Ne mijesaj babe i zabe... To nije problem religije vec sljedbenika! Nebitno koje religije! Sve to sto pises nijedna religija ne propisuje, ali ih izopace nenormalni nazovi vjernici koji cine ludosti misleci da je u to ime! Jedno je religija drugo njene pristase! A zbog cega se tako nazivaju... Ni sama ne znam!jeza u ledja wrote:shalaedin wrote:Mislim da Jevreji, Krscani i Muslimani imaju mnostvo dodirnih tacaka u pogledu vjere, ali i razlika i te razlike ne treba koristiti radi raspaljivanja mrznje medju njima.
A ipak, te razlike su vec nekoliko hiljada godina iskoristavane kao izgovor za tlacenje i ubijanje drugih i drukcijih, desetine, ako ne i stotine miliona ljudi je ubijeno radi tih razlika.
I onda se postavlja logicko pitanje - kakva je korist od organizovane religije?
Kakva je na primjer korist od organizovane religije ako ce to neko vrlo lako iskoristiti da te vrijedja, i ako ces pak zbog toga moci biti toliko uvrijedjen da si u stanju nauditi ili ubiti nekoga treceg?
Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
- metal_rules_cura
#51 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
- krivorijek
Sto se tice baba i zaba: da nije bilo religije, ne bi bilo ni sljedbenika. Dakle prvo baba, a zatim zaba.metal_rules_cura wrote:Ne mijesaj babe i zabe... To nije problem religije vec sljedbenika! Nebitno koje religije! Sve to sto pises nijedna religija ne propisuje, ali ih izopace nenormalni nazovi vjernici koji cine ludosti misleci da je u to ime! Jedno je religija drugo njene pristase! A zbog cega se tako nazivaju... Ni sama ne znam!jeza u ledja wrote:shalaedin wrote:Mislim da Jevreji, Krscani i Muslimani imaju mnostvo dodirnih tacaka u pogledu vjere, ali i razlika i te razlike ne treba koristiti radi raspaljivanja mrznje medju njima.
A ipak, te razlike su vec nekoliko hiljada godina iskoristavane kao izgovor za tlacenje i ubijanje drugih i drukcijih, desetine, ako ne i stotine miliona ljudi je ubijeno radi tih razlika.
I onda se postavlja logicko pitanje - kakva je korist od organizovane religije?
Kakva je na primjer korist od organizovane religije ako ce to neko vrlo lako iskoristiti da te vrijedja, i ako ces pak zbog toga moci biti toliko uvrijedjen da si u stanju nauditi ili ubiti nekoga treceg?
Ovo smo culi vec milion puta: religija je ok, samo ovi sto je zloupotrebljavaju su bezze. Medutim niko nema smislen odgovor na pitanje: pa kako je moguce da tih zlocestih maloumnih zloupotrebitelja religije je bilo uvijek puno kroz istoriju, a ni danas ih nema nesto puno manje?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#53 Re:
krivorijek wrote:jeza u ledja wrote:Sto se tice baba i zaba: da nije bilo religije, ne bi bilo ni sljedbenika. Dakle prvo baba, a zatim zaba.shalaedin wrote:
Ne mijesaj babe i zabe... To nije problem religije vec sljedbenika! Nebitno koje religije! Sve to sto pises nijedna religija ne propisuje, ali ih izopace nenormalni nazovi vjernici koji cine ludosti misleci da je u to ime! Jedno je religija drugo njene pristase! A zbog cega se tako nazivaju... Ni sama ne znam!
Ovo smo culi vec milion puta: religija je ok, samo ovi sto je zloupotrebljavaju su bezze. Medutim niko nema smislen odgovor na pitanje: pa kako je moguce da tih zlocestih maloumnih zloupotrebitelja religije je bilo uvijek puno kroz istoriju, a ni danas ih nema nesto puno manje?
Odgovor možeš naći u sociologiji hbga ,bit će ih uvijek.
Nema tu zloupotrebe religije,to je izvrtanje teza bez rješenja,zato ti se i čini da nema smislenog odgovora prijatelju.Postoji zlo,koje religija imenuje kao osobu,neko drugi opet kao nešto drugo,ali postoji.Njegovo postojanje ne možemo relativizirati ni sa hiljadu katedri filozofije,kao što ni njegovo razjašnjenje pak,ni religija ne može do kraja pružiti ,sa hiljadu katedri teologije.
