BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
chinese_water

Post by chinese_water »

fia wrote:
chinese_water wrote:
simi5 wrote:Slažem se sa doktorom da je Liturgijaustanovljena od strane crkve. Ona nije propisana u Novom Zavetu ali pedstavlja prisećanje nekih vašnih momenata u učenju Isusa Hrista i kulminira podelom vina i hleba vernicima kao što je to Hrist učinio na Poslednjoj večeri svojim učenicima.

Hrist kaže za molitvu da je dovoljno zatvoriti se u svoju sobu i razgovarati sa Bogom kao sa svojim ocem (s poštovanjem i poverenjem i bez ulizivanja) jer Bog već unapred zna šta čoveku treba. Ipak Hrist na direktno pitanje učenika predlaže jednu moguću formu molitve Oče naš.

Postoji nekoliko uobićajenih liturgija kod pravoslavnih čiji sadržaj može da se pročita ovde:

http://www.rastko.org.yu/bogoslovlje/odgovaranje.html

Po verovanju kod Hrišćana darom spoznaje i slobodne volje čovek je osposobljen da neke odluke donosi i samostalno. Ali kako je jedan čovek sklon da lako načini grešku sabornost crkve ima za cilj promišljanje kako bi se greške izbegle ili minimizirale. Hrišćani žele da budu ispravni vernici ali nikako nisu toliko oholi da misle da su bezgrešni ni kao pojedinci ni kao zajednica.
Hrist to kaze?
A zasto se on molio Bogu tako da dodiruje tlo celom?
I zasto Krscani ne slijede njegov primjer, a toliko uvazavaju istog?
Mislite da vam kod Boga treba manje truda no Isusu ili sta?
... hajd pronadji gdje se kaže da je dodirao tlo celom.... :)
Ah, fia, pa toliko si objasnjenja dala za znacenje neke hebrejske rijeci i time pojasnila i razjasnila neke nejasnoce a vezane za Bibliju.
Sad, nemoj mi reci da ne znas za "shachah" i "proskuneo"(grcka rijec).
Zaista sada nemam vremena da objasnjavam u velikoj sam frci, ali "proguglaj" pa mi reci sta mislis sta rijec "obozavanje" (vjerovatno je tako u Hrvatskoj verziji Biblije) odnosno "worship" u bibliji zaista znaci :)

PS Abraham je taj koji se spominje u Bibliji i koji moli Boga na takav nacin a da dodiruje celom tlo.(Mada se meni cini i da ima slicna stavka vezana za Isusa, no trenutno ne mogu da je nadem :) )
simi5

Post by simi5 »

Kao ni Fia ni ja ne znam da postoji propis ili beleška o dodirivanja zemlje čelom. Nisam našla beleške da je Hrist tako ili drugim manifestacijama obožavao ni da su to radili njegovi učenici.

Nikako ne želim da uvredim vernika koji svoju veru izražava pokretima kao što je klanjanje kod muslimana ili ljuljanje kod jevreja.

Ima hrišćana koji se klanjaju pred Časnom trpezom, ljube ikone, kleče tokom nekih molitvi, čak na nekim mestima ljube predmete ili tlo i dodiruju ih čelom naizmenično. To su po mom mišljenju pokreti koji iskazuju psihološke poruke i nisu suštinski za odnos čoveka prema Bogu nego pokazuju nedostatak apstrakcije kod vernika. Oni nisu propisani Novim Zavetom.

Takođe već sam ranije (negde na 2. strani) objašnjavala triličnost Boga pa nikako ne možemo shvatiti kako je Hrist nekakav drugi entitet nego sam Bog i da se zato prema Hristu treba obraćati umesto prema Bogu. Naravno nisi ni pogledao link o liturgiji jer bi i tamo jasno video da je ceo liturgijski tok obraćanje Bogu.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: a znamo da je jedna od zapovijedi:...ne pravi lika Moga...
ne znamo -- koja je to zapovijed :?

zapovijed (zavisi u kojoj je formi) se uglavnom odnosi na zabranu pravljenja i obozavanja bilo kakvih idola, koji se smatraju laznim... ne znam da je svevisnji igdje specificno rekao da je zabranjeno predstavljati njegov lik, ovako kako ti navodis -- ne pravi moga lika... mada postoje verzije u kojima je zabranjeno prikazivati ista sto je na zemlji i na nebesima... konzervativne interpretacije zabrajuju praviti bilo kakve 'images', neke zabrajuju da se pravi/oslikava ljudski lik, a neke samo zabranjuju obozavanje takvih stvari...
Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se, niti im služi.
mary-ann

Post by mary-ann »

Hrist to kaze?
[/quote]

Chinese ,Simi je dala jedan skraćeni uvid,takoreći-prepričan stih iz N.Zavjeta,pa nema potrebe za tolikom žestinom u drugom pitanju :D ...

Ja sam naišla na neka mjesta u Bibliji gdje se pominje molitva u smislu poklanjanja,znači saginjanja tijela i glave,padanja "ničice" u molitvi.
Čovjek kad se moli,čini to s iskrenošću,pa kako god bio tome podučen.
Naravno da je Bog zaslužio da se pred njim pokloni,a da li to neko može trenutno da uradi,ili npr.,jeli uopšte tako poučen unutar svoje zajednice,to je stvar opredjeljenja i tradicije.Hoću da kažem ,da ne generalizuješ slijeđenje Isusa kroz jednu stvar.
Bit molitve je iskazivanje povjerenja,zahvalnosti,i ličnih osjećaja i razmišljanja prema Stvoritelju.Ako je neko iskren u molitvi,onda zaista nije toliko bitno kakva je forma te molitve---jer Bog zna šta je nekom u srcu kako god se on njemu molio.

Pošto ti je i treće pitanje u istom nepovjerljivom tonu,pokušaj bar na sekund pomisliti da nisu svi vjernici licemjeri.

Ako pominješ manje ili više truda ,u usporedbi sa Isusom,šta je smisao pitanja---da glumimo nešto što ne možemo biti ovakvi kakvi smo--pa ne može niko bit identičan Isusu,niti znati sve njegove duhovne borbe i kušnje....naime bilo je to vrlo davno,taman i da postoji hiljadu evanđelja u N.Zavjetu koja bi detaljno sve opisala.

