Narodna skupština RS

Post Reply
cogni

#51 Re: Narodna skupština RS

Post by cogni »

madner wrote: Kad taj entitet uvede jednaka gradanska prava za sve gradane Bosne i Hercegovine tako da mene kao gradanina iste zaboli da li zivjeti tamo ili vamo mozemo pricati o opstanku. Vakva kakva je, nece moci.
Zvuci ko standardi prije statusa. :P

Salu na stranu, ako sam te dobro razumio do postizanja odredjenog stupnja gradjanskih sloboda cemo naizmjence slusat price o ukidanju RS-a i o odcepljenju RS-a, sve u cilju dostizanja tih standarda.
Podrzavam cilj, ali mislim da je zadnjih nekoliko godina pokazalo da ne idemo prema cilju narocito brzo.
artzy

#52 Re: Narodna skupština RS

Post by artzy »

alfomi wrote:
Demodel wrote:Jasniji nisu mogli biti, svi kao jedan - tražiće se "povod" da proglase neovisnost, odnosno da "pitaju građane" o tome...
Ovaj put, taj povod biće ako PS BiH ne usvoji rezoluciju/deklaraciju koja potvrđuje RS kao trajnu i neupitnu. Ako PS to ipak usvoji, smisliće već nešto drugo, tražiće nešto drugo što neće biti prihvaćeno i eto - neprihvatanjem se ugrožava RS, hajmo se sad otcijepiti!
:roll:
Nevidim nista cudno u tome sto se od PS trazi tda usvoji takvu rezoluciju.
RS je potvrdjena u Dejtonu,ali cini mi se da se mnogi prave mutavi pa je vrijeme da im se osvijezi pamcenje.
Toliko je bilo osporavanja RS i smanjivanja njene AUTONOMIJE da je dosao trenutak da se otvore karte i da se kaze DOSTA .Ako nam se i dalje osporava RS svakako cemo gledati sta nam je ciniti.Republika Srpska sa ovolikim stepenom samostalnosti je minimum nasih interesa .
Ako vam RS ne odgovara sa sve Srbima koji u njoj zive jedno od rijesenja je da se VI odcjepite od nas, mi bi vam to svakako dozvolili i pozeljeli sve najbolje samostolnoj FBiH.
Jelde da je sad glupo objasnjavati da entiteti nisu nicije ekskluzivno vlasnistvo vec su svi narodi ravnopravni? Jel glupo opet objasnjavati da entitet nije drzava i da drzavnost nema kao osobinu? Jel ovi ljudi bas hoce da se foliraju jos sto godina ili su retardirani? Ovaj se ocito folira i laze da ne zna cinjenice... Isto kao i ono "ko puca? Ne zna se ko puca... svi pucaju.." slijeze ramenima i smjeska ti se iza ledja...
cogni

#53 Re: Narodna skupština RS

Post by cogni »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Kada bi Bosnajci dobili podrsku od EU i Amerike da ponovo vrate R.BiH ja mislim da bi konacno pravda bila zadovoljena. Da je babi mudo bila bi dedo.:roll:
Ono sto danas izgleda nemoguce za koju godinu moze postati moguce.
Kada bi Bosnjaci imali odlucnu silu koja to moze jako brzo provesti mozda bi nekada i mogli racunati na takvu podrsku. Kao sto je recimo Hrvatska dobila za resavanje problema bivse RSK.

R.S je priznata Dejtonom kao sastavni dio BiH. Da ima volje pa da se entiteti transformisu u administrativne jedinice bez nacionalnog predznaka mislim da bi to bio odgovarajuci kompromis za sve. Na zalost, Srbi su ti koji insistiraju na nacionalnom nazivu i to je glavni problem. :sad:
RS ne zeli da se transformise na taj nacin, niti sada niti u bliskoj buducnosti. Najvise zbog toga sto Srbi skoro sva svoja kolektivna prava u BiH ostvaruju putem RS-a. A ako je RS vec priznata onda ima pravo da sama odlucuje o svojoj transformaciji. Pokusaji da joj se izvana nametne trasformacija dovode u pitanje to priznanje.

