Ateizam kao religija
-
LSD
Alojzije stepinac je bio glavni katolicki svestenik u doba NDH...sluzio je pavelicu i ustašama,nasilno pokrstavao srbe sve u ime svoje vjere,a presutno odobravao jasenovac i ostale konc logore...sto je najzalosnije njega je papa Ivan pavao drugi godine 1998 proglasio svetcem,to je krunska nagrada za stepinca (kad te neko proglasi svetim,i to niko drugi nego sam papa glavom i bradom) koji se iskazao svojim "djelima" u toku 2.svjet.rata.
Dali je on bas sirio ono sto je sirio Isus (mir i dobrocinstvo medju ljudima) i cime je zaduzio papu Ivana da mu da tu pocast??
Sjecam se slike i izvjestaja sa SRNE u toku rata,gdje patriarh Pavle rodjen kao Gojko Stojcevic (glavni svestenik srpske pravoslavne crkve) krsti i blagosilja tenkiste a i tenkove koji krecu na Gorazde u "oslobadjanje srpske zemlje" .
Dali je on bas sirio ono sto je sirio Isus (mir i dobrocinstvo medju ljudima) i cime je zaduzio papu Ivana da mu da tu pocast??
Sjecam se slike i izvjestaja sa SRNE u toku rata,gdje patriarh Pavle rodjen kao Gojko Stojcevic (glavni svestenik srpske pravoslavne crkve) krsti i blagosilja tenkiste a i tenkove koji krecu na Gorazde u "oslobadjanje srpske zemlje" .
- Pakleni
Vozdra raja wrote:Gledajuci nazad u historiju, ciji lideri su bili gori, ateisticki ili vjerski?
Prema mome skromnom misljenju, to su bili ateisticki.
Adolf Hitler(rodjen u rimokatolickoj porodici, ali kao mlad odbacuje vjeru), Staljin, Mao, idr..., su ubili nekoliko desetina miliona ljudi.
Na drugoj strani imao krstaske ratove, vjerske fanatike, idr...
Ali kada se sve stavi na stol, zrtava koje su pale od ateistickih ruku je mnogo vise.
Naravno, ovo nema veze sa sustinom vjere niti ateizma, ali ima sa onim pojedincima koji su krivo zadojeni tim ideologijama pocinili strasne stvari.
pa izvini ali hitleru vise mozes pripisati vjerske razloge nego ateisticke. Nije dzaba, bas jevreje izabrao... osim toga da je iz ateistickih razloga cinio sto je cinio i crkve bi sve porusio...ali nije ima je pomoc crkve
Naravno Hitlerovi povodi nisu bili ni ateisticki niti teisticki...stavise on je mrzio ateizam, ako zelis pripisati hitlerova ili staljinova djela ateizmu onda moras sve druge ratove pripisati religijama, pa i ovaj nas, jer vise je u svim ratovima bilo religijski elemenata i uloga vjere, nego ateistickog.
- pike
Ne kontam ovo izjednacavanje darvinove teorije sa rasizmom. Da odmah rascistimo, biologija tacnije genetika, je cvrstim i neoborivim dokazima pokosila rasizam iz korijena. Human genome projekat je to razrijesio i dokazao da svi ljudi dolaze iz afrike, svako ko plati $100 moze otici i provjeriti na osnovu svojih gena tacno iz kojeg djela afrike su mu preci. Dakle rasizam i visa rasa je proslost zahvaljujuci neoborivim dokazima nauke.
Dalje, Hitler i Staljin jesu ubice mozda su i atesti (hitler nije sigurno) ali opet kakve veze ima ateizam sa ubijanjem? U Americi su imali gradjanski rat, obje strane krscani pa se ne racuna kao religijski rat. Ne znaci ako su ucesnici rata vjernici da je rat automatski religijske prirode. Tako isto to sto je staljin bio ateista ne znaci automatski da je rat ateisticke prirode.
Dakle nije tacno da se svaki rat pripisuje religiji, vec sam naveo primjer gradjanskog rata u Americi.
Dalje, Hitler i Staljin jesu ubice mozda su i atesti (hitler nije sigurno) ali opet kakve veze ima ateizam sa ubijanjem? U Americi su imali gradjanski rat, obje strane krscani pa se ne racuna kao religijski rat. Ne znaci ako su ucesnici rata vjernici da je rat automatski religijske prirode. Tako isto to sto je staljin bio ateista ne znaci automatski da je rat ateisticke prirode.
