350 km hodzi za dzenazu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vjesticanametli

#51 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by vjesticanametli »

hoĐŽa i forumasi :lol:
Maraschino

#52 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Maraschino »

nedimx wrote:A sta ako ja umrem ovdje na forumu, ko snosi troskove?

maratonci u pocasnom krugu :lol: :lol:
Bosanac sa dna kace

#53 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Bosanac sa dna kace »

duplo_golo wrote:Te sedmine,četrdestnice,godina smrti,to su samo izmišljotine koje su izmislile hodže da bi imali dodatnih prihoda.Nigdje u islamskim knjigama ne piše da je to obaveza.Obavezan si da propisno sahraniš mejta i da mu ti lično proučiš ja'sin i fatihu.To su tvoje jedine obaveze prema mejtu.
...i to kad kazes odma te vhbijom proglase, samo sto te na lomaci ne spale
milivoje

#54 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by milivoje »

Biznis, ba...k'o i sve drugo.
'Os-ne's jest'...do tebe je.
'Os-ne's pit'...do tebe je.
Al' ces umrijet prije il' kasnije (ja se nadam kasnije) :lol:

Btw, najveca ironija zivota je to sto se iz njega niko nije ziv izvukao.
:lol: :lol: :lol: :lol:

I onda to postaje administrativno-tehnicko pitanje:
1. dokumentacija
2. racuni (npr: IZ)
3. racuni (opet -ali ovaj put je d.o.o. u pitanju: http://www.medzlis-sa.ba/content/view/15/33/ )
4. racuni (i opet- ali za pokopno mjesto i odrzavanje istoga)
5. hodža (na kaHHVVu)
6. bule (na kaHHVVu)

Suma sumarum: sto vise placas clanarinu to ti je krajnja uplata porodice manja
Obzirom da je neki i neplacaju- konacni troskovi budu i cca 2000 (bez hodže)

Zato zivimo svi duuuuuuuuuuuuuuuugoooooooooooooooooooooooo, placajmo sto vise...da nam najmiliji ne dobiju po ushima.
nedimx

#55 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

Jos malo panestalo. Cjenovnik se svaki dan mijenja pa tako pozurite.

Za studente je popust s tim da moraju sve dati u roku i donjeti Index, naravno!
shalaedin

#56 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by shalaedin »

Puno je to para samo za hodzinu pojavu na dzenazi , dzenazu i ono sto prouci nakon sto se mejt smjesti u kabur i zagrne zemljom. Hodza jedino moze da uzme pare ako gasuli covjeka nakon njegove smrti i to samo ako mu je to jedini posao koji radi. Ostalo je klasicni lopovluk jer svako ko zna da klanja dzenazu moze da je i predvodi. A ono ucenje nakon sto se mejt zagrne niko ziv ne bi trebao da naplati, ako je covjek uopste. Na dzenazu se neide radi toga sto ce ti to neko platiti, vec radi toga da se doticni isprati na nacin koji dolikuje muslimanima. Ispade najbolje da mi to sve samo obavljamo, inace ce nas hodzice odradi sa kozom kad neko nama mio umre. Skup put do Kabura. :)
mojgrad

#57 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by mojgrad »

Nedavno je jedan moj clan familije umro i mogu samo reci, da nije placao preko 30 godina clanarinu i ostale kerefeke za dzenazu mi (ostala familija) bi dobili racun od oko 2000 KM. Ozbiljno pocinjem razmisljati da se i ja uclanim jer ne zelim (kad dodje do toga) da svoju porodicu 'uvalim' u dugove. Mislim da je nekih 20tak ili 30tak maraka godisnje, sto je stvarno nista u odnosu koliko mozemo pomoci nasima da ne placaju bar za to.
nedimx

#58 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

ja da sam na tvom mjestu ja bi saceko. mozda bude sudnji dan pa dzaba platis
bosan

#59 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by bosan »

Hajde ba sta kukate a da li vam je punica ili svekrva umrla , dobio bi hodza i stotku na kahvu :D :D
LongDong

#60 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by LongDong »

Ne znam znate li vic:
Dos'o lik hodzi i pita posto je da mu prouci jas'in.
Kaze hodza cener.
Pita ovaj mozel za peticu?
Moze, al nece valjat kurcu!!! :D :D :D
Sensei

#61 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Sensei »

...
Last edited by Sensei on 25/05/2019 18:24, edited 1 time in total.
Qler

#62 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Qler »

Meni je dedo umro u septembru i na kraju dzenaze meni su dali koverte da dam hodzama, jedan fakat nije htio da uzme, a drugi, desnom rukom odguruje i govori ne treba a lijevom siri, otvara desni dzep.. e sekunda, ali bukvalno sekunda mu je falila da ga spucam nogom da mu se pluca za kicmu zalijepe. ako mi ima ista gore od licemjerja, i jos hodza, fol vjera. poslije dedine smrti vise ne vjerujem ni doktorima ni hodzama, sto se mene tice sa njima sam zavrsio, doktor samo kao prijeka potreba, a hodza mi ne treba, da mi nesto on soli o vjeri a on je prvi iz temelja krsi.
Bosanac sa dna kace

#63 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

zato hodze i jesu protiv vhbija i bilo kakvog ''narusavanja tradicije''......
vala treba organizovat jos jednu IZ, da im bude konkurencija, pa kome opanci a kome obojci
lolita_xx

#64 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by lolita_xx »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=45069

evo vec se pricalo o tome da je i umrijeti prekupo :-)
Bosanac sa dna kace

#65 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

lolita_xx wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=45069

ja trazio i ope nisam mogo iskopat ovu temu...
spreca

#66 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by spreca »

