Vježbajmo malo retoriku
-
drug_clan77
1. Ma sta je R BiH? Nesto sto je ravnopravno dogovoreno kao jedini i osnovni uslov za ozbiljnu izgradnju bilo koje ozbiljne drzave ili pokusaj prevare?
A sta je prevara ako nije racunica SDA kako da pridobiju Hrvate za referendum samo da bi preglasali Srbe. Da li je to ozbiljan temelj buducnosti neke drzave? Ima tema dole.
- Svi koji odlucuju nesto u RS su rodjeni u Jugoslaviji. Glavni grad je bio Beograd. Emocije su jako bitne, kao i principi.
2. Definisi jednoumlje. Ja imam pravo misliti na odredjen nacin i to ne iskljucuje mogucnost da i drugi djele to isto misljenje.
Hrvatska je stabilna iako lici na slomljenu bananu.
3. U tim demostracijama koje sam spomenuo su bile dominantne ekonomske price. I pravo na drugaciji izbor, ako bas hoces. I taj narod je imao muda da krene na tadasnji SDS samo dvije godine nakon rata.
4. Svejedno, ili vjestacki regionalziovana. Zasto vjestacki. Pa u svim teorijama koje podrzavaju ovakvu organizaciju se pazi da nijedan narod ne bude previse u vecini u tim regijama. Opet zavisi o narodima... I zasto onda mjenjati sadasnje stanje? Slucaj kao i o ''jedinstvenim tablicama''. Upravo te tablice koje, uglavnom Bosnjaci, slave su najbolji dokaz o emotivnoj kilavosti zemlje.
Btw. Kad potezes Slobu, zar niste mogli pomoci malo da se isti nekako smijeni/ukloni vec 'ajmo mi praviti drzavicu u kojoj cemo biti glavne face? i u nastavku, velika vecina Srba koju poznajem je na prvim izborima glasala za SDP i onog alkosa. Ali nece vise.
5. Kao sto rekoh, neki su u ratu i ratovali, jer svi nisu mogli krasti, klati i silovati stotine hiljada Bosnjaka. Neko je morao i ratovati. Ili su gradovi sami od sebe osvajani?
A sta je prevara ako nije racunica SDA kako da pridobiju Hrvate za referendum samo da bi preglasali Srbe. Da li je to ozbiljan temelj buducnosti neke drzave? Ima tema dole.
- Svi koji odlucuju nesto u RS su rodjeni u Jugoslaviji. Glavni grad je bio Beograd. Emocije su jako bitne, kao i principi.
2. Definisi jednoumlje. Ja imam pravo misliti na odredjen nacin i to ne iskljucuje mogucnost da i drugi djele to isto misljenje.
Hrvatska je stabilna iako lici na slomljenu bananu.
3. U tim demostracijama koje sam spomenuo su bile dominantne ekonomske price. I pravo na drugaciji izbor, ako bas hoces. I taj narod je imao muda da krene na tadasnji SDS samo dvije godine nakon rata.
4. Svejedno, ili vjestacki regionalziovana. Zasto vjestacki. Pa u svim teorijama koje podrzavaju ovakvu organizaciju se pazi da nijedan narod ne bude previse u vecini u tim regijama. Opet zavisi o narodima... I zasto onda mjenjati sadasnje stanje? Slucaj kao i o ''jedinstvenim tablicama''. Upravo te tablice koje, uglavnom Bosnjaci, slave su najbolji dokaz o emotivnoj kilavosti zemlje.
Btw. Kad potezes Slobu, zar niste mogli pomoci malo da se isti nekako smijeni/ukloni vec 'ajmo mi praviti drzavicu u kojoj cemo biti glavne face? i u nastavku, velika vecina Srba koju poznajem je na prvim izborima glasala za SDP i onog alkosa. Ali nece vise.
5. Kao sto rekoh, neki su u ratu i ratovali, jer svi nisu mogli krasti, klati i silovati stotine hiljada Bosnjaka. Neko je morao i ratovati. Ili su gradovi sami od sebe osvajani?
-
zavrzlama
velikosrpska podvala...a sta da je kojim slucajem Zagreb ili Sarajevo bilo glavni grad SFRJ..- Svi koji odlucuju nesto u RS su rodjeni u Jugoslaviji. Glavni grad je bio Beograd. Emocije su jako bitne, kao i principi.
-
drug_clan77
Sta je onda prica o ratnom postenju ABiH. Da je ABiH, kojim slucajem imala tehniku VRS, mislite da bi ratovala vise fer od VRS?
Pazi da ne povjerujem.
----
Ali da se vratimo emocijama, a ne ono sta bi bilo, kad bi bilo...
Pazi da ne povjerujem.
----
Ali da se vratimo emocijama, a ne ono sta bi bilo, kad bi bilo...
-
popajic
Vodenjak wrote:O tempora o more...tempora wrote:Evo jedno od istrazivanja o povratku ( doduse na holandskomecogni wrote: Da li biste bili ljubazna da podijelite sa ostalima zasto se ljudi ne vracaju iz dijaspore.)
http://www.socsci.ru.nl/maw/cidin/bamac ... en/192.pdf
A mozda bi moglo pomoci i ovo :
Od po~etka 2006. uvedena su nova mjerenja koja za cilj imaju definiranje nivoa etni~ke distance, a ti~u
se svakodnevnih dilema sa kojim se gra|ani suo~avaju. Na pitanje da li je za vas prihvatljiv `ivot sa
Bo{njacima, na podru~ju sa hrvatskom ve}inom mjerimo pad ove vrste spremnosi u odnosu na po~etak
godine, kao i na podru~ju sa srpskom ve}inom. U oba podru~ja procenat potpune spremnosti na kraju godine
bio je ispod 30%. S druge strane na podru~ju sa bo{nja~kom ve}inom mjerimo rast spremnosti ispitanika na
su`ivot sa druga dva naroda, tako da na samom kraju godine spremnost u obije kategorije prelazi 90% {to
je zna~ajan rast u odnosu na po~etak godine kad ove vrijednosti nisu prelazile 70%. (Tabela VI)
Ispitivanje koje ista`uje spremnost ispitanika da `ive u istom susjedstvu sa pripadnicima drugih
nacionalnosti pokazuje izvjestan porast spremnosti na podru~ju sa hrvatskom ve}inom i to prema Bo{njacima
(sa 38,9% na 40,45), ali i pad spremnosti na zajedni~ko susjedstvo sa Srbima (sa 43,5% na 36,7%). Najve}u
spremnost na zajedni~ko susjedstvo mjerimo na podru~ju sa bo{nja~kom ve}inom. Spremnost na zajedni~ki
`ivot u susjedstvu sa Hrvatima narastao je u odnosu na po~etak godine sa 73,2% na 92,1%, te sa Srbima sa
63,4% na 90,1%. Na podru~ju Republike Srpske procenat spremnosti na su`ivot u susjedstvu sa Bo{njacima
opao je u odnosu na po~etak godine sa 37,2% na 31,3%; te sa Hrvatima sa 36,5% na 30,7%. (Tabela VII)
Izvor:Duraković, D., Efendić, A., Zlokapa, Z., Kukić, S., Memić, F., Šabanović, E. (2005).
