Pamtite li 04.05.1980.

Locked
Umjetnik a

#51 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Umjetnik a »

turban wrote:Ovako...
Da mi neko odgovori ko je Tito uistinu bio?
Ko ga je postavio i ko ga je napravio Titom?
Nije li malo cudno da je on pokusao od toliko naroda:
Srba,Hrvata,Slovenacva,Muslima,Madjara,Albanaca/Siptara te etnickih skupina napraviti jednu rasu-komunisticku rasu.
Nikada u istoriji ni ekonomski jacim drzavama nije poslo to za rukom
.Suluda avantura koja nas je kostala zamalo glave.Komunisticki sistem priznavao je samo Srbe i Hrvate kao narode.Ostali su se morali stopiti i iztopiti.Zato je izmisljenja Yu nacija?
Krleza je sedamdesetih stao na stranu Hrvatskih nacionalista.Krleza kao veliki Titin prijatelj.Zasto je on mogao vec tada odbaciti Yugoslovenstvo za sopstveni nacion?!Zasto je on mogao a ostali nisu?Krleza nije zaglavio na Goli Otok.U Bosni je bilo sasvim drukcije.Ako bi neki cinovnik Musliman(clan saveza Komunista)osunetio djete e onda je za istog sve zavrseno?!

Zasto je Tito izmislio onu krilaticu"cuvajmo bratstvo i jednistvo kao zjenicu oka".Od koga je trebalo cuvati to jedinstvo???Naravno znao je on da je to sve vjestacka tvorevina.

ovo crveno šta ti znači muslima i šiptara kad si već napisao albanaca

cjelokupni bold, a SSSR

drugo bold, istina
JMJ

#52 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by JMJ »

Evo, ukratko ,odgovor kojima nije jasno, i onima kojima se i ono sto je bilo cini kao da i nije:

SLAVA MU I HVALA, IPAK JE DRZAO CETNIKE I USTASE POD SVOJOM RUKOM, VISE OD 30 GODINA, I NIJE BIO SA NJIMA U KOALICIJI!
skorpija1S

#53 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

Ne dam na Tita i Zlatka. Basta.
Patron of Formello

#54 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Patron of Formello »

Image

Jedan je Tito i neka mu je vjecna slava i hvala.
skorpija1S

#55 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

Patron of Formello wrote:Image

Jedan je Tito i neka mu je vjecna slava i hvala.
Slava mu. Uzgred-stavio si,bar za mene,najljepsu Titovu sliku.
omar little

#56 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by omar little »

Srba,Hrvata,Slovenacva,Muslima,Madjara,Albanaca/Siptara te etnickih skupina napraviti jednu rasu-komunisticku rasu.
Nikada u istoriji ni ekonomski jacim drzavama nije poslo to za rukom.Suluda avantura koja nas je kostala zamalo glave.Komunisticki sistem priznavao je samo Srbe i Hrvate kao narode.Ostali su se morali stopiti i iztopiti.Zato je izmisljenja Yu nacija?
Krleza je sedamdesetih stao na stranu Hrvatskih nacionalista.Krleza kao veliki Titin prijatelj.Zasto je on mogao vec tada odbaciti Yugoslovenstvo za sopstveni nacion?!Zasto je on mogao a ostali nisu?Krleza nije zaglavio na Goli Otok.U Bosni je bilo sasvim drukcije.Ako bi neki cinovnik Musliman(clan saveza Komunista)osunetio djete e onda je za istog sve zavrseno?!

