Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Air Ramiz

#51 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Air Ramiz »

sixfingersatellite wrote:
Air Ramiz wrote:Bas bi volio vidjet kako bi Denis na to reagovao posto je i on tokom rata bio jedan od huskaca (doduse ne tolikog kalibra kao Culjak ili Sagolj ali ipak jedan od njih).
Naravno da nije bio TOLIKI huškač. On je SAMO na televiziji objavljivao spiskove Srba, e da bi ih hrvatski patrioti lakše pronalazili. Da mu oprostimo, pošto je nedavno napravio onako finu emisiju o opsadi Sarajeva?
Evo njegove izjave o ovom slučaju.

http://www.24sata.info/12615
"To što je uradila Dijana Čuljak bilo je vrlo nespretna stvar, to je zakomplikovalo stvari i to što se tada dogodilo i događalo na HRT-u je bila pogrešna politika, i to pogrešna Šuškova politika. Njen prilog je samo još zakomplikovao bošnjačko-hrvatske odnose. Kako sam u sve tada bio uključen znam da je to sve bilo vođeno direktno pod uticajem Gojka Šuška", rekao je Latin za --- NO LINKS --- komentarišući ulogu Dijane Čuljak u događajima u Mostaru 1993. prilikom zarobljavanja vojnika Armije BiH u zgradi Vranice u Mostaru.
Licemjerno je što sad svaljuje krivicu na Šuška, a ne na Tuđmana. Sad im je kao Šušak glavni krivac, kako bi mogli oprat Tuđmana.
Umjetnik a

#52 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Umjetnik a »

U NOVIM "DANIMA" IMA PRILOG O OVOME
KOGA ZANIMA NEK KUPI DANE
Air Ramiz

#53 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Air Ramiz »

Umjetnik a wrote:U NOVIM "DANIMA" IMA PRILOG O OVOME
To mora da je izuzetak posto su DANI odavno prestali da budu ozbiljna novina i da cenzurisu zlocine Herceg-Bosne, tacnije da ih relativiziraju, a vrlo cesto i srpske zlocine, od kako su Lovrenovic i ovaj novi kolumnist Vuk Bacanovic zajahali...ne bi me cudilo da okrive Aliju Izetbegovica i mudzahedine za Vranicu?! Vjerovatno ce Hecimovic nesto skontat...
Last edited by Air Ramiz on 08/05/2008 21:13, edited 1 time in total.
Air Ramiz

#54 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Air Ramiz »

:x
Last edited by Air Ramiz on 08/05/2008 21:16, edited 1 time in total.
Umjetnik a

#55 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Umjetnik a »

Air Ramiz wrote:
To mora da je izuzetak posto su DANI odavno prestali da budu ozbiljna novina i da cenzurisu zlocine Herceg-Bosne, tacnije da ih relativiziraju, a vrlo cesto i srpske zlocine, od kako su Lovrenovic i ovaj novi kolumnist Vuk Bacanovic zajahali...ne bi me cudilo da okrive Aliju Izetbegovica i mudzahedine za Vranicu?!
šta da ti kažem, ne kupujem ih, ali ovo planiram uzeti zbog navednego priloga
inače meni su dani od ovih novina (slobodna bosna, start...)nekako najbolji, ali me zna iznervirati neki članci
Vodenjak

#56 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Vodenjak »

Air Ramiz wrote:
To mora da je izuzetak posto su DANI odavno prestali da budu ozbiljna novina i da cenzurisu zlocine Herceg-Bosne, tacnije da ih relativiziraju, a vrlo cesto i srpske zlocine, od kako su Lovrenovic i ovaj novi kolumnist Vuk Bacanovic zajahali...ne bi me cudilo da okrive Aliju Izetbegovica i mudzahedine za Vranicu?! Vjerovatno ce Hecimovic nesto skontat...

De malo ohladi @Ramizaga...
Svi znamo da istina zna zaboljeti ali ne zaboravi i svaka injekcija zaboli ali se daje da bi ti bilo bolje sutra...
feral.tribune

#57 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by feral.tribune »

Air Ramiz wrote:
Ivan Lovrenovic je najveci i najjaci intelektualac u Bosni i Hercegovini .I kao covjek je jedan od najvecih ljudi koji hoda ovom planetom .
Dani su vaki :thumbup: nije mi jasno zasto i zbog cega ovako pises .Nije valjda da je Nedzad Latic naucio kako se koristi komp :D :D
Nemoj bolan Ramize , nemoj ......hej I.L .znas kakva je to gromada ......ne mogu da vjerujem da neko ovako moze pisati , ti si prvi covjek koji je ovako nesto napisao .doduse Ivan Aralica je Lovrenovica , Stojica and Company nazvao sarajevsko fukarom .Ali misljenje tog zlocinca nije bitno normalnim ljudima .Sto se tice Dijane Culjak ona je ratni zlocinac .Denis Latin je jos jednom pokazao ovdje da on nije bio slucajno kotac u Tudjmanovom motoru { dok je Susak bio ziv niko nije smio pisnuti a sada se odgovornost za sva zla baca na Hercegovce , a baska eufemizam za agresiju i zlocinacki poduhvat ( " bosnjacko - hrvatski sukob ) :lol:
Bosanac sa dna kace

#58 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Bosanac sa dna kace »

DIJANA ČULJAK-ŠELEBAJ, NOVINARKA I UREDNICA HTV-a, U RAZGOVORU ZA MAGAZIN DANI
Novinarka koja je rekla da u koncentracionom logoru Dretelj zatvorenici imaju "siguran smještaj" i koja je prisustvovala zarobljavanju vojnika Armije BiH kojima se dans klanja dženaza u Mostaru

Dijana Čuljak-Šelebaj Danima nije htjela dati intervju, već samo službenu izjavu, koja glasi: "Rat je ružno vrijeme u kojem novinari pokušavaju raditi najbolje što mogu. Kad gledam to s odmakom od deset godina, vjerojatno puno stvari ne bih na taj način uradila." Ostatak razgovora, čijem se objavljivanju žustro protivila, zaprijetivši čak i sudskom tužbom, nazvala je "prijateljskim ćaskanjem".

