OBILJEZAVANJE PROTESTOM 1.MARTA u 13h ispred Katedrale

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Faust

Post by Faust »

alica.k wrote:kako animirati one sto kafe ispijaju?

ja ne znam, al st amislite, te letke i to...hoce li nam vlasnici kafica dozvoliti da ostavljamo to po stolovima, i tako to?

mozda i bude.
Pa ne vjerujem da će konobari praviti probleme ako se ostavi koji letak. No, ako su ljudi došli piti kafu u subotu teško da će tu svoju odluku promijeniti; očito - većinu njih ili ih ne zanima šta vlasti (ne)rade ili smatraju da rade dobro.

I ovi transparenti su problem: kako se odnositi prema trasparentima koji nemaju veze za zahtjevima? Zamoliti nosače da ga spuste i objasniti mu zašto taj transparent nije adekvatan za ove proteste ili prije i poslije protesta naglasiti da transparente prave pojedinci, da "forumaši" / "građani" ne stoje iza nekih napisa? Ili pustiti da mediji komentiraju kako žele.
Tekst u Avazu je korektan.
damirm

Post by damirm »

Press odlican.

Oslobodjenje: Naslovnica i super tekst na dvije strane (2.i 3.).
Dnevni Avaz: Zacudjujuce objektivan tekst. Jedino je insinuacija u obliku malene slike onog cije ime ne spominjemo, uz komentar "U sigurnoj pozadini", pokvarila sveopci dojam.
Dnevni list: Korektno.
Nezavisne Novine: Naslovnica i odlican clanak na drugoj strani.
Vecernji list: Zanemarljivo.
alica.k

Post by alica.k »

Faust wrote: Pa ne vjerujem da će konobari praviti probleme ako se ostavi koji letak. No, ako su ljudi došli piti kafu u subotu teško da će tu svoju odluku promijeniti; očito - većinu njih ili ih ne zanima šta vlasti (ne)rade ili smatraju da rade dobro.
hm, konobari ne, al vlasnici?

i to i, nisam mislila da bas u subotu to ostavljamo, nego recimo u cetvrtak i petak, tako da su i oni obavjesteni...mozda nisu ni bili. al treba bas ciljane te letke pravit, MAKSUZ za njih.
Faust

Post by Faust »

alica.k wrote:
Faust wrote: Pa ne vjerujem da će konobari praviti probleme ako se ostavi koji letak. No, ako su ljudi došli piti kafu u subotu teško da će tu svoju odluku promijeniti; očito - većinu njih ili ih ne zanima šta vlasti (ne)rade ili smatraju da rade dobro.

i to i, nisam mislila da bas u subotu to ostavljamo, nego recimo u cetvrtak i petak, tako da su i oni obavjesteni...mozda nisu ni bili. al treba bas ciljane te letke pravit, MAKSUZ za njih.
Ma ne vjerujem ni da će vlasnici se gnjaviti s tim. Naravno da ćeš letke ostavljati ranije. Ali oni koji subotom ne propuštaju podnevnu kafu, teško da će navik promijeniti.
Zox

Post by Zox »

alica.k wrote:kako animirati one sto kafe ispijaju?
Ja svoju kvotu letaka dijelim iskljucivo po kaficima, ne najsminkerskijim ali ne i najsocijalnijim. Svaka "revolucija" se odigrava upravo tako sto se "neodlucni" pokusavaju pridobiti na jednu ili na drugu stranu, ja dijelim letke ne tamo gdje sjede ljudi koji VEC misle kao mi, a ni tamo gdje ih boli briga, vec "negdje izmedju". Srecom pa imam odredjeni kafanski staz i zahvalnost vlasnika, pa mi niko ne pravi problem :)
zograf

Post by zograf »

