siromastvo i puno djece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Shoshana

Post by Shoshana »

newone wrote:
A tu smo, i do 2001. je socijala u Canadi bila mnogo veca nego sada, pa bubble hi tech burst i onda su vam to skresali. Znaci oba roditelja ne rade = $1400.00 + cetvoro djece x $115.00 mjesecno = $1860.00. Renta subvencionirana od drzave + subvencionirana el. energija. Obicno te zene jos prime po koje dijete od prijatelja na cuvanje dok oni rade + malo rada na crno.....ma dajte, u Bosni ljudi ovo mogu samo da sanjaju!
Naravno ima siromasnih i u Americi i u Canadi ali je granica siromastva u obje ove zemlje high above one u Bosni.Za bracne parove bez nekog obrazovanja, za mnoge i bez znanja Francuskog ili Engleskog, opcija socijale u Canadi je i te kako povoljna.Isto i u Americi. Evo imamo gradove citave sa outsourced industrijom i svi tamo ostali i zive na welfare-u.
i upravo zato je besmisleno tvoje spominjanje nemogucnosti ovih roditelja da svojoj djeci obezbjede fakultetsko obrazovanje. Kao da im je to najpreca briga u zivotu...

A Kanadu i Kanadske standarde si u pricu uveo ti - a ne mi :?
anais_nin

Post by anais_nin »

newone wrote:
anais_nin wrote:
newone wrote: To je bila godina, ljeto 2004. i tada je to bio iznos od $700.00 CAN po clanu porodice ako oba ne rade roditelja i to je bilo na snazi u Quebec-u i Ontariu.
Rodbina i prijatelji su mi u Bosni i znam kako ljudi tamo zive, barem vecina. A i ja ponekad preletim Baru pa i licno vidim.
pa ako cemo se bacati brojkama daj da se bacamo tacnim brojkama....maksimalni godisnji NCBS (national child benefit supplement) koji porodica koja radi moze primiti za dijete je u to doba bila negdje oko $1500 (GODISNJE) po djetetu.....i to ukoliko ukupna primanja roditelja ne prelaze nekih $22,000 GODISNJE :roll: Zakon je postavljen tako da roditelji koji su na drustvenoj pomoci UVIJEK primaju manji iznos po djetetu nego roditelji koji rade, kao da bi im se time dao povod da nadju BILO KAKAV POSAO. Sto znaci da taj djeciji dodatak koji oni primaju ne moze iznositi vise od $115 mjesecno.

To sto neki ljudi lazu i varaju kad se prijavljuju na socijalnu pomoc, toga ima svuda....samo u principu to laganje i varanje je obicno kratkog vijeka zato sto su provjere ceste, a kazne za takve prestupe nisu bas blage :oops:
A tu smo, i do 2001. je socijala u Canadi bila mnogo veca nego sada, pa bubble hi tech burst i onda su vam to skresali. Znaci oba roditelja ne rade = $1400.00 + cetvoro djece x $115.00 mjesecno = $1860.00. Renta subvencionirana od drzave + subvencionirana el. energija. Obicno te zene jos prime po koje dijete od prijatelja na cuvanje dok oni rade + malo rada na crno.....ma dajte, u Bosni ljudi ovo mogu samo da sanjaju!
Naravno ima siromasnih i u Americi i u Canadi ali je granica siromastva u obje ove zemlje high above one u Bosni.
Za bracne parove bez nekog obrazovanja, za mnoge i bez znanja Francuskog ili Engleskog, opcija socijale u Canadi je i te kako povoljna.Isto i u Americi. Evo imamo gradove citave sa outsourced industrijom i svi tamo ostali i zive na welfare-u.
vrlo je ocigledno da nisi nikad ovde zivio, ali eto recimo samo u svrhu argumenta da si u pravu za te brojke....prosjecni trosak SAMO HRANE za cetveroclanu porodicu u Torontu iznosi nekih $125 SEDMICNO....znaci skontaj samo da se prehrani porodica ode nekih $500 mjesecno....na to dodaj troskove odjece, higijene, prevoza i rezija, znaci samo ono osnovno za zivot i skontaces koliko "komotno" zivi eto cak i ta tvoja fiktivna idealna porodica sa bajnim primanjima :roll:

niko ne osporava da je "u prosjeku" laksi zivot i da su vecu mogucnosti u jednoj Kanadi nego u Bosni :roll: ali ti predstavljas i SAD i Kanadu kao obecane zemlje gdje je maltene nemoguce propasti kroz rupe u sistemu i gdje su siromastvo, socijalni slucajevi i globalno socijala maltene nepostojeci.....postoje i te kako, i to u sramotno velikom broju za zemlje sa ovoliko novca i resursa :roll:
newone

