PROTESTI, 08.03.2008. god. u 13h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
anakadabra

Post by anakadabra »

Baby Blue wrote:E sad, hajmo se uozbiljiti! Sto se tice ideje za organiziranje partyja ili nekih slicnih sarenada, na mene mozete zaboraviti. Mislim da ono protiv cega mi protestujemo nije ni NAJMANJE povod ili razlog koji se moze povezati sa bilo kakvim partijanjem! Cak i da ovi podnesu ostavke, nemamo razloga za slavlje! Povod i razlog koji nas je motivirao da konacno dignemo glas jeste TRAGICNA SMRT jednog mladog nevinog zivota, prerano ugasenog na pravdi Boga, i ja apsolutno ne vidim nikakvu vezu izmedju zelje da sprijecimo jos jednu takvu tragediju i slavlja.

Za sjedenje, dugotrajnije blokiranje saobracaja jesam, ali za cirkus bilo kakve vrste apsolutno nisam! Ionako nas ljudi pocinju nazivati cirkusantima i lakrdijasima, ne znam za vas al meni je subota jedan od vrlo rijetkih slobodnih dana (ako i nju ne radim) i ja ovo ne radim ni iz kakvog hira, a koliko sam shvatila ni mnogi drugi. Jedan forumash mi je danas rekao kako nocima nije spavao jer je puno radio i opet je danas takav dosao, umjesto da bude sa svojom porodicom. Nemojte da nas to sto smo stvari pomakli za milimetar s mrtve tacke toliko ponese da se nafuramo da smo mi nesto veliko ucinili, jer realno nismo! A ako mislimo ovo dici na veci nivo, Bogami trebace nam vise ozbiljnosti i konkretnog rada, a malo manje letenja.
@Baby Blue: u potpunosti se slažem s tobom!
Ukoliko do dernečenja dođe i od mene imate mahanje :run: :run:
campa_xxx

Post by campa_xxx »

Hocemo NISTA i to hocemo ODMAH - ovakav vam transparent fali :D
shuriken

Post by shuriken »

koncert/party nije slavlje, to je komunikacijska platforma

da se ista poruka posalje drugim ciljnim skupinama na drugi nacin
i da se muzicarima pruzi prilika da podrze ciljeve

jeste culi za akcije "rock the vote?"
e pa tako nesto, proguglajte da vam ne moram crtat

P.S.
new entry za transparent:

NIJE SVE TAKO CRNO -
IMAMO SIVU EKONOMIJU I BIJELO ROBLJE!
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

Post by -LIBERO- »

Mislim da trebamo ciljano ici na animiranje tacno udruzenja po udruzenja,sindikata do sindikata.

Neznam pratite li,i u sindikatu postoje dvije frakcije.
Ova kao "zvanicna"koja je provladina ,i djeluje kao amortizacija udara i nezadovoljstva radnika prema vladi,i unija sindikata koji ne podrzavaju Bibera i kompaniju.
Mislim da bi tu bilo prostora za dodatnu animaciju nezadovoljnih.

isto tako mislim da ne trebamo tako panicno bjezati od nekih poznatih faca tipa Frenki,Grebo,Nermin Tulic.....jer nas narod voli to,voli da mu neko poznat nesto kao prica i objasnjava :D ,takvi ljudu sta li.... :D :D

Mozda nije ni losa varijanta da se skonta neki logo,koji ce sam po sebi biti poziv na vec ustaljene proteste subotom.
Jer se ovako u raznim parolama,natpisima razvodnjavamo.
Mislim da postojanjem nekog simbola koji bi automatski asociro na sve ovo,pa taman to bio i x ,sta god :D ,da bi samo po sebi to pomoglo marketingu.(garant ima ovdje i experata na tom polju marketinga,izvolite gospodo :D )

Sto se tice blokiranja saobracajnica ,raznih ustanova dok nam se en ispune zahtjevi :D ,kao sto neki predlazu,to samo po sebi mora povlaciti intervenciju policije,jer to i jeste krsenje javnog reda i mira.

Sta treba ocekivati da nas policija pusti da blokiramo grad 4sata???

Ok moze ako smo spremni da nas nakon drugog sata pocnu hapsiti,do konacnog oslobadjanja saobracajnica. :D :D :D

Mislim da Damirm ima pravo,jos uvijek ima prostora za ovaj nacin protesta,jos je kreativnoscu moze barem pokusati nesto uraditi.

