"Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
-
Pusur
#51 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Opasno ste vi koji imate zivotinje napali ovdje raju koja je protiv drzanja zivotinja u stanu.
Kao neke cinjenice, neke bitne ili manje bitne stvari...tema je valjda smece i pseci izmet, vi
koji pisete kako sve fino cistite iza svojih ljubimaca sigurno to radite ali garantujem da ste i vi
isto manjina i da treba da budete realni vecina ljudi ne cisti zia svojih ljubimaca, zato ih i izvode vani,
da vrse nuzdu i nazad kuci. Nesto ne mislim da je ljudima drago imati u ruci toplo psece govno pa da
jedva cekaju da im se ljubimac pokaki da oni to fino pokupe, nije to prorodno.
Veliki sam ljubitelj svih zivotinja, pogotovo pasa ali moje licno misljenje je da covjek dande priliku
psu da mu kaze kako se osjeca da bi mu pas rekao:samo me pusti iz ove kuce!!!(opet moje misljenje:)
Njihovi geni nisu za zatvorenog prostora i to je to, to sto ljudi sad drze zivotinje kuci je zato jer je to
novac, kes, ekonomska bransa koja u svijetu donosi prohod od nekiliko milijardi eura godisnje. Imamo
veoma jak marketing koji to sugerise, reklame, filmovi, casopisi....
Ljudi drze pse radi svojih licnih pozuda, strasti u kuci, ne radi pasa nego radi sebe!Neko napominje pse
koje rade u policiji, vode slijepe i sl, to su psi posebnih namjena i u njih se ulazu ogromna sredstva da
bi radili to sto rade i opet svrha je novac, jer bi puno vise kostalo da covjek obavlja te stvari, plus sto covjek
nije ravan psu u tim poslovima, tipa culo njuha...
p.s. Ja razumijem ljude koji imaju zivotinje u kuci (razumijem njihovu frustraciju) jer u BIH nema razumjevanja na bilo kojem nivou, pogotovo ako neko ima zivotinju kuci. To je BIH, tradicija i mnogo toga ima uticaj na nasa percepiranja stvari kako ih ljudi vide i dozivljavaju ali isto tako ljude koji su protiv toga da se zivotinje drze kuci treba da razumiju. Da se to isto postuju a ne da se govri kako su psi bolji od ljudi i slicne gluposti. Fali puno vise tolerancije ali sa svih strana.
Kao neke cinjenice, neke bitne ili manje bitne stvari...tema je valjda smece i pseci izmet, vi
koji pisete kako sve fino cistite iza svojih ljubimaca sigurno to radite ali garantujem da ste i vi
isto manjina i da treba da budete realni vecina ljudi ne cisti zia svojih ljubimaca, zato ih i izvode vani,
da vrse nuzdu i nazad kuci. Nesto ne mislim da je ljudima drago imati u ruci toplo psece govno pa da
jedva cekaju da im se ljubimac pokaki da oni to fino pokupe, nije to prorodno.
Veliki sam ljubitelj svih zivotinja, pogotovo pasa ali moje licno misljenje je da covjek dande priliku
psu da mu kaze kako se osjeca da bi mu pas rekao:samo me pusti iz ove kuce!!!(opet moje misljenje:)
Njihovi geni nisu za zatvorenog prostora i to je to, to sto ljudi sad drze zivotinje kuci je zato jer je to
novac, kes, ekonomska bransa koja u svijetu donosi prohod od nekiliko milijardi eura godisnje. Imamo
veoma jak marketing koji to sugerise, reklame, filmovi, casopisi....