Dakle nije tacno da se svaki rat pripisuje religiji, vec sam naveo primjer gradjanskog rata u Americi.
- NIN
LSD wrote:...Niti jedna monoteisticna religija ne poziva na zlocine i ubijanja,ali eto uvijek se nadje neki mudrac-zlonamjernik...
Pa nam nas vrsni Maestro kaze:NIN wrote:Maestro, otvori Stari zavjet, ...
LSD wrote:....demokratija je,imam pravo da pisem,da iznesem svoje misljenje...ako ti ne svidja-tvoja stvar.
P.S. stari zavjet me ne zanima!
Znaci demokratija je kad i kako tebi godi jel'? Pa makar i onda kad nemas blage veze s vezom sta pricas. A, dok nije po tvom, pa makar to bila provjerljiva istina koju i sam mozes provjeriti, e onda je sejtan zavlad'o, taj zli ateizam i, tobejarabi, islamofobija! 'Fataj se ti druze Alan Forda i tih belaja, ono cisto demokratski
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
Mislim da smanjeni cinizam ne bi bio na odmet
A da za promjenu svako pokuša da pronađe pozitivnu stranu djelovanja??
Jeli fakat posljednja pamet i neoboriva istina ,razmetanje i dokazima i uvjerenjima bez samokritike?
Ne vjerujem,a znam da isključivost u intelektualnoj analitici vodi u zatvoreni krug i da rast znanja stane(ovdje naravno znam da me NIN razumije
).
Ipak,imam strašnu želju da u međusobnim uvjerenjima pokušamo pronaći trun logike,sa istim onim žarom kako svoju logiku nepokolebljivo branimo!.
Glede&unatoč ranijih rasprava,i ja sam nadošao na neke promjene u vlastitom stilu razgovora,te sam još više nesklon nastupati polemički,a istovremeno svoje analize gledati više samokritički.Pitam cijenjene podforumaše jesam li se prevario?
Gdje je međusobno i zajedničko učenje koje nam tako nedostaje?
Da li nestaje u našim unutrašnjim frustracijama pred tastaturom?
Ljudi moji"bitter"stil volim još samo u belgijskim čokoladama(i onoj maslinasto plavoj za kuhanje kad se nema novaca
).Šta bi falilo eksperimentalno pristupanje stavovima sugovornika kao ,uslovno rečeno,pristupanje nečemu što možda ipak ima neke pameti?
Iz vlastitog života znam da se nekad čitav sistem vrijednosti u koji vjerovasmo,zna urušiti poput kule od karata,i da to urušavanje nekad dođe nenadano bez obzira na naš oprez i silno analitičko-kritičko poznavanje svijeta i odnosa u njemu.
Ajdontnou...vrijedi li ova moja dumina ičemu,ali eto recite vi..
A da za promjenu svako pokuša da pronađe pozitivnu stranu djelovanja??
Jeli fakat posljednja pamet i neoboriva istina ,razmetanje i dokazima i uvjerenjima bez samokritike?
Ne vjerujem,a znam da isključivost u intelektualnoj analitici vodi u zatvoreni krug i da rast znanja stane(ovdje naravno znam da me NIN razumije
Ipak,imam strašnu želju da u međusobnim uvjerenjima pokušamo pronaći trun logike,sa istim onim žarom kako svoju logiku nepokolebljivo branimo!.
Glede&unatoč ranijih rasprava,i ja sam nadošao na neke promjene u vlastitom stilu razgovora,te sam još više nesklon nastupati polemički,a istovremeno svoje analize gledati više samokritički.Pitam cijenjene podforumaše jesam li se prevario?
Gdje je međusobno i zajedničko učenje koje nam tako nedostaje?
Da li nestaje u našim unutrašnjim frustracijama pred tastaturom?
Ljudi moji"bitter"stil volim još samo u belgijskim čokoladama(i onoj maslinasto plavoj za kuhanje kad se nema novaca
Iz vlastitog života znam da se nekad čitav sistem vrijednosti u koji vjerovasmo,zna urušiti poput kule od karata,i da to urušavanje nekad dođe nenadano bez obzira na naš oprez i silno analitičko-kritičko poznavanje svijeta i odnosa u njemu.
