Koliko se u Bosni zdravo jede???

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

alphonse kauders

#51 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by alphonse kauders »

Drugarica sa medicine mi je rekla da Balkanci imaju najduže debelo crijevo na svijetu, duže nego kod ostalih za 15-20cm u prosjeku, a sve zbog višestoljetnog unošenja mesine u organizam, pa vi sad gledajte;)

Mislim da se hranimo jednako nezdravo kao i drugi Evropljani, s tim da nama standard ne dozvoljava da imamo previše debelih ljudi..
Ali zato infarkta, šećeraša, viška holesterola itd.. koliko hoćeš;)
pitt

#52 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by pitt »

alphonse kauders wrote:
Mislim da se hranimo jednako nezdravo kao i drugi Evropljani, s tim da nama standard ne dozvoljava da imamo previše debelih ljudi..
nije tacno......sto mi mozemo govana pojesti niko ne moze :D :D :D
turban

#53 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

pitt wrote:
alphonse kauders wrote:
Nisu nam hemikalije valjda na trpezi,

Vecina Evropljana jede raznovrsnu hranu,sto ce reci svaki dan nesto drugo.I obavezno dva puta sedmicno ribu.Riba pogotovo iz sjevernih mora jako zdrava zbog aminokiselina.
Svi na pecanje... :-D
Felicita

#54 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Felicita »

U biti ne treba ni s kojim proizvodima pretjerivati i sto manje jesti vjestacku hranu! to je moj moto!
callmethebreeeze

#55 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by callmethebreeeze »

turban wrote:
pitt wrote:
alphonse kauders wrote:

Vecina Evropljana jede raznovrsnu hranu,sto ce reci svaki dan nesto drugo.I obavezno dva puta sedmicno ribu.Riba pogotovo iz sjevernih mora jako zdrava zbog aminokiselina.
koja to evropa jede ribu dva puta sedmicno? englezi to sigurno ne rade. sumnjam da to vazi i za svede. jer i ovdje imaju problema sa fetmom a da tek ne pricamo o americi.
ja mislim da se ovdje radi o klasnom problemu; siromasniji jedu brzu, nezdravu hranu i ne idu u teretanu, dok si bogatiji mogu priustiti ekoloski produciranu hranu i imaju para za teretanu.
ja sam jako skeptican prema namirnicima koje se prodaju u bosni. voce, povrce, meso i ostalo sto je producirano lokalno mozda i ide, ali pitanje je koliko toga se uvozi i ko i kako kontrolise kvalitet namirnica koje su u prodaju. argeta, polisalama, i sl ne mogu biti dobre za organizam da jebe rak raka. :skoljka:
:D
Last edited by callmethebreeeze on 31/03/2008 22:52, edited 2 times in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#56 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

turban wrote:
pitt wrote:
alphonse kauders wrote:

Da, to je ona riba ulovljena iznad reaktora potonulih nuklearnih podmornica. :skoljka:
Dok sta za tarabu ne privezem ja ribama ne vjerujem. :D
turban

#57 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

Nisam napisao da Evropljani dva puta dnevno jedu ribu,nego sedmicno... :zzzz:
callmethebreeeze

#58 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by callmethebreeeze »

turban wrote:Nisam napisao da Evropljani dva puta dnevno jedu ribu,nego sedmicno... :zzzz:
eno sam se ispravio, koja to evropa jede ribu dva puta sedmicno? mozda ovi sto zive uz mediteran. za ostale sumnjam. jesi li vidio jedan u nizu britanskih tv-programa o fetmi? brrrrrrrrrr.
moj buraz je jednom tamo bio na jednom kursu. na pitanje sta su jedu britanci, on je odgovorio:
"govna".
p.s ko ima priliku neka pogleda emisije koje je poznati tvkuhar jamie oliver pravio o ishrani u britanskim osnovnim skolama. u poredjenju sa malim britancim, mali italijani jedu k'o grofovi i, za razliku od malaca iz britanije, italijancici znaju sta je patlidzan, mrkva i ostalo povrce.
alphonse kauders

#59 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by alphonse kauders »

Ma znamo i mi šta je povrće, ali mi ga uglavnom tako dobro prokuhamo da ubijemo i posljednju trunku vitamina u njemu;)
turban

#60 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

alphonse kauders wrote:Ma znamo i mi šta je povrće, ali mi ga uglavnom tako dobro prokuhamo da ubijemo i posljednju trunku vitamina u njemu;)
Pa evo da ti kazem jedan trik kako da zadrzis vitamine u povrcu.