DANI: Gospođo Čuljak-Šelebaj, Vi ste, izvještavajući o zarobljavanju vojnika ARBiH u Vranici, 9. 5. 1993, rekli sljedeće: "Ova je zgrada među Mostarcima poznata kao Vranica, inače, sjedište zapovjedništva ARBiH i u njoj muslimanski ekstremisti drže zatočene hrvatske civile. (...)" Možete li prokomentirati Vaše tadašnje izvještavanje, tj. možete li nam reći šta danas mislite o tom događaju i o sebi?

ČULJAK-ŠELEBAJ: Za početak, morate shvatiti da je to bila sasvim normalna retorika za to vrijeme. Danas kad to čujem, zapitam se da li je stvarno moguće da sam ja to govorila. Prošlo je puno godina i na neke stvari možda gledam drugačije. Čujte, rat je uvijek prljava stvar i samo zavisi s koje se strane nalazite u tom trenutku. Ne možete gledati pojedinačno sve gluposti koje su se dešavale i s jedne, i s druge strane. Mislila sam onda ono što mislim i danas: ko god je ubijao civile, ili gađao civilne ciljeve, bez obzira kojoj "strani" pripada, treba da odgovara pred sudom za to, jer je to zločin, bez obzira protiv koga je uperen. Ja sam bila prisutna kad su te vojnike zarobili i doveli pred Ministarstvo obrane. Neke od njih – imena im, nažalost, ne znam – sam srela dan-dva kasnije na Heliodromu, išli smo tamo nešto snimati, ali se ne sjećam više jesmo li izvještavali o njima. Kasnije im se gubi trag, a ja nisam ni policijski isljednik, ni sudac, ni tužitelj da istražujem. Samo sam obavljala zadatke na koje su me urednici slali.

Crna ovca

DANI: Znači li to da su vas urednici slali na zadatke s unaprijed konstruiranom pričom?

ČULJAK-ŠELEBAJ: To nije istina! Taj dan su se u Mostaru vodile ulične bitke, a ja sam sa svojim snimateljem hodala ulicama i snimala što se snimiti dalo. Sasvim slučajno sam se zatekla pred Ministarstvom obrane kad je dovedeno tih 13 zarobljenika, jer smo tamo i inače išli po informacije. Pitala sam ko su ti ljudi i rekli su mi da su to zarobljenici iz Vranice. Ja sam ih tada snimila, a niko mi nije rekao šta taj dan "trebam da radim". Tako je to i inače išlo, odeš u Informativni centar, ili kako već da se to tada zvalo, i oni ti kažu: pucalo se tu i tu, ili napali su nas tu i tu, a mi smo uzvratili. Uvijek su "oni" napali, i tako je to bilo, na svim stranama, tako se izvještavalo.

DANI: Druga Vaša izjava, koja se također odnosi na ratni period, tačnije, na Dretelj, glasi: "Mnogi nisu htjeli napustiti taj, ako ne udoban, a ono siguran smještaj". Vi ste, dakle, tvrdili da je koncentracijski logor bio "udoban smještaj". Kako to komentirate?

ČULJAK-ŠELEBAJ: Nije u pitanju Dretelj, nego Heliodrom, krivo su Vas brifirali.

DANI: Imam ispred sebe tekst iz Feral Tribunea u kom piše da se radi o Dretelju.

ČULJAK-ŠELEBAJ: Heh, Feral! Nikad u životu nisam bila u Dretelju, a prilog je s Heliodroma, reemitiran je nedavno u Latinici, i to je istina. Svojim očima sam vidjela ljude koji nisu htjeli otići odatle, jer nisu imali kamo – domovi su im bili porušeni, obitelji nestale, sela sravnjena sa zemljom.

DANI: Dakle, napokon, šta sad mislite o svom tadašnjem izvještavanju?

ČULJAK-ŠELEBAJ: Može li samo jedno kontrapitanje: jeste li vi razgovarali s Denisom Latinom?

DANI: Ne, nikad.

ČULJAK-ŠELEBAJ: E, on je imao svog omiljenog novinara Smiljka Šagolja, i ja za njega nikad nisam slala izvještaje.DANI: Šta time želite reći?

ČULJAK-ŠELEBAJ: Da imate jedno užasno preduvjerenje i da je jako teško razgovarati fer i kolegijalno kad vi nastupate s tezom da sam ja bila jedna užasna novinarka koja je slala užasne tekstove, a pritom zaboravljate da je bilo novinara koji su koristili puno žešću retoriku, a među njima je bilo i urednika. Dosta mi je više toga da uvijek ja budem crna ovca izvještavanja o bošnjačko-hrvatskom sukobu. Moja retorika je bila mala beba u odnosu na ostale, a ni sama ne znam kako se proširio mit koji već deset godina traje da sam ja bila najgora.

