Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Da ste harni ovako udarati po četnicima :D ko po Osmanlijama, gdje bi vam kraj bio :D

Kugla, opet ti sa svojim rasističkim budalaštinama? :-)
artzy

Post by artzy »

TVRTKO_Bosanski wrote:
Cleuna892 wrote:500 godina smo izdrzali pritisku, i nismo se poturcili, mnogo smo jaki! Steta sto smo izgubili te godine, di bi sada bili da nas oni nisu sjebali, ljudi bi dolazili vamo raditi, a ne kao sada da pametni bijeze iz drzave!
ja na primjer ne mogu nikako da se odlucim, jer da nisu dosli ja danas ne bi bio ovo sto sam danas ( mozda), a opet nekako mi drazi nasi kotromanici od sujelmana velicanstvenog, pa nije bas se ni lahko odluciti, a da su okupatori pa to je valjda malo jasnije. :D
Grci - Rimljani - Turci - Austrijanci - Englezi (i druge kolonijalne sile) i sada Amerikanci (kao imperija u nastanku). Imperije se tesko moze zvati okupatorom u nekom normalnom smislu. One su svjetski fenomen i u glavnom u vrhuncu vojne moci ujedno su i na vrhuncu sto se tice kulture, tehnologije, nauke, umjetnosti... Tako je bilo i sa Turskom. Nije se puno evropljana pralo, kupalo u cistilo kada smo zahvaljujuci osvajacima imali i kupatila javna i kanalizacije gradjene.

Sad, problem je jedino sto to nije moglo trajati hiljadu godina, vec samo par stotina... Evropa ih je pretekla u svemu pa se Turska poslije sto i vise godina nazadovanja morala reformirati (Ataturk) da bi uopste opstala kao ikakva drzava... Mi se ne trebamo baviti nekakvom velikom mrznjom prema Imperiji jer se "pola svijeta" nalazilo u njihovoj drzavi i mnoge nacije/drzave na bliskom istoku drze "okupaciju" u nedragom sjecanju...

Kada nesto traje 500 godina - ne mislim da to mozes zvati okupacijom... drzave nastaju i nestaju... kada neko osvoji druge zemlje i kada su te granice medjunarodno priznate - to je stanje stvari, druga drzava - vise i nije okupacija, mada mi imamo pravo tako osjecati. Problem je sto ono kako se ja osjecam u vezi s necim - nema puno veze sa realnoscu... Da su cetnici osvojili teritorije, pripojili ih Srbiji i dobili medjunarodno priznanje - dzaba bi nama bilo kukat da je to okupacija i da su to okupirane teritorije...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

gospodar kuglastih munja wrote:Osmanlije nisu narod vec politicka opcija toga doba, a njih su donjeli na nase terene nazalosti Turci ciji ni danasnji mentalni sklop ne moze uhavtiti korak sa modernim kretanjima vec su na pola puta izmedju Pakistana i Evrope.

Neko rece pjesnicki ..."sto je juznije, to je tuznije", a juznjacku tugu su nam donjeli i usadili bas ti Turci.

Jedina svjetla tacka mi je ef. Ceric koji ne glumi da je bosanac vec je potpuno iskreni turcin... :D

Smatraj me drugom svijetlom tačkom :D
505

Post by 505 »

Osmanlije su: Ertugrul, dalje sve sultani, Osman Gazi, Orhan Gazi, Murat I, Bajazit I, Mehmed I, Murat II, Mehmed II, (e taj je svima poznat) Bajazit II, Selim I, Sulejman I............ carstvo kao carstvo širilo se osvajanjima koliko je moglo u svom usponu, isto tako doživjelo opadanje i propast. Ni prvo ni zadnje. To što se Bosna našla na putu.
artzy

Post by artzy »

Ahmmed wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Osmanlije nisu narod vec politicka opcija toga doba, a njih su donjeli na nase terene nazalosti Turci ciji ni danasnji mentalni sklop ne moze uhavtiti korak sa modernim kretanjima vec su na pola puta izmedju Pakistana i Evrope.

Neko rece pjesnicki ..."sto je juznije, to je tuznije", a juznjacku tugu su nam donjeli i usadili bas ti Turci.