Na stranu to sto ti pokusaji raspiruju nacionalizam u RS i time usporavaju proces pretvaranja RS u mjesto gdje ce svi gradjani imati ista prava.
1gorstak

#54 Re: Narodna skupština RS

Post by 1gorstak »

cogni wrote:ako je RS vec priznata onda ima pravo da sama odlucuje o svojoj transformaciji. Pokusaji da joj se izvana nametne trasformacija dovode u pitanje to priznanje. Na stranu to sto ti pokusaji raspiruju nacionalizam u RS i time usporavaju proces pretvaranja RS u mjesto gdje ce svi gradjani imati ista prava.
Interese Srba se brani zalaganjem za provedbu zakona o konstitutivnosti sva tri naroda na tlu citave drzave, a ne svojatanjem dijelova BiH. Ti nisi taj koji moze dici ruke od Srba u vecem entitetu kao da se radi o nekakvom skartu, niti je to Dodik. A to sto forsiranje multietnicke prirode naseg drustva ne odgovara nacionalistima, nije moj problem, neka nadju visoku zgradu i neka se bace s vrha. Dodikov pajtas Stankovic je upravo zavrsio jednu takvu. To ce kocoperenje nacionalista biti moj problem tek ako ponovo dignu barikade, s tim da bih to ovaj put spremno docekao.
artzy

#55 Re: Narodna skupština RS

Post by artzy »

1gorstak wrote:
cogni wrote:ako je RS vec priznata onda ima pravo da sama odlucuje o svojoj transformaciji. Pokusaji da joj se izvana nametne trasformacija dovode u pitanje to priznanje. Na stranu to sto ti pokusaji raspiruju nacionalizam u RS i time usporavaju proces pretvaranja RS u mjesto gdje ce svi gradjani imati ista prava.
Interese Srba se brani zalaganjem za provedbu zakona o konstitutivnosti sva tri naroda na tlu citave drzave, a ne svojatanjem dijelova BiH. Ti nisi taj koji moze dici ruke od Srba u vecem entitetu kao da se radi o nekakvom skartu, niti je to Dodik. A to sto forsiranje multietnicke prirode naseg drustva ne odgovara nacionalistima, nije moj problem, neka nadju visoku zgradu i neka se bace s vrha. Dodikov pajtas Stankovic je upravo zavrsio jednu takvu. To ce kocoperenje nacionalista biti moj problem tek ako ponovo dignu barikade, s tim da bih to ovaj put spremno docekao.
Kada promijene naziv malo kome ce smetati postojanje tog entiteta. Bio bi to korak koji bi vecini "zainteresiranih" izbio mnoge argumente - cak i ako ne promijene diskriminatorski stav i ponasanje.
1gorstak

Post by 1gorstak »

Alija Alijagić wrote:Meni se sve čini da je čitava BiH zapravo Republika Šumska. Onaj pizdek Silajdžić ni mukajt na to što su nam kamenoval ambasadu. Oglasio se o rezoluciji paljanskog parlamenta da prospa patriotsku demagogiju od koje neće biti ništa. On neće da prizna Kosovo što znači da on smatra da je Kosovo trebalo ostati Srbija, a unatoč tome što su Kosovo priznale USA i večina članica EU. Hareta to ne tangira ni što i Turska priznala Kosovo.
Azem Vlasi ti je lijepo rekao da im ne treba nase priznanje, cak i da nekako mozes zaobici veto Dodikovog dzepnog Srbina u troclanom predsjednistvu. BiH ce prije ili kasnije priznati Kosovo, ne vidim sta se dobija ako to uradimo sutra. Kapric ? Uglavnom se slazemo u tom da Srbiju treba baciti na koljena sve dok dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali sta se konkretno dobija ako mi nekako nadmudrimo Radmanovica i isposlujemo priznanje Kosova od strane drzavnog predsjednistva ?
jeza u ledja

#57 Re: Narodna skupština RS

Post by jeza u ledja »

alfomi wrote: Ako vam RS ne odgovara sa sve Srbima koji u njoj zive jedno od rijesenja je da se VI odcjepite od nas, mi bi vam to svakako dozvolili i pozeljeli sve najbolje samostolnoj FBiH.
Da li neko u ovome vidi paralelu sa odnosom Srbije prema Kosovu? Ono, hoce teritoriju, ali nece narod? Vidite dokle je dovelo ovo sa Kosovom.

