Enver Kazaz o Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

misaoni

#51 Re:

Post by misaoni »

EasT wrote:I to napisa naš dragi "profesor" opšte prakse, psovač majki i svega ostalog treneru i igračima sa tribina, alkos u i van radnog vremena.

Stvarno smiješno kakav primitivac se osjeća pozvanim da nešto kritikuje!

Pa kome on može biti primjer za bilo šta?
:thumbup:
:thumbup:
mada je donekle upravu. ipak nije ni on nista bolji od svega ovog sto on iskritikova..
madner

#52 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by madner »

Corto Maltese wrote:
madner wrote:Mnogi su rodjene Sarajlije. Nije bilo bolnice blize :D
Ma i ja sam, i to baš na današnji dan, neke davne godine. Ne treba se toga stidjeti, ali ne može se samo time ponositi.
Moze se samo time ponositi kome je to jedini ponos :D

Ali napadati Kazaza samo zbog toga je jadno. Narocito sto je istog tako lagano napadati zbog teza koje zastupa.
BHF_Manijak

#53 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by BHF_Manijak »

Ovaj mi lici na Besima sa FPN-a, kojem svasta ensto smeta a nijedan a haman ni ovaj drugi nisu cunom mrdnuli da nesto promjene, a eto kao neko su i nesto u drustvu, bar sa te intelektualne strane!
Nek se sam zapita sto je to tako kao sto je nabrojao, u Sarajevo nisu cajke i turbo-fol donijele Sarajlije, sigurno, to je sve poslijeratna fora, zna se koje su sarajevske furke bile i ostat ce, a danas na te furke ostaju samo maglovita sjecanja jer je u grad dosla neka nova furka, furka sa strane, ono sto Sarajevo nikad nije krasilo! Ne znam zasto se mnogi ovdje bune, ali to je cinjenica, smetalo to kome ili ne, pronalazio neko sebe u tome ili ne, svaka cast Enveru sto je dosao iz ruralne sredine i izborio se za sebe, zavrsio fakultet, obrazovao se, ali problem lezi u ostalim, velikoj vecini, koja dodje sa strane, obicno besposlicari, bavi se nekim sitnim poslovima(za njih ne vazi ona "bolje prvi u selu nego zadnji u gradu"), namecu svoje neke norme ponasanja i furke, a nerijetko(kao i u ovom tekstu Enver) znaju i popljuvati ovaj grad kao da su u njemu vijekovima, kome se ne svidja siroka mu vrata, ima i istocni i zapadni izlaz pa bujrum, a Sarajlije ce znati kako da srede svoj grad! ne smeta mi kad covjek dodje sa strane, radi, posteno zaradjuje, posao trbuhom za hljebom, ali ono preko cega nikad necu moci preci jeste da dodje u ovaj grad i onda sere po njemu, ko si bolan ti, odakle ti obraz da pljujes po gradu koji te je odgojio i koji ti je hljeb dao?! Siroko ti polje gdje god, nemoj nam ti otvarat oci ziv bio, vecinu stvari mi i sami vidimo! Sa ovim zadnjim recenicama na aludiram direktno na Envera, vec na sve one koji podobro popljuju grad koji im je dao sve!

PS Nek mi samo pokaze u kojoj se to dzamiji "dernja" toliko glasno ezan, ja cu ga licno ugasit ako treba! :oops:
Ronnie O'Sullivan

#54 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by Ronnie O'Sullivan »

Ovaj "covjek" je obicna pjandura i propala individua.
poznanik

#55 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by poznanik »

BHF_Manijak wrote:...Ne znam zasto se mnogi ovdje bune, ali to je cinjenica, smetalo to kome ili ne, pronalazio neko sebe u tome ili ne, svaka cast Enveru sto je dosao iz ruralne sredine i izborio se za sebe, zavrsio fakultet, obrazovao se, ali problem lezi u ostalim, velikoj vecini, koja dodje sa strane, obicno besposlicari, bavi se nekim sitnim poslovima (za njih ne vazi ona "bolje prvi u selu nego zadnji u gradu"), namecu svoje neke norme ponasanja i furke, a nerijetko (kao i u ovom tekstu Enver) znaju i popljuvati ovaj grad kao da su u njemu vijekovima, kome se ne svidja siroka mu vrata, ima i istocni i zapadni izlaz pa bujrum, a Sarajlije ce znati kako da srede svoj grad! ne smeta mi kad covjek dodje sa strane, radi, posteno zaradjuje, posao trbuhom za hljebom, ali ono preko cega nikad necu moci preci jeste da dodje u ovaj grad i onda sere po njemu, ko si bolan ti, odakle ti obraz da pljujes po gradu koji te je odgojio i koji ti je hljeb dao?! Siroko ti polje gdje god, nemoj nam ti otvarat oci ziv bio, vecinu stvari mi i sami vidimo!
Imam jedno pitanje, zapravo dva :)