I da,ne mislim da mi treba manje truda da ostanem ispravna i ok osoba nego što je propisano u onih najosnovnijih 10 Zapovjedi.To je zapravo sav trud,pročitaj ih--pa ćeš razumjeti šta mislim.
...I fakat...hajde bar jednom da bude tema u tonu povjerenja a ne sumnjičavosti....

Mary-ann
mary-ann

Post by mary-ann »

sto i dalje ne kaze -- ne pravi lika Moga... :wink: :D
[/quote]

Pa ne kaže,draga Danas,ne kaže.....znaš savršeno dobro da ne kaže ,kao što znaš i zašto ne kaže.Pošto imaš talenta za feljtonsko pisanje,mogla bi Dr.Gogu pomoći u razvoju teme na onaj način kako ju je zamislio---odn.bez polemiziranja&chat-podpitanja :) ;-)
fia

Post by fia »

chinese_water wrote:
fia wrote:
chinese_water wrote: Hrist to kaze?
... hajd pronadji gdje se kaže da je dodirao tlo celom.... :)
Ah, fia, pa toliko si objasnjenja dala za znacenje neke hebrejske rijeci i time pojasnila i razjasnila neke nejasnoce a vezane za Bibliju.
Sad, nemoj mi reci da ne znas za "shachah" i "proskuneo"(grcka rijec).
Zaista sada nemam vremena da objasnjavam u velikoj sam frci, ali "proguglaj" pa mi reci sta mislis sta rijec "obozavanje" (vjerovatno je tako u Hrvatskoj verziji Biblije) odnosno "worship" u bibliji zaista znaci :)

PS Abraham je taj koji se spominje u Bibliji i koji moli Boga na takav nacin a da dodiruje celom tlo.(Mada se meni cini i da ima slicna stavka vezana za Isusa, no trenutno ne mogu da je nadem :) )
u redu chines, u redu...
mislim da su ti ostali puno toga objasnili, sad samo da znaš-

stvarno sam reagirala zbog fraze „ čelom na tlo“ jer toga u Bibliji nema… ono što ja znam, večina prevoda ima maximalno da je Isus pao ničice, neke čak da je „pao na lice“ /baš na mojem jeziku je tako/.

isto kao izraz „klanjati“ na vašem jeziku ne znači samo obožavanje Boga, ali ima isto tako značenje obične izjavi poštovanja, uljudnosti… isto tako koristi te izraze Biblija
na hebrejskom "shachah" često je povezan sa obožavanjem, ali isto tako se koristi kao klanjanje u smislu izjave poštovanja
na grčkom "pro•sky•ne´o" opet se koristi ne samo kao obožavanje, ali isto kao izraz poštovanja.

Samo te moram razočarati, jer se u Bibliji ne koristi za Isusa - da su se njemu klanjali, ili da je sotona tražio da mu se Isus klanja - da, ali za nikakav pokret Isusa se ne koristi „pro sky ne´o“

I što se tiče molitve - dali je neki poseban položaj/?/ bitan? prema Pismu nije… bitne su motive, učtivost, tko i zašto se moli… to je bitno…i Božji sluge, u to uključujiči Abrahama i Isusa, molili su se na različiti način, u različitim situacijama…
Last edited by fia on 10/01/2008 00:21, edited 1 time in total.
chinese_water

Post by chinese_water »

simi5 wrote:Kao ni Fia ni ja ne znam da postoji propis ili beleška o dodirivanja zemlje čelom. Nisam našla beleške da je Hrist tako ili drugim manifestacijama obožavao ni da su to radili njegovi učenici.

Nikako ne želim da uvredim vernika koji svoju veru izražava pokretima kao što je klanjanje kod muslimana ili ljuljanje kod jevreja.

Ima hrišćana koji se klanjaju pred Časnom trpezom, ljube ikone, kleče tokom nekih molitvi, čak na nekim mestima ljube predmete ili tlo i dodiruju ih čelom naizmenično. To su po mom mišljenju pokreti koji iskazuju psihološke poruke i nisu suštinski za odnos čoveka prema Bogu nego pokazuju nedostatak apstrakcije kod vernika. Oni nisu propisani Novim Zavetom.

Takođe već sam ranije (negde na 2. strani) objašnjavala triličnost Boga pa nikako ne možemo shvatiti kako je Hrist nekakav drugi entitet nego sam Bog i da se zato prema Hristu treba obraćati umesto prema Bogu. Naravno nisi ni pogledao link o liturgiji jer bi i tamo jasno video da je ceo liturgijski tok obraćanje Bogu.
Matthew 26:38 He told them, "My soul is crushed with grief to the point of death. Stay here and watch with me."
Matthew 26:39
He went on a little farther and fell face down on the ground, praying, "My Father! If it is possible, let this cup of suffering be taken away from me. Yet I want your will, not mine."

S tim da nema potrebe praviti razliku izmedu dodirivanja tla celom ili licem, jer to je jedno te isto, odnosno, jednostavnije receno,to je klanjanje.
Sada jedno pitanjce: Zasto on poziva svoje ucenike da prate sta on radi?
Da bi imali nesto da gledaju jer im je dosadno? Ili da nesto nauce?
I jako interesantan mi je nastavak ovog dijela Biblije, odnosno jako mi je simbolican:
40 Then he returned to the disciples and found them asleep. He said to Peter, "Couldn't you stay awake and watch with me even one hour?
41 Keep alert and pray. Otherwise temptation will overpower you.
...
Samo vi spavajte ;)
simi5

Post by simi5 »

chinese_water wrote:
simi5 wrote:Kao ni Fia ni ja ne znam da postoji propis ili beleška o dodirivanja zemlje čelom. Nisam našla beleške da je Hrist tako ili drugim manifestacijama obožavao ni da su to radili njegovi učenici.

Matthew 26:38 He told them, "My soul is crushed with grief to the point of death. Stay here and watch with me."
He went on a little farther and fell face down on the ground, praying, "My Father! If it is possible, let this cup of suffering be taken away from me. Yet I want your will, not mine."