Post by newone »

anais_nin wrote:
newone wrote: Ne znam sta su vasi parametri za glad i neimastinu. Ono sto zelim reci, a to i vidim svakodnevno i ovdje u Americi, a i kada odem u Canadu je da gladnih nema. U Canadu su na socijali, a u Americi su na food stamps. U Bosni nemaju niti jedno niti drugo. U Americi osim homelessa, svi imaju krov nad glavom. Ko nemoze rentu platiti drzava mu snosi rentu.Isto i u Canadi.U Bosni imaju krov nad glavom, ali cesto bez grijanja, struje i tople vode. U Americi i Canadi je to nezamislivo.
I hajde sada demantujte me pa da u Bosni ljudi pomisle kako u Canadi i Americi ima sirotinje i da nemaju sta jesti i da nemaju krov nad glavom itd.
I Shoshana, ne samo Arapi, vec i naseg dosta svijeta uveliko koristi socijalu u Canadi, a pri tome rade na crno. Hajde sada reci da ni ovo nije istina.
za SAD necu nista da tvrdim jer iako sam bila nebrojeno puta (naravno nema ni sirotinje ni gladnih u New Yorku, Boze sacuvaj gdje bi toga bilo :roll:) ne zivim tamo. Nezamislivo mi je da neko sa toliko ubjedjenja i sigurnosti pokusava mene ili Shoshanu ubjediti u ispravnost podataka vezanih za okolinu u kojoj mi svakodnevno zivimo. I bez veze je porediti Kanadu sa Bosnom, i time indirektno umanjivati tezinu i muku u kojoj se jako puno ljudi u zemlji nalazi.

Ono sto mi je tragikomicno je tvoje ubjedjenje da siromastvo sa istim intenzitetom tragedije POSTOJI i u ovom drustvo ma koliko "sredjeno" ono izgledalo :roll: Zar ne shvatas ironiju izjave "u americi osim beskucnika svi imaju krov nad glavom"????? :? Jesi li svjestan podatka da u gradu kao sto je Toronto ima otprilike nekih 60,000 do 70,000 BESKUCNIKA!!!! I to ovo su brojke do kojih se doslo na osnovu podataka o onima koji dodju u prenocista ili javne kuhinje, mnogi nikad ne urade ni to!!!!
Ko su ti beskucnici? Da li si ikada o tome razmisljala ili si trazila informacije o tome.Da li su to ljudi koji su se skolovali i radili, koji su planirali svoj zivot i htjeli od njega nesto napraviti.
Ne, to su uglavnom alkoholicari, nekadasnji narkomani, mentalno bolesni islicno.
Dodje tako tv reporter i intervjuise ih ispod mosta, onako oni u svojim kutijama zalegli i cugaju, i pita ih zasto ste ovdje, da li znate da imate pravo na socijalnu skrb, na shelter, na zdravstvenu zastitu. Ma pojma oni nemaju. Ova jedna izjavljuje kako je to njen stil zivota.
Zao mi je tih ljudi, ali je to njihov izbor. Niko ko je ucio skolu i radio u svom zivotu u Americi i Kanadi nije zavrsio kao homeless. Zivim i radim ovdje i na hiljade nasih Bosanaca i drugih imigranata i niko jos nije postao homeless.
anais_nin

Post by anais_nin »

newone wrote: Ko su ti beskucnici? Da li si ikada o tome razmisljala ili si trazila informacije o tome.Da li su to ljudi koji su se skolovali i radili, koji su planirali svoj zivot i htjeli od njega nesto napraviti.
Ne, to su uglavnom alkoholicari, nekadasnji narkomani, mentalno bolesni islicno.
Dodje tako tv reporter i intervjuise ih ispod mosta, onako oni u svojim kutijama zalegli i cugaju, i pita ih zasto ste ovdje, da li znate da imate pravo na socijalnu skrb, na shelter, na zdravstvenu zastitu. Ma pojma oni nemaju. Ova jedna izjavljuje kako je to njen stil zivota.
Zao mi je tih ljudi, ali je to njihov izbor. Niko ko je ucio skolu i radio u svom zivotu u Americi i Kanadi nije zavrsio kao homeless. Zivim i radim ovdje i na hiljade nasih Bosanaca i drugih imigranata i niko jos nije postao homeless.
ovim tvojim postom je svaka daljnja rasprava izmedju nas zavrsena....ti izvoli nastaviti zivjeti u svom malom balonu iluzija :D niti imam energije, a niti volje, a vala ni zelje da ti isti rasprsnem :D
newone

Post by newone »

anais_nin wrote:
newone wrote:
anais_nin wrote: pa ako cemo se bacati brojkama daj da se bacamo tacnim brojkama....maksimalni godisnji NCBS (national child benefit supplement) koji porodica koja radi moze primiti za dijete je u to doba bila negdje oko $1500 (GODISNJE) po djetetu.....i to ukoliko ukupna primanja roditelja ne prelaze nekih $22,000 GODISNJE :roll: Zakon je postavljen tako da roditelji koji su na drustvenoj pomoci UVIJEK primaju manji iznos po djetetu nego roditelji koji rade, kao da bi im se time dao povod da nadju BILO KAKAV POSAO. Sto znaci da taj djeciji dodatak koji oni primaju ne moze iznositi vise od $115 mjesecno.

