Pitanje u vezi goriva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
d2
#51 Re: Pitanje u vezi goriva
auto mi je trosilo oko 11-11,5 kada sam sipao 95, posto sam prije vozio dizela i posto u knjizici pise puno manji broj pricao sam sa ljudima i mnogi su mi rekli naspi 98 manje ce trositi, kada sam poceo sipati 98 auto je pocelo trositi 12-13 litara. Dakle ne govorim o mojoj ofrlje procjeni nego o brojevima koji pisu na board kompjuteru.
dakle moje auto izgleda da vise voli 95, u servisnoj pise ne pise tacno koje gorivo nego samo pise minimalno 95
istina cini se da sa 98 nesto bolje ide, mirniji rad nisam primjetio
prije sam vozio starog dizela koji se nije puno zalio na bilo sta, ipak imao sam problema sa el tarik oilom prije 6-7 godina jedne zime, nakon toga sam (paradoksalno) poceo trositi na energopetrolu i nikad nije bilo problema... opet kazem staro auto, vise mu odgovara gorivo sa vise sumpora... mozda mu je zato vise lezao energopetrol...
sadasnje auto je novi benzinac i puno osjetljiviji na gorivo tako da tacno mogu osjetiti kad gorivo ne valja, obicno se ispolji kao nemiran rad motora kod malih obrtaja, recimo kod ulazenja u garazu gdje polako ides naprijed nazad pri malom gasu...
moja iskustva su da se el tarik oil opet nije pokazao, auto je radilo nemirno, selex isto, omv (bare) nesto bolje, INA mi je od svih najbolja do sada sa ovim autom.
dakle moje auto izgleda da vise voli 95, u servisnoj pise ne pise tacno koje gorivo nego samo pise minimalno 95
istina cini se da sa 98 nesto bolje ide, mirniji rad nisam primjetio
prije sam vozio starog dizela koji se nije puno zalio na bilo sta, ipak imao sam problema sa el tarik oilom prije 6-7 godina jedne zime, nakon toga sam (paradoksalno) poceo trositi na energopetrolu i nikad nije bilo problema... opet kazem staro auto, vise mu odgovara gorivo sa vise sumpora... mozda mu je zato vise lezao energopetrol...
sadasnje auto je novi benzinac i puno osjetljiviji na gorivo tako da tacno mogu osjetiti kad gorivo ne valja, obicno se ispolji kao nemiran rad motora kod malih obrtaja, recimo kod ulazenja u garazu gdje polako ides naprijed nazad pri malom gasu...
moja iskustva su da se el tarik oil opet nije pokazao, auto je radilo nemirno, selex isto, omv (bare) nesto bolje, INA mi je od svih najbolja do sada sa ovim autom.
- Better Man
#52 Re: Pitanje u vezi goriva
Koji automobil voziš? Kod mene na novom Cliu na vratašcima od goriva sa unutrašnje strane ima oznaka i za 95 i za 98, ali su mi preporučili da sipam 95.
- mayab
#53 Re: Pitanje u vezi goriva
Slobodno se smije sipati gorivo veceg oktanskog broja!
A EP ne prima ni dan danas kartice
A EP ne prima ni dan danas kartice
- strong69
#54 Re: Pitanje u vezi goriva
Mi ispadosmo strucnjaci za kvalitet goriva. Jedni hvale El Tarik, drugi ga pljuju. Isto i sa OMW-om i ostalima.
Na zalost, nema institucije koja ce transparentno analizirati kvalitet goriva i sve to objaviti. Ovako mi nagadamo ko valja a ko ne valja.
Ja sam kupovinom novog auta dobio preporuku da gorivo sipam ili na El Tariku ili na OMW-u. 99% sipam dizel na OMW pumpi Stup i dosad ni najmanji problem nisam imao. Eto, ako neko konkretno zna nesto o kvalitetu goriva mislim da bi za sve bilo korisno.
Na zalost, nema institucije koja ce transparentno analizirati kvalitet goriva i sve to objaviti. Ovako mi nagadamo ko valja a ko ne valja.
Ja sam kupovinom novog auta dobio preporuku da gorivo sipam ili na El Tariku ili na OMW-u. 99% sipam dizel na OMW pumpi Stup i dosad ni najmanji problem nisam imao. Eto, ako neko konkretno zna nesto o kvalitetu goriva mislim da bi za sve bilo korisno.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#55 Re: Pitanje u vezi goriva
Predzadnji put točio na Tarik oilu i nije mo bilo kao na OMV. Skoro točio opet na OMV i sve uredu (dizel)
-
d2
#56 Re: Pitanje u vezi goriva
novi focusBetter Man wrote:Koji automobil voziš? Kod mene na novom Cliu na vratašcima od goriva sa unutrašnje strane ima oznaka i za 95 i za 98, ali su mi preporučili da sipam 95.
