Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
bosan

#51 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by bosan »

Sta je ba Pape ? Nisi valjda i zajebanciju zamrzio .
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#52 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by pape »

bosan wrote:Sta je ba Pape ? Nisi valjda i zajebanciju zamrzio .
Ma, ... oprostio sam ti, ... :oops:
Ali, ... i nije ti bila bas neka "kvalitetna" zayebanciya, ... :zoka:
MA DAJ...

#53 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by MA DAJ... »

Nosferatu wrote:Meni je kamen pao sa srca kad sam uzeo Americki pasos. Prvo, mogu sad da radim sta hocu, ne mogu mi prijetiti nicim (a proprije policije i vojske - voziti pjan, uhvacen s nesto marijuane, i slicno su sve sitne zajebancije koje te mogu vratiti unazad svjetlosnu godinu ili dvije ako nisi drzavljanin, od drzavljana se to ocekuje). Drugo, vec sam dosegao godine u kojima sve i da uvedu regrutaciju/draft, mogu mi popusiti, ovako bih bio prvi kao resident alien, koji bi bio pozvan, garantiram. Trece, s Americkim pasosom prolazis samo tako. Cetvrto i najbitnije mogao sam glasati protiv bagre, jest da nije popilo vode, ali sam glasao, i glasacu. Peto, mogu raditi drzavni posao. Sesto, Amerika te stiti kao svog gradjanina gdje god da odes. Sedmo, ne dam djubradima po konzulatima koji zive na visokoj nozi pare za drzavu-pajaca i lutka, BiH, koja se nije u 10 godina sjetila da me zovne ili posalje cestitku ni kad sam diplomirao, ni za bajram ni za novu, samo bitte zahlen kad treba pasos dobiti. Te pare koje mi njima dajemo su ovdje krvavo zaradjene po najgorim poslovima i ne pada mi na pamet da njih sponzoriram, jedino da ih teroriziram, ali ni za to nemam dovoljno vremena u svom zivotu, pa me je prosla misao o tome da dodjem na safari u BiH svake godine i kebnem po jednog lokalnog politicara.

Nisam vise auslender, svoj u svome. I na kraju mogu karat Amerikanke, bez straha od eksportacije, a Meksikankama mogu prijetiti da ce ih radi mene protjerati, a mogu i uvesti mi hanumu iz Kanade, ili bilo koje druge-trece zemlje. A to koliki sam Bosanac, ne mogu djubrad ukravacena iz predsjednistva nikad znati, niti me tim ucjenjivati, ja sam radi njih pobjegao i pasos je bila zadnja uspomena na te idote u mome zivotu.

Na dan kad sam postao Americki drzavljanin, bilo je oko 300 ljudi iz 65 zemalja od toga 180 Bosanaca i Hercegovaca. Mogu nas poljubiti sad u dupetarac i cetnici i Vehabije, a najvise porodice Izetbegovic, Cengic, Ganic i Aksamije, te Karadzic, Mladic, Do-dick, Seselj, i ostale bistre vode s kojima napajaju mladi visoki napon. Kad izvadim pasos s orlom, plavih korica, u meni samo zaigra povik danje. Evo vam sad mamu vam jebem. Nisam vise vas zatvorenik, niti sam vas pacijent. Saljite svoju djecu na nozeve i kroz minska polja, mene i moje vise niko nece dok sam ziv.

i...jesi se ispuhao kompleksas!!!ma ko te jebe,bosna ce prezivjet i bez tebe.

imam strani pasos,i s kojim bi se ti mogao jos vise hvaliti,ali ovakve gluposti sto si naveo za razlog uzimanja drugog drzavljanstva,samo me navodi na povracanje na pomisli kakvi nas ima...jebem te u usta zvaljavog,sto bi ti mi mostarci rekli...

e sad,nek me baniraju,ali sam ti rekao,papak jedan (opet mostarski zargon)...papak :mrgreen:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#54 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Nosferatu »

Ljudi smo bola, nismo iz tvog kraja, niti smo na tvom forumu "imam pasos al' me sramota sto pobjegoh kad je umro moj grad i Hujka", ali kad vec stade kraj Mostara, odpjevaj nam onu - cudna jada od umrla grada...