DANI: Niste u pravu, niko ne tvrdi da ste vi bili najgori, ipak vam je konkurencija bila dosta jaka u to vrijeme. Međutim, vi ste u centru pozornosti jer se bliži godišnjica stradanja vojnika iz Vranice i to je sve...

ČULJAK-ŠELEBAJ: Rat je ružno vrijeme u kojem novinari pokušavaju raditi najbolje što mogu. Kad gledam to s odmakom od deset godina, vjerojatno puno stvari ne bih na taj način uradila. Moje su namjere bile najbolje, profesionalne, a moji izvještaji sastavljani na osnovu informacija koje sam prikupljala na terenu.

Ratni huškači

DANI: A, jeste li ikad pomislili da bi se u hrvatskom javnom mnijenju vaši izvještaji mogli protumačiti kao ratno huškanje?

ČULJAK-ŠELEBAJ: Nisam nikad o tome razmišljala, jer smatram da su u to vrijeme svi tako izvještavali.

DANI: Ja vam garantiram da nisu.

ČULJAK-ŠELEBAJ: Ko to nije tako izvještavao u Hrvatskoj?

DANI: Pa, recimo, taj isti Feral, kojeg ste maloprije s nipodaštavanjem spomenuli.

ČULJAK-ŠELEBAJ: Dobro, a kako je vaša televizija izvještavala?

DANI: Mi smo printani medij, koji je i u ratu pisao o ratnim zločinima ARBiH.

ČULJAK-ŠELEBAJ: A, kako je vaš Dnevni avaz o tome pisao?

DANI: Avaz tada nije ni postojao.

ČULJAK-ŠELEBAJ: Pa, koje ste dnevne novine imali?

DANI: Recimo, Oslobođenje, koje je '92. dobilo nagradu za najbolji list u svijetu, između ostalog i za objektivno izvještavanje.

ČULJAK-ŠELEBAJ: Ili to, ili zato što se u BiH tada dešavala velika tragedija, pa je sve bilo malo nategnuto.

DANI: Postoji arhiva, pa sami analizirajte.

ČULJAK-ŠELEBAJ: Ovako je nemoguće razgovarati, vi ste puni predrasuda i šta god ja da kažem, ne mogu se oprati. Danas da se bavim ratnim izvještavanjem, vjerovatno ne bih koristila takvu retoriku.DANI: Trebaju li novinari koji su se bavili ratnim huškanjem odgovarati za svoje postupke? To kod nas nije praksa, iako su novinari u svijetu već osuđivani, čak i za suučesništvo u genocidu, u Rwandi. Šta vi mislite?

ČULJAK-ŠELEBAJ: Ja ne znam šta su oni u Rwandi radili, niti znam kojom mjernom jedinicom se izmjeri ratno huškanje. To je jedna, ovako, dosta apstraktna tema koja je dobra za novinarske kolumne, ili književnike.

DANI: Ja sad moram biti potpuno direktan i pitati: mislite li da su, pod onakvim okolnostima, konstrukcije tipa "muslimanski ekstremisti" mogle navesti hrvatsku javnost da na neki način opravda ubijanje tih vojnika? U tom se kontekstu, priznat ćete, može izmjeriti ratno huškanje.

ČULJAK-ŠELEBAJ: "Ekstremne snage" je sintagma koju su koristili ama baš svi na televizijama. Da li je on dobar i ispravan bi trebalo raspraviti na debati s novinarima koji su izvještavali sa sve tri strane.

Izrečeni mudžahedini

DANI: Podsjećam vas da ste vi u svojoj izjavi izjednačili regularnu i legitimnu armiju jedne zemlje s ekstremnim snagama.

ČULJAK-ŠELEBAJ: A, šta da vam na to kažem?! Zar je od mene neko stvarno očekivao da izniveliram razliku između ekstremista i regularne vojske? Osim toga, vi u Armiji i jeste imali ekstremne snage.

DANI: Naravno, to niko ne poriče, niti može.

ČULJAK-ŠELEBAJ: Sve je ovo cjepidlačenje na zarezu. Kako sam ja mogla znati da mudžahedini nisu u Vranici, ako ćemo stvar već dovoditi do apsurda?

DANI: Pa, vi ste vidjeli te ljude, jesu li oni bili mudžahedini?

ČULJAK-ŠELEBAJ: Ne razumijem, šta sad želite od mene, deset godina kasnije, koju rečenicu? Ja sam vidjela trinaest ljudi, a koliko ih je bilo u Vranici, to ne znam, i kako sam mogla znati da možda unutra nema mudžahedina.

DANI: Niste znali, ali ste to svejedno rekli.

ČULJAK-ŠELEBAJ: Jest, ali vjerovatno zato što je to tad neko rekao meni. Imate li možda primjer kako su drugi mediji iz Hrvatske pisali o Vranici?

DANI: Ali, vi ste bili na licu mjesta!

ČULJAK-ŠELEBAJ: Ali, ja nisam nikad ušla u Vranicu, nego sam se držala sporednih ulica gdje se nije puno pucalo, ta, nisam luda da idem tamo gdje se puca! Tad sam imala, ne znam, 27 godina, bila sam žena i pritom sam vidjela hrpu, s oproštenjem, pizdarija koje su se dešavale. Snimila sam to i pobjegla glavom bez obzira. Niti sam uživala, niti sam huškala, niti sam mislila da je bilo što od sveg toga super, shvatite me. Šta sam trebala reći – ovi ljudi su divni i krasni i nema veze što su ubijali Hrvate? Znate li vi koliko je mladih Hrvata poginulo u Bosni, a i te je ljude neko ubio?