-
d2
#57 Re: Pitanje u vezi goriva
ne mislim da sam strucnjak ali mislim da znam reci da li mi auto bolje radi sa jednim ili drugim gorivomstrong69 wrote:Mi ispadosmo strucnjaci za kvalitet goriva. Jedni hvale El Tarik, drugi ga pljuju. Isto i sa OMW-om i ostalima.
moj prijatelj koji radi za jedan auto magazin a i poznato je ime u svijetu autonovinara vec godinama mi je rekao da su oni radili analizu svih poznatijih benzinskih pumpi u njemackoj i da rezultate nisu smjeli objaviti da glave ne izgube. eto pa sam skontaj.
imam poznanstva kod ljudi koji su ovlasteni da provjeravaju kvalitet goriva koje ulazi pa svakih par mjeseci nazovem da upitam kakvo je stanje, zadnji put kad sam to uradio prije 2-3 mjeseca bila je INA na Stupu, sad sipam tamo iako svog starog dizela nikad tamo nisam nasuo...
inace kakva su vam iskustva sa Hifom, koliko znam oni su najveci uvoznici u BiH i nekako mi logicno da bar na svojim pumpama prodaju i najbolje gorivo, s obzirom da imamo Hifu na tranzitu ima li neko iskustva u vezi toga (ako vozi novije auto) tnx
-
Lesli Eldridž
#58 Re: Pitanje u vezi goriva
Evo kako je u Hrvatskoj. Stanje nije najbolje. Pogledajte samo stvarni broj oktana. Zato treba sipati 98 tamo gdje ide ROZ 95. Evo linkhttp://www.autoklub.hr/aktualno/istrazu ... ,3255.auto" onclick="window.open(this.href);return false;
12 uzoraka palo na testu
08.04.2008 11:00
Piše: Marko Đurić
Komentiraj Pošalji emailom Ispiši Veličina slova Foto: Tomislav Đurić
Analizom 100 uzoraka Eurosupera 95 i Eurodizela sa 50 benzinskih postaja diljem Hrvatske, otkrili smo kontaminiran i nečist benzin, te dizel koji ne zadovoljava važeće norme...
Opreza nikad naodmet! Sukus je to našeg velikog istraživanja kvalitete goriva. Od stotinu uzoraka dizelskog i benzinskog goriva, detektirali smo 12 goriva čiji sastav ne udovoljava propisanim normama i kao takvo, potencijalno je opasno za ispravan rad modernih motornih agregata. Na pet uzoraka Eurosupera 95, kraj destilacije završio je s nedozvoljeno visokom temperaturom, što sugerira na prisutstvo dizelskog goriva. Riječ je o maloj količini (oko 1 posto volumnog udjela), koje je (vjerojatno) zaostalo u rezervoarima goriva na benzinskim postajama ili u cjevovodu cisterni koje prevoze gorivo. Takvo smo gorivo detektirali na tri OMV-ove postaje (Varaždin, Janjče Istok i Vrata Jadrana), te na privatnim postajama Pina u Pirovcu i Hodak u Kenđelovcu.
INTERAKTIVNA MAPA REZULTATA
Rezultate analize možete pogledati kliknete li na kartu
U dodatnih pet uzoraka Eurosupera 95 pronašli smo nedozvoljenu količinu aromata koji uzrokuju pojavu potencijalnih smola. Iako nisu opasni po dugotrajnost motora, pet uzoraka sa Ininih benzinskih postaja (Oroslavlje, Gradna Sjever, Zagreb – Heinzelova, Zagrebačka obilaznica – Plitvice i Vukovar) imali su nešto viši volumni udio od dozvoljenog (35 %).
Kod dizelskog goriva, glavni je uzrok nepravilnosti ponovno sumpor. Usprkos aktualnoj normi koji tolerira čak 50 ppm-a sumpora, u dva smo uzorka pronašli 78 (Poljoprivreda, Garešnica), odnosno 90 ppm-a (Grcić SS, Šibenik). Uz nedopuštenu količinu sumpora, u oba smo uzorka zatekli povišen PAH (poliaromatski ugljikovodici), te snižen cetanski index. Potonji je mjera samozapaljenja, te ako je on niži od 48, motor će se teško pokrenuti.