Jedina svjetla tacka mi je ef. Ceric koji ne glumi da je bosanac vec je potpuno iskreni turcin... :D

Smatraj me drugom svijetlom tačkom :D
Imaju li Turci tuge? :D
signature

Post by signature »

Alfons Kauders wrote:
boki071 wrote:Volim turke i Tursku kao zemlju, ali da smo bogdo tih 500 godina bili pod Austrijom :D
da je bodgo tih 500 godina austrija bila pod nama... :D
a Bogami i Austrijanke.
MPC

Post by MPC »

Ja mislim da ti imas previse vremena za razmisljanje :-)
suncokret13

Post by suncokret13 »

okupator k'o okupator.

tri stvari koja su dobre a to su :

HAREMI

Image

hamami

Image

i ovo :

Image
BosRoker

Post by BosRoker »

Na ovakvim raspravama me najviše nervira kad ljudi bez blage veze sa historijom počnu pričati kako su Osmanlije bili okupatori i kako bi "nama" bilo bolje da nisu došli i osvojili "našu" zemlju i savladali "naše" vladare. Da li ste se ikad pitali ko smo to "mi"? To što mnogi ili ne razumiju ili neće da razumiju je da bez Osmanlija i ostalih vanjskih faktora u našoj historiji "mi" uopće ne bi postojali takvi kakvi smo. tj. sve te stvari - vladari, carstva, države, a pogotovo Osmanlije - koje su uticale na našu historiju prije doba nacionalizma su na neki način odgovorni za naš moderni identitet. Svi vi koji danas pričate kako su Osmanlije "okupatori" pričate iz današnje (pretpostavljam) "pro-bosanske" perspektive. Šta to znači? Znači da se vi identifikujete sa modernom državom Bosnom i Hercegovinom i onda kroz to se na isti način identifikujete sa srednjovjekovnom Bosnom. To je sasvim ahistorijsko i bez ikakve osnove. Vi danas smatrate Bosnu i Hercegovinu državom svojih građama - Bosanaca (i Hercegovaca). Međutim, takav odnos između države i običnog naroda ne postoji sve do 18/19og stoljeća i doba nacionalizma i naconalnih država. U ta doba Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Bosanci, i Turci nisu postojali u tom smislu kao što postoje danas. Jedan obični, siromašni seljak koji je obrađivao zemlju nekom plemiću u okolini Travnika bi se možda smatrao Bosancem u geografskom ili političkom smislu (rođen u području "Bosna" odnosno pod vladavinom banova državine Bosne) ali jednostavno ne bi imao pojma da taj identitet (sporedan u odnosu na porodične ili religijske veze) ima nekakve političke implikacije koje ga vežu Bosanskoj državi ili protive "stranim" kraljevima. Na kraju krajeva, tom seljaku (kakvi su bili 99% stanovnika tadašnje Bosne) Osmanlije ne bi bile nešto značajno drugačije od kraljeva iz Bobovca, nego tek neki drugi i noviji autoritet kojem bi kad tad morao plaćati porez (u stvari, zna se da su tokom Osmanlijskog osvajanja Bosne mnogi Bosanski seljaci dobrovoljno prešli na stranu Osmanlija jer su porezi od strane oslabljenog Bosanskog kralja bili preveliki). Sve u svemu, nema smisla pričati o Osmanlijskim "okupatorima" srednjovjekovne Bosanske države jer je to samo projekcija naših savremenih nacionalističkih ili patriotskih vrijednosti i osjećaja na jedan vijek kada takvi osjećaji i takve vrijednosti jednostavno nisu postojale. Osmanlije tek postaju okupatori na početku 19og stoljeća kada se ideologija nacionalizma pojavljuje na našim prostorima i kad obični ljudi počinju da se identifikuju sa raznim nacijama izvan svojih državnih ili vjerskih skupina. A to što neki tvrde da nam je danas gore zbog Osmanlija, to je obična glupost. Kad jedna Turska, koja je bile centar tog Osmanskog carstva, može biti 10-20 godina ispred nas u svim pogledima, onda se vidi da je nešto do nas.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zlata wrote:
jeza u ledja wrote:A burek? A cevapi? A baklave. tulumbe? A sarmice, a dolmice....?
Ma hajte molim vas...
Pa njihove...turske...su mantije. Ostalo....sve pokrali od Grka, Perzijanaca, Asirijaca i Arapa...i nama prodali...ko kano...NJIHOVO! :-)
Pita covjek sta su nam donjeli, a ne ko je smislio kakvo jelo. :roll:
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Smjesni su ovi osmanlijski nastalgicari kad tvrde da Osmanlije nisu bili okupatori i da su osvajanja u to doba bili normalni procesi. Ako nije bila okjupacija, cemu stogodisnji otpor Bosne tim istim okupatorima, strancima na Balkanu i Bosni?