To sto neki ljudi lazu i varaju kad se prijavljuju na socijalnu pomoc, toga ima svuda....samo u principu to laganje i varanje je obicno kratkog vijeka zato sto su provjere ceste, a kazne za takve prestupe nisu bas blage :oops:
Naravno ima siromasnih i u Americi i u Canadi ali je granica siromastva u obje ove zemlje high above one u Bosni.
Za bracne parove bez nekog obrazovanja, za mnoge i bez znanja Francuskog ili Engleskog, opcija socijale u Canadi je i te kako povoljna.Isto i u Americi. Evo imamo gradove citave sa outsourced industrijom i svi tamo ostali i zive na welfare-u.
vrlo je ocigledno da nisi nikad ovde zivio, ali eto recimo samo u svrhu argumenta da si u pravu za te brojke....prosjecni trosak SAMO HRANE za cetveroclanu porodicu u Torontu iznosi nekih $125 SEDMICNO....znaci skontaj samo da se prehrani porodica ode nekih $500 mjesecno....na to dodaj troskove odjece, higijene, prevoza i rezija, znaci samo ono osnovno za zivot i skontaces koliko "komotno" zivi eto cak i ta tvoja fiktivna idealna porodica sa bajnim primanjima :roll:

niko ne osporava da je "u prosjeku" laksi zivot i da su vecu mogucnosti u jednoj Kanadi nego u Bosni :roll: ali ti predstavljas i SAD i Kanadu kao obecane zemlje gdje je maltene nemoguce propasti kroz rupe u sistemu i gdje su siromastvo, socijalni slucajevi i globalno socijala maltene nepostojeci.....postoje i te kako, i to u sramotno velikom broju za zemlje sa ovoliko novca i resursa :roll:
U Canadi ne zivim, ali cesto dodjem jer mi je relativno blizu, a i mnogo je mojih prijatelja sa studija u Sarajevu tamo zaposleno.
I nisu ni Amerika ni Canada raj na zemlji. Ali ljudi imaju priliku da nesto urade u zivotu i ko to zeli to mu je i omoguceno.Sansa u zivotu, dobro zdravlje i pamet u galvu, pa sta bi vi vise htjele.Nisam siguran da mnogi imaju ovakvu sansu u Bosni.
newone

Post by newone »

anais_nin wrote:
newone wrote: Ko su ti beskucnici? Da li si ikada o tome razmisljala ili si trazila informacije o tome.Da li su to ljudi koji su se skolovali i radili, koji su planirali svoj zivot i htjeli od njega nesto napraviti.
ovim tvojim postom je svaka daljnja rasprava izmedju nas zavrsena....ti izvoli nastaviti zivjeti u svom malom balonu iluzija :D niti imam energije, a niti volje, a vala ni zelje da ti isti rasprsnem :D
Ni ja nemam zelje. Ne valja ti u Canadi, hvataj se prvog aviona i u Bosnu.
Ali neces ti to jer da ti ne valja tu gdje jesi, davno bi se zavicaju svom vratila.
Ista stvar i sa mnom!
anais_nin

Post by anais_nin »

newone wrote:
anais_nin wrote: ovim tvojim postom je svaka daljnja rasprava izmedju nas zavrsena....ti izvoli nastaviti zivjeti u svom malom balonu iluzija :D niti imam energije, a niti volje, a vala ni zelje da ti isti rasprsnem :D
Ali neces ti to jer da ti ne valja tu gdje jesi, davno bi se zavicaju svom vratila.
Isto kao i meni!
ne da se tebe to tice ali ja jesam spakovala kofere i zivjela i radila u Bosni 6 godina :roll: u Kanadi sveukupno nekih 10 :roll: pa mi je malkice smjesno, a i ironicno da mi ti pricas o tome kako je "dole", a kako je "ovde" i to mom ovde :roll: ne znam samo gdje si procitao da sam ja napisala da MENI ne valja u Kanadi :oops: ali tvoje konstantno idealiziranje zivota u Sjevernoj Americi s teme na temu mi lagano pocinje zvucati kao "da vam ispricam jednu bajku" :roll: tvoja realnost i moja realnost se izgleda ne doticu. Mozda je problem sto ja radim sa ljudima, porodicama, i vrlo cesto djecom koji zive na marginama egzistencije cak i na ovom bajnom Zapadu :roll: mozda je moj problem sto poznam njihove price, njihove zivote, njihovu tugu, pa mi to siromastvo nije nista manje primjetno, niti ista manje bolno od onog Bosni kojeg ima i vise i cesce :roll: jer gladno dijete, i siromasno dijete je isto bez obzira da li se ono nalazio u Bosni ili u Kanadi :roll: a ta izjava o tome kako ljudi koji nemaju ili koji zive na ulicu su tu svojim izborom mi je sve rekla o tvom poznavanju te problematike, prema tome kao sto rekoh ne vidim ni svrhu ni poentu daljnje rasprave, s obzirom da si ti duboko ubjedjen u ispravnost svojih vjerovanja i svog poznavanja zivota i ovde i u Bosnu, a i ja isto tako.....prema tome ti nastavi po svom, a ja cu po svom....
newone

