Potrošnja benzinaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
atko

#51 Re: Potrošnja benzinaca

Post by atko »

Kad dodjes do rezerve to jest do paljenja lapmpice imas jos nekih 5 l, a posto ja tankam na prvoj cizi do rezrve to je jos nekih 10 l, a tankam oko 30-32 litra obicno, znaci sve ukupno oko 45-47 litara ;). Svakako nije poenta u zapremini rezervoara, govorim da ja imam neki ustaljeni interval tankanja i da je primjetno poskuplljenje koje svakako nema veze sa zdravim razumom nego sa americkom politikom nabijanja cijena.

Dakle samo prije dvije godine i sada kad usporedis cijene razlika je nenormalna... svejedno je dali moj auto trosi 6 na otvorenom i 9 po gradu kada mi niko ne garantuje da se cijena goriva nece udvostruciti ili utrostruciti za narednih par godina ;)

@amrica, jesi li ti prije clia vozala bijelog R5 ? :)
amrica

#52 Re: Potrošnja benzinaca

Post by amrica »

ne, crvenog. A prije Clia sam vozala Golfa 2, neko vrijeme sam imala obadva.
Jasno mi je sta hoces da kazes, vezano za potrosnju, ali nekako mi bas mali rezervoar koji se moze napuniti za 55-65 KM. U tog mog starog R5 prije mnogooo godina moglo stati 50 KM, odem na more, vozam se dole, vratim se ovamo i opet se vozikam, i tek onda napunim rezervoar.
atko

#53 Re: Potrošnja benzinaca

Post by atko »

Pa da natankas totalno prazan rezevora od nekih 45-47 litara sad ti treba preko 90 KM :run:
Vozio sam i ja R5... kutija koja ne staje... pod uslovom da je sve sa kablovima ok :D kad je kisno, vlazno i hladno jutro, slobodno ne prilazi i ne pokusavaj verglati :D i uz svo duzno postovanje, francusku udobnost itd itd ... predjem ja na vw :D
beco

#54 Re: Potrošnja benzinaca

Post by beco »

2 Amrici
Mislim da danasnja kola i nisi toliko osjetljiva jer gledaj kod clia mog crveno polje okretaja cak i ne pocinje na 6000 obrtaja, te ja mislim da ces ga visi pokvariti ako naspes neko smece od goriva. A haj da vas pitam koliko vam je po board kompjuteru prosjecna brzina u SA, meni je 17km/H i nikako preko toga
zlatan01

#55 Re: Potrošnja benzinaca

Post by zlatan01 »

Lesli Eldridž wrote:Pa gotovo da i troše isto. Pitao sam i taksiste i upoređivao šta kažu. Nema bitne razlike. Sa većim dizelašima bogami potroše i više nego oni sa manjim benzincima. Eto pitao ja jednog koji taxira sa accentom 1,4 benzinac. Po gradu troši oko 8 l/100km. Drugi mi rekao sa fabiom 1,9 tdi i 110.000 km da i ljeti potroši po 10l/100km. E sad vozi on mene i samo prva, druga. Rekoh ma može on i u trećuj , četvrtoj. On kod suda u drugoj brzini kaže ne može, evo vidi sad u treću i odmah ću u drugu ubaciti. Eee care kontam ja, ja bih već gledao da iz treće u četvrtu ubacim, a on u drugu. I sad kaže puno mu troši. Pa mora kad ne zna da vozi. Što viši stepen prenosa, manja je potrošnja. Znači sve je do vozača, pa tako i onaj sa accentom benzinac i pređenih 320.000 km (živa istina, crveni accent) troši manje od onog taxiste i škodom fabiom, karavan, dizel i 110.000 km. Pa vi sad vidite kako vozite i kolika vam je potrošnja. Ko zna da vozi može skoro prepoloviti potrošnju. :D
Ranije je bila i tema o stedljivoj voznji. Ja sam siguran da je moguce ustediti bez problema 10% pa i vise ako se vozi pazljivo, a moze se i rasuti i vise ako se ne pazi. Motori sa druge strane su poboljsani, tako da rad na niskim obrtajima nije vise stetan kao kod starijih motora. Mislim da si u pravu, malo osjecaja za rad motora i prebacivati sto ranije (ali naravno ne prerano) u visi stepen prenosa.
Lesli Eldridž

#56 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

beco wrote:2 Amrici
Mislim da danasnja kola i nisi toliko osjetljiva jer gledaj kod clia mog crveno polje okretaja cak i ne pocinje na 6000 obrtaja, te ja mislim da ces ga visi pokvariti ako naspes neko smece od goriva. A haj da vas pitam koliko vam je po board kompjuteru prosjecna brzina u SA, meni je 17km/H i nikako preko toga
Sve do crvenog je ok, ali za trenutak. Normalno je da se tada motor više opterećuje. Ja sipam gorivo na ini ili na hifi i nisam imao problema.
johntra

#57 Re: Potrošnja benzinaca

Post by johntra »