S tim da nema potrebe praviti razliku izmedu dodirivanja tla celom ili licem, jer to je jedno te isto, odnosno, jednostavnije receno,to je klanjanje.
I jako interesantan mi je nastavak ovog dijela Biblije, odnosno jako mi je simbolican:
40 Then he returned to the disciples and found them asleep. He said to Peter, "Couldn't you stay awake and watch with me even one hour?
...
Samo vi spavajte ;)
Ti verovatno nešto želiš da mi dokažeš ali ja ne razumem šta. Zato molim budi direktan i jasan.
fia

Post by fia »

:D chines, chines...
u pravu si, svejedno da li je licem ili čelom...

ali kad već su tako bitne te formalne stvari
vrati se malo kod tog Mateja - da li se molio javno?
ili se molio samo da ga vide Petar i Zebedeovi sinovi?
Ne... otišao je malo dalje da se moli Bogu i tamo je pao na lice...i još je bio mrak jer je bila noć...čak ni oni nisu ga vidjeli...

i glede tvog pitanja i s obzirom na upute koje je Isus dao:

Matej 6 :
5. I kada se moliš Bogu, ne budi kao licemjeri, koji rado po sinagogama i na raskršću ulica stoje i mole se da ih vide ljudi. Zaista vam kažem: Primili su platu svoju.
6. A ti kada se moliš, uđi u klijet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svome koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, uzvratiće tebi javno.
7. A kada se molite, ne praznoslovite kao neznabošci, jer oni misle da će za mnoge riječi svoje biti uslišeni.
8. Ne budite, dakle, slični njima; jer zna Otac vaš šta vam treba prije no što zaištete od njega.

.... a kako ti znaš šta neko od nas radi ili ne radi kad se moli... ;-)
chinese_water

Post by chinese_water »

simi5 wrote:
chinese_water wrote:

He went on a little farther and fell face down on the ground, praying,
"My Father! If it is possible, let this cup of suffering be taken away from me. Yet I want your will, not mine."

...
Samo vi spavajte ;)
Ti verovatno nešto želiš da mi dokažeš ali ja ne razumem šta. Zato molim budi direktan i jasan.
Jel' Isus pri moljenju Boga klanjao?
Sta je tu nejasno i nedirektno?
Eto, ja sam napisao da jeste, i vi i fia ste me pokusali demantirati, no... definitivno je klanjao!
Ne kontam sta sad vi hocete?
Hocete da kazete da vam je to nejasno?
Ili bi ste mozda, opet rekli da niste naisli na biljesku koja kaze da je Isus klanjao pri moljenju Boga?
Ili sta?
Ne kontam

Za vas, laku noc...usmjerit cu svoj dijalog prema fii ;) Ona ipak konta neke stvari ;)

:-?
chinese_water

Post by chinese_water »

fia wrote::D chines, chines...

Ne... otišao je malo dalje da se moli Bogu i tamo je pao na lice...i još je bio mrak jer je bila noć...čak ni oni nisu ga vidjeli...

Matej 6 :
5. I kada se moliš Bogu, ne budi kao licemjeri, koji rado po sinagogama i na raskršću ulica stoje i mole se da ih vide ljudi. Zaista vam kažem: Primili su platu svoju.
6. A ti kada se moliš, uđi u klijet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svome koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, uzvratiće tebi javno.
7. A kada se molite, ne praznoslovite kao neznabošci, jer oni misle da će za mnoge riječi svoje biti uslišeni.
8. Ne budite, dakle, slični njima; jer zna Otac vaš šta vam treba prije no što zaištete od njega.

Ja bih rekao da je poveo Petra i sinove da im pokaze kako treba da se mole Bogu ispravno.
I bio je tuzan iz razloga sto je znao da ce ga Petar 3 puta odbiti, tako sto je 3 puta zaspao!Procitaj od pocetka!
Kako se Krscani mole?
Pop prica, oni pale svijece,krste se i pjevaju?
Evo otprilike kako izgleda molitva u crkvi:
http://youtube.com/watch?v=F83jdFHW12w
Sad ne bih ulazio sta i kako ko privatno radi.
A ovako je to Isus radio:
http://youtube.com/watch?v=jjEOMIc80Lk
:)
Sad, ono sto mene interesuje je, odakle krscenje?Jel' se Isus krstio? I sta uopste to predstavlja?
Odakle ikone?Jel' se Isus (ili eventualno Abraham njima bavio?)
Pjesme mi i imaju nekog smisla, jer se njima velica Bog.
I koji su jos oblici molitve kod krscana?
Evo, imate jasno kao dan, objasnjeno, kako je Isus molio Boga!
Pitanje: Ciji primjer se po Bibliji treba slijediti?
fia

Post by fia »

chinese_water wrote:
fia wrote::D chines, chines...

Matej 6 :

Ja bih rekao da je poveo Petra i sinove da im pokaze kako treba da se mole Bogu ispravno.
I bio je tuzan iz razloga sto je znao da ce ga Petar 3 puta odbiti, tako sto je 3 puta zaspao!Procitaj od pocetka!
Kako se Krscani mole?
Pop prica, oni pale svijece,krste se i pjevaju?
Evo otprilike kako izgleda molitva u crkvi:
http://youtube.com/watch?v=F83jdFHW12w
Sad ne bih ulazio sta i kako ko privatno radi.
A ovako je to Isus radio:
http://youtube.com/watch?v=jjEOMIc80Lk
Sad, ono sto mene interesuje je, odakle krscenje?Jel' se Isus krstio? I sta uopste to predstavlja?
Odakle ikone?Jel' se Isus (ili eventualno Abraham njima bavio?)
Pjesme mi i imaju nekog smisla, jer se njima velica Bog.
I koji su jos oblici molitve kod krscana?
Evo, imate jasno kao dan, objasnjeno, kako je Isus molio Boga!
Pitanje: Ciji primjer se po Bibliji treba slijediti?
:D :D :D ma … ako vidiš iz izvještaja gdje se piše da je Isus išao u mraku dalje od svojih prijatelja, tamo se molio i oni su tokom tog vrijemena zaspali - da je njima želio pokazati kako se moliti - to već zahtjeva veliku fantaziju…. :D
kad s druge strane kad je davao jasne upute glede molitve - da se mole u privatnosti a tamo nema ni riječi o pokretima i položaju….
hm hm, ne zamjeri, ali čini mi se da malo pretjeruješ sa nekim onim biljkama… ;-)

opet se vrtimo u krugu sa ikonama, crkvama - ako mi je poznato tema je Biblija, i ne Crkva…

znam da je teško odvojiti ono što uči Biblija od djelovanja Crkvava, ali ako pročitaš neke postove dr.Goga koje ćeš naći gore, shvatit ćeš da je to neophodno.
sad nemam ja vremena, ali mislim da znam šta je treba objasniti još…vratiću se.. :D
simi5

Post by simi5 »

chinese_water wrote:
simi5 wrote:
chinese_water wrote: Matthew 26:38 He told them, "My soul is crushed with grief to the point of death. Stay here and watch with me."
He went on a little farther and fell face down on the ground, praying,
"My Father! If it is possible, let this cup of suffering be taken away from me. Yet I want your will, not mine."