hola,
odmah da se isprican za mogucu duzinu i razumljivost...govorin vecinu slavenskih jezika al pri pisanju iz nekih razloga djelimicno koristin ikavicu,no virujen da vecina odi to razumi...
...uh,ima toliko razloga za moje obracanje da bi tribalo bar tjedan da ih se svih sitin i pola ispisen...evo recimo prvi:
ako su van poznate rici (a jesu..no ne znan koliko ih praktikujete)solidarnost ,saradnja,koordinacija ,uzajamno povjerenje,jednakost,postivanje moralnih i prirodnih zakona(ne onih sto ih puten"demokratskih"malverzacija,na kraju pisu nemoralni,neposteni,nepismeni il' tko zna vec kakvi izabranici onog djela pripadnika ljudskog roda koji u vecini "demokratskih"tvorevina imenom drzava iznosi od 50%-70%...manje/vise...a taj dio "stanovnika" NASE planete ja (bez zelje da nekog uvrdin)uglavnom nazivan nepismena rulja...koja eto vidi svoju sansu u kreiranju demokratije kroz posjete glasackim kutijama..u godinama i danima kad n placamo kro jiovi izabrani miljenici odrede termin za to...
..no ja vec odoh malo podalje....moj zahtjev, molba ..u stvari nacin kako da potpomognem grupicu mojih najblizih susjeda,koja virujen ima dobre namjere..al ne virujen u realizaciju previse njih...no....ukoliko svaki od vas ili bar poneki donese na jedno od tih "okupljanja",protesta il sto vec,..po cetri, jednu, sedan ili petnaest praznih aluminijskih limenki, a i zeljeznih,anche,ook,..ili too....i predate ih piscu ovih redaka koji se uglavnom vozi na jednom ili vise dvotockasa sa prikolicom takodje sa dva tocka...i onda ja te limenke isto kao i vec nekoliko puta do sada isporucin u susjednu teritoriju udaljenu 200km na sever il' jug...di zauzvrat vam daju papir il ' zeljezo ..za koje opet mozete dobijete neki drugi rekvizit...sa ovog svita....od koristi il beskoristi...
no ajd sad skroz da pojasnim za onih nekoliko sto nich ne stekaju:
....ja inace kupujen limenke na otpadu il' ih nesto skupin usput, pocistim sto moji dragi komsije iz istog grada neoprezno ostave na krivom mjestu...+pljackam my favorite i jednoj i jedinoj org. sto se brine za red i cistocu i sto svima nama uzme tek nekoliko onih km, bam,...za odvoz onih nam nepoterebnih odbacenih stvari (za koje smo vec ,uglavnom,pljunuli neku kintu i tad kad nam nisu vise potrebne placamo kro"rad", extra)...zato sto "rad" kao nezamjenjivi monopolista plajcka sve nas ja uzivan u toj svojoj ,za njih beznacajnoj i sitnoj pljaki njihovih eko zutih kontejnere iz koji vadin plasticne boce....koje ,znaci,furan u supermarkete sirom "lipe nase" ,di za svaki komad dobijen 50lipa iliti 13,88 lokalnih pfeninga....i posto se jos nisan obogatija i napravija il' kupija camac ...za laksi i sigurnij transport...tako da sam uglavnom "na limenkama"..koje eto jos moram da kupujen jer nema previse neodgovornih gradjan i seljaka da ih razbacuju na sve strane...+ tu su i marljivi skupljaci tamnije koze koji su rjetko u vladinom a jos rjedje u nevladinom sketoru ...a skoro nikako na ovin stranicama...no na sricu njima je daleko rvacka a lokalni "biznimeni",vlasnici otpada im nude primamljivih 95pfeninga a ponegdje (u ilijasu-vlasnik z dezele!)cak i 160pfeninga za kilogram...
..no eto sad san bija jo dulji i mozda i nejasniji...
...ono kratko sto san moga umisto svega ovoga stavit bi moglo glasit' i ovako
ako vas 'iljadu u bilo koju subotu ponedeljak il zoru il ponoc dnonese po 4 komada i ako ih ja svojim uhodanim kanalima doturin preko neretve i save,...posli toga vi vise nemate 4 limenke al zato ja iman 2000kuna...no sto da ja radin sa dvi milje kuna????pitanje je sad.....recimo ...ovako:jos kao mali sican se svog ucitelja cika zaima inajetovica iz os aleksa santic u nedjaricma ..prica je on nama bas u ono vrime kad se pobunise prvi studenti na pristinskoj univerzi...siacan se kako je cika zaim reka' kako su ih lose hranili....tad mu nisan virova..al kad je prica; o djelovima sovjetskog saveza di ljudi rade koliko mogu a drzava im daje koliko ima,,,uf kako mi se to svidjelo....nekom ves masinu nekom firzider..al svakom kruva....tako da od tada pa evo vec nekih 25 godina nikad me nije napustila viru u lipsi i pravedniji svit...u oni ..sto ga moji oponenti nazibaju utopijom....a ja san usput preko duhovitih splicana sto su se oglasavali u "sporkom" tjedniku dosao do najzanimljivijih teoreticara anarhizma i evo ne znan koju godinu ,vec ...hodan okolo...u ovim krajevo skoro potpuno usamljen kao prakticar anarhizma....za koji virujen da je jedina ispisana ideologija koja bi u slucajnu i djelimicne primjene ucinila ovi svit onakvim kakav ga je stvaratelj,ako je takvog bilo ...vjerovatno prvobitno i zamilio....no eto vremenom mu sve izmace kontroli....ka sto san i ja se izmaka....tko zna oli san samo bezveze tipka po ovin dugimicima...no za ovi prvi kraj prvog djela...naravano da bi smo npr. u slucaju cuda i da vas ticucu ne zaboravi ponijeti limenke, pa ucinija jos vece i donija sve solde (sem onih potrosenih za volontiranje)na raspolaganje onima koji su imali zasluge za to...i mozda bi to bija i prvi korak da pokrenem svoj vec trogodisnji san/ideju(staru onoliko koliko ja ponovo zivin u ovom gradu cuda)...o prvoj narodnoj neprofitnoj organizaiciji koju obicno zovu i banka....i kad se jednog dana tu nadju i oni iz capetowna,katmadua,monrovie,tagusigalpe...chemnitza i svih kutkova di se krecu bica sto govore jezikom,rade rukama i nogama,razmisljaju "glavon"...i kad org. bude dovoljno strong ...onda i najneostvarljivije nemoguce utpisticke ideje nisu vise nemoguce....unistiti sav novac,ponistiti legitimnost svih postojecih drzava,unistenje svog zeljeza izradjenog za unistavanje nas samih i onog sto stvaramo,.....recikliranje svog onog glupo iskoristenog papaira za nsu osbnu identifikaciju za one nepotrebne radnike sto rade beskorisne stvari za nas( a i njih)...oh,napisah glupost..pa i oruzje bi posluzilo za povezivanje npr . sarajeva sa dubrovnikom tramvajen il' belfasta sa dublinom... ..no dobro...to bi vec strucnjaci imali mogucnost planirati nasu svvitlu buducnost....nadan se da necemomorati ispaljivat i rakete u svemir za satelite bez goriva i sl....
no eto odoh ja daleko ..tko je shvatio nije se napatio...a tko ne steka,kuzi,kapira,chape in razumi...moze slobodno pitat' ja uvik odgovaran koliko mogu i znan...
i jos samo nesto
m nadan se da nema previse vas koji misli da san se ja nesto sprdao i tako bezveze spicija svojih 40ak minuta...ja san uglavnom ozbiljan al volin se zajebavat...a jos vise volin kad to svi cine oko mene i svi uzivaju i svima je lipo...zato van lip dan zelin i pamet u glavu anoge vec kud podju...
zox
[Matrix]

