http://users.skynet.be/orbus/osvrt07.htm wrote:Borba za vjeru umjesto borba za Bosnu
Polemike "Glas BiH u Svedskoj" avgust 1993.
Postovani F. Santicu svojim crticama "Iskre naivnosti i neznanja" objavljenim u cetvrtom broju ovog lista, osvrnuo sam se na tri dogadjaja koja imaju istu ili slicnu politicku poruku a stetna su po stanje Bosne i njenog naroda danas. (Nebuloze Muhameda Cengica u Stokholmu, dio tvog kazivanja u prethodnom broju ovog lista i vapaji "mirovnjaka" za mir).
Nisam se obracao tebi vec pisao o losijoj strani teksta. Svakako ja ne vjerujem da sam u pravu, ja sumnjam i tragam za cinjenicama.
Sa vise paznje sam procitao tvoj tekst "Hod po mukama bosanskog jezika" i uz dosta interesantnih teza koje si apostrofirao i uz moju raniju primjedbu na njega, mislim da su mu pogrsene ili mozda samo djelimicno tacne teze.
1.
Bilo bi dobro razluciti pojam naroda i nacije. Ukoliko neuocimo da su nacije prostorno-ekonomske kategorije a naglasavamo njihovu kulturoloku dimenziju doci cemo do zakljucka o kom Ti govori.
Da budem jos jasniji, za mene ne postoji nacija Bosanski Muslimani ili samo ono "Muslimani" (ocekujem da ce Ajanovic, predpostavljam da on vodi nepotpisanu rubriku "Rijecnik zloupotreba" mada se ne potpisuje, kao i neke druge koje potpisuju drugi F.F. ili B.H. osvrnuti i na tu kovanicu koja je alibi za unistavanje naroda i drzave Bosne).
Bosanski muslimani su kulturoloska pojava, nastali u osvajackom pohodu turske imperije. Nametanje tog imena narodu Bosne i Hercegovine koji je postojao kao prostorna, kulturna i svaka druga kategorija prije dolaska Turske je podvala onih koji njegovu sudbinu zele vezati uz sudbinu porazenog osvajaca. Tu je zlosutnost transformacije imena naroda od Bosanac, preko bosanski muslimani, bosanski katolici, bosanski jevreji i bosanski pravoslavci te kasnije bosanski Muslimani, bosanski Hrvati, bosanski Srbi i na kraju Muslimani, Hrvati, Srbi. Uocavate svu silinu i srpskohrvatsku politicku podvalu.
Nije rijec o igri velikim i malim slovima, vec zamjeni kulturnih kategorija prostornim. Poenta je da Bosanci nestaju ali se katolicanstvo i pravoslavlje, kao duhovne kategorije spustaju sa neba na prostor i postaju Hrvatstvo i Srpstvo. Muslimani ostaju duhovna kategorija samo im se kasnije dodaje pocast velikog "M". U toj nesreci i podloj igri trebalo je da i oni ucestvuju, to se u dobrom dijelu i desilo.
2.
Bosanci (posebno Muslimani) su imali mnogo razloga da se poslije protjerivanja turskog osvajaca prvi razracunaju sa ostavtinom tog osvajanja. Iz prostog razloga to su oni okupacijom najvise izgubili (sopstvenu i originalnu religiju, svoje pismo po njima nazvano "bosancica", kulturu, tradiciju, obicaje, dio teritorije, sopstvenu drzavu, svog kralja kog su im Turci ubili i dr.) Bez obzira to se za vrijeme turskog osvajanja zahvaljujuci narodnoj mudrosti dio toga uspjeli, ali samo dio, i sacuvati u drugom obliku ili formi. (U proslom broju Glasa u spomenutom Ajanovicevom rjecniku pise o dimenziji nesrece turskog osvajaca po Bosnu i Bosanca.
"Dok oni, Bosanci, ucvrscuju i jacaju tursko carstvo. Turci na njihovu zemlju Bosnu naseljavaju Srbe)
I ti citiras Dositeja Obradovica, ali ga ne razumijes. I Dositej je vjerovao da ce Bosanci iznova prigrliti pradjedovsku bogumilsku vjeru
"Nakon sto se Turci vrate u svoj vilajet, odakle su i proizasli. Bosanci ce ostati Bosnjaci i bice sto su i njihovi stari bili - ni istocne ni zapadne vjere."Zar je on mogao vjerovati da ce dio njih, vodjen vjerskim sluzbenicima, prigrliti nametnutu vjeru osvajaca i braniti je kao sopstvenu? Ili su je mozda zadrzali, kao sto su i ranije cuvali bogumilstvo, najvise iz protesta prema susjedima pokazujuci da nisu kao i oni ? Mozda !?
