Hranu za radnike Mital-a sprema i isporučuje Željezara Zenica.nacho_ wrote:72 radnika,3 ostala u bolnici(ovo je sluzbeno),govedina neka,malo usporilo mital,za par dana ce biti sve isto da i nije,koga briga za ljude...uvjek dobar gost wrote:Jučer se u zenici.. jedući specijalni meni otrovalo oko pedeset radnika... menze zatvorene na pet dana.. hladni obroci.. radnici naravno na kućnomliječenju... doktori ne znaju još šta je....
Protesti u Zenici
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- seljak_cojek
-
jefferson
Jesu se oglasili, ali neznam koliko vas se sjeca kako su ljudi gubili zivote prije rata u zeljezari, i ne samo zenickoj. Pa to je zeljezara, nije apoteka!uvjek dobar gost wrote:Treba vidjeti... ima li iti jedan pisani dokaz da su se gradonačelnik Zenice.. ili premijer Ze - Do kantona oglasili po pitanju sigurnosti radika u pomenutoj firmi... ovdje se moram osvrni na smrtne slučajeve, slučajeve trovanja raznim plinovima.....????nacho_ wrote:72 radnika,3 ostala u bolnici(ovo je sluzbeno),govedina neka,malo usporilo mital,za par dana ce biti sve isto da i nije,koga briga za ljude...uvjek dobar gost wrote:Jučer se u zenici.. jedući specijalni meni otrovalo oko pedeset radnika... menze zatvorene na pet dana.. hladni obroci.. radnici naravno na kućnomliječenju... doktori ne znaju još šta je....
Ili i oni fakat nemaju razloga da se crvene....
Ako ima krivicne odgovornosti onda ce se podnijeti tuzba! Uvidjaj se mora obaviti svaki put ako nastupi teza povreda a kamoli smrt. Takodje, znam pouzdano da su sigurnosni standardi bolji nego prije rata, jer svaka Mittalova zeljezara ima unificirane standarde.
Takodje, kada je bio protest, sindikt nije dorastao zadatku. Gospodo, mi smo u kapitalizmu, i to je "dog eat dog" borba. Sindikat je usao sa najvecom korporacijom za proizvodnju celika u borbu bez advokata. Dok su se oni snasli vec je bilo kasno! Nazalost, kod nas ljudi jos neshvataju da je proslo vrijeme socijalizma i radnickog samoupravljanja.
Sutra Mittal moze zatvoriti zeljezaru! Da, bez problema, ako cijene na berzi padnu, to je to, kraj price, ako se ne isplati drzati zeljezaru, on ce je prodati ko vise ponudi.
I sad mi pricamo o tome kako se moglo bolje odraditi. Sta bolje? Imal iko ideju sta je moglo biti bolje?
Besim Spahic, Ferid Alic i Zakir Pasalic su imali isti kostur od shopping centra pa nikome nije palo na pamet da nekome ponudi da nesto napravi, a da ne govorimo o dovodjenju investicija.
Ja samo trazim od onih koji govore da je moglo bolje da eto objasne kako.
Obicno kada se zavrse projekti skonta se da su se neke stvari mogle bolje odraditi. Zato se to zove ucenje na greskama, te se u nekim buducim projektima nece grjesiti!
Medjutim, ono sto je karakteristicno ejste da svi negativno misle, nigdje pozitivnog razmisljanja!
-
jefferson
Pa ja koliko se sjecam, a sjecam se, postupak je sindikat vodio protiv kompanije.
Vlada Federacije (koju ja ne dizem u nebesa niti sam rekao sta pozitivno o njoj, nego upravo suprotno, ali to bi vidio da citas komplet postove) nije ispostovala niti jedan clan iz ugovora kada su protesti krenuli.
Drugo, koliko znam dvorana se pravi. Ne kontam u cemu je problem???
Hoces da ti neko napravi dzaba sportske terene zato sto si ti eto iz Zenice? Malo morgen, sve je biznis!
Opcina ce ti napraviti terene od poreza, a da bi imala para trebaju firme kao Mittal, Cimos, hoteli, itd, itd, ali sve tit o znas, samo lets sa zakljuccima.
Isto tako ja ne dizem husu u nebesa, ali de mi reci koji je to politicar prije bar pomislio ono ruglo da konacno zavrsi?
sad svi generali poslije bitke!
Vlada Federacije (koju ja ne dizem u nebesa niti sam rekao sta pozitivno o njoj, nego upravo suprotno, ali to bi vidio da citas komplet postove) nije ispostovala niti jedan clan iz ugovora kada su protesti krenuli.
