Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Downunda

#51 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by Downunda »

Neka napave krst, samo što ispred njega treba postaviti ogromnu reklamu (istih dimenzija), (recimo ona slatkica što reklamira čarape na M.dvoru (taman da nam dan lijepo krene) a druga strana reklame (pozadina), treba biti od pocinčanog aluminija, i svjetlost će se taman odbijati i obasjavati RS metropolu ana Mijevići (ili Petrovići)!

Šalim se, ali bez zezancije, mene čudi kako već nisu (odmah poslije rata) podigli krst (na nekoj sličnoj lokaciji) ili kako ga preko noći nisu postavili.
Ne mogu da vjerujem da u našem gradu ima ljudi koje čude ovakvi planovi "logoraša" iz RS (postavljanje krsta i sl). Ljudi fakat misle da su sa brda padale ruže 4 godine, a ne granate!
blue15

#52 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by blue15 »

Gospodo pokušajte biti malo principijelni.Jasno je da bi postavljanje religijskog simbola bila provokacija, ali postavljam nekoliko pitanja:

- Je li vođena javna rasprava i je li bilo ko pitan za izgradnju džamija raznih stilova i "Islamskih centara" u Sarajevu (i u parkovima- Č.vila) i širom FBiH?
- Je li se iko upitao kako su zamijenjeni bukvalno svi "normalni" kiosci u FBiF (u "bošnjačkim kantonima")sa kioscima sa upadljivo orjentalnim stilom za vrijeme Bičakčićeve Vlade- nemam ništa protiv da i takvi postoje tamo gdje se uklapaju- stara jezgra grada, Baščaršija i sl., ali su bukvalno svi tipski postavljeni na spomenutom teritoriju.
Ne sjećam se da je iko čak i komentarisao.
- Da li će pomenuti krst biti na teritoriju RS i koliko treba da se odmakne da se ne vidi iz Sarajeva?
Što se mene tiče neka se još preostale zelene površine i parkovi iskoriste za izgradnju džamija i drugih vjerskih objekata, niko se neće buniti. (Ovo malo pametnog svijeta je uglavnom na ovom forumu). Tražili ste, gledajte.
Downunda

#53 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by Downunda »

blue15 wrote:Gospodo pokušajte biti malo principijelni.Jasno je da bi postavljanje religijskog simbola bila provokacija, ali postavljam nekoliko pitanja:

- Je li vođena javna rasprava i je li bilo ko pitan za izgradnju džamija raznih stilova i "Islamskih centara" u Sarajevu (i u parkovima- Č.vila) i širom FBiH?
- Je li se iko upitao kako su zamijenjeni bukvalno svi "normalni" kiosci u FBiF (u "bošnjačkim kantonima")sa kioscima sa upadljivo orjentalnim stilom za vrijeme Bičakčićeve Vlade- nemam ništa protiv da i takvi postoje tamo gdje se uklapaju- stara jezgra grada, Baščaršija i sl., ali su bukvalno svi tipski postavljeni na spomenutom teritoriju.
Ne sjećam se da je iko čak i komentarisao.
- Da li će pomenuti krst biti na teritoriju RS i koliko treba da se odmakne da se ne vidi iz Sarajeva?
Što se mene tiče neka se još preostale zelene površine i parkovi iskoriste za izgradnju džamija i drugih vjerskih objekata, niko se neće buniti. (Ovo malo pametnog svijeta je uglavnom na ovom forumu). Tražili ste, gledajte.
Radi se o tome da se krst treba postaviti na mjestu sa kojeg su ubijani ljudi.
Sa mjesta na kojem su izgrađene džamije na Čvili i Al'pašinom nije pucao snajper, tenk i teška artiljerija po civinim ciljevima srpskih sela iza Trebevića nego je bilo obratno; sa Zlatišta je ubijano 4 godine (ako imaš problema da prihvatiš tu činjenicu, onda ti ja stvarnu ne mogu pomoći, a volio bih).
Zamisli da se u Jasenovcu (ako ti je lakše) napravi križ za "stradale Hrvate koji su poginuli braneći Jasenovac" ili krst na spomen-obilježju u
Aušvicu, za "vojnike Rajha koji život dadoše za Aušvic, braneći ga od ...".Da ne idem dalje.
Krst bi se eventualno trebao vidjeti iz par seoskih kća u selima iza Trebevića (ako ne giješim), što znači da je njegovo postavljanje čista provokacija i to je očito svima jasno.
I ne, nisi u pravu jer se ovaj krst ne može se stavljati u isti kontekst sa novosagrađenim džmijama u gradu (iako se slažem da je svakako neko trebao pitati i nas građane ovog grada, i oko izgradnje vjerskih objekata, ali i oko mnogo čega drugog (npr. naziva ulica, pa naravno i kioska itd). :)
Kaya Peker

#54 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by Kaya Peker »

Starog sam izgubio na špicastoj stijeni, sutra sam i ja spreman da poginem ako ga postave
Chairman

#55 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by Chairman »

Kaya Peker wrote:Starog sam izgubio na špicastoj stijeni, sutra sam i ja spreman da poginem ako ga postave
Cisto i jasno.Da nam je vise muda ne bi niko ni pomislio na tako nesto kao sto je krst na Trebevicu.
Svaka cast.
blue15

#56 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by blue15 »

Downunda

Pa ja sam i rekao da je provokacija, poenta je u organizaciji države tako da niko nikoga za ništa ne treba pitati čak ni u "svom" ataru. Poruka je u tome "mi možemo na našem graditi šta hoćemo, a i vama niko ne brani". A na ovo "i vama niko ne brani" smo se debelo upecali, od bespravne divlje gradnje neviđenog obima, raznih objekata, pa i vjerskih. U tome je poenta.
chuchumbamayumbe

#57 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by chuchumbamayumbe »

Kaya Peker wrote:Starog sam izgubio na špicastoj stijeni, sutra sam i ja spreman da poginem ako ga postave
Malo sam bio iritiran tvojim postom o pljuvanju na utakmici, ali se ovdje 100% slazem sa tobom.
Corvus

#58 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by Corvus »

ma dajte ljudi... nece od tog krsta biti nista... a i nikad ne valja na provokaciju odgovarati provokacijom, upadas (ako vec nismo upali!) u zacaran krug gdje niko ne dobija a svi gube..

sto neko rece.. sadimo cvijece :D

heheheh
margina

#59 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by margina »

NIJE MI JASNO ZASTO SE NE ZAKLJUCA OVA TEMA KAO STO SE ZAKLJUCALA TEMA DZAMIJE NA CIGLANAMA? AKO MOGU NESTO RECI O GRADNJI KRSTA KAO GRADJANIN OVOG GRADA, ONDA BI TREBALO DA MOGU SLOBODNO NESTO DA KAZEM ZA GRADNJU DZAMIJE NA SRED CIGLANA, KAO STANAR KOJI ZIVI OD 1981 GODINE NA CIGLANAMA?!
Umjetnik a

#60 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by Umjetnik a »

ne treba napraviti ljilja
nego treba napraviti zid na kojem će biti ispinao
PUŠITE KU*AC
delightful

#61 Re: Prijedlog - napraviti veliki ljiljan na Trebeviću

Post by delightful »

Zakljucano do daljnjeg :sax:
Locked