Medjutim, nije mi jasno sto se svi ovdje pozivaju na 'medjunarodno pravo'? Zar je ono bitnije od prava ljudi na zivot kakav hoce? Nije se Kosovo odvojilo zbog toga sto ih podrzava medjunarodno pravo, vec sto su decenijama ugnjetavani fasistickom politikom iz Beograda. Oni imaju moralno pravo da se odvoje. U tome je razlika izmedju njih i RS. Svaka druga rasprava tu prestaje. Zato, ne mislim da se treba zapetljavati oko medjunarodno-pravnih definicija i ideja, barem ne od strane nas obicnih ljudi, jer one nisu te koje u konacnici trebaju odredjivati pravo naroda na samoopredjeljenje. Postoji nesto iznad toga.
Maraschino

Post by Maraschino »

Kada bi se u RS-u pitali samo Srbi, znamo sta bi oni odlucili ali RS je entitet i Bosnjaka i Hrvata i Bosanaca i Hercegovaca i svih ostalih, tako da bi se i oni trebali nesto pitati.

Sta su vlasti RS-a ucinile na jacanju BH patriotizma izuzev sto truju srpski narod koje kakvim lazima o ugrozenosti o nemogucnosti da zive u BiH, o tome kako su se oni borili za RS samo za sebe ali eto neko im namece i druge da zive u RS-u.

Kada i niko ne govori o ukidanju RS-a, njima se pricinjavaju neki glasovi iz Sarajeva, jer oni na tome jedino i mogu funkcionisati.

Zanimljivo je i to da oni svako malo donose neke ''usaglasene'' rezolucija iz kabineta predsjednika RS-a (naravno ne pitajuci druge za misljenje).

Sve ce to jos trajati dok se ne donesu zakoni po kojima ce se kaznjavati svako protuustavno djelovanje, omalovazavanje drzave zajedno sa njenim grbom i zastavom, pozivanje na ovo ili ono...sve dotle imat cemo tenzije.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Sve je to tacno, ali eto ja se pitam mozemo li MI ista drugo uciniti na priblizavanju (i da li trebamo)?
pitarozder

Post by pitarozder »

jeza u ledja wrote:Sve je to tacno, ali eto ja se pitam mozemo li MI ista drugo uciniti na priblizavanju (i da li trebamo)?

ma ja bi da se priblize do nekih 200-300m , kalasnjikov tad ima najbolje rezulatate :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

eto ti trebevic pa udri
1gorstak

Post by 1gorstak »

jeza u ledja wrote:Sve je to tacno, ali eto ja se pitam mozemo li MI ista drugo uciniti na priblizavanju (i da li trebamo)?
Postoji mali milion stvari koje se moze uraditi, a koji vode postepenoj reintegraciji drustva. Kada Meho Kodro kaze da ce pokusati organizovati utakmicu nase reprezentacije u Banja Luci umjesto u Sarajevu ili Zenici, on vjerovatno zna do kakvih problema s navijacima i huliganima moze doci. Ali on isto tako zna da takvi potezi vode jacanju drzave. SDP moze izmjestiti svoju centralu iz Sarajeva u Banja Luku, miting podrske suzivotu moze biti organizovan u Stocu i Trebinju, a ucesnici mogu doci autobusima iz svih dijelova zemlje. Primjera je puno, problem je u tom sto neki misle da je kljuc napretka u smjeni kadrova jedne ili druge sarajevske opstine. BiH se danas vise ne brani u opstini Centar nego u Bijeljini i Prijedoru.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

BRAVO!!