Drugo, koliko znam dvorana se pravi. Ne kontam u cemu je problem???
Hoces da ti neko napravi dzaba sportske terene zato sto si ti eto iz Zenice? Malo morgen, sve je biznis!
Opcina ce ti napraviti terene od poreza, a da bi imala para trebaju firme kao Mittal, Cimos, hoteli, itd, itd, ali sve tit o znas, samo lets sa zakljuccima.
Isto tako ja ne dizem husu u nebesa, ali de mi reci koji je to politicar prije bar pomislio ono ruglo da konacno zavrsi?
sad svi generali poslije bitke!
-
jefferson
[/b]nacho_ wrote:jefferson wrote:Jesu se oglasili, ali neznam koliko vas se sjeca kako su ljudi gubili zivote prije rata u zeljezari, i ne samo zenickoj. Pa to je zeljezara, nije apoteka!uvjek dobar gost wrote: Treba vidjeti... ima li iti jedan pisani dokaz da su se gradonačelnik Zenice.. ili premijer Ze - Do kantona oglasili po pitanju sigurnosti radika u pomenutoj firmi... ovdje se moram osvrni na smrtne slučajeve, slučajeve trovanja raznim plinovima.....????
Ili i oni fakat nemaju razloga da se crvene....
Ako ima krivicne odgovornosti onda ce se podnijeti tuzba! Uvidjaj se mora obaviti svaki put ako nastupi teza povreda a kamoli smrt. Takodje, znam pouzdano da su sigurnosni standardi bolji nego prije rata, jer svaka Mittalova zeljezara ima unificirane standarde.
Takodje, kada je bio protest, sindikt nije dorastao zadatku. Gospodo, mi smo u kapitalizmu, i to je "dog eat dog" borba. Sindikat je usao sa najvecom korporacijom za proizvodnju celika u borbu bez advokata. Dok su se oni snasli vec je bilo kasno! Nazalost, kod nas ljudi jos neshvataju da je proslo vrijeme socijalizma i radnickog samoupravljanja.
Sutra Mittal moze zatvoriti zeljezaru! Da, bez problema, ako cijene na berzi padnu, to je to, kraj price, ako se ne isplati drzati zeljezaru, on ce je prodati ko vise ponudi.
I sad mi pricamo o tome kako se moglo bolje odraditi. Sta bolje? Imal iko ideju sta je moglo biti bolje?
Besim Spahic, Ferid Alic i Zakir Pasalic su imali isti kostur od shopping centra pa nikome nije palo na pamet da nekome ponudi da nesto napravi, a da ne govorimo o dovodjenju investicija.
Ja samo trazim od onih koji govore da je moglo bolje da eto objasne kako.
Obicno kada se zavrse projekti skonta se da su se neke stvari mogle bolje odraditi. Zato se to zove ucenje na greskama, te se u nekim buducim projektima nece grjesiti!
Medjutim, ono sto je karakteristicno ejste da svi negativno misle, nigdje pozitivnog razmisljanja!
Postoji zastita na radu,da se razumijemo,i nije stvar o nepaznji radnika nego o hrani,ne prave sebi oni hranu...sindikat nije usao u borbu protiv mitala nego vlasti,domacih lopova,i oni su prekkinuli strajk,isti ti koje ti dizes u nebesa...imam ja ideju,mogla je drzava ispostovati svoj dio ugovora sa mitalom,da li se moralo slovnecima dati,i koji ce mi rac soping centar u parku u centru grada,treba da budu sportski teretni dvorane sale bazeni,ali sta seljak zna o tome,neka meni cnetra i hotela i parkinga,de malo pogledaj eto njemacku ,englesku i tamo gradove,de malo urbanizcaiju,pa kako se gradovi prave,to je sva nauka,umjesto da naprave dvoranu,oni urade centar i hotel,i ne uci se na greskama nego se krade,velike se pare obrcu,a ti se i dalje pravi lud i misli da je to sve fino krasno,i nekad se pitam ima li smisla ostajati u ovoj zemlji sa ovim ljudima....
Bravo! Ja sam vec rekao (samo ti ne citas postove komplet) da sam zato da svaki bosanac bar 6 mjeseci vani zivi!
-
Mislilac
Prvo treba promijeniti ustav, ukinuti silne nivoe vlasti i dati ljudima IMENA, a NE stranke pa da glasaju ko' ljudi, a ne ko' stoka.ksarajlija wrote:Mislim da se diskusija razvodnila i krenula u pogresnom smjeru. Nije vazno u kojoj lokalnoj sredini eskalira gnjev naroda jer sve te sredine su slicne i manipulirane su po istom receptu nerada i nebrige za puno para i povlastica.
