Padezi "Kod Ada ili Ade"

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Timotije

#51 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Timotije »

Ovako, ja sam "svedjanin", tj. istocnjak za neupucene i draza i prirodnija mi je ova varijanta na "a". Gramatika ovih nasih jezika je totalno politikantsko pitanje, pa se ne zamaram bas tim istorijskim dilemama sta je pravilno. Pravilno je ono sto doticni na vlasti, u datom trenutku, odrede da je pravilno i tacka. Mozemo mi raspredati o tome koliko hocemo ali to je jednostavno tako na Balkanu. Moja rahmetli tetka je citav zivot govorila cetverica a ne cetvorica kao ja, a evo sad ispade opet da je njeno ispravno, jelte`!? Sad su fino ti nasi jezikoklepci sjeli i dogovorili se da je pravilno i jedno i drugo, hajde neka je. (ali se nesto kontam sta cemo sa muskim imeno Hajro, pazite ne Hajrudin, nego fino/lijepo Hajro, covjek tako zaveden u knjigama. Idem li kod Hajra ili kod Hajre ?! Kad bih isao, kojim slucajem kod Hajre, mogla bi mi zena i razvod zatraziti, gluho bilo, dok joj rastabirim gramatiku njenog jezika :D )

Sve vam je to cisto reginalno pitanje.

U to sam se uvjerio prosle godina na dubrovackoj rivijeri.
Veleljepno setaliste se u Srebrenom zove, necete mi vjerovati kako:"Setaliste Franja Tudjmana"!
A sta mislite kako se tako jedno slicno setaliste,dobro mozda malo manje grandiozno, zove u nasem Neumu:
"Setaliste Franje Tudjmana".
Ako lazem ja ne lazu table.
Tuzla-Pale-Stolac-Peljesac.
To je otprilike ta transverzala gdje a prelazi u e.
A vi sto se izaspete na ovo moje a, serbez se izasipajte i dalje.
Zivjeli.
sulesavic

#52 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by sulesavic »

pentesileja wrote:
sulesavic wrote:
pentesileja wrote:najbolje govorit po svom jezickom osjecaju. il iz lingvistickog trbuha. ja fakat volim prof ridjanovica :D ne treba se uopce zajebavat s tim. eto, ako te spikerice govore zeljke nek se zeljke, ja cu se zeljkat :D
Au, Mile, što ga sad zasra, da prostiš...

mileta ti sto? :-)
Nije taj čiko više relevantan kao argumentacija...
pentesileja

#53 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by pentesileja »

svi ti pravopisaci su kulturna i lingivsticka mafija! :D
artzy

#54 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by artzy »

Timotije wrote:Ovako, ja sam "svedjanin", tj. istocnjak za neupucene i draza i prirodnija mi je ova varijanta na "a". Gramatika ovih nasih jezika je totalno politikantsko pitanje, pa se ne zamaram bas tim istorijskim dilemama sta je pravilno. Pravilno je ono sto doticni na vlasti, u datom trenutku, odrede da je pravilno i tacka. Mozemo mi raspredati o tome koliko hocemo ali to je jednostavno tako na Balkanu. Moja rahmetli tetka je citav zivot govorila cetverica a ne cetvorica kao ja, a evo sad ispade opet da je njeno ispravno, jelte`!? Sad su fino ti nasi jezikoklepci sjeli i dogovorili se da je pravilno i jedno i drugo, hajde neka je. (ali se nesto kontam sta cemo sa muskim imeno Hajro, pazite ne Hajrudin, nego fino/lijepo Hajro, covjek tako zaveden u knjigama. Idem li kod Hajra ili kod Hajre ?! Kad bih isao, kojim slucajem kod Hajre, mogla bi mi zena i razvod zatraziti, gluho bilo, dok joj rastabirim gramatiku njenog jezika :D )