Early warning system. I Quarterly report January-March. Sarajevo, UNDP. Retrieved April
25, 2006 from http://www.undp.ba/index.aspx?PID=14
Sobzirom da je Risto penzioner i plasi se za svoju penziju,koja ce biti mala, jedini argument koji bi mozda mogao poslusati jeste taj da bijela kuga koja je zahvatila RS vise nego Federaciju moze da dovede do toga da Risto uopste penzije nece dobiti, jer nece mu je imati ko omoguciti.![]()
U te svrhe neka Risto procita Demografsku crnu jamu Ilijasa Bosnjovica ili izdanje Pregleda ( casopisa za drustvena pitanja) maj-avgust 2006.![]()
Nista bez etnickog, nista bez ljubavi ili mrznje medju narodima...
Ljudi se u 90 % slucajeva ne vracaju zbog uslova zivota a ti udri po svome koliko hoces!
Da ima mali milion ostalih razloga - ima, ali u osnovi je uvijek i uvijek ekonomija!
Uostalom, kako objasnjavas gotovo neprimjetan povratak ljudi koji su vani a cija su podrucja pripala "njihovim" narodima? Da ne kazem pashnjaci stadima, je li....
A sto se tice teme, opet kazem, covjek je pokrenuo temu iz perspektive obicnog malog covjeka, Srbina, koji zivi na podrucju Republike Srpske, tvorevine koju su mu dali Karadzic i Alija bez da ih je on molio da mu to daju i koji se nalazi u situaciji u kojoj se nalazi!
Odgovori dakle samo na pitanje sta je to sto se desava u Federaciji BiH sto bi jednom takvom covjeku pobudilo interes da postane dio toga?
Posebno u situaciji u kojoj se ovnovi predvodnici, oni koji se osjecaju najpametnijim, najmocnijim, najljepsim Bosnjacima, Srbima i Hrvatima vec skoro dvije decenije utrkuju koji ce kome vise spustiti a sve preko ledja obicnog covjeka kojih je Risto shofer tipicni predstavnik!
Eh,@vodenjak,95% dijelim tvoje misljenje,ali nekako se uvijek nadje jedno ALi.
Risto ovdje jeste sinonim za malog,obicnog covjeka-kao sto smo uostalom svi mi.U politickom kontekstu.Ne mozemo tom Risti dati jednostavan odgovor,a da pri tome preskocimo rat,zlocine,Dayton,Dodike,Harise,Alije...
Stanje u Federaciji ne budi interes ni kod stanovnika Federacije da budu dio toga.Ali nemaju alternativu.Zmiri i guraj...nadaj se !
Kako ces s tim izaci pred Ristu?Kad nemas nista da ponudis.
Ono moje ALI se odnosi na samog Ristu.
Nije birao rat,ali je bio sudionik,posmatrac,mozda pacenik.RAT mu je odredio sadasnjost.Kao i nama.On sam moze (dijelom) odrediti svoju buducnost.
Ono najvaznije sto nam je preostalo,savjest,se ne moze prodavati za Dodikove kamuflazne povisice plate. Kod Riste to nije kalsicna borba za opstanak.Vise lici na zarazu,na sljepilo...jer je u mraku lakse reci da ne vidis,da ne znas.
U mraku se ni svoja savjest ne cuje i ne vidi.A to nije samo Ristin problem.
-
drug_clan77
Ako se ne varam, Sloba je bio aktuelan samo dvije godine. I to kao predsjednik SR Srbije. Ili kako se vec zvala ta funkcija. Dakle, smao jedan od 6 ili 8, kako uzmes.
Da li je kod ostalih postojala drzavnicka zelja da se isti ukloni kada je prijetnja za drzavu ili su jedva cekali na njegove poteze da i sebi mogu napraviti po jedan toric?
Sta ti je to bosanski Pravoslavac? I Velika Srbija? Gluposti iz kuhinja SDA i SRS.
Da li je kod ostalih postojala drzavnicka zelja da se isti ukloni kada je prijetnja za drzavu ili su jedva cekali na njegove poteze da i sebi mogu napraviti po jedan toric?
Sta ti je to bosanski Pravoslavac? I Velika Srbija? Gluposti iz kuhinja SDA i SRS.
- muha_sa
varaš se--pitaj nekog starijeg--ima nas još živih koji dobro pamtimo osmu sjednicu CKSK Srbije i smjenu onih koji su tatu Slobu stvorili--sjecamo se i mitingašenja i jogurt revolucije a i mijenjanja ustava iz 74e i razvaljivanja centralne banke YU i hapšenja i zatvaranja i Hamdije i Vlasija-- sjecamo se i Sejde Bajramovica-hahahaha---ima toga još...drug_clan77 wrote:Ako se ne varam, Sloba je bio aktuelan samo dvije godine. I to kao predsjednik SR Srbije. Ili kako se vec zvala ta funkcija. Dakle, smao jedan od 6 ili 8, kako uzmes.
- al necemo sad o tome--nije to tema.
ps.
nešto sam zezno sa boldiranjem
- Vodenjak
Ama ako je samo to sto se odnosi na tih 5%, mozes mirne dushe i to dodati onim 95%.popajic wrote:
Risto ovdje jeste sinonim za malog,obicnog covjeka-kao sto smo uostalom svi mi.U politickom kontekstu.Ne mozemo tom Risti dati jednostavan odgovor,a da pri tome preskocimo rat,zlocine,Dayton,Dodike,Harise,Alije...