Zasto je Tito izmislio onu krilaticu"cuvajmo bratstvo i jednistvo kao zjenicu oka".Od koga je trebalo cuvati to jedinstvo???Naravno znao je on da je to sve vjestacka tvorevina.
Mogu li te ja nesto pitati, bez losih namjera, samo me zanima? Da li si ti ikada u zivotu citao istorijske knjige o nasoj zemlji, o Titu, II svjetskom ratu? Napisane od strane nasih ljudi ili stranaca nije bitno? Da li si ti ikada citao razlicite prikaze i studije nase zemlje (politicke, ekonomske itd), uporedio razlicita gledista i opise istih dogadjaja od strane razlicitih ljudi? Ono, jesi se obrazovao na temu? Ali ne samo iz neke desnicarske literature?
Moje misljenje o Titu danas je ,naravno, drukcije od onog koje sam imala kad mi je bilo 7 ili 15 godina, ali sam citala k'o sumanuta da bih mogla sama donijeti zakljucke i formirati vlastiti stav o tako utjecajnoj figuri.
skorpija1S

#57 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

omar little wrote:
Nikada u istoriji ni ekonomski jacim drzavama nije poslo to za rukom.Suluda avantura koja nas je kostala zamalo glave.Komunisticki sistem priznavao je samo Srbe i Hrvate kao narode.Ostali su se morali stopiti i iztopiti.Zato je izmisljenja Yu nacija?

Mogu li te ja nesto pitati, bez losih namjera, samo me zanima? Da li si ti ikada u zivotu citao istorijske knjige o nasoj zemlji, o Titu, II svjetskom ratu? Napisane od strane nasih ljudi ili stranaca nije bitno? Da li si ti ikada citao razlicite prikaze i studije nase zemlje (politicke, ekonomske itd), uporedio razlicita gledista i opise istih dogadjaja od strane razlicitih ljudi? Ono, jesi se obrazovao na temu? Ali ne samo iz neke desnicarske literature?
Moje misljenje o Titu danas je ,naravno, drukcije od onog koje sam imala kad mi je bilo 7 ili 15 godina, ali sam citala k'o sumanuta da bih mogla sama donijeti zakljucke i formirati vlastiti stav o tako utjecajnoj figuri.

Bravo! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
popajic

#58 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by popajic »

@turban,
Tito je insistirao na bratstvu i jedinstvu jer je znao kakva se zmijska legla kriju u nasem narodu-nacionalizmi.I bio je u pravu.
Ti nacionalizmi su rusili i ubijali moje Sarajevo kao i tvoju Srebrenicu.I ne smiruju se.Oni opstaju na nesrecama drugih.Tito se borio protiv tog zla,danasnji "politicari" na njemu opstaju.
Ja nemam nikakve veze sa komunizmom niti ga prizivam.Ali ako bih mogao da biram izabrao bih sve drugo osim ovako nacionalno podijeljene BiH,mrznje,genocida,revanshizma,religije do grla u politici i nadasve sebicnih,primitivnih ali lukavih "politicara" koji ne jebu narod ni za suhu sljivu.
Kad to imam pred ocima,a imam svakodnevno,onda pomislim:dragi Tito,sta ovo bi sa Bosnom i njenim ljudima?
turban

#59 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by turban »

Da pojasnim.
Ideja socijalizma mi nije strana,cak sta vise... :)
Medjutim ne mozemo zanemariti cinjenice koje stoje a u vezi Tita i Yugoslavije.Citavo vrjeme Yugoslavije i zajedinistva izbijale su nacionalisticke snage na vidjelo.Liberali u Srbiji te Hrvatsko proljece ''71,Albansko pitanje itd.Ne znam kome je ikada moglo pasti na pamet da se sa toliko razlicitosti i krvi koja se prolila u drugom svr(cetnici,ustase,partizani) da, se stvara jedna YU nacija.Pa naprosto to ni teoretski nije bilo izvodljivo.
ninili

#60 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by ninili »

Ljudi, otisli ste sa teme. Tema je sjecate li se 04.05.1980? Ja se ne sjecam tog datuma jer nisam jos bila rodjena, ali sjecam se 04.05.1986 kad sam sa tatom upalila sirenu u Sarajevu u 15:05. Nikad necu zaboraviti taj dan i bila sam ponosna sto sam imala tu cast. Bilo mi je krivo sto se nisam rodila u njegovo doba, a pogotovo sada, jer moje kasno djetinjstvo nije ni blizu onoga sto su imali moji roditelji.
Vodenjak