Post by newone »

anais_nin wrote:
newone wrote:
anais_nin wrote: ovim tvojim postom je svaka daljnja rasprava izmedju nas zavrsena....ti izvoli nastaviti zivjeti u svom malom balonu iluzija :D niti imam energije, a niti volje, a vala ni zelje da ti isti rasprsnem :D
Isto kao i meni!
ne da se tebe to tice ali ja jesam spakovala kofere i zivjela i radila u Bosni 6 godina :roll: u Kanadi sveukupno nekih 10 :roll: pa mi je malkice smjesno, a i ironicno da mi ti pricas o tome kako je "dole", a kako je "ovde" i to mom ovde :roll: ne znam samo gdje si procitao da sam ja napisala da MENI ne valja u Kanadi :oops: ali tvoje konstantno idealiziranje zivota u Sjevernoj Americi s teme na temu mi lagano pocinje zvucati kao "da vam ispricam jednu bajku" :roll: tvoja realnost i moja realnost se izgleda ne doticu. Mozda je problem sto ja radim sa ljudima, porodicama, i vrlo cesto djecom koji zive na marginama egzistencije cak i na ovom bajnom Zapadu :roll: mozda je moj problem sto poznam njihove price, njihove zivote, njihovu tugu, pa mi to siromastvo nije nista manje primjetno, niti ista manje bolno od onog Bosni kojeg ima i vise i cesce :roll: jer gladno dijete, i siromasno dijete je isto bez obzira da li se ono nalazio u Bosni ili u Kanadi :roll: a ta izjava o tome kako ljudi koji nemaju ili koji zive na ulicu su tu svojim izborom mi je sve rekla o tvom poznavanju te problematike, prema tome kao sto rekoh ne vidim ni svrhu ni poentu daljnje rasprave, s obzirom da si ti duboko ubjedjen u ispravnost svojih vjerovanja i svog poznavanja zivota i ovde i u Bosnu, a i ja isto tako.....prema tome ti nastavi po svom, a ja cu po svom....
Da i zato si se nakon 6 godina vratila u Canadu. Bilo dobro u Bosni???
I za te homelesse u Torontu...nikada mi nisu trazili novac ili hranu na ulici, vec redovito cigarete. Toliko o njima.
Naravno svako ima pravo na svoje misljenje i ovdje smo da ih iznesemo. Svako se drugacije snasao van domovine, neko bolje , neko losije, ali nam svima sljaka nekako. I zbrini tu Canadsku sirotinju, obezbjedi im socijalu od drzave. To u Bosni nisi mogla pa te razumijem u boli.
newone

Post by newone »

I evo ti je nova tema otvorena na sa-x:"Travnicki hodza zlostavljao djevojcicu". Masa ovakvih slucajeva u Canadi. jel de???
anais_nin

Post by anais_nin »

newone wrote:I evo ti je nova tema otvorena na sa-x:"Travnicki hodza zlostavljao djevojcicu". Masa ovakvih slucajeva u Canadi. jel de???
to je stara tema :roll: de mi samo jos reci kako ovde (u Kanadi) nema (ili je rijetko) zlostavljanja djece, posebno seksualne prirode (a jos posebno ne od strane "vjerskih vodja"), pa da namah odem izvrsiti harakiri :roll:
newone

Post by newone »

anais_nin wrote:
newone wrote:I evo ti je nova tema otvorena na sa-x:"Travnicki hodza zlostavljao djevojcicu". Masa ovakvih slucajeva u Canadi. jel de???
to je stara tema :roll: de mi samo jos reci kako ovde (u Kanadi) nema (ili je rijetko) zlostavljanja djece, posebno seksualne prirode (a jos posebno ne od strane "vjerskih vodja"), pa da namah odem izvrsiti harakiri :roll:
Stara tema, ali izgleda jos uvijek ne razrijesen slucaj sto je zaista tuzno.
Naravno da ima ovakvih slucajeva svugdje u svijetu pa i u Canadi i Americi, ali se sudski odrade jako brzo u interesu zrtve. Ali gdje ce to hodza u Bosni maltretirati djevojcicu od 5 godina. Pa to je naprosto nemoguce. To je laz.Djevojcica garant laze! E to je problem Bosne jer vjerovatno zrtva ne govori istinu, a i hodza je neprikosnoveni duhovni vodja zajednice.
danas

Post by danas »

koji uzas...

kakvi moralne i intelektualne gnjide gmizu ovim forumom, to je za nepovjerovat...

mislim, sta dalje da se kaze -- treba fino bosanCu i newone-u prepustit da odlucuju koga treba sterilisat -- i bosna ce procvjetat, a ni hodze nam nece srat po glavi... svojim postojanjem i srkarabanjem po ovoj temi su me ubijedili -- da su u pravu... da je prisilna sterilizacija odlicno rijesenje... jer ocito bi sve bilo mnogo bolje -- da je i njihovu mater neko na vrijeme podvezao... ne bi me veceras bolio stomak...
newone