DANI: To uopće nije relevantno za ovo o čemu sad sad pričamo, jer ovako možemo u nedogled nastavljati sve do Ahmića dok ne dođemo.

ČULJAK-ŠELEBAJ: O tome se i radi, to od početka i govorim, ne možemo vaditi stvari iz konteksta, jer je u tom ratu sve bilo užasno. Odavno se ne bavim ratnim zbivanjima, ali da s bavim, provjerila bih kolike su zatvorske kazne dobili Bošnjaci koji su ubijali Hrvate, pa biste vidjeli, dragi kolega, da su te kazne vrlo niske i da ih ima malo.

VIKTOR IVANČIĆ

TOPLA ISPRIKA

Iskreno se ispričavam gospođi Dijani Čuljak-Šelebaj što sam njezinu izjavu da "mnogi nisu htjeli napustiti taj, ako ne udoban, a onda barem siguran smještaj" vezao uz koncentracioni logor Dretelj, a ona ju je, kako danas tvrdi, izrekla u kameru HTV-a stojeći ispred koncentracionog logora Heliodrom. Ako je to točno, a nemam razloga sumnjati u vjerodostojnost iskaza gospođe Čuljak-Šelebaj, moj grijeh je neoprostiv: jer sasvim je nešto drugo javno svjedočiti da se u koncentracionom logoru Heliodrom osiguravao "ako ne udoban, a onda barem siguran smještaj" u odnosu na tvrdnju kako se "ako ne udoban, a onda barem siguran smještaj" nudio u koncentracionom logoru Dretelj. Da se zbilja radilo o logoru Dretelj, gospođu Čuljak-Šelebaj moglo bi se optužiti da je kao novinar podupirala ratne zločine, a ovako, pošto se radi o logoru Heliodrom, stvar je sasvim obratna – ona je ratne zločine podupirala kao novinar.

Feral (Preuzeto iz magazina Dani)
Umjetnik a

#59 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Umjetnik a »

ima još u DANIMA
zimzelen

#60 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by zimzelen »

Iako je sve to nistavno za gubitak tako mladih ljudi, mucki ubijenih rukom zlocinacke i fasisticke politike, ostaje satisfakcija, kaktva-takva, da ce ta'i takva Dijana'kako je govorio njen predsjednik, do smrti zivjeti sa tom stigmom. Njeno izvjestavanje uz poznatu 'sagoljicu' morali su biti procesuirani pred Haskim tribunalom.
zimzelen

#61 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by zimzelen »

Umjetnik a wrote:ima još u DANIMA
Odakle ovo u novopm broju Dana? Pretplatnik sam online izdanja ali to nema! Ne kontam?
Umjetnik a

#62 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Umjetnik a »

zimzelen wrote:
Umjetnik a wrote:ima još u DANIMA
Odakle ovo u novopm broju Dana? Pretplatnik sam online izdanja ali to nema! Ne kontam?

ja koliko vidim ovo je samo intervju koze dijane za dane
a u print izdanju ima još priča
IBM

#63 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by IBM »

Air Ramiz wrote:
Ma jasta ramize , i ja sam se iznenadio kada sam vidio tekst o ovome u DANIMA, iskreno, opao im je kvalitet, uvijek su gurali svoje pol. opcije sto je ok, svaka novina to radi......ali su DANI sada krenuli stopama drugih novina i poceli da guraju svoje seoske-mahalske intelektualce.....
Imate odlican primjer toga u zadnjem broju, dali su nekoliko stranica Esadu Bajtalu, slucajno sam prelistao njegovu knjigu ''Manje od nista''- mogu reci da je smece......u kratkim crtama.....ono sto je Nedzad Latic za Avaz to je Esad Bajtal za Dane
stranac2

#64 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by stranac2 »

Dragi Zuba neka ti je rahmet duši !!

Sjećam te se kao dugokos metalca ... a kao da si znao šta će ti se desiti pa napisah ovu pjesmu

http://www.youtube.com/watch?v=xVAGgY6RdBo
kirby

#65 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by kirby »

Sad pogledah snimak i kontam kako ima obraza ista reci. :x :x :x
krivorijek

#66 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by krivorijek »

stranac2 wrote:Dragi Zuba neka ti je rahmet duši !!

Sjećam te se kao dugokos metalca ... a kao da si znao šta će ti se desiti pa napisah ovu pjesmu

http://www.youtube.com/watch?v=xVAGgY6RdBo
Nekoliko sam se puta i ja pozdravio sa Zubom, onako na cesti, meni je on uvijek bio car.

A sjecam se i Monolita, gledo.

Zuba je bio jedan od onih iz Vranice.
Last edited by krivorijek on 10/05/2008 18:42, edited 1 time in total.
Air Ramiz

#67 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Air Ramiz »

feral.tribune wrote:
Air Ramiz wrote:
Ivan Lovrenovic je najveci i najjaci intelektualac u Bosni i Hercegovini .I kao covjek je jedan od najvecih ljudi koji hoda ovom planetom .
Dani su vaki :thumbup: nije mi jasno zasto i zbog cega ovako pises .Nije valjda da je Nedzad Latic naucio kako se koristi komp :D :D
Nemoj bolan Ramize , nemoj ......hej I.L .znas kakva je to gromada ......ne mogu da vjerujem da neko ovako moze pisati , ti si prvi covjek koji je ovako nesto napisao .doduse Ivan Aralica je Lovrenovica , Stojica and Company nazvao sarajevsko fukarom .Ali misljenje tog zlocinca nije bitno normalnim ljudima .Sto se tice Dijane Culjak ona je ratni zlocinac .Denis Latin je jos jednom pokazao ovdje da on nije bio slucajno kotac u Tudjmanovom motoru { dok je Susak bio ziv niko nije smio pisnuti a sada se odgovornost za sva zla baca na Hercegovce , a baska eufemizam za agresiju i zlocinacki poduhvat ( " bosnjacko - hrvatski sukob ) :lol:
Svako ima svoje mišljenje.