Prikupili smo 100 uzoraka Eurosupera 95 i Eurodizela sa 50 benzinskih postaja iz čitave Hrvatske, te ih šifrirane poslali na analiziranje u certificiran laboratorij u Zagrebu.
Prvi smo puta analizirali i točku filtrabilnosti (CFPP) odnosno temperaturu pri kojoj dolazi do začepljenja filtera goriva kod Eurodizela. Kako su niske temperature tradicionalni neprijatelj svih dizelaša, aktualna EN590 norma ograničava CFPP na minimalno -15 ºC tijekom zimskih mjeseci. Zanimljivo, sva su goriva zadovoljila ovaj test (minimalno odstupanje poništava se zbog tolerancije mjernog uređaja od 2 ºC).
PROSJEČNA OCJENA PROSJEČNA RAZINA SUMPORA (MG/KG)
Eurosuper 95 Eurodizel
Tifon 5 5
Ina 4,2 4
Petrol 4,1 3,9
Privatne benz. 3,8 3,4
OMV 2,9 4
Eurosuper 95 Eurodizel
Tifon <4 8
Ina 17,1 30,2
Petrol 12,8 27,7
Privatne benz. 18,4 44,9
OMV 16,3 20
U kvaliteti goriva na domaćim postajama i dalje prednjači Tifon koji već godinama nudi Euro5 gorivo s manje od 10 ppm-a sumpora. Donedavno privatnu kompaniju, prošle je godine kupio mađarski MOL koji već otprije vlasnik 25 postotnog udjela u Ini. Naša najveća naftna kompanija zadržala je visoku razinu kvalitete goriva te je kakvoćom derivata zasjela na drugo mjesto. Treći je slovenski Petrol čije je gorivo na gotovo svim postajama identično. OMV je zaslužio niže ocjene zbog tri uzorka u kojima smo detektirali prisutstvo Eurodizela.
PROSJEČNA RAZINA VODE (MG/KG)
EURODIZEL PROSJEČNA OKTANSKA VRIJEDNOST
EUROSUPER 95
Tifon 53,0
Ina 64,9
Petrol 68,5
Privatne benz. 73,8
OMV 75,8
Tifon 93,8
Ina 93,7
Petrol 93,4
Privatne benz. 93,4
OMV 93,3
Veliki su iskorak napravili i privatnici koji uglavnom nude vrlo dobro gorivo. Iskaču tek Grcić i Hodak čiji Eurodizel ne udovoljava normi. Zamijetili smo i pad kvalitete kod Europa Mila. Privatnik koji je do prošle godine gorivo kupovao od Tifona, promijenio je dobavljača i sada prodaje gorivo Euro 4 kvalitete.
VAŽEĆA NORMA (Euro4)
Eurosuper 95
Oktanski broj
MOB - najmanje 85,0
IOB – najmanje 95,0
Olovo
najviše 5 mg/L
Gustoća
720 – 775 kg/m3
Sumpor
najviše 50 mg/Kg
Benzen
najviše 1,0 % v/v
Tlak para ljeti 45,0 – 60,0
zimi 60,0 – 90,0
Eurodizel
Cetanski broj najmanje 51,0
Gustoća 820 - 845 kg/m3
Sumpor najviše 50 mg/Kg
PAH najviše 11 % m/m
Točka paljenja više od 55 °C
Voda najviše 200 mg/Kg
Pojašnjenja:
Tlak para (REID) – mjera isparljivosti benzina, ispitivanje se vrši na aparatu SETAVAP
IOB i MOB – Istraživački i motorni oktanski broj, procjenjene vrijednosti na temelju kemijske strukture i ANOVA regresijske analiza, ispitivano na aparatu PetroSpec GS1000
PAH – Poliaromatski ugljikovodici, ekološka značajka, mjereno aparatom PetroSpec CETANE 2000 određivanjem kemijske strukture i ANOVA regresijske analize
CB - Cetanski broj, mjera samozapaljivosti dizelskih goriva
Točka paljenja – značajka kvalitete goriva, svrstava se u sigurnosne kategorija, ukazuje na prisutstvo frakcija (sirovina) ili na miješanje različitih vrsta goriva
CFPP - točka filtrabilnosti odnosno temperatura pri kojoj dolazi do začepljenja filtera goriva
TIFON NAJKVALITETNIJI
Smanjeni udjel sumpora u gorivu prvenstveno je značajka kvalitete derivata. Grafikon prikazuje zamjetan napredak na polju podizanja kvalitete pa danas tri najveća distributera u HR na gotovo svim postajama nude gorivo Euro 4 kvalitete. Prednjači Tifon koji na svim servisima nudi Euro 5 derivate, s manje od 10 mg/kg sumpora. Ina i OMV bilježe popravni trend, te je na posljednjoj analizi izmjeren prosjek od 30,2, odnosno 20,0 ppm-a sumpora. Bitno je naglasiti kako sva goriva zadovoljavaju važeće norme o količinskom udjelu sumpora.
