Koje dionice BIH tvrtki se isplati kupiti...
Moderator: anex
-
klixober
Ja mislim da ce se berza jos malo suzdrzavati,ici ce dole pa gore sve do nezavisnosti Kosova.Sedmicu,dvije nakon toga,kada se strasti smire,vidim veliki skok cijena zato sto su trenutno vecina velikih kompanija na sase vise nego podcijenjene.Incub wrote:Danas je opet krenulo "crvenilo"...
Padaju vrijednosti a Telecom jedino ide malo gore....
Mozda se pnovi situacija kao u sedmici iza nas???
Nazalost ja sam se istrosio tako da necu vise imati priliku da ugrabim nesto po ovim cijenama,ali zadovoljan sam i ovim sto sam vec kupio.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
komeba wrote:Ja mislim da ce se berza jos malo suzdrzavati,ici ce dole pa gore sve do nezavisnosti Kosova.Sedmicu,dvije nakon toga,kada se strasti smire,vidim veliki skok cijena zato sto su trenutno vecina velikih kompanija na sase vise nego podcijenjene.Incub wrote:Danas je opet krenulo "crvenilo"...
Nazalost ja sam se istrosio tako da necu vise imati priliku da ugrabim nesto po ovim cijenama,ali zadovoljan sam i ovim sto sam vec kupio.
Jooooooooj dobre dividende ljudi,zivljeli,ja pjan ko ćep
-
DJ Babo
samo vi nafuravajte ljude, pa ce kasnije biti plakanja.pici wrote:komeba wrote:Ja mislim da ce se berza jos malo suzdrzavati,ici ce dole pa gore sve do nezavisnosti Kosova.Sedmicu,dvije nakon toga,kada se strasti smire,vidim veliki skok cijena zato sto su trenutno vecina velikih kompanija na sase vise nego podcijenjene.Incub wrote:Danas je opet krenulo "crvenilo"...
Nazalost ja sam se istrosio tako da necu vise imati priliku da ugrabim nesto po ovim cijenama,ali zadovoljan sam i ovim sto sam vec kupio.tako je,mada nije ni kosovo toliko.Skuplja se pomalo i sa malim volumenima brane pozicije koje su vec zauzete. Uglavnom, trend se polako okrece, no za pravi "sajam" ce biti potrebno jos malo strpljenja.
argument o podcijenjenosti firmi je smijesan. sta je po tebi realna vrijednost bh telecoma, bosnalijeka. 10 x nominalna vrijednost??? nije berza za svakoga...
- pici
živi bili pa vidjeliDJ Babo wrote:samo vi nafuravajte ljude, pa ce kasnije biti plakanja.pici wrote:komeba wrote: Ja mislim da ce se berza jos malo suzdrzavati,ici ce dole pa gore sve do nezavisnosti Kosova.Sedmicu,dvije nakon toga,kada se strasti smire,vidim veliki skok cijena zato sto su trenutno vecina velikih kompanija na sase vise nego podcijenjene.
Nazalost ja sam se istrosio tako da necu vise imati priliku da ugrabim nesto po ovim cijenama,ali zadovoljan sam i ovim sto sam vec kupio.tako je,mada nije ni kosovo toliko.Skuplja se pomalo i sa malim volumenima brane pozicije koje su vec zauzete. Uglavnom, trend se polako okrece, no za pravi "sajam" ce biti potrebno jos malo strpljenja.
argument o podcijenjenosti firmi je smijesan. sta je po tebi realna vrijednost bh telecoma, bosnalijeka. 10 x nominalna vrijednost??? nije berza za svakoga...
- pici
ko ne riskira taj i ne profitira......drzi te se vi politike,a plakat ce samo neki al od srece kad se obogate ......ne mozes pokupovati sve dionice na SASE ali za neke moras staviti glavu na panj

-
xon_sa
Kakve veze ima nominalna vrijednost?!DJ Babo wrote:samo vi nafuravajte ljude, pa ce kasnije biti plakanja.
-
pita
Ti si preveliki ziheras. To u trenutnoj globalnoj ekonomiji ne rezultira nazalost neku osobitu zaradu...moras ponekad i riskirati...da na koncu imas profit.DJ Babo wrote:samo vi nafuravajte ljude, pa ce kasnije biti plakanja.pici wrote:komeba wrote: Ja mislim da ce se berza jos malo suzdrzavati,ici ce dole pa gore sve do nezavisnosti Kosova.Sedmicu,dvije nakon toga,kada se strasti smire,vidim veliki skok cijena zato sto su trenutno vecina velikih kompanija na sase vise nego podcijenjene.
