Sociva

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

x0z0y0

#51 Re: Sociva

Post by x0z0y0 »

Mushu wrote:
Compos_Sui wrote:u optici Nur sociva B&L 20KM kutija (rok im je oko 1god...nekima manje)
Nisu imali moju dioptriju :( al eto nekome ce mozda imati :)
ja sad kontam kupiti u Seficu neka sociva Sauflon...3-mjesecna
jel ih neko koristio?
mislim se da li da ih kupujem ili pricekam koju sedmicu dok u Nur-u ne stigne nova roba
Pricekaj da u Nur stignu sociva..Meni su Sauflon bile katastrofa. Stalno sam dobivala alergije od njih i oci su mi bile uzasne..ZAto, bolje se malo strpi...
hvala na savjetu :)
valjda ih ovi brzo nabave :)
x0z0y0

#52 Re: Sociva

Post by x0z0y0 »

ovako..vec mjesec (i maaalo vise) nosim sociva
sve fercera super :D
nisam kupila u Nuru jer nisu imali moju dioptriju
kupila sam frequency i meni su odlicne..u smisu ne osjetim ih uopste
e sad..zanima me kako da znam kada su sociva "za bacit" ?
ova nosim mjesec + par dana..i sve ok...po cemu da ocijenim da ih trebam baciti..da li samo po datumu..zabiljezim kad sam ih pocela nositi i nakon mjesec bacim ili..?
takodjer me buni izvrtanje sociva.. :?
kako vi odredjujete da li je socivo pravilno "okrenuto" ?
i jos jedno pitanje : primjecujem da mi je puno lakse..u smislu da mi se vid ne zamuti..kada sociva nosim od jutra (jer ih cesto stavim samo poslijepodne..kada zelim ici van) ..da li to znaci da mi ne odgovaraju ili..?
da li se vama ikada zamuti vid dok ih nosite..to kod mene traje jako kratko..par treptaja
melb26sa

#53 Re: Sociva

Post by melb26sa »

Compos_Sui wrote:ovako..vec mjesec (i maaalo vise) nosim sociva
sve fercera super :D
nisam kupila u Nuru jer nisu imali moju dioptriju
kupila sam frequency i meni su odlicne..u smisu ne osjetim ih uopste
e sad..zanima me kako da znam kada su sociva "za bacit" ?
ova nosim mjesec + par dana..i sve ok...po cemu da ocijenim da ih trebam baciti..da li samo po datumu..zabiljezim kad sam ih pocela nositi i nakon mjesec bacim ili..?
takodjer me buni izvrtanje sociva.. :?
kako vi odredjujete da li je socivo pravilno "okrenuto" ?
i jos jedno pitanje : primjecujem da mi je puno lakse..u smislu da mi se vid ne zamuti..kada sociva nosim od jutra (jer ih cesto stavim samo poslijepodne..kada zelim ici van) ..da li to znaci da mi ne odgovaraju ili..?
da li se vama ikada zamuti vid dok ih nosite..to kod mene traje jako kratko..par treptaja
Sociva su za bacit kad osjetis da moras naprezati oci da vidis - znaci da se nakupio sloj proteina. To najvise zavisi od higijene - ako diras sociva prljavim rukama ili prije nego sto skines sminku vece su sanse da ce ih prije trebati zamijeniti. Za meka, u zavisnosti koja su, mijenjaju se mjesecno ili svaka tri mjeseca. Socivo je pravilno okrenuto kada nema "ruba" kao na tanjiru vec kad je samo kao ) - nadam se da sam dobro objasnila.
Zna se desiti da ne vidis najjasnije kada tek stavis sociva - moze biti i malo zraka ispod sociva - jednostavno rjesenje - pogledaj prema podu i trepni par puta da socivo dodje na svoje mjesto.
Ja svoja sociva znam i po 15 sati nositi bez ikakvih problema.
x0z0y0

