Prijava na birou za zapošljavanje ?
- Eluveitie
#51 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Evo ja sam se prijavila. Imala sam potvrdu da sam završila, a ne onu diplomu pravu. Izvadiš radnu knjižicu i poneseš ličnu kartu. :d
I da, moraš sa tim požuriti, jer ima neko pravilo kao da se moraš prijaviti mjesec dana od dana kad si diplomirao, da prebaciš osiguranje.
I da, moraš sa tim požuriti, jer ima neko pravilo kao da se moraš prijaviti mjesec dana od dana kad si diplomirao, da prebaciš osiguranje.
-
Silent.Hunter
#52 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Kod mog' prijatelja, zavrsio srednju i imao je 90 dana roka da se prijavi, tj. od dana dobijanja diplomeEluveitie wrote:Evo ja sam se prijavila. Imala sam potvrdu da sam završila, a ne onu diplomu pravu. Izvadiš radnu knjižicu i poneseš ličnu kartu. :d
Kupio radnicku knjizicu, otisao u opstinu da popuni i onda na biro
- VenomousV
#53 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Eluveitie wrote:Evo ja sam se prijavila. Imala sam potvrdu da sam završila, a ne onu diplomu pravu. Izvadiš radnu knjižicu i poneseš ličnu kartu. :d
90 dana je zakonski rok nakon diplomiranja tj dobivanja uvjerenja o diplomiranju
zvala biro, pitala, oni potvrdili
mjesec dana je nakon prestanka radnog odnosa
- Eluveitie
#54 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Ups. Sorry na greški. Ma pohitila ja pravo izgleda.VenomousV wrote:Eluveitie wrote:Evo ja sam se prijavila. Imala sam potvrdu da sam završila, a ne onu diplomu pravu. Izvadiš radnu knjižicu i poneseš ličnu kartu. :d
90 dana je zakonski rok nakon diplomiranja tj dobivanja uvjerenja o diplomiranju
zvala biro, pitala, oni potvrdili
mjesec dana je nakon prestanka radnog odnosa
- ema_
#55 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Da li se za period nezaposlenosti računa od prijave na biro, ili od kad se diplomira?
-
Umalo popisivac
#56 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Od dana prijave naravno.
-
statixx
#57 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Koliko treba poslodavcu da te odjavi sa PIA i koliko vremena treba proci da mozes dobiti uvjerenje od birao da si na evidenciji. Moze li se ovo zavrsiti u jednoj sedmici?
-
alex mercer
#58 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Kad sam se prijavljivao na biro i pravio radnu knjizicu, u opstini mi nisu u radnu knjizicu upisali zvanje posto sam tada imao samo potvrdu o diplomiranju. Sad imam originalnu diplomu fakulteta, pa me zanima koliko je vazno, tj. postoje li kakve prednosti ako predam kopiju diplome u opstinu tj. ako mi upisu zvanje u radnu knjizicu?
- relativno84
#59 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Zna li neko mozda koliko kosta placanje zdravstvenog sam sebi, danas pitam ovu tetu na birou al ona nema tu informaciju, mada kako pogadja slova na tastaturi i ne cudi me. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#60 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Ja sam nedavno radio prijavu dobrovoljnog osiguranja za stranog drzavljanina. Ne vjerujem da je iznos razlicit, samo dokumentacije je sigurno druga (npr. za strance traze dozvolu boravka).relativno84 wrote:Zna li neko mozda koliko kosta placanje zdravstvenog sam sebi, danas pitam ovu tetu na birou al ona nema tu informaciju, mada kako pogadja slova na tastaturi i ne cudi me.
Ugl podnese se zahtjev uz dokumentaciju i uplatu od 434 KM cini mi se (za 6 mjeseci retroaktivno plus tekuci mjesec). Zahtjev razmatra njihova pravna sluzba
Napravili su dosta birokratije za tako jednostavan predmet, valjda da budzetlije ne primaju platu a da bas nista ne rade
Najbolje bi bilo da odete do poslovnice ZZO-a ili da nazovete telefonom, oni ce vam dati sve neophodne informacije.