Ljudi drze pse radi svojih licnih pozuda, strasti u kuci, ne radi pasa nego radi sebe!Neko napominje pse
koje rade u policiji, vode slijepe i sl, to su psi posebnih namjena i u njih se ulazu ogromna sredstva da
bi radili to sto rade i opet svrha je novac, jer bi puno vise kostalo da covjek obavlja te stvari, plus sto covjek
nije ravan psu u tim poslovima, tipa culo njuha...
p.s. Ja razumijem ljude koji imaju zivotinje u kuci (razumijem njihovu frustraciju) jer u BIH nema razumjevanja na bilo kojem nivou, pogotovo ako neko ima zivotinju kuci. To je BIH, tradicija i mnogo toga ima uticaj na nasa percepiranja stvari kako ih ljudi vide i dozivljavaju ali isto tako ljude koji su protiv toga da se zivotinje drze kuci treba da razumiju. Da se to isto postuju a ne da se govri kako su psi bolji od ljudi i slicne gluposti. Fali puno vise tolerancije ali sa svih strana.
-
Lesli Eldridž
#52 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Fino napisano. 
-
Lesli Eldridž
#53 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Svaka čast, malo je tako odgovornih i čistih ljudi. Kad bi se svi ugledali na tebe...mrs. zurbrigen wrote:ja ne kontam ovu diskusiju. meni se cini da ovdje neki argumentiraju po motu "dok se ne ukloni smece (bilo koje vrste), moj pas moze srati gdje hoce kad hoce, zato sto je sranje mog psa generalno manji problem".
kad ja krenem u setnju sa psom, ponesem malu vrecicu, i kad se cuko pokaka jednostavno sve u vrecicu i onda u kantu. fakat nije veliki problem. a sto drugi rade, not my business. i sve i da sam jedina budala koja se trudi da ne ostavlja svugdje tragove bilo kakve vrste, ja sigurno necu mjenjati svoje navike, samo zato sto su drugi nemarni. kad bi svako tako mislio, nikad se nista ne bi promijenilo...
-
pets
#54 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Lesli, niti sam stoka niti sam seljanka! Haustorče sam od rođenja i živim u zgradi u centru. Imam 2 psa (ne paščeta) i imat ću ih dok sam živa. Moji psi jako dobro znaju gdje se obavlja nužda za razliku od neke dvonožne paščadije.Zatim, šapice im se peru 3 puta dnevno što ne bih tvrdila za veliki broj dvonožaca koji ne peru ruke ni poslije obavljanja nužde. Imaju čistiju dušu i bezazleniji su i manje agresivni i zlonamjerni od mnogih pripadnika humane populacije. Njuška im je ljepša nego kod nekih mojih komšinica koje su nabacile skupocjeno i tuđe krzno pa misle da su dame.Imaju jednako pravo da žive u gradu i zgradi kao i svi ostali, mada to pravo neki svojim ponašanjem i kulturom ne zaslužuju.Nisam nikakav kompleksaš i pse imam iz čiste ljubavi prema tim divnim stvorenjima i imaju više pažnje od mnoge djece čije majke ganjaju karijeru.
-
Lesli Eldridž
#55 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Ma napisao sam ja da nije ništa ovo usmjereno protiv bilo koga, bože sačuvaj. To je super što pišeš, ali malo je takvih. Većina ne radi to tako kao ti. Pozdravpets wrote:Lesli, niti sam stoka niti sam seljanka! Haustorče sam od rođenja i živim u zgradi u centru. Imam 2 psa (ne paščeta) i imat ću ih dok sam živa. Moji psi jako dobro znaju gdje se obavlja nužda za razliku od neke dvonožne paščadije.Zatim, šapice im se peru 3 puta dnevno što ne bih tvrdila za veliki broj dvonožaca koji ne peru ruke ni poslije obavljanja nužde. Imaju čistiju dušu i bezazleniji su i manje agresivni i zlonamjerni od mnogih pripadnika humane populacije. Njuška im je ljepša nego kod nekih mojih komšinica koje su nabacile skupocjeno i tuđe krzno pa misle da su dame.Imaju jednako pravo da žive u gradu i zgradi kao i svi ostali, mada to pravo neki svojim ponašanjem i kulturom ne zaslužuju.Nisam nikakav kompleksaš i pse imam iz čiste ljubavi prema tim divnim stvorenjima i imaju više pažnje od mnoge djece čije majke ganjaju karijeru.
