Vaše mišljenje o izjavi Emira Kusturice

Vaše mišljenje o izjavi Emira Kusturice

1. Njegov lični stav ;
25
49%
2. Emir je u pravu. Bošnjaci su ustvari Srbi ;
3
6%
3. Djubre i gnjida. Izdao je svoj narod ;
23
45%

Total votes: 51

CondoR

#51 Re: Vaše mišljenje o izjavi Emira Kusturice

Post by CondoR »

nokturno wrote:
sarlo wrote: O stvorenju i za anketu no coment.
Tema i anketa su za zatvaranja, moje misljenje.

Ne znam kako bi zvucalo da ja otvorim anketu da li Srbi imaju vise slavenskog i turskog genetskog materijala, da pocnem sa svojim teorijama kako ponasanjem i izgledom neodoljivo podsjecaju jedni na druge. Ili mozda o Hrvatima svabskim slugama sklonim fasistickim idejama. Mislim, ja mogu vjerovati sta mi je volja ali sta bi bio krajnji cilj te ankete i imam li ja pravo na to, bez obzira sto bi sve uvio u diskusiju o izjavi ovog ili onog?

Meni je recimo uvreda da me neko poredi sa ljudima tipa CondoR, koji je pokretac teme, nekog ko nam je drzao lekcije iz ljudskosti nakon smrti Ive Lozancica. Ja tacno znam sta je njegov cilj a vjerujem da nisam jedini koji je to prepoznao.

Naravno, sve je do moderatora a ja samo iznosim svoje misljenje.
Drži se teme !

Imaš pravo da otvoriš topic koji želiš ali da je u skladu sa pravilima podforuma politika. Ovaj topic je u skladu sa pravilima foruma, za razliku od " Srpskog genetskog materijala " i " fašističkog naslijeđa kod Hrvata ", koje ti zdušno spominješ u svom postu na koji ti repliciram. Zbog toga ne možeš takve topice - uvredljive postavljati. Jasno sve ?

Tvoje subjektivno mišljenje o CondoR-u me neinteresuje.

Tema je u skladu sa pravilima podforuma politika, i treba i dalje biti otvorena. Kome se nesviđa, široko mu polje .....
nokturno

#52 Re: Vaše mišljenje o izjavi Emira Kusturice

Post by nokturno »

CondoR wrote:
nokturno wrote:
sarlo wrote: O stvorenju i za anketu no coment.
Tema i anketa su za zatvaranja, moje misljenje.

Ne znam kako bi zvucalo da ja otvorim anketu da li Srbi imaju vise slavenskog i turskog genetskog materijala, da pocnem sa svojim teorijama kako ponasanjem i izgledom neodoljivo podsjecaju jedni na druge. Ili mozda o Hrvatima svabskim slugama sklonim fasistickim idejama. Mislim, ja mogu vjerovati sta mi je volja ali sta bi bio krajnji cilj te ankete i imam li ja pravo na to, bez obzira sto bi sve uvio u diskusiju o izjavi ovog ili onog?

Meni je recimo uvreda da me neko poredi sa ljudima tipa CondoR, koji je pokretac teme, nekog ko nam je drzao lekcije iz ljudskosti nakon smrti Ive Lozancica. Ja tacno znam sta je njegov cilj a vjerujem da nisam jedini koji je to prepoznao.

Drži se teme !

Imaš pravo da otvoriš topic koji želiš ali da je u skladu sa pravilima podforuma politika. Ovaj topic je u skladu sa pravilima foruma, za razliku od " Srpskog genetskog materijala " i " fašističkog naslijeđa kod Hrvata ", koje ti zdušno spominješ u svom postu na koji ti repliciram. Zbog toga ne možeš takve topice postavljati. Jasno sve ?

Tema je u skladu sa pravilima podforuma politika, i treba i dalje biti otvorena. Kome se nesviđa, široko mu polje .....
Ne cujem dobro, je li ovo neki ker laje :?

ps...moderatori, da li je pitanje "jesu li Bosnjaci u stvari Srbi" u skladu sa podforumom politika?
colt

Post by colt »

Emir ima kompleks nize vrijednosti. On kao Rom bi htio da bude Srbin.
Ja samo ne znam sta se ovi Romi stide svog porijekla. Sve bi oni nesto bili a nikako Romi.
Najbolje bi mu bilo da bude Rom- pravoslavne ispovijesti a nikakav Srbin jer nema ni gram srpskog. ..
goldenlily

#54 Re: Vaše mišljenje o izjavi Emira Kusturice

Post by goldenlily »

nokturno wrote:
CondoR wrote:
nokturno wrote: Tema i anketa su za zatvaranja, moje misljenje.

Drži se teme !

Imaš pravo da otvoriš topic koji želiš ali da je u skladu sa pravilima podforuma politika. Ovaj topic je u skladu sa pravilima foruma, za razliku od " Srpskog genetskog materijala " i " fašističkog naslijeđa kod Hrvata ", koje ti zdušno spominješ u svom postu na koji ti repliciram. Zbog toga ne možeš takve topice postavljati. Jasno sve ?