Što se tice Lovrenovića, smatram da je to najveća hinja koja postoji na prostorima BiH. Nisam jedini koji ima takvo mišljenje. Sidran je već odavno rekao šta misli o tome, a za mene je Sidran deset puta jači intelektualac od Lovrenoviće ne samo po književnim djelima i nagradama i popularnosti koju uživa vani posebno u Italiji, nego kao čovjek.. Lovrenović već odavno ima samo tri stvari koje gura:

1. treći entitet pod kamufliranom verzijom poznatom kao "konsocijacija" (to je direktni atak na BiH). Ivo Miro barem otvoreno kaže šta misli, ali Lovrenović to hinjski protura na suptilniji način.
2. vječna ugroženost Hrvata što je postalo zaista perfidno, s obzirom da su Hrvati i dogovorili Karađorđevo sa Srbima, i planirali etničko čišćenje Bošnjaka (presuda Kordiću), i sproveli etničko čišćenje, kreirali Herceg-Bosnu, i izveli humano preseljenje u razna Šuškova i Bobanova naselja, predali Posavinu Srbima, minirali most koji spaja Slavonski Brod sa Bosanskim Brodom kako bi bilo onemogućeno da se brani barem od onih koji su to htjeli, a onda se žale na ugroženost.
3. relativizacija agresije Hrvatske i Srbije na BiH, npr. kad se kaže da su u Karađorđevu za što postoje svjedoci, Slobo i Tuđman dogovorili podjelu, onda Lovrenović proturi i to: "nemojte misliti da i muslimani nisu željeli podjelu da su mogli tj. da su bili u toj poziciji". Hipotetička izjednačavanja su zaista izraz vrhunske nemoći da se suočiš sa dokazima.

Kad je riječ o Hećimoviću kojeg raja zove Smećko (a obično nadimak govori najviše o nekom) on je postao zvjezda raznih KISS televizija, BN-ova, i ostalih klerofašističkih medija, zbog svojih špekulacija o Izetbegoviću i arapskim dobrovoljcima, koje je čak na CNN-u demantovala i Carla Del Ponte...Ako je to način da se zaradi lova Hećimoviću, onda aferim.

Kad je riječ o ratnim zločinima, DANI nikada nisu obradili ni jedan od sljedećih ratnih zločina nad civilima ovdje ne ubrajam preko stotinu masakara u selima koja niko ne pominje poput Uzričja, Duše, raznih sela u opstini Gornji Vakuf, Prozora - 23. oktobar 1992., ili npr. Paljike - 24. oktobar 1992, logor Ripci, Sovićima i Doljanima - 17. aprila 1993, Parcani, Lizoperci i Tošćanici - 17-19. aprila, Duge, Lug, Lizoperci, Skrobućani, Parcani, Munikoze, Podaniš i Gračanica - juni - august 1993., Prajina i Tolavac, Makljen i Crni Vrh - 31. juli 1993, Rastani - august 1993, Mokronoge (Tomislav Grad) - 10. augusta 1993.godine, ovdje ne navodim gradove poput Busovače, Viteza, Kiseljaka, Vakufa, Vareša pošto su muslimani pretežno stradali u gradovima, ovdje govorim barem o nečemu što je Hag dokazao crno na bijelo :

1. Npr. u presudi Dariju Kordiću, Blaškiću itd. je dokazana agresija Hrvatske na BiH, odnosno međunarodni rat Hrvatske protiv BiH (ne govorim o izjavama, nego o presudi suda u Hagu):

http://hrw.org/reports/2004/ij/icty/2.htm#_Toc62882594

2. Dokazano je etničko čišćenje koje su planirali hrvati na najvišem političkom vrhu protiv Bošnjaka u Srednjoj Bosni:

http://www.un.org/icty/kordic/trialc/ju ... 226e-5.htm

A Smećko govori o tome da se je su za rat u Srednjoj Bosni krive greške bošnjačkih i hrvatskih političara, sto je klasicna podvala. U presudi Kordiću stoji ko je kriv: http://www.un.org/icty/kordic/trialc/ju ... 5.htm#IVC3 (pogledati: paragraf 642)
Based on the evidence of numerous HVO attacks at that time, the ICTY Trial Chamber concluded in the Kordić and Čerkez case that by April 1993 Croat leadership had a common design or plan conceived and executed to ethnically cleanse Bosniaks from the Lašva Valley. Dario Kordić, as the local political leader, was found to be the planner and instigator of this plan.
Na osnovu brojnih dokaza o napadima HVO-a u to vrijeme, Pretresno vijeće Haškog suda je zaključilo u slučaju Kordić i Čerkez da je do aprila 1993. godine hrvatsko rukovodstvo imalo zajednički dizajn ili plan osmišljen i izvršen s ciljem etničkog čišćenja Bošnjaka iz Lašvanske doline. Utvrđeno je da je Dario Kordić, kao politički lider Hrvata u Srednjoj Bosni, bio planer i inicijator plana o etničkom čišćenju.
S obzirom da je Smećko jedan od brojnih gostiju tribina na kojima uzima silne honorare, nedavno je bio jedan od komentatora na promociji knjige o britanskoj politici na Balkanu gdje je opet pokušao da progura "bošnjačku i hrvatsku stranu", na što mu je prigovorio jedan ugledni ekspert za ustavno pravo kazavši da je pogrešno da na taj način legalnu bh. vlast predstavlja kao bošnjačku stranu. Ako UN u rezolucijama koristi termin Bosanska vlada, ne znam zašto Hećimović to omalovažava.