12 uzoraka palo na testu
08.04.2008 11:00
Piše: Marko Đurić
Komentiraj Pošalji emailom Ispiši Veličina slova Foto: Tomislav Đurić
Analizom 100 uzoraka Eurosupera 95 i Eurodizela sa 50 benzinskih postaja diljem Hrvatske, otkrili smo kontaminiran i nečist benzin, te dizel koji ne zadovoljava važeće norme...
Opreza nikad naodmet! Sukus je to našeg velikog istraživanja kvalitete goriva. Od stotinu uzoraka dizelskog i benzinskog goriva, detektirali smo 12 goriva čiji sastav ne udovoljava propisanim normama i kao takvo, potencijalno je opasno za ispravan rad modernih motornih agregata. Na pet uzoraka Eurosupera 95, kraj destilacije završio je s nedozvoljeno visokom temperaturom, što sugerira na prisutstvo dizelskog goriva. Riječ je o maloj količini (oko 1 posto volumnog udjela), koje je (vjerojatno) zaostalo u rezervoarima goriva na benzinskim postajama ili u cjevovodu cisterni koje prevoze gorivo. Takvo smo gorivo detektirali na tri OMV-ove postaje (Varaždin, Janjče Istok i Vrata Jadrana), te na privatnim postajama Pina u Pirovcu i Hodak u Kenđelovcu.
INTERAKTIVNA MAPA REZULTATA
Rezultate analize možete pogledati kliknete li na kartu
U dodatnih pet uzoraka Eurosupera 95 pronašli smo nedozvoljenu količinu aromata koji uzrokuju pojavu potencijalnih smola. Iako nisu opasni po dugotrajnost motora, pet uzoraka sa Ininih benzinskih postaja (Oroslavlje, Gradna Sjever, Zagreb – Heinzelova, Zagrebačka obilaznica – Plitvice i Vukovar) imali su nešto viši volumni udio od dozvoljenog (35 %).
Kod dizelskog goriva, glavni je uzrok nepravilnosti ponovno sumpor. Usprkos aktualnoj normi koji tolerira čak 50 ppm-a sumpora, u dva smo uzorka pronašli 78 (Poljoprivreda, Garešnica), odnosno 90 ppm-a (Grcić SS, Šibenik). Uz nedopuštenu količinu sumpora, u oba smo uzorka zatekli povišen PAH (poliaromatski ugljikovodici), te snižen cetanski index. Potonji je mjera samozapaljenja, te ako je on niži od 48, motor će se teško pokrenuti.
Prikupili smo 100 uzoraka Eurosupera 95 i Eurodizela sa 50 benzinskih postaja iz čitave Hrvatske, te ih šifrirane poslali na analiziranje u certificiran laboratorij u Zagrebu.
Prvi smo puta analizirali i točku filtrabilnosti (CFPP) odnosno temperaturu pri kojoj dolazi do začepljenja filtera goriva kod Eurodizela. Kako su niske temperature tradicionalni neprijatelj svih dizelaša, aktualna EN590 norma ograničava CFPP na minimalno -15 ºC tijekom zimskih mjeseci. Zanimljivo, sva su goriva zadovoljila ovaj test (minimalno odstupanje poništava se zbog tolerancije mjernog uređaja od 2 ºC).
PROSJEČNA OCJENA PROSJEČNA RAZINA SUMPORA (MG/KG)
Eurosuper 95 Eurodizel
Tifon 5 5
Ina 4,2 4
Petrol 4,1 3,9
Privatne benz. 3,8 3,4
OMV 2,9 4
Eurosuper 95 Eurodizel
Tifon <4 8
Ina 17,1 30,2
Petrol 12,8 27,7
Privatne benz. 18,4 44,9
OMV 16,3 20
U kvaliteti goriva na domaćim postajama i dalje prednjači Tifon koji već godinama nudi Euro5 gorivo s manje od 10 ppm-a sumpora. Donedavno privatnu kompaniju, prošle je godine kupio mađarski MOL koji već otprije vlasnik 25 postotnog udjela u Ini. Naša najveća naftna kompanija zadržala je visoku razinu kvalitete goriva te je kakvoćom derivata zasjela na drugo mjesto. Treći je slovenski Petrol čije je gorivo na gotovo svim postajama identično. OMV je zaslužio niže ocjene zbog tri uzorka u kojima smo detektirali prisutstvo Eurodizela.