Ajdontnou...vrijedi li ova moja dumina ičemu,ali eto recite vi..
-
LSD
Ja ne znam sto se meni ovaj NIN svez'o...lik me javno ismijava po forumu...ja se uopste njemu nisam nikad obracao,a lik me poceo turirati bezveze...cuj maestro-nidje veze...kakva crna islamofobija i sejtani...ja sam musliman covjece ne zanima me stari zavjet...nesto alan ford-a nameces kao temu odjednom..jel to imas nesto protiv alan forda?...koga ti ismijavas ovdje
Daj nek moderatori ovo odrade,ja nisam duzan da citam ovaj drek.
Daj nek moderatori ovo odrade,ja nisam duzan da citam ovaj drek.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
sve je to super, ali mi ne pada na pamet da pisem po forumu na kojem su ironija, sarkazam i humor zabranjeni - totalno bez duha.
i ne vidim po kome ili cemu su to negativne vrijednosti, osim po srednjovjekovnim svecenim licima po cijim se karakternim tipovima danas prave komedije ili po raznim ucenjacima koji su odlucili da oblate spomenute figure zbog vlastitog nedostatka smisla za humor
et tako.
bez uvrede.
i ne vidim po kome ili cemu su to negativne vrijednosti, osim po srednjovjekovnim svecenim licima po cijim se karakternim tipovima danas prave komedije ili po raznim ucenjacima koji su odlucili da oblate spomenute figure zbog vlastitog nedostatka smisla za humor
et tako.
bez uvrede.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
nema uvrede,naravno.Čini mi se da sam ovo pokušavao reći nekolicini prije izvjesnog vremena,mislim na ovaj TNT dio(gdje si i ti cijenjena BeatriksBea_Trix wrote:sve je to super, ali mi ne pada na pamet da pisem po forumu na kojem su ironija, sarkazam i humor zabranjeni - totalno bez duha.
et tako.
bez uvrede.
gog.
-
simi5
Evo razmišljam nešto o ateizmu, veri i mojim ličnim borbama. Odrasla u državi u kojoj je Bog bio simbol retrogradnog, školovana da svet posmatram naučno i dijalektički, a poreklom iz porodice u kojoj je vera snažna prolazila sam kroz trenutke dilema. Nekad sam se pitala da li uopšte postoji Bog kad je svet tako nepravedno mesto. Pitala sam se i da li sam ja užasno glupa jer sama sebi postavljam neke moralne norme i kočnice tamo gde su drugi prolazili odlično bez njih.
I pored svog mog truda da se uverim da Bog ne postoji stalno me je damantovalo iskustvo. Događale su mi se stvari koje su za mene imale težinu posrednih dokaza baš onda kad bi moja vera bila najviše poljuljana.
I danas verujem da je svet nastao Velikim praskom kao momentom kad je Bog ustanovio zakone univerzuma, da je evoluirao i statistički se oblikovao. Verujem da je čovek nastao evolucijom u kojoj je jednog trenutka izvršena božanska intervencija. Verujem da je to razlog zašto volimo filosofiju, psihologiju, medicinu, zašto imamo neodoljivu želju da igramo Simse, Faraona, Civilizaciju i slične igre na kompjuteru.
Volela bih da mi neko od ateista da dobre argumente kako da se oslobodim vere dok još ima vremena da se obogatim na nepošten način i proživim malo u tom bogatstvu.
I pored svog mog truda da se uverim da Bog ne postoji stalno me je damantovalo iskustvo. Događale su mi se stvari koje su za mene imale težinu posrednih dokaza baš onda kad bi moja vera bila najviše poljuljana.
I danas verujem da je svet nastao Velikim praskom kao momentom kad je Bog ustanovio zakone univerzuma, da je evoluirao i statistički se oblikovao. Verujem da je čovek nastao evolucijom u kojoj je jednog trenutka izvršena božanska intervencija. Verujem da je to razlog zašto volimo filosofiju, psihologiju, medicinu, zašto imamo neodoljivu želju da igramo Simse, Faraona, Civilizaciju i slične igre na kompjuteru.
Volela bih da mi neko od ateista da dobre argumente kako da se oslobodim vere dok još ima vremena da se obogatim na nepošten način i proživim malo u tom bogatstvu.
