Feral Tribune, Split 16. ozujka 1998.
Tramzicia
Prvo je to pocelo ujutro u sedam sati. Onaj barba Grispe sa petog je strmopizdio se u roku munjovitis niza skale od portuna. Drugi ekipa iz portuna su ciribimbili kroz spijunke u cudilu. Moja mama je promrmorila: "Vidi ti naseg Grispe sta je zivahan, jebate! Ko bi reka da je vec pet godina u pemziji!" Onda je za deset minuta barba Grispe se vracao uza skale i drecao je: "Jebati pas sve zivo i nezivo! Krvi cu ti se napit kad te uvatim! Vrat cu ti zakrenit, bestijo!" Tata je ciribimbijo kroz spijunku i sapucao je: "Jebate irud, Grispe je totalno skrenijo na kvasinu!" Ja sam iz kantuna rekao: "He-he, opet je popizdijo na Maksija!" Samo to mama i tata nisu culi nego su se vratili u krevu.
Sutra je to pocelo ujutro u sest sati. Barba Grispe je sa petog strmopizdio se u roku trostruke munje niza skale. Svi rulja iz portuna su nakopecili se na spijunke za ciribimbase. Moja mama je promrmorila: "Jebate patak, ovi ce oborit svjeski rekord! A ima trista godina!" Onda je za deset minuta barba Grispe se vracao uza skale i arlaukao je: "Jebati pas sve zivo i nezivo! Priklacu ti i oca i mater! Priklacu ti cilu usranu rodbinu, bestijo jedna pokvarena!" Ja sam iz kantuna prosapucao: "He-he, opet je popizdijo na Maksija!" Tata je okrenijo u cudilu i pitao je: "A ko je taj Maksi, u pene bonacica?" Mama je promrmorila: "A sta pitas, jebate! Bice neki Srbin!" Ja sam rekao: "A niks! Maksi je pantagana iz Kanine drvarnice! Svako jutro se barba Grispe trka sa Maksijem za ko ce prvi stic do komtejnera! Da nadje nesto frisko za ponjupat!"
Mama je prvo iskobecila oci od strave. Onda je for gas zaskrikala: "Aaaaaa! Aaahajmeee!!!" Onda je zarlaufala se prema zahodu da sve ce zivo izrigat. Tata je hica otrkenzi za njom i stavljao joj je ruku na usta. On je rekao: "Mme, nemoj rigat, misu! Pa sta ti je to tako strasno?" Mama je dreknila: "Kako sta mi je strasno?! Pa nikad jos nisam cula za takvi uzas, jebate!" Tata je pitao: "Za koji uzas nisi cula, misu? Za pantaganu u komtejneru ili za pemzijonera u komtejneru?" Mama je opet se nagnila prema skoljki da sve ce izrigat. Ja sam rekao: "Mislim da mamu jebe kombinacija!" Onda je tata nju potapusao po ledima i tjeskao je: "Nemoj ti rigat, misu! To ti je taj divlji kapitalizam! Tranzicija, kuzis, nou big dil!" Ja sam rekao: "Tacno! Jos nije obavljena privatizacija komtejnera!" Tata je rekao: "Tacno! Dionice su u vlasnistvu mirovinskog fonda!" Onda je mama ispustila dusu u skoljki.
Sutra su popodne kod nas na kavicu dosle ona Domazetka i ona Plazibatka. Mama je uz kavicu stavila na pijatic albert kekse i bobisove rafijole. Domazetka je zagrizla rafijlu i rekla je: "Jestel gledali jutros naseg Grispu, a? Bogami ga je Maksi pristiga samo za picinu dlaku!" Plazibatka je muljala keks i rekla je: "Sve je brzi Grispe, covice! Jos da se malo utrenira i sibace Maksija trista posto!" Domazetka je rekla: "Aha, postaje napeto do ludila! Moji doma svi drukaju od cetri ujutro! Djeca su mi nabavila navijacke salove i bengalke!" Onda je moja mama nagela se za stol i zarezala je: "Sori vas dvi, al meni dolazi za rigat od takve spike!" Plazibatka i Domazetka su se samo zapiljile od nekuzitisa. Onda je mama viknila: "Jebem ja drzavu u kojoj se dogadjaju takve stvari!" Tu je najprvo uletila kraca tisincuga. Onda je mojoj mami ona Domazetka rekla: "Slusaj ti, ako se unijelo malo sportskog duha u portun, to nije razlog da odma seres protiv vlade!" Mama je dreknila: "Kako necu, jebate! Pa jel to nije ziva tragedija da pemzijoneri kopaju po komtejnerima i zive isto kao bestije!?" Plazibatka je rekla: "Prvo i prvo, jos uvijek nije tacno da pemzijoneri zive isto kao bestije!" Mama se nakopecila: "Ma nemoj! A po cemu to, molimte, nije tacno?" Domazetka se nakeserila: "Previse su spori!"
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, 6. sjecanja 1997.
Biljeznica Robija K.
Terazije u primacoj
Ja i moj tata smo odgibali u primacu jer posto je mama rekla da odsad je u kuzini zabranjeno pusenje. Tata je njoj rekao da kad je takva da onda ce i on njoj zabranit pusenje u spavacoj. Mama je njemu rekla da riga joj se koliko je tata ogavan pred malim djetetom. Samo ja to nisam ubra boze tebe. Ja sam jos mali pa se ne kuzim u pusenje. Ja se samo kuzim u heroin i ekstazi.
U primacu sam ja ponjeo kikirikija i kokica. Tata je ponjeo skartoc sa jajima i vaz od pomidora. Onda smo mi dva sjedili na trosjedu i cekali smo da pocme dnevnik. Onda kad je poceo onda smo jos cekali u niskom startu. Onda je tata skocijo i viknijo je: "Evo ga! Evo Slobe, jebamu pas sve zivo i nezivo!" Ja sam se ispecijo na ekran i viknijo sam: "Ua, Slobo, fasisto! Gubo jedna gubaska! Obisicemo te za jaja na banderu!" Tata se isto pecijo na ekran i arlaukao je: "Os lazirat izbore, a?! Pa krvi cemo ti se napit, diktatoru jedan tiranski! Doli Slobo fasista! Zivila sloboda i demokracija!"
Onda je moj tata izvadijo iz skartoca jedno jaje i zafrljacnijo ga u televiziju. Jaje se revijski skasilo po ekranu. Ja sam skriknijo: "To tajo, zdimi gubasa u cunku!" Tata je onda dalje cipavao sa jajima i drecao je: "Padaj diktatoru! Padaj komunjaro, pizdaliti strinina materina!" Onda sam ja cipavao u televiziju s kikirikijem i kokicama. Tata je meni rekao: "Jebes kokice! Evo ti, zdimi ga sa pomidorima!" Ja sam pitao: "Kako cu, jebate, neam otvarac za komzerve!" Tata je rekao: "Kuri te bolac, puntaj ga sa cilim vazom!" Onda sam ja zafrljacnijo u televiziju sa vazom. Samo za picinu dlaku sam promasijo ekran. Onda smo ja i tata uvatili se za ruke i skamdirali smo: "Slooo-bo fa-si-sto! Slooo-bo fa-si-sto! Slooo-bo fa-si-sto!" Onda je mama doviknila iz kuzine: "A koji se klinac dernjate, krembili jedni! Joscenam doc pandurija na vrata zbog remecenja iznereda!"