PROSJEČNA RAZINA VODE (MG/KG)
EURODIZEL PROSJEČNA OKTANSKA VRIJEDNOST
EUROSUPER 95
Tifon 53,0
Ina 64,9
Petrol 68,5
Privatne benz. 73,8
OMV 75,8
Tifon 93,8
Ina 93,7
Petrol 93,4
Privatne benz. 93,4
OMV 93,3
Veliki su iskorak napravili i privatnici koji uglavnom nude vrlo dobro gorivo. Iskaču tek Grcić i Hodak čiji Eurodizel ne udovoljava normi. Zamijetili smo i pad kvalitete kod Europa Mila. Privatnik koji je do prošle godine gorivo kupovao od Tifona, promijenio je dobavljača i sada prodaje gorivo Euro 4 kvalitete.
VAŽEĆA NORMA (Euro4)
Eurosuper 95
Oktanski broj
MOB - najmanje 85,0
IOB – najmanje 95,0
Olovo
najviše 5 mg/L
Gustoća
720 – 775 kg/m3
Sumpor
najviše 50 mg/Kg
Benzen
najviše 1,0 % v/v
Tlak para ljeti 45,0 – 60,0
zimi 60,0 – 90,0
Eurodizel
Cetanski broj najmanje 51,0
Gustoća 820 - 845 kg/m3
Sumpor najviše 50 mg/Kg
PAH najviše 11 % m/m
Točka paljenja više od 55 °C
Voda najviše 200 mg/Kg
Pojašnjenja:
Tlak para (REID) – mjera isparljivosti benzina, ispitivanje se vrši na aparatu SETAVAP
IOB i MOB – Istraživački i motorni oktanski broj, procjenjene vrijednosti na temelju kemijske strukture i ANOVA regresijske analiza, ispitivano na aparatu PetroSpec GS1000
PAH – Poliaromatski ugljikovodici, ekološka značajka, mjereno aparatom PetroSpec CETANE 2000 određivanjem kemijske strukture i ANOVA regresijske analize
CB - Cetanski broj, mjera samozapaljivosti dizelskih goriva
Točka paljenja – značajka kvalitete goriva, svrstava se u sigurnosne kategorija, ukazuje na prisutstvo frakcija (sirovina) ili na miješanje različitih vrsta goriva
CFPP - točka filtrabilnosti odnosno temperatura pri kojoj dolazi do začepljenja filtera goriva
TIFON NAJKVALITETNIJI
Smanjeni udjel sumpora u gorivu prvenstveno je značajka kvalitete derivata. Grafikon prikazuje zamjetan napredak na polju podizanja kvalitete pa danas tri najveća distributera u HR na gotovo svim postajama nude gorivo Euro 4 kvalitete. Prednjači Tifon koji na svim servisima nudi Euro 5 derivate, s manje od 10 mg/kg sumpora. Ina i OMV bilježe popravni trend, te je na posljednjoj analizi izmjeren prosjek od 30,2, odnosno 20,0 ppm-a sumpora. Bitno je naglasiti kako sva goriva zadovoljavaju važeće norme o količinskom udjelu sumpora.
- floki
#59 Re: Pitanje u vezi goriva
Pozdrav svim poznavaocima auta i naravno goriva. Ako može samo jedno pitanjce, naime vozim BEETLE VW 74 KW 1,6 2000g i nakon mnogobrojnih obilazaka brendiranih servisera i prikopčavanja na raznorazne računare da bih ustanovila zašto motor ima oscilacije prilikom rada , jedino što su mogli pronaći da mi nije u redu , sad ću se totalno laički izraziti, dio za protok vazduha koji ne moram ni spomenuti košta 400,00 KM koji sam zamijenila i kao zagarantovano treba motor rasteretiti. Naravno da nije , nastavila je sama sebi dodavati gasove kad je na leru, čak kad sam je malo razigrala na ovom našem nazovimo auto-putu, imala sam osjećaj da je neko drži i ne dozvoljava da razvije brzinu kao štopa je i onda odjednom pusti tj. dobije ubrzanje. Slično kao da pročepi. E sad molim vas da li je to možda do goriva ili je nešto više? Napominjem da sam sve promijenila što se moglo promijeniti ( filteri raznorazni, lamba-sonda, eto taj dio za protok zraka ...) Sipala sam na OMV-u jedno vrijeme, non-stop i onda sam prešla na INA-u , ponekad na PETROL-u??? 