...
Samo vi spavajte ;)
Eto, ja sam napisao da jeste, i vi i fia ste me pokusali demantirati, no... definitivno je klanjao!
Ili bi ste mozda, opet rekli da niste naisli na biljesku koja kaze da je Isus klanjao pri moljenju Boga?
Ili sta?
Ne kontam

Za vas, laku noc...usmjerit cu svoj dijalog prema fii ;) Ona ipak konta neke stvari ;)

:-?
Vrlo mi je žao što te moj intelektualni nivo kao sagovornika ne inspiriše na dalji dijalog. Postavio si nekoliko pitanja u jednom pa iako ne želiš da mi se obratiš zbog drugih čitalaca ove debate odgovoriću na njih onako kako ja, sa mojim skromnim mentalnim sposobnostima, o tome mogu da prosuđujem.

Hrist je sa učenicima proveo godine stalno ih podučavajući u delu i rečima. Na najdirektnije pitanje kako se treba moliti On odgovara već na Gori i to je ono o ćemu je fia pisala. Hrist pri tome ne traži od vernika nikakve fizičke manifestacije molitve, ali ih ni ne zabranjuje. Jedino što traži je da molimo iskreno, s poštovanjem i poverenjem, a bez cirkusa za posmatrače.

U Strasnoj sedmici Hrist sam doživljava patnje zemaljskog tela. One počinju delom podizanja Lazara iz mrtvih u subotu koji je ultimativni dokaz Njegove božanske prirode, a s druge strane i pokretač čitave drame. Znači Hrist:
1. U pashalnoj sedmici posvećenoj očišćenju od grehova
2. U šabat, dan odmora u kome Jevreji brane svaki rad
3. Izvan Jerusalima
4. Podiže iz mrtvih Lazara koji je umro u prethodni četvrtak
5. Ne uzima nikakvu naknadu za to
6. Privlači pažnju mase ljudi koji umesto da plate ritualna kupanja i prinošenja žrtvi u Solomonovom hramu odlaze da se poklone Mesiji

Nakon toga Hrist u nedelju ulazi u Jerusalim dočekan spontano kao Spasitelj od onih koji imaju duh vere. I dok On sa učenicima provodi poslednje zemaljske dana protiv Njega sveštenici hrama kuju zaveru. Znači onda kad njihove misli treba da budu najsvetlije a dela najplemenitija sveštenici čine najnižu podlost iz pohlepe, mržnje i straha.

Pod tim pritiskom učenici su i sami u panici. Juda Iskariot se lomi i izdaje Hrista na sam dan Pashe. On je umoran od sirotinje, progona, sumnji, zastrašen prorečenim i sam ne želi da se to ispuni. Naravno Juda Iskariot ne očekuje smrt Hrista. On je samo malodušan.

Nakon svečane pashalne večere na kojoj su se posle dužeg vremena dobro najeli i napili neki učenici su odmah zaspali a Hrist je pozvao trojicu budnih izvan grada, na Maslinovu goru. On se ne moli pred njima, ostavlja ih da ga čekaju, a odlazi da se moli sam. Znači on ne vrši obuku učenika u pogledu molitve.

Svako ko je iole stariji bar nekad u životu je doživeo trenutak velike patnje u kome je osećao slabost u nogama i želju da se sklupća u fetalni položaj. Tako se i Hrist moli u jednom trenutku. Znači On jeste dodirnuo čelom zemlju ali ne u nekakvom ritualu nego spontano.

Što se samog klanjanja tiče kao načina na koji svoje poštovanje Boga manifestuju muslimani ono nije izričito zabranjeno ni hrišćanima. Nije ni preporučeno ni na koji način. Znači ako neko intimno želi može i da se pokloni, samo postavlja se pitanje kako se pokloniti? Gde je Bog, gde je Njegovo lice? Ako pretpostravimo da je Bog gore onda smo mu umesto lica okrenuli neki drugi, manje reprezentativan deo svog tela. Ako je dole, u zemlji, onda ga svakog trenutka gazimo.

Za hrišćanina Bog je svuda i zato položaj i pokreti tela u toku molitve nisu fokusirani na jednu tačku u prostoru. Bitna je naša duhovna usredsređenost.
fia

Post by fia »

@ chines

e… ovako
vidi,… zašto si ti se pobunio kad smo reagirali na riječi „čelo, tlo..“, zato što si želio skrenuti našu pažnju ne na činjenicu da je Isus dodirnuo tlo čelom, nego na činjenicu, da je klanjao.
Znači nisu ti bile bitne riječi, nego smisao tih riječi…
Isto tako mi tebi nismo htjeli demantirati klanjanje nego skrenuti pažnju na smisao cijelog Isusova učenja.
I sad zašto ja mislim da postoji takav nesporazum sa strane muslimana glede Biblije - opčenito

Ako sam dobro shvatila bitne stvari u Islamu jesu:

"sehadet" - ili izgovaranje nekih riječi, naravno sa prihvačanjem smisla
"namaz" - obavezna molitva gdje je jasno odredjen način, vrijeme itd. - citacija jednog forumaša:
/Namaz ima ogromnu vaznost, i prvo je za sto ce musliman odgovarati na Sudnjem danu, pa ako mu namaz bude u redu, tj. ako ga bude redovito i neizostavno obavljao na ispravan nacin, bit ce mu u redu i ostala djela, a ako ne bude u redu namaz, nece ni ostala djela./
"ramazanski post"
"zekat"
"hadž"
sve to su više nego manje formalne stvari i ja je mogu činiti bez obzira kako mislim, i šta je u mom srcu.
Preko ovo „ogledalo“ vi često promatrate Krščane i Bibliju.

ali što je bitno prema Isusu:
kad su se Isusa pitali koja je „zapovijed“ največa:
Matej 22:36-40
"Učitelju, koja ja zapovijed najveća u Zakonu?"
A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim.
To je najveća i prva zapovijed.
Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.
O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci."