#61 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Vodenjak »

turban wrote:Da pojasnim.
Medjutim ne mozemo zanemariti cinjenice koje stoje a u vezi Tita i Yugoslavije.Citavo vrjeme Yugoslavije i zajedinistva izbijale su nacionalisticke snage na vidjelo.Liberali u Srbiji te Hrvatsko proljece ''71,Albansko pitanje itd.Ne znam kome je ikada moglo pasti na pamet da se sa toliko razlicitosti i krvi koja se prolila u drugom svr(cetnici,ustase,partizani) da, se stvara jedna YU nacija.Pa naprosto to ni teoretski nije bilo izvodljivo.
Zaboravi socijalizam, zaboravi komunizam, zaboravi imperijalizam i kapitalizam!
Zaboravi sve moguce ideologije i odi na http://www.titoville.com!
Pogledaj tamo slike zemalja u koje je putovao predsjednik drzave u kojoj smo rodjeni.
Pogledaj najznacajnije ljude 20. vijeka kako su ga docekivali i kako ih je docekivao.
Probaj onda da shvatis, i ti i ostali, da se u liku Broza nije krio nikakav svetac vec drzavnik, covjek koji je Jugoslaviju, a onda sve nas nacinio dobrodoslim u svakom kutku svijeta.
Probaj da shvatis da nas je ucinio ponosnim, gordim, vaznim.
Danas smo bijednici koji ili lutamo od nemila do nedraga bez obzira, bili u svojoj zemlji ili bilo gdje u svijetu i pokusavamo da objasnimo svima ono sto ni sami ne razumijemo: Zasto i kako smo prokockali sve ono sto nam je Broz ostavio u amanet!

Babo ostavi babovinu sinovima koji je poslije toga propiju i procerdaju pa ja nikad ne cuh da je neko zbog toga babu kritikovao!
Samo mi, nezreli i nedorasli odgovornosti da svoje zivote u svoje ruke uzmemo trazimo krivce po Evropi i svijetu a onda, da sve to lijepo zacinimo, hraknemo onako svojski i pljunemo na Broza i na sve ono sto su nasi ocevi skoro pola vijeka gradili!
E vala, i neka smo prosli kako jesmo.
Drugo nismo ni zasluzili! :(
skorpija1S

#62 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

Vodenjak wrote:
Zaboravi socijalizam, zaboravi komunizam, zaboravi imperijalizam i kapitalizam!
Zaboravi sve moguce ideologije i odi na http://www.titoville.com!
Pogledaj tamo slike zemalja u koje je putovao predsjednik drzave u kojoj smo rodjeni.
Pogledaj najznacajnije ljude 20. vijeka kako su ga docekivali i kako ih je docekivao.
Probaj onda da shvatis, i ti i ostali, da se u liku Broza nije krio nikakav svetac vec drzavnik, covjek koji je Jugoslaviju, a onda sve nas nacinio dobrodoslim u svakom kutku svijeta.
Probaj da shvatis da nas je ucinio ponosnim, gordim, vaznim.
Danas smo bijednici koji ili lutamo od nemila do nedraga bez obzira, bili u svojoj zemlji ili bilo gdje u svijetu i pokusavamo da objasnimo svima ono sto ni sami ne razumijemo: Zasto i kako smo prokockali sve ono sto nam je Broz ostavio u amanet!

Babo ostavi babovinu sinovima koji je poslije toga propiju i procerdaju pa ja nikad ne cuh da je neko zbog toga babu kritikovao!
Samo mi, nezreli i nedorasli odgovornosti da svoje zivote u svoje ruke uzmemo trazimo krivce po Evropi i svijetu a onda, da sve to lijepo zacinimo, hraknemo onako svojski i pljunemo na Broza i na sve ono sto su nasi ocevi skoro pola vijeka gradili!
E vala, i neka smo prosli kako jesmo.
Drugo nismo ni zasluzili! :(

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
MA DAJ...