Samo ja i tata to nismo nista bendali sta mama sere. Mi smo izvadili ispod hotelje tramsparemte i urlikali smo. Na tatinom tramsparemtu je pisalo: "Dosta nam je, Slobo, lazi, sad nam nosom gujcu mazi!" Na mom je pisalo: "Protiv Slobe dizacemo bunu, sve dok nam ne pocuki cunu!" Onda je tata opet zdimijo sa jajom u ekran i dreknijo je: "Dosta si tlacijo narod, krvopijo jedna krvopijska! Sas viit kako je bilo Causeskuu!" Ja sam ispaljivao kokice iz puvalice i skrikao sam: "Doli diktantura! Doli kurbin sin! Jebati narod mater!" Onda smo ja i tata popeli se sa nogama na trosjed i drzali smo se za ruke. Onda smo skamdirali: "Slooo-bo maj-mu-ne! Slooo-bo maj-mu-ne! Slooo-bo maj-mu-ne!"
Samo onda je mama ispalila na ganglije i uletila je u primacu. Onda je viknila: "Ama, jebemu sveca, ocetel se vise prestat dernjat?! Jestel vi dva propuvali, sta vam je?! Pa nije vam ovo Beograd!" Ja sam pokazao sa prstom na ekran i rekao sam: "He-he... pa nije ni ovo Slobo!"
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, Split, Croatia, 14. srpnja 1997
Skasi-cemo Groba-re!
Mi ekipa torciderosi smo se skupili u parkicu ispred Zlajinog nebodera. Tamo smo isprobavali sirene i skupljali smo bengalke. Isto smo klackali sa nuncagama i glancali smo boksere. Onda smo arlaukali da napicemo im se krvi i da ubicemo-zaklacemo. Kraj parkica su stojali sa stapima onaj Teicin dida i onaj barba Ilija iz boracke. Onda smo se mi ekipa mazali sa bojama po faci i kesili smo ocnjake. Onda je Teicin dida nas pitao: "Alo, ekipa, a sta to radite?" Moj drug Dino je njemu rekao: "Spreamo se na putovanje u Beograd! Na tekmu protiv Partizana!" Teicin dida je rekao: "N bava kua? A ko igra protiv partizana?" Barba Ilija je rekao: "Pa valjda ustase i njemci! Samo oni uvik izgube! Zadnji put su ih partizani isprasili u tri pizde materine!" Teicin dida je njemu podviknijo: "Nisu to ti partizani, glupsone! Ovo je Partizan, cetnicki nogometni klub!" Barba Iliji je uletijo zbunjitis: "Uuuu, ma ajde u kua? Onda to sad nisu nasi?" Teicin dida je rekao: "Nisu, jebaga patak! Nasi su ust... ovaj, nasa je Kroacija!" Onda smo mi ekipa torciderosi zamahali sa zastavama u parkicu i skamdirali smo: "Dina-mo! Dina-mo! Skasi-cemo Parti-zan! Dina-mo! Dina-mo!" Onda smo zaklackali sa nuncagama i razdrevili smo se: "Ubi-cemo, zakla-cemo, srpsku krvcu proli-cemo!" Barba Ilija iz boracke je rekao: "Uoala, sta smo se nabrusili, jebate! Sta je to rec da su tako zestoki na partizane?" Onda se onaj barba Jole razdrevijo sa balkona: "Tako je dica! Tako je! Triba in jebat sve zivo! Triba osvetit i Vukovar i Dubrovnik, i Sisak i Karlovac, i Zadar i Sibenik..." Onaj Teicin dida je rekao: "N ti muku! Oce se to sve stic na jednoj utakmici?" Barba Jole je dreknijo: "Sticemo, moramo stic! Prvo poluvrjeme za Vukovar, Dubrovnik i Sisak, a drugo za Karlovac, Zadar i Sibenik!" Onda je njemu Teicin dida dobacijo: "A jel ti znas, Jole, da je Tudman bijo precjednik Partizana?" Barba Jole je zarezao: "Ma nemoj, pa sta onda!? Sta ustvari oces rec?!" Teicin dida je rekao: "Nista! Samo da na poluvremenu treba osvetit i Veliko Trgovisce!" Barba Jole se na balkonu samo zaskarpunijo u facu kao pomidora. Onda je odgibao u kuzinu da nade kukumare za itat se na Teicinog didu. E ali mi ekipa torciderosi smo opet zamahali sa zastavama i skamdirali smo: "Kisa-pada-jase-klizam, sere-mose-napar-tizan! Kisa-pada-jase-klizam, sere-mose-napar-tizan!" Onda smo mahali sa bokserima i vikali smo: "Ubi-cemo-groba-re! Ubi-cemo-groba-re! Sjeba-cemo-groba-re!" Onda je Teicin dida barba Iliji rekao: "Ha, ovi su vec pobjedili, jebate led! Jos samo da se dogovore ko ce grobarima zbicit golove!" Barba Ilija je rekao: "Ja mislim da ce im jednog zbicit Prosinecki, a jednog Boban!" Teicin dida je rekao: "Eeee, blago se grobarima sa tobom neznalicom! Prosinecki im ga jos moze zbicit, ali Boban ti sad igra u inozemstvu!" Barba Ilija je rekao: "Ma kurac! U novinama pise da je Boban u zemlji!"
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, Split, Croatia, 19. sijecnja 1998
CRVENI DNEVNIK
Ona uciteljica Smilja je uletila u razred kao da neko je puntaje iglusom. Onda je ona tuta forca fljasnila sa dnevnikom po klupi i dreknila je: "Ko je ovo ucinijo?! Brze, guknite debili, ko je ovo ucinijo?!" Mi smo svi sutili kao da pitamo: "Kojo? Kojo da je ucinijo?" Uca je viknila: "A ne znate sta, je li? Ko je sa crvenom temperom napravijo mace na dnevniku povrsine cetresedam puta pedesest centimetara? Ko je to ucinijo, brze, nemojte da dvaput pitam?!" Mi smo svi u razredu sutili kao da govorimo: "Niko! Niko to nije ucinijo!" Uca Smilja je arlauknila: "Dobro, ako to niko nije ucinijo, onda molim jedno objasnjenje! Zasto su crvene mace bas na stranicama u dnevnimu od Robija, Dina i Kane Stete, a?!" Mi ekipa smo se zarumenkili i sutili smo kao da govorimo: "Neamo pojma, neamo blage veze sa vezom!" Uca je dreknila: "A pravimo se papani, a? Na noge vas tri debila! Brzo!"
Onda smo ja i Dino i Kane Steta ustali se i piljili smo u plafonjeru. Uca Smilja je opet fljasnila sa dnevnikom i zarezala je: "Ocete mi sad objasnit kakvi vam je to uzas u glavi kad ste mogli tako vandalski i divljacki razlitat pituru po dnevniku? Ajmo, ajmo, koji ce prvi?" Onda sam se ja nakasljao i rekao sam: "Prvo i prvo, nismo mi nista razlitali nego je to bijo nas umjetnicki cin! Drugo i drugo, neamo mi nikakvi uzas u glavi nego smo mi koceftualni umjetnici!" Uca Smilja je prvo malo zinila od zbunjitisa. Onda je ona rekla: "Aha, znaci vi ste zbog umjetnickih razloga sa crvenom temperom premazali sve ocjene u dnevniku, je li?" Dino je rekao: "Nema to veze sa ocjenama, covice, nego sa konceftualnom umjetnoscu! Ako to ne kuzis, ubij se! Mi smo za tebe pojam, covice, avangarda i ludilo!" Uca je samo kobeljila oci zbog tupaje i nekuzenja. Onda je Kane Steta rekao: "Plus toga mi odavamo pocast akciji Crveni dnevnik! Prije tacno pet godina su trecasi Miso Juma i Sera Blajburger nalitali dnevnik sa crvenom temperom!" Uca je pitala: "Oni su isto bili konceftualni umjetnici?" Kane Steta je rekao: "Naravski! Eno juce su skinili bandiru sa Marjana i obili cetiri trafike!" Uca je zinila: "Obili trafike?" Ja sam rekao: "To je instalacija, to vi kurca ne kuzite!"