A kao primjer problemu s kojim se ljudi koji tako razmisljaju suocavaju moze posluziti i tema na ovom forumu, upravo o tome sto su spomenuo za reprezentaciju u BL, kada je vise forumasa reklo nesto tipa 'prvo nek ukinu RS pa cemo onda tamo igrati'. U tome je sabrana cijela sustina ove price.
Last edited by jeza u ledja on 22/02/2008 22:45, edited 1 time in total.
1gorstak

Post by 1gorstak »

pitarozder wrote:
ma ja bi da se priblize do nekih 200-300m , kalasnjikov tad ima najbolje rezulatate :D
Odjavi se iz tog sarajevskog komfora i budi tako hrabar da ti mjesto boravka bude Srebrenica, pa ucestvuj na lokalnim izborima. Boj ne bije svijetlo oruzje ....
Maraschino

Post by Maraschino »

Sta uciniti vise?

Ja mislim da i netrazimo puno. Ravnopravnost za sve narode i narodnosti koje zive u BiH (u oba entiteta) ma kako se ko izjasnjavao. Kazem u oba entiteta a moze ih biti i vise ili ni jedan. Meni licno entitet RS ne smeta kao neka nova teritorijalna jedinica u sastavu BiH ali se mora osjetiti postojanje drzave iznad svega. Sve sto cini jednu drzavu drzavom, moralo je da se na silu namece da bi ona mogla kako-tako funkcionisati. Znaci nema volje na drugoj strani da drzava zazivi u punom kapacitetu a sta mi trebamo jos uraditi... :?
Drvosjeca iz Dejcica

#66 Re: Narodna skupština RS

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

cogni wrote:Ono sto danas izgleda nemoguce za koju godinu moze postati moguce.

U tom kontekstu sam i pomenuo povratak R.BiH. 8-)
cogni wrote:Kada bi Bosnjaci imali odlucnu silu koja to moze jako brzo provesti mozda bi nekada i mogli racunati na takvu podrsku. Kao sto je recimo Hrvatska dobila za resavanje problema bivse RSK.

To znamo, to i jeste problem sto Srbi u BiH insistiraju na maksimalistickim zahtjevima. Recimo, Mile kaze da granice R.S nisu upitne jer su potvrdjene u Dejtonu, a onda u istoj recenici govori kako od F.BiH treba napraviti dvije administrativne jedinice. Halo...ko je ovdje lud? Ako ikada dodje do drugacijeg unutrasnjeg uredjenja, sadasnje granice R.S-a ce se svakako morati mijenjati i tu nema dileme. Pa i Hrvati govore da zahtjevi za prekrajanjem granica samo i iskljucivo F.BiH nisu ozbiljni ukoliko se imaju dobre namjere.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 22/02/2008 23:12, edited 1 time in total.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Maraschino wrote:
Sta uciniti vise?

Ja mislim da i netrazimo puno. Ravnopravnost za sve narode i narodnosti koje zive u BiH (u oba entiteta) ma kako se ko izjasnjavao. Kazem u oba entiteta a moze ih biti i vise ili ni jedan. Meni licno entitet RS ne smeta kao neka nova teritorijalna jedinica u sastavu BiH ali se mora osjetiti postojanje drzave iznad svega. Sve sto cini jednu drzavu drzavom, moralo je da se na silu namece da bi ona mogla kako-tako funkcionisati. Znaci nema volje na drugoj strani da drzava zazivi u punom kapacitetu a sta mi trebamo jos uraditi... :?
Pa ne razmisljaju svi kao ti. Vecina bi najradije da ukinu RS silom i da nad tim dijelom BiH uspostave protektorat. Isto tako i tamo ima normalnih, ali bi vecina da naprave referendum i da se odcjepe. A znas kako se stvara ta vecina? Tako sto se hrane jedna drugom.

Na drugoj strani nema volje, ali sigurno ima manjina koja ima tu volju. Na njih treba ciljati, ne tapsanjem po glavi vec pruzanjem ruke. Ako ih ima 5, sutra ih moze biti 10. A ono sto mi radimo je da i od tih 5 oduzimamo normalne.
Naravno, i oni rade to isto, u stvari jos mnogo gore. Ali ne mogu ja razmisljati o tome sta ce oni uraditi, vec sta ja mogu u tome.

Evo gorstak je spomenuo neke stvari.