#63 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by MA DAJ... »

Mislim da je bilo izvodljivo,ali hajde sad da ne ulazimo u to...a ko nas je sastavio,opet Tito sa saveznickim odobravanjem za to...i jos nesto,da li znas da je Titu davana i Albanija u tom periodu,da ude u sastav Jugoslavije kao jedna republika,sto je on to odbio?
Ivy

#64 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Ivy »

U prvim godinama poslijeratnog perioda najviše radnih akcija je vezano za izgradnju pruga:
- Brcko - Banovici (1. V- 7. XI 1946.) u duzini od 90 km uz ucešce 62 268 omladinaca.
- Šamac – Sarajevo (1. IV – 15. XI 1947.) u duzini od 242 km sa 217 234 omladinaca.
- Doboj –Banja Luka (1. III – 20 XII 1951.) u duzini od 90 km sa više od 87 000 mladih.
- Nikšic - Titograd (1. I1947. - 13. VII 1948.) sa 53 km gradi je 30.000 omladinaca,
- U Sloveniji se gradi pruga izmedju Perserja i Borovnice u duzini od 11 km
- Na podrucju Kosova gradi se pruga Goleš - Belacevac (12 km)
- Gradacac - Modrica (15 km)
- Sezane i Dutovlja (7 km)
- Kucevo - Brodice (16 km)
- Puracic - Doboj (42 km)
Uz ove pruge izgradjeno je i 5 pionirskih pruga: u Beogradu (6,6 km), u Zagrebu (7 km), Ljubljani (4 km), Sarajevu (7 km) i u Skoplju (5,5 km).
Cijelo vrijeme izgradnje pruga brigadiri su imali na umu parolu sa otvaranja prve pruge Brcko – Banovici: «Mi gradimo prugu – pruga gradi nas!»
U tom periodu omladina radi i na izgradnji velikih industrijskih objekata:
- Tvornica teških alatnih mašina «Ivo Lola Ribar» u Zeljezniku, (20. IV 1947. do pocetka 1948.) u radu ucestvuje 15.566 brigadira, Tvornica hidraulicnih uredjaja i parnih kotlova u Zitnjaku kod Zagreba
- Tvornica za prehrambenu i kemijsku industriju «Jedinstvo» u Zitnjaku
- Tvornica za proizvodnju odlivaka iz tempera iz sivog liva «Titan» u Kamniku
- Tvornica magnezijskih opeka, današnji «Magnohrom» kod KraIjeva
- Hemijski kombinat u Vitkovicima kod Gorazda (1950-1951)
- Tvornica «Maglic» i «Sutjeska» (lesonit ploce) u Foci (1950. -
- Tvornica tekstila «Raška» u Novom Pazaru 1951. - 1953.
- Tvornica kablova «Moša Pijade» u Svetozarevu 1952.
- Tvornica camota u Arandjelovcu i Mladenovcu
- Tvornica «Krušik» u Valjevu
- Zeljezara Zenica (1948 - 1953.)
- Valjaonica bakra u Sevojnu (1950 - 1952.)
- Zeljezara Nikšic, gdje radovi pocinju 1951. godine

Mladi u periodu obnove naše zemlje rade i na izgradnji velikih hidrocentrala:
- Hidrocentrala Jablanica (1947 - 1954.)
- Hidrocentrala Mavrovo, ucestvuje 37.000 brigadira (1948- 1952)
- Hidrocentrala Zvornik (1950 - 1955)
- Sistem hidrocentrala na Vlasini (1950 - 1955)
- Hidrocentrala Vinodol (1950 - 1954, a centrala je proradila 1955. godine)
Treba zazmirit na oba oka i oglusit se na oba uha pa ne sjecati se ovoga? Dobro je Vodenjak rekao, kad se poseres na ono sto su ti i babo i dedo i mama i nana i familija gradili generacijama, onda bolje ni ne zasluzujes!
jeza u ledja

#65 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by jeza u ledja »

Dajte ljudi man'te se nostalgije.