- Pakleni
znaci ko se oslobodi "vere" kako ti kazes, postaje nemoralna licnost, neposten!?simi5 wrote:Evo razmišljam nešto o ateizmu, veri i mojim ličnim borbama. Odrasla u državi u kojoj je Bog bio simbol retrogradnog, školovana da svet posmatram naučno i dijalektički, a poreklom iz porodice u kojoj je vera snažna prolazila sam kroz trenutke dilema. Nekad sam se pitala da li uopšte postoji Bog kad je svet tako nepravedno mesto. Pitala sam se i da li sam ja užasno glupa jer sama sebi postavljam neke moralne norme i kočnice tamo gde su drugi prolazili odlično bez njih.
hoces da kazes jedini razlog zasto ti ne cinis takve stvari je strah od bozije kazne? a inace bi ih sa zadovoljstvom cinila?
po tvom postu ti vristis od zelje da ih cinis, al te strah od "bozijeg bica".
ti znas da si ovime potvrdila onu ateisticku: "vjernik cini samo dobra djela jer mu je tako napisano a ne zato jer tako osjeca"
ako ti nisi kandidat za vjecnu paklenu pecnicu, ko jeste?
-
simi5
Pakleni wrote:znaci ko se oslobodi "vere" kako ti kazes, postaje nemoralna licnost, neposten!?simi5 wrote:Evo razmišljam nešto o ateizmu, veri i mojim ličnim borbama. Odrasla u državi u kojoj je Bog bio simbol retrogradnog, školovana da svet posmatram naučno i dijalektički, a poreklom iz porodice u kojoj je vera snažna prolazila sam kroz trenutke dilema. Nekad sam se pitala da li uopšte postoji Bog kad je svet tako nepravedno mesto. Pitala sam se i da li sam ja užasno glupa jer sama sebi postavljam neke moralne norme i kočnice tamo gde su drugi prolazili odlično bez njih.
hoces da kazes jedini razlog zasto ti ne cinis takve stvari je strah od bozije kazne? a inace bi ih sa zadovoljstvom cinila?
ti znas da si ovime potvrdila onu ateisticku: "vjernik cini samo dobra djela jer mu je tako napisano a ne zato jer tako osjeca"
ako ti nisi kandidat za vjecnu paklenu pecnicu, ko jeste?
Hajde budi kreativan, daj mi neki argument za ateizam, ne za srednjevekovni mrak.
- pike
Sta ce tebi ko davat argument za ateizam? Religja je ta koja tvrdi ne moguce pa kao takva bi trebala dati argumente.simi5 wrote:Pakleni wrote:znaci ko se oslobodi "vere" kako ti kazes, postaje nemoralna licnost, neposten!?simi5 wrote:Evo razmišljam nešto o ateizmu, veri i mojim ličnim borbama. Odrasla u državi u kojoj je Bog bio simbol retrogradnog, školovana da svet posmatram naučno i dijalektički, a poreklom iz porodice u kojoj je vera snažna prolazila sam kroz trenutke dilema. Nekad sam se pitala da li uopšte postoji Bog kad je svet tako nepravedno mesto. Pitala sam se i da li sam ja užasno glupa jer sama sebi postavljam neke moralne norme i kočnice tamo gde su drugi prolazili odlično bez njih.
ako ti nisi kandidat za vjecnu paklenu pecnicu, ko jeste?Goreću u Paklu. Nema mi spasa ni kroz ateizam.
Hajde budi kreativan, daj mi neki argument za ateizam, ne za srednjevekovni mrak.
@pitt nemere
- uozo
Samo da dodam da su i Hitler i Staljin itekako imali dodirnih tacaka sa religijom, naravno na nekonvencionalni nacin.
Naime oni su bili ti koji su bili bogovi, koji su odlucivali o zivotu i smrti, koji su jednom rjecju pomjerali brda, slali u pakao zvani gulag ili Konzentrationslager one koji u njih nisu vjerovali ili su izrazili sumnju. Oni su sproveli u djelo ideju o paklu i kaznjavanju nevjernika kojom se sluze skoro sve religije. Njihovi nevjernici nisu vjerovali u njih i nisu postovali njihov kodeks ponasanja. Nevjernici svake religije se otprilike isti tako definisu i njima se prijeti vjecnim gorenjem u paklu.
Zlocini koje su pocinili uzrokovala je dogmatska priroda njihovih sistema a ne cinjenica da su bili ateisti, mada je za Hitlera veoma tesko tvrditi da je bio ateista!