Onda je uca pitala: "A zasto ste nalitali dnevnik bas sa crvenom temperom, a? Jel to isto zbog umjetnosti il niste imali druge?" Ja sam dignijo ombrvu prema plafonjeri i rekao sam: "Mi tako izrazavamo svoj umjetnicko angazirani stav prema drustvenim odnosima koji vladaju u nasoj skoli! Ona je totalno komunjarska!" Uca je najprvo sutila i piljila nam je u oci. Onda je sjela za klupu i rekla je: "Okej, onda cu se i ja malo bavit konceftualnom umjetnoscu! Uzecu novi dnevnik i na istoj povrsini di su bile mace od tempere ispisacu malih asa koliko god stane! Jel moze?" Dino je rekao: "He-he, to su vam brojke i slova, to je nikakvi umjetnicki izricaj, to vam je slikarstvo treca liga!" Uca je arlauknila: "Ne seri, jer su ti jos zdimit jednu trisku! i budite sritni sta ne moraju vam roditelji dolazit u skolu!" Kane Steta je pitao: "Oala gule, a zasto ne moraju" Uca Smilja je zarezala: "Zato jer cu vam ja doc doma!"
Sutra sam ja mome tati sve ispricao sta je bilo u skoli. On je meni najprvo malo stukao kicmicu da se umjetnicki izrazi. Onda je zviznio me sa cikopelnicom u sljepoocnicu. Onda je mama sa batipanom klempala me po civerici. Ja sam se tuta forca drevijo i krkljao sam kao da cu riknut. Onda su se moji mama i tata smilili i zakocili su se. Onda su me milkili po glavisici i govorili su da uciteljica Smilja je obicna dikaca. Plus da je zadnja vlajina jer posto ne kuzi se u umjetnost kurca tebe.
E, ali onda je popodne uca Smilja dosla nama doma kod kuce. Moj tata je nju odveo u primacu da sjedne na hotelju. Mama je donijela kavicu i albert kekse. Onda je uca Smilja zakasljala se i namjestila je smrkljanu facu. Onda je ona tati ispricala da ja sam sa ekipom razlitao dnevnik sa crvenom temperom. Onda je zasutila i srknila je kavicu. Tata je nakeserijo se i rekao je: "He-he, sta cete, mali je uvijek imao tu umjetnicku crtu! To nam je na porodicnoj bazi!" Uca je razrogacila oci i zamuckala je: "K-k-kako to mislite, na porodicnoj bazi!" Tata je rekao: "Je, je, i mama mu ima tu umjetnicku zicu! Evo, bas je maloprije na njoj prostrla robu!" Uca je zamuckala: "Ali, gospodine, ali nije to razlog da..." Samo, tata je nastavio: "A mali se jos od malena razvijo u pravog konceftualnog umjetnika! Jos otkako ga je mama gadala sa sarmom da simbolicki mu pokaze da nije dobro za dijete da ima glavu od kupusa!" Uca je pdviknila: "Ali, gospodine, vas mali je sa temperom premrcijo ocjene u dnevniku!" Samo onda je tata pogledao na sat i skocijo je: "Poasti mande, pa sedam i po je, poceo je dnevnik!"
Onda je tata u roku munja upalijo televiziju. Uciteljici Smilji je uletilo tupilo od nekuzenja. Na televiziji je onaj barba Kopiljar vodijo dnevnik. Onda je tata stao ispred televizije i rasirijo je noge. Onda je tata izvadijo miskulinca i pisio je barba Kopiljaru po faci. Uciteljica Smilja je skocila na hotelju i arlauknila je: "Aaaaaa! Aaaaaaaa!!! Sta to radite? Sta to radite, covice?!" Tata je okrenijo glavu i pitao je: "Kojo sta radim?" Uca je skriknila: "Pa to covice! Pisate po televiziji!" Tata je rekao: "A to, he-he, mrcim ocjene u dnevniku!" Uca Smilja je opet zaskrikala i strovalila se na hotelju. Onda je u primacu uletila moja mama i rekla je uci: "Nemojte ga obadavat, gospodo, cili je umjetnicki nastrojen! Svako malo pisa po televiziji da oda pocast sinu zbog akcije Crveni dnevnik!" Uciteljica Smilja je samo sa razrogacenim ocima cucila na hotelji i grizla je usnice. Mama je grickala albert kekse i gledala je tatu. Onda je ona njemu rekla: "Ali, macak, ali Robi je u akciji Crveni dnavnik koristijo crvenu temperu! Ne znam sta ti zelis izrazit sa pisanjem?" Ja sam rekao: "Ja zelim izrazit da mi je dnevnik totalno proziran!"
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, Split, Croatia, 10. veljace 1997
Didin Kuk
Mog didu sa Solte je najprvo prebacilo na hitnu. To ga je prebacilo jer posto je sjeba kuk. Dida je sjeba kuk jer posto se strmopizdijo sa muleta u kaic. Poslje je u bolnici moja mama njemu rekla: "Eeee, moj cako, govorila sam ti ja da nije za tebe starog ic na more!" Dida je njoj rekao: "Aj ne sviri, iruda ti! Govorijo sam i ja tebi da nije za tebe mladu udavat se za dikana!" Mama je rekla: "Ha, pa nisam si ja zbog udavanja sjebala kuk!" Dida je rekao: "Nisi kuk, sjebala si cili zivot!" Mama je uzdahnila: "Heh, to je doduse tacno!" Onda je tata podviknio: "Nemoj da ti uz zivot sjebem i kuk, pas onda vidit sta je tacno!" Samo onda je u bolnicku uletijo onaj doktor Zorzi. On je mom didi najprvo pogledavao nogu i mrmorio je. Onda je rekao: "Okej, sve je okej! Samo moracete neko vrjeme boravit u imvalidskim kolicima!" Dida je skocijo: "U cemu?! U imvalidskim kolicima?! To malo kurac! Ne dolazi u obzir covice!" Doktor Zorzi je rekao: "Zao mi je ali moracete!" Dida je viknijo: "Ama stas ti meni ba lonja govorit sta ja moram! necu u imvalidska kolica ni mrtav! Jel kapisi?!" Doktor je rasirijo ruke: "Cujte, ne znam sta bi vam reka..." Dida je uletijo: "Jel imas ti balonja ista vire u komunisticku partiju i druga Tita, a?" Doktor se zarumenijo: "U koga?" Mama se fljasnila po celu i rekla je: "Mme, cako, nemoj molim te pocinjat!" Samo je dida doktora pitao: "Jes to mozda neki hadezeovac, a?" Doktor se najprvo zaskarpunijo u facu. Onda je podviknijo: "Pa sta i ako jesam?" Dida je rekao: "E onda cu ti narocito malo kurac sjest u imvalidska kolica!" Onda je doktor Zorzi u roku munja izjurio iz bolnicke. Dida se okrenijo prema susjednoj postelji i rekao je: "Pasko, jes ti cuo ovog debila? Jebate patak, ne zna ni ko je drug Tito!" Barba Pasko je promrmorijo: "Ama pusti ga u kua! Nece ni on jos dugo!" Barba Pasko je lezao u krevi sa zavojima preko tuto kompleto face. Dida je njega pitao: "A koji je tebi kua s glavom, a?" Barba Pasko je rekao: "Punta me na stanici retrovizor od autobusa!" Dida je uzdahnijo: "Eeee, sta ti je zivot! Cim predes sezdesetu neki ti retrovizor sjebe buducnost!" Onda smo se mi ekipa iz obitelji odgibali doma kod kuce. Samo je dida ostao u bolnickoj. Poslje su nas svako malo zvrckali sa telefonom iz bolnice. Jer posto da dida zdimljava doktora Zorzija sa cikopelnicom i da odbiva imvalidska kolica.
