Novi namet za izgradnju AUTO PUTA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

newone

Post by newone »

boergoat wrote:Mislim da nema smisla da se ovi Amerikanci ukljucuju u ovu diskusiju, a pogotovo da prave poredjenja izmedju USA i ove zabokrecine. Prijedlozi prema americkim modelima - pa valjda ste svjesni da nas time samo vrijedjate. :? :? :? :-? :-? :-?
Ma naturalizovani Amerikanci su samo htjeli opisati situaciju u kojoj bi se nasli Bosanci nakon izgradnje autoputa po principu drpni od svakoga 10pf/1 litri benzina - placali bi pri svakom ulasku na taj autoput zestoku putarinu. Ako pravis auto put sa budzetskim tj. poreskim novcem gradjana, onda u normalnom svijetu nema naplate putarine!!!! Zakljucak: Lopovi od Bosanskih politicara hoce da naprave auto stradu od novca gradjana za sta je potrebno jedno 100 godina sistematske pljacke da bi onda unuci i praunici tih istih lopova politicara kupili slag sa kreme opet gradjanima naplacujuci putarinu na te iste auto strade. Ovo se naziva reciklazni inzenjering!
A kako cete u svakom slucaju placati putarinu, onda je opcija koncesije nekoj stranoj kompaniji da vam izgradi auto put pametnija jer ce te taj auto put imati sanse vidjeti za svog zivota i koristiti ga. I jos bi uz to dobili i kvalitetan auto put.
d2

Post by d2 »

u principu ako bih znao da cu za koju godinu da se vozim autoputem ne bih imao nista protiv tih 10 feninga medjutim sto neko rece nas je premalo da bi ti feninzi nesto izgradili, evo probacu izracunati, ja potrosim mjesecno rezervoar koji je 55 litara to je dakle 550 feninga sto je 5.5 km, 4 miliona ljudi u bih, neka postoji jedan milion auta (mislim da je ovo prevelik broj) to je 5.5 miliona maraka mjesecno, sa 5.5 miliona maraka mjesecno mozes da napravis pola kilometra autoputa mjesecno u cijeloj BH.

ovo govorim po sjecanju jer je cini mi se kilometar ovog sad postojeceg autputa bio 10 miliona i jos su rekli da je jeftin.

mozda sam se negdje u racunici i zeznuo, ipak je pola 5 ujutro :)
jefferson

Post by jefferson »

boergoat wrote:Mislim da nema smisla da se ovi Amerikanci ukljucuju u ovu diskusiju, a pogotovo da prave poredjenja izmedju USA i ove zabokrecine. Prijedlozi prema americkim modelima - pa valjda ste svjesni da nas time samo vrijedjate. :? :? :? :-? :-? :-?
Nemislim da te vrijedjam. Vidis ja nemam ni zelenu kartu ni drzavljanstvo americko nego BH pasos, znaci ja sam gost u americi, i mene zivo interesuje sta se desava dole i znam sta se desava jer sam cesto tu.
Medjutim, ja samo pokusavam reci ono sto nasi politicari vrlo dobro znaju, ali koliko vidim raja bas nevari to najbolje. Mi vec placamo kroz namete na gorivo kao i kroz registraciju izgradnju puta!!! Nisam vidio prijedlog da se administraciji plate smanje, da se vozni park smanji, da se jednostavno potrosnja smanji. Nisam vidio ni podsticaj privredi u vidu manjih doprinosa pa da krene zaposljavanje. J.Koreja je smanjila za 20% poreze na nova auta prije 15 godina. Za godinu dana su skupili duplo vise poreza nego godinu prije kada je porez bio 20% visi, jer je buknula prodaja kaoa s time i proizvodnja novih auta. Smanji doprinose i ostale namete i trziste ce odmah reagovati na to kroz povecanu proizvodnju i izvoz te normalno onda i veci priliv od PDV-a! Ali sve to oni znaju!
newone

Post by newone »

