Savjetnica Silajdzica organizuje Okrugli stol sutra

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

anais_nin

Post by anais_nin »

mIRCerka wrote: Jan Zlatan Kulenović iz Omladinske informativne agencija (OIA) BiH je kazao da je Akcioni plan "izuzetno loš u smislu da nedostaje 90 posto stvari, a nedostaje prije svega koji su načini prevencije“.

"Prevencija je uložiti i u porodice i obrazovanje te zato treba formirati grupu koja će se baviti prevencijom, a ne treba praviti policijsku državu", kazao je Kulenović.

On je predložio da se uspostavi resor koji će se baviti ovim pitanjima unutar nekog od ministarstava kantona te da se napravi jasan plan koji će govoriti koja institucija može da provede neke konkretne akcije da se ne bi ostalo samo na riječima.

(FENA)
[/quote]

jao sto bih ja silno volila da mogu procitati tu "Strategiju protiv maloljetničkog prijestupništva za Bosnu i Hercegovinu"

prevencija, prevencija, prevencija :D :thumbup: ali da bi se moglo konstruktivno poceti raditi na prevenciji potrebno je shvatiti uzroke....

a ove organizacione i radne grupe su meni komedija cista :D hajmo sastanciti i palamuditi....bespotrebno....i tracenje vremena....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

koliko sam ja skontala, ta strategija je USVOJENA tako da nije NACRT...
Asana

Post by Asana »

Ma bez brige, sigurno ce zapisnik sa Okrugnlog stola kao i zakljuci osvanuti na web stranici KS gradjanima na uvid... kao i toliki drugi dokumenti :lol:

Inace, jako me danas zabavlja citati vijesti kako je evo bas sad ovo ili ono tijelo ili komisija donijela neki novi zakljucak, planira strategiju, akcioni plan ...

Jako lijepo i pohvalno, medjutim, zakasnili ste malo gospodo.
Vase je bilo da radite na tome prije nego sto zadnja kap prelije casu!

Bez obzira na uzurbanost, i dalje ste duzni podnijeti ostavke, pa neka se vasi nasljednici pobrinu za implementaciju onoga sto niste bili u stanju sprovesti u svom vaktu!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

SAVJETNICE NISU NAMA SAMO PROBLEMI U POPULACIJI MLADIH CIJELO SARAJEVO JE U HAOSU SAVJETNICEEEEEEEEEEEE OOOOOOOOOOOooooooooooooooo

Majko mila...
Sto niste pitali, savjetnice, voditeljicu STA JE ONA UCINILA ZA MLADE...
Area_51

Post by Area_51 »

tanko ovo priopcenje, nista se ne vidi. valjda dodje jos koja informacija, pa valjda je barem neko od raje bio tamo, jer me interesira sta je ko govorio, da nisu narucene neke nevladine organizacije da podrze vladu a nas zaobidju. eto ako ima neko bilo kakav haber nek javi. :-D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

je li tamo profesorica knjizevnosti dozvolila ijednom sociologu, pedagogu, psihologu, kriminologu, socijalnom radniku nesto da kaze? Ili je vodila "dijalog" kao sa Demirom?
roditelj

Post by roditelj »

basta sljezove boje wrote:je li tamo profesorica knjizevnosti dozvolila ijednom sociologu, pedagogu, psihologu, kriminologu, socijalnom radniku nesto da kaze? Ili je vodila "dijalog" kao sa Demirom?

Dragi moji oni nas sve zajedno j... u mozak.
Danas sam bio na roditeljskom pa sam i tamo morao slusati budalastine koje je usvojila skupstina kantona,samo sto sam poslije par recenica idiotskog referata bio prinuden da zamolim profesoricu da nas citajuci taj tekst ne omalovazava i da je dosta prijedloga,nacrta,sad i osnivanja nekakvih radnih grupa od strane grada koje ce kao nesto osmisliti.Stvarno je ovo cisto bacanje ne prasine nego pijeska u oci da nam se totalno zamuti.pa zar je neko ocekivao nesto od njih da ce uraditi.mi trebamo uraditi da se skupljamo i zbacimo nepismene idiote,jer u ovom gradu ima i te kako pismenijih i sposobnijih od njih
roditelj

Post by roditelj »

roditelj wrote:
basta sljezove boje wrote:je li tamo profesorica knjizevnosti dozvolila ijednom sociologu, pedagogu, psihologu, kriminologu, socijalnom radniku nesto da kaze? Ili je vodila "dijalog" kao sa Demirom?