Stanje u Federaciji ne budi interes ni kod stanovnika Federacije da budu dio toga.Ali nemaju alternativu.Zmiri i guraj...nadaj se !
Nije birao rat,ali je bio sudionik,posmatrac,mozda pacenik.RAT mu je odredio sadasnjost.Kao i nama.On sam moze (dijelom) odrediti svoju buducnost.
Ono najvaznije sto nam je preostalo,savjest,se ne moze prodavati za Dodikove kamuflazne povisice plate. Kod Riste to nije kalsicna borba za opstanak.Vise lici na zarazu,na sljepilo...jer je u mraku lakse reci da ne vidis,da ne znas.
U mraku se ni svoja savjest ne cuje i ne vidi.A to nije samo Ristin problem.
Ja ni jedne sekunde ni ne pomisljam na to da svima bezuslovno treba dati amnestiju i reci sto je bilo-bilo je. Bio bih kreten kad ne bih potpisao svako slovo koje je recimo @Muha napisao ali samo pokusavam da iz postovanja prema temi (i zanimljivosti pristupa istoj) sve to malo kanalishem!
Svako treba da odgovara za ono sto je uradio ili nije a savjesti sto se tiche, neka svako izlazi na kraj sa svojom onako kako misli da moze, treba i mora!
Ali reci mi, moram li ja svaki put kad trazim nesto od svojih prava kao gradjanin drzave u kojoj zivim, da prije toga kazem kako sam fin, posten, kako sam za svoj narod i drzavu, kako sam protiv cetnika, ustasa, balija, kako osudjujem - pa onda prilozim listu svega onoga sto je dnevnopoliticki prihvatljivo i pozeljno osuditi. Je li to jedini nacin da zivim kao gradjanin, mali i skromni covjek kojemu je samo stalo do toga da se osjeca ekonomski dovoljno stabilnim da ne mora da strepi nad svojom sudbinom i sudbinom svoje djece?
Uostalom, ako ce kome biti lakshe, dajmo Risti ime Rasim i smjestimo ga recimo u Bosansku Krupu. Sta mislis, ima li takvih i na "nasoj" strani koji imaju dovoljno hrabrosti da kazu da su im na prvom mjesto oni sami i njihove porodice?
Dakle, da urade ono sto je jedino i ispravno jer brinuti o samome sebi i svojoj porodici ne znaci automatski skakati po nekome drugome!
- Vodenjak
E @drug moj...drug_clan77 wrote:Ako se ne varam, Sloba je bio aktuelan samo dvije godine. I to kao predsjednik SR Srbije. Ili kako se vec zvala ta funkcija. Dakle, smao jedan od 6 ili 8, kako uzmes.
I tebi je stalo do Riste isto onoliko koliko je i Slobi bilo stalo do njega kad ga je, prije petnaestak godina, gurnuo u rat!
-
popajic
Vodenjak wrote:Ama ako je samo to sto se odnosi na tih 5%, mozes mirne dushe i to dodati onim 95%.popajic wrote:
U mraku se ni svoja savjest ne cuje i ne vidi.A to nije samo Ristin problem.![]()
Ja ni jedne sekunde ni ne pomisljam na to da svima bezuslovno treba dati amnestiju i reci sto je bilo-bilo je. Bio bih kreten kad ne bih potpisao svako slovo koje je recimo @Muha napisao ali samo pokusavam da iz postovanja prema temi (i zanimljivosti pristupa istoj) sve to malo kanalishem!
Svako treba da odgovara za ono sto je uradio ili nije a savjesti sto se tiche, neka svako izlazi na kraj sa svojom onako kako misli da moze, treba i mora!
1)Ali reci mi, moram li ja svaki put kad trazim nesto od svojih prava kao gradjanin drzave u kojoj zivim, da prije toga kazem kako sam fin, posten, kako sam za svoj narod i drzavu, kako sam protiv cetnika, ustasa, balija, kako osudjujem - pa onda prilozim listu svega onoga sto je dnevnopoliticki prihvatljivo i pozeljno osuditi. Je li to jedini nacin da zivim kao gradjanin, mali i skromni covjek kojemu je samo stalo do toga da se osjeca ekonomski dovoljno stabilnim da ne mora da strepi nad svojom sudbinom i sudbinom svoje djece?
Uostalom, ako ce kome biti lakshe, dajmo Risti ime Rasim i smjestimo ga recimo u Bosansku Krupu. 2)Sta mislis, ima li takvih i na "nasoj" strani koji imaju dovoljno hrabrosti da kazu da su im na prvom mjesto oni sami i njihove porodice?
Dakle, da urade ono sto je jedino i ispravno jer brinuti o samome sebi i svojoj porodici ne znaci automatski skakati po nekome drugome!
Pod 1) Ha,razmisli malo! Ako bi uradio sve ovo sto si nabrojao,tek bi onda totalno nadrljao.Cuj,postenje,pa jos protiv cetnika,balija,ustasa...zvuci ok,ali ok nije u modi.
Pod 2) Ne bih rekao.Sto se "nase " strane tice ja sam skroz rahat jer me jos uvijek niko ne predstavlja,a na strani sam jedino Bosne i Hercegovine.Mirise na utopiju,al nedam se...
