Kako se nacionalno definisete?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kako sami sebe nacionalno definisisete ?

Kao Bosanac/ Bosanka
105
56%
Kao Bosnjak/ Bosnjakinja
31
17%
Kao Jugoslaven/ Jugoslavenka
10
5%
Kao Srbin/ Srpkinja
4
2%
Kao Musliman/ Muslimanka
4
2%
Kao Hrvat/ Hrvatica
14
7%
Kao Jevrej/ Jevrejka
2
1%
Nekako drugacije
17
9%

Total votes: 187

popajic

#51 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by popajic »

Sega ziva !Sudeci po odgovorima maltene svi Bosanci I Hercegovci...sto je samo po sebi dobro.
Ali kako su onda nacionalne stranke na vlasti?
ljubav_aha

#52 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by ljubav_aha »

ovdje najvise glasa dijaspora :D
sepulcrum

#53 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by sepulcrum »

Kao ČOVJEK!
pita

#54 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by pita »

popajic wrote:Sega ziva !Sudeci po odgovorima maltene svi Bosanci I Hercegovci...sto je samo po sebi dobro.
:D ..izabrali jih Bosanci I Hercegovci
mofo33

#55 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by mofo33 »

pita wrote:
popajic wrote:Sega ziva !Sudeci po odgovorima maltene svi Bosanci I Hercegovci...sto je samo po sebi dobro.
Ma nisu, Pita bolan, izabrali ih Japanci :lol:
pita

#56 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by pita »

mofo33 wrote:
pita wrote:
Ma nisu, Pita bolan, izabrali ih Japanci :lol:
uh...kako sam stupidan :D :-)
_tulumba_

#57 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by _tulumba_ »

hoce li ikad doci vrijeme da gradjani ove zemlje skontaju da su Bosanci i Hercegovci i da mozes biti bosanski muslim katolik ili pravoslavac, ok, da, jevrej budista i ateista...koja je glupost napravljena da se nacija veze za vjeru...pa pitam se kako su se nazivali oni bogumili koji su ovdje bili i prije i krscanstva i islama, k´o da cujem negdje Bosnjani...a .ebi ga, pritisci sa strane su ucinili da se neki deklarisu kao neki iz susjednih zemalja (jedina "osnova" tome je bila ista vjera i pohlepa za "velicinom") a muslimani jedino zadrzali, nekad nam zajednicko ime, Bosnjani odnosno kasnije (silom prilika) Bosnjaci, valjda im to jedino preostalo...
ee daj Boze da se svijest ljudi ikad promjeni, ima nade...ali mozda kad ja bude 2 m ispod :roll: ....
:bih: :bih: :bih:
kekec

#58 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by kekec »

Den wrote:
Op3r4t0r wrote:Ili autor teme nema pojma ili je bio pjan ili mu se spavalo, ako se govori o nacionalnom definisanju ne znam zasto stoji opcija musliman/muslimanka? zna li autor uopste sta je nacionalnost a sta vjeroispovjest? ako vec ne zna razliku zasto je postavio samo opciju musliman/muslimanka, a ne i opciju katolik/katolkinja, pravoslavac/pravoslavka???
Nigdje veze :run:
Pa zato sto jarane su se prije Muslimani tako izjasnjavali NACIONALNO. :) :-)
Anketa ti ne valja jer si strpao u nju i nacionalnosti i narodnosti i vjeroispovjest.
Od navedenih opcija samo bi "Bosanac" i "Jugosloven" mogli podvesti pod naciju. Stavljeno pod navodnike jer je jedna prosla, a druga jos nije zvanicno priznata.
Ostale alternative odnose se na narode koji zive u BiH.
Pa zato sto jarane su se prije Muslimani tako izjasnjavali NACIONALNO.
Muslimani su se kao takvi izjasnjavali na upit: "Narodnost", a ne nacionalnost.
Prije rata izjasnjavanje se svodilo na : drzavljanstvo i narodnost, pa bi se upisivalo "SFRJ" ili "Jugoslovensko", a u rubriku "narodnost", upisivalo bi se: "S/H/M", s tim da je prije M bilo "neopredjeljen".
http://www.aeroklub-sarajevo.ba/Svasta/ ... 20list.JPG
http://www.uprava.hr/isprave/slike/Rodni%20list.jpg
http://www.hdmagazine.com/Fond/SARADNICIUDBEUBiH.JPG (procitaj pod: "PRIJEDLOG")
Napomenuo bih da se nase "drzavljanstvo" van nasih prostora prevodi i smatra "Nacionalnost" (Nationality) i vezano je uglavnom za drzavu.
Mogly

#59 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by Mogly »

Kod nas kažu da ljudi koji nemaju nacionalnu svijest imaju krizu identiteta, jer ne mogu da se poistovijete sa drugim ljudima i nisu zreli da budu dio zajednice. Čovjek kaže ja sam roditelj, slikar, inžinjer, pronalazač, planinar, ribar, pisac, alhemičar, deathead... Zamisli koliku krizu identiteta ima čovjek koji od svega što se nudi u životu odabere da kaže ja sam recimo Srbin i da mu to bude jedina relavantna odrednica u životu.
Da hoće ovaj autoput i bezvizni režim pa da se i ove planine u glavama otvore .

