Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Vertigo

#51 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by Vertigo »

Ako neko ima amneziju,
Bosna je bila spaljena zemlja.
pita

#52 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by pita »

registrovan wrote:Ako neko ima amneziju,
Pa i Hrvatska...pa ipak imaju 100 puta bolji napredak
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#53 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by mIRCerka »

pita wrote:
Zato sto su oni prvo Hrvati, i tek kasnije se dijele po bogomoljama, dok kod nas ne smijes reci da si Bosanac/Hercegovac vec moras biti jedan od 3...
fantom slobode

#54 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by fantom slobode »

pita wrote:
Da je 100 puta bolji ne bi se reklo (daleko od toga da ne zelim dobro Hrvatskoj), a ne poredi ono sto se porediti ne moze, totalno razaranje zemlje i privrede uz sva kocenja u parlamentu prilikom obnove, sa Hrvatskom, gdje je od iole vecih gradova tragicnu sudbinu dozivio samo Vukovar.Sa tim ne podcjenjujem kolicinu jada sto je izazvao rat u Hrvatskoj, ali sam intenzitet,zahvacena teritorija, raseljavanje, povratak izbjeglih i duzina trajanja je neuporediva.Uprkos svemu tome ova zemlja ide naprijed, koliko god je kocili.Uprkos politici, mnogi poduzetnici stvaraju cuda.
Jasno je sasvim da na svakoj temi pokusavas da pises sve negativne stvari o nasoj drzavi (tvojoj sigurno ne, ti zivi gdje sada zivis, a nemoj ni turisticki da se pojavljujes tamo gdje ti je lose i gdje ti se sve gadi)Nemoj ni u Svedsku, tamo te isto nece persirati.Zaradi, pa putuj gdje ti je lijepo, to je turizam :-D :-D :-)
Amazonka27

#55 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by Amazonka27 »

sta ba ne kuzis? Ne kuzis da ljudi u birou za zaposljavanje rade sve moguce poslove osim zaposljavanja ljudi? Ja sam zavrsila srednju skolu 1998 odlicnim i na birou sam sve do sada. Nikada me nisu zovnuli ni za jedan posao. Nasla sam ga sebi sama preko oglasa. Da imam stelu, vjerovatno bi nasla jos bolji. Ovaj posao koji ja radim zove se "dodatni" ili "honorarni" posao i nisam prijavljena. Sve dok me ne prijave kao stalno zaposlenu ja cu biti nezaposlena. E sad...postoji ona druga strana price...zasto ne budem fin i posten gradjanin pa ne prijavim svog gazdu da radim na crno? Pa zato sto mi taj covijek obezbjedjuje platu tacno na vrijeme od koje se skolujem i hranim, a drzava uopste ne vodi brigu o meni i u slucaju da ja prijavim svog gazdu, nece me drzava hraniti ni nagraditi nego cu ostati bez posla i gdje sam prispjela? kada vecina drzavnih firmi prestane primati ljude po rodbinskim vezama, shemama i shemicama, tada ce se smanjiti i rad na crno..jer ja sam uvijek zato NEK POBJEDI BOLJI.
DJ_Bungi

#56 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by DJ_Bungi »

pita wrote:hhhm...zanima me kako je u realnosti sa ovim brojevima....osobite one koji zivite u BiH...
S obzirom da BiH ima max 3 miliona ljudi...i od toga mozda polovicu radno sposbnih....onda prakticno pola nisto ne radi gleda u zrak...
Zbilja ne kuzim....bilo kamo idem od slovenije do danske je bosanca hrpetina...i da jos to malo sto je ostalo dolje nisto ne rade? :?
Realan broj je oko 15% nezaposlenih. Svi hoce penzije i druge beneficije a niko nece porez da placa.
ljubav_aha

#57 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by ljubav_aha »

fantom slobode wrote:Ovo gore bi pogled iz Amerike na jednu daleku zemlju.U ovome slucaju Bosna.Steta sto je samo daleko, pa se slika iskrivljuje.A i ne dolazi se tako cesto.
oh,da a sredstva komunikacije su totalno nedostupna :lol: opisao si vrijeme prije interneta aviona i telefona :lol:
fantom slobode