Vazno je da JEDNOM PO PRVI PUT "rulja" natjera nesposobne politicare da odstupe pa da i oni sami, a i ostali vide da im duzina mandata nije ngarantirana i da je njihov (ne)rad izlozen ocjeni javnosti. Jos vaznije je da oni needucirani glasaci i oni pasivni izadju iz svoje letargije i saznaju da se nesto moze i mora uciniti ako ih na izborima prevare.
Kad ovi nasi dadnu ostavke i vama ce biti bolje.
"Lahko je tuđim kurcem glogonje mlatit'", bila je jednom parola na protestima...
-
ksarajlija
Mislilac ne kontam te. Ti bi mijenjao ustav, a i ja bih ali kako vidis mi trazimo nacin da skinemo miseve, pa ni to ne ide. Ja sam se upravo vratio sa necega sto je trebalo predstavljati prosvjed pred sarajevskom katedralom. Ne znam da li si iz Sarajeva, ali za one koji nisu, to je mjesto srediste grada i pored nas nekolicine je setnjom prosla desetina hiljada ljudi KOJIMA JE DOBRO, bez zelje da nam se prikljuce ili da potpisu peticiju. Njima nista ne treba, zaboga to su tuđa djece, oni imaju posla, jedva nam poklone radoznali, smrknuti pogled. Njima treba ova vlast i nikakvu bolju nisu zasluzili u svom mazohizmu. Oni su rulja koja šuti i samo takva treba ovoj vlasti. A ti bi mijenjao Ustav ! Sa kim dragi moj Mislilac, sa kim ???
-
jefferson
Pa to je problem ovih protesta. U pocetku je bilo momenta i to je trebalo iskoristiti. Nazalost, vodje DOSTA i GROZDa nisu to znali. Organizirajuci proteste svakih sedm dana razvodnili su taj momenat. Ljudi se bore da prezive, i vecina njih je bila spremna ici na proteste prvi dan, pa odma poslije. kakvi su to protesti koji se zavrsavaju u tri??? Ako se protestvuje onda se protestvuje cijeli dan i noc. Ali sad ocekivati od raje da svaki viken duva u pistaljke i gleda kako se premijer smije jer eto, boze moj, bacanje kamenja je "ne civlizirano." Mislim da se kantonalna vlada vise "usrala" nego sto je stvarno prijetnja protesta bila. Onog trenutka kada su skuzili da vodje nemaju "muda" dignuti to na visi nivo, tj. obracunt se sa njima (jer oni se s nama obracunavaju vec 20god), vlast je krenula u napad.ksarajlija wrote:Mislilac ne kontam te. Ti bi mijenjao ustav, a i ja bih ali kako vidis mi trazimo nacin da skinemo miseve, pa ni to ne ide. Ja sam se upravo vratio sa necega sto je trebalo predstavljati prosvjed pred sarajevskom katedralom. Ne znam da li si iz Sarajeva, ali za one koji nisu, to je mjesto srediste grada i pored nas nekolicine je setnjom prosla desetina hiljada ljudi KOJIMA JE DOBRO, bez zelje da nam se prikljuce ili da potpisu peticiju. Njima nista ne treba, zaboga to su tuđa djece, oni imaju posla, jedva nam poklone radoznali, smrknuti pogled. Njima treba ova vlast i nikakvu bolju nisu zasluzili u svom mazohizmu. Oni su rulja koja šuti i samo takva treba ovoj vlasti. A ti bi mijenjao Ustav ! Sa kim dragi moj Mislilac, sa kim ???
Ali ja ti kazem opet, kardinalna greska je adresa gdje se sve to desavalao. Kanton Sarajevo, umjesto Vlada i Parlament federacije! Da je bilo drugacije, bilo bi raje i iz Zenice, Tuzle, Mostara, ovako sve je predstavljeno kao sarajevski problem. Jedino je par strucnjaka pomenulo cijelu BiH i to je to!