Post by [Matrix] »

alica.k wrote:

Nisu problem leci,vec osobno zadovoljstvo i sreca koje dosnosi susret sa prijateljem i razgovor uz kafu/kavu.naravno nije to problem sam po sebi, vec se osobna sreca i zadovoljstvo stavljaju iznad srece zajednice.Opci problemi su uvijek tesko prihvatljivi pojedincu jer oni nisu direktno umjesni u njihove sudbine.
Drugim rijecima nas covjek nema razvijenu svijest o drugom i zajednickom,sebicnost i jedan lijep i suncan dan tesko je predpostaviti demonstraciji slobode gradjana Sarajeva.Nisam pristalica uvjeravanja ljudi pomocu propagandnog materijala to je jezik koji navodi a ne potice onoga kojemu je namjenjen.jezik propagandne je uvijek zavaravanje.Ljudi su dovoljno pametni i dovoljno senzibilni da mogu odluciti o vaznosti dogadjaja.
Uostalom njihovo pravo je da koriste lijep dan po slobodnoj volji,samo sto oni ne kontaju da to STO MOGU napraviti izbor, jest naslovnica protesta.
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

Zastave imaju na Bascarsiji, radnje kod Sebilja. Ne znam posto su.

A za ove po kaficima, napraviti transparent Protesti su in :D (salim se)
[Matrix]

Post by [Matrix] »

Baby Blue wrote:
suncica24 wrote:LIBERO: ja sam isto u dumanjima sta uraditi sa Titovim slikama i polakatima kao onaj o Reisu.
S jedne strane, ipak su ovo gradjanski protesti gdje se svako moze izraziti na svoj nacin, ali s druge strane ti gradjanski portesti takvi kakvi jesu mogu nekog odbiti od protestvovanja?! Sta uraditi...
PS: ovo se odnosi i n Dubiozu...neko lusa narodnjake i treba i mora imati priliku da se ne osjeca izostavljenim, boja, transparenata, medija... :-)
Moram se malo vratiti na ovo. Ja sam isto malo bila iznenadjena kad se pojavio ciko u nekim poznim godinama :D (70-ak otprilike) noseci Titinu sliku. Kasnije ih je bilo jos, kao i onaj transparent 'Tito se nije plasio izaci medju omladinu'. Bila sam podjednako iznenadjena i onim transparentom vezanim za IZ. Mozda ne toliko iznenadjena, koliko mi je bilo 'Joj, ne to, opet ce nas svrstati u neke frakcije, dati nam politicku pozadinu, itd'. Standardna paranoja od medija koji jedva cekaju da nas lincuju :D Za one koji ne znaju, te transparente nisu donijeli ljudi koji ovdje forumaju, vec nasi sugradjani iz njima poznatih razloga. Eh, sad, upozoravati ljude da takve transparente (ne)trebaju donositi je mac s dvije ostrice. Mozemo ih pokolebati pa da vise ne dodju, dok bi mozda s druge strane razumjeli i ipak ostali uz nas.
Sto se tice Denisove slike, NIPOSTO je ne donositi na proteste. Da me se pogresno ne shvati, ovo kazem iz najveceg postovanja prema tom djecaku i njegovoj majci i prijateljima. Ali ne smijemo dopustiti da njegovu sliku neko koristi kao manipulativno sredstvo. Mene to vrijedja. Jednako gnusni su mi i oni kalendari i slicice Toseta Proeskog koje svake subote vidim na nekom standu kod Bate. Ne mogu shvatiti da je neko toliko beskarakteran, operisan od bilo kakvih moralnih emocija, jednostavno bskicmenjak da na bilo cijoj tragediji pokusava zaraditi i manipulirati ljude :-? ? Mrtve jednostavno treba pustiti da mirno pocivaju. Bar ja tako mislim.

I suncice, ziva bila ne podrivaj s ovim narodnjacima :D

Ne sekiraj se za "Titu",on je vec postao univerzalna ikona narocito malo starije generacije.Niko ko je ozbiljan novinar nece to povezati sa protestima vec prije sa jednom osobnom identifikacijom.
zograf