- relativno84
#61 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Zahvaljujem_BataZiv_0809 wrote:Ja sam nedavno radio prijavu dobrovoljnog osiguranja za stranog drzavljanina. Ne vjerujem da je iznos razlicit, samo dokumentacije je sigurno druga (npr. za strance traze dozvolu boravka).relativno84 wrote:Zna li neko mozda koliko kosta placanje zdravstvenog sam sebi, danas pitam ovu tetu na birou al ona nema tu informaciju, mada kako pogadja slova na tastaturi i ne cudi me.
Ugl podnese se zahtjev uz dokumentaciju i uplatu od 434 KM cini mi se (za 6 mjeseci retroaktivno plus tekuci mjesec). Zahtjev razmatra njihova pravna sluzbaOnda donesu rjesenje i na osnovu toga se prijavljuete kao osiguranik u Poreznu upravu. Mjesecno je oko 68 KM.
Napravili su dosta birokratije za tako jednostavan predmet, valjda da budzetlije ne primaju platu a da bas nista ne rade.
Najbolje bi bilo da odete do poslovnice ZZO-a ili da nazovete telefonom, oni ce vam dati sve neophodne informacije.
- madesa
#62 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
peta sam godina ,redovan,ostao mi jos magistarski, mogu li se prijaviti na biro ?
-
nermina567
#63 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Zavrsila sam srednju skolu, ali se jos nisam prijavila na biro. Dali neko zna koliko vremena imam za prijavu na biro?
- Zovem se Zelena
#64 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Madesa, ne možeš bez diplome ili potvrde o diplomiranju/magistriranju.
@nermina, rok je 60 ili 90 dana. Znam da je za VSS 90, za SSS nisam sigurna.
@nermina, rok je 60 ili 90 dana. Znam da je za VSS 90, za SSS nisam sigurna.
-
Wolf Angel
#65 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Ako si vec izgubila pravo na zdravstvenu zaštitu - 90 dana od dana položenog ispita inače, ne bez diplome ili uvjerenja, kako je kolegica već objasnila.madesa wrote:peta sam godina ,redovan,ostao mi jos magistarski, mogu li se prijaviti na biro ?
Last edited by Wolf Angel on 29/06/2014 22:26, edited 2 times in total.
-
Wolf Angel
#66 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
90 dana od dana prestanka redovnog školovanja, za sve nivoe stručne spreme.nermina567 wrote:Zavrsila sam srednju skolu, ali se jos nisam prijavila na biro. Dali neko zna koliko vremena imam za prijavu na biro?
Last edited by Wolf Angel on 29/06/2014 23:03, edited 1 time in total.
-
smijesni_ste
#67 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Možeš li malo pojasniti ovaj prvi dio rečenice oko prava na zdr. zaštitu i ispita ako ti nije problemWolf Angel wrote:Ako si vec izgubila pravo na zdravstvenu zaštitu - 90 dana od dana položenog ispita inače, ne bez diplome ili uvjerenja, kako je kolegica već objasnila.madesa wrote:peta sam godina ,redovan,ostao mi jos magistarski, mogu li se prijaviti na biro ?
Jel misliš na ono ako je neko napunio 26 godina, a još studira, gubi pravo na zdr. zaštitu...pa u tom slučaju se može prijaviti na biro u roku od 90 dana od posljednjeg ispita ili? Nije mi najjasnije baš
Mislio sam da se redovni studenti ne mogu prijaviti na biro pod bilo kojim uslovima...svašta
-
smijesni_ste
#68 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Evo i kolega madesa je potvrdio ko je redovan da ne može na biro na drugoj temi...
http://www.klix.ba/forum/jadi-nas-nezap ... s1800.html
http://www.klix.ba/forum/jadi-nas-nezap ... s1800.html
-
Wolf Angel
#69 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Pokušaću, nije problem.smijesni_ste wrote:Možeš li malo pojasniti ovaj prvi dio rečenice oko prava na zdr. zaštitu i ispita ako ti nije problemWolf Angel wrote:Ako si vec izgubila pravo na zdravstvenu zaštitu - 90 dana od dana položenog ispita inače, ne bez diplome ili uvjerenja, kako je kolegica već objasnila.madesa wrote:peta sam godina ,redovan,ostao mi jos magistarski, mogu li se prijaviti na biro ?