Oni koji podrzavaju i omeksavaju uticaj su ustvari vjerski nastalgicari koji zale za Islamom koji nikad u Bosni nije zazivio kao u arapskim i inim drugim zemljama. Islam je idealan za srednji vjek, vrijeme ropstva, podanistva, nedefinisanih ljudskih prava i popjedinaca i kolektiva. Cim se na tlu Bosne pojavila nacionalna ideja o modernoj , gradjanskoj drzavi Islam je bio ugrozen, jer on ne moze da funkcionose u gradjaskoj drzavi u drzavi u kojoj nema politicku vlast. To je danas i osnovni razlog nemira u svim drzavama sa muslimanskim stanovnistvom. Plafon drzavne organizacije za muslimane je srednji vjek.
Turska je na vrijeme, za Ataturka, prebila kost, postala republika, drzava gradjana jer je Ataturk kao vizionar shvatio da drzava zasnovana na Kalifatu nema sanse u konkurenciji sa gradjanskim drzavama.
Isti problem imamo danas u Bosni koja je u jednom, Titovom periodu, bila gradjaska da bi kler, ulema iskoristili ratnu situaciju i uz pomoc primitivnih politicara srusila gradjansku drzavu, R BiH, da bi nastala nova forma dosad nepoznata u hitoriji drzavnih zajednica, entitetska drzava, u kojoj kler ponovno ima glavnu rijec bas kao u srednjem vjeku.
Fratris

Post by Fratris »

Ljudi, ne budite ludi! Vi proslosti nemate, jer proslost i povijest imaju samo kraljevi i velikasi, vasi gospodari. Prah vasih djedova znao bi vam pricati samo o mukama, ropstvu i suzanjstvu, a ni o kakvoj slavi. Vi u proslosti nemate nista, vasa je samo - buducnost, ako u vas bude pameti. Pogledajte sadasnjost, pogledajte oko sebe, koliko vas ima koji istu muku patite, onda cete veselo gledati u buducnost!

Ovako je Antun Radic govorio seljacima u Bosni na nekom skupu prije vise od 100 godina.
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

gospodar kuglastih munja wrote:Smjesni su ovi osmanlijski nastalgicari kad tvrde da Osmanlije nisu bili okupatori i da su osvajanja u to doba bili normalni procesi. Ako nije bila okjupacija, cemu stogodisnji otpor Bosne tim istim okupatorima, strancima na Balkanu i Bosni?

Oni koji podrzavaju i omeksavaju uticaj su ustvari vjerski nastalgicari koji zale za Islamom koji nikad u Bosni nije zazivio kao u arapskim i inim drugim zemljama. Islam je idealan za srednji vjek, vrijeme ropstva, podanistva, nedefinisanih ljudskih prava i popjedinaca i kolektiva. Cim se na tlu Bosne pojavila nacionalna ideja o modernoj , gradjanskoj drzavi Islam je bio ugrozen, jer on ne moze da funkcionose u gradjaskoj drzavi u drzavi u kojoj nema politicku vlast.To je danas i osnovni razlog nemira u svim drzavama sa muslimanskim stanovnistvom. Plafon drzavne organizacije za muslimane je srednji vjek.
Turska je na vrijeme, za Ataturka, prebila kost, postala republika, drzava gradjana jer je Ataturk kao vizionar shvatio da drzava zasnovana na Kalifatu nema sanse u konkurenciji sa gradjanskim drzavama.
Isti problem imamo danas u Bosni koja je u jednom, Titovom periodu, bila gradjaska da bi kler, ulema iskoristili ratnu situaciju i uz pomoc primitivnih politicara srusila gradjansku drzavu, R BiH, da bi nastala nova forma dosad nepoznata u hitoriji drzavnih zajednica, entitetska drzava, u kojoj kler ponovno ima glavnu rijec bas kao u srednjem vjeku.
Ma sad bi ti zbog ovih navoda , koje sam boldirao, kratko samo rekao jednu stvar, ali necu da budem primitivan kao ti!!!
Kako te nije sramota!!!
Zoomeeeeeeeeeeeeeeeeeee banuj ga!! Vrijedja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi , ali bas vrijedja , ovo nebi ni Kacavenda izrekao!? :x :x :x
elSaik

Post by elSaik »

Danger wrote:DA NISU BILI TURCI, BIO BIH NEKO DRUGI, TAKO DA SVAKAKO NA KRAJU KRAJEVA BIO BIH NEKI OKUPATOR KAO STO CE VAZDA BITI U BOSNI.
Pa budi. Ko ti brani? :oops:
salihh

Post by salihh »

gospodar kuglastih munja wrote:Smjesni su ovi osmanlijski nastalgicari kad tvrde da Osmanlije nisu bili okupatori i da su osvajanja u to doba bili normalni procesi. Ako nije bila okjupacija, cemu stogodisnji otpor Bosne tim istim okupatorima, strancima na Balkanu i Bosni?