#58 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by fantom slobode »

ljubav_aha wrote:
fantom slobode wrote:Ovo gore bi pogled iz Amerike na jednu daleku zemlju.U ovome slucaju Bosna.Steta sto je samo daleko, pa se slika iskrivljuje.A i ne dolazi se tako cesto.
oh,da a sredstva komunikacije su totalno nedostupna :lol: opisao si vrijeme prije interneta aviona i telefona :lol:
:-) :-) :-) da, da, sve nam to sto pobroja pomaze da stvorimo realnu sliku o nekoj dalekoj zemlji, nimalo iskrivljenu, zar ne! :-) :-) :-) Sada je vrijeme da se sve zna sta se desava, a opet, kojeg apsurda, ima toliko nedoumica, zar ne! :) :) :) Ali zato je pogled iz Amerike na Bosnu je kristalno jasan :) :) :)
ljubav_aha

#59 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by ljubav_aha »

fantom slobode wrote:
ljubav_aha wrote:
:-) :-) :-) da, da, sve nam to sto pobroja pomaze da stvorimo realnu sliku o nekoj dalekoj zemlji, nimalo iskrivljenu, zar ne! :-) :-) :-) Sada je vrijeme da se sve zna sta se desava, a opet, kojeg apsurda, ima toliko nedoumica, zar ne! :) :) :) Ali zato je pogled iz Amerike na Bosnu je kristalno jasan :) :) :)
konstano komuniciram sa ljudima iz BiH,nema vise slanja pisama koje putuju brodom 3 mijeseca :D
pita

#60 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by pita »

DJ_Bungi wrote:
pita wrote:hhhm...zanima me kako je u realnosti sa ovim brojevima....osobite one koji zivite u BiH...
S obzirom da BiH ima max 3 miliona ljudi...i od toga mozda polovicu radno sposbnih....onda prakticno pola nisto ne radi gleda u zrak...
Zbilja ne kuzim....bilo kamo idem od slovenije do danske je bosanca hrpetina...i da jos to malo sto je ostalo dolje nisto ne rade? :?
Realan broj je oko 15% nezaposlenih. Svi hoce penzije i druge beneficije a niko nece porez da placa.
15% na milion radno sposbnih (ako biH fakat ima 3 miliona ljudi...mislim da je taj broj manji) je 150 tisuca....pa to i nije bas tako malo...toliko stanovnika ima Tuzla :D
Robyn

#61 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by Robyn »

Da ima i vise od dva miliona koga je briga?? Ubi nam se drzava da obezbijedi uslove da se ta cifra smanji. Sta mislite da nam otvore granice da mozemo ici u EU raditi i zivjeti. Takav bi stampedo nastao mislim da bi zapalili ceste kako bi brzo profurali.

NAJBRZI CIRKUS NA SVIJETU DOLAZI U EU!!! Eklston bi propo nacisto.

Voli Bosnjo Nokiu i VW nego da mu sav svijet das. Kad nam dodju ludi iz dijaspore pa ono dobra kola, mobiteli, PDA, kamere, a mi zavidni, kako bi im sve ono oteli..

Samo se kod nas na Balkanu pati od dobre odjece, kola, kuca itd...

Cudo jedno kako smo bogati.... :run:
pita

#62 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by pita »

Robyn wrote:Da ima i vise od dva miliona koga je briga?? Ubi nam se drzava da obezbijedi uslove da se ta cifra smanji. Sta mislite da nam otvore granice da mozemo ici u EU raditi i zivjeti. Takav bi stampedo nastao mislim da bi zapalili ceste kako bi brzo profurali.

NAJBRZI CIRKUS NA SVIJETU DOLAZI U EU!!! Eklston bi propo nacisto.

Voli Bosnjo Nokiu i VW nego da mu sav svijet das. Kad nam dodju ludi iz dijaspore pa ono dobra kola, mobiteli, PDA, kamere, a mi zavidni, kako bi im sve ono oteli..

Samo se kod nas na Balkanu pati od dobre odjece, kola, kuca itd...