Sam procjeni dali od svoje place mozes da kupis stan, auto, odmor, skijanje, more, putovanje po svijetu...itd.
-
klixober
Evo da malo objasnim zasto sam siguran da je vecina velikih firmi na sarajevskoj berzi trenutno jako podcijenjena.Ko god je pratio sase,zna za onaj veliki "bum" prosle godine kada su sve cijene naglo skocile.Sada da ne naglabam kako i zasto se to dogodilo jer je to druga i duga tema.Medutim,do tog momenta cijene dionica su bile koliko toliko realne,usudujem se reci da su i tada bile podcijenjene,jer je berza bila jos jako "mala",sa malim obimom trgovanja.Do tada nije bilo puno spekulanata,kako stranih tako i domacih koji su mogli da dizu nerealno cijene.DJ Babo wrote:samo vi nafuravajte ljude, pa ce kasnije biti plakanja.pici wrote:komeba wrote: Ja mislim da ce se berza jos malo suzdrzavati,ici ce dole pa gore sve do nezavisnosti Kosova.Sedmicu,dvije nakon toga,kada se strasti smire,vidim veliki skok cijena zato sto su trenutno vecina velikih kompanija na sase vise nego podcijenjene.
Godinu dana nakon toga tj. danas,vecina velikih firmi je napredovala,prosirila se,povecala proizvodnju,profit itd. a cijene dionica tih firmi su danas jeftinije prije tog velikog "buma" sarajevske berze.Iz toga se lako da zakljuciti da ove danasnje cijene imaju potencijal za veliki skok.Cim se situacija sa Kosovom rijesi i krenu obicne svakodnevne price,kada se ukljuce veliki strani investitori,ocekujem vidan napredak i skok.
-
DJ Babo
@komeba
malo sam pretjerao, prenijelo me
mislim da je tesko reci za vecinu firma da su podcijenjene (imas dosta firmi koje su u teskim dubiozama, a dionice im u "stratosferi")
@bice_bice
leksikon je zakon
@pita
zaradjujem dovoljno i za stan, auto, odmore, skijanje (kad ima snijega na bjelasnici), putovanja po svijetu. i to zaradjujem mimo berze...
ne bih rekao da sam ziheras, rizikovao sam na berzi i izgubio, ne jednom... jednostavno mislim da ce cijene jos padati. doci ce i trenutak promjene (mislim ne skoro) i cijene ce skociti, vjerovatno dosta. dakle, mislim da ce biti prilike za jos jeftiniju kupovinu, pa zato kazem da se ceka, da se ne bi neko za mjesec dana uspanicio sto je kupio po 40, a sad 30 ili 25... ko misli ulagati na duze rokove, nece pogrijesiti ni ako sad kupi...
malo sam pretjerao, prenijelo me
mislim da je tesko reci za vecinu firma da su podcijenjene (imas dosta firmi koje su u teskim dubiozama, a dionice im u "stratosferi")
@bice_bice
leksikon je zakon
@pita
zaradjujem dovoljno i za stan, auto, odmore, skijanje (kad ima snijega na bjelasnici), putovanja po svijetu. i to zaradjujem mimo berze...
ne bih rekao da sam ziheras, rizikovao sam na berzi i izgubio, ne jednom... jednostavno mislim da ce cijene jos padati. doci ce i trenutak promjene (mislim ne skoro) i cijene ce skociti, vjerovatno dosta. dakle, mislim da ce biti prilike za jos jeftiniju kupovinu, pa zato kazem da se ceka, da se ne bi neko za mjesec dana uspanicio sto je kupio po 40, a sad 30 ili 25... ko misli ulagati na duze rokove, nece pogrijesiti ni ako sad kupi...
-
pita
goood for you....ja ne zaradjujem dovoljno za luksuz...pak moram nekak okretati kesDJ Babo wrote:@komeba
malo sam pretjerao, prenijelo me![]()
@bice_bice
leksikon je zakon
@pita
-
klixober
Mislim da nece vise puno padati.Za sedmicu dana ce Kosovo postati nezavisno.Iducih 15 dana ce ici malo dole,pa gore,sa malim dnevnim prometom.Kad se sve smiri,cijene se vracaju na nivo od prije par mjeseci.Incub wrote:POzdrav brokeri-prognozeri,
Evo situacija oko Kosova se zacrvenila hoce li se odraziti sutra na nasu berzu istim simptomima ili???
Da vidimo prognoze
-
pita
ovisi sto ce biti nakon neovisnosti Kosova...ako se zavrsi na tome da samo nekoliko slovenskih firmi u srbiji ode u zrak...i demonstracijama par 100 ljudi...onda ce dionici u kratkom vremenu da idu gore.....Incub wrote:POzdrav brokeri-prognozeri,
Evo situacija oko Kosova se zacrvenila hoce li se odraziti sutra na nasu berzu istim simptomima ili???