Onda smo mi obitelj sutra ujutro odgibali u bolnicu. Samo tamo je bila sok terapija. Tamo su moj dida i barba Pasko sjedili u imvalidskim kolicima. Mama je pitala: "Oala revije, a sto to oce rec?" Dida se nakeserijo: "He-he, udruzili smo se da sjebemo onog doktora hadezeovca!" Moj tata je pitao barba Paska: "A koji cete vi kua u kolicima? Ja sam mislijo da vam je sjebana glava?" Barba Pasko se nakaserijo: "He-he, uspostavili smo suradnju na ravnopravnim osnovama!" Onda su moji tata i mama izgibali iz sobe. Oni su isli da se izvinjavaju doktoru Zorziju sta ga je dida zdimljavao sa cikopelnicom. Onda sam ja mog dida pitao: "A dida, a kako to mislite sjebat doktora?" Dida i barba Pasko su se nagnili prema meni. Onda su mi prosapucali: "Zgazicemo ga!!!" Ja sam sapnijo: "Sta ti je, dida, pa to je kaznjivo!" Dida je prosapucao: "Kurac je kaznjivo! Ovo je bolnica, nije ulica!" Ja sam pitao: "A jestel sigurni da cete ga uspit zgazit? Mislim, sa tim kolicima..." Dida je odmahnijo glavom: "Da ocemol ga uspit zgazit?! Covice, pa znas li ti sta je to kada kroz bolnicu zapice moja imvalidska kolica i Paskova imvalidska kolica?" Ja sam rekao : "Imvalidska koalicija!"
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, Split 4. svibnja 1998.
Crveni Gariful
Mene je moj tata vodijo na Marjan na prvomajski uranak. Mama je nama rekla da sigurno ce na Marjanu biti i moj dida sa Solte al da se mi dva sa njim puno ne druzimo. To ja nisam nista skuzijo zasto je rekla. Onda je meni tata stavio crveni gariful na kosulju. Sebi ga je stavijo u zep da manje mu se vidi. Na Marjanu je bilo masu rulje i ekipe. Istio je tamo bijo i moj dida sa Solte. Dida se grlio sa svojom ekipom i oni su tuta forca pivali: "Crrrrrvenu maramuuuu, noooosicu jaaaaaa, naaa glavi titovkuuuuuu, traaaaa-la-la-laaaaa..." Tata je odma okrenijo se i potegnijo me na drugu stranu. Ja sam njega pitao: "A tata, a ali se necemo javit didi?" Tata je rekao: "Naravski da necemo! Vis da je pijan kao maca!" Ja sam pitao: "Pa sta ima lose kad se covjek malo obleusi za praznik?" Tata je rekao: "Vis da prdi svakakve pizdarije! Josce ga skupit murija zbog remecenja javnog reda i mira!" To je meni bilo masu neskuzljivo da murija more ukebat zbog prdekane. Samo nisam ja tatu nista pitao jer posto smo mi isli do banka di se djelio fazol. Tamo je bila opca tuca i iznered. Svi rulja su se lemali i mlatili za uvatit pjat fazola. Neki pemzijoneri su se itali po podu i krehali su se nogom po sljepocnicama. Ona teta sto je dilila fazol je cipala sa kacijolom rulju po prstima da joj ne rastrgaju lonac. Ja sam tati rekao: "Sta cemo se sa ovim guzvarit, jebate! Ajmo radje tamo di dida prdi svakakve pizdarije!" Tata je rekao: "Ama ne dolazi u obzir! Sace se ovaj krkljus razic! Plus toga, kakvi ti je to praznik rada ako ne izis barenko pjat fazola!" Ja sam pitao: "A zasto se bas fazol jede za prvi maja?" Tata je rekao: "To je poznati radnicki obicaj! Zato jer posto radnici znaju da se posle fazola vrhunski odusiva, he-he-he..." Ja sam pitao: "Pa onda svi kao dida prde svakakve pizdarije?" Tata je podviknijo: "A ne, rekao sam da se odusiva, a ne da se prde pizdarije! Odusivanje ima tradiciju i duboku smisao!" Ja sam pitao: "A zasto sa bas za praznik rada treba odusivat?" Tata je rekao: "Zato da se zna da radnicka prava odlaze u vjetar!" Tu sam ja ostao bez dodatnih potpitanja. Samo onda je neko iza mene doviknijo: "Alo, a di je moj pickulinjac?!" To je bio moj dida. Dida je mene pomilkio po glavusici i pozvao me je da dodem do njegove ekipe. Ja sam rekao da ne mogu posto sam dosao sa mojim tatom. Dida je zarezao: "Sa ovim sto je sakrio gariful u dzep? Pa sta uopce radis sa takvim debilkom?" Ja sam didi rekao: "Debilko me uci kako se slavi prvi maja!" Dida je rekao: "I sta te je to naucio, majke ti, kako se slavi?" Ja sam rekao: "Slavi se obavezno na otvorenom, da bi bio praznik rada!" Dida je rekao: "Ma nemoj! A sta bi bilo da se slavi u zatvorenom?" Ja sam rekao: "Praznik smrada!"
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, Split 29. lipnja 1998.
Kalasnjikov
Tata je sjedio na hotelji i otvorijo je malo ozujsko. On je drzao noge na tamburinu i blejio je u televiziju. Mama je klecila na tapetu i cvilila je: "A pliz, macak, samo mi na sekundicu prebaci na treci program! Pa ne budi toliki sebicnjikus!" Tata je potegnijo iz malog ozujskog i podviknijo je: "Daj odjebenzi u skokovima, covice! Smanjivas mi komcemtraciju, vis da ne mogu budno pratit televiziju!" Mama je prostrila se po tapetu i zaskvicala je: "Ama pliz, macak, pa Brazilijanci mi igraju! Aj samo mi caskom okreni da vidim rezultat! Pa ne budi tolikacko govno!" Tata je podviknijo: "Pa jel vidis da mi je Sikago Houp, zenska glavo?! Pa to je ne propustam ni u ludilu! Kuri me bolac za tvoj balun!" Mama se digla sa koljena i zarezala je: "A jesi stoka jedna brezobrazna! Ko ti daje pravo, divljace, ja sam za ovu televiziju radila kao i ti!" Tata je zveknijo sa malim ozujskim u naslonjac i dreknijo je: "Pogleaj nasta licis, jebate! Pretvorice ti se glava u balun! Pustijo sam te da gledas Jugoslaviju protiv Svaba i to ti je dosta za ovaj tjedan! Necu ja bit zrtva tvoje nogometne histerije! Kupi si novu televiziju pa gledaj!" Onda je mojoj mami skocila pjena na usta. Ona je stisnila sake i arlauknila je tati u facu: "A jebes mi mater ako mi ne dode da ti zdrajfam facu sa pretis loncem! Ili da te pribekim sa nozom za meso dok spavas! To cu i napravit - cvrc, neces ni osjetit!" Tata je uvukao se u hotelji i rekao je: "Pogledaj se, jebate, paris engleski hulingan! Idi se ljecit, covice, nemoj jos da ti doma zovem panduriju!" Onda je on sa daljinskim pojacao ton na televiziji i opet se zapiljio da nesto mu se promakne u Sikago Houpu. Mama je zaskrgucala sa zubima i izjurila je iz primace. Onda je ona u hodniku uzela telefon i nazvala onu Kragicku. Kad se javila mama je njoj rekla: "Alo Kragicka, daj os mi molimte rec koliki je rezultat! Ovaj moj imbecil mi ne da ni primirisat do televizije!" Kragicka je rekla: "Ma kurac! Moj se izvalio na trosjed i gleda Sikago Houp! Bas se mislim cime cu ga puntat da mu rascopam civericu! Mislim da cu ga sa kacijolom!" Onda je mama spustila sluju i odjurila je u spavacu. Ja sam prvo malo sacekao u kuzini i onda sam odgibao za mamom. Mama je u spavacoj na krevi montirala kalasnjikova i stavljala je metke u okvir. Ja sam nju pitao: "Alo, mamuska, sta to radis?" Mama je rempetirala kalasnjikova i rekla je: "Tos sutra procitat u Vecernjaku sta radim!" Meni je uletila laksa zbunjoza: "Sto cu to procitat u Vecernjaku?" Mama je ustala sa kreve i rekla je: "Nadnaslov - prva ljucka zrtva svjeskog nogometnog prvenstva! Naslov - dok su zadovoljno gledali Sikago Houp, zena muzu iz cista mira sprasila rafal iz kalasnjikova u prsi! Os podnaslov?" Ja sam rekao: "Ocu!" Mama je rekla: "Podnaslov - razjarena supruga nemilosrdno ustrijelila muza sa osamnajst metaka jer joj nije dozvolio da gleda nogometnu utakmicu, a zatim promjenila program i pozvala policiju tek kad je sudac odsvirao kraj!" Ja sam rekao: "A macku piterinu koja tragedija! Ali mamuska, ali zasto su u nas vjesti skroz obratne nego u razvijenim zapadnim zemljama? Mama je rekla: "Zato sta je Vecernjak rezimski list!"