- vjesticanametli
#60 Re: Pitanje u vezi goriva
prije par godina sam nasula na EP par litara
bolje bi bilo da nisam. nakon nekog vremena (par sata) auto je bilo kao raketa. stojis na semaforu auto u leru a broj obrtaja 3000
da ne pricam o zvuku
isto ko onaj u filmu povratak u buducnost
sreca pa se radilo o par litara jer sam nakon toga sipala na OMV-u i nije bilo vise problema 
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#61 Re: Pitanje u vezi goriva
Sigurna da ti cincilator na metli nije bio otkopčan od furfufle?
Čuj loše gorivo i 3000 rpm. Koja je metla u pitanju, marka, model...?
-
ledeny
#62 Re: Pitanje u vezi goriva
Sipaj 95. Ako ne voziš neki sportski automobil ne treba ti 98 oktana...
Ja sam sipao uvijek na OMV, jer su mi govorili kako je tamo najkvalitetnije gorivo, sve dok mi nije crkla benzinska pumpa koja me je koštala 700 KM.
Sada uvijek sipam na El Tarik Oil i nemam nikakvih problema. Da kucnem o drvo. Nedavno sam žurio na put, bijahu mi daleko Velešići, i naspem na OMV. Kako je samo auto treslo dok je bilo u leru... Jedva sam čekao da potrošim gorivo i ponovo naspem na El Tarik Oil pumpi.
Kod El Tarik-a, pored Američke, sipaju i mnoge druge ambasade, tako da se sigurno nikad neće zajebavati sa dosipanjem vode ili nabavkom jeftinijeg i lošeg goriva.
Kao što neko ranije reče, El Tarik respect!
Ja sam sipao uvijek na OMV, jer su mi govorili kako je tamo najkvalitetnije gorivo, sve dok mi nije crkla benzinska pumpa koja me je koštala 700 KM.
Sada uvijek sipam na El Tarik Oil i nemam nikakvih problema. Da kucnem o drvo. Nedavno sam žurio na put, bijahu mi daleko Velešići, i naspem na OMV. Kako je samo auto treslo dok je bilo u leru... Jedva sam čekao da potrošim gorivo i ponovo naspem na El Tarik Oil pumpi.
Kod El Tarik-a, pored Američke, sipaju i mnoge druge ambasade, tako da se sigurno nikad neće zajebavati sa dosipanjem vode ili nabavkom jeftinijeg i lošeg goriva.
Kao što neko ranije reče, El Tarik respect!
- vjesticanametli
#63 Re: Pitanje u vezi goriva
da 3000za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Sigurna da ti cincilator na metli nije bio otkopčan od furfufle?
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#64 Re: Pitanje u vezi goriva
Od lošeg goriva motor obično trza, trokira, gasi se itd. a ne leti ko raketa. Zato mi je bilo čudno. A EP inače zaobilazim, osim kad provjeravam gume.
- vjesticanametli
#65 Re: Pitanje u vezi goriva
kad sam pricala niko nije vjerovao ali kad su vidjeli kolutali svi samo ocima
zvuk je bio uzasan
brrrrrrrrrrrrrrrrrr a broj obrtaja 
zvuk je bio uzasan
-
ledeny
#66 Re: Pitanje u vezi goriva
To se isto i meni dešavalo te su, nakon detaljnog ispitivanja i mjerenja u ovlaštenom servisu, ustanovili da mi je otišla pumpa goriva. Izgubila je jačinu. Pritisak joj je sa 3 bara pao na 1,5 bar. Budući da si i ti sipala na OMV-u, otiđi u ovlašteni servis pa ih zamoli neka ti izmjere pritisak na crijevu koji vodi gorivo sa pumpe u motor. Odmah će ti pokazati da li je pumpa goriva u redu. To se ne može ustanoviti dijagnostikom, tj. kopčanjem laptopa na auto. Postoji poseban uređaj za pritisak koji to mjeri. Pozdrav.floki wrote:Pozdrav svim poznavaocima auta i naravno goriva. Ako može samo jedno pitanjce, naime vozim BEETLE VW 74 KW 1,6 2000g i nakon mnogobrojnih obilazaka brendiranih servisera i prikopčavanja na raznorazne računare da bih ustanovila zašto motor ima oscilacije prilikom rada , jedino što su mogli pronaći da mi nije u redu , sad ću se totalno laički izraziti, dio za protok vazduha koji ne moram ni spomenuti košta 400,00 KM koji sam zamijenila i kao zagarantovano treba motor rasteretiti. Naravno da nije , nastavila je sama sebi dodavati gasove kad je na leru, čak kad sam je malo razigrala na ovom našem nazovimo auto-putu, imala sam osjećaj da je neko drži i ne dozvoljava da razvije brzinu kao štopa je i onda odjednom pusti tj. dobije ubrzanje. Slično kao da pročepi. E sad molim vas da li je to možda do goriva ili je nešto više? Napominjem da sam sve promijenila što se moglo promijeniti ( filteri raznorazni, lamba-sonda, eto taj dio za protok zraka ...) Sipala sam na OMV-u jedno vrijeme, non-stop i onda sam prešla na INA-u , ponekad na PETROL-u???