- uvjek dobar gost
E toksarajlija wrote:Mislilac ne kontam te. Ti bi mijenjao ustav, a i ja bih ali kako vidis mi trazimo nacin da skinemo miseve, pa ni to ne ide. Ja sam se upravo vratio sa necega sto je trebalo predstavljati prosvjed pred sarajevskom katedralom. Ne znam da li si iz Sarajeva, ali za one koji nisu, to je mjesto srediste grada i pored nas nekolicine je setnjom prosla desetina hiljada ljudi KOJIMA JE DOBRO, bez zelje da nam se prikljuce ili da potpisu peticiju. Njima nista ne treba, zaboga to su tuđa djece, oni imaju posla, jedva nam poklone radoznali, smrknuti pogled. Njima treba ova vlast i nikakvu bolju nisu zasluzili u svom mazohizmu. Oni su rulja koja šuti i samo takva treba ovoj vlasti. A ti bi mijenjao Ustav ! Sa kim dragi moj Mislilac, sa kim ???
-
jefferson
ja odavno govorim da ovaj narod zivi onako kako je zasluzio!uvjek dobar gost wrote:E toksarajlija wrote:Mislilac ne kontam te. Ti bi mijenjao ustav, a i ja bih ali kako vidis mi trazimo nacin da skinemo miseve, pa ni to ne ide. Ja sam se upravo vratio sa necega sto je trebalo predstavljati prosvjed pred sarajevskom katedralom. Ne znam da li si iz Sarajeva, ali za one koji nisu, to je mjesto srediste grada i pored nas nekolicine je setnjom prosla desetina hiljada ljudi KOJIMA JE DOBRO, bez zelje da nam se prikljuce ili da potpisu peticiju. Njima nista ne treba, zaboga to su tuđa djece, oni imaju posla, jedva nam poklone radoznali, smrknuti pogled. Njima treba ova vlast i nikakvu bolju nisu zasluzili u svom mazohizmu. Oni su rulja koja šuti i samo takva treba ovoj vlasti. A ti bi mijenjao Ustav ! Sa kim dragi moj Mislilac, sa kim ???
-
jefferson
Eto, dosli smo na istu stranicunacho_ wrote:Protesti su trebali da se organizuju u svim gradovima, u Sarajevu pred federalnom ili cak drzavnom vladom,parlamentom,u rs ioanko niko nista protiv mileta ne moze,dizu ih u zrak,ovako subotom dodju razocarani bivsi clanoviu partije zabrinuti za svoju djecu i mlade buntovnici i tako to,trebala se traziti podrska navijaca,svih klubova,ili fanatikosa,i trebali bi protesti biti mao radikalniji,zaustaviti saobracaj u sarajevu na jedan dan,samo hitni slucajevi mogu da prdju ostalo ne,to bi dalo efekat:D:D tako ja to vidim
i definitivno nije problem sarajevske kantonalne vlade nego cijele drzave...
-
Mislilac
1. Kad skontaš, S K O N T A Š, sve će biti bolje, ljepše, slađe.ksarajlija wrote:Mislilac ne kontam te. Ti bi mijenjao ustav, a i ja bih ali kako vidis mi trazimo nacin da skinemo miseve, pa ni to ne ide. Ja sam se upravo vratio sa necega sto je trebalo predstavljati prosvjed pred sarajevskom katedralom. Ne znam da li si iz Sarajeva, ali za one koji nisu, to je mjesto srediste grada i pored nas nekolicine je setnjom prosla desetina hiljada ljudi KOJIMA JE DOBRO, bez zelje da nam se prikljuce ili da potpisu peticiju. Njima nista ne treba, zaboga to su tuđa djece, oni imaju posla, jedva nam poklone radoznali, smrknuti pogled. Njima treba ova vlast i nikakvu bolju nisu zasluzili u svom mazohizmu. Oni su rulja koja šuti i samo takva treba ovoj vlasti. A ti bi mijenjao Ustav ! Sa kim dragi moj Mislilac, sa kim ???
2. S nama, sa ljudima koji se smatraju građanima BOSNE I HERCEGOVINE.
Kad će to biti... Kad Bosna i Hercegovina ne bude NI srpska ni hrvatska ni muslimanska (bošnjačka) NEGO državljana Bosne i Hercegovine, dakle BOSANACA I HERCEGOVACA.
Hvala.
A do tada, nama ne treba demokratija. Nama treba monarhija. Ovo do sada je demokratija na balkanski način.
- uvjek dobar gost
#65 Re: Protesti u Zenici
“TUZLO, PROBUDI SE!!!”
protestno okupljanje građana Tuzle – mirne demonstracije nezadovoljstva trenutnom socijalno-ekonomskom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini
Omladinski pokret REVOLT i Urbana kultura Foruma građana Tuzla organizuju u subotu, 5. aprila, u 11:55, u Tuzli mirno protestno okupljanje građana povodom loše socijalno-ekonomske i sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, te neodgovornosti i nespremnosti kantonalnih, entitetskih i državnih vlasti za rješavanje ključnih problema građana ove zemlje.