A za radikalne varijante ,bilo kojeg oblika,nikada nije kasno.
anakadabra

Post by anakadabra »

@shuriken: nema potrebe za crtanjem!

Samo vi tamburajte ali bez mene.
zemljotres

Post by zemljotres »

shuriken wrote:koncert/party nije slavlje, to je komunikacijska platforma

P.S.

NIJE SVE TAKO CRNO -
Rock the Vote is a non-profit, non-partisan organization, founded in 1990 in response to a wave of attacks on freedom of speech and artistic expression.

Nas ubijaju, ne brane nam da se izražavamo... to bi party-jalo, tita mi... ne mogu da biliv!
alica.k

Post by alica.k »

ja ni na kakav party, koncert, manifestaciju, ROSTILJADU ne dolazim. a znam, ZNAM da nisam jedina.
shuriken

Post by shuriken »

zemljotres wrote:
shuriken wrote:koncert/party nije slavlje, to je komunikacijska platforma

P.S.

NIJE SVE TAKO CRNO -
Rock the Vote is a non-profit, non-partisan organization, founded in 1990 in response to a wave of attacks on freedom of speech and artistic expression.

Nas ubijaju, ne brane nam da se izra¾avamo... to bi party-jalo, tita mi... ne mogu da biliv!
yeah, right, to je tako kad procitas prvi redak i pol

a kad bi malo ozbiljnije proucio koncept onda bi vidio da je rock the vote komunikacijska platforma za mobilizaciju odredjenih generacijskih skupina za social cause, nekad za to da idu na glasanje, nekad da se senzibliziraju za neki problem etc.

ako hoces diskutirat o teoriji i praksi cause related marketinga izvoli
ako hoces rec da te boli *urac za partije, to si vec rekao
zemljotres

Post by zemljotres »

Najveći učinak u našoj zemlji prema tim teorijama ti marketinga postižeš, kako već negdje (u šali :roll:) navedoh SELMOM BAJRAMI i sl.... kakvi kocerti i party-ji, bolan ne bio... ne pretvaraj nas u lakrdiju ako imalo shvataš trenutak u kojem se svi nalazimo... ako treba napisat' sve razloge zbog koji to NE TREBA raditi, napisaću ali te zaista smatram dovoljno bistrim da i sam shvatiš.
[Matrix]

Post by [Matrix] »

Neznam,ali se cini da bi bas bilo fino a dalo bi i novi kulturni kontekst protestima.Kad bi neko od nasih glumaca ili studenata ASU (Akademija Scenskih Umjetnosti) izveo neku predstavu i sl.Umjetnici grada Sarajeva mogu puno pomoci,ali izgleda i oni foteljasi. :)

Tesko pozivati na dobro,slabo ko jos u to vjeruje a sve vjernici.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Post by Big Boy »

Ideje, prijedlozi... brain storming:

Cilj... animirati ljude da dodju na proteste ? Zasto usput ne ici i na foru podrske protestima i prije samog desavanja !?

- Pada mi na pamet ona samoljepljiva za auto (KakoSeVecZove) sa slikom BiH i porukom "I ja BiH u Evropu" sto je koliko se sjecam svojevremeno bilo jako popularno. Znaci... neka fora koju bi raja ljepila po autima u znak podrske protestima.

- Ne znam koliko zanimljivo zvuci i vozanje jednog totalet papira u autu ispod zadnjeg stakla s porukom, da se nadje kad bude trebalo brisati G.

- Djeca vec pitaju, ko je vise i taj Tajo kojeg svi spominju... mozemo i njih animirati ? Padaju mi na pamet grafiti ali ne po zidovima i ne se sprejovima. Sjecate li se dobre stare krede i crtanja po asfaltu. Moje djetinjstvo do '92 je bilo ispunjeno gomilama "umjetnickih djela" na asfaltu. Negdje sam cuo/vidio i onu foru kad se oko nekog tijela kredom crta polozaj tijela. Veoma jednostavno za nacrtati i unutra ima mjesta za neku poruku... ja ne zelim sutra lezati ovdje ili nesto slicno.

- Fora pred rat, mislim Yutel... ugasiti svjetla u kuci u odredjeno doba. Recimo dok je neki dnevnik na TVu. Vjerovatno bi bilo jako efektno gledati kako se svjetla po komsiluku gase u znak podrske protestima (a stedi se i skupa struja).