- chuchumbamayumbe
#67 Re: Pitanje u vezi goriva
Ja samo znam da mi je lik (vozac kamiona na relaciji Njemacka - BiH) rekao jednom prilikom da lakse dodje iz Njemacke (natoci u Njemackoj) natovaren sa 20 tona robe, nego sto ode iz BiH prazan (natoci BiH gorivo).
- cheguevara_k1
#68 Re: Pitanje u vezi goriva
Citam postove u kojima hvale OMV... Ja samo znam da tamo vise ni kafu necu da popijem. Obicno sipam pun rezervoar ( a to je poprilicno puno goriva cca 80L - Opel Frontera 2.0i sport ) i nemam problema jer sipam na El Tarik-u i EP-u. Mada rijetko na EP-u posto uglavnom sipam 98BMB ,a oni ga nemaju. U subotu ujutru se zajebem, mrsko mi bilo do Tarika, pa na OMV-u naspem pun rezervoar 98. Puna 2 dana sam vozio sa upaljenom check engine lampicom, dok nisam izvukao crijevom ( i to jedva ) skoro svo gorivo sa OMV-a. Ko covjek nasuo na Tariku punog i evo ga radi ko sat. Toliko im je na OMV-u kvalitetan benzin, da se u flasi koju sam nosio da im pokazem jasno vidi kada se razdvoje voda i benzin, a omjer je cca 70:30 ( cudim se kako uopste motor radi sa benzinom u kom je 30% voda
).
Nikad vise OMV !!!
Nikad vise OMV !!!
- fantom slobode
#69 Re: Pitanje u vezi goriva
Citam i kontam kako se lijepo ljudi reklamiraju.El tarik, neka hvala ne pusim.
Nego pitanje, nevezano za kvalitet goriva, a gdje to jos El tarik ima pumpu u Bosni i Hercegovini, ja je ne primjetih, nije valjda ona kod "Penny"stovarista jedina?
Nego pitanje, nevezano za kvalitet goriva, a gdje to jos El tarik ima pumpu u Bosni i Hercegovini, ja je ne primjetih, nije valjda ona kod "Penny"stovarista jedina?
-
d2
#71 Re: Pitanje u vezi goriva
ima jedna u gorazdu i bila je i u mostaru samo se sad vise ne mogu sjetiti jel u mostaru bila necija pa je oni kupili ili je bila njihova pa je prodali, mislim da je bila njihova pa su je prodali
za ovu u gorazdu ne znam da li je jos imaju, bila je njihova prije 3 godine
za ovu u gorazdu ne znam da li je jos imaju, bila je njihova prije 3 godine
-
d2
#72 Re: Pitanje u vezi goriva
prema mojim informacijama omvu se nedavno u rezerovaru negdje u stovaristu pomjesale dvije vrste goriva, navodno je na dnu ostalo dizela a nasut je super preko toga greskom, to je bilo taman prije jedno mjesec dana kada na red nisi mogao doci na OMV pumpu...