Post by zograf »

dio drugi:
potkralo se par krivo odtipkanih slova,nesto izostavljenih rjeci(npr. istopljeno oruzje...)... i jos nekih sitnica...za koje virujen da je kriv onaj praski lsd iz devedesetih...vrlo jake severno moravske cigare...+i halucinogene....no salu na granu....evo nesto konkretnije dok se vi ne odlucite za tip stipaljki,letaka,taransparanat i pistaljki....(moran tu dodat' kako se sican onomade u onom tamo nekad nasem najvecem gradu/selu da dok je ekipa trosila solde na pistaljke i kape za koje sam im ja uzima duplu prasku cjenu il desetorostroku od one proizvdojcke -nepalske...ja san seta okolo pod uticaj svega i svacega u svojoj glavi i kupova unifomisanim i naoruzanim likovima pivo...koje bi oni ,sican se jednon,sa podrugljivim osmjehom uzeli i stavili pod jaketu da sef ne vidi...i ponekad bi se skinija u mudante ..sve misleci kako ce to dat' bar neke rezultate....kasnije ozbiljno razocaran svojim i sveukupnim neuspjehom ,na zimovanju koje dobih od sad vec legendarnog pokojmog ex premijera susjedne republike...razmislja san o odlasku na neki drugi svit i planet...no razlozi su tu i jos neki drugi ...al to su neke jos ozbiljnije stvari o kojima nije bas preporucljivo pricat' i pisat' na javim mistima....jer ima mnogo onijeh za koje smo izdvojili i svakdnevni i minutno izdvajamo za njihov jako koristan drustveno koristan rad kao npr. otkivanje sumnjivih lica koja si ne vezu u pojas dok upravljaju cetverotockasom,...ili lica bez vazece idnetifikacijske kartice...a da ne spominjen lica sto se bave neprijavljenim bizinisima kao npr. izvoz smeca u rvacku...i uskracuju NAS DRZAVNI proRACUN..za znacajne solde od kojih bismo MI opet mogli zaposliti jos tko zna kakvih sve koristnih radnika i sluzbenika npr. poslanika u skupstini koji svakosatno donose ogroman broj novih i mnogo korisnih zakona za dobro svih nas...i njih i ssvakominutno nam unapredjuju kvalitet zivota jos od samih pocetaka demokratije i komunizma...a sad kad bih krnija nabrajat' trajalo bi to...al eto zamislite kad bismo umisto sadasnje mrvice od ne znan koliko stotina ili tisuca nam nasih najdrazih radnika/vojnika kad bi smo oprezovali sve neoporezovane i kad bi svaki prokrijumcareni uvezeni predmet iiz stranih teritorija i drzava bija oporezovan...i kad bi mogli unovaciti il ' uvojaciti jos bar ...ako nikog drugog a etoono pola miliona nezaposlenih (IL kolko ih vec ima)i kad bismo imali mocnua snaznu armadu od eto pola milijuna tih vrrrrlo vrrlo korisnih cuvara naseg mirnog sna...jos bi mogli i ovima u okruzenju dati dobar primjer....a tek sto bi nasa draga armija na svim neuzoranim poljima posadila kikiriki i krastavac a mozda i avokadi il papaju...u onim slobodnim casovima kad se domaraju od teskog i mukotrpnog i nadasve korisnog rada na ocuvanju svih nas i mira medju nama...ooooo slavna aramdo zasto nisi jos slavnija i jaca....pad dam je i mir jaci....a san lipsi....eto npr...primjera kad se ne bi svi zajabavali i sprdali kao ja, pisali besmislice....ignorisali i vlast i njihove ljute protivnike..koji ce jednog dana mozda isto vlast biti.....no stono tijah reci ..zaboravih anche io....
..nego nesto bi vas pita!!!!!!:
da li ste slucajno u vasoj blizini i okolini primjetile neke pripadnike grupice sto je popularno zovu umirovljenici/penzioneri ...i da li set im zavirili u one papirice sto im draga i mila domovina,otadzbina i drzava svakog miseca uredno posalje ...i o one sto im najdrazi drzvni sinovi kao toplane,ptt,e-privreda,kro rad...i drugi doturaju....dal je moguce da tu negdje oko nas zivi 300 000 takvih a medju njima trecina il kolko vec sa cekom na kom pise 281,95 il do pri mjesec 231.45km..a na onom toplana papiru pise 1kv. metar tek nesto vise od jedne km!!!!..a prestari su voze bickilo sa prikolicom kao ja i i svercaju limenke u rvacku...a ako im se sin netjak rodijak... zet, sestric ni snasao u johanesburgu ,salt lake cityju,kinshasi,..kabulu,,,minsku ,jabloncu nad nisou...i ako ti nabrojani nisu zaboravili na njih...onda neznan oli im je tesko il im je jos teze....
a sto se tice sigurnosti u gradu sa oklicom...e pa tu van moran priznati...ja se 'vako siguran nisan osjeca ni u bugarskom deportacionom centru u prekrasnom juznobugarskom mjestascu zvanom petrich....jes da san pri par miseci mirno vozeci bicikletu odnegdje cuh kako mi neko pomenu mater i kako radin za muriju...i ubrzo zatim...sa tim nekim koji ima samo 20g.manje od mene...iako skroz iskljucujem nasilje kao oblik borbe ili sredstvo za stizanje do pravde...se odlucih prekrsiti to pravilo...i imah vise srece nego onaj mladic...ciji je odlazak sa ovog svita prouzrokovao toliko reakcija,dogadjalja,lipih i jos dosta ruznih,...i evo sad i ja tu nesto palamudim...i tija bih isto upozoriti da je stanje generalno vise no sranje...sa tim da ja mislim(a tko zna mozda i znan)tko je za sve ovo i to kriv....cak i znan nacin da se taj i ti kazne i poslaju na drustveno koristan rad ili bar resocijalizaciju u najkorisnije ,opet drzavne ustanove,...jos samo kad bi se jedan pojavio koji bi virova u sve to u sta ja virujen..onda bismo daleko a mozda i brzo dogurali....no do tada se mozemo tjesiti ovim lipim poklonima tko zna od koga ,mozda i od boga ,(eh al ovdi bi se odma vec netko upita kojega jel muje il boga pere?il papouseka)na ovim prtoplim i prilipim febrauarskim popodnevima koje triba pametnije iskrostiti od blejanja pred racunarom....zaaato....
zivi bili....i za pravdu se izborili..vrime je za to
doli vlada i bilo tko tko zeli da vlada nada mnom tobom il bilo kom mackom psom...kornjacom
anarhija u sve kutke moral i postenje u sve mozgove
za planetu s titom il bez njega -spremni?-pitanje je sad!!
zox
bucika