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, Split, Croatia, 9. prosinca 1996
Pismo Nikoli
Ajebami pas sorosevsku mater ka mogu bit takvo djubre izdajnicko i neprijateljsko kad mogu tako mrzit sve sto je hrvacko i bit zadnje govno placenicko dabogda me vlak satra dabogda mi se ogadilo mliko materino umisto sta organizirano sa svih svjeckih centara ocu vratit nasu Hrvacku u kojekakve balkanske konfederacije jebami irud sve zivo i nezivo sorosevsko dabogda me skupija tramvaj na Jelacic placu kad mogu za judine skude rovarit protiv hrvacke vlasti i hrvacke drzave za pojedine ambasade i kojekakve sluzbe dabogda se friga u paklu skupa sa kojekakvim radijima i medijima damogda mi se srusija aviojon pa me nasli u komadicima na trista kilometara povrsine jebami noj srbocetnicku cunku izdajnicku i neprijateljsku i isto svi moji jataci nek idu u srbocetnicki trokurac di ce ih povijest osuditi skupa sa hrvackim narodom sto su ga tili podat stranim centrima i organizacijama koje bi nas vratile u kojekakve federacije i konfederacije dabogda me spicija kamijon na pjesackom prelazu kad mogu za saku dolara srat protiv hrvacke vlasti i hrvacke drzave sinhronizirano i sto nije slucajno nego je sve skupa i zajedno financirano iz raznih udruga i kojekakvih organizacija za ljudska prava i di se motaju razne zupe i golstajni i cvijici pa nek mi onda frknu posteni hrvacki gradjani dva tri stapina dinamita u spavacu da malo vidim sto znaci kenjat protiv hrvackih drzavnih interesa skupa sa svim jugonostalgicarima i zutim i zelenim i crvenim jebami pas cilu familiju srbokomunisticku i oficirskog podrijetla kad me mogu sve te masonske i spijunske organizacije tako potplatit za neprijateljsko djelovanje dabogda mi se hrvacki komarci krvi napili pa da riknem od mocvarske malarije umjesto sto pravim projekte za rusenje demokracke vlasti skupa sa kojekakvim ambasadama i drugim iz tog kojekakvog svijeta sta se pravi demokracki a znali su klat indijance i palit kuce crncima jebaim pas mater velikosrpsku i balkanskofederativnu pa sad meni davaju donacije da rusim hrvacku drzavu u ovom poviesnom trenutku dabogda mi prokljuca mozak na elektricnoj stolici skupa sa sorosevskim hrvackim helsinskim odborom i kojekakvim cickovima i bancima dabogda se sorija sa stabla i zabija se cunkom u hrvacku zemlju kad za judine srebrnjake mogu izdat najsvetije ideale hrvackih kraljeva i knezova jebami konj cilu rodbinu skupa sa prijateljima i znancima sve nas triba sa kalasnjikovim naucit pameti jerbo se vidi da nam jedino metak ide u glavu kad sam takvi ogavni spijuncic i kad primam strane skude za domace hude dabogda ja dobija proliv pa da mi krene iz glave u guzicu umisto sta zovem na rusenje najboljeg hrvackog precjednika sto nam je poklonija i zrak koji dihamo a sad bi ga kojekakvi smutljivci i spijuncine tile pokopat prije vrimena pa jos primaju iz stranih centrala poklone i donacije za prljavu i ogavnu rabotu sram me bilo i stid kad sam takvi govnar i mrzilac svega hrvackog umisto da ostanem jedinstvem u ovome poviesnom casu ustanem protiv mracnih prozapadnih sila sta bi nas vratile u neke mracne federacije i komfederacije dabogda govno izija jebami pas sve zivo i mrtvo ko sta jeba pas mater svima sta idu rusit hrvacku vlast i drzavu i sta me zato zatrpavaju sa kojekakvim donacijama i judinim skudama...
i... i... Dragi sveti Nilola, ovo ti pisem samo da malo vidis u kakva ces se govna uvalit ako mi ove godine ista poklonis!
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, Split, Croatia, 24. studenoga 1997
Saga o Pantaganama
Onaj barba Lujo Ventilator je cjelo popodne sunjao se po portunu. On je nama u portunu precjednik kucnog savjeta. Barba Lujo je pentrao se po skalama i vikao je: "Maksiiii... Frenkiiii... Alaneeee... Benitoooo... Di steeee?... Vratite se doomaaaa..." Ja sam njega sa cudilom gledao kroz spijunku. Barba Lujo je sunjao se i vikao je: "Maksiiii... Frenkiiii... Di ste mi utekliii... Miiiic-mic-mic-mic..." Onda sam ja otvorio vrata i pitao sam: "Alo, barba Lujo, a koga to trazite?" Barba Lujo Ventilator je rekao: "Ma kucne ljubimce, jebemu misa! Totalno su mi izbjegli kontroli!" Samo je onda nesto munjevito projurilo po portunu. Ja sam skriknijo: "Aaaaa!!! Pantagane! Pantagane! Bizimo u kucu!" E ali barba Lujo je viknijo za njima: "Alane! Benito! Pa kuci se vratite! Koji vam je klinac?!" Ja sam razrogacio oci od uzasnosti. Onda sam ja zamuckao: "B-b-barba Lujo, ali to drzite pantagane za kucne ljubimce?" Barba Lujo se raznjezio: "Jesam, smisni su do boga! Samo su mi se pinku otjeli kontroli!" Ja sam dreknijo: "Oteli kontroli?! Pa koji ih kurac ne drzite blindirane u svojoj kuci?" Barba Lujo je rekao: "Pa kad su se namnozili, jebemu misa! Bilo ih je samo sedam, sa sad ih je blizu dvista!" Ja sam se zaskarpunijo: "A u pene bonacica! Pa kako ste mislili da vam se pantagane nece namnozit?" Barba Lujo je slegnijo ramenima: "Rakli su mi da njih niko ne jebe..."