Cudo jedno kako smo bogati.... :run:
Nemoj tako...to je samo vrijednostni sustav... :D ...balkanaca...zasto mislis da je bolje to sto svabe imaju...putovanja
Comrad

#63 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by Comrad »

Smanjiti stopu doprinosa i samim tim vlasnici preduzeca ce prijaviti sve uposlenike, a dokazano je da ce se stvoriti vise love kada se smanji stopa doprinosa jer je vise prijavljenih sa manjom stopom, nego u ovoj situaciji kada je malo prijavljenih a visoka stopa. I tada cemo mozda i saznati realnu stopu nezaposlenosti u BiH.
Epitop

#64 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by Epitop »

Comrad wrote:Smanjiti stopu doprinosa i samim tim vlasnici preduzeca ce prijaviti sve uposlenike, a dokazano je da ce se stvoriti vise love kada se smanji stopa doprinosa jer je vise prijavljenih sa manjom stopom, nego u ovoj situaciji kada je malo prijavljenih a visoka stopa. I tada cemo mozda i saznati realnu stopu nezaposlenosti u BiH.
Mislim da se ne bi toliko drastično popravila situacija jer su kod nas privatnici navikli da varaju dražavu. Ova zadnja akcija suzbijanja rada na crno je dala rezultata, tako da bi bilo opravdano da inspektori stalno rade i da ne bude da se jednima progleda kroz prste, a drugima pišu kazne.
Meni interesuje kakva je situacija u manjim sredinama tipa Vareš, Olovo, Breza, Bos. Krupa, Konjic? Tu je problem nezaposlenosti vjerovatno izraženiji.
uvjek dobar gost

#65 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by uvjek dobar gost »

Situacija u pomenutim gradovima je katastrofa... veliki proizvodni kapaciteti su pokradeni skroz, poslije su ih dokusurili privatizacijom. u svakom gradu raja radi za platu od nekih 400km, mislim na sretnike, a ostali bleje il rade na crno za par stoja.. država se nije udostojila da tim ljudima omogući čak ni stimulaciju rada u poljoprivredi. zadruga skoro da i nema, tu i tamo neka privatna osnovana od ljudi koji su i sami farmeri. Hale zjape prazne i onako zapuštene i urušene mogu služiti samo kao scena nekog filma apokaliptičnog. Sve u svemu migracija stanovništva će neminovno voditi gašenju sela i manjih gradova, mlađa raja napuštaju te sredine i tamo ostaju samo stariji ljudi, ako se ništa ne promijeni... neće na dobro.

P.S
Recimo u Čajniču prije agresije nije bilo nezaposlenih, pored mislim četri fabrike i jedne velike hladnjače za voće, povrće i meso... niko nije imao problema sa egzistencijom, pored toga svi su držali domaće životinje, kad se podvuće ćiza, živjeli su kao u Švicarskoj... sada.. ništa od pomenutog ne radi.. tamo recimo nije bilo mnogo ratnih dejstava, ali banda koja je prvo učinila šta je učinila.. pokrala je sve ostalo.. danas je tamo skoro pa pustinja... i volio bi da neko snimi neki film o takvoj jednooj sredini period od početka agresije do danas.. da se neke stvari bar malo razjasne...
ljubav_aha

#66 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by ljubav_aha »

uvijek dobar gost,citala sam neke tvoje prethodne postove,bas si iskren :thumbup:
pita

#67 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by pita »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080420010.....upravo to gledam..pa toliko nezaposlenih nema u cijeloj sloveniji...gdje radi jos 100 000 bosanaca..ne kuzim fakat
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#68 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by Truba »

pa nije normalno

ali nije ni normalno što
kad to spomeneš niko niti da trepne

:run:
ins

#69 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by ins »

Recimo, 2/3 ovih su prijavljeni na birou kao nezaposleni, tako da im familije ovdje imaju zdravstvenu zastitu ili neku sitnu lovu...