- Nesto sto bi se kacilo na prozor u kuci... kao sto amerikanci daju podrsku svojim vojnicima u ratu kacenjem zastave pored prozora/vrata.

- Pjesme, OnLine igrice sa SS i SB u glavnim ulogama... (vec malo lupam)

- 8. mart... Tuzlaci su skupili parove i s poljupcima usli u Ginisa. Srce Sarajeva trazi Sigurnost ?!?

- ... blokada (u mojoj glavi :-) )

P.S. Radikalne metode su prvi znak slabosti. Stilom, ne silom !
Pearl

Post by Pearl »

anakadabra wrote:@shuriken: nema potrebe za crtanjem!

ni ja nisam za ovu varijantu... ne u ovom stadiju, kada se protesti poistovjecuju sa "sminkerskom setnjom"... a pogotovo jer nemamo
radi cega da partijamo, bez obzira na "good cause"..
na partije bi dosli studenti, koji su podijeljeni u one stranacki aktivne, one koji su zabrinuti za situaciju i one koji boli qu*ac jer im je krajnji domet 1km dnevno za kafu...

mislim da kategoriju 2, koja bi dosla na party, vecinom imamo na svojoj strani. produktivnije bi bilo pokazati grupi 3 kako je kad nemas one planirane markice dnevno, a i onima iz grupe 1 da se moze biti I politicki aktivan I razmisljati svojom glavom a ne po direkciji stranke...

nasa "target skupina" su oni koji nas podrzavaju a koji iz nekog razloga ne dolaze na proteste...

nas cilj je pokazati ljudima da ovo nije "vas" ili "nas" protest, da je ovo protest svakog normalnog covjeka, stanovnika ovog grada i zemlje, koji se boji za svoj zivot.. zato se slazem da naslovima i slikama iz novina koji se ticu kriminala ove sedmice bombardujemo javnost preko medija...
8.3. su protesti a 7.3 pustaju ubice na ulicu... to je prilika koja se ne propusta, koliko god to morbidno zvucalo...
shuriken

Post by shuriken »

zemljotres wrote:Najveæi uèinak u na¹oj zemlji prema tim teorijama ti marketinga posti¾e¹, kako veæ negdje (u ¹ali :roll:) navedoh SELMOM BAJRAMI i sl.... kakvi kocerti i party-ji, bolan ne bio... ne pretvaraj nas u lakrdiju ako imalo shvata¹ trenutak u kojem se svi nalazimo... ako treba napisat' sve razloge zbog koji to NE TREBA raditi, napisaæu ali te zaista smatram dovoljno bistrim da i sam shvati¹.
zasto nas? pa necemo ti i ja to radit? imaju valjda neki profesionalci koji rade koncerte. ovaj bi bio tematski i bio bi komplementaran nasim aktivnostima. a sto odose ljudi na Kalman, kad se tamo vrti Selma Bajrami? ja se sa Selmom i njenim potencijalom ne bi sprdao. trebamo bit inkluzivni a ne ekskluzivni.
alica.k

Post by alica.k »

Pearl wrote:zato se slazem da naslovima i slikama iz novina koji se ticu kriminala ove sedmice bombardujemo javnost preko medija...
8.3. su protesti a 7.3 pustaju ubice na ulicu... to je prilika koja se ne propusta, koliko god to morbidno zvucalo...
napraviti velike plakate koje cemo lijepiti po gradu?

i za ovo se tek isplati billboard................

fino u PS ih sve poredat, i stavit na neko udarno mjesto.
zemljotres

Post by zemljotres »

shuriken wrote:zasto nas? pa necemo ti i ja to radit? imaju valjda neki profesionalci koji rade koncerte. ovaj bi bio tematski i bio bi komplementaran nasim aktivnostima. a sto odose ljudi na Kalman, kad se tamo vrti Selma Bajrami? ja se sa Selmom i njenim potencijalom ne bi sprdao. trebamo bit inkluzivni a ne ekskluzivni.
ko priča o tebi i meni? ti i ja smo u svemu tome pištaljka više

nas = ljudi kojima je dosta nemara, nesigurnosti, bahatosti, papanluka, proizvodnje lažnih vrijednosti......

treba l' još dodavat' il' se uozbiljit' i nastaviti dalje... u susret drugim idejama...
shuriken

Post by shuriken »