Nadalje, u jednom od zadnjih članaka je opet podvalio da je Alija komandovao arapskim dobrovoljcima, a u presudi Kuburi i Hadžihasanoviću se nigdje o tome ne govori, čak štavise sve Smećkove teze su pale nakon najnovije presude gdje je dokazano da Armija BiH nije bila nadređena arapskim dobrovoljcima kojih nije bilo na hiljade kako se to podvaljivalo neko nekoliko stotina, osim možda u Vranici o kojima je izvještavala Dijana Čuljak. Rečeno je i to da je Armija mogla stavit pod kontrolu Arape jedino da ih je vojno napala.

Evo presude pa provjerite:

http://www.un.org/icty/latest-e/index.htm
As part of its reasoning, the Appeals Chamber noted that the relationship between the 3rd Corps headed by Hadžihasanović and the El Mujahedin detachment was not one of subordination but was instead “close to overt hostility since the only way to control the detachment was to attack them as if they were a distinct enemy force”.
Ali svako ima svoje mišljenje, vratimo se temi...
Barbarez

#68 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Barbarez »

A sada vas molim da svi uzmemo daljinski upravljas u svoje ruke i premacimo na HTV je to je jedna evropska, demokratska televizija koja treba da nas divlje Bosnjake uvede u Evropu, pogotovo nas iz Hercegvine. Mozda jednoga dana nas naivni narod skonta da je Hrvatska politicki vise unistila Bosnu i Hercegovinu nego Srbija. Ali ne ne. Sada ce opet Europsko prvenstvo a glupi bosnjo ce navijati za Hrvatsku u cijoj startnoj jedanestorici je 7 fudbalera ups. izvinite gopodo nogometasa iz BiH, 7 pedera koji ne igraju za svoju nego tudju zemlju. Stvarno ne kontam nas narod. Sasvim sam siguran da ce za 5 dana ta ista Dijana Culjak cetati Sarajevom ili otvarati kakav sajam u Skenderiji a nese curice ce joj pljeskati i govoriti:"Jao jeste ona cool. Vidi se da je moderna!". Zalosno!

A susjedima mogu samo ovo poruciti:

http://www.youtube.com/watch?v=DqLcrjZ6r9A
feral.tribune

#69 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by feral.tribune »

Barbarez wrote:A sada vas molim da svi uzmemo daljinski upravljas u svoje ruke i premacimo na HTV je to je jedna evropska, demokratska televizija koja treba da nas divlje Bosnjake uvede u Evropu, pogotovo nas iz Hercegvine. Mozda jednoga dana nas naivni narod skonta da je Hrvatska politicki vise unistila Bosnu i Hercegovinu nego Srbija. Ali ne ne. Sada ce opet Europsko prvenstvo a glupi bosnjo ce navijati za Hrvatsku u cijoj startnoj jedanestorici je 7 fudbalera ups. izvinite gopodo nogometasa iz BiH, 7 pedera koji ne igraju za svoju nego tudju zemlju. Stvarno ne kontam nas narod. Sasvim sam siguran da ce za 5 dana ta ista Dijana Culjak cetati Sarajevom ili otvarati kakav sajam u Skenderiji a nese curice ce joj pljeskati i govoriti:"Jao jeste ona cool. Vidi se da je moderna!". Zalosno!

Kad je mogao Tudjamn setati po Sarajevu poslije rata moze vala i Dijana .Kada je Praljak poslije rusenja Mostara i Starog Mosta mogao setati poi Bas Carsiji i odrazati pocasni govor u parlamntu BiH moze vala i Dijana na cevape , ja cu ih joj platiti .Da sam na mjestiu Mostaraca sutra bi zovnnuo Karadjica na smokve pored Mosta , pa neka vide Sarajlije i Izetbegovici i Silajdzici i Cerici kako to izgleda i kako se logorasi iz Dretelja osjecaju kada je Jadranko Prlic bio popularan u Sarajevu kao Brad Pitt .
bascelik

#70 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by bascelik »

feral.tribune wrote:
Barbarez wrote:A sada vas molim da svi uzmemo daljinski upravljas u svoje ruke i premacimo na HTV je to je jedna evropska, demokratska televizija koja treba da nas divlje Bosnjake uvede u Evropu, pogotovo nas iz Hercegvine. Mozda jednoga dana nas naivni narod skonta da je Hrvatska politicki vise unistila Bosnu i Hercegovinu nego Srbija. Ali ne ne. Sada ce opet Europsko prvenstvo a glupi bosnjo ce navijati za Hrvatsku u cijoj startnoj jedanestorici je 7 fudbalera ups. izvinite gopodo nogometasa iz BiH, 7 pedera koji ne igraju za svoju nego tudju zemlju. Stvarno ne kontam nas narod. Sasvim sam siguran da ce za 5 dana ta ista Dijana Culjak cetati Sarajevom ili otvarati kakav sajam u Skenderiji a nese curice ce joj pljeskati i govoriti:"Jao jeste ona cool. Vidi se da je moderna!". Zalosno!

