sankcijama koje i danas-dan osjeca na svojoj kozi.Svake izbore do danas dobija SDA i formira vlast sa Strankom za BiH i HDZ-om. Najzalosnije je da postoji dogovor izmedu SDA i HDZ-a da se zlocini zataskaju, jer da ne bi odgovarale vođe iz tog doba, a porodice koje su izgubile svoje iz oba naroda, niko i ne pita, vec sa njima i dalje manipuliraju.Zamislite, glupost koje je uradilo bosnjacko rukovodstvo na celu sa Mlacom tada. Ona 23 Hrvata su zarobljeni, imenom i prezimenom su popisana imena od strane Crvenok kriza, i onda su nestali. Vec ako su odlucili smaknuti te ljude, zar onda nije bilo logicnije da se to uradi odmah, tj. prije dolaska Crvenog kriza.
Mi se mozemo ovdje prepucavati koliko hocemo, ali to ide u prilog samo ovim dvjema strankama jer svake izbore dobijaju na zastrasivanju, i onda poslije pobjede prave koalicije, a narod kao marva.
edinbug

#72 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by edinbug »

Prozor wrote:podrzavam iskop 13 posmrtnih ostataka ubijenih bugojanskih Hrvata i istragu tog slucaja, kao i slucaja stadiona Iskra.
Naravno, svako normalan to podrzava, samo ne pase glavonjama jer jedna istraga povlaci drugu i onda neko mora odgovarati, a ja taj nisam, vjerovatno nisi ni ti, nego zna se ko. Onaj ko je osmisljavao sve zlocine i naravno izvrsavao.Samo gdje su tu porodice nastradalih, njih niko i ne pita ni za sta.
Doda37

#73 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by Doda37 »

edinbug wrote:Posto sam Bugojanac, a ovdje je iznesešeno mnogo argumenata ali i dezinformacija, pokusacu objasniti hronologiju desavanja u Bugojnu od prvih visestranackih izbora pa do danas. Na prvim visestranackim izborima u Bugojnu je pobijedio HDZ ne zbog toga sto su Hrvati najmnogobrojniji narod, vec zato sto su Bosnjaci svoje glasove davali za SDA, MBO, SDP, Reformiste ...
Naravno vezivali su zastave kao i u drugim mjestima, obecavali med i mlijeko, a upravo je u Bugojnu tadasnji lider SDP Nijaz Durakovic izjavio prvi put, da ako nacionalisti pobijede, bice krvi do koljena, sto se i obistinilo nazalost.
Pocetak rata HVO je docekao daleko spremniji nego tadasnja TO, cak su mnogi Bosnjaci bili u HVO -u zbog love, bolje opreme i sl. Sa samim pocetkom rata glavna valuta je postala hr. kuna, HVO je kontrolirao vecinu privrednih subjekata od Slavka Rodica (namjenska industrija, Spedicija Bug. ...), pocele su prve prijetnje, ucjene, pa otmice, ovo pisem vec o kraju '92 i pocetku '93.
Moram napomenuti da niko ne spominje zlocin koji su ucinili HOS-ovci nad Srbima u naselju Cipuljic, i nakon protjerivanja su zapalili to prigradsko mjesto.
HVO je u Vrbanji pocinio zlocin, mahom nad civilima i to nisu cinile hrvatske jedinice iz Hrvatske ili Hercegovine, nego prve komsije, koji su bili u brigadi HVO -a Eugen Kvaternik, tacnije u specijalnoj jedinici pod nazivom "Garavi". Sam sukob je pokrenula Armija, jer je bilo pitanje dana, pa cak i sata kada ce to uciniti HVO, pa je napad bio najbolja odbrana.Kada su Ustase (namjerno pisem ovako, jer nisu svi Hrvati zlocinci), popusili, npr. u cisto hrvatskom selu Kandija pronadeno je 10000 mrtvackih kesa, za koga? Grad je gorio tih nekoliko dana, vodene su ulicne borbe. Brojcana prednost je bila na strani Armije, jer pored Bugojanaca veliki doprinos oslobodenju Bugojna dali su Donje Vakufljanj, Jajcani i mnogi drugi koji su izbjegli u Bugojno.
Cinjenica je da je postojao "logor" na stadionu Jaklic, cinjenica je da je nestalo 23 Hrvata, za vecinu se ne zna gdje su pobijeni. E sada sto je najzalosnije u toj prici. Bugojno je manje-vise Alija halalio jer Bugojno je odbranjeno ne po hijerarhijskoj taktici ili sl., nego su Bugojanci uzeli stvar u svoje ruke. Javna tajna je da je tadasnji vladar Bugojna iz reda bosnjackog naroda Dzevad Mlaco bio spakovao kofere za bijeg, ali zahvaljujuci pronicljivosti vojnih "lidera" to se nije desilo.
Negdje 1998 desava se prvi ozbiljniji povratak Hrvata u svoj grad, do tada je Bugojno bilo zatvoren grad za povratak sto je platilo sankcijama koje i danas-dan osjeca na svojoj kozi.Svake izbore do danas dobija SDA i formira vlast sa Strankom za BiH i HDZ-om. Najzalosnije je da postoji dogovor izmedu SDA i HDZ-a da se zlocini zataskaju, jer da ne bi odgovarale vođe iz tog doba, a porodice koje su izgubile svoje iz oba naroda, niko i ne pita, vec sa njima i dalje manipuliraju.Zamislite, glupost koje je uradilo bosnjacko rukovodstvo na celu sa Mlacom tada. Ona 23 Hrvata su zarobljeni, imenom i prezimenom su popisana imena od strane Crvenok kriza, i onda su nestali. Vec ako su odlucili smaknuti te ljude, zar onda nije bilo logicnije da se to uradi odmah, tj. prije dolaska Crvenog kriza.
Mi se mozemo ovdje prepucavati koliko hocemo, ali to ide u prilog samo ovim dvjema strankama jer svake izbore dobijaju na zastrasivanju, i onda poslije pobjede prave koalicije, a narod kao marva.
nebitno za pricu ali da te ispravim, kuna tada nije postojala, moze biti samo u pitanju HR dinar
edinbug

#74 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by edinbug »

Doda37 wrote:
edinbug wrote:Posto sam Bugojanac, a ovdje je iznesešeno mnogo argumenata ali i dezinformacija, pokusacu objasniti hronologiju desavanja u Bugojnu od prvih visestranackih izbora pa do danas. Na prvim visestranackim izborima u Bugojnu je pobijedio HDZ ne zbog toga sto su Hrvati najmnogobrojniji narod, vec zato sto su Bosnjaci svoje glasove davali za SDA, MBO, SDP, Reformiste ...
nebitno za pricu ali da te ispravim, kuna tada nije postojala, moze biti samo u pitanju HR dinar
izvinjavam se u pravu si.
cyprus

#75 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by cyprus »

Bože sačuvaj, ne znam koji mi se od dosadašnjih 72 posta na ovoj temi najviše gadi :-) :-) :-) .
Post Reply