Moja Norveska, Svedska i Amerika, naseli se finim ljudima, rade, privreduju, na zadnjoj sajbi stari Most, a u grlu kost. Al' bitnije je da kurca ne veceravaju, kao ti i tvoji istomisljenici dvije decenije odvec, i nije stado vec bi jos rado. Nego znas ti sta je John Adams rekao u trenutcima odmora, kaje ko se spermom ljeci od sifilisa nije za samoupravnog doprinosa.
turban

#55 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by turban »

Zoom ala danas radis,ima te na sve strane... :thumbup: :thumbup:
pitt

#56 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by pitt »

Nosferatu wrote: Nego znas ti sta je John Adams rekao u trenutcima odmora, kaje ko se spermom ljeci od sifilisa nije za samoupravnog doprinosa.
to je papa Adams....jok quincy :D:D:D
newone

#57 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by newone »

Kada sam dobio Americko drzavljanstvo vec sam sest godina svog zivota proveo u toj zemlji i nekako je bilo normalno da to drzavljanstvo i dobijem. Nije bilo euforije uopste, cak sam jedva cekao da prodje ceremonija dodjele drzavljanstva jer sam imao nekih jos drugih obaveza za odraditi tog dana.
Ipak sretan sam sto sam Americki drzavljanin. I ponosan sam na to, mada ce mnogima ovdje to djelovati pateticno. U ovoj zemlji sam postigao za ovih 12 godina sto u Bosni bi ostao samo pusti san. Dao sam dio sebe Americi, ali i ona je meni zauzvrat mnogo toga pruzila. To moram cijeniti i postovati.
I lijepo je brate putovati sa Americkim pasosem - express prolaz na svim carinama i svim granicama.
tempora

#58 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by tempora »

Ma kako vam se cinili neciji razlozi nistavni, srecom, nemate pravo odlucivati o istome. Jer po komentarima, mogli bi smo se dobrano zabrinuti. I smjesno je svadjati se uopste i argumentirati patriotizam na osnovu pasosa, u zemlji cija trecina stanovnika zivi van granica iste. :oops: A vise od pola mlade populacije zeli napustiti istu. :!: A vec odavno su nam jasni i uzroci zbog kojih tako veliki broj BIH gradjana zivi vani.

U Holandiji odnedavno postoji ceremonija dodjel naturalizacije. U moje vrijeme, kada sam ja primala naturalizaciju, bila je to cista, administrativna radnja. Naturalizaciju sam dobila nakon 8 godina boravka u Holandiji, mogla sam je potrazivati nakon 5 ali eto nisam. Imam dvojno drzavljanstvo, sto cini da sam, nazalost u povlastenijem polozaju nego mnogi BiH gradjani, koji se moraju dovijati da bi na kratko izasli iz drzave. :roll: I po tome, oni su gradjani drugoga reda, sto me cini krajnje nesretnom. :(
turban

#59 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by turban »

tempora wrote:Ma kako vam se cinili neciji razlozi nistavni, srecom, nemate pravo odlucivati o istome. Jer po komentarima, mogli bi smo se dobrano zabrinuti. I smjesno je svadjati se uopste i argumentirati patriotizam na osnovu pasosa, u zemlji cija trecina stanovnika zivi van granica iste. :oops: A vise od pola mlade populacije zeli napustiti istu. :!: A vec odavno su nam jasni i uzroci zbog kojih tako veliki broj BIH gradjana zivi vani.

U Holandiji odnedavno postoji ceremonija dodjel naturalizacije. U moje vrijeme, kada sam ja primala naturalizaciju, bila je to cista, administrativna radnja. Naturalizaciju sam dobila nakon 8 godina boravka u Holandiji, mogla sam je potrazivati nakon 5 ali eto nisam. Imam dvojno drzavljanstvo, sto cini da sam, nazalost u povlastenijem polozaju nego mnogi BiH gradjani, koji se moraju dovijati da bi na kratko izasli iz drzave. :roll: I po tome, oni su gradjani drugoga reda, sto me cini krajnje nesretnom. :(
Samo sto su sada kriterijumi jako zesci za dobijanje Holandskog drzavljanstva.
_Jenny_

#60 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by _Jenny_ »

Odvratno...Buduci da sam se morala tj. moji roditelji su se morali odreci bosanskog drzavljanstva da bi dobili hrvatsko...Ja volim Bosnu,ali ko me tada pitao...Vratit cu ja njima-imat cu ja nbosansko drzavljanstvo :D
lady midnight

#61 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by lady midnight »

maccarona wrote::D bilo je i tih mogucnosti :D
ja mislim da u njemackoj nema vise duplog drzavljanstva ili se varam :? zna li neko?