3.
Teza po kojoj su Bosanci dobrovoljno primili islam kao svoju religiju, je teza vjerskih fanatika i profesionalnih vjernika ali ne i cinjenica. Pozivanje na Kuran i polaziste da u vjeri nema prisile je patetika koja ne pije vode. Poslije krvavog turskog osvajanja Balkana, dobrog dijela Evrope i Azije, tvrditi da su Bosanci, ciji su gradovi takodje osvojeni, a kralj ubijen, bili predisponirani da prime islam je fatalna zbluda ako ne i nesto vise od toga, Svaki osvajac je vojnim, policijskim, ekomomskim i kulturnim mjerama u situaciji da porazene "privoli" na saradnju. Posebno ako ima na raspolaganju oko pet stotina godina. Ti to i sam djelimicno tvrdis: "Citava sela su istovremeno prelazla na islam u prvom redu zbog povlastica koje su dobijala".
4. Da li su Bosanci dobili ili izgubili primanjem islama?
Licno mislim velikom nesrecom po narod Bosne to sto su dovedeni u situaciju da su, u ime sigurnosti u okviru jakog osvajaca, promjenili vjeru bogumilstva za islam. Napustili su vjeru ispovjedanu na sosptvenom maternjem jeziku, a prihvatili vjeru koju do dana danasnjeg moze samo rijedak razumjeti. Napustili pismo po njima nazvano "bosancicu", a prihvatili i napravili novo nazvano po osvajacu "arabiku", napustili princip ravnopravnosti muskarca i zene, a prihvatili patrijarhat i vlasti mukarca, napustili princip neratnistva, a postali ratnici i slugani mocnog turskog carstva.
Islam u primitivnoj formi ispoljavanja na arapskom jeziku u Bosni i Hercegovini ucinio je Bosnjake slijepe do ociju gluhe do usiju. Iste one koji su imali svoj drugi univerzitet u Evropi svog "jeretickog" papu. Danas te cinjenice osporavati pozivanjem na Kur'an je isto sto i braniti komunizam pozivanjem na Kapital ili Manifest komunisticke partije. Jedno je Kuran kao, kao knjiga koja u mnogom nadrasta slabosti krscanstva svojim nastankom skoro pet vijekova kasnije, a drugo je ono sto je "u ime islama " ucinjeno. Ovo ne znaci da dajem prednost krscanstvu nad islamom, ne nikako, krscanstvo smatram morbidnom religijom ciji vjernici i danas krsteci se pokazuju mjesta na tijelu gdje je Hristovo tijelo probodeno klinima. Civilizacija na njemu zasnovana je civilizacija smrti i ratova, oruzja koje i danas moze preko 60 puta unititi cijeli bio-geo sistem u cjelini. Civilizacija koja krijuci se iza paravana lazne demokratije, ravnopravnosti i sloboda unitava cijele narode i konkurentske civilizacije, danas bosansku, juce indijansku, pa civilizaciju Inka, sutra mozda islamsku i ko zna koju jos dok napokon ne unisti sve pa i samu sebe.
Buducnost svijeta nije u religijskim iskljucivostima islama, krscanstva ili bilo koje druge religijske, politicke ili kulturne vrijednosti vec u razlikovanju dobra i zla i njegovanju i cuvanju ovog prvog, bez obzira u kom istorijskom i kulturnom kontekstu je ono nastalo. Ovdje je mozda odgovor na ono pitanje "Zato su Bosanci prigrlili bratstvo i jedinstvo kao sopstvenu vrijednost? Oni su u njemu prepoznali, makar i laznu sigurnost buducnosti. (Sopstvenu silu drzavne sigurnosti nisu imali jer je nestala turskim osvajanjem, a novu nisu bili uspostavili, sila sigurnosti KSHS odnosno kansnije Jugoslavija, je bila tu, a sigurnost i na pogresnom mjestu koja se u svakoj ratnoj situaciji manifestuje kao njihova tragicna nesigurnost). Istina sudbina ni svih Bosanaca nije ista. Oni koji po slicnosti religije pristaju da budu asimilirani mjenjajuci svoj identitet i ime, bivaju poturceni ali toliko koliko postaju jurisnici osvajaca Bosne i Hercegovine i koliko mu predaju u narucje dio Bosne.