CLIO wrote:
dast wrote:Imam Fiata 1.2 16 V (82 KS) i u gradu nece preci 8 litara bezolovnog...
Jes* kad mu sipas 6,5 litara
haj Clio i Mahalac objasnite vašu teoriju, pa da tako ne vjerujete čovjeku...
sabanss

#58 Re: Potrošnja benzinaca

Post by sabanss »

johntra wrote:
CLIO wrote:
dast wrote:Imam Fiata 1.2 16 V (82 KS) i u gradu nece preci 8 litara bezolovnog...
Rijetko koji dizel ce trositi ispod 8 gradske voznje (haj recimo 7.5), benzinac - nema sanse. Osim ako se gradskom voznjom ne racuna vecer oko 9:30 kada uhvatim zeleni val i vozim petom na 2000 obrtaja, samo sto tada trosi 5.5 a ne 8...
johntra

#59 Re: Potrošnja benzinaca

Post by johntra »

kako ba neće, 1, 2 8v troši sedam, tako da je potpuno normalno da verzija 16v troši osam....
CLIO

#60 Re: Potrošnja benzinaca

Post by CLIO »

johntra wrote:
CLIO wrote:
Ja sam se samo malo salio :thumbup: .
Znas ono: Moj auto trosi samo 20 KM uvijek toliko tocim.
A malo mi to dodje smijesno kad obicni "vozaci" testiraju potrosnju (svi dodju do razlicitih rezultata).
Nekako mi to na polovnim autima nije bas pravo mjerenje. Valjda imaju strucni ljude koji to testiraju,
sto se moze vidjeti u auto testovima pa onda uprediti i vidjeti da je to u par deka.
Mislim da plovnjaci mogu imati razlicite rezultate zavisi koliko je auto "izlaufano". (moje misljenje naravno)
sabanss

#61 Re: Potrošnja benzinaca

Post by sabanss »

johntra wrote:kako ba neće, 1, 2 8v troši sedam, tako da je potpuno normalno da verzija 16v troši osam....
Govoris li o gradskoj ili kombinovanoj voznji? Meni je gradska voznja odlazak na posao ujutro u 7:45 a povratak u 16 kada je treca plafon. Vecernju voznju gradom kada uhvatis zeleni val, vec sam rekao da ne racunam u gradsku voznju.
ninja-san

#62 Re: Potrošnja benzinaca

Post by ninja-san »

Ipak ne stoji tvrdnja da se na fabricki deklariranu potrosnju treba nesto puno dodavati, mozda 5% jer ni oni odavno vise ne testiraju na valjcima vec u stvarnim uvjetima ali boljim nego nase ceste.

Sto se tice mog Forda , potrosnja se doista krece u deklariranim tvornickim vrijednostima.

I ja sam bio skeptican prema tome u stilu "ma gdje ce toliko trosit, to su oni samo napisali". To je vazilo nekada u vrijeme karburatorskih motora, kad je auto u fabrickom stanju maximalno 1. godinu i sve se rastima.

Danas se situacija sa potrosnjom u autima godista iza 2000. uglavnom i krece u zadanim parametrima.
neki

#63 Re: Potrošnja benzinaca

Post by neki »

CLIO wrote:
neki wrote:
bamby_tz wrote:potrosnja kod benzinca ti je kao i kod dizelasa ako malo jace pritiskas gas brdo itd tako da sa 1,9 sdi motorom po gradu nema sanse ispod 7 litara ko drugacije kaze laze
Svasta :-) :-) potrosnja kod dizela kao i kod benzinca :-) :-)
Ja vec 6 godina vozim golf 3 1.9 sdi i ni po najgoroj zimi po gradu potrosnja nije isla vise od 6,5 litara. Ljeti po gradu ne prelazi 5,5. Sa zadnjim punjenjem od 50 KM presao sam 400 km sve po gradu pa ti izracunaj :P
Zato si potrosio na rezervne dijelove i servis zato ti dodje isto.
Kakve to veze ima?
Osim onoga sto se mora mijenjati u normalnim intervalima(ulje, filteri, remen i sl) za tih 6 godina promijenio sam kineticki zglob (50km), prekidac zmigavaca (40km) i zadnje amortizere (cini mi se po 45km). Da i jednom su mi varili rupu na auspuhu :-)
Mahalac

#64 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Mahalac »

johntra wrote:
CLIO wrote:
Ja se navozio auta sto svojih sto sluzbenih tako da kad ovo cujem o potrosnji benzinaca u gradu ispod 10l :shock: , blago receno povraca mi se.
Pa taj zimi dok ga upalis i do prvog semafora potrosi 2l, pa taman bio onaj trocilindras. A jos i da kazem cim ti njega stalno mjeris i testiras vrijeme je da uzmes dizela :D
Lesli Eldridž

#65 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Šta li si ti vozio? I šta li si radio tim autima? Ja ti ne bih dao da u moje auto uđeš ni kao suputnik.
:D
johntra

#66 Re: Potrošnja benzinaca

Post by johntra »