da se ne bih ponavljala :D :D vec sam malo shvrljala na ovu temu :D

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=48501

:oops: :D :D
repeater

#62 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by repeater »

tempora wrote:U Holandiji odnedavno postoji ceremonija dodjel naturalizacije. U moje vrijeme, kada sam ja primala naturalizaciju, bila je to cista, administrativna radnja. Naturalizaciju sam dobila nakon 8 godina boravka u Holandiji, mogla sam je potrazivati nakon 5 ali eto nisam.
jao sto ovo klinicki opisa, kao da ne postoji razlika izmedju naturalizacije i eutanazije ..
ne znam, poslije nosferovog vatrenog posta ovo je pravi antiklimaks.
:-)

#63 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by location »

Nosferatu wrote:Meni je kamen pao sa srca kad sam uzeo Americki pasos. Prvo, mogu sad da radim sta hocu, ne mogu mi prijetiti nicim (a proprije policije i vojske - voziti pjan, uhvacen s nesto marijuane, i slicno su sve sitne zajebancije koje te mogu vratiti unazad svjetlosnu godinu ili dvije ako nisi drzavljanin, od drzavljana se to ocekuje). Drugo, vec sam dosegao godine u kojima sve i da uvedu regrutaciju/draft, mogu mi popusiti, ovako bih bio prvi kao resident alien, koji bi bio pozvan, garantiram. Trece, s Americkim pasosom prolazis samo tako. Cetvrto i najbitnije mogao sam glasati protiv bagre, jest da nije popilo vode, ali sam glasao, i glasacu. Peto, mogu raditi drzavni posao. Sesto, Amerika te stiti kao svog gradjanina gdje god da odes. Sedmo, ne dam djubradima po konzulatima koji zive na visokoj nozi pare za drzavu-pajaca i lutka, BiH, koja se nije u 10 godina sjetila da me zovne ili posalje cestitku ni kad sam diplomirao, ni za bajram ni za novu, samo bitte zahlen kad treba pasos dobiti. Te pare koje mi njima dajemo su ovdje krvavo zaradjene po najgorim poslovima i ne pada mi na pamet da njih sponzoriram, jedino da ih teroriziram, ali ni za to nemam dovoljno vremena u svom zivotu, pa me je prosla misao o tome da dodjem na safari u BiH svake godine i kebnem po jednog lokalnog politicara.

Nisam vise auslender, svoj u svome. I na kraju mogu karat Amerikanke, bez straha od eksportacije, a Meksikankama mogu prijetiti da ce ih radi mene protjerati, a mogu i uvesti mi hanumu iz Kanade, ili bilo koje druge-trece zemlje. A to koliki sam Bosanac, ne mogu djubrad ukravacena iz predsjednistva nikad znati, niti me tim ucjenjivati, ja sam radi njih pobjegao i pasos je bila zadnja uspomena na te idote u mome zivotu.

Na dan kad sam postao Americki drzavljanin, bilo je oko 300 ljudi iz 65 zemalja od toga 180 Bosanaca i Hercegovaca. Mogu nas poljubiti sad u dupetarac i cetnici i Vehabije, a najvise porodice Izetbegovic, Cengic, Ganic i Aksamije, te Karadzic, Mladic, Do-dick, Seselj, i ostale bistre vode s kojima napajaju mladi visoki napon. Kad izvadim pasos s orlom, plavih korica, u meni samo zaigra povik danje. Evo vam sad mamu vam jebem. Nisam vise vas zatvorenik, niti sam vas pacijent. Saljite svoju djecu na nozeve i kroz minska polja, mene i moje vise niko nece dok sam ziv.

Potpisujem. Sve sto trebas je da nazoves Bosanski konzulat u DC-u i sljedeci poziv ce biti za US Naturalization.
pitt

#64 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by pitt »

nazoves i ostavis poruku (posto se niko ziv ne javlja).......i onda ti nikad ne odgovore :D :D :D :D
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#65 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by karabaja-x »

ovaj nosferatu se vazda svadja s nekim
Sensei

#66 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Sensei »

...
Last edited by Sensei on 25/05/2019 18:37, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#67 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by callmethebreeeze »

location wrote:Veseli, tuzni ili ste samo mislili da ispalite iz dvorane gdje je dodjela bila da bi mogli nazad na posao. U Americi naprave ceremoniju od toga kao da je dodjela Oscara. Mozda u drugim zemljama samo dodje postom.