-
belfy
@Fratris aka Risto
risto, kada bi se glasalo za ukidanje RS-a kako bi ti glasao i zasto? da li bi glasao da RS ostane takva kakva je sada i sta mislis da bi dobio time, a sta izgubio. a ako bi glasao za ukidanje RS-a zasto bi to uradio? sta dobijas, a sta gubis tada?
zar ne bi volio, Risto, da tvom komsiji bude bolje a samim tim i tebi. da li je tebi draze gledati kako politika budzet drzave pretvara u administrativne plate ili bi vise volio da vozis noviji autobus ili kamion nego onaj sa kojim sada mozes stati na pola puta? zar ne bi volio da izglasaju povecanje osnovnih penzija, a ne povecanje parlamentarnih penzija? tada se ne bi morao brinuti o malim penzijama. zar ne bi volio da dobijes jos 150 maraka vecu platu nego da oni sebi svake godine dizu za 1500? ne bi se ti morao boriti protiv svoje azdaje od vlasti na jednoj strani, a ja protiv druge azdaje na drugoj, nego bi se zajedno borili protiv jedne azdaje.
eto, Risto, to bi nam bilo bolje.
a ako te vec ne interesuje politika, zar ti je uopste bitno onda da li postoji RS ili ne postoji... kako bi ti to osjetio uopste ako politiku stavimo na stranu?
jedinstvenom BiH neces samo ti Risto bolje proci, nego ce bolje proci i tvoje komsije u Federaciji jer ce moci kamaru ministara i njihove svite da napokon nabiju nogom u guzicu i natjeraju ih da rade nesto korisno. evo, prvom muhi, tvojoj generaciji, tvom komsiji ce biti bolje, pa neces morati svaki put ti placati ture, nego ce i on zavrtati, a mozda se i za meze nadje stogod bolje.
eto to bi nam Risto bilo bolje.
a ako sve to uspijemo, neces samo cekati da tvoja djeca i unuci tebi dodju, nego ces i ti do njih moci skoknuti, pa ih neces vidjati jednom godisnje, nego barem 2-3 puta cesce...
eto...to sve bi nam bilo bolje moj Risto. Zar ti to ne bi htio?
a sto se tice ovoga:
2. Koji je to svaki pogled? Na nacin na koji si ti formulisao ovu tacku mogu i ja reci da im ne pruza stabilnost niti u jednom pogledu. Dakle, definisi tu "stabilnost u svakom pogledu".
3. Jel ti to ozbiljno tvrdis da narod na bilo kojem dijelu RS-a ili Federacije trenutacno ima bilo kakvu kontrolu nad vlastima?
4. Ja im evo garantujem dugorocnu politicku stabilnost. Ovako smijesno odgovaram zato sto taj dio tvog pitanja nema nikakvog smisla. Sto se tice ekonomske stabilnosti mogu samo da te pitam sta ocekujes da bi se promijenilo i zasto ocekujes da bi se promijenilo na losije?
5. Da
[/quote]
risto, kada bi se glasalo za ukidanje RS-a kako bi ti glasao i zasto? da li bi glasao da RS ostane takva kakva je sada i sta mislis da bi dobio time, a sta izgubio. a ako bi glasao za ukidanje RS-a zasto bi to uradio? sta dobijas, a sta gubis tada?
zar ne bi volio, Risto, da tvom komsiji bude bolje a samim tim i tebi. da li je tebi draze gledati kako politika budzet drzave pretvara u administrativne plate ili bi vise volio da vozis noviji autobus ili kamion nego onaj sa kojim sada mozes stati na pola puta? zar ne bi volio da izglasaju povecanje osnovnih penzija, a ne povecanje parlamentarnih penzija? tada se ne bi morao brinuti o malim penzijama. zar ne bi volio da dobijes jos 150 maraka vecu platu nego da oni sebi svake godine dizu za 1500? ne bi se ti morao boriti protiv svoje azdaje od vlasti na jednoj strani, a ja protiv druge azdaje na drugoj, nego bi se zajedno borili protiv jedne azdaje.
eto, Risto, to bi nam bilo bolje.
a ako te vec ne interesuje politika, zar ti je uopste bitno onda da li postoji RS ili ne postoji... kako bi ti to osjetio uopste ako politiku stavimo na stranu?
jedinstvenom BiH neces samo ti Risto bolje proci, nego ce bolje proci i tvoje komsije u Federaciji jer ce moci kamaru ministara i njihove svite da napokon nabiju nogom u guzicu i natjeraju ih da rade nesto korisno. evo, prvom muhi, tvojoj generaciji, tvom komsiji ce biti bolje, pa neces morati svaki put ti placati ture, nego ce i on zavrtati, a mozda se i za meze nadje stogod bolje.
eto to bi nam Risto bilo bolje.
a ako sve to uspijemo, neces samo cekati da tvoja djeca i unuci tebi dodju, nego ces i ti do njih moci skoknuti, pa ih neces vidjati jednom godisnje, nego barem 2-3 puta cesce...
eto...to sve bi nam bilo bolje moj Risto. Zar ti to ne bi htio?
a sto se tice ovoga:
1. Ako vec nemaju emocije zasto onda emotivno reaguju? Pratis li ti medije?drug_clan77 wrote: 1. Prema BiH imaju emocije kao i prema nekoj Mjesnoj zajednici, nii neka mrznja, niti neka ljubav. Vecina ih je rodjena u zemlji u kojoj je glavni grad bio Beograd.
2. Republika Srpska im daje vecu stabilnost. U svakom pogledu.
3. Mnogo lakse mogu kontrolisati vlast i istu smjenjivati. Primjer Biljane Plavisic iz 1997. Tako nesto se nije desilo u FBiH. Bez obzira na motive. I u Banja Luci je bilo jos par vecih demonstracija protiv vlasti 2002. ili 2003. godine. U Sarajevu?
4. Sta i ko im garantuje dugorocnu politicku i ekonomsku stabilnost centralizovane BiH? Mogu da zamislim odgovore...
5. Na kraju, ISKRENO: Da li Bosnjaci mogu prihvatiti nekog Srbina za eventualnog Predsjednika BIH ili Premijera, a da je isti nosilac nekog visokog odlikovanja Republike Srpske iz perioda rata?
2. Koji je to svaki pogled? Na nacin na koji si ti formulisao ovu tacku mogu i ja reci da im ne pruza stabilnost niti u jednom pogledu. Dakle, definisi tu "stabilnost u svakom pogledu".
3. Jel ti to ozbiljno tvrdis da narod na bilo kojem dijelu RS-a ili Federacije trenutacno ima bilo kakvu kontrolu nad vlastima?
4. Ja im evo garantujem dugorocnu politicku stabilnost. Ovako smijesno odgovaram zato sto taj dio tvog pitanja nema nikakvog smisla. Sto se tice ekonomske stabilnosti mogu samo da te pitam sta ocekujes da bi se promijenilo i zasto ocekujes da bi se promijenilo na losije?
