FX1 wrote:mozda nije red, ali evo postavicu post nevezan za konkretnu situaciju g.Vesne.
ekonomska i politicka situacija u BiH je vise nego teska i komplikovana, ali po meni, uzrok tome nije (u toliko mjeri kao sto se prikazuje) trenutna ili bilo koja vlast. da se razumjemo, vlade su nam malo-je-reci nekompetentne i neefikasne, ali moramo razumjeti da je BiH u teskoj tranziciji. Vlast ko vlast, moze da bude efikasnija, pametnija, pojednostavi stvari, pokaze odgovornost prema gradjanima, bolje se organizuje, vise radi, manje trosi na sebe ali vise ulaze u drustvo - i to je to. Treba imati na umu da je ta vlast proizasla iz naseg drustva.
Mi smo navikli da svi imamo sve (isto), da kukamo i da cekamo da neko rijesi nase probleme. To vrijeme mozemo zaboraviti i sto se prije 'presaltamo' na nove okolnosti to ce nam bolje i bezbolnije biti. Ja sam uvjeren da niti jedan strucnjak i/ili politicar na planeti ne moze BiH gradjanima donijeti prosperitet dok god ti isti gradjani ne promijene nacin razmisljanja, pogleda na sebe i svijet, te zasucu rukave i pocnu da marljivo rade.
Ni kod nas ni igdje na planeti, nece vise svako moci zivjeti u glavnom gradu (ni svi englezi ne zive u Londonu, cak sta vise!), imati internet, nov mobilni telefon, fakultetsko obrazovanje, ici na ljetovanja, itd. a da pri tome malo ili nikako ne radi, kraducka od drzave i preduzeca, baca smece okolo, ispija kafe, ide u kafane. povrh toga, ljudi uglavnom samo kritikuju i zale se, a ne vidim da neko bas umire od gladi i nema sta obuci.
ovo navedemo je 'tamna strana' stvari. ona 'svijetla strana' za BiH koja je ratovala 4, a ljencarila zadnjih 50 (ili 450) godina nece biti tako sjajna, ali ce za one koji hoce i znaju da rade uvijek biti manje/vise ok.
Sasvim je normalno da ljudi pokrecu svoje male biznise (zanatske, trgovinu a ne otvaraju kafane), rade dva ili tri posla (cesto tzv. ponizavajuca), istovremeno idu na kurseve za kvalifikacije i prekvalifikacije. Niko ne kaze da je to lako, ali zasto bi bilo lako? Tesko je.
Evo i da ubacim tekst koji nas podsjeca na dane koji su davno prosli i nikada se vise vratiti nece.
Sedam cuda socijalizma:
1. svako je bio zaposlen
2. iako je svako bio zaposlen, niko nije nista radio
3. iako niko nista nije radio, sve planove smo ispunili bar 100 %
4. iako je plan ispunjen preko 100%, trgovine su bile prazne
5. iako su trgovine bile prazne, svi su imali sve.
6. iako je svako imao sve, svi su krali
7. iako su svi krali, nikad nista nije falilo
Svi bi da budu direktori/manageri ili politicari. To je problem nase Bosne. E pa ne mozemo svi biti direktori/politicari ili manageri. Neko mora i da odnese smece, da ispece hljeb, da posije psenicu, da uredi ulice, da sagradi zgradu itd. Hocu reci da je nas narod (generalno videci) jako razmasen, sto nije ni zacudjujuce kad pogledamo dugogodisnju proslost u socijalizmu. Svi imali sve a niko nista nije radio. E sad nam se desava to da je kapitalizam usao na vrata i to na najgori moguci nacin. Dok se sad sve stvari srede i dodju na svoje mjesto mene vise nece biti, treba tu generacije da produ. Uspjece samo ako budu pametno radili. Kao sto si vec gore napisao, ako se promijeni svijest bosanca. Jer promijenti svijet pocinje od sebe.