CLIO wrote:
nedimx wrote:Cuj obecaj, druze moj ako mu obecas i slazes, natovarice se na porodicu. Gledajuci iz nase perspektive kad umres nemas pojma ni o cemu, ali zato imaju porodica. Osim sto te zale, zale i novcanik ;)
Pa porodica nek kaze:
Zajebo nas, reko nam da su pare na banci, mi pitali nista nema, a i mi nemamo, nego hodza ti kad umres rascisti to sa njim,to ti je najbolje. :dance:

:lol: :lol: :thumbup:
skorpija1S

#67 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by skorpija1S »

Pise se KM,a na km.
lolita_xx

#68 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by lolita_xx »

Bosanac sa dna kace wrote:
lolita_xx wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=45069

ja trazio i ope nisam mogo iskopat ovu temu...
ma nemas ti moje oko :D
emra_a

#69 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by emra_a »

Pomalo glupa tema,kome se ne svidja ne mora ni da placa,ko koga tjera da organizira islamski pokop? eto imas ateisticki brate,puno jeftinije...ima i krscanski,takodjer jefitniiji od islamskog.Bujrum sirok put i izbor

Moj djed je preselio nedavno,bio je komunista...i ateisticku sahranu je zbog toga imao.Da je bio musliman normalno da bi bio hodza tu i sve sto ide uz to,i nebi mi bilo zao dati koliko god treba,jer hvala Bogu imam uslove za to.Pomalo mi i je neukusno da se ljudi zale na to,,pa zaboga umro ti je rod a ne pas.A licno sam clanica IZ-e i placam redovno tu clanarinu,.kad preselim(nedaj Boze :mrgreen:) samo ce se platiti malo nesto
emra_a

#70 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by emra_a »

Bosanac sa dna kace wrote:zato hodze i jesu protiv vhbija i bilo kakvog ''narusavanja tradicije''......
vala treba organizovat jos jednu IZ, da im bude konkurencija, pa kome opanci a kome obojci
narod sve vise pocinje da vjeruje njima.Vjeruj pouzdano znam da se hodze unutar IZ pravo brinu,,jer ljudi koji dodju "tobe" i pocnu praktikovati islam u 90% slucajeva to ucine na vehabijski nacin
tempora

#71 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by tempora »

zeno, "firma" Bakije, mi je slucajno malo vise poznata, nego mozda ostatku ucesnika u diskusiji. Nije bas da sve ulazi u clanarinu, a pocesto je ljudima nejasno sto to ulazi u tu clanarinu kada je upitanju pokop. E sad, nesto je do pisanih, a nesto do nepisanih pravila sto pokopnih drustava, sto naroda.
E sada, sta to recimo Bakije podrazumijevaju pod clanarinom i sta ona u momentu smrti znaci za onoga ko je clanarinu placao, vrlo je diskutabilno, ako nista nejasno.Mozda neko bude pametniji pa na osnovu istoga objasni. Cjenovnik bakijskih usluga podrazumijeva crtice a ne iznose : http://www.bakije.com/cjenovnik.htm dok recimo ukop za EU ima jasan cjenovnik !?

A narod je vec odavno od pokopa napravio parodiju i u njih slio sav svoj kic i malodusnost zivljenja.
Posto je ovdje u temi situacija apsolutno nejasna, sumnjam da ce neko pravilno moci odgovoriti na postavljeno pitanje. Znaci sve su naklapanja. A zasigurno je bitno razluciti sto je to volja naroda i sta to ona podrazumijeva -a pod istim podrazumijevam rodbinu koja se nadmece u tabutima, cefinima, kilometarskim tevhidima, placanjem bulama, hodzama , postavljanju rucaka..........pa jos samo fali, da se i koja ljuta drmne i cirkus je kompletan.
Stoga, prije no sto pocnete urlati, psovati i ispoljavati frustracije, zapitajte se, sta ste kao buduci rahmetlija ostavili u amanet rodbini da rijesi vas pokop i sta ste sami bili voljni dati vjerskim sluzbenicima. Pa da onda opletemo po istima. Nisu oni bas tako daleko od nas samih.Oni su nasa slika i prilika. :oops:
Bosanac sa dna kace

#72 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

emra_a wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:zato hodze i jesu protiv vhbija i bilo kakvog ''narusavanja tradicije''......
narod sve vise pocinje da vjeruje njima.Vjeruj pouzdano znam da se hodze unutar IZ pravo brinu,,jer ljudi koji dodju "tobe" i pocnu praktikovati islam u 90% slucajeva to ucine na vehabijski nacin
pa ja, reko ti dodju im konkurencija najveca,
ne, ti ljudi koji se okrenu vjeri ne ucine to na vhbijski nacin, ne 90% njih, mozda jena dobar borj al ne bas tolko, eh sad jel problem je sto to definisu te hodzusije pa ispadne 90% vhbije..ne i vhbijsko ucenje nije u svakom pogledu pogresno.... :skoljka:
IBM

#73 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by IBM »

cudo, zar ima neko na sa-x ko ce se sahraniti po islamskim propisima :D
alama, dosli tobe? :D
lolita_xx

#74 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by lolita_xx »

IBM wrote:cudo, zar ima neko na sa-x ko ce se sahraniti po islamskim propisima :D
:lol: :lol: :lol:
Bosanac sa dna kace

#75 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

IBM wrote:cudo, zar ima neko na sa-x ko ce se sahraniti po islamskim propisima :D
u svakom zitu ima kukolja
Post Reply