5. Da
po tebi demokratija uopste nije ravnopravna, jer je to uvijek stvar lobiranja i pridobijanja vecine. pa pogledaj samo te bezobrazne predsjednike diljem svijeta koji racunaju kako da pridobiju razlicite narodne grupe samo da bi dobili izbore. zaista bezobrazno, jelda?drug_clan77 wrote:
1. Ma sta je R BiH? Nesto sto je ravnopravno dogovoreno kao jedini i osnovni uslov za ozbiljnu izgradnju bilo koje ozbiljne drzave ili pokusaj prevare?
[/quote]
a sta ti je to ruski, bugarski ili poljski pravoslavac?drug_clan77 wrote: Sta ti je to bosanski Pravoslavac?
Last edited by belfy on 09/03/2008 17:02, edited 1 time in total.
- Vodenjak
1. Modu ne ganjam, posebno ne po tim pitanjima!popajic wrote:Vodenjak wrote:Ama ako je samo to sto se odnosi na tih 5%, mozes mirne dushe i to dodati onim 95%.popajic wrote:
U mraku se ni svoja savjest ne cuje i ne vidi.A to nije samo Ristin problem.![]()
1)Ali reci mi, moram li ja svaki put kad trazim nesto od svojih prava kao gradjanin drzave u kojoj zivim, da prije toga kazem kako sam fin, posten, kako sam za svoj narod i drzavu, kako sam protiv cetnika, ustasa, balija, kako osudjujem - pa onda prilozim listu svega onoga sto je dnevnopoliticki prihvatljivo i pozeljno osuditi. Je li to jedini nacin da zivim kao gradjanin, mali i skromni covjek kojemu je samo stalo do toga da se osjeca ekonomski dovoljno stabilnim da ne mora da strepi nad svojom sudbinom i sudbinom svoje djece?
Uostalom, ako ce kome biti lakshe, dajmo Risti ime Rasim i smjestimo ga recimo u Bosansku Krupu. 2)Sta mislis, ima li takvih i na "nasoj" strani koji imaju dovoljno hrabrosti da kazu da su im na prvom mjesto oni sami i njihove porodice?
Pod 1) Ha,razmisli malo! Ako bi uradio sve ovo sto si nabrojao,tek bi onda totalno nadrljao.Cuj,postenje,pa jos protiv cetnika,balija,ustasa...zvuci ok,ali ok nije u modi.
Pod 2) Ne bih rekao.Sto se "nase " strane tice ja sam skroz rahat jer me jos uvijek niko ne predstavlja,a na strani sam jedino Bosne i Hercegovine.Mirise na utopiju,al nedam se...
2. Nisi valjda previdio (i moje) navodnike?
- Brunello
lazes risto, nema vinograda bu prnjavoru......Fratris wrote:Zovem se Risto Djogic. 53 su mi godine. Rodjen sam i cijeli zivot sam proveo u Sarincima kod Prnjavora. Gradjanin sam BiH, drugih pasosa nemam. Ja i moja zena Slavica zivimo u porodicnoj kuci od 180 kvadrata koju sam sagradio 1984. Imam dva sina. Rajku je 28 godina i zivi za zenom u Njemackoj. Od njim imam dvogodisnjeg unuka Roberta. Bojanu je 21, studira elektrotehniku u Banjoj Luci. 35 godina radim kao vozac autobusa, trenutacno za Prnjavorekspres. Plata mi je 800KM. Zena mi je domacica, i imamo nesto njiva i vinograd. Drzimo i dvije krave, i svinjac sa 6 prasica i krmacom. Nisam bio u ratu, jer mi je jedna noga slabija od druge kao poslijedica saobracajne nesrece.
Kao i 50% stanovnistva BiH i RS, nisam glasao. Da jesam, glasao bi za Dodika. Od kad je on na vlasti, plata mi se povecala za 150KM. Ne volim puno politicare, pa ni njega, ali ako se standardi povecaju, dobro je. Postujem i Ranka Bakica, jer je jedini politicar iznad opstinskog nivoa koji je dosao u moje selo traziti glasove. Postujem ga i jer nije pricao puno o politici, nego je dijelio savjete poljoprivrednicima. Nadam se da cu kroz par godina u penziju, i plasi me sto su penzije male. Plasi me i da ce mi i Bojan otici negdje vani kad zavrsi skole i da cu pod stare dane unucice vidjati jednom godisnje i da nece znati nas jezik.
Sta je fazon? Fazon je da hrpa ljudi na ovom forumu zastupa unitarnu drzavu i na sva zvona objavljuje njene prednosti. Sad, ja zelim, da forumasi mene, kao Ristu Djogica, uvjere da je za mene ukidanje RS i formiranje unitarne drzave pozitivna stvar. Da cu ja, kao jedan vrlo prosjecan stanovnik RS, dobiti nesto time. Da ce se meni direktno zivot poboljsati. Usput, uvjerite me bez psovanja majke, bez rata, Kosova, Hareta, Dodika, Kosova, i svih ostalih stvari koje se mene ne ticu. Jednostavno, obrazlozite mi zasto bi ja trebao podrzavati ovo, s obzirom na moj zivot, moju situaciju, i moje prioritete u zivotu.
Iako cisto sumnjam da ce ljudi slusati, isto tako molim da se ne javljaju forumasi ako nisu spremni napisati bar 10 recenica, ako ne znaju osnove gramatike, ako ne znaju gdje se pritisne "Caps Lock," ili ako jednostavno bas ne znaju najbolje Bosanski.
-
voajer
Evo sad sam malo izcit'o sta se sve pise ovdje.
Primjecujem da se u zadnje vrijeme sve cesce javljaju glasovi iz manjeg entiteta da nas hipnotisu kako je RS stvarno srpska i k tomu jos i republika, pa kao kad je vec tako pustite nas da se mi odvojimo.
Eto cemu vode smijesni kompromisi u formulisanju prilikom sklapanja svakojakih ugovora, eto zasto se ni reforma policije ni bilo sta drugo u ovoj drzavi u buducnosti ne smije potpisivati ako mu sadrzaj nije jasan do nemogucnosti interpretacije na pogresan nacin.
Nekidan nadjem na netu, novina u RS-u prica o republickim institucijama, hej majmuna- uzas.
