PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

walkabout

#51 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by walkabout »

fishtrija wrote:E ja kad krenem k brdu sa svojom road Mondiom starom skoro 20 godina, nedavno restauriranom, na kojoj je prva brzina kao 15-ta na uobičajenom montiju, nema sjebade. Krv znoj i suze. I Iron Maiden. Pa kad srce radi na 180% kapaciteta, ne možete a da se ne osjećate živi...
:lol:

jesil to mene gledo nekad... :lol:
d2

#52 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by d2 »

fishtrija wrote:E ja kad krenem k brdu sa svojom road Mondiom starom skoro 20 godina, nedavno restauriranom, na kojoj je prva brzina kao 15-ta na uobičajenom montiju, nema sjebade. Krv znoj i suze. I Iron Maiden. Pa kad srce radi na 180% kapaciteta, ne možete a da se ne osjećate živi...
ja kad zadam RUN TO THE HILLS i naberem :)
munja

#53 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by munja »

e ljudi pomagajte...
hocu da uzmem i ja bic pa nez koji
Interesujume modeki Capriolo Anaconda i Capriolo Adrenalin
sta vi mislite
i koja je cijena tih modela
imal neko taj bic pa da mi kaze kako ga sluzi bilo bi suppEEEr :-D
unaprijed Hvala

i jos pitanje u kojoj je brzini najbolje ici uz brdo???
melac

#54 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by melac »

munja wrote:e ljudi pomagajte...
hocu da uzmem i ja bic pa nez koji
Interesujume modeki Capriolo Anaconda i Capriolo Adrenalin
sta vi mislite
i koja je cijena tih modela
imal neko taj bic pa da mi kaze kako ga sluzi bilo bi suppEEEr :-D
unaprijed Hvala

i jos pitanje u kojoj je brzini najbolje ici uz brdo???
Imaš stranicu http://www.mtb.ba na kojoj imaš dosta informacija o biciklizmu, a i imaš tu linkove za neke prodavaonice bicikala, ima jedna koja je ono najbolja i u kojoj će ti ljudi reći tačno što je za tebe, ono, ne šupljiraju da ti prodaju, već imaju u i znanje i iskustvo, i zaista će ti preporučiti nešto za tebe.
A najbolja brzina za voziti uz brdo, eh to ti je različito od bicikla do bicikla, i ustvari gleda se kadenca, a to ti je koliko okretaja praviš u minuti.
hakazvaka

#55 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by hakazvaka »

samo da uljetim :D
koje su mi prednosti disk kocnica ?
razlika u cijeni je 100 KM (GT Avalanche 3.0 2009 Disc i neDisc) (610 i 710 KM)

Dakle sta je fazon sa njima? jeftinije/skuplje za odrzavat od ovih v-brake ?
bez_ideje

#56 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by bez_ideje »

Evo da se i ja pohvalim svojim (kad vec ne mogu umjecem voznje :( ) :mrgreen:

Image

Za sad je super,jest da fakat treba jos 100 KM da se pokupuju svi dodaci
Ja kad sam bila u tom Ciklo centru ,najjeftiniji je bio oko 600 :-)
muz66

#57 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by muz66 »

hakazvaka wrote:samo da uljetim :D

Veca sminka, teze se ostete nego felga, ne prljaju se prilikom prolaska kroz blato/vodu te ti osiguravaju ravnomjerno kocenje uvijek. Za silu kocenja nisam siguran, jer sam ja svoje V-brake podesio tako da mene od 100 kg pri jacem stisku prednje kocnice digne metar u zrak...biciklo se doslovno ukopa u mjestu. Doduse, stavio sam Avid kocnice 8-)

Moja preporuka ti jeSpezialized ili Wheeler, imas kod Šentada centra Wheelerovu prodavnicu, imaju odlicnih bicikala...
zgembo_sa

#58 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by zgembo_sa »

Imas u osnovi dvije vrste disk kocnica, mehanicke i hidraulicke. Mehanicke su naravno dosta jeftinije, a zahtjevaju malo jaci pritisak rucica nego kod hidraulickih. Prednost u odnosu na obicne je sto bolje koce u losim vremenskim uslovima. Diskovi se nalaze blize osovinama, pa su time manje podlozni prljavstini i vlazi.