Prema čemu će se prepoznati Isusovi sljedbenici ?

Ivan 13: 35 Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge."
Zašto je to dovoljno? Zato što ako budem primjenjivala ove dvije načela , neću učiniti ništa šta ne bi se svidjalo Bogu i ništa šta bi bilo kako štetilo ljudima.

Da li vidiš razliku?

Isusovo učenje ne daje akcent na neke propise, pravila…
Kad pogledaš ono „propovijedanje na Gori“ Matej 5-7. poglavlje, vidjet ćeš da ide još dalje od pravila i propisa, ide do motiva svakog čovjeka, kaže napr. da nije dovoljno „ne ubit“ nego da moramo savladavati već svoje motive, svoje stavove prema ljudima, kaže da već smo „ubili“ svog brata, ako gajimo prema njemu osječaj mržnje.
Isusov način i uzor kako obožavati Boga, nas dovodi do toga da bi smo mi sami aktivno razmišljali o našem ponašanju. Da bismo odgajali svoje srce prema načelima koje možemo pročitati u Pismu. Da bismo slijedili te upute iz ljubavi prema Bogu i ne zato da je napisano . Da li stvarno misliš da to zahtjeva manje truda?
Svečenicima je rekao:
Matej 23:23 "Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Namirujete desetinu od metvice i kopra i kima, a propuštate najvažnije u Zakonu: pravednost, milosrdje, vjernost. Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati.“
/i odporučam ti pročitati cijelo pog. 23./
Zašto? Zato što su se usredotočili na formalne stvari u Zakonu i te bitne su propustili.

Kad shvatiš poentu njegova učenja, vidjet ćeš da tražiti u jedne rečenici gdje je opisano, kako se moli par dana prije svoje smrti, neke propisano pravilo, kad on sam se borio protiv formalnom obožavanju, je bez smisla.

To kaže Pismo….
što su ljudi od toga napravili, je druga stvar…i ja lično mogu razumijeti šta muslimanima smeta na te verziji krščanstva koja se vidi. I da je u tome haos.
Ali nema samo te krščane, koji se mole ikonama i vjeruju u trojstvo i od obožavanja Boga su napravili cirkus umjesto toga da se ponašaju kako treba, nego ima i dosta onih, koji se trude oponašati Isusa u svojem životu i primjenivati ono što se uči iz Pisma.
A ti nemoj generalizirati, ni ti ne želiš da se islam gleda kroz ogledalo budala sa explozivom oko pojasa.
-------------
:D i sad izvini, nemam više vrijemena jer idem u neki „hram“ sa bičem da istjeram sve kojima tamo nema mjesta…..jer chines kaže da ako to ne budem radila, nisam sljedbenik Isusa, jer on tako to radio…Ivan 2:14-16 i ja ga moram oponašati u svemu… :lol: :lol:
----
edit - neću prešutjeti ostala pitanja, samo mi treba više vremena... :)
Last edited by fia on 11/01/2008 01:47, edited 1 time in total.
Borg-Resistence is FUTILE

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

chinese_water wrote:

...
Samo vi spavajte ;)

Mislim da tvoj argument govori više protiv Islama, nego u korist.
Jer, hajd da kažemo da je to što želiš reći tačno, onda je klanjanje koje se praktikuje u Islamu porijeklom od Jevreja, a ne uputstvo iz objave od Gabrijela, tj od Boga direktno. Pazi malo.

- Primjetio sam da diskutanti veoma često ne razmišljaju kada barataju sa argumentima, tj. na činom i tipom, te samom svrhom istih.

Bilo bi dobro da malo obratimo pažnju koje argumente koristimo za koje teze, i kako, jer samim tim dajemo dozvolu za iste metode upotrebe i iste tipove argumenata i drugoj strani.

Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

simi5 wrote:Za hrišćanina Bog je svuda i zato položaj i pokreti tela u toku molitve nisu fokusirani na jednu tačku u prostoru. Bitna je naša duhovna usredsređenost.
ne bih da uvrijedim pokretaca teme, al men se cini da zbog ovog podvucenog mnogi hriscani uzimaju seb za pravo da ruse tudje bogomolje i prave svoje.... :-?
simi5

Post by simi5 »

Bosanac sa dna kace wrote:
simi5 wrote:Za hrišćanina Bog je svuda i zato položaj i pokreti tela u toku molitve nisu fokusirani na jednu tačku u prostoru. Bitna je naša duhovna usredsređenost.
ne bih da uvrijedim pokretaca teme, al men se cini da zbog ovog podvucenog mnogi hriscani uzimaju seb za pravo da ruse tudje bogomolje i prave svoje.... :-?
Hrist nas uči krajnjoj toleranciji i ko god počini bilo kakvo nasilje nad drugim ljudima ne može da se smatra hrišćaninom. Hrist savetuje da opraštamo i da na nasilje odgovaramo tako što okrenemo drugi obraz (ne suprotstavljamo se silom).

Jevanđelje po Mateju
5.Beseda na Gori

...38. Čuli ste da je kazano: Oko za oko, i zub za zub.

39. A ja vam kažem da se ne protivite zlu, nego ako te ko udari po desnom obrazu tvom, okreni mu i drugi;

40. I koji hoće da se sudi s tobom i košulju tvoju da uzme, podaj mu i haljinu;

41. I ako te ko potjera jednu milju, idi s njim dvije.

(Zač. 15). 42. Koji ište u tebe, podaj mu; i koji hoće od tebe da pozajmi, ne odreci mu.

43. Čuli ste da je kazano: Ljubi bližnjega svojega, i mrzi neprijatelja svojega.

44. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji vas mrze i molite se za one koji vas vrijeđaju i gone,

45. Da budete sinovi Oca svojega koji je na nebesima; jer On svojim suncem obasjava i zle i dobre; i daje dažd pravednima i nepravednima.

46. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakvu platu imate? Ne čine li tako i carinici?

47. I ako pozdravljate samo braću svoju, šta odviše činite? Ne čine li tako i neznabošci?

48. Budite vi, dakle, savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski.

7. Kraj besede na Gori

...(Zač. 22). 15. Čuvajte se lažnih proroka, koji vam dolaze u odijelu ovčijem, a iznutra su vuci grabljivi.