Naime oni su bili ti koji su bili bogovi, koji su odlucivali o zivotu i smrti, koji su jednom rjecju pomjerali brda, slali u pakao zvani gulag ili Konzentrationslager one koji u njih nisu vjerovali ili su izrazili sumnju. Oni su sproveli u djelo ideju o paklu i kaznjavanju nevjernika kojom se sluze skoro sve religije. Njihovi nevjernici nisu vjerovali u njih i nisu postovali njihov kodeks ponasanja. Nevjernici svake religije se otprilike isti tako definisu i njima se prijeti vjecnim gorenjem u paklu.
Zlocini koje su pocinili uzrokovala je dogmatska priroda njihovih sistema a ne cinjenica da su bili ateisti, mada je za Hitlera veoma tesko tvrditi da je bio ateista!
-
baz
Religija je zlocin!!! Zasto???
Zato sto ubija kao u bosni,hrvatskoj,iraku,palestini,
izraelu,irskoj itd itd itd.
Zato sto arhaisticku i totalitarnu sliku svijeta propagira.
Zato sto je iracionalna i ljudima kompletno lude
stvari zabranjuje kao sto je svinjetinu jesti.
Zato sto dovodi do zlostavljanja djece.
Zato sto govori lazi o postanku covjeka
i njegovom mjestu na zemlji.
Zato sto ugrozava seksualnu slobodu.
Zato sto precizno donosi suprotno od onoga sto obecava:
tugu,strah i odbacenost umjesto srece otvorenosti i samostalnosti.
Zato sto zene diskriminiraju i unakazavaju.
itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd
Zato sto ubija kao u bosni,hrvatskoj,iraku,palestini,
izraelu,irskoj itd itd itd.
Zato sto arhaisticku i totalitarnu sliku svijeta propagira.
Zato sto je iracionalna i ljudima kompletno lude
stvari zabranjuje kao sto je svinjetinu jesti.
Zato sto dovodi do zlostavljanja djece.
Zato sto govori lazi o postanku covjeka
i njegovom mjestu na zemlji.
Zato sto ugrozava seksualnu slobodu.
Zato sto precizno donosi suprotno od onoga sto obecava:
tugu,strah i odbacenost umjesto srece otvorenosti i samostalnosti.
Zato sto zene diskriminiraju i unakazavaju.
itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd
- Arminovski
#72 Re: Ateizam kao religija
The atheist delusion
Clanak iz subotnjeg izdanja guardian-a.
Drago mi je sto je neko konacno "pricepio" dawkinsa i kompaniju i ukazao na njihovu aroganciju.
Drago mi je sto je neko konacno "pricepio" dawkinsa i kompaniju i ukazao na njihovu aroganciju.
- pitt
#73 Re: Ateizam kao religija
Sta cete sada bezboznici
:D:D
Naučnik dokazao postojanje Boga
Njujork - Poljski sveštenik i matematičar Mihalj Geler, koji se družio sa pokojnim poglavarom katoličke crkve papom Jovanom Pavlom II, dobio je naučnu nagradu za rad koji pokazuje kako se matematičkim putem mogu dobiti indirektni dokazi o postojanju boga. Sedamdesetdvogodišnji Geler, stručnjak za kosmologiju i filosof, koji se specijalizovao za matematiku i metafiziku, dobio je u Njujorku nagradu od 820.000 evra. Teorije profesora Gelera ne sadrže toliko dokaze o postojanju boga, koliko primoravaju čoveka da posumnja u materijalno postojanje sveta oko nas. Geler razrađuje složenu formulu koja omogućava da se objasni sve, čak i slučajnost, putem matematičkih proračuna. Kako tvrde predstavnici Templtonovog fonda, koji dodeljuje premiju "Za progres u istraživanjima ili otkrićima u sferi duhovnih realiteta", u toku 35 godina istrazivanja Gelera su "proširile metafizičke horizonte nauke".
