To kako pričam kod kuće je dijalekt hrvatskog jezika. Ujedno je i dijalekt ostala 2 jezika u BiH (preklapanje).
Ne vidim po čemu je strašno da ja u formalnom razgovoru govorim "točno" a u neformalnom "tačno", a nije strašno da Splićanin kaže "hiljadu" a kad je formalan "tisuću". Većina dalmatinaca će reći "hiljadu", a u službenom razgovoru uvijek "tisuću". U čemu je razlika?
Kad sam neformalan kažem ponekad i "tačno" a kad sam formalan kažem "točno" - od 1. razreda osnovne pa do faxa sam obrazovan na standardnom hrvatskom jeziku.
To što hrvati u BiH počinju i u običnom govoru više koristiti riječ "točno" nego "tačno" je prodiranje standardnog jezika u dijalekt, isto ka što sve manje Dalmatinaca govori "hiljadu" (mlađi govore uglavnom "tisuću"), što je normalna posljedica obrazovanja a i općepoznata pojava izumiranja dijalekata. Na Visu se danas govori ni 30% onog kako se govorilo prije 50 godina. I nitko im ne podmeće pod nos "vi ne pričate kako ste prije pričali".
U "službenoj komunikaciji" koristim standardni jezik, i to hrvatski standardni jezik. Prije 1990. je to uredno bio hrvatsko-srpski a sada je samo bez onog "srpski".
Ne vidim čemu zgražanje nekih bošnjaka kada hrvati govore "doma" ili "bog". Da , nikad se nije govorilo "doma", kao što s ni u Slavoniji nije govorilo "doma", niti u Dalmaciji, i kao što niti u sarajevu nije prije rata govorilo "fakat" ili "lahko" ili "mahrama" ili "opće".
Zašto nekome smeta kad hrvati govore tisuću, a ne smeta kad govore "općina" i "opće"?
"Idem doma", "bok/bog" su novi trendovi koji očekivano zahvaćaju i Hrvate u BiH kao sastavni dio hrvatskog jezičnog kruga.
Još koja riječ o standardnom bosanskom jeziku.
Ja nemam problema da taj jezik zovem bosanski, iako svi znamo da niti jedan bosanac hrvat ili srbin nije radio na njemu i po toj logici taj standardni jezik nije bosanski već "bošnjački", al eto.
Ali ako ja mogu taj standardni (naglašavam standardni) jezik zvati bosanski, najmanje što onda očekujem jest da se ne zlorabi to ime u cilju dokazivanja da je taj standardni jezik i 1% "bosanskiji" od srpskog ili hrvatskog.
Jer na stvaranju standardnog hrvatskog jezika su itekako radili i lingvisti koji su BiH hrvati, a da ne govorim o srbima iz BiH i standardnom srpskom. Prema tome standardni srpski i hrvatski su jednako "bosanski" ko i standardni jezik kojeg koriste bošnjaci a zovu ga bosanski. To je uistinu činjenica, a ne samo članak iz Ustava. Tačka i točka!
Eto toliko.