16. Po plodovima njihovim poznaćete ih. Eda li se bere sa trnja grožđe, ili sa čička smokve?

17. Tako svako drvo dobro plodove dobre rađa, a zlo drvo plodove zle rađa.

18. Ne može drvo dobro plodove zle rađati, ni drvo zlo plodove dobre rađati.

19. Svako drvo koje ne rađa dobra ploda siječe se i u oganj baca.

20. I tako, dakle, po plodovima njihovim poznaćete ih.

(Zač. 23). 21. Neće svaki koji mi govori: Gospode, Gospode, ući u Carstvo nebesko; no koji tvori volju Oca mojega koji je na nebesima.

22. Mnogi će mi reći u onaj dan: Gospode, Gospode, nismo li u ime tvoje prorokovali, i tvojim imenom demone izgonili, i tvojim imenom čudesa mnoga tvorili?

23. I tada ću im javno kazati: Nikad vas nisam znao; idite od mene vi koji činite bezakonje....

http://www.rastko.org.yu/bogoslovlje/no ... ateju.html

To što se neko zove hrišćanskim imenom ne znači automatski da je hrišćanin. Na žalost istih primera ima u svim religijama. Ni islam ne zagovara nasilje pa znamo da postoje islamski teroristi. Postoji nasilje i među budistima. U pitanju je odstupanje i licemerstvo, a ne postupanje prema pravilima vere.

Mislim da trebaš razdvojiti, a to i tebi ide u korist (sinoć sam napisao post o argumentima), ko su ljudi koji se "deklarišu" kao kršćani, a ko su oni koji to žive. Oni koji nastoje živjeti ono što je Isus ostavio kao primjer nebi uradili to što si naveo.

Siguran sam da je tvoj komentar vezan za protekli rat. Alil znaj da ti ljudi nemaju niša sa kršćanstvom, iako bi oni voljeli da se tako čini.

Ali nemoj zaboraviti,(također kada govorimo o jednom davnom ratu) na čemu se nalazi Aja Sofija, i mnoge druge đamije po balkanu i Španiji.

Osim toga, nedavno je Amanpour napravila serijal pod nazivom "Gods Warriors" gdje je objektivno prikazala sve tri predominantne religije i mnoge njhove dijelove. Između ostalog, ako uzmemo za činjenicu da je u nekim zemljama koje je predstavila zakon šerijat, pokazalo se pravo lice kulture.

Recimo, jedna gospođa iz Irana, koja se bori za prava žena u toj zemlji, je još pod strogim zakonom da je njen glas vrijedan samo pola muškog. Ona je profesorica, advokat, te humanitarni radnik, i ko zna šta još. između ostalog pokušala se kandidovati za predsednika, ali su je ismijali. Da nedužim, kada je kultura u pitanju, jasno su prikazali šta uče na njihovim fakultetima, npr jedna od slika uknjizi je bila Monalisa, ali sa pocrnjenim licem(cenzurisano lice), te je bilo još mnogih drugih primjera. Što ima odraz onoga "ne pravi sebi lika" ali je ova gospođa jasno stavila do znanja da je to pogrešno.

Naravno, ti ćeš reći ali to nije slučaj kod nas. Međutim, moramo se svi složiti sa činjenicom da se tamo praktikuje islam, sa svim svojim aspektima učenja o životu, braku, zajednici, društvu u cijelini onako kako se to tumači iz hadisa i Qur'ana.
Dok kod nas to nije slučaj.

Prema tome, kada govoriš o rušenju, ili o bilo čemu iz obije religije, pazi kada navodiš neke stvari, jer se u suštini, stvari koje kažeš za kršćanstvo mogu se naći i u islamu.(osim osnovnih učenja gdje se razlikuju, i ovakvih cenzurisanja)

Znam da ovo nije tema, prema tome dobro bi bilo da ne ubacujemo ovakve upadice jedni drugima, koje ne koriste nikome, nego li skretanju sa teme i zatupljivanju svih prisutnih.

Nadam se da te nisam uvrijedio.
Borg-Resistance is FUTILE
chinese_water

Post by chinese_water »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Mislim da trebaš razdvojiti, a to i tebi ide u korist (sinoć sam napisao post o argumentima), ko su ljudi koji se "deklarišu" kao kršćani, a ko su oni koji to žive. Oni koji nastoje živjeti ono što je Isus ostavio kao primjer nebi uradili to što si naveo.

Siguran sam da je tvoj komentar vezan za protekli rat. Alil znaj da ti ljudi nemaju niša sa kršćanstvom, iako bi oni voljeli da se tako čini.

Ali nemoj zaboraviti,(također kada govorimo o jednom davnom ratu) na čemu se nalazi Aja Sofija, i mnoge druge đamije po balkanu i Španiji.

Osim toga, nedavno je Amanpour napravila serijal pod nazivom "Gods Warriors" gdje je objektivno prikazala sve tri predominantne religije i mnoge njhove dijelove. Između ostalog, ako uzmemo za činjenicu da je u nekim zemljama koje je predstavila zakon šerijat, pokazalo se pravo lice kulture.

Recimo, jedna gospođa iz Irana, koja se bori za prava žena u toj zemlji, je još pod strogim zakonom da je njen glas vrijedan samo pola muškog. Ona je profesorica, advokat, te humanitarni radnik, i ko zna šta još. između ostalog pokušala se kandidovati za predsednika, ali su je ismijali. Da nedužim, kada je kultura u pitanju, jasno su prikazali šta uče na njihovim fakultetima, npr jedna od slika uknjizi je bila Monalisa, ali sa pocrnjenim licem(cenzurisano lice), te je bilo još mnogih drugih primjera. Što ima odraz onoga "ne pravi sebi lika" ali je ova gospođa jasno stavila do znanja da je to pogrešno.

Naravno, ti ćeš reći ali to nije slučaj kod nas. Međutim, moramo se svi složiti sa činjenicom da se tamo praktikuje islam, sa svim svojim aspektima učenja o životu, braku, zajednici, društvu u cijelini onako kako se to tumači iz hadisa i Qur'ana.
Dok kod nas to nije slučaj.