Dragi moji oni nas sve zajedno j... u mozak.
Danas sam bio na roditeljskom pa sam i tamo morao slusati budalastine koje je usvojila skupstina kantona,samo sto sam poslije par recenica idiotskog referata bio prinuden da zamolim profesoricu da nas citajuci taj tekst ne omalovazava i da je dosta prijedloga,nacrta,sad i osnivanja nekakvih radnih grupa od strane grada koje ce kao nesto osmisliti.Stvarno je ovo cisto bacanje ne prasine nego pijeska u oci da nam se totalno zamuti.pa zar je neko ocekivao nesto od njih da ce uraditi.mi trebamo uraditi da se skupljamo i zbacimo nepismene idiote,jer u ovom gradu ima i te kako pismenijih i sposobnijih od njih
ovo je genijalnoDo 28. februara akcioni plan na suzbijanju maloljetničke delikvencije

Shodno zaključku Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa sjednice od 12. februara, oformljeno je Stručno tijelo čiji je zadatak da detekuje uzroke i predloži akcioni plan Grada Sarajeva u području sprječavanja maloljetničke delikvencije i kriminala.

Članovi tog stručnog tijela na prvoj konstituirajućoj sjednici: predsjedatelj, zamjenik gradonačelnice Predrag Mitrović, Ramiz Kadić, pomoćnik gradonačelnice za obrazovanje, kulturu i sport, te eksperti za oblasti socijalne politike: Mirsada Portuković, dr. Džemal Subašić i Mustafa Ćorić, donijeli su više zaključaka.

Prvi se odnosi na detekciju problema koji nastaju u porodici, školi i društvenoj zajednici, na čemu će raditi porodična savjetovališta i centri za socijalni rad, saopćeno je iz Gradske skužbe za informiranje.

Također, zaključeno je da bi trebalo djelovati na uzroke maloljetničke delikvencije u dva pravca.

U vezi s tim pitanjem, članovi ovog tijela složili su se da će Grad djelovati u okviru zakonskih ovlasti koje ima (preventiva), ali zatražiti i više ingerencija u skladu s Federalnim zakonom o prinicipima lokalne samouprave da bi mogao efikasnije djelovati i ispuniti očekivanja svojih građana kad je riječ o ovom problemu.

S druge strane, Grad Sarajevo će na uzroke maloljetničke delikvencije koje ne može razriješiti u okviru svojih ingerencija, djelovati putem inicijativa prema organima državne uprave, a u čijoj je nadležnosti sprječevanje i rješavanje ovog problema.

Zaključeno je da će Grad Sarajevo djelovati preventivno. Prije svega tako što će zajedno s centrima za socijalni rad izvršiti detekciju rizičnih grupa djece po školama s kojima će se u početku raditi u manjim grupama. Nakon izrade strateškog dokumenta, u daljnjem radu, zahvatit će se i najšira populacija mladih da bi se spriječila devijantna ponašanja, a ne liječile njihove posljedice.

Članovi Stručnog tijela složili su se da situacija zahtijeva hitno djelovanje i hitni prelazak s teoretsko-istraživačkih na konkretne aktivnosti.

Naredni sastanak ovog stručnog tijela zakazan je za 28. februar do kada mora biti izrađen i akcioni plan te se odrediti visina sredstava koja će biti potrebna za realizaciju navedenih aktivnosti.

:lol: :lol: :lol: :lol: pa neka kaze da mi nemamo brzu vlast.oni su definitivno pukli sad ce kao od skola "detektirati"eizicne grupe djece.sjeca li se iko hrkljus :-) :-) :-)
kameni spavač

Post by kameni spavač »

Aj majko moja mila, kakvo pranja novca! :x
Hendrix

Post by Hendrix »

Hoće li biti i švedski stol u sklopu ovog okruglog?
Post Reply