sto se tice eltarika nekad davno sam napisao da sam imao problematicna iskustva dok sam vozio dizela, jedne zime (prije 6-7 godina) sam imao bas velikih problema sa paljenjem dok nisam promijenio gorivo, paradoksalno nakon sipanja na EPu nikad vise nije bilo problema sa paljenjem iako sam poslije prestao sipati kod njih jer sam bio uvjerenja da je OMV ili Selex kvalitetniji... tadasnje auto nije bas puno marilo za gorivo ali danasnje itekako mari pa sad vidim dobro razliku izmedju 2 pumpe
jos jedna informacija u vezi eto je da eto povremeno ne dozvoljava da se izvrsi kvalitet kontrole goriva na njihovoj pumpi, dakle nekada dozvoljavaju a nekada i ne, zakljucite sami sta mogu biti uzroci.
kako rekoh sada sipam na INI ali me zanima HIFA, cuo sam da imaju dobro gorivo ali sam cuo samo od 2 covjeka, interesuje me ima li jos neko iskustva posto je HIFA najveci uvoznik goriva u BiH, nekako mi je logicno da imaju i najbolje gorivo ako nista ono na svojim pumpama...
sto se tice eltarika nekad davno sam napisao da sam imao problematicna iskustva dok sam vozio dizela, jedne zime (prije 6-7 godina) sam imao bas velikih problema sa paljenjem dok nisam promijenio gorivo, paradoksalno nakon sipanja na EPu nikad vise nije bilo problema sa paljenjem iako sam poslije prestao sipati kod njih jer sam bio uvjerenja da je OMV ili Selex kvalitetniji... tadasnje auto nije bas puno marilo za gorivo ali danasnje itekako mari pa sad vidim dobro razliku izmedju 2 pumpe
jos jedna informacija u vezi eto je da eto povremeno ne dozvoljava da se izvrsi kvalitet kontrole goriva na njihovoj pumpi, dakle nekada dozvoljavaju a nekada i ne, zakljucite sami sta mogu biti uzroci.
kako rekoh sada sipam na INI ali me zanima HIFA, cuo sam da imaju dobro gorivo ali sam cuo samo od 2 covjeka, interesuje me ima li jos neko iskustva posto je HIFA najveci uvoznik goriva u BiH, nekako mi je logicno da imaju i najbolje gorivo ako nista ono na svojim pumpama...
-
maxell_sarajevo
#73 Re: Pitanje u vezi goriva
mozes komotno sipati i 95 i 98 samo je stvar cijene(jer sve sto je BIH je isto).I meni su preporucivali 98 da sipam al ja sam ostao na 95
- Better Man
#74 Re: Pitanje u vezi goriva
Imaju jednu na relaciji Vogošća Sarajevo.fantom slobode wrote:Citam i kontam kako se lijepo ljudi reklamiraju.El tarik, neka hvala ne pusim.
-
olovkaner
#75 Re: Pitanje u vezi goriva
Od kako sam kupio Citroen C4 sipam 98 na OMV jer su mi tako preporucili, a i proizvodjac preporucuje 98 (mada pise ako isti nije dostupan moze i 95). Par puta sam nasuo 95 na petrolu (jer oni nemaju 98) i auto se gasilo na semaforu i tesko ubrzavalo, mislio sam da se nesto pokvarilo, ali se sve sredilo kad sam se vratio na OMV 98 i nikad vise ne bih nasuo na petrolu. Nedavno sam poceo sipati 95 umjesto 98 na OMVu i jedina razlika je da prilikom ubrzavanja dodje do nekih manjih slabljenja (auto krene ubrzavati, onda na pola sekunde oslabi pa ponovo krene ubrzavati), tako da sada sipam pola rezervoara 95 a pola omv 100.
Inace citao sam neku strucnu studiju o gorivima. U osnovi auto koje je predivdjeno za 95 moze bez problema ici i na vecem oktanskom broju ali se ne dobiva apsolutno nista, ni manja potrosnja ni jaca snaga, a u nekim uslovima (tehnicki je bilo pa se bas i ne sjecam detalja) moze doci i do povecane potrosnje (ali nesto kao 0.5%). Zakljucak studije je bio da se koristi gorivo sa najmanjim oktanskim brojem na kojem motor ne "klika", a sve preko je bacanje novca.
Inace citao sam neku strucnu studiju o gorivima. U osnovi auto koje je predivdjeno za 95 moze bez problema ici i na vecem oktanskom broju ali se ne dobiva apsolutno nista, ni manja potrosnja ni jaca snaga, a u nekim uslovima (tehnicki je bilo pa se bas i ne sjecam detalja) moze doci i do povecane potrosnje (ali nesto kao 0.5%). Zakljucak studije je bio da se koristi gorivo sa najmanjim oktanskim brojem na kojem motor ne "klika", a sve preko je bacanje novca.