Post by bucika »

Ne dirajte Tita,svako ima pravo da nosi njegovu sliku,a i on je simbol jednog vremena, u kome smo mi zivjeli zivotom dostojnim covjeka.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Image
alica.k

Post by alica.k »

zograf, ja tebe nis ne skontah. de malo to ukratko.....
zograf

Post by zograf »

alice:dje zapelo??limenka::to ti je ono u sta mecu otrove poput cocacole,piva il gaziranih govana...jedna prazna stoji pola kune ...ti donesi 4 to su vec dvi kune...tvojih 1000 slicnomisljenika....isto,manje,il vise ...eeee to ti je vec para......i posli ja tu paru vratin nazad..i onda ona ko i svaka druga para(il govno kako ja to radje zoven)kruzi svojim uobicajenim tokom od ruke do ruke od trgovca do preprodavaca od banke do hiperbanke....od ludaka do budale..a svi sritni veselo pivaju i posjeduju neko kratko a netko jos krace.....ne kontam da san bas bija tolko nerazumljiv....no hvala na pitanju.....anyway
policy

Post by policy »

Jucer na kraju demonstracija, dok sam ja konstatirao koliko 000 nas je bilo, jedan moj poznanik (pa i prijetelj!) mi rece ovu narodnu mudru:

Selo gori, a baba se ceslja!

Htjede reci kako se mi borimo da smijenimo neodgovornog premijera najfunkcionalnijeg kantona u F BiH i hadum gradonacelnicu (gradonacelnicu bez velikih ovlastenja), a ovamo se odvija dobro planirani scenarij razgradnje Bosne i Hercegovine.

01.03.1992. godine sam imao 23 pune godine. S ponosom mogu reci da sam bio clan komisije na referendumskom mjestu tom i tom. Jako sam ponosan da to mogu reci danas svojoj djeci i nadam se svojim unucima.

01.03.2008. godine je datum kada konacno i mi trebamo nesto reci u odbranu BiH.

Jutros u novinama - Lajcak se sastao sa Dodikom (i Vladikom, hej ljudi!!!) u nakim Crkvinama, Crkvicama pored Trebinja. I pozivaju na reformu policije i evropski put BiH... Ni rijeci o Rezoluciji kojom se po prvi put iza rata na ovamo sluzbeno govori (sta govori, najavljuje!!!) mogucnost referenduma o odvajanju Republike Srpske.

Visoki predstavnik Lajcak bi morao reagovati na ovo, i ponistiti tu Rezoluciju. Nije dovoljna osuda.

Zato mislim da bi bilo gradjansko sljepilo svake vrste da na dan kad proslavljamo Dan nezavisnosti, onako za sebe i u tisini, ne kazemo koju rijec za BiH.

Mi smo svakako na proslim demonstracijama najavili dole na Marijin Dvoru, prije nego sto cemo skrenuti, da cemo se sa ovima sa Trga Republike vidjeti malo kasnije. Ja sam htio da dodjemo dole i da viknem samo jednom "Ne daj se Bosno!!!", "Bosna je nasa, RS je nasa!!!".

Zato vam predlazem da scenarij za demonstracije bude slijedeci:

1. Pocinjemo kod Katedrale kao prosli put
2. Idemo prema Marijin Dvoru i zaustavljamo se kod Predsjednistva, prema Zgradi Kantonalne Vlade (Tajo napolje, Ostavke, Ostavke, Izadjite misevi...)
3. Nakon toga idemo do Trga Republike, ispred zajednickih institucija (Ne daj se Bosno, Bosna, Bosna, itd...)
4. Skrecemo prema zgradi OHR-a i skandiramo (No passaran!!!)

Opet vam ponavljam ljudi ovu narodnu:

Selo gori, a baba se ceslja!!!

Nama polako razgradjuju drzavu, a mi se pocinjemo igrati civilnog drustva.

Na otvorene napade is Srbije i RS-a na opstojnost BiH kao drzave kakve su reakcije nasih polticara. Nikakve!!! (Tihic i Silajdzic se svadjaju, Radoncic se svadja sa Hecom, Hilmo sa Fahrom, svi sa svima!!!).

Ima li ko da brani BiH sada???

Mislim da bi ovim spinom dovukli na demonstracije najmanje 10 000 ljudi...

Sto se tice Titinih slika, spominjanja Reisa, slazem se da je to nepotrebno. Jako je vazno da se odupremo tome da bilo ko misli da iza ovih demonstracija stoji SDP. Nazalost, u prilogu FTV sinoc je gradjanin Sasa Magazinovic potpisan kao SDP (poslanik SDP-a u Parlamentu F BiH) dok opravdava demonstracije. Ispade kako SDP ima veze sa demonstracijama.

Ne mozemo pobjeci od toga da su ove demonstracije politicke. One imaju politicki karakter. Jer mi trazimo politicku i moralnu odgovornost.