Post by newone »

danas wrote:koji uzas...
kakvi moralne i intelektualne vaske gmizu ovim forumom, to je za nepovjerovat...

mislim, sta dalje da se kaze -- treba fino bosanCu i newone-u prepustit da odlucuju koga treba sterilisat -- i bosna ce procvjetat, a i hodze nam nece srat po glavi... svojim postojanjem i srkarabanjem po ovoj temi su me ubijedili -- da su u pravu... da je prislilna sterilizacija odlicno rijesenje... jer ocito bi sve bilo mnogo bolje -- da je i njihovu mater neko na vrijeme podvezao... ne bi me veceras bolio stomak...
Ako pazljivo procitas svaki moj post na ovoj temi primjetices da nisam niti ijednom spomenuo sterilizaciju. To su radili nacisti, a ja to nisam. I ni u najgoroj nocnoj mori ne bi mi pala na pamet ideja da se neko prisilno sterilise. Cak niti ijednom nisam spomenuo da uopste nekome treba zabraniti da radja djecu ili da takve roditelje/majke na bilo koji nacin treba sankcionisati. Upravo suprotno, smatram da drustvo i drzava takvim treba maksimalno izaci u susret i pomoci im kako je uostalom i rijeseno u mnogim drzavama, primjer Canade sa socijalom i Amerike sa welfare-om.
anais_nin

Post by anais_nin »

newone wrote:
kakvi moralne i intelektualne vaske gmizu ovim forumom, to je za nepovjerovat...

mislim, sta dalje da se kaze -- treba fino bosanCu i newone-u prepustit da odlucuju koga treba sterilisat -- i bosna ce procvjetat, a i hodze nam nece srat po glavi... svojim postojanjem i srkarabanjem po ovoj temi su me ubijedili -- da su u pravu... da je prislilna sterilizacija odlicno rijesenje... jer ocito bi sve bilo mnogo bolje -- da je i njihovu mater neko na vrijeme podvezao... ne bi me veceras bolio stomak...
Ako pazljivo procitas svaki moj post na ovoj temi primjetices da nisam niti ijednom spomenuo sterilizaciju. To su radili nacisti, a ja to nisam. I ni u najgoroj nocnoj mori ne bi mi pala na pamet ideja da se neko prisilno sterilise. Cak niti ijednom nisam spomenuo da uopste nekome treba zabraniti da radja djecu ili da takve roditelje/majke na bilo koji nacin treba sankcionisati. Upravo suprotno, smatram da drustvo i drzava takvim treba maksimalno izaci u susret i pomoci im kako je uostalom i rijeseno u mnogim drzavama, primjer Canade sa socijalom i Amerike sa welfare-om.
e da ne bude da ti se samo suprotstavljam, s ovim podebljanim se slazem :D
Last edited by anais_nin on 22/01/2008 05:07, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

newone wrote:

izvinjavam se, sad vidjeh da je ipak bio drugi forumas koji je spominjao 'podvezivanje' socijalnih slucajeva... a nesto me malo prenijelo kad sam citala ono o narkomanima i alkohlicarima, te kako je to njihov izbor... i tako...

o welfare-u u USA ne bih da pocinjem... :roll:
Last edited by danas on 22/01/2008 05:20, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

anais_nin wrote:
newone wrote:

e da ne bude da ti se samo suprotstavljam, s ovim se slazem :D

Ma kakva crna sterilizacija....ma kada sam procitao taj post bilo mi je naprosto ruzno. Prvo sto mi je na pamet palo je :"Vidi ba, Bosanski Mengele!"
encian

Post by encian »

ma stanite ljudi malo. ja cu dati svoju pomoc stvarno od srca, dat cu je i tim ljudima i toj djeci, ali cu vrlo rado pomoci pri kupovini kontracepcije u buduce.

da podvucem, uradjeno i rodjeno je jedno, a buduce je drugo. kad su se vec rodila treba im pomoci, ako im je to potrebno. medjutim moze neko i tu majku da pita hoce li da joj se doniraju pilule svaki naredni mjesec njenog zivota. o prisilnoj sterilizaciji ovdje je stvarno pretjerano pricati. govorimo o onima koji ne bi imali djece da imaju za kontracepciju ili ih je stid kupiti.

stanje u kanadi i americi nam bas i ne pomaze. nijedna ni druga zemlja nije bila u ratu nedavno, a nalazi se na listi zemalja visokog dohotka, sto bosna nece biti zasigurno narednih 50 godina. bolje da se poredimo sa recimo malezijom, singapurom, tajwanom kad su pocinjali da se dizu iz blata.
danas