Kad je mogao Tudjamn setati po Sarajevu poslije rata moze vala i Dijana .Kada je Praljak poslije rusenja Mostara i Starog Mosta mogao setati poi Bas Carsiji i odrazati pocasni govor u parlamntu BiH moze vala i Dijana na cevape , ja cu ih joj platiti .Da sam na mjestiu Mostaraca sutra bi zovnnuo Karadjica na smokve pored Mosta , pa neka vide Sarajlije i Izetbegovici i Silajdzici i Cerici kako to izgleda i kako se logorasi iz Dretelja osjecaju kada je Jadranko Prlic bio popularan u Sarajevu kao Brad Pitt .
Apsolutno tacno i ispravno. Po hiljaditi put se samo moze konstatovati da nas ubi sitan sicar, a sitnosicardzije spremaju konc-logore za buduce narastaje bosanaca i hercegovaca kojima je Bosna i Hercegovina domovina, majka, jedna i jedina. Isto tako je jadno slusati, ovih dana, zgrazavanja zbog najavljene izgradnje krsta na Zlatistu, a na krst na mostarskom brdu Hum se, iz Sarajeva, uglavnom gledalo kao na neki lokalni mostarski problem. JOB-ovi i ostali snobovi sarajevskog kantona (cudne li firme) se nisu pretrgli izrazavajuci proteste, jer se problemi hercegovaca sarajlijama cine stranim i dalekim, zaboravljajuci cinjenicu da je iz male Hercegovine stotine momaka od `92. do kraja `95. trulilo i ginulo po vrletima oko Sarajeva, a iz 1. korpusa su Hercegovci za uzvrat dobili, samo, sramni zlocin u Grabovici, koji je ocigledno imao za cilj sprijeciti oslobadjanje Mostara i Hercegovine.
JohnnyS

#71 Re: Dijana Culjak suodgovorna za ubistva zarobljenih u Mostaru?

Post by JohnnyS »

Nije da branim dotičnu, ali glavni i odgovorni urednik te kriminalne emisije je bio Denis Latin. Čudo je kako narod ima dvostruke kriterije, pa trebalo bi malo i Latinu hebavati sve po spisku...
kirby

#72 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by kirby »

[/quote]o mora da je izuzetak posto su DANI odavno prestali da budu ozbiljna novina i da cenzurisu zlocine Herceg-Bosne, tacnije da ih relativiziraju, a vrlo cesto i srpske zlocine, od kako su Lovrenovic i ovaj novi kolumnist Vuk Bacanovic zajahali...ne bi me cudilo da okrive Aliju Izetbegovica i mudzahedine za Vranicu?! Vjerovatno ce Hecimovic nesto skontat...[/quote]

Nemoj bolan Ramize , nemoj ......hej I.L .znas kakva je to gromada ......ne mogu da vjerujem da neko ovako moze pisati , ti si prvi covjek koji je ovako nesto napisao .doduse Ivan Aralica je Lovrenovica , Stojica and Company nazvao sarajevsko fukarom .Ali misljenje tog zlocinca nije bitno normalnim ljudima .Sto se tice Dijane Culjak ona je ratni zlocinac .Denis Latin je jos jednom pokazao ovdje da on nije bio slucajno kotac u Tudjmanovom motoru { dok je Susak bio ziv niko nije smio pisnuti a sada se odgovornost za sva zla baca na Hercegovce , a baska eufemizam za agresiju i zlocinacki poduhvat ( " bosnjacko - hrvatski sukob ) :lol:[/quote]

Svako ima svoje mišljenje.

Što se tice Lovrenovića, smatram da je to najveća hinja koja postoji na prostorima BiH. Nisam jedini koji ima takvo mišljenje. Sidran je već odavno rekao šta misli o tome, a za mene je Sidran deset puta jači intelektualac od Lovrenoviće ne samo po književnim djelima i nagradama i popularnosti koju uživa vani posebno u Italiji, nego kao čovjek.. Lovrenović već odavno ima samo tri stvari koje gura:

1. treći entitet pod kamufliranom verzijom poznatom kao "konsocijacija" (to je direktni atak na BiH). Ivo Miro barem otvoreno kaže šta misli, ali Lovrenović to hinjski protura na suptilniji način.
2. vječna ugroženost Hrvata što je postalo zaista perfidno, s obzirom da su Hrvati i dogovorili Karađorđevo sa Srbima, i planirali etničko čišćenje Bošnjaka (presuda Kordiću), i sproveli etničko čišćenje, kreirali Herceg-Bosnu, i izveli humano preseljenje u razna Šuškova i Bobanova naselja, predali Posavinu Srbima, minirali most koji spaja Slavonski Brod sa Bosanskim Brodom kako bi bilo onemogućeno da se brani barem od onih koji su to htjeli, a onda se žale na ugroženost.
3. relativizacija agresije Hrvatske i Srbije na BiH, npr. kad se kaže da su u Karađorđevu za što postoje svjedoci, Slobo i Tuđman dogovorili podjelu, onda Lovrenović proturi i to: "nemojte misliti da i muslimani nisu željeli podjelu da su mogli tj. da su bili u toj poziciji". Hipotetička izjednačavanja su zaista izraz vrhunske nemoći da se suočiš sa dokazima.