Da vidimo prognoze
Ako bude Republika Srpska tezila ka neovisnosti i spajanju sa Srbijom.. to ce donijeti nove oscilacije...investitore je strah..i cijene idu dolje
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Beograd ce malo rondati i na kraju biti prisiljen da prihvati neovisnost.Veliki su novci u pitanju
.
-
klixober
Ja kada sam ovo i predvidao ti si mi spocitao da lozim raju.Sada se ispostavilo da je istina.Tesko da ce se dionice ponovo moci kupiti po cijeni od prosle sedmice.Nisam vidovnjak da predvidim kako ce se tacno kretati cijene,bice padova i rastova,medutim sigurno je sljedece:DJ Babo wrote:Jeste ovo bilo tesko predvidjeti....komeba wrote:I sta sam rekao za sarajevsku berzu? Kosovo dobilo nezavisnost,sve dionice skocile.
A sta mislis hoce li dionice rasti i narednih dana, pa sljedece sedmice? Sta se desava sa ostalim berzama u regiji?
-veliki strani investitori su vidjeli da se u BiH nece nista desiti nakon proglasenja nezavisnosti Kosova i vracaju se sa svojim kapitalom na sarajevsku berzu
-investitori povlace kapital sa beogradske berze zbog krize koja ce biti duga u Srbiji i prebacuju se uglavnom na zagrebacku,sarajevsku i makedonsku berzu.
Iz ovoga se lako moze zakljuciti da ce doci do porasta trgovine na berzi i porasta cijena.Koliko tacno,niko ne moze predvidjeti.
-
Incub
Nasa berza nije mjerilo likvidnosti jer kad se indexi sirom svijeta crvene u nas se nista ne desava. Tek nakon par dana dok vjesti dodju do ovih nasih jer ih tako primaju ko da se radi o virusu gripe.
Dionica telekoma jedan dan recimo 43KM a slijedeci 48KM pa opet 46KM nema tu vrijednosti i poredjenjima na strana trzista.U nas ti je uglavnom kako se ko ujutro probudi pa odredi cijenu.Jer kako rekose komentatori cijene su prosle godine previse isle u zeleno i to je razlog zasto su sa d dionice bile pojeftinile.
Pa nomalno je da ce padati ovih dana jer je i nafta poskupila ali ne na nasoj berzi.
I jeste li primjetili na sase da pise "Sarajevo Stock Exhange" umjesto Exchange-ispravite me ako grijesim.
Dionica telekoma jedan dan recimo 43KM a slijedeci 48KM pa opet 46KM nema tu vrijednosti i poredjenjima na strana trzista.U nas ti je uglavnom kako se ko ujutro probudi pa odredi cijenu.Jer kako rekose komentatori cijene su prosle godine previse isle u zeleno i to je razlog zasto su sa d dionice bile pojeftinile.
Pa nomalno je da ce padati ovih dana jer je i nafta poskupila ali ne na nasoj berzi.
I jeste li primjetili na sase da pise "Sarajevo Stock Exhange" umjesto Exchange-ispravite me ako grijesim.
-
bice_bice
za nekog nijeDJ Babo wrote:Jeste ovo bilo tesko predvidjeti....komeba wrote:I sta sam rekao za sarajevsku berzu? Kosovo dobilo nezavisnost,sve dionice skocile.
A sta mislis hoce li dionice rasti i narednih dana, pa sljedece sedmice? Sta se desava sa ostalim berzama u regiji?
-
DJ Babo
#75 promet
@komeba
ne zelim da ulazim u neku zucnu polemiku jer mi se cinis kao ok tip (malo preoptimistican), ali pogledaj strukturu transakcija danas:
Redovna trgovina 705,548.29
Aplikacije 5,770,748.07
Blokovi 1,768,200.00
Ukupno: 8,244,496.36
Realno je za nas "smrtnike" danas promet bio 705.000 KM. Ove aplikacije i blokove slobodno nemoj racunati.
PS Evo ga crvenilo se vratilo
ne zelim da ulazim u neku zucnu polemiku jer mi se cinis kao ok tip (malo preoptimistican), ali pogledaj strukturu transakcija danas:
Redovna trgovina 705,548.29
Aplikacije 5,770,748.07
Blokovi 1,768,200.00
Ukupno: 8,244,496.36
Realno je za nas "smrtnike" danas promet bio 705.000 KM. Ove aplikacije i blokove slobodno nemoj racunati.
PS Evo ga crvenilo se vratilo