Kada rastu porezi, ljudi manje novca nose svojim kucama nakon svih odbitaka sa paychecka, samim tim manje trose, znaci manje kupuju, roba se u prodavnicama duze zadrzava, proizvodjaci ne mogu isprazniti svoja skladista,to dovodi do smanjenja proizvodnje, smanjenjem proizvodnje mnogi radnici ostaju bez posla, ekonomija usporava a drzava gubi jer nemoze napuniti budzet iako je podigla poreze.
Kada se obore poreske stope, ekonomski rast se ubrzava. Sto nizi porezi to veci ekonomski razvoj u zemlji, vise novih firmi, nova radna mjesta,zapocne ciklus investiranja, vise novca ljudi nose kuci, onda taj novac trose kupujuci proizvode i servise,....., na koncu drzava vise na porezima digne love sa nizim poreskim stopama nego sa visokim poreskim stopama. Nevjerovatno, ali istinito i u praksi kroz istoriju na hiljadu mjesta dokazano.
E sada zasto politicari u Bosni dizu poreze stalno i nanovo i tako koce i usporavaju ekonomski razvoj zemlje, to najbolje oni znaju. Kako meni izgleda, politicarima u Bosni je drzava sama sebi cilj, a ne ekonomski prosperitet iste.
jefferson

Post by jefferson »

newone wrote:Kada rastu porezi, ljudi manje novca nose svojim kucama nakon svih odbitaka sa paychecka, samim tim manje trose, znaci manje kupuju, roba se u prodavnicama duze zadrzava, proizvodjaci ne mogu isprazniti svoja skladista,to dovodi do smanjenja proizvodnje, smanjenjem proizvodnje mnogi radnici ostaju bez posla, ekonomija usporava a drzava gubi jer nemoze napuniti budzet iako je podigla poreze.
Kada se obore poreske stope, ekonomski rast se ubrzava. Sto nizi porezi to veci ekonomski razvoj u zemlji, vise novih firmi, nova radna mjesta,zapocne ciklus investiranja, vise novca ljudi nose kuci, onda taj novac trose kupujuci proizvode i servise,....., na koncu drzava vise na porezima digne love sa nizim poreskim stopama nego sa visokim poreskim stopama. Nevjerovatno, ali istinito i u praksi kroz istoriju na hiljadu mjesta dokazano.
E sada zasto politicari u Bosni dizu poreze stalno i nanovo i tako koce i usporavaju ekonomski razvoj zemlje, to najbolje oni znaju. Kako meni izgleda, politicarima u Bosni je drzava sama sebi cilj, a ne ekonomski prosperitet iste.
Otprilike tako nesto.
Vidis ja sam ubjedjen da je politicarima u BiH u interesu vizni rezim BiH sa evropom, jer onda bi obicni covjek, nedo bog, mogao otici u slovacku ili cesku i vidjeti gdje su oni sad i prisjetit se kako ih je ismijavao prije 20 g. Znaci neko bi se mogao zapitati, a sto mi nemozemo tako! Sto je narod zatucaniji i neobrazovaniji to je lakse raditi ovakve stvari. Medjutim, mene ovdje vise brine sto ljudi misle da su ovi politicari konstanta, a ti politicari se vode kratkorocnom logikom, uzmi sto vise, ili u slucaju Nedzada Brankovica ili Safeta Halilovica, oni ce sve uraditi samo da idu iz fotelje u fotelju. Safet halilovic je u vijecu ministara koliko je i samo vijece staro, a Nedzad Brankovic je dosao na celo vlade nakon sto je unistio zeljeznice, i skoro unistio Energoinvest, sto se namece kao nagrada za pljacku prakticno.
Znaci, namet je samo najobicniji harac i produzavanje zivota administraciji koja trosi 69-70% GDP-ja. To nemoze opstati, i to ce se kad tad urusiti.
Sve je do gradjana, ako oni vise paznje poklanjaju lazima harisa Silajdzica nego nekome ko prica o porezima ili edukaciji kao sto je radila Lamija Tanovic, onda ustvari ljudi ovaj porez hoce!
newone

Post by newone »

Ja sam davno rekao, a to stajaliste drzim i sada, da Bosnu i Hercegovinu nece unistiti ni nacionalizam, ni nacionalisti, ni cetnici, ni ustase, a niti mudjahedini, nece je unistiti ni stotinu ratova, jednostavno ce je unistiti ekonomski sunovrat i krah. Zao mi je iskreno zbog toga.I svi se svacim bave, a niko ekonomijom. Evo i na sa-x najvise tema na svim podforumima, a najmanje na podforumu za ekonomiju.A ljudi nisu svjesni da ekonomija rjesava zapravo sve probleme koji su se u Bosni nagomilali.Siromasno stanovnistvo ne voli svoju domovinu !!!