Realna nezaposlenost, po anketama je od 25-30%.
Nedavno je Agencija za statistiku radila najvece anketiranje, na uzorku od 9999 osoba, i to se smatra relevantnim do nivoa statisticke greske, dakle 99%, i to ce se od sada uzimati kao zvanicni podatak, jer su Zavodi za zaposljavanje do besvijesti korumpirane institucije. Evo ankete:

Krajem travnja 2007. godine provedena je, drugi puta, Anketa o radnoj snazi u Bosni i Hercegovini na uzorku od 9.999 kućanstava, od čega u Federaciji BiH 6.066, u Republici Srpskoj 3.443 i u Distriktu Brčko 490 kućanstava. Intervjuirane su sve osobe u uzorkom izabranim kućanstvima koje su prihvatile intervju.
Stopa neodziva bila je 10,7%, odnosno prikupljeni su podaci o ekonomskoj aktivnosti i ostalim karakteristikama stanovništva za 8.932 kućanstva.
Prema ovim podacima u BiH radnu snagu (ekonomski aktivno stanovništvo) je činilo 1.196.314 osoba, dok je broj neaktivnih bio 1.528.870 osoba. U okviru radne snage bilo je 849.570 uposlenih i 346.744 neuposlenih osoba. U okviru uposlenih osoba bilo je 37.079 neplaćenih pomažućih članova obitelji.
Stopa neuposlenosti bila je 29,0% ( 26,7% za muškarce i 32,9% za žene), dok je u istom periodu 2006. godine iznosila 31,1% (28,9% za muškarce i 34,9% za žene). Stopa neuposlenosti bila je najviša među mladim osobama starosti 15 do 24 godine. To je iznosilo 58,4% (55,6% za muškarce i 63,1% za žene).
ins

#70 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by ins »

uvjek dobar gost wrote:Situacija u pomenutim gradovima je katastrofa... veliki proizvodni kapaciteti su pokradeni skroz, poslije su ih dokusurili privatizacijom. u svakom gradu raja radi za platu od nekih 400km, mislim na sretnike, a ostali bleje il rade na crno za par stoja.. država se nije udostojila da tim ljudima omogući čak ni stimulaciju rada u poljoprivredi. zadruga skoro da i nema, tu i tamo neka privatna osnovana od ljudi koji su i sami farmeri. Hale zjape prazne i onako zapuštene i urušene mogu služiti samo kao scena nekog filma apokaliptičnog. Sve u svemu migracija stanovništva će neminovno voditi gašenju sela i manjih gradova, mlađa raja napuštaju te sredine i tamo ostaju samo stariji ljudi, ako se ništa ne promijeni... neće na dobro.

P.S
Recimo u Čajniču prije agresije nije bilo nezaposlenih, pored mislim četri fabrike i jedne velike hladnjače za voće, povrće i meso... niko nije imao problema sa egzistencijom, pored toga svi su držali domaće životinje, kad se podvuće ćiza, živjeli su kao u Švicarskoj... sada.. ništa od pomenutog ne radi.. tamo recimo nije bilo mnogo ratnih dejstava, ali banda koja je prvo učinila šta je učinila.. pokrala je sve ostalo.. danas je tamo skoro pa pustinja... i volio bi da neko snimi neki film o takvoj jednooj sredini period od početka agresije do danas.. da se neke stvari bar malo razjasne...
Tacno tako!
I jos ovome dodaj mentalni sklop ljudi, koji ocekuje da mu na kucna vrata dodje "drzava" i kaze "haj majstore, eno UNIS otvara novu fabriku eksera, a ako ti se to ne svidja,eno Hidrogradnja trazi tesare", i pri tome dane provedu gledajuci svojih 15 dunuma zemlje kako zarasta, bez imalo zelje da se bavi poljoprivredom.
Nevjerovatno je, ali kod nas se covjek moze voziti dolinama 10-15 km i da za to vrijeme ne vidi niti jedan jedini vocnjak, ili kultivisanu i posijanu oranicu, i onda dodje u srediste sela, i pogodite gdje su svi radno sposobni: pred granapom, sjede na gajbama i cugaju pivu!
Kod nas, na selu, ljudi su, generalno govoreci, strahovito lijeni! I to je problem...
pita

#71 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by pita »

ins wrote:
Recimo, 2/3 ovih su prijavljeni na birou kao nezaposleni, tako da im familije ovdje imaju zdravstvenu zastitu ili neku sitnu lovu...