Da razjasnimo dakle situaciju i da u buduce ne bude nikakvih zabuna:
- Dodik nije nikakav predstavnik srpskog naroda u BiH, vec premijer vlade entiteta i svih gradjana tog entiteta.
- Entitet je nista, to ne postoji u medjunarodnom pravu.
- Ako kad bude pokusaja da se od entiteta nacini nesto vise, bice rata i to vrlo kratkog i sa izvjesnim krajem.
Ja licno RS ne mogu da smislim i ucinicu sta je u mojoj moci na privatnom i bilo kojem drugom nivou da se to ukine ili reformise do nivoa da izgubi smisao postojanja. To sto neko gaji njezne osjecaje prema toj nakazi, zaboli me njeznik. Nek ide negdje drugo pa pravi fashisticke tvorevine u kojima ce da uziva, ja ovdje ne dam- zagadjuje mi havu koju disem.
I da se razumijemo, RS ovakva nakazna ne moze da prezivi proces evropske integracije BiH. Cisto zbog bruke zakona na poljima ljudskih sloboda, imovinsko-pravnih odnosa i ostalih zakona koji onemogucavaju postojanje fashistickog drustva u EU.
Zato mirno spavam i ne sekiram se puno oko Rista i ostalih "apoliticnih" gradjana RS-a.
I da se razumijemo, nije ni u Federaciji maslo za ramazana po pitanjima shovinizma, ali i tom ce kolu doci neumitni kraj. Sta god domaci politicari radili, rezultat je izvjesan i vec odredjen.
Meni ce sutra u Bosni bit super, a kako ce Risti to je njegov problem i necu vise da me zamarate sa tim primitivcem.
Primjecujem da se u zadnje vrijeme sve cesce javljaju glasovi iz manjeg entiteta da nas hipnotisu kako je RS stvarno srpska i k tomu jos i republika, pa kao kad je vec tako pustite nas da se mi odvojimo.
Eto cemu vode smijesni kompromisi u formulisanju prilikom sklapanja svakojakih ugovora, eto zasto se ni reforma policije ni bilo sta drugo u ovoj drzavi u buducnosti ne smije potpisivati ako mu sadrzaj nije jasan do nemogucnosti interpretacije na pogresan nacin.
Nekidan nadjem na netu, novina u RS-u prica o republickim institucijama, hej majmuna- uzas.
Da razjasnimo dakle situaciju i da u buduce ne bude nikakvih zabuna:
- Dodik nije nikakav predstavnik srpskog naroda u BiH, vec premijer vlade entiteta i svih gradjana tog entiteta.
- Entitet je nista, to ne postoji u medjunarodnom pravu.
- Ako kad bude pokusaja da se od entiteta nacini nesto vise, bice rata i to vrlo kratkog i sa izvjesnim krajem.
Ja licno RS ne mogu da smislim i ucinicu sta je u mojoj moci na privatnom i bilo kojem drugom nivou da se to ukine ili reformise do nivoa da izgubi smisao postojanja. To sto neko gaji njezne osjecaje prema toj nakazi, zaboli me njeznik. Nek ide negdje drugo pa pravi fashisticke tvorevine u kojima ce da uziva, ja ovdje ne dam- zagadjuje mi havu koju disem.
I da se razumijemo, RS ovakva nakazna ne moze da prezivi proces evropske integracije BiH. Cisto zbog bruke zakona na poljima ljudskih sloboda, imovinsko-pravnih odnosa i ostalih zakona koji onemogucavaju postojanje fashistickog drustva u EU.
Zato mirno spavam i ne sekiram se puno oko Rista i ostalih "apoliticnih" gradjana RS-a.
I da se razumijemo, nije ni u Federaciji maslo za ramazana po pitanjima shovinizma, ali i tom ce kolu doci neumitni kraj. Sta god domaci politicari radili, rezultat je izvjesan i vec odredjen.
Meni ce sutra u Bosni bit super, a kako ce Risti to je njegov problem i necu vise da me zamarate sa tim primitivcem.
- Maraschino
drug_clan77 (citat):
Sta ti je to bosanski Pravoslavac?
------------------------------------------------------------
a sta ti je to ruski, bugarski ili poljski pravoslavac?
------------------------------------------------------------
Srbin
-
xyz2007
Oni koji su pucali na Bosnu i Hercegovinu i ubijali, silovali i ucestvovali u genocidu kao i bili u srpskoj a i cetnickoj vojsci i paravojnim jedinicima, a imali za cilj da budu Velika Srbija nece nikada pozeliti da budu Bosanci, niti da budu dio Bosne i Hercegovine!
Prihvatite to.
Zasto? Pa zato sto znaju da bi morali odgovorati za svoja djela i zlocine, da je vrlo glupo stalno objasnjavati djeci kako teta iz Srebrenice trazi dijete negdje po nasim imanjima i dolazi opet i ovog ljeta!
Oni moraju stalno izmisljati kojekakve price da izgleda kao da je to bilo opravdano na primjer:
- Sarajevo je bilo blokirano izvana i iznutra od strane muslimana tako da nijedan Srbin ne moze ni uci ni izaci.
- Nismo mi pucali na njih, oni su sami pucali na sebe.
- Nismo mi imali koncentracione logore, to su bili zatvori sa muskarcima koji su nosili puske po njihovim selima ( ukljucujuci djecu od 15 godina )
- Mi smo zrtve ! Srbima prijeti nestanak!
- Ova zemlja je okupirana od strane Turaka, a muslimani nisu Muslimani vec Srbi, zato ih treba sve poubijati jer su izrod srpskog naroda ( izdajnici )
- Oni su htjeli islamsku drzavu!
- Mi smo samo branili Jugoslaviju!
- Genocid se nikad nije desio osim nad sprskim stanovnistvom.
Oni da bi mogli da nastave zivot moraju da vjeruju i dalje da je to sve bilo u redu.
Onog momenta kad se suoce sa realnoscu i kad vide kako su iskoristeni i prodati i kako su dali svoju dusu i postali ubice i zlocinci koji su pucali na svoje komsije, a na kraju nisu dobili nista, onda oni bi morali ili da izvrse samoubistvo jer ne bi mogli to da mentalno svare ili da i dalje zive u iluziji jer to je jedini nacin za njih da mentalno ne puknu!