Oni koji podrzavaju i omeksavaju uticaj su ustvari vjerski nastalgicari koji zale za Islamom koji nikad u Bosni nije zazivio kao u arapskim i inim drugim zemljama. Islam je idealan za srednji vjek, vrijeme ropstva, podanistva, nedefinisanih ljudskih prava i popjedinaca i kolektiva. Cim se na tlu Bosne pojavila nacionalna ideja o modernoj , gradjanskoj drzavi Islam je bio ugrozen, jer on ne moze da funkcionose u gradjaskoj drzavi u drzavi u kojoj nema politicku vlast. To je danas i osnovni razlog nemira u svim drzavama sa muslimanskim stanovnistvom. Plafon drzavne organizacije za muslimane je srednji vjek.
gdje tebe boli?
:-)
Alija Alijagić

Post by Alija Alijagić »

Centralna vlast - Porta je bila dleko u Istambulu, tako da je Bosna uživala visok stepen autonomije. Teško da su Turci bili okupatori u pravom smislu te riječi.
Last edited by Alija Alijagić on 28/02/2008 10:59, edited 1 time in total.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

A sta okupetor moze donijeti osim ZLA. doduse tu i tamo nekog ponosnog Cerica.....
shin

Post by shin »

Osmanlije su mali od Osmana :lol:
popajic

Post by popajic »

artzy wrote:
TVRTKO_Bosanski wrote:
Cleuna892 wrote:500 godina smo izdrzali pritisku, i nismo se poturcili, mnogo smo jaki! Steta sto smo izgubili te godine, di bi sada bili da nas oni nisu sjebali, ljudi bi dolazili vamo raditi, a ne kao sada da pametni bijeze iz drzave!
ja na primjer ne mogu nikako da se odlucim, jer da nisu dosli ja danas ne bi bio ovo sto sam danas ( mozda), a opet nekako mi drazi nasi kotromanici od sujelmana velicanstvenog, pa nije bas se ni lahko odluciti, a da su okupatori pa to je valjda malo jasnije. :D
Grci - Rimljani - Turci - Austrijanci - Englezi (i druge kolonijalne sile) i sada Amerikanci (kao imperija u nastanku). Imperije se tesko moze zvati okupatorom u nekom normalnom smislu. One su svjetski fenomen i u glavnom u vrhuncu vojne moci ujedno su i na vrhuncu sto se tice kulture, tehnologije, nauke, umjetnosti... Tako je bilo i sa Turskom. Nije se puno evropljana pralo, kupalo u cistilo kada smo zahvaljujuci osvajacima imali i kupatila javna i kanalizacije gradjene.

Sad, problem je jedino sto to nije moglo trajati hiljadu godina, vec samo par stotina... Evropa ih je pretekla u svemu pa se Turska poslije sto i vise godina nazadovanja morala reformirati (Ataturk) da bi uopste opstala kao ikakva drzava... Mi se ne trebamo baviti nekakvom velikom mrznjom prema Imperiji jer se "pola svijeta" nalazilo u njihovoj drzavi i mnoge nacije/drzave na bliskom istoku drze "okupaciju" u nedragom sjecanju...

Kada nesto traje 500 godina - ne mislim da to mozes zvati okupacijom... drzave nastaju i nestaju... kada neko osvoji druge zemlje i kada su te granice medjunarodno priznate - to je stanje stvari, druga drzava - vise i nije okupacija, mada mi imamo pravo tako osjecati. Problem je sto ono kako se ja osjecam u vezi s necim - nema puno veze sa realnoscu... Da su cetnici osvojili teritorije, pripojili ih Srbiji i dobili medjunarodno priznanje - dzaba bi nama bilo kukat da je to okupacija i da su to okupirane teritorije...

Mi sad mozemo na razne nacine tumaciti istoriju.Iz ove perspektive mnoge stvari izgledaju drugacije.Treba gledati kako se tadasnje stanovnistvo Bosne i hercegovine odnosilo prema Osmanlijama.A odnosili su se kao prema okupatoru.