Prema tome, kada govoriš o rušenju, ili o bilo čemu iz obije religije, pazi kada navodiš neke stvari, jer se u suštini, stvari koje kažeš za kršćanstvo mogu se naći i u islamu.(osim osnovnih učenja gdje se razlikuju, i ovakvih cenzurisanja)

Znam da ovo nije tema, prema tome dobro bi bilo da ne ubacujemo ovakve upadice jedni drugima, koje ne koriste nikome, nego li skretanju sa teme i zatupljivanju svih prisutnih.

Nadam se da te nisam uvrijedio.
Borg-Resistance is FUTILE
Samo da vas napomenem, da sinocnji post o argumentima, nema nikakve veze sa mozgom, jer niste upoznati sa Islamskim gledistem teme.
Znaci fulili ste totalno!
Zaista sam u u velikoj frci i poslu, te sada nemam vremena za odgovore nekima, no cim uhvatim malo lufta :)
Jednostavno svaki prorok, po Bibliji je klanjao i tako pokazivao postovanje prema Bogu! ( I to apsolutno ne znaci da je Kur'an prepisao to iz Biblije, zapravo, to znaci, da Biblija nije kompletna, te da joj je trebao "update")
Moja namjera, nije dizanje tenzija, samo ukazivanje na cinjenice!
To, sto mozda u nekima od vas izaziva neku vrstu nemira, zaista jesu cinjenice.A cinjenica je da Bog zeli da mu se poklonimo i dusevno i tjelesno!
Dusu nam je on dao, tijelo nam je on dao, te bi neki red bio, iskazati postovanje najviseg stepena,kako dusevno, tako i tjelesno!
Naime, odvojiti tijelo od duse, sposoban je samo Bog. Samim tim, govoriti,kako se za nagradu tijelo ne treba angazovati je paradoks, viseg stepena.
Da li je neko od vas nekada molio Boga u polozaju koji je odraz najviseg stepena postovanja? (Ili vi nemate tu potrebu da iskazete taj nivo postovanja onome koji ga je zaista zasluzio?)

Ukratko cu da prokomentarisem komentar @simi:
Kako klanjati a Bogu koji je svuda oko nas ne okrenuti straznjicu, ili kako ga ne zgaziti hodajuci po zemlji itd...
Jednostavno!
Bog nije materija, samim tim, ne mozemo hodati po njemu, niti mu okrenuti straznjicu, jer je on svuda oko nas.Niti ga je moguce zapaliti sa hiljadama upaljenih svijeca, niti ga je moguce smrskati prilikom sklapanja ruku pri molitvi! S toga, ne bojte se, prilikom sklapanja ruku (btw, odakle potice ovaj obicaj?) necete smrskati Boga!
Dalje,tu straznjicu, koja prema ljudima mozda i iskazuje nepostovanje, sam Bog je stvorio, a on voli sve ono sto je stvorio!
Dakle, slobodno, ako akt klanjanja nazivate aktom nepostovanja i iskazivanja straznjice Istom, mozete zaboraviti na to, jer On tu straznjicu voli.Ma koliko je vi ne volili!
Uh, opet se ja napisah, a ni desetinu onoga sto imam reci, ne rekoh :(
@fia
Glede bicevanja , vi,naime niste kompetentni da ako treba i silom sprovodite pravdu, za to su bili zaduzeni Boziji poslanici, od prvog( do zadnjeg).
S toga, oponasati Bozije poslanike, u svakom pogledu, nema smisla!
Naime, da oponasas Isusa u potpunosti, trebalo bi da komuniciras sa Bogom a ni to nije dovoljno, potrebno je da i On komunicira sa tobom, sto ti je neizvodivo.Itd...Dakle, moramo se koristiti malo mozgom, a ne biti kao dresirani pas,koji kad mu se kaze sjedi, on sjeda i to je to.
Dakle, poslanike treba oponasati, gdje se mogu oponasati i gdje smo kompetentni da ih oponasamo, a to je u ljubavi prema Bogu, postovanju prema Bogu itd... nadam se da shvatas na sta mislim :)

I jos, cinjenica je da su svi poslanici postili!
Da li vi postite?
I kako gledate na zrtvu u ime Boga, a kojom se prosipa krv?
Sta bi za vas to predstavljalo?
Kakav stav ima Biblija prema tome? ( stav crkve me apsolutno ne interesuje, opcenito, stav crkve u vezi bilo cega me ne zanima)
Mislite li da dijelovi Biblije nedostaju?
Sta i ko su sveci?
Ko im je zvanicno dao titulu svetih ljudi?
Koje uslove mora da zadovolji jedan covjek da bi ga smatrali svetim?
I kakva je uloga svetaca? (po Bibliji??? )
Zaista mi je zao, sto sam momentalno pretrpan poslom :(
Ali polako, imamo vremena :)
a.basko

Post by a.basko »

fia wrote:
a.basko wrote:jedna molba!!! :)
...dugo bi trajalo, da svoj naum sprovedem u djelo, pa... molim, iskrene forumase,(dr.gog, fia... :D ), da nam se prezentira "razlika" izmedju (za pocetak) katolicke i protestantske biblije... da li neko moze postirati dijelove biblije, koje npr., protestanti ne prihvataju i obratno... ?!
objasnite nam, gdje je ustvari razlika u ove dvije priznate bozije rijeci, nadam se da bi to pomoglo boljem shvatanju biblije od strane nas muslimana...
dr.gog :D i fia :) , ovo nije nikakva provokacija, pokusajte molim vas barem donekle odgovoriti na pitanje, ali ne kontrapitanjima o kur'anu!!!
mozda ovo pitanje zasluzuje i poseban topic... pa ako zelite, otvorite zasebnu temu!!!
... unaprijed hvala!!! :)
to je problem tzv. Kanonizacije i nadam se da će postirati @Borg....

p.s. mislim da se uvijek trudim odgovoriti, ako u odgovoru koristim pitanje o Kuranu, samo tada, kad mislim da će pomoći u shvačenju...nikad kao "exit" :D ;-) da se rješim neprijatnog pitanja...
fia :) , ili te borg nije procitao, ili je zaboravio, pa rekoh... da osvjezim!!!
siguran sam da bi nam citirani dijelovi biblije, koji su od nekih kriscana neprihvatljivi, pomogli!!! :)
jos jednom hvala za ulozrni trud! :)
fia