Ali vas molim da razmislite jos jednom o tome da ovim demonstracijama stanemo kao gradjani u odbranu BiH, da u Sarajevu neorganizirani gradjani, a ne neke nevladine organizacije tipa SPONA koje finansira vlast, kulturno i civilizirano salju poruku PIK-u, OHR-u, EU, svima, da cijepanje BiH i secesija RS-a nece proci. No passaran!!!!
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ma dobro, mi smo koncentrirani trenutno na ovaj kanton i na ovu vladu, mislim da bi sve drugo bilo razvodjnjavanje... :)

i ko zna, mozda promjene koje uspijemo napraviti utjecu i na siru sliku ... :)
policy

Post by policy »

Pa ja sam predlozio da i dalje ostanemo koncentrisani na Kanton. Ali samo zato sto je prvi mart, da kazemo par nekih rijeci i za BiH. Mislim da nas sveukupna situacija tjera na to. Osim toga, sa tim potezom bi ove demonstracije dobile daleko vise simpatija i podrske. Sve dok nas ima samo 1000, 2000, 3000, politicari tipa Silajdzica se nece ni obazirati. Treba nama masa...

Dakle, samo zato sto su slijedece demonstracije prvog marta, predlazem da odemo do Zajednickih institucija i kazemo koju za BiH.

Ali mislim da treba da uputimo i poruku OHR-u. Ako se oni boje RS i Dodika, mi se ne bojimo.

Ovo sto bi rekli nema nikakve veze sa nasim politicarima, i njihovim pozicijama. Ovo bi bio autenticno glas gradjana.
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

suncica24 wrote:
MUNAFIK wrote:
suncica24 wrote:LIBERO: ja sam isto u dumanjima sta uraditi sa Titovim slikama i polakatima kao onaj o Reisu.
S jedne strane, ipak su ovo gradjanski protesti gdje se svako moze izraziti na svoj nacin, ali s druge strane ti gradjanski portesti takvi kakvi jesu mogu nekog odbiti od protestvovanja?! Sta uraditi...
PS: ovo se odnosi i n Dubiozu...neko lusa narodnjake i treba i mora imati priliku da se ne osjeca izostavljenim, boja, transparenata, medija... :-)
Mislim da je IZ vrlo ozbiljna tema.... koja s ene smije mjesati.... to je sve... samo drzimo se zahtjeva!!!
Ja necu da ovdje govorim samo o IZ, jer je ona ozbiljna institucija. Jer... to nije poenta price na koju ovo treba da se svede.
Ovdje je bitnoda ljudi razlicitih uvjerenja moraju imati priliku da zbog neceg budu zajedno. Da li neki "pogresan" transparent nas dovodi do toga...to je ono bitno ovdje.

To je to....

evo licno moj stav, ja necu da budem u koloni koja ce skandirati protiv IZ ili koja ce biti predvodjena trasparentima na kojima se proziva IZ ili reis, ( necu ni ja a ni moji poznanici i raja) to su stvari koje namaju nikakve veze sa ciljevima protesta a u isto vrijeme stvari ako budu prisutne na protestu u buduce SAMO CE NAPRAVITI STETU!!!

i ovo nema veze sa vjeronaukom i uvodjenjem iste u vrtice ljudi PUSTITE TO, akose nastavi ovako unistit cemo sami sebe.....

Sliku tite neka je, ne smete mi boli me briga ali skandiranje je vec druga stvar.... jednostavno GUBI SE GLAVNI CILJ I SVRHA PROTESTA.... Poziv na odgovornost....
policy

Post by policy »

Jos nesto ljudi...

Zelite li malo gledati iza ostavki Silajdzica i Borovac? Trebalo je 12 godina da se gradjani Sarajeva pokrenu i malo organizuju. Bilo bi steta da se ta energija sprzi samo na Kanton Sarajevo.

Dakle, u traganju smo misije. Sta i kako poslije ostavki?

Ako budemo razmisljali samo o Kantonu, mozda nam od ove nesretne drzave i ostane samo Kanton.

Zato mislim da je prvi mart idealna prilika da napravimo mali kvantni skok od kantona na drzavni nivo gdje cemo vjerujem voditi glavnu bitku uskoro, ako se ovo bude razvijalo ovim tempom.

Znam logiku: ako ne uspijemo izboriti nesto na kantonalnom nivou kako cemo na drzavnom?

Slazem se da ne treba ici na IZ sada. To je druga prica. Sto se tice Titinih slika. Nit stete nit koristi.

U svakom slucaju, u toku je Sarajevska zima u znaku proslave 40 godina '68... Slogan je Barikade bez granica. Trebaju nam studenti...

Osjecam da ove nase setnje nece puno postici. Svidja mi se prijedlog da nam pukne film, da okruzimo zgradu kantonalne vlade parlamenta dok u njoj zasjeda Vlada i Parlament i da ne damo nikome izaci dok se ne uvaze nasi zahtjevi i dok nam se neko ne obrati.

Je li moguce da vec cetvrte demonstracije za redom, niko od zvanicnika nije u stanju da se obrati gradjanima?
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

MUNAFIK wrote:
suncica24 wrote:
MUNAFIK wrote: Mislim da je IZ vrlo ozbiljna tema.... koja s ene smije mjesati.... to je sve... samo drzimo se zahtjeva!!!
Ja necu da ovdje govorim samo o IZ, jer je ona ozbiljna institucija. Jer... to nije poenta price na koju ovo treba da se svede.
Ovdje je bitnoda ljudi razlicitih uvjerenja moraju imati priliku da zbog neceg budu zajedno. Da li neki "pogresan" transparent nas dovodi do toga...to je ono bitno ovdje.