#54 Re: Sociva

Post by x0z0y0 »

melb26sa wrote:
Sociva su za bacit kad osjetis da moras naprezati oci da vidis - znaci da se nakupio sloj proteina. To najvise zavisi od higijene - ako diras sociva prljavim rukama ili prije nego sto skines sminku vece su sanse da ce ih prije trebati zamijeniti. Za meka, u zavisnosti koja su, mijenjaju se mjesecno ili svaka tri mjeseca. Socivo je pravilno okrenuto kada nema "ruba" kao na tanjiru vec kad je samo kao ) - nadam se da sam dobro objasnila.
Zna se desiti da ne vidis najjasnije kada tek stavis sociva - moze biti i malo zraka ispod sociva - jednostavno rjesenje - pogledaj prema podu i trepni par puta da socivo dodje na svoje mjesto.
Ja svoja sociva znam i po 15 sati nositi bez ikakvih problema.
hvala :)
SanYava

#55 Re: Sociva

Post by SanYava »

Sliver wrote:Ma sociva su zakon. Ja kupujem u Istocnom Sarajevu na autobuskoj stanici. Posljednji put kada sam kupovao bilo je 3kom 30KM dakle 3 para 60KM. Ja jedan par nosam pravo dugo, mozda i po godinu dana 1 par, bez ikakvih problema, cak ih i ne vadim bez potrebe, tj ponekad ih ocistim i to je to.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ja sam u šoku! Zaista ne znam šta bih rekla!!!!!!
Sočiva ne vaditi po mjesec dana iz oka??????
Ili jedan par nositi godinu dana :o :o :o :o :o :o :o :o :o
Sočiva gube svoja svojstva nakon 3 mjeseca, slabe i postaju smetnja u oku.
Znam po sebi.
Još ako nosite one u boji :-)
U svakom slučaju, mehka sočiva su bolja od tvrdih.
Jeste da tvrda duže traju, ali mehka su zdravija, dozvoljavaju dotok kisika u oko, i zato ih je zdravo i potrebno skidati svako veče, polagati u čisto tekućinu i mijenjati svako 3 mjeseca.
NE MOGU VJEROVATI DA NE SKIDATE SOČIVA KAD SPAVATE??????
još uvijek sam u šoku i nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da su ljudi stvarno tako prljavi i lijeni stvorovi :roll:

PS. Jel samo ja ovdje kupujem sočiva od 150 KM ili mi se čini :?
Gdje ih nabavite za 20 KM majke Vam govorite!!!!!!!!!!! :-)
samuell

#56 Re: Sociva

Post by samuell »

Ej ljudi i mene interesuje to za lece... jel' neko koristi lece koja su kupljena u toj "optici" NUR??? kakva su?
ja sam kupovao u OCULTU i bio prezadovoljan, neka silikonska, ali su preskupi :-)
onda sam uzeo bauch&lumb u nekoj optici ARGOS i nisam zadovoljan... sada treba da kupim nove i da uradim pregled. sta mi preporucujete?
Lada

#57 Re: Sociva

Post by Lada »

Meke kontaktne leće nosim od 1993. godine. Prva dioptrija mi je bila -1 na oba oka i ustanovljena je kada mi je bilo 9-10 godina. Sa nošenjem naočala nije išlo nikako. Stalno sam ih lomila na sve moguće načine i ne postoji nijedan dio na naočalama koji nisam do sada slomila, pa čak i sitne, slabo vidljive, šarafčiće. Prvo sam probala tvrde leće međutim oči su mi bile jako crvene i naticale su od njih. Sa nošenjem mekih leća nisam imala nikakvih problema. Uzimala sam godišnje leće sve dok ih jednom na bazenu nisam izgubila u vodi. Sada uzimam mjesečne leće (postoje i dnevne i sedmične) i vodim računa da ih ne nosim duže od mjesec dana. Na tržištu su definitivno najjeftinije eyelike koje se prodaju po drogerijama DM i Müller i koštaju ca. 5€. Danas sam prvi put kupila pincetu-kliješta za stavljanje i vađenje leća iz očiju jer su mi nokti dosta oštri i ne želim da mi se leće oštete.
SanYava

#58 Re: Sociva

Post by SanYava »