Veleljepno setaliste se u Srebrenom zove, necete mi vjerovati kako:"Setaliste Franja Tudjmana"!
A sta mislite kako se tako jedno slicno setaliste,dobro mozda malo manje grandiozno, zove u nasem Neumu:
Zivjeli.
Imas pravo da ti se svidja nepravilni govor.
Timotije

#55 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Timotije »

artzy wrote:
Timotije wrote:Ovako, ja sam "svedjanin", tj. istocnjak za neupucene i draza i prirodnija mi je ova varijanta na "a". Gramatika ovih nasih jezika je totalno politikantsko pitanje, pa se ne zamaram bas tim istorijskim dilemama sta je pravilno. Pravilno je ono sto doticni na vlasti, u datom trenutku, odrede da je pravilno i tacka. Mozemo mi raspredati o tome koliko hocemo ali to je jednostavno tako na Balkanu. Moja rahmetli tetka je citav zivot govorila cetverica a ne cetvorica kao ja, a evo sad ispade opet da je njeno ispravno, jelte`!? Sad su fino ti nasi jezikoklepci sjeli i dogovorili se da je pravilno i jedno i drugo, hajde neka je. (ali se nesto kontam sta cemo sa muskim imeno Hajro, pazite ne Hajrudin, nego fino/lijepo Hajro, covjek tako zaveden u knjigama. Idem li kod Hajra ili kod Hajre ?! Kad bih isao, kojim slucajem kod Hajre, mogla bi mi zena i razvod zatraziti, gluho bilo, dok joj rastabirim gramatiku njenog jezika :D )

Zivjeli.
Imas pravo da ti se svidja nepravilni govor.
Pa sinovac dragi, sad ti rekose da "mere" obadvoje! ( sjecate se onog vica kad drota pitaju jel`se kaze moze ili more? )
Šeha

#56 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Šeha »

sulesavic wrote: 3. kriterij - Mujo je hipokoristik od Mustafa, Zdravko nije hipokoristik
Dobro necemo se sad na nacionalnoj osnovi vrijedjat... :P :shock: :P :D
sulesavic

#57 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by sulesavic »

Šeha wrote:
sulesavic wrote: 3. kriterij - Mujo je hipokoristik od Mustafa, Zdravko nije hipokoristik
Dobro necemo se sad na nacionalnoj osnovi vrijedjat... :P :shock: :P :D
'Oš ti šta da naučiš il' si pošten, miran & radin svijet doš'o da zayebavaš?
amrica

#58 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by amrica »

Compos_Sui wrote:
zena21 wrote:jao.. ja kad cujem kod Ada.. kod Husa.. Muja... odmah se izaspem :cry:
vala i ja!
cuj "kod AdA" :cry: :roll: :-)
OZASPEM!!!!

I spomenu lik da je to pravilan srpsko-hrvatski????? A ne napisa gdje je ucio taj S-H?? U Sarajevu nikad , to je istocni, sandzacko-crnogorski genitiv, po meni pogresan.

I ne treba se gadjati krutim pravilima, nas jezik(ci) su puni specificnosti i nepravilnosti, citav zivot koristim varijantu kod Zdravka, kod Muje.
sulesavic

#59 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by sulesavic »

amrica wrote:I spomenu lik da je to pravilan srpsko-hrvatski????? A ne napisa gdje je ucio taj S-H?? U Sarajevu nikad , to je istocni, sandzacko-crnogorski genitiv, po meni pogresan.
Bez namjere da odobravam ijedan, želio bih znati - na kojem osnovu temeljiš tu tvrdnju o pogrešnosti i pravilnosti?
Šeha

#60 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Šeha »

sulesavic wrote:[
Mislim da je odgovor na to pitanje vise nego ocigledan :D :D :D
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#61 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by grunt »

Pita Perica tatu:
-tata kako se pravilno kaže,-može ili more?