Zato ne vidim uopste potrebu da se bilo ko uopste ubjedjuje jer ljudi ne mozete vi ubjediti Karadzica i njemu slicne da nakon sto je on ubijao da odjednom on postane sasvim normalan gradjanin i da zivi i bude komsija nekome ko ga on iz dna duse mrzi!
Iz toga razloga apsurd je pricati i ubjedjivati Ristu i Ristinu kompaniju jer ko je god ucestvovao ( a pitanje ja tamo u rs ko to nije ucestvovao ) oni nece iz gore navedenih razloga jer znaju da su posljedice katastrofalne.
A kazniti sve one koji su pucali na nasu drzavu je jedini nacin i moralna druznost svih nas da buduce generacije znaju da ovakvi zlocini imaju posljedice. Ovo je moralna duznost Bosnei Hercegovine.
Oni nisu spremni na to! Njihov vodja bjezi i krije se u planinama jer ne zeli da snosi odgovornost za svoja djela! I sta ocekivati od ostalih? Oni su mentalno trenirani da misle tako i tako mogu jedino i misliti s ozbirom da su bili dio svega toga!
Znaci ko sam ne dodje do pameti ne mozete vi njih ubjediti jer oni sami sebe ako nisu moglu ubjediti za ovih 15 godina onda ih niko ne moze ubjediti. Njihove vodje znaju da onog momenta kad realnost pokuca na vrata nema vise iluzija, i s toga se i trude da kreiraju tu iluziju sto duze jer ne mogu opstati drugacije.
Ako cete da ulazate vrijeme i trud u nekoga da se tak neko okrene prema Bosni kao svojoj domovini treba krenuti od mladih generacija koje nisu imale direktno iskustvo i njih obrazovati i pokazaivati im da oni imaju ljepsu buducnost i da uce na greskama, da je moguce biti zivjeti skupa i da je svaka osoba odgovorna individualno za svoje odluke.
Prihvatite to.
Zasto? Pa zato sto znaju da bi morali odgovorati za svoja djela i zlocine, da je vrlo glupo stalno objasnjavati djeci kako teta iz Srebrenice trazi dijete negdje po nasim imanjima i dolazi opet i ovog ljeta!
Oni moraju stalno izmisljati kojekakve price da izgleda kao da je to bilo opravdano na primjer:
- Sarajevo je bilo blokirano izvana i iznutra od strane muslimana tako da nijedan Srbin ne moze ni uci ni izaci.
- Nismo mi pucali na njih, oni su sami pucali na sebe.
- Nismo mi imali koncentracione logore, to su bili zatvori sa muskarcima koji su nosili puske po njihovim selima ( ukljucujuci djecu od 15 godina )
- Mi smo zrtve ! Srbima prijeti nestanak!
- Ova zemlja je okupirana od strane Turaka, a muslimani nisu Muslimani vec Srbi, zato ih treba sve poubijati jer su izrod srpskog naroda ( izdajnici )
- Oni su htjeli islamsku drzavu!
- Mi smo samo branili Jugoslaviju!
- Genocid se nikad nije desio osim nad sprskim stanovnistvom.
Oni da bi mogli da nastave zivot moraju da vjeruju i dalje da je to sve bilo u redu.
Onog momenta kad se suoce sa realnoscu i kad vide kako su iskoristeni i prodati i kako su dali svoju dusu i postali ubice i zlocinci koji su pucali na svoje komsije, a na kraju nisu dobili nista, onda oni bi morali ili da izvrse samoubistvo jer ne bi mogli to da mentalno svare ili da i dalje zive u iluziji jer to je jedini nacin za njih da mentalno ne puknu!
Zato ne vidim uopste potrebu da se bilo ko uopste ubjedjuje jer ljudi ne mozete vi ubjediti Karadzica i njemu slicne da nakon sto je on ubijao da odjednom on postane sasvim normalan gradjanin i da zivi i bude komsija nekome ko ga on iz dna duse mrzi!
Iz toga razloga apsurd je pricati i ubjedjivati Ristu i Ristinu kompaniju jer ko je god ucestvovao ( a pitanje ja tamo u rs ko to nije ucestvovao ) oni nece iz gore navedenih razloga jer znaju da su posljedice katastrofalne.
A kazniti sve one koji su pucali na nasu drzavu je jedini nacin i moralna druznost svih nas da buduce generacije znaju da ovakvi zlocini imaju posljedice. Ovo je moralna duznost Bosnei Hercegovine.
Oni nisu spremni na to! Njihov vodja bjezi i krije se u planinama jer ne zeli da snosi odgovornost za svoja djela! I sta ocekivati od ostalih? Oni su mentalno trenirani da misle tako i tako mogu jedino i misliti s ozbirom da su bili dio svega toga!
Znaci ko sam ne dodje do pameti ne mozete vi njih ubjediti jer oni sami sebe ako nisu moglu ubjediti za ovih 15 godina onda ih niko ne moze ubjediti. Njihove vodje znaju da onog momenta kad realnost pokuca na vrata nema vise iluzija, i s toga se i trude da kreiraju tu iluziju sto duze jer ne mogu opstati drugacije.
Ako cete da ulazate vrijeme i trud u nekoga da se tak neko okrene prema Bosni kao svojoj domovini treba krenuti od mladih generacija koje nisu imale direktno iskustvo i njih obrazovati i pokazaivati im da oni imaju ljepsu buducnost i da uce na greskama, da je moguce biti zivjeti skupa i da je svaka osoba odgovorna individualno za svoje odluke.
-
xyz2007
Da li bi vi vise volili jesti suhog hljeba sa komsijama prijateljima ili najesti se dobre janjetine sa otvorenim neprijateljima?Vodenjak wrote: Ljudi se u 90 % slucajeva ne vracaju zbog uslova zivota a ti udri po svome koliko hoces! Da ima mali milion ostalih razloga - ima, ali u osnovi je uvijek i uvijek ekonomija!
Sta bi vam zivot cinio srecnijim? Molim vas odgovorite kratko i jasno, da ili ne u 2 recenice!
-
xyz2007
Ciji narod i kakav narod bi zelio izdajnike svoje drzave za Predsjednike?5. Na kraju, ISKRENO: Da li mozete prihvatiti nekog Srbina za eventualnog Predsjednika BIH ili Premijera, a da je isti nosilac nekog visokog odlikovanja Republike Srpske iz perioda rata?