Bilo pa proslo. Iz danasnje perspektive cijeli taj period mi se cini kao utopija, sto ona jeste i bila. Kao kad trosis kredite koje nemas pa te jednog dana pukne po glavi (a to se bukvalno i desilo).

Kad se sve sabere i oduzme, za mene to je protraceno vrijeme i jedna velika velika greska, jer nismo naucili nista i dovelo nas je nigdje, na celu sa tim Titom.
rajvosa^

#66 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by rajvosa^ »

jeza u ledja wrote:Dajte ljudi man'te se nostalgije.

Bilo pa proslo. Iz danasnje perspektive cijeli taj period mi se cini kao utopija, sto ona jeste i bila. Kao kad trosis kredite koje nemas pa te jednog dana pukne po glavi (a to se bukvalno i desilo).

Kad se sve sabere i oduzme, za mene to je protraceno vrijeme i jedna velika velika greska, jer nismo naucili nista i dovelo nas je nigdje, na celu sa tim Titom.
Ja bih rado mijenjao to tvoje protraceno vrijeme za ovo trenutno...jer ne vidim nikakav napredak u blizoj buducnosti. Nisam Tito nostalgicar, al ovo sto je sad a i pogleda na buducnost...eh ono protraceno vrijeme mi se cini nekako primamljivo.
skorpija1S

#67 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

Vidimo se pred Marsalkom. :-D
frakson

#68 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by frakson »

Najkrvaviji diktatori 20-tog stoljeæa

Diktator
Ideologija
Država
Razdoblje
Broj žrtava
u mil.

Josef V. Staljin
komunist
SSSR
1929 – 53
42,67

Mao Tse Tung
komunist
Kina
1923 – 76
37,83

Adolf Hitler
fašist
Njemaèka
1933 – 45
20,95

Chang Kai Shek
fašist
Kina
1921 – 48
10,21

Vladimir I. Lenjin
komunist
SSSR
1917 – 24
4,02

Tojo Hideki
fašist
Japan
1937 – 45
3,99

Pol Pot
komunist
Kambodža
1968 – 87
2,40

Yahya Khan
militarist
Pakistan
1971
1,50

Josip Broz Tito komunist
Jugoslavija
1941 – 87
1,17

nemoj me branit nit cuvat matere ti
jeza u ledja

#69 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by jeza u ledja »

rajvosa^ wrote:
jeza u ledja wrote:Dajte ljudi man'te se nostalgije.

Ja bih rado mijenjao to tvoje protraceno vrijeme za ovo trenutno...jer ne vidim nikakav napredak u blizoj buducnosti. Nisam Tito nostalgicar, al ovo sto je sad a i pogleda na buducnost...eh ono protraceno vrijeme mi se cini nekako primamljivo.
Pa i ja bi rado mijenjao da sam umro prije nego sto cu dozivjet devedesete. Ha jel. Isto tako umro bi ne znajuci kakvu propast u amanet djeci ostavljam. Taman ko Tito. :D

Mislim, ne meres tako razmisljati. Jugoslavija i komunjare su cherali svoje bez razmisljanja sta ce biti sutra. Zaduzili se u kreditima zbog kojih smo dobili inflaciju u osamdesetim. Ali sto je najbitnije komunjare su drzale nacionaliste na lancu, ali ne samo one radikalne, nego i one mnogo brojnije, umjerene, obicne ljude koje su zbog nedostatka demokracije ekstremi uspjeli radikalizovati da bi nas doveli u situaciju u kojoj smo bili 89-e. Ekonomija u krahu, komunizam propada, nacionalisti se ustaju iz svojih jazbina (Kanade, Australije... :D), a sve zbog 45 godina komunizma, koji je, sada je to vec jasno, unaprijed bio predodredjen na propast. Planska ekonomija i jednopartijski sistem, bljak. Komunizam je samo jos jedno zlo, kao i ovaj nacionalisticki fasizam koji danas cvjeta. Jedan drugim se hrane. Evo i dan danas, SDP ne moze nista napraviti jer se previse ljudi sjeca tog komunizma, a poistovjecuju isti sa SDPom, koji nije ucinio dovoljno da se od istog ogradi (to je moja njima najveca zamjerka).
Druge zemlje Evrope su imale 45 godina da se otarase fasizma i komunizma, da se uhvate rada i slobodne ekonomije, da zive od svojih ruku. Nikakve revolucije, ORA-e, horuk sistem, samo marljivi rad. I evo danas jedna Grcka, Portugal, Spanija, Italija, Irska, Finska..., koji su svi (cijela zemlja ili njen veci dio) bili nerazvijena bijeda 1945-e kao i mi gdje su oni, a gdje smo mi?
I sta onda mi svi Titovi 'pioniri' i 'omladinci' danas imamo od njegovog komunizma? Sta?