Na koncu ostajemo mi sami sa našim djelima i savješću,kako je god shvatali,koja nam je uvijek glas opomene.Nema vjere u Boga u onome koji čini zlo,on ju je izgubio onog momenta kad je krenuo da ga učini.Nema cilja koji je dovoljno svet da se zbog njega ubije neko,posebno ako je proklamovan od nekog političkog vođe ,ili svećenika posebno.
Savjest,njegovana i čuvana od nerazumnosti,je najbolji pokazatelj ponašanja u djelovanju.I nikakva umnost ni vještina,ni mudrost ni katedra,da ponovim,ne mogu opravdati nikakvo zlo.Vjerovao ili ne,čovjek je pojedinac,stvorenje vrijedno života i poštovanja po svaku cijenu,i svako omalovažavanje,podsmijeh i grubost ga udaljavaju od njegove veličine kao,neki vjeruju stvorenog,neki opet evoluiranog,bića.
-
SmislovS
#54 Re: Re:
Komentar u cijelosti vrijedan paznje, a za nase prilike itekako aktuelan.dr.gog wrote:
( . . . )
Odgovor možeš naći u sociologiji hbga ,bit će ih uvijek.
Nema tu zloupotrebe religije,to je izvrtanje teza bez rješenja,zato ti se i čini da nema smislenog odgovora prijatelju.Postoji zlo,koje religija imenuje kao osobu,neko drugi opet kao nešto drugo,ali postoji.Njegovo postojanje ne možemo relativizirati ni sa hiljadu katedri filozofije,kao što ni njegovo razjašnjenje pak,ni religija ne može do kraja pružiti ,sa hiljadu katedri teologije.
Na koncu ostajemo mi sami sa našim djelima i savješću,kako je god shvatali,koja nam je uvijek glas opomene.Nema vjere u Boga u onome koji čini zlo,on ju je izgubio onog momenta kad je krenuo da ga učini.Nema cilja koji je dovoljno svet da se zbog njega ubije neko,posebno ako je proklamovan od nekog političkog vođe ,ili svećenika posebno.
Savjest,njegovana i čuvana od nerazumnosti,je najbolji pokazatelj ponašanja u djelovanju.I nikakva umnost ni vještina,ni mudrost ni katedra,da ponovim,ne mogu opravdati nikakvo zlo.Vjerovao ili ne,čovjek je pojedinac,stvorenje vrijedno života i poštovanja po svaku cijenu,i svako omalovažavanje,podsmijeh i grubost ga udaljavaju od njegove veličine kao,neki vjeruju stvorenog,neki opet evoluiranog,bića.
-
shalaedin
#55 Re: Re:
krivorijek wrote:jeza u ledja wrote:Sto se tice baba i zaba: da nije bilo religije, ne bi bilo ni sljedbenika. Dakle prvo baba, a zatim zaba.shalaedin wrote:
Ne mijesaj babe i zabe... To nije problem religije vec sljedbenika! Nebitno koje religije! Sve to sto pises nijedna religija ne propisuje, ali ih izopace nenormalni nazovi vjernici koji cine ludosti misleci da je u to ime! Jedno je religija drugo njene pristase! A zbog cega se tako nazivaju... Ni sama ne znam!
Svako ucenje se moze zloubotrijebiti zbog vlastite dobiti... dok se neko raspravlja oko religije, neko tom raspravom skrece paznju sa svoga lopovluka.
Sad cu vam ispricati jednu pricu:
Prije 1400 godina pojavila se danas jedna od najvitalnijih vjera...ona kao i njene dvije prethodnice propagirale su cistocu, forma posljednje Bozije knjige je ostala ista sve do danas, ali njena su tumacenja i sljedbenici ucinili da se ta vjera i knjiga iz koje je proistakla danas nazivaju u pojedinim krugovima ljudi kao fasisticka, a njeni sljedbenici nazivaju fundamentalistima.
Kako je jedinstveno tumacenje vjere dobijalo druge oblike i kako su njeni sljedbenici djelili i kvarili?