A Lamija Tanovic je bila moja profa Fizike sa faksa...dusa od zene i odlican profesor!
d2

Post by d2 »

ja se bavim ekonomijom :)
jefferson

Post by jefferson »

newone wrote:Ja sam davno rekao, a to stajaliste drzim i sada, da Bosnu i Hercegovinu nece unistiti ni nacionalizam, ni nacionalisti, ni cetnici, ni ustase, a niti mudjahedini, nece je unistiti ni stotinu ratova, jednostavno ce je unistiti ekonomski sunovrat i krah. Zao mi je iskreno zbog toga.I svi se svacim bave, a niko ekonomijom. Evo i na sa-x najvise tema na svim podforumima, a najmanje na podforumu za ekonomiju.A ljudi nisu svjesni da ekonomija rjesava zapravo sve probleme koji su se u Bosni nagomilali.Siromasno stanovnistvo ne voli svoju domovinu !!!
Pa najbolji primjer su SAD. Rat u Iraku, globalno zagrijavanje, a opet ce ekonomija i healthcare igrati glavnu ulogu! Irak ce biti na top listi, ali ekonomija je Br.1!
newone

Post by newone »

d2 wrote:ja se bavim ekonomijom :)
cast izuzecima i to rijetkim!
newone

Post by newone »

jefferson wrote:
newone wrote:Ja sam davno rekao, a to stajaliste drzim i sada, da Bosnu i Hercegovinu nece unistiti ni nacionalizam, ni nacionalisti, ni cetnici, ni ustase, a niti mudjahedini, nece je unistiti ni stotinu ratova, jednostavno ce je unistiti ekonomski sunovrat i krah. Zao mi je iskreno zbog toga.I svi se svacim bave, a niko ekonomijom. Evo i na sa-x najvise tema na svim podforumima, a najmanje na podforumu za ekonomiju.A ljudi nisu svjesni da ekonomija rjesava zapravo sve probleme koji su se u Bosni nagomilali.Siromasno stanovnistvo ne voli svoju domovinu !!!
Pa najbolji primjer su SAD. Rat u Iraku, globalno zagrijavanje, a opet ce ekonomija i healthcare igrati glavnu ulogu! Irak ce biti na top listi, ali ekonomija je Br.1!
Samo zavrtiti taj carobni ekonomski ciklus u Bosni i sve ce doci na svoje mjesto. Ali znaju politicari to dobro jer sa porastom standarda kod stanovnistva raste i civilna svijest, a kada ona raste, sanse da oni prelaze iz jedne fotelje u drugu su skoro pa nikakve.
Isabell

Post by Isabell »

Drago mi je da su se i iseljenici ukljucili u temu. Ali na zalost bilo kakvo logicno rjesenje za izgradnju ceste u BiH nije moguce.
Tako da nam ostaje razmisljanje kako sprijeciti kretene da nam uzmu pare i grade cestu narednih 25 godina te nam nakon toga naplacuju da se vozimo po istoj koju smo sami financirali.
J.... li im m.... lopovsku.
E sada cu ja napraviti sator i logorovati ispred institucija ako odluce raditi ovo. Pa valjda se nadje jos negdje neko da mi se pridruzi, bar zbog kruha ulja i mlijeka.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

hajd' eto nek i podignu cijenu, i nek se "transparetno" potrosi taj novac u te svrhe, opet se ne slazem, jer koliko ima kompanija, institucija, preduzeca, diplomatskih organizacija, koje su svakako oslobodjene od pdv-a na gorivo? na stotine... opet oni bolje prodjose, a svakako taj novac ide iz kasa tih preduzeca/organizacija, a ne iz njihovih licnih dzepova :x i opet oni bez po muke dobice put preko ledja sitnih ljudi... :x
boergoat

#63 Re: Novi namet za izgradnju AUTO PUTA

Post by boergoat »

madner wrote:
boergoat wrote: Pa dobro, tebi bi u svoj ovoj prici bilo jedino drago da RS ne dobije te puteve. Pa nije u tome fol. Ja bih iskreno volio da ih dobijemo i mi i oni, ali kako stoje stvari oni bi ih mogli imati dok se mi i dalje truckamo po rupama, istovremeno placajuci skuplje gorivo. Ako do ovog nameta zaista dodje ja cu svoj protest iskazivati na nacin koji mi do sada iskreno nikada nije padao na pamet - prelazicu entitetsku crtu i tamo sipati gorivo, a vjerovatno ce i mnogi drugi preci na takav rezim punjenja budzeta RS :sad: :sad: :sad: Da bogdo da ne budemo morali ...
Nisam ni skonto da bi se tako mogla zaobić.
Da se te pare hoće usmjeriti u izgradnju tih puteva, ne bi mi bilo žao.