To je to....

evo licno moj stav, ja necu da budem u koloni koja ce skandirati protiv IZ ili koja ce biti predvodjena trasparentima na kojima se proziva IZ ili reis, ( necu ni ja a ni moji poznanici i raja) to su stvari koje namaju nikakve veze sa ciljevima protesta a u isto vrijeme stvari ako budu prisutne na protestu u buduce SAMO CE NAPRAVITI STETU!!!

i ovo nema veze sa vjeronaukom i uvodjenjem iste u vrtice ljudi PUSTITE TO, akose nastavi ovako unistit cemo sami sebe.....

Sliku tite neka je, ne smete mi boli me briga ali skandiranje je vec druga stvar.... jednostavno GUBI SE GLAVNI CILJ I SVRHA PROTESTA.... Poziv na odgovornost....

Ponavljam, glavni cilj protesta je POZIV NA ODGOVORNOST svih odgovornih u kantolanloj izvrsnoj i zakonodavnoj vlasti, i nije motiviran nikakvim politickim opcijama.
Zato su na proteste dobrodosli SVI GRADJANI K.Sarajevo, i samo masovnim izlaskom sami sebi mozemo stvoriti uslove za kvalitetniji i sigurniji zivot.
Last edited by homo_sapiens on 24/02/2008 16:24, edited 1 time in total.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

policy wrote:Jos nesto ljudi...

Zelite li malo gledati iza ostavki Silajdzica i Borovac? Trebalo je 12 godina da se gradjani Sarajeva pokrenu i malo organizuju. Bilo bi steta da se ta energija sprzi samo na Kanton Sarajevo.

Ako budemo razmisljali samo o Kantonu, mozda nam od ove nesretne drzave i ostane samo Kanton.

Zato mislim da je prvi mart idealna prilika da napravimo mali kvantni skok od kantona na drzavni nivo gdje cemo vjerujem voditi glavnu bitku uskoro, ako se ovo bude razvijalo ovim tempom.

Znam logiku: ako ne uspijemo izboriti nesto na kantonalnom nivou kako cemo na drzavnom?

Slazem se da ne treba ici na IZ sada. To je druga prica. Sto se tice Titinih slika. Nit stete nit koristi.

U svakom slucaju, u toku je Sarajevska zima u znaku proslave 40 godina '68... Slogan je Barikade bez granica. Trebaju nam studenti...

Osjecam da ove nase setnje nece puno postici. Svidja mi se prijedlog da nam pukne film, da okruzimo zgradu kantonalne vlade parlamenta dok u njoj zasjeda Vlada i Parlament i da ne damo nikome izaci dok se ne uvaze nasi zahtjevi i dok nam se neko ne obrati.

Je li moguce da vec cetvrte demonstracije za redom, niko od zvanicnika nije u stanju da se obrati gradjanima?

MI NISMO POLITICKI POKRET, MI SMO GRADJANI K.SARAJEVO, nezadovoljni pojacanim kriminalitetom, neradom i javaslukom zakonodavne i izvrsne vlasti, a posebno S.S. i S.B. iz razloga prikazanih u nasim Zahtjevima za ostavku.

Ne rasplinjuj nase namjere, koncetrirajmo se svi zajedno na S.S. i S.B.

Oni su temelj
FeuerFunke

Post by FeuerFunke »

Ja nisam građanin kantona Sarajeva i znam dobro da je na demonstracijama bilo jako mnogo studenata sa strane. Kao i njih i mene nosi želja da se borim za bolju budućnost svoje zemlje. Jedna promjena u jednom kantonu, koji najmanje liči na Bosnu, po mnogo čemu, nije nikakav korak naprijed za našu zemlju, iako to naravno ne znači da ne podržavam takvu usmjerenu akciju. Naprotiv, podržavam svaki glas koji će zvučati kao dobronamjerna opomena.

Slažem se u svemu sa kolegom policy i pogotovo jer je 1. mart dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, da treba da tematiku naših protesta podignemo na viši nivo.

Na kraju krajeva, suština protesta se i zasniva na jednom daleko uzvišenijem motivu nego što bi trebala da bude smjena dvoje pojedinaca iz vlasti, kad je naša vlast jedan okean kriminalaca.

Nekako mi je smiješno pomalo da se bavimo takvim stvarima, a država stoji na staklenim nogama. I što kaže policy, uskoro bi nam se mogla svesti na kanton.
[Matrix]

Post by [Matrix] »

homo_sapiens wrote:
policy wrote:Jos nesto ljudi...

MI NISMO POLITICKI POKRET, MI SMO GRADJANI K.SARAJEVO, nezadovoljni pojacanim kriminalitetom, neradom i javaslukom zakonodavne i izvrsne vlasti, a posebno S.S. i S.B. iz razloga prikazanih u nasim Zahtjevima za ostavku.

Ne rasplinjuj nase namjere, koncetrirajmo se svi zajedno na S.S. i S.B.