Sutra su cjeli dan pantagane jurcale po portunu. Barba Lujo je po skalama vikao: "Maksiiii... Frenkiiii... Benitoooo... Vratite se doomaaaa... Miiiic-mic-mic-mic..." Svi rulja u portunu su zakrkunali sa iza vrata i znojili su se od zivog horora. Onda su se popodne odrasla ekipa skupili za protest kod barba Luje Ventilatora. Ona Plazibatka je na njega arlaukala: "Stakore?! Stakore si uzgajiva?! Pa ti nisi normalan covik, jebate! Sta se ne ides ljecit?!" Barba Lujo je viknijo: "Nisu to stakori nego pantaganice! Stakori su se zvali u bivsem rezimu, komunjerosice jedna crvena!" Onda je ona Domazetka dobacila: "Nije vazno kako se zovu nego koliko su stetocine!" Barba Lujo je njoj rekao: "A sta se sad pravis papanica, a? Mislis da ne znam da si lani skuvala mog ljubimca Adolfa na tingul, a? Pa si se vadila da moras nesto jest jerbo ti je penzija zakurac, a?" Domazetka se tuta forca zaskarpunila po usima. Onda je onaj barba Jole rekao: "A znaci to je ipak bio tingul od pantagane, he-he-he... A ja sam svo vrjeme mislijo da je Plazibatka skuvala Kragickinu sijamsku!" Domazetka je opet zaskarpunila se i brisnila u kucu. Kragicka je zajaukala: "Eeee, da je moja Mimi ovdi! Ne bi se mi sad bakcali sa glupim pantaganama..." Barba Lujo Ventilator je dreknijo: "E pa necu ja vise trpit ove crvene provokacije! Sazivam sastanak kucnog savjeta!" Onda je unisao u kucu i tresnijo vratima.
Sutra je sastanak kucnog savjet bio u susioni. Samo prvo se susijona zablindirala da ne utrcuju na sastanak barba Lujine pantagane. Onaj barba Marijo je govorio: "To triba hitno rjesit, ljudi, namnozilo ih se ka pantagana! Spizdice nas totalno! Triba zvat komunalno, ja ne znam jel se to truje, jel se to istirava..." Barba Lujo je viknijo: "Ama kakvo istiravanje! Pa nemojmo sad, ljudi, od misa pravit slona!" Ona Plazibatka je viknila: "Nisu to misi nego pantagane, glupanjikosu! Nemas pojma sta si ucinijo! Ovo je nekad bio pristojan hrvacki portun!" Barba Lujo je rekao: "E to sam i mislijo da raspravimo! Predlazem da se ovo vise ne zove Hrvacki portun nego Hrvacki drzavni portun!" Tu je svoj rulji u susijoni uletijo turbo zbunjitis. Onda je barba Jole pitao: "A zasto, jebate! Za koji kurac?" Onda je Domazetka zarezala: "Zna Lujo zasto! Zato sto se Hrvacki drzavni portun zvao samo u en-de-ha!" Tu je opet uletila zbunjoza i iznered. Barba Lujo je Domazetki dobacijo: "Pa kakve to veze ima, u pene? Prvo i prvo, jos je kralj Tomislav spominjao Hrvacki drzavni portun! A drugo i drugo, nisu vazne rjeci, nego je vazan sadrzaj, komunjerosice jedna crvena!" Tu je u susioni uletila graja i zamorenje. Onda je barba Mario viknijo: "Ajme, ljudi, nemojmo se vise zajebavat! Jebe se mene za nazive! Nek se zove i Hrvacki drzavni portun, kao u en-de-ha, ali sta smo rjesili sa pantaganama?" Barba Lujo je rekao: "Rjesili smo im ustavni status!"
Robi K.(IIIa)
Feral Tribune, Split, Croatia, travanj 1997
Pepenljuga
Uciteljica Smilja je rekla da na satu hrvackog proucavacemo bajke. Onda je rekla da najpoznatija suvremena hrvacka bajka zove se Pepenljuga. Onda je rekla da najbolje cemo proucavat bajku kroz igru i razonodu. Onda je pitala da ko se od muskica u razredu javlja da zaglumi princa. Naravski da se odma javio onaj blesanjkus Kane Steta. Onda je uca Smilja izvela Kanu iz razreda da nesto mu objasni u pravilima. Onda se uca opet vratila u razred. Onda se javila za pitanje ona pederica Sandra sta je zacopana u Kanu Stetu. Sandra je pitala: "A uciteljice, a ako je Kane princ, jesam mu ja onda Pepenljuga?" Uca je promrsila: "Nisi!" Sandra je rekla: "Asti mande, a sta sam mu ja onda?" Uca je podviknila:"Ti si mu kretenusa!" Pederica Sandra se samo zacrvendacila i sjela je u klupu. Onda je mala Teica pitala: "A uciteljice, a ko ce onda biti Pepenljuga?" Uca se nakeserila: "He-he, to cemo tek vidit!" Onda je Kane Steta ugibao nazad u razred. On je u ruki nosio ogromnu cizmetinu. Onda je Kane rekao: " Ajmo, nek se javi picnija iz razreda cija je ovo cizma, da ne isprobavamo sad kod svake posebno!" Mi ekipa smo rikavela od smijade koliki je Kane glupson. Uca je njemu rekla: "Nemos tako, Kane, nego moras isprobavat kao u bajki!" Kane je rekao: "Pa smrde im noge, covice, nije to lako ni princu izdrzat!" Onda je Dino Kani dobacijo: "Pa pogledaj kolika ti je ta cizmetina tupamarosu, mogu ti sve picnije zajedno stat u nju!" Samo je uca onda Kani rekla da vise sa nama ne preserava nego da mrs ide isprobavat. Prvo je Kane isprobao cizmaka na onoj tuljanici Niveski. Onda je viknijo: "Evo ga, taman joj je!" Niveska je rekla: "Kurac mi je taman! Imam barmko cetri prsta lufta!" Uca se nakeserila: "He-he, nije ti to Pepenljuga, ne-ne..." Onda je Kane isprobao cizmaka na onoj balibanici Lidiji. Onda je viknijo: "Evo ga, taman joj je!" Lidija je rekla: "Kurac mi je taman! Vis da mi noga plese valcer i lambadu u cizmaku!" Uca se opet nakeserila: "He-he, nije ti to Pepenljuga, ne-ne..." Onda je Kane isprobavao cizmaka drugim mulicama u razredu. Samo je svima cizmak bio ekstra lardz i tu mac big. Onda je Kane rekao: "E, jebiga, ne valja ni jednoj! Sori, uciteljice, ali nemamo Pepenljugu!" Uca Smilja je pitala: "A jesi sigurno isprobao cizmaka svim picnijama u razredu?" Kane je rekao: "Jesam!" Onda je uca dignila bosu nogu na stol i rekla je: "He-he, jesi bas sto posto siguran?" Kani je uletijo zivi uzas u glavusu. Nama ekipi je isto uletila turbo koma i gnjus. Uca je samo lupkala sa nogom po stolu i keserila se. Onda je Kane Steta dogibao do nje i navukao joj cizmak na nogusu. To je bilo kao saliveno. Uca je skocila i zadrecala je: "Jupiii! Pobjeda! Jjesss! Pepenljuga sam! Pepenljuga sam, Pepenljuga sam!" Mi smo vikali iz klupa: "Uaaaa, namjestalo...buuu, teska krada... uaaaa..." Kane je usutijo se u totalnom soku i izneredu. Uca je samo skakucala od srece i pljeskala rukicama. Onda je ona Kani rekla: "Sad sam ja Pepenljuga, a ti si princ!" Kane je promumljao: "E, i?" Uca je rekla: "I sad se naguzi za poljubac!" Kane je rekao: "Molim?" Uca je podviknila: "Sta molis, naguzi se za poljubac!" Kane je okrenijo se u zbunjitisu na kvadrat. Onda je uciteljica Smija njega zdimila tuta forca sa cizmakom u gujcu. Kane je odskocio i copijo se za gujcu. Onda je arlauknijo na ucu: "A sta to radis, pizdaliti materina srbocetnicka! Tuces malu djecu, kravetino jedna degenska!" U razredu je uletijo totalni sokomicin i tupaja. Uca je viknila: "To Kane, aj jos malo bestimaj! Aj jos malo..." Kane je urliknijo: "Jebi mater, kravo glupaco, dikaco i majmunice!" Uca je stiskala sake i govorila je: "Bravo Kane, totalno si limberalan! Limberalan si u pene bonacica!" Kane je vikao: "Nista sam ja limberalan koliko si ti krvolocna, debilko jedna popisana!" Onda je uca podigla prst i rekla je: "E, tu smo dosli do pouke bajke!" Tu je u razredu uletila tisincuga od nekuzenja. Onda je ona Nela svinjogojstvo pitala: "Ne beremo boze tebe! Kakava je pouka?" Uca je rekla: "Pouka je da svasta se moze desit limberalu kad ide trazit koalicijskog partnera koji nosi cizme!"