Ja sam licno imao dozu veselja u sebi. Drugi su plakali oko mene, pogotovo azijati, ljubili americku zastavu, a ja sam se prisjetio kada sam postao pionir i pjevalo se racunajte na nas:). Nekako mi je to bila ljepa asosijaicja, skoro pa isto. Mislim da sam imao majicu sa petokrakom i titom kada sam dobio drzavljanstvo.
dobio sam ga negdje oko 2000. iako sam imao pravo traziti vec 1998. nisam nista posebno osjecao, drzavljanstvo sam uzeo iz prakticnih razloga i nisam isao na prijem povodom dodjele drzavljanstava.
lunci

#68 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by lunci »

Jaguar84 wrote:
lunci wrote:
Zhaba wrote:pa koji si onda razlog imala uzet aus. drzavljanstvo? :? :?
Evo kad vec pitas g.... pitanje.Zato sto nisam imala ama bas nikakav pasos .Bosanski trajao samo 5 god..Da sam ga obnavljala odavde izasao bi me $250 a aus sve ukupno samo $100 .Mi tad nismo imali nikakve testove ni forme pa sto da ne...
@Lunci malo je off topic ali nema veze,reci mi kakve su sad sanse da se ispari,pobjegne,ipali i zbrise down under?
Pogledaj na temu Kako otici iz BIH .Ostali nacini udaja/ zenidba,Da te sponzorise rodjak ,Ili da ganjas studentsku vizu.
lunci

#69 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by lunci »

Pa pokusaj ima "na australija da se prebrojimo temi" ljudi koji govore da se moze i ilegalno.Pa vidi sa njima kako sta?
Ja o tome neznam ..
Brisbane

#70 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Brisbane »

Jaguar84 wrote:Sad da se zenim skoro pa sam ozenjen...nemam rodjaka dole,sutudentska...hmmm jos malo pa sam gotov sa tim pa nisam siguran...nekako mi se cini da se dole najbolje ispariti
Ne znam stvarno kako mozes uci ovdje. Moras preko aerodroma, a i nas sa svim papirima znaju dobro zajebavati. Vrlo su strogi. Svakoj zemlji je potrbna viza za ulazak u Australiju. Samo za EU i USA, CAnada je elektronska. Dakle ako bi nasao pasos od ovih zeelja plus MAlezijski ili Hong Kong, mogao bi se prijaviti na provizoriju od elektronske vize i uz puno srece uci.
wels

#71 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by wels »

Ja sam,nakon sto sam stekao uslove za kupnju austrijskog pasosa to i ucinio,da se razumijemo,nikako dobio i kostao me debelo.

Kupnju drzavljanstva shvatam iskljucivo kao takvu i nikako drugacije,a to sto papiroloski gubim nekakav trag u evidenciji bosanskohercegovackih vlastodrzaca mi cini nesto veci osjecaj slobode u odnosu na spoznaju da sam sad pod cizmom sa meksim djonom.
Kurt_Kombajn

#72 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Kurt_Kombajn »

- posto mi do 92. pasos kao klincu nije ni trebao, jedini koji sam ikad u zivotu imao je BH. i ne namjeravam da to ikad promijenim.

- prvih godina boravka u inostranstvu sam vizu morao obnavljati svakih 6 mjeseci, nevidjene torture, zajebancije, pasos sam morao obnavljati dosad jedno desetak puta. uspio sam izganjati i licnu kartu u mjestu rodjenja uz sikaniranja na kvadrat. posto sam vise od pola zivota proveo u ovoj drzavi njen pasos mogu dobiti kad mi se cefne, medjutim to mi nikada nije palo na pamet. imam dozvolu boravka i dozvolu za rad, ne znam koji ce mi klinac novi pasos.

- sto se putovanja tice, sa BH pasosem sam obisao skoro sve EU-zemlje, usa, kanadu, itd., afriku i aziju da i ne spominjem, nikad nije bilo problema. podneses zahtjev za vizu, odes pokupis, i zavrsena prica.

- ponekad mi je tesko kad vidim da se recimo u austriji oni koji jos nisu uzeli drzavljanstvo "eto da bi mogli lakse putovati" (a vecina ne mrda nikud) mogu na prste prebrojati. ili da je u mom rodnom mjestu ostalo jos mozda 5% predratnog stanovnistva.
maccarona

#73 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by maccarona »

lady midnight wrote:viewtopic.php?f=1&t=48501
:shock: :shock: :shock:

eh ako je ovako, nisam vise u dilemi :oops:
aidaa_princess90

#75 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by aidaa_princess90 »

ok shvatam da sa pasosom druge zemlje sve je lakse,ali ja ga ne bi nikada uzela.Za mene je samo jedan pasos i jedno drzavljanstvo -bosanskohercegovacko.Jest nam se desava a moramo cekati satima u redovima da bi dobili vizu na 10 dana,ali ja mislim da ce se sve promijeniti akoBogda. :bih: :bih:
Valjda nisam preoptimisticna...
Post Reply