Jel misliš na ono ako je neko napunio 26 godina, a još studira, gubi pravo na zdr. zaštitu...pa u tom slučaju se može prijaviti na biro u roku od 90 dana od posljednjeg ispita ili? Nije mi najjasnije baš
Mislio sam da se redovni studenti ne mogu prijaviti na biro pod bilo kojim uslovima...svašta
Otprilike to bi bilo to kako si i postavio pitanje, do 26.godine. Iznimka je ako je je dijete osiguranika moralo prekinuti školovanje zbog bolesti, povrede itd ili služenja vojnog roka, onda se taj period dodaje.
Isto važi i ako si državljanin FBiH i imaš prebivalište na teritoriji F BiH ali nisi osiguran kao član porodice osiguranika.
Na ovo drugo, ne bilo humano uskratiti nekome pravo na zdravstvenu zaštitu ako mu se zalomilo na fakultetu i ne ide mu baš, ili ga handri profaa itd.
- VenomousV
#70 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
kad vec spominjete tu 26. godinu, konkretno penzija i civilna invalidnina, to je do 25. godine?
- Zovem se Zelena
#71 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Student sa navršenih 26 god. gubi pravo na zdr.zaštitu koju je do tada ostvarivao preko jednog od roditelja.
Ranije se, u tom slučaju, pravo moglo ostvariti preko ministarstva obrazovanja ali je to ukinuto ima i 5 god.
Sada se takav student osigura preko dobrovoljnog zdr.osiguranja.
Sve dok ne dobije diplomu nema pravo prijavljivanja na biro. Ako i ostane jedan ispit ili čeka oebranu dipl. i dalje se vodi kao student na dobrovoljnom osiguranju.
Ranije se, u tom slučaju, pravo moglo ostvariti preko ministarstva obrazovanja ali je to ukinuto ima i 5 god.
Sada se takav student osigura preko dobrovoljnog zdr.osiguranja.
Sve dok ne dobije diplomu nema pravo prijavljivanja na biro. Ako i ostane jedan ispit ili čeka oebranu dipl. i dalje se vodi kao student na dobrovoljnom osiguranju.
-
smijesni_ste
#72 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Da, "zovem se zelena" je baš objasnila kako treba 
Ja čekam još diplomski i baš bi mi prije 2 mjeseca dobro došlo zbog jednog posla da sam bio na birou, međutim sve do dana diplomiranja ja se vodim kao redovan student i ne mogu zbog toga na biro samim tim i zdravstveno ode
Tako da prvi put čujem za ovo da se može nekako prije diplome prijaviti na biro ako si redovan...mada sad mi je nebitno to, ali eto da pišem malo možda nekom pomogne
Ja čekam još diplomski i baš bi mi prije 2 mjeseca dobro došlo zbog jednog posla da sam bio na birou, međutim sve do dana diplomiranja ja se vodim kao redovan student i ne mogu zbog toga na biro samim tim i zdravstveno ode
Tako da prvi put čujem za ovo da se može nekako prije diplome prijaviti na biro ako si redovan...mada sad mi je nebitno to, ali eto da pišem malo možda nekom pomogne
-
Wolf Angel
#73 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Da, do 25. kao i porodična invalidnina u smislu Zakona pravima branilaca i članova njihovih prodica.VenomousV wrote:kad vec spominjete tu 26. godinu, konkretno penzija i civilna invalidnina, to je do 25. godine?
- VenomousV
#74 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
provjeravam, jer se svaki put zbunim kad vidim da neko spominje 26. godinu
- Almir_93
#75 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Pozdrav
Gdje se vadi radna knjižica ?
Koliko košta ?
Šta mi treba da je izvadim ?
Gdje se vadi radna knjižica ?
Koliko košta ?
Šta mi treba da je izvadim ?