- SinjaD
#56 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Edukacija
Informacija
Možda bi trebalo početi s tim? Pije li to vode?
Lijepo je što ljudi imaju pse koje drže kod kuće. Ne mislim da je to maltretiranje životinje. Ne razumijem uopšte odkud takav stav? Zar je psu bolje na ulici, gdje mu je hladno, gdje je gladan, gdje mu prijeti smrt iza svakog ćoška?
Meni se nekako čini da je imati psa ustvari plemenit čin-još jedno stvorenje na sigurnom.
Maloprije baš pričam s kolegicom i kaže mi da u haustoru njene mame na Grbavici ima sedam pasa. Žena koja čisti ulaz žalila se sarajevostanu da će otkazati svoje usluge jer više nije u stanju da se probija kroz pseći izmet.
Takvo što zaista nije uredu. To neće osvjetlati obraz ljubitelja pasa.
Kao zaključak edukacije treba doći informacija o uveđenju novčanih kazni za takve slučajeve. Nas je najbolje udarit po džepu. Naravno da na kakici ne piše ime vlasnika ali za sve se može nači način.
Svojevremeno sam bila u Holandiji, u malom lijepom gradu Vlissingenu. Svako malo na ulici ima kanta, na njoj zakačene najlon rukavice i papirne kese. I nema govana na ulici...A to je sjećenje još iz davne '99e.
Informacija
Možda bi trebalo početi s tim? Pije li to vode?
Lijepo je što ljudi imaju pse koje drže kod kuće. Ne mislim da je to maltretiranje životinje. Ne razumijem uopšte odkud takav stav? Zar je psu bolje na ulici, gdje mu je hladno, gdje je gladan, gdje mu prijeti smrt iza svakog ćoška?
Meni se nekako čini da je imati psa ustvari plemenit čin-još jedno stvorenje na sigurnom.
Maloprije baš pričam s kolegicom i kaže mi da u haustoru njene mame na Grbavici ima sedam pasa. Žena koja čisti ulaz žalila se sarajevostanu da će otkazati svoje usluge jer više nije u stanju da se probija kroz pseći izmet.
Kao zaključak edukacije treba doći informacija o uveđenju novčanih kazni za takve slučajeve. Nas je najbolje udarit po džepu. Naravno da na kakici ne piše ime vlasnika ali za sve se može nači način.
Svojevremeno sam bila u Holandiji, u malom lijepom gradu Vlissingenu. Svako malo na ulici ima kanta, na njoj zakačene najlon rukavice i papirne kese. I nema govana na ulici...A to je sjećenje još iz davne '99e.
- poplava
#57 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Svojevremeno sam bio u Firenci. Tamo moras dobro gledati gdje hodas, posebno u centru, da ne ugazis u psece govno. Da ne bude zabune - ne po travnjacima i parkovima, nego po trotoarima. I niko se ne zali, to im je nesto normalno. A ni Pariz nije bio puno bolji, sa ivicnjacima uz koje curi voda da sapira psecu mokracu, opet u centru...SinjaD wrote:Svojevremeno sam bila u Holandiji, u malom lijepom gradu Vlissingenu. Svako malo na ulici ima kanta, na njoj zakačene najlon rukavice i papirne kese. I nema govana na ulici...A to je sjećenje još iz davne '99e.
Zato, neka ovaj sto je napisao clanak u novinama malo prohoda po toj Evropi koju hvali i s kojom se uporedjuje pa neka onda donosi zakljucke.
- Pasiflora
#58 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
SinjaD wrote:Edukacija
Iskreno, mislim da cistacica laze. Znam jako puno ljudi koji imaju pse u stanovima i nikada, ama bas nikada nisam vidjela da neki od njih izvrsi nuzdu u haustoru. NIKADA.