Napominjemo javnost da je aktuelna vlast prema analizama brojnih nezavisnih organizacija i agencija ocijenjena kao najgora u posljednjih desetak godina. Njihova neodgovornost prema građanima koji su im dali mandat dosegla je vrhunac posljednjim povećanjima plata i penzija poslanicima u državnom parlamentu. Uživajući privilegije svojih visokih plata i udobnih fotelja, stvarajući atmosferu straha i nepovjerenja, tjerajući ljude u etničke i vjerske torove, vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini već godinama sistematski guše aktivno javno mnijenje koje će se suprostaviti njihovom kriminalu i neodgovornosti.
Protestnim okupljanjem želimo ukazati na ozbiljne probleme sa kojima se suočava naše društvo, a to su prije svih:
nezaposlenost i nizak životni standard
Postotak nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je preko 45%, te kao takav predstavlja jedan od najviših u Evropi. Posječne plate i penzije mnogo su manje od potrošačke korpe koja bi obezbijedila životni standard dostojan čovjeka.
korupcija
Prema izvještajima Transparency Internationala, Bosna i Hercegovina spada u red “zarobljenih država” kada je u pitanju korupcija, što označava visok nivo zloupotrebe ovlasti državnih službenika. Analize su pokazale apsolutno razočarenje i nepovjerenje građana u institucije ove zemlje, a kao najkorumpiraniji segmenti sistema ocijenjene su političke partije, zakonodavni organi i pravosuđe.
loša sigurnosna situacija
Posljednjih godina, a naročito posljednjih nekoliko mjeseci evidentan je porast nasilja u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Tuzlanskom kantonu. Naročit problem predstavlja maloljetnička delikvencija za koju vladajuće strukture nemaju adekvatan odgovor. Odgovornost za ovakvu situaciju leži u lancu institucija – policijskih struktura, pravosuđa do zakonodavnih i izvršnih organa koji nemaju jasnu strategiju koja bi dovela do poboljšanja sigurnosne situacije. Posebno ukazujemo na nepostojanje ustanova za smještaj maloljetnih delikvenata.
loš i nekvalitetan obrazovni sistem
Iako je nedavno usvojen Zakon o visokom obrazovanju, Bosna i Hercegovina kasni za zemljama regiona kada je u pitanju modernizacija obrazovnog sistema, te implementacija Bolonjske deklaracije. Potrebna su veća ulaganje u obrazovni sistemi kako bi se uslovi školovanja podigli na veći nivo. Bosna i Hercegovina je među zemljama koje izdvajaju najmanje novca iz svojih budžetskih sredstava za razvoj nauke i tehnologije. Ulaganje u nauku, tehnologiju i obrazovanje ne treba shvatati kao potrošnju, nego kao investiciju.
neadekvatne i nejednako dostupne zdravstvene usluge
Primarna i sekundarna zdravstvena zaštita nije jednako dostupna svim građanima, s obzirom da ne postoje adekvatni socijalni programi koji bi osigurali pomoć pri kupovini lijekova i adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti ugroženih kategorija stanovništva (uglavnom penzionera i neosiguranih radnika u privatnom sektoru). Veliki problem predstavlja korupcija u zdravsvenom sistemu koja se u najvećem broju slučajeva zasniva na principu “plati, pa se liječi”
Pozivamo sve građanke i građane da svojim prisustvom iskažu nezadovoljstvo aktuelnom socijalnom, ekonomskom i političkom situacijom u zemlji, te na taj način upozore vladajuće strukture da imaju barem minimum odgovornosti prema građanima koji su ih izabrali. Samo pasivno građanstvo dopušta vlastima da rade šta hoće.
PROTESTNO OKUPLJANJE započeti će u subotu, 5. aprila 2008. godine u 11:55 u Tuzli na novom trgu ispred bivšeg Kina Centar uz FMJam. Odatle će se mirnom šetnjom krenuti prema zgradi Vlade Tuzlanskog kantona gdje će na platou ispred zgrade kredama ispisati svoje poruke i zahtjeve vladajućim strukturama. Sa protestnog skupa aktivisti Omladinskog pokreta REVOLT i Urbane kulture će najiskrenije podržati građane/ke Kantona Sarajevo koji će 6. aprila na ulicama Sarajeva zahtijevati ostavke gradonačelnice i premijera Kantona.