Post by danas »

encian wrote: da podvucem, uradjeno i rodjeno je jedno, a buduce je drugo. kad su se vec rodila treba im pomoci, ako im je to potrebno. medjutim moze neko i tu majku da pita hoce li da joj se doniraju pilule svaki naredni mjesec njenog zivota. o prisilnoj sterilizaciji ovdje je stvarno pretjerano pricati. govorimo o onima koji ne bi imali djece da imaju za kontracepciju ili ih je stid kupiti.
posto ocito nije jasno -- ja se osvrcem na ovo pomasceno, navedeno u jednom od uvodnih postova... mada ko da gledam ce ovaj mali mengele da dodje sutra i da drobi kako je bio cinican, vako nako neka suplja standardna -- ali niko me ne moze ubijediti da nije mislio ozbiljno...

jer nije njih stid da uzmu, a nije ni da nemaju novca, a nije ni da su jadni neobrazovani i nepismeni i ne znaju bolje -- oni to 'stancaju' namjerno, da izazovu sazaljenje okoline ako nisi znala... :oops: pa bi jaro 'podvezivo'... :roll:
encian

Post by encian »

pitanje "stancanja djece" je toliko kompleksno da stvarno ne mislim mi mozemo svojim komentarima da pokrijeme sve aspekte. treba prvo razmisliti zasto ljudi stancaju djecu. da li:

- zato sto zele
- zato sto nemaju za kontracepciju
- zato sto ih je stid kupiti istu
- zato sto je smatraju grijehom
- zato sto muz ne da zeni da je koristi
- zato sto coitus interruptus nije opcija za uspaljenog muskarca
- zato sto muz i/ili zena ganjaju sina/kcerku
- ...

mozda nase socijalne sluzbe ponude konstracepciju zenama iz uvodnog posta kad odu do njih. ako ne, mislim da je potrebno da to rade.

da se osvrnem jos na sterilizaciju (prisilna - ne smijem ni da zamislim kada je opravdana). naime podvezvanje i muskarca i zene je reverzibilno.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Meni samo nije jasno kako se je Edin borio od Vukovara do Bosanske Krupe.

Meni nesto to upravo oci zapara jer jos za nijedan takav slucaj nisam cuo. Ispade da se Edin borio na barem 2 od 3 strane u ratu. Od koji je na jednu mogao samo zapasti dobrovoljno bilo da su ZENGE ili JNA. I da su i ZENGE i JNA, interesatno je da je onda Krupu branio a i u procesu je ranjen bio. Zasto je to interesatno? Da je bio u ZENGAMA i HOS-u, koje su uzimali dobrovoljce, imao bi koju kintu od njih danas. I poslje Vukovara bi bio na Slavonsko-Dervetnskom ratistu a nebi se vratio, u Krupu kao da je rat stao, i vise nema pucacine. A ako je bio u JNA u Vukovaru, onda de fakto, ne mogu da ga stavim i uvrstim u momke koji ce 10 mjeseci kasnije braniti Krupu koja je postala prvo Krajsko ratiste, u Aprilu 1992 godine.

I iako je moguce da je istina, smrducka mi ovo "od do", kao da se radi o nekom kontinuitetu kojeg ocigledno da nema. Meni oslikava samo ovo. Budala koja je ili 1991 bila dobrovoljac HOS/ZENGA ili sluzio JNA i napadao na Vukovar. I za jedno i za drugo, morao bi biti debili, jer ni jedno ni drugo, nije bilo pod mora. Tj. zna se tacno ko su bili likovi i s jedne i s druge strane ovog filma. Ne govorim o lokalnim Vukovarcanima iz tog regiona koji su branili svoj prag, zenu i dijete, ali ocigledno Edinu iz Bosne tu nije bilo mjesto, ali ga si je on ipak nekako nasao.

Drugi dio price je taj o potrebnih 150 eura da bi otisao na pregled. To mi je malo nejasno, ispade 300KM da treba da bi otisao iz Krupe do Tuzle ili Sarajeva i vratio se nazad. Koliko ja znam za 300 KM mozes kupiti povratnu kartu iz Amsterdama do Sarajeva, autobusnu. Ja sam isao iz Bihaca za Sarajevo i karta je 40+ koji KM. Neka je iz Krupe 50 i koju KM, i neka povratna nije nista jeftinija, to je opet 150KM u vrh glave za roditelja i 1 djete da odu i vrate se. Ja znam da sve to kosta, i da nije jeftino ali ne volim kad te neko pravi idiotom. I vjerujem da ima dovoljno jos ljudi koji idu, sluzbeno ili privatno da bi stigao nekako do te Tuzle i Sarajeva, kad bi se zaputio i bez pfeninga, ali treba biti dosjetljiv i malo komunicirati s drugima, valjda. Ili moze biti da sam ja debil, pa kontam kako bi se bolje snasao u zadanim okolnostima.
Pasiflora

Post by Pasiflora »