-mere i jedno i drugo! :-D
sulesavic

#62 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by sulesavic »

Omladinci, taj je vic iskorišten na koricama Našeg jezika krajem osamdesetih...
pitt

#63 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by pitt »

Šeha wrote:
sulesavic wrote:[
Mislim da je odgovor na to pitanje vise nego ocigledan :D :D :D
zelja mi .......samo provociras :D :D :D :D :D
Šeha

#64 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Šeha »

pitt wrote:
zelja mi .......samo provociras :D :D :D :D :D
Uuu... nasao si mi bolnu tacku. Jedina pozitivna stvar je sto je sad SA. bolje na tabeli pa ce ova "navijacka skupina" preci da navija za vas. :P :razz: :P

Konacno se vise neces morati svadjati sa rodbinom oko fudbala :) :) :)
Miki123

#65 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Miki123 »

Nenad Filipović uvijek piše kod avda, kod ada itd.. a on je filolog, i to jedan od vodećih :-D
Irm@

#66 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Irm@ »

zgembo_sa wrote:Nisam bas siguran da je bas nepravilno "kod Ada", ne bih tako na brzinu donosio zakljucke. Naravno da je kod nas zastupljenija ova druga varijanta, ali sve mi se cini da sam negdje procitao da je sasvim ispravno i "kod Ada".
ne samo da je sasvim ispravno...nego je po najnovijem pravopisu i pravilnije "kod Ada"...mada je to dublet...
Comrad

#67 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Comrad »

Meni ovo kod Ada para usi, boli me briga kako je u pravopisu, meni je kod Ade pravilno. :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#68 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Bobi »

Ada može značiti:

Ada (riječni otok)
Ada (programski jezik)
Ada (pleme) - crnačko pleme iz grupe Adangbe, Gana.

wikipedija
Chopper_Horrace

#69 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Chopper_Horrace »

ada-ade femininum:)
sulesavic

#70 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by sulesavic »

Je l' vam čika Z. lijepo rekao da u kafani mu janjetine i čimbura ima?
slavkoimamodilera

#71 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by slavkoimamodilera »

Ne postoji "najnovije" kao sto ne postoji ni "obadvoje", a Boga mi ni "obatroje"...
E svak' se upusta u rasprave o jeziku... :-)
Timotije

#72 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by Timotije »

slavkoimamodilera wrote:Ne postoji "najnovije" kao sto ne postoji ni "obadvoje", a Boga mi ni "obatroje"...
Dileru, zar ne primijetis kontekst vica "mere obadvoje". Sa mere oboje, vic gubi na vrijednosti...
slavkoimamodilera

#73 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Timotije wrote:
slavkoimamodilera wrote:Ne postoji "najnovije" kao sto ne postoji ni "obadvoje", a Boga mi ni "obatroje"...
Dileru, zar ne primijetis kontekst vica "mere obadvoje". Sa mere oboje, vic gubi na vrijednosti...
Nisi jedini, sto se bez'ze prepoznajes kad te niko nije spomenuo? :wink:
pentesileja

#74 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

Post by pentesileja »

ma kako ne postoji!? dok je napisano, znaci da ga neko koristi i da postoji. i da, 'svako' se upusta u rasprave o jeziku i ima cak i onih koji ne kontaju znacenje koje ima rijec 'najnovije' al sigurno znaju sto je nepravilno rec 'cijelo vrijeme', a pravilno 'svo vrijeme' jer nas ima preglupih da skontamo
slavkoimamodilera

#75 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"

pentesileja wrote:ma kako ne postoji!? dok je napisano, znaci da ga neko koristi i da postoji. i da, 'svako' se upusta u rasprave o jeziku i ima cak i onih koji ne kontaju znacenje koje ima rijec 'najnovije' al sigurno znaju sto je nepravilno rec 'cijelo vrijeme', a pravilno 'svo vrijeme' jer nas ima preglupih da skontamo
Znaci po tvojoj teoriji postoji i rijec "bočjhlkshfiocndsčairejnfa" za koju ja tvrdim da je koristim i koja znaci "crvena boja"?
Super! :D
Post Reply