Gdje se izdaju te dozvole za život u Sarajevu? Imam dvojicu prijatelja iz Kaćuna, muslimani su, zapravo – Bošnjaci, ako je to uopšte važno, koji bi rado doselili u Sarajevo, i nakon školovanja ostali zauvijek. Ja im ne znam pomoći, jer ne znam ni ko ih izdaje. Njima rekli neki „grbavac“ i njegova raja, samo treba biti dobar s njima... :?

I još jedno pitanje - treba li te dozvole periodično obnavljati ili su trajne?
BHF_Manijak

#56 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by BHF_Manijak »

Zanimljivo...Procitaj ponovo moj post, rekoh ne smetaju mi ljudi koji dodju sa strane, svoj hljeb tu zaradjuju, posteno i normalno zive, ali DA, smeta mi svako onaj koji dodje i svoje obicaje u furke namece, jednostavno to ti je kad nekome u gost odes, ponasas se u skladu sa obicajima domacina, pa tako bi isto bilo i u Sarajevu, medjutim prodji samo jednom kroz grad od Bascarsije pa do Skenderije, ne trebas dalje i vidjet ces svega i svacega... :wink:
Da ne bude zabune, niko ne kaze da i medju Sarajlijama neka papaka ili supaka(primjer Nele iz nadrealista), no to je vec sada druga tema, ja sam se samo osvrno na ovo sta Enver prica o tome kako je grad postao takav i takav, a nekad je bio sasvim drugaciji...
GOLFER

#57 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by GOLFER »

BHF_Manijak wrote:Zanimljivo...Procitaj ponovo moj post, rekoh ne smetaju mi ljudi koji dodju sa strane, svoj hljeb tu zaradjuju, posteno i normalno zive, ali DA, smeta mi svako onaj koji dodje i svoje obicaje u furke namece, jednostavno to ti je kad nekome u gost odes, ponasas se u skladu sa obicajima domacina, pa tako bi isto bilo i u Sarajevu, medjutim prodji samo jednom kroz grad od Bascarsije pa do Skenderije, ne trebas dalje i vidjet ces svega i svacega... :wink:
Da ne bude zabune, niko ne kaze da i medju Sarajlijama neka papaka ili supaka(primjer Nele iz nadrealista), no to je vec sada druga tema, ja sam se samo osvrno na ovo sta Enver prica o tome kako je grad postao takav i takav, a nekad je bio sasvim drugaciji...
Posto imam dosta raje i poznanka koji nisu iz Sarajeva, upoznali smo se kroz studij primjetio sam da oni sa velikim predrasudama dolaze u ovaj grad i to po pravilu vrlo negativnim gdje sebe stavljaju u centar svega... i sve sto im se lose desi odmah je prica ''to je zato sto nisam sarajLICA''... A sve sto je dobro, uglavnom je samo zaslugom i uz njihove licne 'nadljudske' napore, i uz pomoc nekog zemljaka... Inace boli briga ikoga odakle si, sve dok na sebe ne skrenes paznju necim, neko pozitivnim stvarima a neko negativnim... E onda te pocinju razabrirat svi, i oni koji su iz Sa i oni koji nisu svak na svoj nacin... Nego cinjenica jeste da se oni sa strane mnogo vise podrzavaju i medjsobno ''pomazu''... Uvjek i na svakom mjestu trazi se neki zemljo da malo pogura, otuda i ona da u Sarajevu postoje raznorazni lobiji osim sarajevskog... Al to nije ni tema grad je onakav kakvi su ljudi u njemu, a kakvi su sada ljudi u njem i sto su takvi moze se doktorat na tome napisat :-D Al ne treba nikada zaboraviti da rat nije samo unistavao kuce, mostove, dzamije i puteve nego i jos mnogo toga... Neke rane su jos otvorene...
dulekrele