Lada wrote:Meke kontaktne leće nosim od 1993. godine. Prva dioptrija mi je bila -1 na oba oka i ustanovljena je kada mi je bilo 9-10 godina. Sa nošenjem naočala nije išlo nikako. Stalno sam ih lomila na sve moguće načine i ne postoji nijedan dio na naočalama koji nisam do sada slomila, pa čak i sitne, slabo vidljive, šarafčiće. Prvo sam probala tvrde leće međutim oči su mi bile jako crvene i naticale su od njih. Sa nošenjem mekih leća nisam imala nikakvih problema. Uzimala sam godišnje leće sve dok ih jednom na bazenu nisam izgubila u vodi. Sada uzimam mjesečne leće (postoje i dnevne i sedmične) i vodim računa da ih ne nosim duže od mjesec dana. Na tržištu su definitivno najjeftinije eyelike koje se prodaju po drogerijama DM i Müller i koštaju ca. 5€. Danas sam prvi put kupila pincetu-kliješta za stavljanje i vađenje leća iz očiju jer su mi nokti dosta oštri i ne želim da mi se leće oštete.

a gdje živiš?
nisam znala da ima u DM-u :?
zemo_online

#59 Re: Sociva

Post by zemo_online »

Lada wrote:Meke kontaktne leće nosim od 1993. godine. Prva dioptrija mi je bila -1 na oba oka i ustanovljena je kada mi je bilo 9-10 godina. Sa nošenjem naočala nije išlo nikako. Stalno sam ih lomila na sve moguće načine i ne postoji nijedan dio na naočalama koji nisam do sada slomila, pa čak i sitne, slabo vidljive, šarafčiće. Prvo sam probala tvrde leće međutim oči su mi bile jako crvene i naticale su od njih. Sa nošenjem mekih leća nisam imala nikakvih problema. Uzimala sam godišnje leće sve dok ih jednom na bazenu nisam izgubila u vodi. Sada uzimam mjesečne leće (postoje i dnevne i sedmične) i vodim računa da ih ne nosim duže od mjesec dana. Na tržištu su definitivno najjeftinije eyelike koje se prodaju po drogerijama DM i Müller i koštaju ca. 5€. Danas sam prvi put kupila pincetu-kliješta za stavljanje i vađenje leća iz očiju jer su mi nokti dosta oštri i ne želim da mi se leće oštete.

ne kontam kako si lomila naocale?
dek

#60 Re: Sociva

Post by dek »

Imam -1,75 na oba oka, nosim naočale a moguće da je dioptrija i porasla na -2. Razmišljam da pređem na sočiva pa me zanima koje su prednosti naočala odnosno sočiva? Jesu li veće šanse da sočivima zaustavim rast dioptrije ili da je čak oborim?
valter.ba

#61 Re: Sociva

Post by valter.ba »

Nosenje naocala ili sociva ne cini apsolutno nikakvu razliku u progresiji ili regresiji dioptrije. To je apsolutno individualna stvar i jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane. Kada se jednom ustelis sa socivima daju ti mnogo prednosti a one koje su po meni najbitnije su da je znatno povecano vidno polje i da prakticno nemas osjecaj da bilo sta imas u ocima a vidis perfeto :D Ipak prije bilo kakve odluke moj savjet ti je da se konsultujes sa oftalmologom, onda lijepo isprobas u kabinetu sociva, procjenis da li to za tebe i onda samo hrabro :shock: :D
chuchumbamayumbe

#62 Re: Sociva

Post by chuchumbamayumbe »

samuell wrote:Ej ljudi i mene interesuje to za lece... jel' neko koristi lece koja su kupljena u toj "optici" NUR??? kakva su?
ja sam kupovao u OCULTU i bio prezadovoljan, neka silikonska, ali su preskupi :-)
onda sam uzeo bauch&lumb u nekoj optici ARGOS i nisam zadovoljan... sada treba da kupim nove i da uradim pregled. sta mi preporucujete?
Ja koristim iz optike Nur, Bausch&Lomb Softlens Toric 66, nema nikakve razlike u odnosu na one koje ces kupiti kod razvikanih i napucanih radnji u susjedstvu, osim sto su mnogo jeftiniji!
Kraj price.
malosutra81