Sjecate li se covjeka (prica je stara oko 2mj) iz (mislim) Zenice. Dvije zene i jeadaestoro djece. Zive u stracari od 20m2 i naravno: SVI PROSE. Nikakvu pomoc ne prihvataju od socijalne sluzbe - iskljucivo trazi odlazak u "trece zemlje". :P Jedva ga cekaju.
Ovaj slucaj mi je vrlo slican. Covjek uredno pravi djecu, prodaje bubreg zene koja se tek porodila i proziva drzavu za ratne zasluge. Halooooooo :? :? :? :? Dokle vise :? Rat je davno zavrsio, POSLA SE UHVATITE. I nemojte mi samo reci kako posla nema, ja u tu pricu ne vjerujem.
Nisam za prisilnu sterilizaciju, ali tog covjeka neko mora zaustaviti. Vec je napravio malu "vojsku" te djece i ako ovako nastavi (svu svoju reproduktivnu dob) biti ce to velika "vojska" gladne, smrznute i neobrazovane djece, a za koju godinu istih takvih (gladnih, smrznutih i neobrazovanih) ljudi koji ce multiplicirati problem (jer ce vjerovatno i sami praviti takve porodice).
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

danas wrote:
newone wrote:

izvinjavam se, sad vidjeh da je ipak bio drugi forumas koji je spominjao 'podvezivanje' socijalnih slucajeva... a nesto me malo prenijelo kad sam citala ono o narkomanima i alkohlicarima, te kako je to njihov izbor... i tako...

o welfare-u u USA ne bih da pocinjem... :roll:
Da li bi ti objasnila neobrazovanim zenama da postoji mogucnost privremene ili trajne kontracepcije? Da li si uopste ikada imala malo duzi kontakt sa zenama tog sloja? Ja jesam. Jednu takvu djevojku smo iz zabacenog sela doveli da cuva majku i dedu...

Nakon sto su oboje umrli, ista se udala u komsiluku..u dvije godine braka stomak do zuba po treci put, i ona prica GDJE CU JA KUPOVAT TO DA KOMSILUK VIDI DA SE JEBEM (ne, stomak ti senapuhao jer si progutala zvaku) i objasnim joj sta sve postoji, objasnim joj da cu joj ja kupiti ako zeli jer mi kaze BONA NE BILA TRECA USTA POLUGLADNA... objasnim joj da ima raznih opcija, i kaze mi ona da bi ona rado da podveze jajnike, ali da svima slazemo da dolazi u sarajevo na snimanje sinusa... i naravno, ja sva hepi, mislim cura mi je kao rod rodjeni, kuka mi o gladnim ustima i tako dalje...

naravno, to je rekla svojoj sestri koja joj je rekla da se od takve operacije dobije rak..

a njen suprug je rekao "sta ces, ne valja nam tv program, sta drugo da mi mladi radimo"...

I ne danas, ne bi niko od nas ljude vezao i na silu kastrirao, i naravno da se trudimo pomoci svakome ko je u nevolji, ali mislim da imamo pravo iznijeti svoje misljenje vezano za neke probleme...

PS Garant sam kuchka sto zelim reci da bih im privremeno oduzela i to dvoje djece i stipendirala njihov boravak u domu...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

danas wrote:
za kraj -- mogu samo reci kako ja gledam na ovakve situacije... ma sta ja mislila o roditeljima, i ma kako ih ne shvatala -- i dalje smatram da djeca nisu kriva za to i da nema razloga njih 'kaznjavati'... ako mogu pomoci cu, a ako ne -- makar cu osutati... jer moje prazno moralisanje ne pomaze nikome...

opet, dozvoljavam da grijesim... eto, da su neciju mater prisilno sterilisali prije 20 i kusur godina mozda bi forumska javnost bila postedjena svakojakih demokratskih izliva 'inteligencije i humanosti'... :roll:
Prebrzo se preslo na drugu stranu, ovo sam fuliula skroz.
Ako vec ne zelis da moralises uprazno, ne moras prozivati neciju majku.
Sve sto si napisala vezano za prodavanje price i ostalo mogu gutati, ali ovo od tebe nisam ocekivala.
Nisi jednom ucestvovala u akcijama, ne samo finansijski vec i idejama..i milion puta smo rekli da ne zelimo da clanci budu puni nasih imena, dovoljno je da svi ljudi vide da je to raja sa nekog foruma koja se digla i napravila nesto i da damo opipljiv dokaz svima da saka ljudi moze uciniti nesto ka boljem...

IT MAKES DIFFERENCE FOR THAT STARFISH prica..

Ali, ako je nas nekoliko voljno pomoci blizancima iz Sapne (btw, svima koji su se u posljednjih godinu dana sjetili njih moram prenijeti poziv na krompir i sir i mladu salatu :D) to ne znaci da ja prva necu njihovom ocu reci ZASTO NE IDES cijepati drva za pare, ili nesto slicno. Sa njim je slucaj da njegov kolega, takodjer demobilisani borac, ima posao u Tuzli, i kad god sta nadje da se radi , a tata od Blizanaca moze to uraditi, on njega zove.

Meni smeta sto nemamo mogucnosti da pomognemo tako sto cemo ih nauciti da pecaju, smeta mi sto cesto mnogi odbiju takvu pomoc i kazu samo DAJ RIBU, ali uvijek zivi nada da ce neko biti zahvalan na stapu i mamcima.