Sloven sam bijelac, slobodni strijelac
Za svaki slučaj...
atko

#60 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by atko »

Ja ovom prilikom zamoljavam :D autora ankete da ovo "Bosanac" ispravi na "Bosanac i Hercegovac" - hvala :D

Takodje autoru teme ne zamjeram da je nabrojao bilo sta u anketi: mongolac, traktorista, snajperista, maziohista :D svi se danas pozivaju na jebenu demokratiju da se definisu kao zele ... no da se mi vrtimo na temu, drago je meni vidjeti da su na ovom forumu ljudi nacionalno osvjesteni i gle cuda u BiH najvise nakih Bosanaca i Hercegovaca :D prblem je sto ce nas proglasiti izmanipulisanim i placenim od strane SDP-a i sto ispadosmo cafiri otrgnuti od svog ummeta i tora :D
jeza u ledja

#61 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by jeza u ledja »

Ovvaj, kada se nacionalno izjasnjavate (odnosno tako je bilo zadnji put) mogli ste upisati sta ste htjeli. Toliko smo to vec puta spomenuli na forumu.
Tako ako se izjasnjavate kao Musliman, Bosnjak, Hercegovac, Bosanski Katolik, Pravoslavni Crnogorac ili Budisticki Albanac mozete to napisati. I da, na zadnjem popisu izjasnjavali smo se o svojoj - da citiram - 'nacionalnoj pripadnosti'.

Inace, ja sam ovdje izgleda medju vecinskim narodom. :D
atko

#62 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by atko »

A zanima me jos jedan fenomen :D

Ako imamo neki "ekvivalent" izmedju Bosanc i Boshnjak zasto nemamo i Hercegovac i Hercegovshnjak :D :D :D
jeza u ledja

#63 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by jeza u ledja »

hercegovac = vojvodjanin :D
atko

#64 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by atko »

_tulumba_ wrote:hoce li ikad doci vrijeme da gradjani ove zemlje skontaju da su Bosanci i Hercegovci i da mozes biti bosanski muslim katolik ili pravoslavac ...
Drug moj, kako nekome objasniti da recimo djeca Kinez koja se rode ovdje su Bosanci i Hercegovci, bez obzira sto su im roditelji Kinezi koji su projeklom iz prvoncijhe sing-sung u kojoj zivi narod ding-dong koji je potomak tri ujedinjena plemena hing, hang i hung koji vjeruju u svetu krsuku (nije kruuusku nego krusku) :D i bezobzira na sve te pripadnosti, etnicke, vjerske, plemenske, narodne ...etc... sasvim je normalno biti na prvom mjestu Bosanac i Hercegovac ;)
skorpija1S

#65 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by skorpija1S »

atko wrote:Ja ovom prilikom zamoljavam :D autora ankete da ovo "Bosanac" ispravi na "Bosanac i Hercegovac" - hvala :D

Takodje autoru teme ne zamjeram da je nabrojao bilo sta u anketi: mongolac, traktorista, snajperista, maziohista :D svi se danas pozivaju na jebenu demokratiju da se definisu kao zele ... no da se mi vrtimo na temu, drago je meni vidjeti da su na ovom forumu ljudi nacionalno osvjesteni i gle cuda u BiH najvise nakih Bosanaca i Hercegovaca :D prblem je sto ce nas proglasiti izmanipulisanim i placenim od strane SDP-a i sto ispadosmo cafiri otrgnuti od svog ummeta i tora :D
Pozlatila ti se svaka :-D
skorpija1S

#66 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by skorpija1S »

dzemmo wrote:moji vode na tabeli :D
I moji.
callmethebreeeze

#67 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by callmethebreeeze »

gdje opcija "svedjanin".
:evil: :x :oops:

ozbiljno razmisljam da se ukinem s ovog foruma zbog diskriminacije mene i mojih.
:D
pitt

#68 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by pitt »

a nema ni plemenske/klanske pripadnosti.......hebo ti ovu anketu :D :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

#69 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by Bea_Trix »

:x ni klana ni rodovske zajednice :x :D
osjecam se diskriminiranom :x :D :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

#70 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by Bea_Trix »

zoom66 wrote:
Bea_Trix wrote::x ni klana ni rodovske zajednice :x :D
osjecam se diskriminiranom :x :D :D
ko ti je kriv, mogla si da budeshh pipaadnica nashe male nacionalne zajednice lashidabu :D no, nije ti se vidjela nasha ponositost i nadasve skromnost. :D :P :D
nema veze - vise nacionalnih zajednica/rodova/klanova, to veca multikultavitaliralnost :D :P
mi imamo sjajne karakteristike isto (skromnost nije jedna od njih :D ): neuhvatljivost, punokrvnost, lojalnost :D
odlicni lovci, jos bolji domacini, a najbolji u ljubavi i ratu :P :D
pitt

#71 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by pitt »

ne muntaj je u moderatore :x :x :x :lol: :lol:
sunčan dan

#72 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by sunčan dan »

Oooo vidim ja ovdje fino društvance, :) sve "naši".
I sve dok ne shvatimo da smo svi samo Bosanci i Hercegovci, a tek onda vjeroispovjest...... Ovdje smo svi svoji i na svome..."ostajte ovdje sunce tuđeg neba......."

Dakle, samo jedna i jedina :bih: I to si što si - đaba ti je. ;-)
uozo

#73 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by uozo »

Kako sam nas'o temu broj nasih se povecao za 100 % na 2! :shock: :skoljka:
Nego evo ko hoce da broji krvna zrnca more za sto i nesto dolarona da izvrsi analizu DNA! :shock:
https://www3.nationalgeographic.com/gen ... ipate.html

:run:
Den

#74 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by Den »

Koliko Jevrejskih porodica ima u Sarajevu zna li neko?
mofo33

#75 Re: Kako se nacionalno definisete?

Post by mofo33 »

ja bog'me EX-Jugoslovenka :-)
Post Reply