Posto su neprijatelji te religije uvidjeli da ljudi ne mogu iskriviti istinitost knjige iz koje je vjera njihova proistekla odlucili su da iskrive njeno tumacenje. Vremenom su medju tim ljudima koji su bili jedinstveni ubacivale krtice, koje su unosila nova tumacenja vjere i mjesali je sa istinskom. Znali su da je tim ljudima prece jedinstvo, pa su znali da to nece izazvati trenutne sukobe, ali da ce ih vremenom podijeliti i uciniti slabijima. Kada je ubijen treci vladar u carstvu, pocinje prva velika podijela medju sljedbenicima ove vjere...poslje su krtice koristile slabost u njihovom carstvu i pravili sekte za sektom. Tada su sljedbenici tih sekti bili malobrojni, ali danas te sekte imaju vise milijunske sljedbenike mada neke imaju veze sa tom vjerom (njihova ucenja ne izlaze iz okvira vjere) a neke ne, ali se prikazuju kao takve (njihova ucenja nisu u okvirima vjere iako imaju njen predznak) ... Na kraju se zakon koji su oni smatrali savrsenim i bozanskim, zamjenio ljudskim, njihova jedinstvena zemlja podijelila na pedesetak drzava koje njeni tadasnji neprijatelji, a i sadasnji izrabljuju. Sada se njeni sljedbenici bore sami sa sobom, dok im drugi otimaju njihova prirodna bogatstva.
Gdje god su ljudi zivjeli skupa pa makar i 50 godina, a poslje se podijelili. Ubacene su krtice koje su ih zavadile. Masa je povodljiva, pametni je koriste da bi stekli svoje interese preko njih. Zamislimo se samo nad nasom sudbinom tj. Bosne i Hercegovine i naroda na njenom podruciju i vidjecete da se o sudbini ove zemlje vise razgovaralo iza zatvorenih vrata i kovali planovi kako ce se jedan narod kojima je ova zemlja majka stoljecima podijeliti i zavaditi koristeci njihove razlike. Na kraju njen je narod izgubio, a mnoge su krtice dobile. Oni koji su joj zeljeli dobro, ocuvanje i jedinstvo, diskreditirani su, protjerani, ubijeni i zatrani. Od nekada slobodnih ljudi koji nisu patili od diskriminacije postali smo ljudima koji diskriminiraju i bivaju svakim danom sve vece zrtve manipulacije.
-
shalaedin
#56 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
Onaj koji najvise tvrdi da je slobodan, taj je idealan rob manipulacije... 
-
shalaedin
#57 Re: Re:
Znate li onu dobru staru poslovicu:
I dzavo citira odlomke biblije kada mu zatrebaju...
- metal_rules_cura
#58 Re: Re:
Dobrashalaedin wrote:Znate li onu dobru staru poslovicu:
I dzavo citira odlomke biblije kada mu zatrebaju...
- mofo33
#59 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
ah sto me savrseno boli dali je isus bio plod silovanja ili obicne hebacine?
bio ili ne bio
sta nam to mijenja u zivotu?
bio ili ne bio
- metal_rules_cura
#60 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
A sta ti mijenja u zivotu 99% price koja potekne iz tvojih i bilo cijih usta tokom zivota?
- mofo33
#61 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
to ti meni ili samoj sebi?metal_rules_cura wrote:A sta ti mijenja u zivotu 99% price koja potekne iz tvojih i bilo cijih usta tokom zivota?
- vox-populi
#62 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
Hm. Eto sad se neki nasli uvrijedjeni jer neko snima film o necemu. Ja zaista ne znam zasto se vjernici uvijek moraju dokazivati da su vjernici i burno reagovati na svakoga ko bilo sta kaze ili uradi protiv vjere. Kome se to dokazuju? Ako sam ja vjernik, uopste me ne zanima sta ce neko reci o mojoj vjeri, iz moje perspektive, ako je neko nesto lose rekao o vjeri gorice u paklu i zavrsena prica. Ali ne, bolje da je reagujem i kazem nesto pa ce svi znati da sam ja ono bas pravi vjernik. Jos ako uz to mogu spaliti koju zastavu pred ambasadom, jos bolje.
Ne znam kada ce ljudi da shvate da religija nije nesto sto svako mora da prihvati. Nije obavezujuca ustavom. Bar ne u BiH. Dakle, ja je ne moram prihvatiti (jos uvijek imam BH pasos). Iz toga slijedi da se ne moram ponasati u skladu sa religijskim preporukama i obicajima. Eh sad, ako ja javno kazem da ne vjerujem u boga i da je religija nista drugo do jedna fina izmisljena prica, bruka raje nasrne na mene i kaze da ih ja vrijedjam. Nije mi jasno kako ih vrijedjam. Samo kazem svoje misljenje. Ja njima ne govorim da oni vrijedjaju moju inteligenciju kada kazu da bog postoji. Ja njima ostavljam pravo da kazu takvo nesto. Neko je gore citirao povelju o ljudskim pravima. Odlicno. To je ono sto je dio ustava BiH. I dok god je to tako, ja imam pravo da kazem da bog ne postoji, ili da je Isus plod silovanja. I niko se ne bi trebao naci uvrijedjenim.