Ko kako ucestvuje u pomoci, ko koliko povuce, ko koliko da, to nije bitno. Bitno je da uvijek postoje ljudi koji su voljni pomoci. Ali....

A: Evo vec trec dijet na putu, draga moja, ne znam kako cu, troja gladna usta mala.
B: Zasto ne koristis kondome? Pilule? Nesto?
A: MA gdje cu to kupovati, da me vide komsije, da znaju da se jebem...
B: ????????? Odakle ti beba u stomaku?
A: MA dobro, znas...bona...joooooooooooo....
B: Imas mogucnost, ako ne zelis radjati vise, da podvezes jajnike. Nije skupo i sve ostalo je ok.

nakon dva dana...

A: Sjooooooo rekla mi sestra da se od te operacije dobije rak...
A/in muz: Jebi ga, slaba nam antena, nemamo mi kablovsku, sta cemo drugo radit (i onda se grohotom smije i divi svojoj inteligenciji)

Sva ova nebuloza mene nije sprijecila da im kazem da su stvarno debili oboje. Isto tako me nije sprijecilo da njoj dam garderobu sto sam joj kupila i da joj dam nesto sitno para djeci slatkise da uzme.
Ta mi je cura majki i dedi valjala vise nego moje rodice sto su i istoj avliji s njima zivjele.
Ta je cura bila i placena za to, al jedno je raditi zbog para a drugo je raditi s voljom i razumijevanjem za dvoje senilnih staraca.
I koliko god joj ja pomogla, imam pravo da joj kazem da je mozgom jos uvijek u svom rodnom Javoru.
becu

Post by becu »

Eno sad tesko zivjeti u Kanadi, SAD-u, zapadnim zemljama, ''ima i tamo gladnih''.
Znam ljude koji su u ove zemlje dosli s par odjevnih predmeta u crnoj kesi za smece, a sad imaju kucu, dobro auto, dobro zdravstveno osiguranje. Nisu kukali, nisu stancali djecu, zaradili su sve posteno, krvlju i znojem. To je u Bosni teze postici, ali nije nemoguce. Ima gladnih naravno, ima beskucnika. Necu reci svi al 99.9999% njih nece da radi. Ko nece da radi nek crkne, pa koliko to god zvucalo nehumano, humanije je nego opravdavati ovakve parazite koji imaju sve mogucnosti za dobar zivot. Zbog cega niko od emigranata iz ''zemalja treceg svijeta'' ne postade beskucnik?
Sto se tice prisilne sterilizacije, ovo sigurno nije slucaj za prisilnu sterlizaciju, ali je licno opravdavam u specificnim slucajevima, isto kao i smrtnu kaznu(mnogi ce reci da mnogi ce reci ne), i ne daje mi za pravo omalovazavati nekog ko ovo pitanje dozivljava na drugaciji nacin. Uvijek ima argumenata za i protiv.
danas

Post by danas »

@mircada:

ne znam sta si se ti nasla prozvana ovdje pa razvukla ko hodza teraviju? oprostices mi -- ali ja nijedan od tvojih postova ne kontam... koja je tvoja poenta? na kakvu sam stranu presla? ko je tebe, i bilo kakve akcije spominjao? gdje sam rekla da si kucka, ili bilo ko? gdje sam rekla da se ne smije reci nista o ljudima u ovakvim situacijama? ja se osvrcem na specifican komentar delegata koji je u svom 'ja sve znam fazonu' optuzio ljude da se namjerno 'stancaju' i zvao na prisilnu sterilizaciju? mislim, znala sam da ce biti supljak 'nije on to ozbiljno mislio', ali sam makar mislila da necete ti i Pearl morati ovako ofirno da doletite da ga branite :-)

a svoj sam stav iznijela na kraju prve stranice, i kao sto rekoh; jedno je ibretiti se, jedno je imati svoj stav, jedno je pricati o uzrocima i posljedicama ovakvih situacija, jedno je nastojati obrazovati i pomoci te ljude koliko mozes ako mozes, jedno je cak misliti i da su idioti i poslati ih u picku materinu i okrenuti glavu -- a nesto SASVIM drugo je 'podvezivati' ih SAMO zato sto su -- siromasni, neuki, neobrazovani, pod utjecajem primitivne sredine... mislim, ko je prvi -- romi? izbjeglice u kampovima? koga cemo jadnika i siromaha prvo pod noz, da se ne 'stanca' dalje i da ga ne bi -- ne daj mi boze te srece i radosti -- morao nas vajni bosanaC hraniti?

PS -- izvinjavam se javno za spominjanje 'necije' majke... ocito, to 'pravo' je rezervisano samo za dezurne revolucionare, koji mogu slobodno tako necijoj tudjoj majci kad im ista nije po cejfu... a kad se isti briljantni princip primjeni na njihovu maman, e onda je druga prica...

PPS @encian:
tubal ligation nije 100% reversibilna, ne znam odakle ti to.
Last edited by danas on 22/01/2008 13:54, edited 1 time in total.
Locked