Ne cujem dobro, je li ovo neki ker laje :?

ps...moderatori, da li je pitanje "jesu li Bosnjaci u stvari Srbi" u skladu sa podforumom politika?
Mislim da trebamo zatvoriti ovu temu,ovaj cigan Kusturica nikog ne zanima.Ako neki drugi luzeri pokušavaju preko izjava ispičuture progurat neke kvazi teorije o ''poreklu rasa'' :D ,njih treba ignorisati.
Nije bitno kako se ko izjašnjava,od sutra ja mogu da budem Inuit(ako mi se ćefne),mogu da počnem praktikovat čisti zen budizam,ali nemam pravo druge da davim sa psihozama.
Druga je stvar,što i on i Garašanin lažu da su potomci onih kukavaca s Kosova,sve naveće srpske vođe novije istorije imaju albano Vlaško porijeklo,ili Cincarsko.(Karađorđe,Obrenović,Pašić...)Prema tome cigana su naučili pogrešnoj istoriji.
Šandor

Post by Šandor »

tempora wrote:
danas wrote:par pitanja za forumske strucnjake za nacionalnu i vjersku pripadnost :oops: :D :D

moze li biti bosanac -- ako to zeli i osjeca, te ima potrebno drzavljanstvo -- neko ko se zove murat? neko ko se zove nemanja? neko ko se zove dario? neko ko se zove hrvoje?

moze li biti bosnjak -- ako to zeli i osjeca, te ima potrebno drzavljanstvo -- neko ko se zove murat? neko ko se zove nemanja? neko ko se zove dario? neko ko se zove hrvoje?

moze li biti hrvat -- ako to zeli i osjeca, te ima potrebno drzavljanstvo -- neko ko se zove murat? neko ko se zove nemanja? neko ko se zove dario? neko ko se zove hrvoje?

moze li biti amerikanac -- ako to zeli i osjeca, te ima potrebno drzavljanstvo -- neko ko se zove murat? neko ko se zove nemanja? neko ko se zove dario? neko ko se zove hrvoje?

i za kraj :D :D

moze li biti srbin -- ako to zeli i osjeca, te ima potrebno drzavljanstvo -- neko ko se zove murat? neko ko se zove nemanja? neko ko se zove dario? neko ko se zove hrvoje?

PS cisto da ne bude zabune...
evo patim od hronicne kurcobolje -- kako se kusturica zove, moli bogu, nacionalno izjasnjava i osjeca...
Ma moze da se zove i izjasnjava kako hoce.Kao i svako drugi.Moze da si predije ime u Mercedes ili registarsku tablicu ( mislim da je ovo posljednje zabranjeno :P) -apsolutno njegovo pravo i njegova stvar.
No kada javno, jasno i glasno podrzava agresiju na BiH i priklanja se tvorcima genocida -onda mu je predijem ime u gnjida.Valjda je i to moje pravo :D
Ko zna šta se dešava u njegovoj glavi? To samo on zna. Čovjek nije iz nacionalno mješovitog braka. Balija je. Nije samo postao Srbin i pravoslavac. Navijao je za uništenje njegove familije koja je ostala u Sarajevu.
Doduše, nije jedini takav slučaj. Ali jeste jedini meni poznat slučaj da je BALIJA stao na stranu koja je granatirala grad u kojem je sve što je njegovo.
Siguran sam samo da je odluku donio mnogo prije 1992. godine.
Vjerovatno je od rane mladosti imao krizu identiteta. To nije rijetka pojava među balijama. Ali niko nije otišao ovoliko daleko. :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

jako zanimljivo... pored toga koliko mrzite kusturicu u razlicitim modifikacijama, vi koji ste opsjednuti njime izvrijedjali ste najvise - rome. skoro da nema posta u kojima se o njima pogrdno ne govori. a kao, muci vas to sto se emir definira kao srbin.

i onda vam je cudno kad neko definira cijeli vas narod (koji god on bio) na osnovu jednog pojedinca - sve srbe kao cetnike, sve hrvate kao ustase, sve muslimane kao mudzahedine/balije/ustase... tu ste jako glasni, zar ne?

nesto vas muci u vezi sa kusturicom? i vi mu vicete "znamo ko si i odakle si!" i po kome udarate? po romima.

mene kusturica kao reditelj vec dugo ne zanima, iz razloga koje ce shvatiti ljubitelji filmske umjetnosti. a kao politicki subjekt - njegov je stav i vise nego jasan, a kako mi nikada nije stigao biti ikona (a shvatam kako su i on i brega nekim starijim generacijama bili ikone) nema razloga da o njemu mislim ista gore nego o hiljadama ljudi koji su tokom razaranja bosne i hercegovine imali slican i gori stav.

kao covjek koji je u odredjenom vrlo specificnom politickom momentu odlucio (posve legitimno) da odabere kako da se naziva - isto me ne zanima previse. jedino sto ne dopustam da se relativizira, ako me vec neko o njemu pita (a to je rijetko) jeste da je on preuzeo taj identitet na odredjenom MJESTU u odredjenom vrlo bitnom VREMENU i slijedeci jedan politicki tok koji je bio fasistoidan, genocidan i namijenjen unistavanju izmedju ostalog i grada u kojem je zivio i cija je legenda (ocito mnogima) bio. to je dakle nesto sto JA ne ignoriram. ali mu nemam pravo ni sporiti odluku.