Jeste, sve je on radio super, bio dobar sa svakim, dobijao pomoc od svakoga, ali to je sve bilo 'drzi vodu dok majstori ne odu' (da ne kazem 'drzi vodu dok Marsal ne umre' :-? ).

Razlika je u tome sto vi neki ovdje hvalite njega 'jer je drzao nacionaliste na lancu', a ja upravo ga osudjujem jer je to radio, jer ja vjerujem u demokratiju i vjerujem da se radikalni nacionalista u 45 godina moze promjeniti u umjerenog desnicara, jer se takvi primjeri vide sirom Evrope - Sinn Fein, Baski, talijanski komunisti, njemacki fasisti, grcki desnicari...svi su se oni u tih 45 godina primirili jer su demokratskim putem usli u 'mainstream'. Kod nas to nije moglo, i zato smo tu gdje jesmo.
Fair Life

#70 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Fair Life »

Jeza...

Grci su se igrali demokratije prije 3000 godina.

Nas je obisla renesansa, obisla burzoaska revolucija... Nas je obislo sve osim jarma.

A od volova nije se moglo napraviti nista.
I kad im skines jarmove moras paziti da ne odu u zijan ili se pobodu.

Dok su drugi proizvodili automobile i prekookeanske brodove... mi smo proizvodili plugove.

Volovi se ponovo pozelili brazde...

Treba ih pustiti nek' oru.
jeza u ledja

#71 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by jeza u ledja »

Fair Life wrote:Jeza...

Grci su se igrali demokratije prije 3000 godina.

Nas je obisla renesansa, obisla burzoaska revolucija... Nas je obislo sve osim jarma.

A od volova nije se moglo napraviti nista.
I kad im skines jarmove moras paziti da ne odu u zijan ili se pobodu.

Dok su drugi proizvodili automobile i prekookeanske brodove... mi smo proizvodili plugove.

Volovi se ponovo pozelili brazde...

Treba ih pustiti nek' oru.
Pa eto imas Irsku, sta je Irska bila, prkno da izvines. A sta je sad? Ma moglo je drukcije, moglo je i bez Jugoslavije, a pogotovo bez komunista. Al eto. To je vec neka mozda druga tema.
Fair Life

#72 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Fair Life »

Ircima je krenulo nadavno... Bas kad smo se mi poceli strmoglavljivati.

Irci zaposljavaju pola miliona Poljaka, a mi nismo sposobni toliko zaposliti svojih.

Poljaci tek sad izlaze vani, a mi ??

Mi smo izlazili prije 40 godina... A danas ? (... kad nema Tita i, kako ti kazes, komunista.)

Odlutasmo...
skorpija1S

#73 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

Fair Life wrote:Ircima je krenulo nadavno... Bas kad smo se mi poceli strmoglavljivati.

Irci zaposljavaju pola miliona Poljaka, a mi nismo sposobni toliko zaposliti svojih.

Poljaci tek sad izlaze vani, a mi ??

Mi smo izlazili prije 40 godina... A danas ? (... kad nema Tita i, kako ti kazes, komunista.)

Odlutasmo...

jefferson

#74 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by jefferson »

skorpija1S

#75 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

Locked