5. "Citavim arsenalom metoda ubija se duh bosnjackog naroda u proteklih 115 godina, a posebno je to surovo radjeno na prostoru jezika (F.S.)" Ovakva tvrdnja je samo djelimicno tacna ovo 115 treba pomjeriti unazad najmanje jos trista cak i osamsto godina, tad bi slika pocinilaca tog ubistva bila nesto kompletnija.
6.
Bosanci i Hercegovci danas su bezkrupulozno, cak i bez ikakvih umotavanja narod osudjen na unistenje, a njihova drzava na podjelu izmedju velike Srbije i velike Hrvatske. Izgovor za ovu zavrsnicu krscanskog fundamentalizma u unistenju Bosne i njena naroda je opasnost od "islamskog fundamentalizma". Tuzno je gledati lorda Ovena kako izigravajuci mirotvorca sprovodi fasisticku politiku tog unistavanja u bjelim rukavicama, Milosevica i Tudjmana kako to cine bez rukavica,
ali nije jasno ponasanje onih koji je nastoje odbraniti naglasavajuci njenu islamsku dimenziju u sred krscanskog svijeta.
Krscanska Evropa se ne plasi islama u Bosni, vec bosnjatva u Bosni.Islam u Bosni i Hercegovini, bez geografske veze sa ostalim islamskim svijetom, koji inace ne predstavlja stvarnu i veliku opasnost je bezopasan. Na zalost
Bosanci (posebno onaj njihov dio koji danas figurira pod imenom za odstrijel Bosanski Muslimani ili muslimani)
svoju buducnost, koliko to zavisi od njih moraju graditi samo vracanjem bosanskom identitetu kao prostornoj kategoriji unutar koje kultura (prije svega vjera) ima popodnevni znacaj. Svaka islamska republika je samo drugo ime za knacno i potpuno unistenje Bosne i Hercegovine i njena naroda, a potpuno fizicko unistenje "Bosanskih Muslimana" cak i metodom nezapamcena genocida.
7. Bosanski identitet je ziva rana bosanskog bica. Sto se u njemu prepoznaje vise pravoslavlja, katolicanstva, jevrejstva ili islama to manje ostaje Bosne i Hercegovine.
Bosanci i Hercegovci se moraju probuditi iz vjerske i nacionalne opijenosti ili ce nestati kao prostorne i drzavne kategorije, a ostati samo kulturna. Ocito takve ih trenutno mocni svijet treba. Francuzi, Englezi ili Nijemci nemaju nista protiv bosanskih klubova, bosanskog jezika, bosanskog folklora i sl. na svojim teritorijama cak ih i podsticu kao potvrdu sopstvene demokratije i otvorenosti i sl. ali tim sto ne cine nista ili dovoljno da zaustave agresiju i genocid, indirektno ucestvuju u unistavanju istih tih Bosanaca kao prostorne kategorije, kao vlasnika jednog prostora po njima nazvanog Bosna.
Sve receno ima samo jednu nakanu, da skrene paznju na nuzno razlikovanje prostorne i kulturne dimenzije naroda, tim i "Bosanski Muslimani" sto vise naglasavaju konkretnom borbom svoju prostornu dimenziju boreci se za Bosnu, a manje isticu svoju vjersku i nacionalnu dimenziju, pri tom moleci sve bogove i ljude svijeta da im pomognu po osnovi slicnosti,
imaju vise sansi da opstanu i ostanu. U suprotnom ocekuje ih kraj poput Inka, Indijanaca ili drugih naroda i civilizacija cije su prostorne dimenzije postojanje unistene, a ostali njihovi egzoticni kulturni tragovi koje rabe njihovi egzekutori.
Razumijem vjerske zanesenjake i profesionalne vjernike da nam pod firmom borbe za Bosnu i Hercegovinu zele podmetnuti borbu za vjeru ali ne razumijem one koji se zele zaista boriti za Bosnu da ucestvuju u tom podmetanju.
Da budem iskren, nisam znao da je "eselam alejkum" bosanski pozdrav koji ne razumije ni jedan Arapin, kako pise. Ako me jos ubjedis da je i efendum, kako me oslovljava, bosansko oslovljavanje onda sam spreman tvrditi da su Turci porijeklom Bosanci. Kad sam skoro tamo bio oslovljavali su me "efendum Sevko Kadric".
Uz srdacan pozdrav i lijepe zelje Sevko Kadric.