Moj pas je jedini pas u haustoru i jedino sto iza njega ostane je po koja dlaka ili otisci sapica (kada je napolju mokro). NIKADA nije ni pokusao izvrsiti (bilo koju) nuzdu u haustoru.
Iza 7 pasa u tom haustoru moze ostati 7 puta vise dlaka nego u mom haustoru, sto je jos uvijek potpuno zanemarivo.
- poplava
#59 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Ja sa komsijom (stan do mene) ne pricam vec godinama zbog toga sto je svojevremeno navalio da je govance na njegovom brisacu za cipele ostavio moj pas (usput receno, bio je tezak 60-tak kila). A govance (bukvalno) je bilo od jednog macka koji je zivio u haustoru - svako ko vidi macje govno i govno psa teskog 60 kila zna koje je koje. Ali kakvi, on navro k'o sivonja, to je uradio moj pas i kraj price. Tu ga posaljem u neku stvar i zavrsim s njim...
A moj pas je znao cviliti kad ga boli stomak ali ne bi obavio nuzdu dok ne izadje na livadu ni za sta... Citav rat sam ga izvodio napolje, i po granatama jer nije htio ni na balkon, a kamoli u stanu.
A moj pas je znao cviliti kad ga boli stomak ali ne bi obavio nuzdu dok ne izadje na livadu ni za sta... Citav rat sam ga izvodio napolje, i po granatama jer nije htio ni na balkon, a kamoli u stanu.
- Pasiflora
#60 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Upravo tako i moj pas i svi ostali psi koje znam (a znam ih stvarno puno).poplava wrote: moj pas je znao cviliti kad ga boli stomak ali ne bi obavio nuzdu dok ne izadje na livadu ni za sta... Citav rat sam ga izvodio napolje, i po granatama jer nije htio ni na balkon, a kamoli u stanu.
- SinjaD
#61 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Slažem se.poplava wrote:Svojevremeno sam bio u Firenci. Tamo moras dobro gledati gdje hodas, posebno u centru, da ne ugazis u psece govno. Da ne bude zabune - ne po travnjacima i parkovima, nego po trotoarima. I niko se ne zali, to im je nesto normalno. A ni Pariz nije bio puno bolji, sa ivicnjacima uz koje curi voda da sapira psecu mokracu, opet u centru...SinjaD wrote:Svojevremeno sam bila u Holandiji, u malom lijepom gradu Vlissingenu. Svako malo na ulici ima kanta, na njoj zakačene najlon rukavice i papirne kese. I nema govana na ulici...A to je sjećenje još iz davne '99e.
Zato, neka ovaj sto je napisao clanak u novinama malo prohoda po toj Evropi koju hvali i s kojom se uporedjuje pa neka onda donosi zakljucke.
Spomenula sam Holandiju kao svijetli primjer i vjerovatno jedini takav u Evropi. Tamo svaka kuća ima psa ili mačku.
@sitno, i ja sam rada vjerovat da čistačica laže
Najbolje bi bilo kad bi svaki vlasnik čistio za svojim ljubimcem. Ali to bi bilo prejednostavno
- poplava
#62 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Meni ne bi bio problem pokupiti izmet i baciti u kantu, cak i ako treba nositi najlon kesu. Medjutim, naci kantu u krugu od 100 metara (da ne kazem manje) je obicno u domenu SF.
I na kraju, opet ostaje dilema sta je veca steta za okolinu - to govno koje istrune (prirodno) ili najlon kesa koja ne istrune i zavrsi na brdu iznad grada?
I na kraju, opet ostaje dilema sta je veca steta za okolinu - to govno koje istrune (prirodno) ili najlon kesa koja ne istrune i zavrsi na brdu iznad grada?