[Matrix] wrote:Neznam,ali se cini da bi bas bilo fino a dalo bi i novi kulturni kontekst protestima.Kad bi neko od nasih glumaca ili studenata ASU (Akademija Scenskih Umjetnosti) izveo neku predstavu i sl.Umjetnici grada Sarajeva mogu puno pomoci,ali izgleda i oni foteljasi. :)

Tesko pozivati na dobro,slabo ko jos u to vjeruje a sve vjernici.
kad bi htjeli, toga ima koliko hoces
Brechtov opus skoro sav govori o istim stvarima o kojima mi ovdje pricamo
amrica

Post by amrica »

Pearl wrote:
anakadabra wrote:@shuriken: nema potrebe za crtanjem!

ni ja nisam za ovu varijantu... ne u ovom stadiju, kada se protesti poistovjecuju sa "sminkerskom setnjom"... a pogotovo jer nemamo
radi cega da partijamo, bez obzira na "good cause"..
na partije bi dosli studenti, koji su podijeljeni u one stranacki aktivne, one koji su zabrinuti za situaciju i one koji boli qu*ac jer im je krajnji domet 1km dnevno za kafu...

mislim da kategoriju 2, koja bi dosla na party, vecinom imamo na svojoj strani. produktivnije bi bilo pokazati grupi 3 kako je kad nemas one planirane markice dnevno, a i onima iz grupe 1 da se moze biti I politicki aktivan I razmisljati svojom glavom a ne po direkciji stranke...

nasa "target skupina" su oni koji nas podrzavaju a koji iz nekog razloga ne dolaze na proteste...

nas cilj je pokazati ljudima da ovo nije "vas" ili "nas" protest, da je ovo protest svakog normalnog covjeka, stanovnika ovog grada i zemlje, koji se boji za svoj zivot.. zato se slazem da naslovima i slikama iz novina koji se ticu kriminala ove sedmice bombardujemo javnost preko medija...

na ovo se treba fokusirati, na ubice koje ce biti opet na ulici, sutra ce ubiti necije drugo dijete. Pa povod svemu ovome su njih trojica, znaci ako neko ima manje od 18 god moze ubiti koga hoce, mjesec pritvora i opet je slobodan. ODUZETI NEKOME ZIVOT, UBITI GA, ZABITI NOZ U STOMAK I OKRENUTI DA BUDE SIGURAN DA MU JE POKIDAO SVE ORGANE UNUTRA! Napraviti plakate i ostali materijal na ovu temu, a ne party, dj-ovi, rostiljade... Posmatrajmo situaciju malo optimisticnije, danas je bilo manje ljudi nego prosli put, ali treba vjerovati da ce biti vise sljedeci
Pearl

Post by Pearl »

amrica wrote: na ovo se treba fokusirati, na ubice koje ce biti opet na ulici, sutra ce ubiti necije drugo dijete. Pa povod svemu ovome su njih trojica, znaci ako neko ima manje od 18 god moze ubiti koga hoce, mjesec pritvora i opet je slobodan. ODUZETI NEKOME ZIVOT, UBITI GA, ZABITI NOZ U STOMAK I OKRENUTI DA BUDE SIGURAN DA MU JE POKIDAO SVE ORGANE UNUTRA! Napraviti plakate i ostali materijal na ovu temu, a ne party, dj-ovi, rostiljade... Posmatrajmo situaciju malo optimisticnije, danas je bilo manje ljudi nego prosli put, ali treba vjerovati da ce biti vise sljedeci
kod nas se i revolucije desavaju samo kad je lijepo vrijeme :roll:
tako da mene brojka danas uopste ne sekira.. cak me i raduje jer pokazuje da imamo sigurnih 1000 ljudi... koji su tu po mrazu, snijegu i kisi...
Topla voda

Post by Topla voda »

blokada saobracaja ispred predsjednistva u subotu od 19-20..u vrijeme centralnog dnevnika,federalnog dnevnika,dnevnika bht-a uz pozive ovim tv kucama za live javljanje?
anakadabra

Post by anakadabra »