Robi K.(IIIa)
Feral Tribune, Split 27. travnja 1998.
Sinak
Sva moja familija je bez mene sjedila u kuzini za stolom. Ja sam se naculijo iza vrata od primace i slusao sta se spika. mama je bila zaskarpunjena u facu i drecala je na tatu: "A stoko jedna brezobrazna, pa to ti je rodeni sin! pa kako mos prema njemu bit takva bestija?!" Tata je zarezao: "Ma neka mi je sto puta sin! Vazniji sma ja i moj ugled od jednog obicnog pickulinca!" Mama je skocila od stola i zavikala je: "Pa jebate noj, pa nisam pojma imala s kakvim monstrumom zivim! Sta ces sutra meni ucinit, a?! Os sutra i zenu i cer frknit u komtejner, a?!" Onda je mala Damjanica se zakenjala: "Di je moj blaco? Di je moj maji blaco?!" Tata je na nju dreknijo: "Ti mala ne pizdi, jer posto cu i tebe istirat od stola i od kuce! Kapito?!" Moja sestra Damjana je u roku munja prestala s kenjkavitisom. Samo onda je mama skocila na tatu: "A konju pokvareni, a os mi molim te objasnit sta ti je jadno djete krivo, a?! Sta ti je rodeni sin kriv da mu budnes takvi krvolok?!" Tata je rekao: "Kako sta mi je kriv, covice! Pa sve medunarodne imstitucije mi ga nabivaju na nos! Vise mi ga je pun kufer, covice! Ajde jos kad je preuzeo tajnu policiju, to se jos moglo prozvakat, ali sta je onda isao srat oko banki i ostalog, a?!" Mama je rekla: "Hoalaga sta se cudi, u pene! pa djete je samo radilo ono sta mu ti govoris!" tata je rasirio ruke: "E, pa ja samo ocu da i sada radi ono sto mu govorim! A sad mu govorim da moze ic u trokurac! kapito?" Mama je samo iskobecila oci od nevjerice. onda je vrtila glavom i govorila je: "Ne mogu virovat! Ne mogu virovat, u pene bonacica! To sta ti sad brbotas je turbo zamjena teze!" tata je dreknijo: "Kakva zamjena teze, covice! Pa ko je jos vidio da ti u vlastitoj kuci vlastiti sin bude sef tajne policije?! To je turbo antidemokraticno!" mama je viknila: "A kad ga ti posaljes u trokurac, onda je to turbo demokraticno, a?! Plus toga, sam si djetetu naredijo da ti bude sef tajne policije!" tata je rekao: "E, pa ja samo ocu da i sada radi ono sta mu naredivam! A sad mu naredivam da moze ic u trokurac! kapito?" mama je objesila usta od nevjerice. Samo onda sam ja kroz vrata od primace uletijo u kuzinu. Moji roditelji i mala Damjanica su se blekasto nasmjehuljili kad su me vidili. Ja sam pitao: "Kakva je to ovdi karacina, jebte? Parite prsjednicka obitelj, a ne normalna hrvacka familija!" mama se nakeserila: "He-he, evo bas smo malo za zabavu napravili igrokaz! Kao za bazu nismo obicna bjednicka porodica, nego fina gradanska obitelj!" Tata se nakeserijo: "He-he, malo smo zaglumili kao da zivimo na Pankovcaku a ne na Kmanu! Vise za razonodu, kuzis, he-he... kao kad ti snifas ljepilo..." Ja sam pitao: "A jel se mogu ja kako prikljucit?" mama je rekla: "O, kako da ne! Bas si uletijo u trenutku kad te rodeni otac treba poslat u trokurac!" Tu sam ja zaglumijo tupilo od nekuzenja. tata je samo zarumenkijo se po usima i po faci. mama je okrenila se prema njemu i podviknila je: "Ajde sad! Pogledaj rodenog sina u oci i reci mu da ide u trokurac!" Ja sam i dalje zaglumijo tupaju. Tata je dignijo se od stola i zakasljucnijo se od neugode. Onda pogledao me drito u oci i rekao je: "Idi s Mirom!"
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, Split, Croatia, 17. ozujka 1997
Paste Za Slobodu
Meni je dosao sestoti rodic. Moji mama i tata su meni dali dengi da vodim ekipu na castilo. Ja sam odveo ekipu u onu Anifijevu slastu na paste i krafne. U slasti je Anifi imao kalasnjikova na ramenu. Nama ekipi je to bilo okej i narucili smo turbo paste. Moj drug Dino je rekao: "Ja bi uz paste jos i slaju!" Anifi je rekao: "Nema probljema! Odete iz automata?" Dino je skocijo: "Nemoj, nemoj iz automata! Sta si tako nervozan, jebate! Daj mi slaju iz korneta!" Onda je nama Anifi donjeo krafne i paste na pijatima. Mi ekipa smo navalili na zderu i sutili smo. Onda sam ja poslje pitao: "Anifi, jel moze ovo na kredit, a?" Anifi je trgnijo kalasnjikova i dreknijo je: "Gredit?! Jezi spomenijo gredit?!" Onda su iz kuzine izjurili Anifijevi frendovi Nusret i Ljesi. Oni su isto na nas naperili kalasnjikove. Nusret je viknijo: "Anifi jezu ovi izto iz finjanzijzke banjde?" Ljesi je dreknijo: "Da ih ztreljamo, Anifi? Da ih zdreljamo na ljicu mjezda?" Mi ekipa smo razrogacili oci od uzasnosti. Onda sam ja dignijo ruke i viknijo sam: "Ama kakvi kredit, covice, ama o cemu pricate! Pa mi smo totalno na vasoj strani, covice! Evo, pitajte Kanu! Jel tako Kane?" Kane Steta je odma uletijo: "Trista posto! Jebamu pas mater i precjedniku sta vas je onako krvnicki zajeba!" Anifi i njegovi frendovi su zaklimali glavama i govorili su: "Dago je, dago je! Jebamu paz i odza i mader!" Onda je Dino skocijo i viknijo je: "Precjednik je jedan ogavni diktator sta izrabljava jadni narod i slasticare! Jel tako, braco Albanci?!" Anifi i ekipa su dignili kalasnjikove i zavikali su: "Dago je, dago je! Zljoboda! Ocemo zljoboda! Zivot za zljoboda!" Onda sam ja dreknijo: "Precjednik je zadnje govno i bestija! Smrt krvoloku!!!" Nusret je arlauknijo: "Dago je!!! Ubidemo diranina!!!" Onda su Anifi i ekipa mahali sa kalasnjikovima i skamdirali su: "Ubidemo! Zaglademo! Zivot za zljoboda!" Onda je Kane Steta copijo krafnu sa pjata i dreknijo je: "Spici ga, jeba on sliku svoju!" Onda je on zdimijo sa krafnom u sliku na zidu. Onda su Anifi i ekipa isto copili krafne i nastavili su sa krehanom. To je bila ziva revija od urlikanja i picenja sa tromblonskim pastama. E ali onda je u slastu uletijo nepoznat neko iz pandurije. Murac je razrogacijo oci i viknijo je: "Alo, sta se ovdi desava?! Koji je ovo kurac?!" Anifi se nasmjeskao i rekao je: "Nikoji gurac, gozpon polidzajac!" Murac je dreknijo: "Pa sta se onda itas sa pastam, jebate patak! Nije ti ovo Albanija!" Anifi je pokazao na sliku i rekao je: "Pardon gozpon poljidzajac, alji nije ni ono Beriza!"