PRESS KONFERENCIJA povodom protesta biće održana u petak, 4. aprila 2008. godine u 12:30, u Tuzli na novom trgu ispred bivšeg Kina Centar (u slučaju lošeg vremena – u prostorijama Foruma građana Tuzla, ul. Hadžibakirbega Tuzlića br.1), u okviru ulične akcije kojom će aktivisti REVOLTa i Urbane kulture najaviti protest.
Omladinski poret REVOLT i URBANA KULTURA Foruma građana Tuzla
..........

protestno okupljanje građana Tuzle – mirne demonstracije nezadovoljstva trenutnom socijalno-ekonomskom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini
Omladinski pokret REVOLT i Urbana kultura Foruma građana Tuzla organizuju u subotu, 5. aprila, u 11:55, u Tuzli mirno protestno okupljanje građana povodom loše socijalno-ekonomske i sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, te neodgovornosti i nespremnosti kantonalnih, entitetskih i državnih vlasti za rješavanje ključnih problema građana ove zemlje.
Napominjemo javnost da je aktuelna vlast prema analizama brojnih nezavisnih organizacija i agencija ocijenjena kao najgora u posljednjih desetak godina. Njihova neodgovornost prema građanima koji su im dali mandat dosegla je vrhunac posljednjim povećanjima plata i penzija poslanicima u državnom parlamentu. Uživajući privilegije svojih visokih plata i udobnih fotelja, stvarajući atmosferu straha i nepovjerenja, tjerajući ljude u etničke i vjerske torove, vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini već godinama sistematski guše aktivno javno mnijenje koje će se suprostaviti njihovom kriminalu i neodgovornosti.
Protestnim okupljanjem želimo ukazati na ozbiljne probleme sa kojima se suočava naše društvo, a to su prije svih:
nezaposlenost i nizak životni standard
Postotak nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je preko 45%, te kao takav predstavlja jedan od najviših u Evropi. Posječne plate i penzije mnogo su manje od potrošačke korpe koja bi obezbijedila životni standard dostojan čovjeka.
korupcija
Prema izvještajima Transparency Internationala, Bosna i Hercegovina spada u red “zarobljenih država” kada je u pitanju korupcija, što označava visok nivo zloupotrebe ovlasti državnih službenika. Analize su pokazale apsolutno razočarenje i nepovjerenje građana u institucije ove zemlje, a kao najkorumpiraniji segmenti sistema ocijenjene su političke partije, zakonodavni organi i pravosuđe.
loša sigurnosna situacija
Posljednjih godina, a naročito posljednjih nekoliko mjeseci evidentan je porast nasilja u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Tuzlanskom kantonu. Naročit problem predstavlja maloljetnička delikvencija za koju vladajuće strukture nemaju adekvatan odgovor. Odgovornost za ovakvu situaciju leži u lancu institucija – policijskih struktura, pravosuđa do zakonodavnih i izvršnih organa koji nemaju jasnu strategiju koja bi dovela do poboljšanja sigurnosne situacije. Posebno ukazujemo na nepostojanje ustanova za smještaj maloljetnih delikvenata.
loš i nekvalitetan obrazovni sistem
Iako je nedavno usvojen Zakon o visokom obrazovanju, Bosna i Hercegovina kasni za zemljama regiona kada je u pitanju modernizacija obrazovnog sistema, te implementacija Bolonjske deklaracije. Potrebna su veća ulaganje u obrazovni sistemi kako bi se uslovi školovanja podigli na veći nivo. Bosna i Hercegovina je među zemljama koje izdvajaju najmanje novca iz svojih budžetskih sredstava za razvoj nauke i tehnologije. Ulaganje u nauku, tehnologiju i obrazovanje ne treba shvatati kao potrošnju, nego kao investiciju.
neadekvatne i nejednako dostupne zdravstvene usluge
Primarna i sekundarna zdravstvena zaštita nije jednako dostupna svim građanima, s obzirom da ne postoje adekvatni socijalni programi koji bi osigurali pomoć pri kupovini lijekova i adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti ugroženih kategorija stanovništva (uglavnom penzionera i neosiguranih radnika u privatnom sektoru). Veliki problem predstavlja korupcija u zdravsvenom sistemu koja se u najvećem broju slučajeva zasniva na principu “plati, pa se liječi”
Pozivamo sve građanke i građane da svojim prisustvom iskažu nezadovoljstvo aktuelnom socijalnom, ekonomskom i političkom situacijom u zemlji, te na taj način upozore vladajuće strukture da imaju barem minimum odgovornosti prema građanima koji su ih izabrali. Samo pasivno građanstvo dopušta vlastima da rade šta hoće.