"U 18. vijeku se javljaju i prve pobune lokalnog muslimanskog plemstva protiv centralne vlasti. Djelomično nastojeći suzbiti nezadovoljstvo, centralna vlast čini manje ustupke lokalnim feudalcima, dajući im široku autonomiju kroz postojeći sistem kapetanija.

Osmanlijsko Carstvo, koje je početkom 19. vijeka bilo u savezu s Napoleonom, gubi još jedan rat s Rusijom. Otomanski sultani postaju svjesni da su nužne reforme vojske i državne uprave kako bi im se država mogla ravnopravno mjeriti s evropskim silama. Takva nastojanja u mnogim dijelovima Carstva, uključujući Bosnu, izazivaju otpor konzervativnih krugova i lokalnog plemstva.

1813. godine sultan pokušava skršiti taj otpor, te šalje u Bosnu Siliktar Ali-pašu, koji je imao zadatak da započne proces ukidanja kapetanija u Bosni. Sultan uskoro šalje veliku vojsku, sačinjenu od turskih i albanskih vojnika da pokore Sarajevo, a također 1820. godine izvršeni su napadi na Mostar i Srebrenicu, te su ubijena dva kapetana: iz Banja Luke i Dervente.

Dodatni poticaj osmanlijskim reformama su bili srpski ustanci, kojim je Srbija dobila autonomiju 1815., isto kao i ustanak Grka koji je počeo 1821. Novi sultan Mahmut II.,1826. godine vrši veliku reformu vojske i pokolj janjičara. Godine 1831. diže se bosanski feudalci na čelu sa Husein-kapetanom Gradaščevićem započinju veliku pobunu kojoj je cilj ishoditi autonomiju Bosne. Te iste godine bosanska vojska, sa Husein-kapetanom Gradaščevićem na čelu, osvaja Travnik i zarobljava vezira, te ga javno ponižava, tjerajući ga da skine novu "reformsku" odjeću i obuče tradicionalnu nošnju. Zatim, bosanska vojska od preko 25.000 vojnika nanosi veliki poraz Velikom veziru na Kosovu, a 12. septembra 1831. godine, u Sarajevu, i zvanično proglašava autonomiju Bosne, iako je diplomatski poručeno sultanu da će se i dalje on smatrati vrhovnim vladarom Bosne.

Sultan, potom, uspijeva da unese neslogu među Bošnjake, i pridobija na svoju stranu Ali-agu Rizvanbegovića i Smail-agu čengića, te šalje veliki vojni kontigent od preko 30.000 vojnika na Sarajevo, te bosanska vojska doživljava veliki poraz u maju 1832. godine. Husein-kapetan Gradaščević se povlači u Austriju. Godine 1836. nekoliko kapetana iz okoline Bihaća diže pobunu, koja je bila krvavo ugušena od strane vojnih trupa iz Anatolije. Sljedeća velika pobuna se desila 1840. godine, kada je ponovo Vezir bio istjeran iz Travnika, ali i ta pobuna biva uskoro ugašena od strane regularnih osmanlijskih trupa. 1850. godine sultan salje u Bosnu Omer-pašu Latasa, koji do kraja 1850. godine uspostavlja potpunu kontrolu nad Bosnom i ukida kapetanije, te uvodi novi sistem vlasti, koji je dijelio zemlju u 9 oblasti."

E,sad je druga prica sto uopste dikutujemo o" da/ne" okupaciji od prije 600 god.kad nam je sadasnjost vise nego uzburkana.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Njajvecu stetu od Osmanlija su pretrpjeli Srbi kao narod. Ne po onom izlizanom obrazcu desetaraca i gusli vec po kulturnom nasljedju.