Ako povrce stavimo u hladnu vodu i onda uklucimo ringlu e tada gubis vitamine.Zasto?Pa zato sto se voda postepeno zagrijava, postepeno se i povrce zagrijava.Lagano se otvaraju sve pore i vitamini nestaju u vodi.Ako povrce kuhamo tako sto ga pocinjemo u kljucanoj vodi spremati onda vitamini ostaju.Temperatura recimo kljcane vode je 100 stepni,dovoljno da se zatvore sve pore povrca te se tako sacuvaju svi vitamini.

p.s
Mene ni zec nemoze stici... :D
mrs. zurbrigen

#61 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by mrs. zurbrigen »

karabaja-x wrote:
mrs. zurbrigen wrote:
trinaesti wrote:BigMac u BG nema sitno sjeckani krastavac :)

orbini. nemoj generalizirati.
btw, ne znaci da ako je neko debeo da je i nezdrav! ili da se nezdravo hrani.
aha...
a sta onda ima?
a jesi li se sjetila reci :idea: daj mi jedan big mac, bez krastavca pliz :idea: ili jos bolje :arrow: da ne bi ljudima pravila probleme :arrow: otvoris big mac i izvadis krastavac :arrow: ili jos jos bolje :arrow: i mean, basically, like, hello dont even go there, you know, i mean
pa da budem iskrena, ja do sada nikad od svojih posjeta mcdonaldsu nisam pravila neku dramu. i sto se krastavca tice, apsolutno je okay, samo sto ovaj bio isjeckan na sitno. i nazalost nisam imala pincetu sa sobom, kojom bi ga mogla odstraniti... ali to uopce nije strasno, jer mcdo prodaje jos hrpu drugih stvari - bez krastavca... :wink:
Leonid Breznjev

#62 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Leonid Breznjev »

turban wrote:
alphonse kauders wrote:Ma znamo i mi šta je povrće, ali mi ga uglavnom tako dobro prokuhamo da ubijemo i posljednju trunku vitamina u njemu;)
Pa evo da ti kazem jedan trik kako da zadrzis vitamine u povrcu.

Ako povrce stavimo u hladnu vodu i onda uklucimo ringlu e tada gubis vitamine.Zasto?Pa zato sto se voda postepeno zagrijava, postepeno se i povrce zagrijava.Lagano se otvaraju sve pore i vitamini nestaju u vodi.Ako povrce kuhamo tako sto ga pocinjemo u kljucanoj vodi spremati onda vitamini ostaju.Temperatura recimo kljcane vode je 100 stepni,dovoljno da se zatvore sve pore povrca te se tako sacuvaju svi vitamini.

p.s
Mene ni zec nemoze stici... :D
al' zato moze lav! :) idemo na zdravlje dok nisi i diskusije poceo blanshirati! dok se pore ne zatvore... :D
DS9

#63 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by DS9 »

turban wrote:Pa neznam da li su vegertarijanci svesni ozbiljnosti ne uzimanja bjelancevina-ovdje mislim ipak na meso?

Ok, ako si vegetarijanka zanima me sta je tvoja zamjena za meso??
Bjelancevine/proteini se ne nalaze samo u mesu, ima ih jos i u soji, grahu, psenici. Zitarice, mahunarke i kostunicavo voce koncentrirani su izvori proteina. Kikiriki i leca imaju vise proteina od iste kolicine npr. hamburgera.
Nutricionisti su do nedavno mislili da samo meso, jaja i mlijecni proizvodi sadrze potpune proteine (koji sadrže 8 amino-kiselina koje ne proizvodi tijelo), i da su svi proteini porijeklom iz povrca nepotpuni. Istrazivanja provedena u Karolinskom institutu u Svedskoj i u Max Planck institutu u Njemackoj su, medjutim, pokazala da vecina povrca, voca, sjemenki, kostunicavog voca i zitarica izvrsni izvori kompletnih proteina. Skoro je nemoguce ne dobivati dovoljno proteina ako jedete dovoljno prirodne, nerafinirane hrane.
turban

#64 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

DS9 wrote:
turban wrote:Pa neznam da li su vegertarijanci svesni ozbiljnosti ne uzimanja bjelancevina-ovdje mislim ipak na meso?

