Maraschino wrote:jeza u ledja wrote:Sve je to tacno, ali eto ja se pitam mozemo li MI ista drugo uciniti na priblizavanju (i da li trebamo)?
Sta uciniti vise?
Ja mislim da i netrazimo puno. Ravnopravnost za sve narode i narodnosti koje zive u BiH (u oba entiteta) ma kako se ko izjasnjavao. Kazem u oba entiteta a moze ih biti i vise ili ni jedan. Meni licno entitet RS ne smeta kao neka nova teritorijalna jedinica u sastavu BiH ali se mora osjetiti postojanje drzave iznad svega. Sve sto cini jednu drzavu drzavom, moralo je da se na silu namece da bi ona mogla kako-tako funkcionisati. Znaci nema volje na drugoj strani da drzava zazivi u punom kapacitetu a sta mi trebamo jos uraditi...

Pa ne razmisljaju svi kao ti. Vecina bi najradije da ukinu RS silom i da nad tim dijelom BiH uspostave protektorat. Isto tako i tamo ima normalnih, ali bi vecina da naprave referendum i da se odcjepe. A znas kako se stvara ta vecina? Tako sto se hrane jedna drugom.
Na drugoj strani nema volje, ali sigurno ima manjina koja ima tu volju. Na njih treba ciljati, ne tapsanjem po glavi vec pruzanjem ruke. Ako ih ima 5, sutra ih moze biti 10. A ono sto mi radimo je da i od tih 5 oduzimamo normalne.
Naravno, i oni rade to isto, u stvari jos mnogo gore. Ali ne mogu ja razmisljati o tome sta ce oni uraditi, vec sta ja mogu u tome.
Evo gorstak je spomenuo neke stvari.
Kazem, dok god budemo razmisljali o RS kao teritoriji, a ne o ljudima (isto kao Kosovo i Srbija), necemo daleko dogurati. Poenta mora biti u tome da se ti ljudi privoljavaju i njihovo misljenje mijenja , ako treba jedan po jedan. Treba 'zabu skuhati'.