-
Lesli Eldridž
#63 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Govno je gore. Kesa se može ukloniti, a govno prenosi zarazne, najčešće crijevne, bolesti. Pa bez obzira na sve ako nema kante, ponese se govno sa sobom. Vi volite svoje ljubimc, sve je od njih lijepo, zašto bježati od nosanja govneta 200 metara? Bolje i to nego prenositi zoonoze, zar ne?poplava wrote:Meni ne bi bio problem pokupiti izmet i baciti u kantu, cak i ako treba nositi najlon kesu. Medjutim, naci kantu u krugu od 100 metara (da ne kazem manje) je obicno u domenu SF.
-
Lesli Eldridž
#64 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Nije prejednostavno, to je zakonska obaveza svugdje, ali ne može se baš sve uhvatiti na djelu. A kazne su visoke. Gledao sam na PRO 7, kako natjeraju vlasnika da pokupi govno od paščeta. I policajac spreman sa kaznom, ako ovaj odbije. Kazna je meni se čini bila 80 ojra, pa ko voli nek' izvoli.SinjaD wrote:Slažem se.poplava wrote:Svojevremeno sam bio u Firenci. Tamo moras dobro gledati gdje hodas, posebno u centru, da ne ugazis u psece govno. Da ne bude zabune - ne po travnjacima i parkovima, nego po trotoarima. I niko se ne zali, to im je nesto normalno. A ni Pariz nije bio puno bolji, sa ivicnjacima uz koje curi voda da sapira psecu mokracu, opet u centru...SinjaD wrote:Svojevremeno sam bila u Holandiji, u malom lijepom gradu Vlissingenu. Svako malo na ulici ima kanta, na njoj zakačene najlon rukavice i papirne kese. I nema govana na ulici...A to je sjećenje još iz davne '99e.
Spomenula sam Holandiju kao svijetli primjer i vjerovatno jedini takav u Evropi. Tamo svaka kuća ima psa ili mačku.
@sitno, i ja sam rada vjerovat da čistačica lažeAli to su ti mahalske priče. Ko bi sad znao šta je istina?
Najbolje bi bilo kad bi svaki vlasnik čistio za svojim ljubimcem. Ali to bi bilo prejednostavno
-
Lesli Eldridž
#65 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Kod mene u haustoru je bio isti slučaj. Usrano prizemlje skroz. Morali zvati posebnu službu za dezinfekciju i to preko firme koja održava zgradu.SinjaD wrote:Slažem se.poplava wrote:Svojevremeno sam bio u Firenci. Tamo moras dobro gledati gdje hodas, posebno u centru, da ne ugazis u psece govno. Da ne bude zabune - ne po travnjacima i parkovima, nego po trotoarima. I niko se ne zali, to im je nesto normalno. A ni Pariz nije bio puno bolji, sa ivicnjacima uz koje curi voda da sapira psecu mokracu, opet u centru...SinjaD wrote:Svojevremeno sam bila u Holandiji, u malom lijepom gradu Vlissingenu. Svako malo na ulici ima kanta, na njoj zakačene najlon rukavice i papirne kese. I nema govana na ulici...A to je sjećenje još iz davne '99e.
@sitno, i ja sam rada vjerovat da čistačica lažeAli to su ti mahalske priče. Ko bi sad znao šta je istina?
- SinjaD
#66 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Jest, vala, nigdje kante ni za lijeka! Ja znam nosit žvaku il neki papirić u ruci kilometar-dva, a kante nigdjepoplava wrote:Meni ne bi bio problem pokupiti izmet i baciti u kantu, cak i ako treba nositi najlon kesu. Medjutim, naci kantu u krugu od 100 metara (da ne kazem manje) je obicno u domenu SF.
A kesa može bit i papirna...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#67 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
malo se rasipamo terminima...Ninja, govno treba da ostane na travi...ne da se dira i jede, pa da se razbolish...Lesli Eldridž wrote:Vi volite svoje ljubimc, sve je od njih lijepo, zašto bježati od nosanja govneta 200 metara? Bolje i to nego prenositi zoonoze, zar ne?