Kazem, dok god budemo razmisljali o RS kao teritoriji, a ne o ljudima (isto kao Kosovo i Srbija), necemo daleko dogurati. Poenta mora biti u tome da se ti ljudi privoljavaju i njihovo misljenje mijenja , ako treba jedan po jedan. Treba 'zabu skuhati'. :D
zavrzlama

Post by zavrzlama »

ne moze su puno toga uraditi jer je Dejton dao velikosrbima u BIH toliko toga da oni nemaju uopste interes za gradnju suzivota i medjunacionalnog pomirenja...ali ne treba sjediti skrstenih ruku

ono sto se moze uraditi je da se jaca probosanski front i da se da do znanja secesionistima da pokusaj secesije nece proci bez posljedica po njih same...znaci cisti smece ispred svog dvorista..koristi sve prednosti i prava koje BIH daje OUN ciji je BIH clan...favorizirati zdrave snage u srpskom narodu...non-stop stavljati u funkciju pravo na konstutivnost na svakom pedlju BIH...

BIH ima tri najveca problema :

1. BIH srbi nisu jos shvatili da nema podjele BIH...oni jos misle da traje rat i da je nezavisnost BIH i kasnije Dejton samo prelazni oblik ka podjeli BIH..

2. Hrvatski politicki krug u BIH se nije jasno definisao o svom polozaju i samoj BIH..

3. Ime manjeg entiteta(koje je po meni najveca kocnica kako nesrbima tako i samim srbima u BIH)

od ovo troje navedenog za pocetak i predhodnicu rjesavanja ostala dva problema je ukidanje imena i fedraciji i rs-u...npr.

entitet A....entitet B...po pravu na konstutivnost naroda u BIH ovo se moze rijesiti lako na ustavnom sudu BIH...
madner

#69 Re: Narodna skupština RS

Post by madner »

cogni wrote:
madner wrote: Kad taj entitet uvede jednaka gradanska prava za sve gradane Bosne i Hercegovine tako da mene kao gradanina iste zaboli da li zivjeti tamo ili vamo mozemo pricati o opstanku. Vakva kakva je, nece moci.

Salu na stranu, ako sam te dobro razumio do postizanja odredjenog stupnja gradjanskih sloboda cemo naizmjence slusat price o ukidanju RS-a i o odcepljenju RS-a, sve u cilju dostizanja tih standarda.
Podrzavam cilj, ali mislim da je zadnjih nekoliko godina pokazalo da ne idemo prema cilju narocito brzo.
Ne slusat cemo price o ukidanju entiteta dok ti entiteti predstavljaju prepreke građanima BiH. Znaci, ukoliko se RS moze uklopiti u gradanski model drustva, neka ostane.
Ako ne, onda ne treba drustvo mijenjati da bi se uklopila nacijonalisticka sklepotina koja se zasniva na jednom narodu, tj. treba je ukinut.
zavrzlama

#70 Re: Narodna skupština RS

Post by zavrzlama »

madner wrote:
cogni wrote:

Ne slusat cemo price o ukidanju entiteta dok ti entiteti predstavljaju prepreke građanima BiH. Znaci, ukoliko se RS moze uklopiti u gradanski model drustva, neka ostane.
Ako ne, onda ne treba drustvo mijenjati da bi se uklopila nacijonalisticka sklepotina koja se zasniva na jednom narodu, tj. treba je ukinut.
:thumbup:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:ne moze su puno toga uraditi jer je Dejton dao velikosrbima u BIH toliko toga da oni nemaju uopste interes za gradnju suzivota i medjunacionalnog pomirenja...ali ne treba sjediti skrstenih ruku

ono sto se moze uraditi je da se jaca probosanski front i da se da do znanja secesionistima da pokusaj secesije nece proci bez posljedica po njih same...znaci cisti smece ispred svog dvorista..koristi sve prednosti i prava koje BIH daje OUN ciji je BIH clan...favorizirati zdrave snage u srpskom narodu...non-stop stavljati u funkciju pravo na konstutivnost na svakom pedlju BIH...

1. BIH srbi nisu jos shvatili da nema podjele BIH...oni jos misle da traje rat i da je nezavisnost BIH i kasnije Dejton samo prelazni oblik ka podjeli BIH..