#63 Re: Sociva

Post by malosutra81 »

slazem se to za optiku "Nur" i sociva, ali meni je tekucina za ispiranje bila jako losa, toliko da su me nepodnosljivo zuljala sociva da sam ih morala vaditi nakon par sati. Znam da nije do mene jer stvarno vodim racuna o higijeni, a i kupovinom nove tekucine muke su prestale. E postoji jos i opcija da me zapala flasa s greskom :D
chuchumbamayumbe

#64 Re: Sociva

Post by chuchumbamayumbe »

malosutra81 wrote:slazem se to za optiku "Nur" i sociva, ali meni je tekucina za ispiranje bila jako losa, toliko da su me nepodnosljivo zuljala sociva da sam ih morala vaditi nakon par sati. Znam da nije do mene jer stvarno vodim racuna o higijeni, a i kupovinom nove tekucine muke su prestale. E postoji jos i opcija da me zapala flasa s greskom :D
Ja koristim Optifree i nemam nikakvih problema, dapache.
Probao sam sve ostale, ova mi je najbolje odgovarala, a sve je to individualno.
malosutra81

#65 Re: Sociva

Post by malosutra81 »

ja isto, a ovo je bila neka zelena flasetina od litre koju mi je prodavacica prilicno nahvalila (ne vjerujem da mi je htjela uvaliti), sto ti rece to je individualno...
ali definitivno najbolja tekucina ikad koja se koristi u kombinaciji s malim tableticama je Nitilens...nisam odavnno vidjela jel ima negdje kupiti
terra_incognita

#66 Re: Sociva

Post by terra_incognita »

Zna li neko šta je sa optikom NUR ?
Danima su zatvoreni.
Je li godišnji ili ?
malosutra81

#67 Re: Sociva

Post by malosutra81 »

mislim da je neko nedavno govorio kako se zatvaraju (mozda cak na ovoj temi...mrsko mi listat sad)
a mozda sam i cula negdje drugo... ne sjecam se sad :)
MioMau

#68 Re: Sociva

Post by MioMau »

mp3 wrote:Ja nosim meka sociva i sve je ok. Samo bih vam najtoplije savjetovala da ni slucajno ne kupujete u optici Loris na Grbavici. Ja sam narucila, donijeli su mi pogresna, ona za koja sam im rekla da mi ni slucajno ne donose! Kada sam odnijela da im vratim, rekli su da ne vracaju novac! Vec da doplatim jos, pa da dobijem ona koja sam prvobitno trazila. Na kraju sam ostavila sociva i poklonila im. Jer sta cu s njima. Uzas. Samo ne kupujte u LORISU!!! Zapamtite. Bacate novac. Isto mi se desilo i sa dioptrijskim naocalama. Kupila u Lorisu i odmah mi pukla jedna strana. Pa su narucivali, cekalo se tu... Naravno, bez izvinte uopste. Fuj
Ja sa Lorisom imam dobra iskustva. Vec trecu godinu nosim B&L sociva koja kupujem kod njih, s tim da im ja rok uvijek produzim za par mjeseci, jer su ipak toliko kvalitetna. Imala sam jednu situaciju sa Lorisom, naime dobila sam kutiju sociva u kojoj je sve i jedno socivo bilo presavijeno i zalijepljeno. Ja sam pokusala da ih odlijepim i svako sam poderala. Onda njima sve to odnesem, oni mi se izvinu, i dostave mi novu kutiju za 7 dana.
Sliver wrote:Ma sociva su zakon. Ja kupujem u Istocnom Sarajevu na autobuskoj stanici. Posljednji put kada sam kupovao bilo je 3kom 30KM dakle 3 para 60KM. Ja jedan par nosam pravo dugo, mozda i po godinu dana 1 par, bez ikakvih problema, cak ih i ne vadim bez potrebe, tj ponekad ih ocistim i to je to.
Ih, sta on radi. Zar nije nelogicno da se prodaje neparan broj sociva? Pogledajte na kutiji i pise vam da je to pakovanje sa 6 sociva, znaci tri para. Gospodin fino izvadi tri i to prodaje za 30 km, dakle, kutiju koja na netu kosta 23,20 km sa 3 para sociva on prodaje za 60 km. Jeste najjeftiniji, svakako, ali opet ne volim da me neko pravi budalom.
Keksich