A za negativne, fasisticke komentare o Holandiji, pretpostavljam da su ih napisali korisnici koji su najdalje do Makarske dobacili. Prvo posjeti pa onda komentarisi.
Ne znam kada ce ljudi da shvate da religija nije nesto sto svako mora da prihvati. Nije obavezujuca ustavom. Bar ne u BiH. Dakle, ja je ne moram prihvatiti (jos uvijek imam BH pasos). Iz toga slijedi da se ne moram ponasati u skladu sa religijskim preporukama i obicajima. Eh sad, ako ja javno kazem da ne vjerujem u boga i da je religija nista drugo do jedna fina izmisljena prica, bruka raje nasrne na mene i kaze da ih ja vrijedjam. Nije mi jasno kako ih vrijedjam. Samo kazem svoje misljenje. Ja njima ne govorim da oni vrijedjaju moju inteligenciju kada kazu da bog postoji. Ja njima ostavljam pravo da kazu takvo nesto. Neko je gore citirao povelju o ljudskim pravima. Odlicno. To je ono sto je dio ustava BiH. I dok god je to tako, ja imam pravo da kazem da bog ne postoji, ili da je Isus plod silovanja. I niko se ne bi trebao naci uvrijedjenim.
A za negativne, fasisticke komentare o Holandiji, pretpostavljam da su ih napisali korisnici koji su najdalje do Makarske dobacili. Prvo posjeti pa onda komentarisi.
- tranquil
#63 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
Svaki film o Isusu koji ga prikazuje kao razapetog božijeg sina nije po volji npr. muslimanima koji gledaju drugačije na Isusa. Niti je "Pod zastavom Muhameda" po volji hrišćanima, jer prikazuje drugačiji poredak svemira u odnosu na njihov.
Sada čovjek nudi treće mišljenje, i šta sada, treba mu zapušiti usta samo zato što njegovo mišljenje ne podržava niti jedna velika religija ? Ma hajde.
A ovo čak nije ni provokacija, svi ste poletili da pljujete prije nego što ste čuli detalje niti znate kako će film da izgleda u konačnoj verziji. Ako mislite da je provokacija, i da je sramota i ružno biti dijete nastalo činom silovanja, molim vas da pogledate "Grbavicu".
Sada čovjek nudi treće mišljenje, i šta sada, treba mu zapušiti usta samo zato što njegovo mišljenje ne podržava niti jedna velika religija ? Ma hajde.
A ovo čak nije ni provokacija, svi ste poletili da pljujete prije nego što ste čuli detalje niti znate kako će film da izgleda u konačnoj verziji. Ako mislite da je provokacija, i da je sramota i ružno biti dijete nastalo činom silovanja, molim vas da pogledate "Grbavicu".
- metal_rules_cura
#64 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
mofo33 wrote:to ti meni ili samoj sebi?metal_rules_cura wrote:A sta ti mijenja u zivotu 99% price koja potekne iz tvojih i bilo cijih usta tokom zivota?
-
BRCAK27
#65 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
Boze sačuvaj koje bogohuljenje ,,ma rekao sam ja da je Nederland zemlja grijeha,,Egstakfirulah!!! 
-
kijameta
#66 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja
Potpisujem.vox-populi wrote:Hm. Eto sad se neki nasli uvrijedjeni jer neko snima film o necemu. Ja zaista ne znam zasto se vjernici uvijek moraju dokazivati da su vjernici i burno reagovati na svakoga ko bilo sta kaze ili uradi protiv vjere. Kome se to dokazuju? Ako sam ja vjernik, uopste me ne zanima sta ce neko reci o mojoj vjeri, iz moje perspektive, ako je neko nesto lose rekao o vjeri gorice u paklu i zavrsena prica. Ali ne, bolje da je reagujem i kazem nesto pa ce svi znati da sam ja ono bas pravi vjernik. Jos ako uz to mogu spaliti koju zastavu pred ambasadom, jos bolje.
Nema nista totalitarnije od vjernika ovih monoteistickih religija. Uzas,pravi.