Ako neces nesto specijalno divljati van grada mislim da mozes slobodno ustedjeti tih 100 KM i kupiti si recimo za te pare brzinomjer i kacigu.
Epitop

#59 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by Epitop »

Ja sam uvijek za obične kočnice jer ovi diskovi da bi dobro funkcionisali moraju biti malo skuplji i to uzimaju ljudi koji su malo aktivniji u biciklizmu. Uzmi obične nečeš profulati nikako i kupi za razliku još neke opreme kao što ti je kolega objasnio. Sretno.
hakazvaka

#60 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by hakazvaka »

ok. hvala ;-)
hakazvaka

#61 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by hakazvaka »

muz66 wrote:

Veca sminka, teze se ostete nego felga, ne prljaju se prilikom prolaska kroz blato/vodu te ti osiguravaju ravnomjerno kocenje uvijek. Za silu kocenja nisam siguran, jer sam ja svoje V-brake podesio tako da mene od 100 kg pri jacem stisku prednje kocnice digne metar u zrak...biciklo se doslovno ukopa u mjestu. Doduse, stavio sam Avid kocnice 8-)

Moja preporuka ti jeSpezialized ili Wheeler, imas kod Šentada centra Wheelerovu prodavnicu, imaju odlicnih bicikala...
99% cu uzeti Avalanche..
vala te specifikacije diskova i nisu nesto da vrijede 100 maraka.. :D
valter.ba

#62 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by valter.ba »

edin_Basket wrote:nisam procito sve postovo al mi se cini da niko nije spomeno radnju "Prizma sport" na m.dvoru(zgrada gdje se snima viza za buducnost). Ima dobrih bike-ova i moze se kupiti dodatna oprema. 400-500 KM bike :thumbup: :run:
Preporuka: zaobici radnju u sirokom luku :zzzz: Pojma nemaju o biciklima! Kupio KHS mocnog izgleda i dobro platio ali stalno problemi :x Diskovi su mi strugali tako da sam uz brdo skapavao, odem u servis , kazu tako treba :?: :-x Ne mozes se sa seljakom raspravljati a ustimati diskove ne zna :x .
Ovi u Ciklocentru mozda i imaju najbolji izbor ali su mnogo,mnogo nadobudni i neshto mi glume shminku i avangardu zato nisam zelio da im ostavim lovu. Zdravo :)
kodak

#63 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by kodak »

Gdje mogu kupiti prosjecno biciklo po pristupacnoj cijeni? Meni ne treba nista specijalno - nikakvi diskovi i "duple felge" :-)

Imao sam sasvim obicno biciklo i koristio ga vise od deset godina bez ikakvih problema.... i fakat mi nije jasno zasto bicikla odjednom kostaju po 600 -700 km :run: :run:
osa

#64 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by osa »

integra-author, cca 2500 kuna, imam ga tri godine, prešao oko 3000 km, radi bez greške, odličan a cjena umjerena.
munja

#65 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by munja »

e dje se u sarajevu mogu kupit Alpina bicikli
ovaj Apache nije los
al nezznamgdje ima kupit
james_dean

#66 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by james_dean »

ja sebi kupio BMX, ko nekad :D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#67 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by Romeo 80 »

munja wrote:e dje se u sarajevu mogu kupit Alpina bicikli
ovaj Apache nije los
al nezznamgdje ima kupit
Ja sam prošle godine vidio Alpina bicikla u Sportlife-u kod tržnice! A mislim da ih se može naći i u Prizmi, samo raja izgleda imaju negativna iskustva s tom prodavnicom (Prizma)...
muz66

#68 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by muz66 »

Pored GT-a, Specializeda i mozda Meride ne vidim razloga za Alpinom...meni licno nisu nesto, a postavim danas slike svog bajka cim napravim par fotki :D
munja