2. Hrvatski politicki krug u BIH se nije jasno definisao o svom polozaju i samoj BIH..

3. Ime manjeg entiteta(koje je po meni najveca kocnica kako nesrbima tako i samim srbima u BIH)

od ovo troje navedenog za pocetak i predhodnicu rjesavanja ostala dva problema je ukidanje imena i fedraciji i rs-u...npr.

entitet A....entitet B...po pravu na konstutivnost naroda u BIH ovo se moze rijesiti lako na ustavnom sudu BIH...
Aha, znaci nijedan od 3 'najveca problema koje ima BiH' nema veze sa Bosnjacima?
Tvoj odgovor je tipican uskovidni stav o kojemu mi govorimo i u potpunosti je suprotan od onoga sto nama treba. Apsolutno nije problem u nama vec u njima jel tako? A jedini 'nas' problem je u tome sto nismo dovoljno odlucni u pokazivanju zuba? Jacanje 'probosanskog fronta' je eufemizam za sirenje bosnjackog nacionalizma. Eto, imas Silajdzica koji je odlucno radio na sirenju tog tvog tzv. probosanskog fronta, pa eto dokle nas je doveo. Aha, sad ti reci ma nisi ti za Hareta, on je lopov ovo ono....
Pa da, zato sto je patriotizam zadnje utociste hulja, bio i ostao.
jeza u ledja

#72 Re: Narodna skupština RS

Post by jeza u ledja »

madner wrote:
Pa upravo, poenta je u mjenjanju karaktera entiteta, a ne na njihovom ukidanju.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:ne moze su puno toga uraditi jer je Dejton dao velikosrbima u BIH toliko toga da oni nemaju uopste interes za gradnju suzivota i medjunacionalnog pomirenja...ali ne treba sjediti skrstenih ruku

Aha, znaci nijedan od 3 'najveca problema koje ima BiH' nema veze sa Bosnjacima?
Tvoj odgovor je tipican uskovidni stav o kojemu mi govorimo i u potpunosti je suprotan od onoga sto nama treba. Apsolutno nije problem u nama vec u njima jel tako? A jedini 'nas' problem je u tome sto nismo dovoljno odlucni u pokazivanju zuba? Jacanje 'probosanskog fronta' je eufemizam za sirenje bosnjackog nacionalizma. Eto, imas Silajdzica koji je odlucno radio na sirenju tog tvog tzv. probosanskog fronta, pa eto dokle nas je doveo. Aha, sad ti reci ma nisi ti za Hareta, on je lopov ovo ono....

ne trci pred rudu..povecao sam da bolje vidis

:D

@jezu stari salonski ratnice....ljubav bosnjaka prema BIH nije bosnjacki nacionalizam i protiv srpski cin....to sto se srbima iz velikosrpskog staba naturtilo da je BIH njima zlo...pa sad po tebi ispada da kad se bosnjaci zalazu za BIH oni ustvari su protiv srba..jer pobogu brate srbima je BIH nuzno zlo... po tebi ja kao bosnjak trebam i smijem voliti BIH i stititi istu onoliko koliko se to svidja srbima koji bi da nema BIH..zajebi tu politiku..ili si za BIH ili nisi..i ne petljaj Silajdzica i ostale bosnjacke lidere sa BIH,,,jer nema velikobosnjacke ideologije i ideje.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:
jeza u ledja wrote:

ne trci pred rudu..povecao sam da bolje vidis

:D
Povecao si da bi bolje utvrdio da ne govoris isto sto i ja.

Tebi ciscenje ispred svog dvorista znaci jacanje probosanskog fronta. :-) Meni ciscenje znaci razmisljanje o svim ljudima u zemlji, ne samo o jednim. Tebi ciljanje zdravih snaga u RS znaci dijalog sa onima koji su 'probosanski' orjentisani. Takvi ne postoje. Prije svega oni to 'probosanski' vide kao probosnjacki. Ja uopste ne govorim o takvima, vec o ljudima koji ne zele da zive u BiH jer ih je strah, a ne zato sto mrze ostale narode. Takvih ima mnogo vise. I ja govorim da njih treba ciljati.
Post Reply