Iznos nagrade koriguje se svake godine sa ciljem da bude veća od sume koju dodeljuje Nobelov fond. Gelera je za dobijanje nagrade kandidovao rektor Jagelonskog univerziteta u Krakovu Karolj Mujzelj. Dok je svojevremeno bio arhiepiskop Krakova, Geler je radio sa Jovanom Pavlom II i bio jedan od naučnika koga su svakog leta pozivali u Kastel-Gandolfo, letnju rezidenciju pape, radi razmatranja istraživanja kojima se bavio. Geler je saopštio da će novac od nagrade dati za stvaranje novog Kopernikovog centra u Krakovu, koji će se baviti istraživanjima u oblasti nauke i tehnologije. FONET

Naučnik dokazao postojanje Boga
Njujork - Poljski sveštenik i matematičar Mihalj Geler, koji se družio sa pokojnim poglavarom katoličke crkve papom Jovanom Pavlom II, dobio je naučnu nagradu za rad koji pokazuje kako se matematičkim putem mogu dobiti indirektni dokazi o postojanju boga. Sedamdesetdvogodišnji Geler, stručnjak za kosmologiju i filosof, koji se specijalizovao za matematiku i metafiziku, dobio je u Njujorku nagradu od 820.000 evra. Teorije profesora Gelera ne sadrže toliko dokaze o postojanju boga, koliko primoravaju čoveka da posumnja u materijalno postojanje sveta oko nas. Geler razrađuje složenu formulu koja omogućava da se objasni sve, čak i slučajnost, putem matematičkih proračuna. Kako tvrde predstavnici Templtonovog fonda, koji dodeljuje premiju "Za progres u istraživanjima ili otkrićima u sferi duhovnih realiteta", u toku 35 godina istrazivanja Gelera su "proširile metafizičke horizonte nauke".
Iznos nagrade koriguje se svake godine sa ciljem da bude veća od sume koju dodeljuje Nobelov fond. Gelera je za dobijanje nagrade kandidovao rektor Jagelonskog univerziteta u Krakovu Karolj Mujzelj. Dok je svojevremeno bio arhiepiskop Krakova, Geler je radio sa Jovanom Pavlom II i bio jedan od naučnika koga su svakog leta pozivali u Kastel-Gandolfo, letnju rezidenciju pape, radi razmatranja istraživanja kojima se bavio. Geler je saopštio da će novac od nagrade dati za stvaranje novog Kopernikovog centra u Krakovu, koji će se baviti istraživanjima u oblasti nauke i tehnologije. FONET
- lady midnight
#74 Re: Ateizam kao religija
Arminovski wrote:The atheist delusion
arminovski,
hvala na ovom chlanku, apsolutno je fantastichan.
i to ne zato shto ukazuje na "aroganciju" bilo koga, nego zato shto religiju, te njenu ulogu u nekim istorijim procesima, kao i uticaj religije na formiranje nekih najvazhnijih premisa "sekularne misli" (poput recimo dijalektichko-materijalistichkg vidjenja istorije kao linearnog procesa, poput recimo liberalne demokratije) ocjenjuje i kontekstualizira mnogo, mnogo bolje nego bilo koja stvar koju ja u zadnje vrijeme prochitah o ovome, a chitam ih cijelo vrijeme
nemam sad vremena, vecheras cu
- NIN
#75 Re: Ateizam kao religija
Slazem se!lady midnight wrote:Arminovski wrote:The atheist delusion
arminovski,
hvala na ovom chlanku, apsolutno je fantastichan.
i to ne zato shto ukazuje na "aroganciju" bilo koga, nego zato shto religiju, te njenu ulogu u nekim istorijim procesima, kao i uticaj religije na formiranje nekih najvazhnijih premisa "sekularne misli" (poput recimo dijalektichko-materijalistichkg vidjenja istorije kao linearnog procesa, poput recimo liberalne demokratije) ocjenjuje i kontekstualizira mnogo, mnogo bolje nego bilo koja stvar koju ja u zadnje vrijeme prochitah o ovome, a chitam ih cijelo vrijemei to bez ikakve trivijalizacije ili romantizacije, puno bolje ocjenjuje vzhnost i uzroke danashnjeg prisustva religije u tako velikim slojevima drushtva nego ljudi kojima se polemichki obraca.
nemam sad vremena, vecheras cunapraviti sazhetak teksta sa najosnovnijim tezama
mislim da je opet vrijeme za ozbiljniju diskusiju
![]()
Prvi put da procitam trezvenu i objektivnu kritiku na ovu temu, barem u njenoj osnovi i kontekstu. Kazem u osnovi jer sam misljanja da su za neke od autorovih navoda vezanih za rezime 20. stoljeca ipak potrebni malo detaljniji uvidi.
Pozdrav...