Evo ja kazem za sebe glasno i jasno: Ne!
Ne moze meni neko ko je pucao na mene i na moje roditelje i ko je klao moje komsije i moj narod u mojoj drzavi BH , ko je svojom voljom napao, izvrsio agresiju i dosao u moj rodni grad sa transporterima i pucao po neduznim civilima...
... a onda jos dobio i orden za svoja nedjela i zlocine i koje zelio da moja nacija nestane da bi njegova postojala nikad biti ni prijetalj a posebno ne Predsjednik moje drzave.
Samo moze da odgovara za svoja djela kao zlocinac ili izdajnik moje domovine i uopste me ne zanima jel on Srbin, Hrvat, Spanac, musliman, katolik, pravoslavac ..... ne zanima me cak ni njegova religija, ime i prezime i njegova uvjerenja, ma ni obrazovanje !
Ne moze neko tako nemoralan ko mrzi biti niti raditi u interesu mom i moje domovine jer je otvoren neprijatelj i mene i moje domovine.
Sasvim razumljivo!
Last edited by xyz2007 on 10/03/2008 07:58, edited 1 time in total.
- Vodenjak
Neshvatljivo!xyz2007 wrote:Da li bi vi vise volili jesti suhog hljeba sa komsijama prijateljima ili najesti se dobre janjetine sa otvorenim neprijateljima?Vodenjak wrote: Ljudi se u 90 % slucajeva ne vracaju zbog uslova zivota a ti udri po svome koliko hoces! Da ima mali milion ostalih razloga - ima, ali u osnovi je uvijek i uvijek ekonomija!
Sta bi vam zivot cinio srecnijim? Molim vas odgovorite kratko i jasno, da ili ne u 2 recenice!
Ispade da dijaspora zivi medju neprijateljima???
A ako se vrati, vratice se ko eto prijateljima?
De malo...
- Vodenjak
Ekonomija, da!xyz2007 wrote:Ne! Vi ste rekli da je u pitanju ekonomija.
Odgovorite na pitanje!
Procitaj cijeli post koji si citirao (la) a onda i onaj prije njega koji napisah!
U ovom se slucaju radi o privatnoj, licnoj, osobnoj,
Za moju djecu su moji najbolji prijatelji samo tamo neke chike i tete...
Mislim da im ne bi bash prijala tajina
A djeca ko djeca...
Sebicna i nece da shvate vise interese....
A i ja se ugursuz potrefio pa djecu stavljam i ispred drzave, i naroda, i vjere, i licnih prijatelja....
-
BISCANIN2
Zovem se Risto Djogic. 53 su mi godine. Rodjen sam i cijeli zivot sam proveo u Sarincima kod Prnjavora. Gradjanin sam BiH, drugih pasosa nemam. Ja i moja zena Slavica zivimo u porodicnoj kuci od 180 kvadrata koju sam sagradio 1984. Imam dva sina. Rajku je 28 godina i zivi za zenom u Njemackoj. Od njim imam dvogodisnjeg unuka Roberta. Bojanu je 21, studira elektrotehniku u Banjoj Luci. 35 godina radim kao vozac autobusa, trenutacno za Prnjavorekspres. Plata mi je 800KM. Zena mi je domacica, i imamo nesto njiva i vinograd. Drzimo i dvije krave, i svinjac sa 6 prasica i krmacom. Nisam bio u ratu, jer mi je jedna noga slabija od druge kao poslijedica saobracajne nesrece.
Kao i 50% stanovnistva BiH i RS, nisam glasao. Da jesam, glasao bi za Dodika. Od kad je on na vlasti, plata mi se povecala za 150KM. Ne volim puno politicare, pa ni njega, ali ako se standardi povecaju, dobro je. Postujem i Ranka Bakica, jer je jedini politicar iznad opstinskog nivoa koji je dosao u moje selo traziti glasove. Postujem ga i jer nije pricao puno o politici, nego je dijelio savjete poljoprivrednicima. Nadam se da cu kroz par godina u penziju, i plasi me sto su penzije male. Plasi me i da ce mi i Bojan otici negdje vani kad zavrsi skole i da cu pod stare dane unucice vidjati jednom godisnje i da nece znati nas jezik.
Zovem se S...J....35 mi je godina ,rođen sam u Bihaći gdje sam proveo i veći dio života .Građanin sam BiH i pasoš Bih imam i jedini je .
Uselio sam u vlastitu kuću sa 31 god 160 kvadrata imam i dvoje djece .
Primanja me izadju 850 eura nemam krava i slično ali imam dodatni posao rafting i planinarenje u u sportske i komercijalne svrhe .
Prije par mjeseci kupio sam zemlju na kojoj upravo pravim voćnjak i pripremam za bungoalove .
U ratu sam aktivno ucestvovao apolitican sam i nisu mi se primanja povaćala od kako je Hare na vlasti i neću glasat za Hreta ponovo ne iz razloga ne povaćanja plate jer to sa standardom i haretom nema neke veze nego iz milion drugih razloga .
Iako si vozač i apolitičan ipak si otkrio srž problema(malo cinizma nek se ne ljute vozači) :
Dok god bude rs -ova ,privatnih prćija ,zatim likova poput dode, hareta ,i njihovih glasača penzijaa će da bude kakvu smo i zaslužili postojanjem ovakvih feuda .Nadam se da cu kroz par godina u penziju, i plasi me sto su penzije male. Plasi me i da ce mi i Bojan otici negdje vani kad zavrsi skole i da cu pod stare dane unucice vidjati jednom godisnje i da nece znati nas jezik.
Sin Bojan ako bude imao i najmanju šansu klisnu će u zemlju gdje se fašizam ne njeguje i njegovi rezlutati ne poštuju ,nego gdje se fašizam osuđuje i sankcioniše i gdje je smješten gdje i pripada na smetljište prošlosti.
Znaš ti a bogami i sin Bojan da dugoročno na tuđem haku nema nafake i otud je u razumljiv tvoj strah od penzije i samoće.
Treba prvo riješiti osnovne stvari poput da se raskrsti sam sa sobom pa svima ostalim .A onda će i sin Bojan tražiti kruha u Šarinovcima .