Kad je riječ o Hećimoviću kojeg raja zove Smećko (a obično nadimak govori najviše o nekom) on je postao zvjezda raznih KISS televizija, BN-ova, i ostalih klerofašističkih medija, zbog svojih špekulacija o Izetbegoviću i arapskim dobrovoljcima, koje je čak na CNN-u demantovala i Carla Del Ponte...Ako je to način da se zaradi lova Hećimoviću, onda aferim.

Kad je riječ o ratnim zločinima, DANI nikada nisu obradili ni jedan od sljedećih ratnih zločina nad civilima ovdje ne ubrajam preko stotinu masakara u selima koja niko ne pominje poput Uzričja, Duše, raznih sela u opstini Gornji Vakuf, Prozora - 23. oktobar 1992., ili npr. Paljike - 24. oktobar 1992, logor Ripci, Sovićima i Doljanima - 17. aprila 1993, Parcani, Lizoperci i Tošćanici - 17-19. aprila, Duge, Lug, Lizoperci, Skrobućani, Parcani, Munikoze, Podaniš i Gračanica - juni - august 1993., Prajina i Tolavac, Makljen i Crni Vrh - 31. juli 1993, Rastani - august 1993, Mokronoge (Tomislav Grad) - 10. augusta 1993.godine, ovdje ne navodim gradove poput Busovače, Viteza, Kiseljaka, Vakufa, Vareša pošto su muslimani pretežno stradali u gradovima, ovdje govorim barem o nečemu što je Hag dokazao crno na bijelo :

1. Npr. u presudi Dariju Kordiću, Blaškiću itd. je dokazana agresija Hrvatske na BiH, odnosno međunarodni rat Hrvatske protiv BiH (ne govorim o izjavama, nego o presudi suda u Hagu):

http://hrw.org/reports/2004/ij/icty/2.htm#_Toc62882594

2. Dokazano je etničko čišćenje koje su planirali hrvati na najvišem političkom vrhu protiv Bošnjaka u Srednjoj Bosni:

http://www.un.org/icty/kordic/trialc/ju ... 226e-5.htm

A Smećko govori o tome da se je su za rat u Srednjoj Bosni krive greške bošnjačkih i hrvatskih političara, sto je klasicna podvala. U presudi Kordiću stoji ko je kriv: http://www.un.org/icty/kordic/trialc/ju ... 5.htm#IVC3 (pogledati: paragraf 642)
Based on the evidence of numerous HVO attacks at that time, the ICTY Trial Chamber concluded in the Kordić and Čerkez case that by April 1993 Croat leadership had a common design or plan conceived and executed to ethnically cleanse Bosniaks from the Lašva Valley. Dario Kordić, as the local political leader, was found to be the planner and instigator of this plan.
Na osnovu brojnih dokaza o napadima HVO-a u to vrijeme, Pretresno vijeće Haškog suda je zaključilo u slučaju Kordić i Čerkez da je do aprila 1993. godine hrvatsko rukovodstvo imalo zajednički dizajn ili plan osmišljen i izvršen s ciljem etničkog čišćenja Bošnjaka iz Lašvanske doline. Utvrđeno je da je Dario Kordić, kao politički lider Hrvata u Srednjoj Bosni, bio planer i inicijator plana o etničkom čišćenju.
S obzirom da je Smećko jedan od brojnih gostiju tribina na kojima uzima silne honorare, nedavno je bio jedan od komentatora na promociji knjige o britanskoj politici na Balkanu gdje je opet pokušao da progura "bošnjačku i hrvatsku stranu", na što mu je prigovorio jedan ugledni ekspert za ustavno pravo kazavši da je pogrešno da na taj način legalnu bh. vlast predstavlja kao bošnjačku stranu. Ako UN u rezolucijama koristi termin Bosanska vlada, ne znam zašto Hećimović to omalovažava.

Nadalje, u jednom od zadnjih članaka je opet podvalio da je Alija komandovao arapskim dobrovoljcima, a u presudi Kuburi i Hadžihasanoviću se nigdje o tome ne govori, čak štavise sve Smećkove teze su pale nakon najnovije presude gdje je dokazano da Armija BiH nije bila nadređena arapskim dobrovoljcima kojih nije bilo na hiljade kako se to podvaljivalo neko nekoliko stotina, osim možda u Vranici o kojima je izvještavala Dijana Čuljak. Rečeno je i to da je Armija mogla stavit pod kontrolu Arape jedino da ih je vojno napala.

Evo presude pa provjerite:

http://www.un.org/icty/latest-e/index.htm
As part of its reasoning, the Appeals Chamber noted that the relationship between the 3rd Corps headed by Hadžihasanović and the El Mujahedin detachment was not one of subordination but was instead “close to overt hostility since the only way to control the detachment was to attack them as if they were a distinct enemy force”.
Ali svako ima svoje mišljenje, vratimo se temi...[/quote]
omar little

#74 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by omar little »

Jebote, ljudi pa jeste vi procitali ovaj intervju? Ja sam paf ostala, kakva primitivusa i lazov...
Umjetnik a

#75 Re: Vranica - uloga Dijane Čuljak/HTV-a u zločinu

Post by Umjetnik a »

omar little wrote:
Jebote, ljudi pa jeste vi procitali ovaj intervju? Ja sam paf ostala, kakva primitivusa i lazov...
pročitao sam iz dana onaj intervju
ma nevjerovatno, kako neko može lagati
Post Reply