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, Split 6. travnja 1998.
Biljeznica Robija K.
Smrkni Slucaj
Moja mama je za roditeljski nabacila plisanu bluzu i nakarminala je usne. Onda je zakacila zelene recine i roza kadenu. Onda je liznila srednji prst i popravljala je sa pljuvom ombrve. Onda je poslje na roditeljskom cirila druge picnije medu mamama i divila se kako je ona masu bolja picnija od njih. Ona uciteljica Smilja je na roditeljskom govorila roditeljima kako smo mi u razredu razbojnici i stoka jedna neotesana. Svi su se roditelji smjeskali jer posto su znali da to su djeca od onih drugih. Uca Smilja je rekla: "Evo naprimjer primjera kakvi sam telengram jucer dobila! Samo da vidite nasta su sve ti divljaci spremni!" Onda je uca rastvorila telengram iz koverte. Onda je stala ispred ploce i citala je: "Draga uciteljice! Sa tugom i zalosti primijo sam vjest da mi je jutros umra caca! Sad se moram brinit o ozaloscenoj mami i maloj sestrici da sve bude u redu za sprovod! Primite moje iskrene izraze sucuti sto cu izostat sa nastave i necu moci pisat kontrolni iz prirode! Potpis - Robi K.!" Onda su se svi roditelji u jezi i zgrozi zapiljili u moju mamu. Mama se zaskarpunila u facu da jace joj se istaknu zelene recine. Onda je uca Smilja zamahnila telengramom prema njoj i rekla je: "Ja, gospodo, znam da vas muz nije umro! Ali kako, molim vas, objasnit ovo ludilo?!" Moja mam je zamuckala: "Ha, cujte, bilo je nekih glasina po kuci... Mali je vjerovatno nasjeo dezinformacijama..." Uca je podviknula: "Kakvim dezinformacijama?! O cemu vi to, gospodo, govorite?!" Mama je rekla: "Ha, znate kako je to po nasim kucama, suska se ovo - suska se ono... Nista se lakse djetetu zajebat! Ne triba ga odma javno rasturat, nismo na dnevniku nego na roditeljskom!" Onda je uca dreknila: "Nemojte vi meni sta se suska! Mali ce vam dobit neopravdane satove i fertik!" Moja mama se zagledala u plafonjeru i rekla je: "To je okej! Bolje mu je imat neopravdane satove i zivog cacu nego obratno!" Uciteljici Smilji je uletila tupaja na kvadrat: "Kako to mislite - obratno?" Mama je rekla: "A sta mislite kako bi to bilo da je mali popijo asa iz kontrolnog pa da mu caca umre od soka, a?!" Uca je pitala: "Sta, ali vam je muz tako osjetljiv?" Mama je rekla: "Tako se suska..."
Robi K. (IIIa)
Feral Tribune, Split, Croatia, 3. ozujka 1997
Tri Znaseta
Bila jednom tri mala praseta. Prvo malo prase je zivilo u kuci od matuna. Drugo malo prase je zivilo u kuci od granja. Treco malo prase je zivilo u kuci od blata. Onda je dosao britamski znamstvenik. Britamski znamstvenik je odma ubekijo dva mala praseta. Slucajno je on ubekijo malo prase iz kuce od granja i malo prase iz kuce od blata. Onda je malo prase iz kuce od motuna doslo na mjesto genocida. Tamo je njemu uletila sok terapija. Malo prase je dreknilo na britamskog znamstvenika: "Koji je tebi kua, covice?! Pa ubekijo si mi ekipu, a bajka jos nije ni pocela! Jesi li imbecilac, a?!" Britamski znamstvenik je rekao: "Cekaj maulo! Nemouj odma uikat! Sacemou rjesit proublem vid pigs!" Malo prase je zaskvicalo: "Sta nemoj vikat, covice! Napravijo si nam genocid u bajki! Prvo i prvo, mi smo ocekivali hrvackog vuka, a ne britamskog imbecilca, sta ne zna ni nas jezik!" Britamski znamstvenik je dao malom prasetu mot da malo stane na balun. Onda je rekao: "Oukej, oukej, dont uori! Sacuti klounirati jos dva piga, pas imat droustvo! Oukej?" Malo prase se zamislilo. Onda je reklo: "Aj to moze! Ovi stari iz ekipe su mi ionako bili totalno u kurcu!" Britamski znamstvenik je rekao: "Mozda zatou sto su bili previse razlicni pigovi od teube, a?" Malo prase je reklo: "Je, je, slabo su bili klonirani! Skoro nista!" Britamski znamstevenik je rekao: "Tou su, daklem, pigovi iz biuseg sistema?" Malo prase je samo zaklimalo glavom.
Onda je britamski znamstvenik zatvorijo se u kucicu od matuna i kemijao je na kloniranju. Onda je on do navece isklonirao jos dva mala praseta. Samo ta dva mala praseta su bila totalikus ista kao prvo malo prase. Onda su se u kucici od matuna skupili tri ista malisa i britamski znamstvenik. Prvi malis je rekao: "U, jebate, pa ovi su isti kao ja!" Drugi malis je rekao: "U, jebate, pa ovi su isti kao ja!" Treci malis je rekao: "U, jebate, pa ovi su isti kao ja!" Onda je prvi malis rekao: "Sta ponavljas, jebate, lako ti je srat sta ja vec reknem!" Drugi malis je rekao: "Sta ponavljas, jebate, lako ti je srat sta ja vec reknem!" Treci malis je rekao: "Sta ponavljas, jebate, lako ti je srat sta ja vec reknem!" Onda je prvi malis zakolutao ocima i zveknijo se sa papkom po glavusici. Drugi i treci malis su isto zakolutacili i zvekali se sa papkima. Onda je prvi malis rekao britamskom znamstveniku: "Aj, isusa ti, ti ih nesto pitaj, da ne ponavljaju za menom kao degeni!" Drugi malis je rekao: "Aj, isusa ti, ti ih nesto pitaj, da ne ponavljaju za menom kao degeni!" Treci malis je rekao: "Aj, isusa ti, ti ih nesto pitaj, da ne ponavljaju za menom kao degeni!"
Britamski znamstvenik se najprvo nakasljao. Onda je rekao: "Oukej, oukej... Nek se jaui kou je od vas tri oudi glauni pig!" Prvi malis je viknijo: "Zna se!" Drugi malis je viknijo: "Zna se!" Treci malis je viknijo: "Zna se!" Britamski znamstvenik je rekao: "Oukej, oukej, sori na losoum horvackom... Ko je oudi glauno znase?" Prvi malis je dobacijo: "Ha, glupsone, pa ne kaze se pig na hrvackom znase!" Drugi malis je dobacijo: "Ha, glupsone, pa ne kaze se pig na hrvackom znase!" Treci malis je dobacijo: "Ha, glupsone, pa ne kaze se pig na hrvackom znase!" Britamskom znamstveniku je uletijo laksi zbunjitis. On je pitao: "Znaci oua bajka se na horvackom ne zoue tri znaseta?" Prvi malis je rekao: "Niks pradajz!" Drugi malis je rekao : "Niks paradajz!" Treci malis je rekao: "Niks paradajz!" Britamski znamstvenik je pitao: "Oukej, oukej... a ako se ne zoue Tri znaseta - kako se onda zoue?" Malisi su viknili: "Tri znascica!"
Robi K. (IIIa)
p.s.
ovo je ka neka vrsta avansa

ono kopiram, kopiram majkemi i didemisasholte