Ok, ako si vegetarijanka zanima me sta je tvoja zamjena za meso??
Bjelancevine/proteini se ne nalaze samo u mesu, ima ih jos i u soji, grahu, psenici. Zitarice, mahunarke i kostunicavo voce koncentrirani su izvori proteina. Kikiriki i leca imaju vise proteina od iste kolicine npr. hamburgera.
Nutricionisti su do nedavno mislili da samo meso, jaja i mlijecni proizvodi sadrze potpune proteine (koji sadrže 8 amino-kiselina koje ne proizvodi tijelo), i da su svi proteini porijeklom iz povrca nepotpuni. Istrazivanja provedena u Karolinskom institutu u Svedskoj i u Max Planck institutu u Njemackoj su, medjutim, pokazala da vecina povrca, voca, sjemenki, kostunicavog voca i zitarica izvrsni izvori kompletnih proteina. Skoro je nemoguce ne dobivati dovoljno proteina ako jedete dovoljno prirodne, nerafinirane hrane.
Ok,
Djelimicno si u pravu,no postoje i druga misljenja sto se tice alternativnih namjernica/proizvoda za meso.
Da ne pametujem puno.Organizam kod svake individue je razlicit.Neko moze da pojede kilo oraha i nista.Nekom bi se krvni peitisak srozo na nulu.Sta hocu reci.Mozda moj organizam uzima vise bjelancevina iz mesa nego recimo iz,badema,ljesnika,kirikija,soje itd.U tome je poenata.U svakom slucaju sve najbolje,ipak je to jaka disciplina.
student123

#65 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by student123 »

turban wrote:Cevapi,pite,rostilj itd..
mmmmmmmmmm roštilj :-) :-)
turban

#66 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

student123 wrote:
turban wrote:Cevapi,pite,rostilj itd..
mmmmmmmmmm roštilj :-) :-)
Da dodam,krilca na zaru.dzigarica umotana u janjecu maramicu,bjeli bubrezi itd.Jel' udarila voda na usta.... :-)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 18:56, edited 2 times in total.
d2

#68 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by d2 »

evo 2 jami bureka i 1 jami sirnica masu iz rerne.
kreco hakija

#69 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by kreco hakija »

ljudi ja dok se dobre teletine ne najedem ne vidm na oči. :D
pa vi pričajte šta hoćete.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#70 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Šeherzada »

Ma koja zdrava hrana u Bosni!Mozda po selima.U Sarajevu se hrani cevapima i pitama,kad prodjes Carsijom milion mirisa ne zna se koji bolje mirise.Kome tada naumpadne zdrava hrana?
protestant

#71 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by protestant »

Boze dragi od cega umire narod koji jede zdravu hranu.Nedavno covjek umro od ciroze jetre kapi alkohola nije okusio.Umrla zena od karcinoma pluca nikad pusila nije .....pa ti skontaj :?
Bosanac sa dna kace

#72 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Bosanac sa dna kace »

protestant wrote:Boze dragi od cega umire narod koji jede zdravu hranu.Nedavno covjek umro od ciroze jetre kapi alkohola nije okusio.Umrla zena od karcinoma pluca nikad pusila nije .....pa ti skontaj :?
raznorazni aditivi, lijekovi, okrnjeno sudje, teflon, pilule itd....
turban

#73 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

Bosanac sa dna kace wrote:
protestant wrote:Boze dragi od cega umire narod koji jede zdravu hranu.Nedavno covjek umro od ciroze jetre kapi alkohola nije okusio.Umrla zena od karcinoma pluca nikad pusila nije .....pa ti skontaj :?
raznorazni aditivi, lijekovi, okrnjeno sudje, teflon, pilule itd....
Hrana je samo jedan od faktora zdavog zivota.Nazalost geni su cuda.
protestant

#74 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by protestant »

Mi jos jedemo zdravu hranu zato sto se u BiH puno jede kuhana hrana tj.corbe-hrana sa kasikom.
Ljudi moji jedite malo vise rastike na leso i to je melem z krvnu sliku i probavni trakt.Pa ne zaboravno jelo nasa kokuruza ali ne mijesana sa bijelim brasnom itd....Pecite domaci hljeb a ne ono sa raznim aditivima iz pekara.
Bosanac sa dna kace

#75 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Bosanac sa dna kace »

sta je rastika?
Post Reply