PROTESTNO OKUPLJANJE započeti će u subotu, 5. aprila 2008. godine u 11:55 u Tuzli na novom trgu ispred bivšeg Kina Centar uz FMJam. Odatle će se mirnom šetnjom krenuti prema zgradi Vlade Tuzlanskog kantona gdje će na platou ispred zgrade kredama ispisati svoje poruke i zahtjeve vladajućim strukturama. Sa protestnog skupa aktivisti Omladinskog pokreta REVOLT i Urbane kulture će najiskrenije podržati građane/ke Kantona Sarajevo koji će 6. aprila na ulicama Sarajeva zahtijevati ostavke gradonačelnice i premijera Kantona.
PRESS KONFERENCIJA povodom protesta biće održana u petak, 4. aprila 2008. godine u 12:30, u Tuzli na novom trgu ispred bivšeg Kina Centar (u slučaju lošeg vremena – u prostorijama Foruma građana Tuzla, ul. Hadžibakirbega Tuzlića br.1), u okviru ulične akcije kojom će aktivisti REVOLTa i Urbane kulture najaviti protest.
Omladinski poret REVOLT i URBANA KULTURA Foruma građana Tuzla
..........
-
dr.iver
#67 Re: Protesti u Zenici
jeste nasli crkvu dje ce te se bogu molit
halllooo
husein smajlovic, bivsi hodza, donio je raj na zemlju ovdje u zenicu
pisao bih i dalje, ali idem savrseno ravnom cestom, u mom novom automobilu da podignem 5000 maraka plate, usput mozda svratim u posteno i pametno izgradjeni trzni centar, u slengu ga zovemo "tc franjo tudjman"
halllooo
pisao bih i dalje, ali idem savrseno ravnom cestom, u mom novom automobilu da podignem 5000 maraka plate, usput mozda svratim u posteno i pametno izgradjeni trzni centar, u slengu ga zovemo "tc franjo tudjman"
-
b@tto
#68 Re: Protesti u Zenici
dr.iver wrote:jeste nasli crkvu dje ce te se bogu molit
halllooo
a zbog čega franjo tuđman,ja nisam čuo da bilo ko to tako naziva
- Epitop
#69 Re: Protesti u Zenici
Odakle ovo hodža, zar nije radio u Zenica Stan firmi? Kakve veze ima Franjo Tuđman?
-
dr.iver
#70 Re: Protesti u Zenici
zavrsio je medresu, prije nacelinika je radio u IZ....centar franjo tudjman jer je konzum de facto njegova firma, odnosno firma te cro creme de la creme....to je sleng zajebancija zbog velikog natpisa konzum...
- homo_sapiens
#71 Re:
Ne zelim previse ulaziti u tvoj svijet "onog koji sve zna" , (a ne zna zapravo nista), vec samo pojasniti jednu od bitnih osobina protesta u Sarajevu: Ni Grozd ni Dosta ne stoje u organizaciji protesta u Sarajevu."jefferson"
. . . U pocetku je bilo momenta i to je trebalo iskoristiti. Nazalost, vodje DOSTA i GROZDa nisu to znali. Organizirajuci proteste svakih sedm dana razvodnili su taj momenat . . .
Za ostalo - drugom prilikom, kad budem imao vise vremena, bar s lica mjesta
-
jefferson
#72 Re: Re:
Ko je rekao da ja znam sve, samo dajem osvrt.homo_sapiens wrote:Ne zelim previse ulaziti u tvoj svijet "onog koji sve zna" , (a ne zna zapravo nista), vec samo pojasniti jednu od bitnih osobina protesta u Sarajevu: Ni Grozd ni Dosta ne stoje u organizaciji protesta u Sarajevu."jefferson"
. . . U pocetku je bilo momenta i to je trebalo iskoristiti. Nazalost, vodje DOSTA i GROZDa nisu to znali. Organizirajuci proteste svakih sedm dana razvodnili su taj momenat . . .
Ako ces iskreno, kad se to na demonstracijama cuo poziv na rjesavanje problema sigurnosti na nivo BiH? Sve se svodi na sarajevo, stoga....
- homo_sapiens
#73 Re: Re:
Jos uvijek smo na protestima , ko zna, mozda napredujemo i do demonstracijajefferson wrote:Ko je rekao da ja znam sve, samo dajem osvrt.homo_sapiens wrote:Ne zelim previse ulaziti u tvoj svijet "onog koji sve zna" , (a ne zna zapravo nista), vec samo pojasniti jednu od bitnih osobina protesta u Sarajevu: Ni Grozd ni Dosta ne stoje u organizaciji protesta u Sarajevu."jefferson"
Ako ces iskreno, kad se to na demonstracijama cuo poziv na rjesavanje problema sigurnosti na nivo BiH? Sve se svodi na sarajevo, stoga....