Oni su temelj
Najvecma si u pravu ,ali u jednom grijesis.Po meni glavni cilj koji mozda i nije tako vidljiv pa na u boljem razumjevanju onoga sta radimo pomazu
smjenjivi likovi Semihe i Samira.Cilj da se demokratskim putem vrati vlast onima kojima pripada,gradjanima.Kako ? Samim cinom ostavke izabrani predstavnik u ovom slucaju "S" i "S" priznaju demokratski princip vlasti i vlastitu odgovornost kao izabranih izvrsialaca gradjanske volje.Dakle cilj nije S i S kao osobe vec narusen odnos demokratskih vlasti i odgovornosti koju su odbacili.mi samo vracamo odgovornost tamo gdje se ona najbolje osjeca.
Sto se tice odnosa protesta koji je u toku i trenutnih dnevnopolitickih trvljenja u BiH .Moze se to promatrati dvojako.Neko nam moze spocitavati da proteste treba usmjeriti na kontra Dodika jer on kao biva djeli BiH i sl.Prvo ce vam taj savjet dati oni koji hoce da se protesi ovaki kakvi jesu zaustave.zasto ? Pa jednostavno politicke elite ne zele da nikakvu odgovornost a pogotovo ne zele da odu sa celnih funkcija.Dakle,tacno je da je BIH obhrvana problemom viseg reda,ali svaki nas angazman znaci unistenje protesta i sa jedne i sa druge strane.Jedni ce reci :"Znali smo mi da su to "Alijini..." a drugi ce nam se zahvaliti na tome.Zar nije jasno da su ovih par tisuca ljudi "sljedbenci" Bosna i Hercegovine,zajednice kakvu znamo da je ljudska i demokratska.Pa nemoramo stalno kao ini bukaci vikati "Volim te Bosno" da bi se znalo da volimo nasu domovinu i tlo po kojemu hodamo.
FeuerFunke

Post by FeuerFunke »

Mislim da bi slikama Tita, (ipak je on za mnoge ljudi simbol jedne političke ideologije kojoj su neki konfrontirani iz svojih razloga, a da pri tom ipak žele dobro ovoj zemlji), provokacijama na racun IZ, Avaza i sl., mogli bespotrebno odvratiti neke skupine ljudi koji bi željeli da uzmu učešće u borbi za bolje sutra. Svi smo ipak ljudi i svi uglavnom želimo normalan i siguran život, bez obzira na političke ideje i uvjerenja.

Mjesto nekih simbola, koji neki jedva dočekaju da zloupotrijebe u političke svrhe, predlažem da pokažemo glavne osobenosti mladih ljudi kao najmoćnije pokretačke energije koju može da ima jedno društvo.

Mladost se najčešće prepoznaje kroz nekakve izraze nečeg kreativnog, maštovitog, vedrog, optimističnog... Mnoge ljude u Bosni je obuzela letargija i duboki pesimizam. Mislim da su gladni da vide mladost koja obećava ljepšu budućnost i koja u nju vjeruje.

OPTIMIZAM, NADA!!! To je ono što ljude privlači. To je ono što očajnički žele da vide oko sebe.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine! Pokažimo da volimo svoju domovinu i da smo se spremni za nju boriti. Izvedimo neki performans koji će da pošalje poruku kako BiH, uprkos svemu dolaze bolji dani, jer smo se mi mladi ljudi napokon odlučili da stvari uzmemo u svoje ruke!

Postoji milion načina na koji to možemo ostvariti, ako pustimo vedroj mašti na volju. Imam već nekoliko zamisli u glavi, poslije... predug mi je ovaj post.
nesvjesna

Post by nesvjesna »

:? :? :?

ja sam mislila da je ovo o gradu sarajevu. o kantonu sarajevo.
ići ćemo i na brankovića, ali ne možemo nigdje dalje dok ne riješimo ove trenutne probleme, a ti problemi imaju dva imena, jedan problem vrši funkciju gradonačelnice, a drugi funkciju kantonalnog premijera. kad ta dva problem riješimo, onda možemo govoriti o brankoviću.

shvatite, i ja bih rado protestovala zbog lošeg provođenja bolonjskog procesa. i protestovala bih zato što blizu moje zgrade ima žabnjak. i protestovala bih zato što moram da vadim vizu kad god putujem. i hajmo usput organizovati i jednu 24-satnu sjedeljku pred ZZI da im ne damo izaći, pa kad izađu da odmah moraju podnijeti ostavke, a onda da mi uđemo pisati ustav i tako to :-)

nemojte razvodnjavati. svima nam ponešto smeta. ali uz ljestve se penje prečku po prečku. ne možemo sad odjednom misliti da ćemo u iduću subotu uspjeti promijeniti mindset velikog broja ljudi u državi, a vidjeli smo kakav je to mindset - stojim uz poštu na ferhadiji i bijelo gledam ove što prolaze sa zviždaljkama i transparentima i pitam se šta se dešava.

čekamo do četvrtka da vidimo ima li ostavki. ako ima ostavki, pauziramo proteste da vidimo hoće li novi funkcioneri do šestog aprila ispuniti ostale zahtjeve. ako ne, šestog aprila idemo opet.

mada, ja vjerujem da od ostavki još uvijek ništa.

u svakom slučaju, ovo NIJE mjesto za raspravu o reisu, nije mjesto za organizovanje protesta protiv toga što neke NVO pričaju o referendumu u RS (dodik se ipak ušutio na tu temu, zar ne?) i nije mjesto za pravljenje odbora za cenzuru transparenata na protestu - svako ima pravo nositi bilo šta što nije direktno uvredljivo za neki narod, što nije fašističko i nacionalističko.

to je, barem, moje mišljenje.
Locked