vesna55 wrote:Ruglo Sarajeva su balkoni. Zagradjeni, dozidani pregradjeni, zastakljeni. Zajedno sa onim ružnim tanjirima satelitskih antena. Bole oči od pogleda.
Ko je nadležan, ko može popraviti ovakvo stanje. A vanjska stolarija. Svako je sebi dao za pravo da mijenja vanjski izgled zgrade. Ko je nadledžan. 20 stanova 5o vrsta prozora i 3o zazidanih i zastakljenih balkona. Dokle.
Kad će početi vraćanje vanjskih izgleda zgrade onako kao je to zakonima regulisano.
Hajde komentirajte.
Zamisli nekog ko je izbrojao 100.000 km za stan od 40 kvadrata i koji je u dugovima (2/3 plate) do 2028 godine. Uz to pretpostavljam da mu porodica broji najmanje 3 člana i siguran sam da bi mu 6 kvadrata ustakljenog balkona vrlo dobro došlo u toj situaciji. Ustakljivanje opravdano.
Zgrada u kojoj se nalazi takav stan stara je oko 35-40 godina i prvo što je potrebno na njemu zamjeniti su prozori. Pored najbolje volje da se ugrade isti onakvi kakvi su bili prije 35-40 godina nema mogućnosti, jer se isti više ne proizvode po tom standardu. Iz tog razloga i jeste toliko šarenilo na našim zgradama. Po meni vrlo opravdano.
Satelitske antene nemaju opravdanja, jer svaka zgrada ima krov gdje iste mogu stajati.
Mislim da su veće ruglo "teleskopske" bašte raznih kafića i birtija koje su se u svojim šarenim nastavcima izvukle iz zgrada, preko trotoara do same saobraćajnice. Previše je takvih objekata koji preko ljeta izbace pod tendu par stolova, pa u toku zime to ustakle... iduće ljeto opet tenda i stolovi, pa u zimu opet pod staklo i tako sve dok ne "razvuče" svoj objekat do same ulice.