U vrijeme okupacije Balkana, Pravoslavlje je mnogo licilo na Islam po doktrini i nacinu upraznjavanja, kao sto uostalom sve monoteisticke religije lice jedna na drugu. Od svog etnickog identiteta Srbi su sacuvali samo religiozni dio, Pravolsavlje, dok im je foklor, nacin zivota, razmisljanje, tradicija oruzja, pucanja na svadbama potpuno identican Turcima.
Oni takodje imaju zakasnjeli efekt osvajanja. Ono sto su Osmanlije cinili prije 500g, Srbi su pokusali danas nakon 500 g, stvoriti Veliku Srbiju. Sve cine kao sto su cinili i Osmanlije, Turci.
Dovoljno su glupi da su i Veliku Srbiju pokusali stvoriti silom, bas kao i Turci prije 500g, i naravno, dozivjeli su krah jer moderna MZ ne priznaje vise osvajanja na silu. A sjetite se da su ustvari imali dominaciju, onu politicku u ex-YU, da su imali Veliku Srbiju, ali ljudi iz proslosti sa mentalitetom srednjovjekovnih vladara to nisu svatili.
Srbija dans,moze se komotno reci, je slika zadnjeg trzaja Osmanlija koji ce i definitivno nestati jer je Srbija na koljenima. Refleksija ogromnog i snaznog Osmanlijskog Carstva i njen potpuni nestanak je slom danasnje Srbije i njenih snova o Velikoj Srbiji.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Ahmmed wrote:Da ste harni ovako udarati po četnicima :D ko po Osmanlijama, gdje bi vam kraj bio :D
A mozda je ovo tema o Osmanlijama, a ne o cetnicima?
lady midnight

Post by lady midnight »

Fratris wrote:Ljudi, ne budite ludi! Vi proslosti nemate, jer proslost i povijest imaju samo kraljevi i velikasi, vasi gospodari. Prah vasih djedova znao bi vam pricati samo o mukama, ropstvu i suzanjstvu, a ni o kakvoj slavi. Vi u proslosti nemate nista, vasa je samo - buducnost, ako u vas bude pameti. Pogledajte sadasnjost, pogledajte oko sebe, koliko vas ima koji istu muku patite, onda cete veselo gledati u buducnost!

Ovako je Antun Radic govorio seljacima u Bosni na nekom skupu prije vise od 100 godina.
ovo je tachno i u jednom drugom kontekstu -- mi inache kad se bavimo istorijom, tendiramo ka tome da se bavimo elitama i elitnim grupama, pa ispade istorija nishta drugo nego serija dogadjaja koje su odredjivali oni mocni i veliki, a naracije o istoriji nam se uglavnom svode na drzhavnu i politichku istoriju. tako da cesh naci dosta ljudi koji ce ti znati reci sve o osmanskim sultanima, i kad su vladali, i koje su ratove vodili... a istorijat drushtva, "obichnih" ljudi se kod nas zanemaruje... o zhenama da i ne govorimo, kad bi sudili po istoriografiji, njih nikad nije ni bilo, osim one dvije-tri poznate zhene iz aristokratskih porodica.
posljedice su te da se o istoriji "malih ljudi" uchi kroz mitoloshke obrasce koji se transmituju putem narodnih predanja, epova i svakojakih pricha. i onda imash situaciju da svak ima svoju prichu, a malo ko bi znao reci kako je izgeldala svakodnevnica u jednom gradu, selo da i ne spominjem...

a ima radova, nije da nema... ima fantastichnih radova publiciranih na engleskom, ali malo ko kod nas za to haje, nego se drzhimo onih par stvari iz sedamdeset i neke koje se josh uvijek smatraju "standardom", zanemarujuci pri tome zaokret u paradigmi o osmanskoj istoriji koji je u svijetu uslijedio prije dobrih 30ak godina :roll: :roll:
Mobile_Disco

Post by Mobile_Disco »

Ali-aga Rizvanbegović i Smail-aga Čengić su krivi za sve :D
didierdase

Post by didierdase »

SVI SMO MI TURCI PA ŠTA I SRBI SU. SLUŠATE MUZIKU S ISTOKA UPADATE VIKENDOM UZ NJU ISTO TAKO I SRBI. JEDEMO SVE KAO TURCI IMAMO HILJADU RIJEČI KOJE SMO PREUZELI IZ TURSKOGH JEZIKA A FURAMO DA SU KAO BOŠNJAČKE.HA HA HA
PRESMIJEŠNO MOJI TURCI POZDRAV SRPSKIM TURCIMA I KOSOVSKIM TURCIMA I BOŠNJAČKIM. I NIKAD NEĆEMO U EVROPU KAO NI TURSKA.JER TO NIJE ZA NAS.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

turban wrote:Turci su donjeli najvise Turke.
Ostavili su pored ostalog sledece stvari:
Mrznju.
Potlacenost/PONIZNOST(osobina obicnih Bosanskih ljudi)
Ostavili su nam nasledje u liku i djelu Omer Pase Latasa.

Turke je trebalo odmah nogom u straznjicu!
Zivio Kapetan Husejn Gradascevic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hahahahahahahaha
ne znaš mu ni ime pravilno naspisati

a da ne govorim znaš li prave razloge njegove borbe
Post Reply