#58 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by dulekrele »

E jeste nasli o alkoholicaru i mizeriji od covjeka da otvarate temu.a kakva je osoba dovoljno pokazuju nedavna prozivanja sa svih strana i njegovo pijandursko ponasanje.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#59 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by Nurudin »

meni je Kazaz pravo jak intelektualac i simpatičan kao osoba
Henry Chinaski

#60 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by Henry Chinaski »

GOLFER wrote:
BHF_Manijak wrote:Zanimljivo...Procitaj ponovo moj post, rekoh ne smetaju mi ljudi koji dodju sa strane, svoj hljeb tu zaradjuju, posteno i normalno zive, ali DA, smeta mi svako onaj koji dodje i svoje obicaje u furke namece, jednostavno to ti je kad nekome u gost odes, ponasas se u skladu sa obicajima domacina, pa tako bi isto bilo i u Sarajevu, medjutim prodji samo jednom kroz grad od Bascarsije pa do Skenderije, ne trebas dalje i vidjet ces svega i svacega... :wink:
Posto imam dosta raje i poznanka koji nisu iz Sarajeva, upoznali smo se kroz studij primjetio sam da oni sa velikim predrasudama dolaze u ovaj grad i to po pravilu vrlo negativnim gdje sebe stavljaju u centar svega... i sve sto im se lose desi odmah je prica ''to je zato sto nisam sarajLICA''... A sve sto je dobro, uglavnom je samo zaslugom i uz njihove licne 'nadljudske' napore, i uz pomoc nekog zemljaka... Inace boli briga ikoga odakle si, sve dok na sebe ne skrenes paznju necim, neko pozitivnim stvarima a neko negativnim... E onda te pocinju razabrirat svi, i oni koji su iz Sa i oni koji nisu svak na svoj nacin... Nego cinjenica jeste da se oni sa strane mnogo vise podrzavaju i medjsobno ''pomazu''... Uvjek i na svakom mjestu trazi se neki zemljo da malo pogura, otuda i ona da u Sarajevu postoje raznorazni lobiji osim sarajevskog... Al to nije ni tema grad je onakav kakvi su ljudi u njemu, a kakvi su sada ljudi u njem i sto su takvi moze se doktorat na tome napisat :-D Al ne treba nikada zaboraviti da rat nije samo unistavao kuce, mostove, dzamije i puteve nego i jos mnogo toga... Neke rane su jos otvorene...
Tema nije o došljacima kontra sarajlija nego o profesorovom tekstu. Sama činjenica da likovi poput vas dvojice raspredaju o tome da geografsko porijeklo ima neke veze govori o kakvim "intelektualcima" se radi. Imate brate i drugih tema o došljacima pa opletite koliko hoćete filozofi. Tamo ima forumaša vašeg ranga...

Elem, ne vidim tekst na početku pa ne mogu komentirati ali vidim da se normalni komentatori slažu sa navedenim pa vjerujem da je Kazaz pogodio u žicu.
So What!

#61 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by So What! »

ghetter_exe wrote:Enver Kazaz o Sarajevu kao o svom gradu nema nikakvih prava da prica.
Kao prvo, rodjen je i odrastao u najvecem selu u sarajevskom kantonu, gdje se odrzavaju koride "Crna rijeka", negdje kod Olova i do pocetka svoje srednje skole nije grada ocima vidio.
Drugo, vokabular, necu reci gospodina Kazaza, jer to svakako nije, dolici vokabularu jednog seoskog cobanina, i kamiondzije u kafani u sto sam se sam uvjerio.
Trece, njegovo predavacko mjesto na filozofskom fakultetu treba da zauzme neki mladi, izuceni i fin covjek, a ne da ga drzi osoba koja je preko bratica i sestrica koji su se docepali vlade kantona sarajevo od prije tri godine, dobila jedva svijetu i od vecine profesora koji su mu sada kolege, negiranu prolaznu ocjenu.
Tekst ne zelim da citam, jer kao sto rekoh, Kazaz svako nema prava da pise o Sarajevu kao svome gradu.
Mozda bi bolje bilo da je sastavio neku pjesmicu o koridi u svome mjestu :x
Zadužio ga je svojim učešćem u njegovoj odbrani, pogotovo u bitkama za brdo Žuč i okolne kote.