Od nas ne zavisi . . .
Drugo: pocetno nezadovoljstvo gradjana Sarajeva, rezultirano izlaskom na proteste, inicirano je, ipak, lokalnim problemima, tako da je sva paznja bila usmjerena na lokalni nivo vlasti i odgovornost.
I slicne pozive na odgovornost ocekivali smo i od drugih sredina, no, nije bilo dovoljno snage ni kvalitetnih pokretaca.
Danas vec razmisljamo i o odgovornim i na visim nivoima vlasti, paralelno sa lokalnim, tako da bi bilo dobro za sve nas, bar u FBiH, da se upravo sada polako svi budimo i trazimo i odgovornost i smjene. Razloga ima napretek.
Dakle, sve u svoje vrijeme.
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#74 Re: Re:
jefferson wrote: . . . U pocetku je bilo momenta i to je trebalo iskoristiti. Nazalost, vodje DOSTA i GROZDa nisu to znali. Organizirajuci proteste svakih sedm dana razvodnili su taj momenat . . .
Jesi li ti bio na nekim od protesta ? Kako zakljucujes da se nisu spominjali problemi gradjana na nivou BiH !?jefferson wrote: Ko je rekao da ja znam sve, samo dajem osvrt.
Jer ja znam da jesu... jer sam ih i cuo da se spominju i jer se razgovaralo o tim temama na protestima. Pa citavo ovo vrijeme se pokusava uraditi nesto po tom pitanju ali cujes samo ljude koji su skeptici. Kao da se boje i svoje sjene pa se pitam... gdje je to bosansko cudo otpora koje prezivi zadnji rat ?
Gdje su svi ti ljudi... gdje je sva ta cast ?!? Zasto ljudi cekaju da ih neko povuce za rukav da bi uradili nesto ?
Gradjani Sarajeva (nikako svi odreda "autohtone" Sarajlije) su se uspjeli za pocetak uvezati preko foruma. Ruke su se slozile i stvar se pogurala. Glas o desavanjima u Sarajevu do sad je na ovaj ili onaj nacin dopro i do svih ostalih mjesta u BiH.
Gledam kako su teme o protestima u Sarajevu jako dobro posjecene i citane ali dosta ljudi to samo prodje pokriveni sivim plastom tisine. Pa... napisite bar svoj licni stav, vazno je da i ostali cuju sta mislite. Tisina je nemoc, ponizenje... dosta smo sutjeli i trpili.
-
jefferson
#75 Re: Re:
Nisam bio na protestima niti planiram biti!Big Boy wrote:jefferson wrote: . . . U pocetku je bilo momenta i to je trebalo iskoristiti. Nazalost, vodje DOSTA i GROZDa nisu to znali. Organizirajuci proteste svakih sedm dana razvodnili su taj momenat . . .Jesi li ti bio na nekim od protesta ? Kako zakljucujes da se nisu spominjali problemi gradjana na nivou BiH !?jefferson wrote: Ko je rekao da ja znam sve, samo dajem osvrt.
Jer ja znam da jesu... jer sam ih i cuo da se spominju i jer se razgovaralo o tim temama na protestima. Pa citavo ovo vrijeme se pokusava uraditi nesto po tom pitanju ali cujes samo ljude koji su skeptici. Kao da se boje i svoje sjene pa se pitam... gdje je to bosansko cudo otpora koje prezivi zadnji rat ?
Gdje su svi ti ljudi... gdje je sva ta cast ?!? Zasto ljudi cekaju da ih neko povuce za rukav da bi uradili nesto ?
Gradjani Sarajeva (nikako svi odreda "autohtone" Sarajlije) su se uspjeli za pocetak uvezati preko foruma. Ruke su se slozile i stvar se pogurala. Glas o desavanjima u Sarajevu do sad je na ovaj ili onaj nacin dopro i do svih ostalih mjesta u BiH.
Gledam kako su teme o protestima u Sarajevu jako dobro posjecene i citane ali dosta ljudi to samo prodje pokriveni sivim plastom tisine. Pa... napisite bar svoj licni stav, vazno je da i ostali cuju sta mislite. Tisina je nemoc, ponizenje... dosta smo sutjeli i trpili.