Pearl wrote:
amrica wrote: na ovo se treba fokusirati, na ubice koje ce biti opet na ulici, sutra ce ubiti necije drugo dijete. Pa povod svemu ovome su njih trojica, znaci ako neko ima manje od 18 god moze ubiti koga hoce, mjesec pritvora i opet je slobodan. ODUZETI NEKOME ZIVOT, UBITI GA, ZABITI NOZ U STOMAK I OKRENUTI DA BUDE SIGURAN DA MU JE POKIDAO SVE ORGANE UNUTRA! Napraviti plakate i ostali materijal na ovu temu, a ne party, dj-ovi, rostiljade... Posmatrajmo situaciju malo optimisticnije, danas je bilo manje ljudi nego prosli put, ali treba vjerovati da ce biti vise sljedeci
kod nas se i revolucije desavaju samo kad je lijepo vrijeme :roll:
tako da mene brojka danas uopste ne sekira.. cak me i raduje jer pokazuje da imamo sigurnih 1000 ljudi... koji su tu po mrazu, snijegu i kisi...
A moramo biti i svjesni da je danas neradni dan te su to mnogi iskoristili pa su već u petak otputovali negdje (ja poznajem puno takvih) a i Željo je igrao s nekim i to tačno u 13h. Tako da je ovaj broj koji smo danas imali dosta dobar.
shuriken

Post by shuriken »

zemljotres wrote:
shuriken wrote:zasto nas? pa necemo ti i ja to radit? imaju valjda neki profesionalci koji rade koncerte. ovaj bi bio tematski i bio bi komplementaran nasim aktivnostima. a sto odose ljudi na Kalman, kad se tamo vrti Selma Bajrami? ja se sa Selmom i njenim potencijalom ne bi sprdao. trebamo bit inkluzivni a ne ekskluzivni.
ko prièa o tebi i meni? ti i ja smo u svemu tome pi¹taljka vi¹e

nas = ljudi kojima je dosta nemara, nesigurnosti, bahatosti, papanluka, proizvodnje la¾nih vrijednosti......

treba l' jo¹ dodavat' il' se uozbiljit' i nastaviti dalje... u susret drugim idejama...
meni je stvarno zao ako nisi nikad na koncertima dozivio da te koncert oplemeni, motivira da nesto uradis, da dozivis katarzu, da se s nekim poistovjetis... iz nekog razloga tebi/vama su koncerti lakrdija i cirkus.
to samo moze znaciti da niste bili na pravim koncertima, inace ne biste tako nesto govorili. a i ne reagiraju svi ljudi jednako na socijalne i umjetnicke podrazaje. ali u svakom slucaju slazemo se da se ne razumijemo.
zemljotres

Post by zemljotres »

de, bolan popusti s tim... ko je gdje bio i kako ko dozivljava... ni semiha nas ne dozivljava kako mi mislimo da treba, a party ili koncert bi je bas doveo u katarzu nakon koje bi odlucila da se povuce.... nemoj vise, nasekiraces me... nego od ulaza do ulaza, od kuce do kuce i objasnjavaj ljudima zasto svake subote izlazimo pred katedralu pa setnjom kroz grad!
shuriken

Post by shuriken »

Baby Blue wrote:Pa ne mogu da vjerujem :?
Hajmo ovako postaviti stvari: sta nam je prioritet - motivirati sto vise ozbiljnih ljudi, koji poimaju stvarnost, zbilju i opasnost koja ih okruzuje ili motivirati djecu punu energije koja ne razumiju zasto protestujemo, al itekako razumiju sta je dobar party?! I pazite, sto vise mladih i mladjih okupite, budite spremni suociti se s novim optuzbama da manipulirate djecom!
znaci ljudi koji slusaju dubiozu i razne sharane ili zoster i dodju na koncert koji pocinje u 10, 11 navecer su djeca koja ne poimaju stvarnost. zasto ja to ne razumijem? jel fakat do mene?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

Post by -LIBERO- »

Mozda nije bas za organizacije koncerata,al' u svakom slucaju podrska,istupanje,propagiranje..protesta od strane poznatih,je svakako potrebna.

Nas "obican" svijet voli to,kod velike vecine to pije vode.
shuriken

Post by shuriken »

zemljotres wrote:de, bolan popusti s tim... ko je gdje bio i kako ko dozivljava... ni semiha nas ne dozivljava kako mi mislimo da treba, a party ili koncert bi je bas doveo u katarzu nakon koje bi odlucila da se povuce.... nemoj vise, nasekiraces me... nego od ulaza do ulaza, od kuce do kuce i objasnjavaj ljudima zasto svake subote izlazimo pred katedralu pa setnjom kroz grad!
mozda nisi pratio postove, pricamo o tome kako uciniti nesto osim setnje, koja lagano gubi svoj efekt. ne znam kako da ti pristojno odgovorim na ovo sa semihom pa ni necu
Locked