Realna nezaposlenost, po anketama je od 25-30%.
Nedavno je Agencija za statistiku radila najvece anketiranje, na uzorku od 9999 osoba, i to se smatra relevantnim do nivoa statisticke greske, dakle 99%, i to ce se od sada uzimati kao zvanicni podatak, jer su Zavodi za zaposljavanje do besvijesti korumpirane institucije. Evo ankete:

Krajem travnja 2007. godine provedena je, drugi puta, Anketa o radnoj snazi u Bosni i Hercegovini na uzorku od 9.999 kućanstava, od čega u Federaciji BiH 6.066, u Republici Srpskoj 3.443 i u Distriktu Brčko 490 kućanstava. Intervjuirane su sve osobe u uzorkom izabranim kućanstvima koje su prihvatile intervju.
Stopa neodziva bila je 10,7%, odnosno prikupljeni su podaci o ekonomskoj aktivnosti i ostalim karakteristikama stanovništva za 8.932 kućanstva.
Prema ovim podacima u BiH radnu snagu (ekonomski aktivno stanovništvo) je činilo 1.196.314 osoba, dok je broj neaktivnih bio 1.528.870 osoba. U okviru radne snage bilo je 849.570 uposlenih i 346.744 neuposlenih osoba. U okviru uposlenih osoba bilo je 37.079 neplaćenih pomažućih članova obitelji.
Stopa neuposlenosti bila je 29,0% ( 26,7% za muškarce i 32,9% za žene), dok je u istom periodu 2006. godine iznosila 31,1% (28,9% za muškarce i 34,9% za žene). Stopa neuposlenosti bila je najviša među mladim osobama starosti 15 do 24 godine. To je iznosilo 58,4% (55,6% za muškarce i 63,1% za žene).
Pa zar bisna vise od 3 milijuna ljudi???...zasto mislm da ne
ozbiljna

#72 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by ozbiljna »

Gledam rodbinu mog muza ovdje na Zapadu; svi rade sta stignu i nema pauze... njegova sestra ide u pekaru da pravi sendvice dok ne dobiej posao u struci, rodica studira na dva fakulteta i radi na dva posla, 24 sata u pogonu. a moja prijateljica u BiH 3g. vec sjedi kod kuce nakon sto je prestala raditi za strance. ima malo dijete, muz radi i ima bezveze primanja. pa mi odjednom sinu: pa zasto ona sjedi kod kuce!? zasto ne radi bilo sta?? radi tog djeteta ako nista... meni samoj je isto jos uvijek tragicno raditi neki posao "ispod nivoa" jer funkcionisem po bh. principu jos uvijek, ali sta je tu sramota? ovdje svi rade. pa makar 2.5 eura po satu sa 14 godina, ali znas kako je zaraditi svoju pintu...

e Bosno, Bosno...
Vision 2020

#73 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by Vision 2020 »

Population:
4,590,310 (July 2008 est.)

https://www.cia.gov/library/publication ... tml#People
CLIO

#74 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by CLIO »

ozbiljna wrote:Gledam rodbinu mog muza ovdje na Zapadu; svi rade sta stignu i nema pauze... njegova sestra ide u pekaru da pravi sendvice dok ne dobiej posao u struci, rodica studira na dva fakulteta i radi na dva posla, 24 sata u pogonu. a moja prijateljica u BiH 3g. vec sjedi kod kuce nakon sto je prestala raditi za strance. ima malo dijete, muz radi i ima bezveze primanja. pa mi odjednom sinu: pa zasto ona sjedi kod kuce!? zasto ne radi bilo sta?? radi tog djeteta ako nista... meni samoj je isto jos uvijek tragicno raditi neki posao "ispod nivoa" jer funkcionisem po bh. principu jos uvijek, ali sta je tu sramota? ovdje svi rade. pa makar 2.5 eura po satu sa 14 godina, ali znas kako je zaraditi svoju pintu...

e Bosno, Bosno...
Jesi ti stvarno ozbiljna? :shock: :cry: :roll:
pita

#75 Re: Više od pola miliona nezaposlenih u BiH

Post by pita »

Vision 2020 wrote:

Population:
4,590,310 (July 2008 est.)

https://www.cia.gov/library/publication ... tml#People
Vjerujem da toliko je bosanaca ...od toga jih 1.5 miliona zivi vani
Post Reply