Jednostavno sumnjam da postoji ekonomska opravdanost gradnje autoputa, bilo ovdje (mada bi Zenica - Sarajevo mogla biti isplatljiva) ili u RSu.
Isplativost takvih investicija ce procijeniti sami koncesionari. Neka objave poziv za davanje koncesija pa ces vidjeti koliko ce biti zainteresovanih, i sve ce biti jasno.
madner

#64 Re: Novi namet za izgradnju AUTO PUTA

Post by madner »

boergoat wrote: Isplativost takvih investicija ce procijeniti sami koncesionari. Neka objave poziv za davanje koncesija pa ces vidjeti koliko ce biti zainteresovanih, i sve ce biti jasno.
Ako se to uradi uz dva uslova:
1. Da se ne ukidaju postojeći putevi, tj da postoje alternative.
2. Da se ne dozvoli slobodno formiranje cijena.
Nemam ništa protiv.

Samo tada bi se javilo oko 0.
borat

Post by borat »

Ma kakvi autoputevi, sve ce to spiskat na pive i mezu ovi politicari a ono sto ostane ima da finansira vehabizam po obdanistima. Za par godina ce se i Sven i Emin izjasnjavat kao mudzahedini na reisovom putu.
boergoat

#66 Re: Novi namet za izgradnju AUTO PUTA

Post by boergoat »

madner wrote:
boergoat wrote: Isplativost takvih investicija ce procijeniti sami koncesionari. Neka objave poziv za davanje koncesija pa ces vidjeti koliko ce biti zainteresovanih, i sve ce biti jasno.
Ako se to uradi uz dva uslova:
1. Da se ne ukidaju postojeći putevi, tj da postoje alternative.
2. Da se ne dozvoli slobodno formiranje cijena.
Nemam ništa protiv.

Samo tada bi se javilo oko 0.
Pa to oko slobodnog formiranja cijena ne znam, ali sto se alternativa tice one po zakonu, koliko znam, moraju postojati da ne bi bilo diskriminacije izmedju onih koji mogu i ne mogu platiti. Logicno bi bilo da u slucaju koncesija postoji slobodno formiranje cijena, ali ih vjerovatno diktira onaj ko je uzeo koncesiju. Ne vjerujem da ih moze diktirati neko drugi.
jefferson

Post by jefferson »

Mislim ako u sriejdu se skupi dovoljno naroda zbog ubistva Denisa, da nece biti nameta, jer su se paraziti svakako vec prepali!
guest916

Post by guest916 »

Kako se u Hrvatskoj finansira izgradnja autoputa?
Kako u drugim zemljama?
Postoji li primjer od kojeg mozemo i mi nesto nauciti?
jefferson

Post by jefferson »

guest916 wrote:Kako se u Hrvatskoj finansira izgradnja autoputa?
Kako u drugim zemljama?
Postoji li primjer od kojeg mozemo i mi nesto nauciti?
Postoji, npr. sve razvijene zemlje!
newone

Post by newone »

Da Mejdan, istina je da Zapad funkcionise zahvaljujuci porezima, ali isto tako te Zapadne vlade obezbjede radna mjesta za svoje stanovnistvo i nekakvu ekonomiju pa svi i zarade a i plate drzavi poreze.
A budes li ti kao Bosnjak/Bosnjakinja cekao/la da Srbi i Hrvati pocnu voliti Bosnu i Hercegovinu pa da eto ko ekonomija i krene, onda ti je moj savjet da ne cekas taj trenutak vec preduzmi nesto u svom zivotu. Ne gledaj sta drugi cine za drzavu, vec vidi sta ti mozes za nju uraditi jer najlakse je nekog drugog okriviti za vlasite nedace.
Frankyee