#69 Re: Sociva

Post by Keksich »

malosutra81 wrote:ja isto, a ovo je bila neka zelena flasetina od litre koju mi je prodavacica prilicno nahvalila (ne vjerujem da mi je htjela uvaliti), sto ti rece to je individualno...
ali definitivno najbolja tekucina ikad koja se koristi u kombinaciji s malim tableticama je Nitilens...nisam odavnno vidjela jel ima negdje kupiti
Ja koristim Nitilens, za polutvrde leće (ne znam koje su tvoje). Kupujem kod dr. Šehović, na Velešićima Donjim.
terra_incognita

#70 Re: Sociva

Post by terra_incognita »

Ta sociva iz optike u RS-u su mi trajala 4 dana (sva tri).

Svaki dan po jedno pucalo i nikada vise nemam namjeru otici tamo.

Osim toga, to su mjesecna sociva a on ih prodaje pod tromjesecna. Tek kada sam izgooglala naziv i oznaku lece, vidjela sam to jer na njima nista ne pise.

Sada kod salihbegovica kupujem par tromjesecnih za 40 KM (Bausch&Lomb) i jos nikada niti jedno nije puklo, jednostavno im istekne rok.

Kakve su cijene u ostalim optikama???
Tirkiz

#71 Re: Sociva

Post by Tirkiz »

ja ih vec nekoliko godina nabavljam u loptici LORIS, doduse kao njhov stalni kupac imam i neki popust :-D :-D :-D , kupujem one dvomjesecne, ali koristim ih kao tromjesecne ili cetveromjesecne jer sam skonto ako svaki dan spavam dva sata duze i sociva ce mi duze trajati :-D :-D :-D poprilicno sam zadovoljan, a s obzirom da imam malko razlicitu dioptriju na oba oka onda moram da kupujem dva paketa

dva kompleta sa po sest sociva u kompletu sa otprilike svaka 3 mjeseca pregledom izadje me nesto manje od 150 km--- i nije lose jer ja tih sest pari koje su predvidjene na jednu godinu nosim i 18 do 20 mjeseci. :-D :-D :-D
silwer

#72 Re: Sociva

Post by silwer »

Ognjen12 wrote:Više informacija o kontaktnim lećama se nalazi na portalu za zdravlje očiju i vida - http://--- NO LINKS ---

Ovdje je vrlo poučan članak o kontaktnim lećama: http://--- NO LINKS ---/kontaktne-le ... -izabrati/

Pozz :) :) :)
e zdravo, je li neko zna da li se mogu nabaviti lece u boji a sa dioptrijom i da li postoji uopste ta mogucnost...... :?
malosutra81

#73 Re: Sociva

Post by malosutra81 »

silwer wrote:
Ognjen12 wrote:Više informacija o kontaktnim lećama se nalazi na portalu za zdravlje očiju i vida - http://--- NO LINKS ---

Ovdje je vrlo poučan članak o kontaktnim lećama: http://--- NO LINKS ---/kontaktne-le ... -izabrati/

Pozz :) :) :)
e zdravo, je li neko zna da li se mogu nabaviti lece u boji a sa dioptrijom i da li postoji uopste ta mogucnost...... :?
naravno, uglavnom na mjestima gdje kupujes "regularne", mozes naci i u boji ili ti naknadno naruce.
imas jos par tema o socivima na forumu, pretrazi
silwer

#74 Re: Sociva

Post by silwer »

ok.....hvala...... :wink:
malosutra81

#75 Re: Sociva

Post by malosutra81 »

kiki-miki wrote:Gdje je najeftinija tečnost za mehka sočiva?I Renu ne dolazi u obzir.

koja? meka? danas sam vidjela neku od 12 km u Leko apoteci, al je dosta malo poakovanje. ja koristim opti-free...nije najbolja koju sam dosad koristila al je prihvatjiva. pakovanje je od 350 ml i kosta 18KM. mislim da su tu negdje sve cijene..
Post Reply