Mahalac wrote: Ja se navozio auta sto svojih sto sluzbenih tako da kad ovo cujem o potrosnji benzinaca u gradu ispod 10l :shock: , blago receno povraca mi se.
Pa taj zimi dok ga upalis i do prvog semafora potrosi 2l, pa taman bio onaj trocilindras. A jos i da kazem cim ti njega stalno mjeris i testiras vrijeme je da uzmes dizela :D
ma to što si ti vozio su poluraspadnute kante...kako ba možeš tvrditi takve stvari kad pojma nemaš izgleda..ču fol novi bnezinac od 80 ili 70 KS da troši deset po gradu...niđe veze...

i odgovor za Sabana...da, mjerim gradsku vožnju upravo kao ti, znači plafon treća u gradu i gužva...evo recimo neki dan sam na testu imao novog 500 sa motorom 1,2 8v i po gradu taj auto neće da uzme više od 7,5, a u to ubrajam i dvodnevno kreni-stani od po sat vremena na relaciji Blažuj-Mostarsko raskršće....
madner

#67 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Mah, sve zavisi od toga šta se podrazumjeva pod gradskom vožnjom. Neko ko ide od Vojničkog do Pofalića, po mogučnosti izvani špice, može sasvim ležerno i sa velikim benzincom imati manje od 10l.

Ko opet vozi sa Mahmutovca do Ciglana...
Lesli Eldridž

#68 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Gradska vožnja je kad se vozi po gradu. :D Od punjenja do punjenja rezervoara se može izračunati koliki je prosjek, ako se nema kompjutera u autu. Po većoj gužvi je i potrošnja veća.
madner

#69 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:Gradska vožnja je kad se vozi po gradu. :D Od punjenja do punjenja rezervoara se može izračunati koliki je prosjek, ako se nema kompjutera u autu. Po većoj gužvi je i potrošnja veća.
Sarajevo nije grad, ko je vidio grad po brdu.

Gužvi ima svugdje, brda puno manje. :D
Lesli Eldridž

#70 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:
Lesli Eldridž wrote:Gradska vožnja je kad se vozi po gradu. :D Od punjenja do punjenja rezervoara se može izračunati koliki je prosjek, ako se nema kompjutera u autu. Po većoj gužvi je i potrošnja veća.

Ma da kad ide nizbrdo onda voziš po gradu. :-) Onda ti voziš po selu, pa onda imamo i seosku potrošnju :lol: :lol: :lol: Bolan ne bio, zato se i mjeri prosječna potrošnja. 8-)
Citizen-X

#71 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Citizen-X »

Mitsubishi Sigma 3.0V6 - 180KS

Stari i jako ugladjen teskas. Prelijepa limuzina.

Uglavnom lagan na gasu - sto zbog zagadjivanja sto zbog potrosnje i para. A i prestao sam da divljam vec poodavno.

16L grad
80-90 km/h - spustio na 6L

"Gladim" koliko god moze da se smanji potrosnja - ali "gradsku" tesko pa i nemoguce spustiti.
madner

#72 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:
madner wrote:

Ma da kad ide nizbrdo onda voziš po gradu. :-) Onda ti voziš po selu, pa onda imamo i seosku potrošnju :lol: :lol: :lol: Bolan ne bio, zato se i mjeri prosječna potrošnja. 8-)
Da napravimo test sa istim autom po Beogradu, Zagrebu i Sarajevu? Hoćel biti iste?
Lesli Eldridž

#73 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Citizen-X wrote:Mitsubishi Sigma 3.0V6

16L grad

"Gladim" koliko god moze da se smanji potrosnja - ali "gradsku" tesko pa i nemoguce spustiti.
Probaj voziti u što višoj brzini. Mjenjač ima dosta stepeni prenosa. Motor je veliki, pa je i normalno da više troši. Ako je automatik i ne možeš sam birati brzine, onda brate polako, sa malo gasa i malo naglih kočenja. Vožnja stani-kreni uz nagli start i kočenje povećav i potrošnju.
Lesli Eldridž

#74 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Sa istim vozačem i sličnim uvjetima hoće, naravno. Ali ako je u Sarajevu gužva na izlazu iz grada i stojiš 4 sahata u koloni, a ne makneš, biće veća potrošnja nego u Zagrebu ili Beogradu gdje nema radova na zapadnom prilazu grdu, kao kod nas. Zato se i uzima prosjek.
madner

#75 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:
Citizen-X wrote:Mitsubishi Sigma 3.0V6

16L grad

Probaj voziti u što višoj brzini. Mjenjač ima dosta stepeni prenosa. Motor je veliki, pa je i normalno da više troši. Ako je automatik i ne možeš sam birati brzine, onda brate polako, sa malo gasa i malo naglih kočenja. Vožnja stani-kreni uz nagli start i kočenje povećav i potrošnju.
Skrati vrijeme ubrzavanja, tj, slobodno 2/3 gasa stisni do željene brzine.
Post Reply