-
Lesli Eldridž
#68 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Pa procuri... FUJ. Bolje uzmi najlonsku.SinjaD wrote:Jest, vala, nigdje kante ni za lijeka! Ja znam nosit žvaku il neki papirić u ruci kilometar-dva, a kante nigdjepoplava wrote:Meni ne bi bio problem pokupiti izmet i baciti u kantu, cak i ako treba nositi najlon kesu. Medjutim, naci kantu u krugu od 100 metara (da ne kazem manje) je obicno u domenu SF.
A kesa može bit i papirna...
-
Lesli Eldridž
#69 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Ali boničko djeca se igraju na travi. Znaš ono kantica lopatica, šta će govno na travi u parku...mIRCerka wrote:malo se rasipamo terminima...Ninja, govno treba da ostane na travi...ne da se dira i jede, pa da se razbolish...Lesli Eldridž wrote:Vi volite svoje ljubimc, sve je od njih lijepo, zašto bježati od nosanja govneta 200 metara? Bolje i to nego prenositi zoonoze, zar ne?
-
mIRCerka
#70 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Drami drami...vecina djece se IGLA a ne IGRA... i sta mamice rade ako dopuste da dijete podigne govance iz trave i strpa u svoja znatizeljna ustasca?Lesli Eldridž wrote:Ali boničko djeca se igraju na travi. Znaš ono kantica lopatica, šta će govno na travi u parku...mIRCerka wrote:malo se rasipamo terminima...Ninja, govno treba da ostane na travi...ne da se dira i jede, pa da se razbolish...Lesli Eldridž wrote:Vi volite svoje ljubimc, sve je od njih lijepo, zašto bježati od nosanja govneta 200 metara? Bolje i to nego prenositi zoonoze, zar ne?
- poplava
#71 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Nazalost, potencijalna opasnost da ces se razboliti od pseceg govneta je hiljadu puta manja nego da ces se otrovati zivom, recimo koju ne vidis u vodi ili tunjevini. Mozda je zato bolje da raspravljamo o zivi, olovu ostalim teskim metalima u potocima i rijekama, motornom ulju u zemlji, radijaciji itd. Ali, to se ne vidi, pa koga briga...
A ti svoje crijevne zaraze i dalje saljes dolinom Bosne prema Crnom moru...
-
mIRCerka
#72 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
PSI su za to krivi! I macke! 
- tinchy
#73 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Vecina pasa koji su u stanovima su vakcinisani i odrzavani. Kada neko nabavi psa da mu tabletu protiv parazita. Nema sanse da ce nesto "opasno" ostati u izmetu. A sta je sa onim kesama punim smeca sto neka gospoda izbacuju kroz prozor? Mrsko im sici do kontejnera, lakse je baciti kroz prozor...Lesli Eldridž wrote:a govno prenosi zarazne, najčešće crijevne, bolesti.poplava wrote:Meni ne bi bio problem pokupiti izmet i baciti u kantu, cak i ako treba nositi najlon kesu. Medjutim, naci kantu u krugu od 100 metara (da ne kazem manje) je obicno u domenu SF.
-
Lesli Eldridž
#74 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
Mirce@rka. Jao ja sam šokiran... FUJ! Pih kaka...
-
Lesli Eldridž
#75 Re: "Setnja izmedju smeca i pseceg izmeta"
To je druga tema. Ne govorimo o tome. A najbolje bi bilo da svi malo manje seru. Bilo bi bolje za okolinu. Strpimo se malo dok ne naprave kolektore kako treba, pa čemo onda u halu...poplava wrote:Nazalost, potencijalna opasnost da ces se razboliti od pseceg govneta je hiljadu puta manja nego da ces se otrovati zivom, recimo koju ne vidis u vodi ili tunjevini. Mozda je zato bolje da raspravljamo o zivi, olovu ostalim teskim metalima u potocima i rijekama, motornom ulju u zemlji, radijaciji itd. Ali, to se ne vidi, pa koga briga...