Post by Frankyee »

mejdan wrote:
borat wrote:Ma kakvi autoputevi, sve ce to spiskat na pive i mezu ovi politicari a ono sto ostane ima da finansira vehabizam po obdanistima. Za par godina ce se i Sven i Emin izjasnjavat kao mudzahedini na reisovom putu.
Ko bolan o tome prica. Blebeces gluposti! Od kud ti pravo da sve one koji bi djecu dali na vjeronauku nazivas vehabijama?
A sto se tice autoputa: citam i cudim se:
Cudi me fakat sto nam ekonomija ne funkcionise. Vas sviju ko da je s druge planete spustilo. Ljudi moji, bio je rat. Srbi i Hrvati ( Citaj RS i dio Hercegovine) nece Bosnu, ona niti njena ekonomija ih ne zanimaju. Jedini kojima je u interesu da ta drzava profunkcionise su bosnjaci i mali malicki dio ovih drugih i trecih.
e sad bosnjacko politicko rukovodstvo, kako ih neki od vas zovu SDA i SBiH....o tom po tom. I ja bih radije na njihovom mjestu vidjela nekog drugog, ali sam malo skepticna pri ocjeni koliko bi i taj uspio ista napraviti.
Poreza sto se tice, zaopad zivi i funkcionise zahvaljujuci njima.
Srbi i Hrvati ne mogu da sprijece da se odradi put Sarajevo Zenica kao najfrekventniji dio te ceste. Da je kojim slucajem Dodik u Sarajevu taj put bi vec radio jer je okonomski isplativ. Dok RS od nicega pravi nesto i planira puteve kroz vrleti i kamenjar dotle Brankovic nemoze da unovci putni pravac u srcu Bosne gdje je najgusce naseljeno????
boergoat

Post by boergoat »

mejdan wrote:
newone wrote:Da Mejdan, istina je da Zapad funkcionise zahvaljujuci porezima, ali isto tako te Zapadne vlade obezbjede radna mjesta za svoje stanovnistvo i nekakvu ekonomiju pa svi i zarade a i plate drzavi poreze.
A budes li ti kao Bosnjak/Bosnjakinja cekao/la da Srbi i Hrvati pocnu voliti Bosnu i Hercegovinu pa da eto ko ekonomija i krene, onda ti je moj savjet da ne cekas taj trenutak vec preduzmi nesto u svom zivotu. Ne gledaj sta drugi cine za drzavu, vec vidi sta ti mozes za nju uraditi jer najlakse je nekog drugog okriviti za vlasite nedace.
Joj sto ja volim velike govornike..... Ma svaka ti je na mjestu, samo malo suplje zvuci.
Ne, ne. Ne zvuci suplje, tvoja prica zvuci ne samo suplje nego mnogo gore, da ne vrijedjam :zzzz: :zzzz: :zzzz: . Osim puta Sarajevo-Zenica, tu je i sarajevska zaobilaznica, pa nisu valjda Srbi i Hrvati krivi što se ona započinje već pet godina. Covjek koji je bio direktno odgovoran za to danas ti je predsjednik vlade i izgleda da ce mu najveci domet biti otvaranje nekoliko naplatnih kućica, ako mu podje za rukom.
newone jest veliki govornik, ali pametan govornik. Ako ti ne odgovaraju njegovi savjeti onda dalje nastavi da lajes na Srbe i Hrvate i vozas se po rupama. Oh da, podsjeti nas opet da je bio rat. Koji rat, halo, ti pricas o proslom vijeku :-x :-x :-x Pa na tu pricu se vade samo neradnici i glupani
jefferson

Post by jefferson »

boergoat wrote:
mejdan wrote:
newone wrote:Da Mejdan, istina je da Zapad funkcionise zahvaljujuci porezima, ali isto tako te Zapadne vlade obezbjede radna mjesta za svoje stanovnistvo i nekakvu ekonomiju pa svi i zarade a i plate drzavi poreze.
Joj sto ja volim velike govornike..... Ma svaka ti je na mjestu, samo malo suplje zvuci.
Ne, ne. Ne zvuci suplje, tvoja prica zvuci ne samo suplje nego mnogo gore, da ne vrijedjam :zzzz: :zzzz: :zzzz: . Osim puta Sarajevo-Zenica, tu je i sarajevska zaobilaznica, pa nisu valjda Srbi i Hrvati krivi što se ona započinje već pet godina. Covjek koji je bio direktno odgovoran za to danas ti je predsjednik vlade i izgleda da ce mu najveci domet biti otvaranje nekoliko naplatnih kućica, ako mu podje za rukom.
newone jest veliki govornik, ali pametan govornik. Ako ti ne odgovaraju njegovi savjeti onda dalje nastavi da lajes na Srbe i Hrvate i vozas se po rupama. Oh da, podsjeti nas opet da je bio rat. Koji rat, halo, ti pricas o proslom vijeku :-x :-x :-x Pa na tu pricu se vade samo neradnici i glupani
Otvorit ce "necko" bar lift u avazovoj zgradi :x
Post Reply