#69 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by munja »

meni treba bic za 300-350 km sta mislite valjal Capriolo cobra i jesul vazni amortizeri
a Gdje ima kupit alpina
svidja mi se model Apacho
i gdje je ta prizma
hakazvaka

#70 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by hakazvaka »

munja wrote:meni treba bic za 300-350 km sta mislite valjal Capriolo cobra i jesul vazni amortizeri
a Gdje ima kupit alpina
svidja mi se model Apacho
i gdje je ta prizma
Capriolo su meni onako bas bezveze..
stalno im na servisu dole..
Romeo 80

#71 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by Romeo 80 »

Kad su bicikla u pitanju, ono na šta trebaš obratiti pažnju su komponente! To je najvažnije, marka bicikla je ipak sekundarna...
Isto kao i kod kompjutera, gledaš šta dobiješ za uloženi novac.

Ako nisi zahtjevan što se tiče upotrebe bicikla i uglavnom voziš po gradu, Capriolo ti je i više nego dovoljan. U toj cjenovnoj klasi koja te zanima bolje da nemaš zadnji amortizer i disk kočnice! S obzirom na cijenu može te samo zaboliti glava zbog nekvalitetne suspenzije koja brzo ode i onda moraš ići na servis bez potrebe.

PS: Prizma se nalazi u zgradi u kojoj se snimala serija Viza za budućnost, gore kod željezničke stanice... :)
muz66

#72 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by muz66 »

Romeo 80 wrote:Kad su bicikla u pitanju, ono na šta trebaš obratiti pažnju su komponente! To je najvažnije, marka bicikla je ipak sekundarna...
Isto kao i kod kompjutera, gledaš šta dobiješ za uloženi novac.

Ako nisi zahtjevan što se tiče upotrebe bicikla i uglavnom voziš po gradu, Capriolo ti je i više nego dovoljan. U toj cjenovnoj klasi koja te zanima bolje da nemaš zadnji amortizer i disk kočnice! S obzirom na cijenu može te samo zaboliti glava zbog nekvalitetne suspenzije koja brzo ode i onda moraš ići na servis bez potrebe.

PS: Prizma se nalazi u zgradi u kojoj se snimala serija Viza za budućnost, gore kod željezničke stanice... :)
Bravo Romeo :thumbup:

Bolje uzeti bicikl sa samo prednjim amortizerom(ali da je bar Dart2), umjesto zadnje suzpenzije(koja je u 90% bespotrebna) uzeti x-9 kao zamjenu za x-7 Sram komponente ili Altusa zamijeniti Deoreom :D Isto tako mi je smijesno bacanje para i trosenje snage kupovinom guma koje "mocno izgledaju". Jeste, super izgleda stvarno ona Tioga sa ripnama od centimetar i po, ali cemu? Staviti te gume na biciklo i vozati se Vislom je prava grehota. Ja nabacio Kenda Flame i rahat, odlicno drze podlogu a i ne trose se pretjerano, o usteti snage necu ni da pricam :D

P.S. Ovaj sto trazi za 350 KM...tanka nafaka, dodaj jos petobanku pa uzmi GT Agressora.
muz66

#73 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by muz66 »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Eto kako se od krntije napravi solidan bajk po vlastitom ukusu :D Sram komponente, zadnja i srednja masinica Sram 3.0, shifteri Sram SX-4, Truvativ X-Flow pogon...RMX felge, pih, avion :oops:
Romeo 80

#74 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by Romeo 80 »

Dobro si ovo sklepo! :D
Možeš li mi reći koliko si platio te Kenda Flame gume?
muz66

#75 Re: PREPORUKE ZA NOVI BICIKL ???

Post by muz66 »

19 KM ako se dobro sjecam, CikloCentar :D Odlicno sluze za sad, prezadovoljan sam...
Sto se tice bajka, moram popraviti sat(pukle mi one zice sto se vezu za digitalu) i sve ce biti tip-top :D
Locked