Što se mene tiče smije da piša po njemu svakodnevno.

Hvala i gasi temu. :sax:

Image
__Phoenix__

#62 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by __Phoenix__ »

Bio je moralista u ratu
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#63 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by japin_mutapi »

moralista u ratu, demoralista u miru
drunken tiger

#64 Re:

Post by drunken tiger »

ghetter_exe wrote:Enver Kazaz o Sarajevu kao o svom gradu nema nikakvih prava da prica.
Kao prvo, rodjen je i odrastao u najvecem selu u sarajevskom kantonu, gdje se odrzavaju koride "Crna rijeka", negdje kod Olova i do pocetka svoje srednje skole nije grada ocima vidio.
Drugo, vokabular, necu reci gospodina Kazaza, jer to svakako nije, dolici vokabularu jednog seoskog cobanina, i kamiondzije u kafani u sto sam se sam uvjerio.
Trece, njegovo predavacko mjesto na filozofskom fakultetu treba da zauzme neki mladi, izuceni i fin covjek, a ne da ga drzi osoba koja je preko bratica i sestrica koji su se docepali vlade kantona sarajevo od prije tri godine, dobila jedva svijetu i od vecine profesora koji su mu sada kolege, negiranu prolaznu ocjenu.
Tekst ne zelim da citam, jer kao sto rekoh, Kazaz svako nema prava da pise o Sarajevu kao svome gradu.
Mozda bi bolje bilo da je sastavio neku pjesmicu o koridi u svome mjestu :x
Niko ne smije napisati stvarno stanje stvariili napisati kritiku. Odmah ga maloumnici poput tebe etiketiraju kao mrzitelja, četnika, ustašu, plaćenika i sl. I ti si pravi dokaz svega što nevalja. Školski primjer. Umjesto da otvoriš oči i vidiš stvarnu sliku ti uljapšavaš, guraš pod tepih probleme, zatvaraš oči. Takvo ponašanje i takav stav su nas i doveli ovdje gdje jesmo. Kladim se da vodiš porijeklo od neke begovske porodice i da si vjerni glasač SDA!!
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#65 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by japin_mutapi »

al cim si protiv „kriticara" i njihovog laprdanja odmah si sda-ovac, vjerni glasac, dzamijas, uhljeb, budzetlija, focak, sandzaklija a evo i najnovije - potomak begovske porodice

jebo kazaza, dje moze od pjane biti dobar covjek
Drvosjeca iz Dejcica

#66 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nurudin wrote:meni je Kazaz pravo jak intelektualac i simpatičan kao osoba
Haj što dolazi pod gasom na predavanja i ispite ali da li je intelektualac i onda kada studenticu pita na ispitu šta će na tom odsjeku kada ima govornu manu? I onda kada pogrdno govori o pokrivenim studenticama pred svim studentima ili kada za kolegu kaže da je peder? Ne znam za mene to ne može biti intelektualac ili ja to možda pogrešno vidim? iskreno da smo D od društva taj Kazaza i slični bi čistili WC-e. Kako nismo i kako smo nakaradno društvu tako Kazaz i slični zauzimaju medijski prostor jer to su naši "intelektualci". Žalosno! Na kraju kakav je to intelektualac koji ne govori niti jedan strani jezik? Ono dođu ti kolege iz inostranstva i pitaju te nešto iz tvoje oblasti a ti k'o blečak, bleee, bleee, yes, yes, how yes no, Novi Sad, New Now... :lol:
mishic

#67 Re: Enver Kazaz o Sarajevu

Post by mishic »

Nisu daleko od Kazaza (i negove bahatosti) ni ovi što se pozivaju na pretke.
Oni su poput krompira. Što valja u zemlji je, a cime ni krava neće!
I što manje sami vrijede to se više pozivaju na te pretke.
A takvih je sve više i više. I ne samo u Sarajevu.
Ali u Sarajevu naročito.
Post Reply