Post by fia »

chinese_water wrote:
Jednostavno svaki prorok, po Bibliji je klanjao i tako pokazivao postovanje prema Bogu!
A cinjenica je da Bog zeli da mu se poklonimo i dusevno i tjelesno!
Dusu nam je on dao, tijelo nam je on dao, te bi neki red bio, iskazati postovanje najviseg stepena,kako dusevno, tako i tjelesno!
Naime, odvojiti tijelo od duse, sposoban je samo Bog. Samim tim, govoriti,kako se za nagradu tijelo ne treba angazovati je paradoks, viseg stepena.
Bog nije materija, samim tim, ne mozemo hodati po njemu,....
@ chines... stvarno ne znam kako da ti još crtamo...

sa ovim gore navedenim ja se potpuno slažem, i ne samo ja, ...znači da Bogu se treba pokloniti na svaki način...
razlika je samo u tome, da ja to neću raditi kao "ritual"...
ali izvini, jer prema Isusovu učenju Bog više zahtjeva naš način djelovanja nego rituale, kao izraz najvišeg stepena poštovanja ću i nadalje iskazivati načinom svog života, time da svaki trenutak, sve svoje odluke, sve svoje riječi budem uskljadivala sa njegovim uputama kako trebamo živjeti.

@fia
Glede bicevanja , vi,naime niste kompetentni da ako treba i silom sprovodite pravdu, za to su bili zaduzeni Boziji poslanici, od prvog( do zadnjeg).
S toga, oponasati Bozije poslanike, u svakom pogledu, nema smisla!
Naime, da oponasas Isusa u potpunosti, trebalo bi da komuniciras sa Bogom a ni to nije dovoljno, potrebno je da i On komunicira sa tobom, sto ti je neizvodivo.Itd...Dakle, moramo se koristiti malo mozgom, a ne biti kao dresirani pas,koji kad mu se kaze sjedi, on sjeda i to je to.
Dakle, poslanike treba oponasati, gdje se mogu oponasati i gdje smo kompetentni da ih oponasamo, a to je u ljubavi prema Bogu, postovanju prema Bogu itd... nadam se da shvatas na sta mislim :)
:D :D ma vidim da barem ovdje se slažemo gotovo bez izuzetka...
----------
ok,
samo ću ti reči ovo, meni apsolutno nestvara problem odgovarati na bilokoje pitanje - ako znam odgovor, naravno :D , ali ću ti dalje odgovarati samo uz uvjet da ti ćeš poštovati naše osječaje i izbjegneš dalje u svojim postovima taj "manipulativno-optužujuči" način:
/(Ili vi nemate tu potrebu da iskazete taj nivo postovanja onome koji ga je zaista zasluzio?) Mislite da vam kod Boga treba manje truda no Isusu ili sta?/.........ili ovo:"govoriti,kako se za nagradu tijelo ne treba angazovati" - .....niko od nas nije nešto tako rekao i ako bi si pratio smisao toga šta pišemo, ne bi si mogao to reći.
ok? :)

ps. malo sam tražila,...i tražila i gle: Isusove riječi: "I kad stojite i molite se..." Marko 11:25 ;-) :D

chinese_water (citat):

Ili sta?
Ne kontam

Hoćeš da kažeš da je klanjao poput muslimana danas, ili ....je to bila neka njegova forma?
Odnosno, da se klanjao Allahu?

a.basko wrote:
fia wrote:
a.basko wrote:jedna molba!!! :)
...dugo bi trajalo, da svoj naum sprovedem u djelo, pa... molim, iskrene forumase,(dr.gog, fia... :D ), da nam se prezentira "razlika" izmedju (za pocetak) katolicke i protestantske biblije... da li neko moze postirati dijelove biblije, koje npr., protestanti ne prihvataju i obratno... ?!
objasnite nam, gdje je ustvari razlika u ove dvije priznate bozije rijeci, nadam se da bi to pomoglo boljem shvatanju biblije od strane nas muslimana...
dr.gog :D i fia :) , ovo nije nikakva provokacija, pokusajte molim vas barem donekle odgovoriti na pitanje, ali ne kontrapitanjima o kur'anu!!!
mozda ovo pitanje zasluzuje i poseban topic... pa ako zelite, otvorite zasebnu temu!!!
... unaprijed hvala!!! :)
to je problem tzv. Kanonizacije i nadam se da će postirati @Borg....

p.s. mislim da se uvijek trudim odgovoriti, ako u odgovoru koristim pitanje o Kuranu, samo tada, kad mislim da će pomoći u shvačenju...nikad kao "exit" :D ;-) da se rješim neprijatnog pitanja...
fia :) , ili te borg nije procitao, ili je zaboravio, pa rekoh... da osvjezim!!!
siguran sam da bi nam citirani dijelovi biblije, koji su od nekih kriscana neprihvatljivi, pomogli!!! :)
jos jednom hvala za ulozrni trud! :)

U procesu je konstrukcije, samo da ga sastavim.
Hvala na strpljenju.
chinese_water

Post by chinese_water »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
chinese_water (citat):

Ili sta?
Ne kontam

Hoćeš da kažeš da je klanjao poput muslimana danas, ili ....je to bila neka njegova forma?
Odnosno, da se klanjao Allahu?
Da se klanjao Stvoritelju!

fia

razlika je samo u tome, da ja to neću raditi kao "ritual"...
ali izvini, jer prema Isusovu učenju Bog više zahtjeva naš način djelovanja nego rituale, kao izraz najvišeg stepena poštovanja ću i nadalje iskazivati načinom svog života, time da svaki trenutak, sve svoje odluke, sve svoje riječi budem uskljadivala sa njegovim uputama kako trebamo živjeti.

PUN POGODAK.

Samo dodatak da je Bogu, govorim iz njegove perspektive kako nam je ostavio opisano u Bibliji, bitnije naše stanje srca, koje proizvodi naša djela, nego rituali koje činimo da bi ga "malo oraspoložili"

Nezaboravimo, da je pad Izraelaca (prvo pod Assiriju 722BC sjeverno kraljevstvo tj Efraim, pa onda u tri navrata pod Babilon je odvodio ljude iz Judeje i to 605, 597 i 586 BC) upravo zbog njihovog okorijelog srca. Ni njih nije poštedio kazne za pobunu, a samo je tražio da ga slijede srcem.
Post Reply