jako je bolno shvatiti da nemamo pravo koristiti necija opredjeljenja i neciji identitet za najrazlicitije kolektivne obracune, ma kakav taj identitet bio.

toliko.
Last edited by Bea_Trix on 05/01/2008 15:14, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

Bea_Trix wrote:jako zanimljivo... pored toga koliko mrzite kusturicu u razlicitim modifikacijama, vi koji ste opsjednuti njime izvrijedjali ste najvise - rome. skoro da nema posta u kojima se o njima pogrdno ne govori. a kao, muci vas to sto se emir definira kao srbin.

i onda vam je cudno kad neko definira cijeli vas narod (koji god on bio) na osnovu jednog pojedinca - sve srbe kao cetnike, sve hrvate kao ustase, sve muslimane kao mudzahedine/balije/ustase... tu ste jako glasni, zar ne?

nesto vas muci u vezi sa kusturicom? i vi mu vicete "znamo ko si i odakle si!" i po kome udarate? po romima.
Uopšte nisam opsjednut Kustom. Ali priznajem da bih volio znati šta se krije u njegovoj glavi? Zašto se odlučio na tako radikalan potez? Neko objašnjenje sigurno postoji. :) :D
Jara

Post by Jara »

@danas :thumbup:
goldenlily

Post by goldenlily »

Šandor wrote:
Bea_Trix wrote:jako zanimljivo... pored toga koliko mrzite kusturicu u razlicitim modifikacijama, vi koji ste opsjednuti njime izvrijedjali ste najvise - rome. skoro da nema posta u kojima se o njima pogrdno ne govori. a kao, muci vas to sto se emir definira kao srbin.

Uopšte nisam opsjednut Kustom. Ali priznajem da bih volio znati šta se krije u njegovoj glavi? Zašto se odlučio na tako radikalan potez? Neko objašnjenje sigurno postoji. :) :D
Jarane,postoji,cigana su nafurali da je dobar režiser,onda kad je snimio ''Dom za vješanje'',tako nakurčen je otišao na zapad,da dobije Oskara i osvoji svijet svojim scenama perja i guski u letu.Međutim desilo se sranje filmovi koje je počeo snimat ''Arizona dream'' i tako to,su ličili na smeće,a pošto u Ameriki :D niko ne voli da gura luzere,siroti Nemanja je moro skontat neku šemu da nastavi snimat filmove u nada da će ponovo dobiti inspiraciju i napraviti nešto ingeniozno...no svaki sljedeći film bio mu je jadniji od prethodnog,a kao što rekoh bankari na zapadu ne daju lovu za sranje,Neša je spičio vopra kod krmak Slobe da nešto skonta za lovu i odatle ide njegov put kroz .ovna :D .
Al kao što rekoh,jebo njega.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

BTW, vidim da pisu ljudi da je snimao sve losije filmove kako je vrijeme prolazilo, a svi zaboravljaju da je za Underground 1995.-te dobio Zlatnu palmu, za Arizona Dream 1993. Srebrnog medvjeda u Berlinu, itd. Naravno, mi smo najpametniji pa cemo reci da ti filmovi nista ne valjaju.
Naravno da su mu najbolji filmovi bilo oni koje je uradio do pocetka rata, ali je i kasnije snimao dobre filmove (kako za koga).
Jbga, na stranu to sto je pricao to sto je pricao, bolje mu je da je otisao bilo gdje nego da je ostao ovdje.
Otisao je i Brega, i Chola, i Danis, vecina koja je mogla da ode je otisla.
Vecini tih ljudi je Sarajevo malo da bi tu razvijali svoj talenat, to su gradjani svijeta i njima je nasa mahala postala premala, na stranu rat i ostala sranja.
Kazem opet, jedno je Kustina prica i baljezganje, a drugo je njegov umjetnicki rad.
Radila je i Leni Rifenstal to sto je radila, pa je ipak usla u istoriju svjetske umjetnosti.
Da li znate zasto je Kusta otisao iz Sarajeva? Zasto se sa njim desilo to sve sto se desilo, zasto je okrenuo ledja Sarajevu, a Sarajevo njemu?
Nije sve tako jednostavno kako se na prvi pogled cini.
A ovi sto sa neskrivenom mrznjom i gadjenjem govore o ciganima u bilo kojem kontekstu, a ovamo moralisu ko je kakav - vi ste veci ksenofobi i fasisti od bilo koga o kome govorite.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ne, ne chuchu, nisam rekla da filmovi nista ne valjaju. ali tema nije na podforumu film pa da sad puknem neku pricu :roll:

inace, "nista ne valjaju" je jednako supalj sud kao i svi ovdje navedeni... ali hajde ti to sad objasni.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Condore, with all due respect....kusta je imao 7 tema samo za tu izjavu...

\ostali, ako ne vidite mod online, ne znaci da se ne biljeze minusi za jezik kojim se koristite...idite vani, super je -15
Locked