Borg-Resistence is FUTILE wrote:Bosanac sa dna kace wrote:simi5 wrote:Za hrišćanina Bog je svuda i zato položaj i pokreti tela u toku molitve nisu fokusirani na jednu tačku u prostoru. Bitna je naša duhovna usredsređenost.
ne bih da uvrijedim pokretaca teme, al men se cini da zbog ovog podvucenog mnogi hriscani uzimaju seb za pravo da ruse tudje bogomolje i prave svoje....

Mislim da trebaš razdvojiti, a to i tebi ide u korist (sinoć sam napisao post o argumentima), ko su ljudi koji se "deklarišu" kao kršćani, a ko su oni koji to žive. Oni koji nastoje živjeti ono što je Isus ostavio kao primjer nebi uradili to što si naveo.
Siguran sam da je tvoj komentar vezan za protekli rat. Alil znaj da ti ljudi nemaju niša sa kršćanstvom, iako bi oni voljeli da se tako čini.
Ali nemoj zaboraviti,(također kada govorimo o jednom davnom ratu) na čemu se nalazi Aja Sofija, i mnoge druge đamije po balkanu i Španiji.
Osim toga, nedavno je Amanpour napravila serijal pod nazivom "Gods Warriors" gdje je objektivno prikazala sve tri predominantne religije i mnoge njhove dijelove. Između ostalog, ako uzmemo za činjenicu da je u nekim zemljama koje je predstavila zakon šerijat, pokazalo se pravo lice kulture.
Recimo, jedna gospođa iz Irana, koja se bori za prava žena u toj zemlji, je još pod strogim zakonom da je njen glas vrijedan samo pola muškog. Ona je profesorica, advokat, te humanitarni radnik, i ko zna šta još. između ostalog pokušala se kandidovati za predsednika, ali su je ismijali. Da nedužim, kada je kultura u pitanju, jasno su prikazali šta uče na njihovim fakultetima, npr jedna od slika uknjizi je bila Monalisa, ali sa pocrnjenim licem(cenzurisano lice), te je bilo još mnogih drugih primjera. Što ima odraz onoga "ne pravi sebi lika" ali je ova gospođa jasno stavila do znanja da je to pogrešno.
Naravno, ti ćeš reći ali to nije slučaj kod nas. Međutim, moramo se svi složiti sa činjenicom da se tamo praktikuje islam, sa svim svojim aspektima učenja o životu, braku, zajednici, društvu u cijelini onako kako se to tumači iz hadisa i Qur'ana.
Dok kod nas to nije slučaj.
Prema tome, kada govoriš o rušenju, ili o bilo čemu iz obije religije, pazi kada navodiš neke stvari, jer se u suštini, stvari koje kažeš za kršćanstvo mogu se naći i u islamu.(osim osnovnih učenja gdje se razlikuju, i ovakvih cenzurisanja)
Znam da ovo nije tema, prema tome dobro bi bilo da ne ubacujemo ovakve upadice jedni drugima, koje ne koriste nikome, nego li skretanju sa teme i zatupljivanju svih prisutnih.
Nadam se da te nisam uvrijedio.
Borg-Resistance is FUTILE
Samo da vas napomenem, da sinocnji post o argumentima, nema nikakve veze sa mozgom, jer niste upoznati sa Islamskim gledistem teme.
Znaci fulili ste totalno!
Zaista sam u u velikoj frci i poslu, te sada nemam vremena za odgovore nekima, no cim uhvatim malo lufta

Jednostavno svaki prorok, po Bibliji je klanjao i tako pokazivao postovanje prema Bogu! ( I to apsolutno ne znaci da je Kur'an prepisao to iz Biblije, zapravo, to znaci, da Biblija nije kompletna, te da joj je trebao "update")
Moja namjera, nije dizanje tenzija, samo ukazivanje na cinjenice!
To, sto mozda u nekima od vas izaziva neku vrstu nemira, zaista jesu cinjenice.A cinjenica je da Bog zeli da mu se poklonimo i dusevno i tjelesno!
Dusu nam je on dao, tijelo nam je on dao, te bi neki red bio, iskazati postovanje najviseg stepena,kako dusevno, tako i tjelesno!
Naime, odvojiti tijelo od duse, sposoban je samo Bog. Samim tim, govoriti,kako se za nagradu tijelo ne treba angazovati je paradoks, viseg stepena.
Da li je neko od vas nekada molio Boga u polozaju koji je odraz najviseg stepena postovanja? (Ili vi nemate tu potrebu da iskazete taj nivo postovanja onome koji ga je zaista zasluzio?)
Ukratko cu da prokomentarisem komentar @simi:
Kako klanjati a Bogu koji je svuda oko nas ne okrenuti straznjicu, ili kako ga ne zgaziti hodajuci po zemlji itd...
Jednostavno!
Bog nije materija, samim tim, ne mozemo hodati po njemu, niti mu okrenuti straznjicu, jer je on svuda oko nas.Niti ga je moguce zapaliti sa hiljadama upaljenih svijeca, niti ga je moguce smrskati prilikom sklapanja ruku pri molitvi! S toga, ne bojte se, prilikom sklapanja ruku (btw, odakle potice ovaj obicaj?) necete smrskati Boga!
Dalje,tu straznjicu, koja prema ljudima mozda i iskazuje nepostovanje, sam Bog je stvorio, a on voli sve ono sto je stvorio!
Dakle, slobodno, ako akt klanjanja nazivate aktom nepostovanja i iskazivanja straznjice Istom, mozete zaboraviti na to, jer On tu straznjicu voli.Ma koliko je vi ne volili!
Uh, opet se ja napisah, a ni desetinu onoga sto imam reci, ne rekoh

@fia
Glede bicevanja , vi,naime niste kompetentni da ako treba i silom sprovodite pravdu, za to su bili zaduzeni Boziji poslanici, od prvog( do zadnjeg).
S toga, oponasati Bozije poslanike, u svakom pogledu, nema smisla!
Naime, da oponasas Isusa u potpunosti, trebalo bi da komuniciras sa Bogom a ni to nije dovoljno, potrebno je da i On komunicira sa tobom, sto ti je neizvodivo.Itd...Dakle, moramo se koristiti malo mozgom, a ne biti kao dresirani pas,koji kad mu se kaze sjedi, on sjeda i to je to.
Dakle, poslanike treba oponasati, gdje se mogu oponasati i gdje smo kompetentni da ih oponasamo, a to je u ljubavi prema Bogu, postovanju prema Bogu itd... nadam se da shvatas na sta mislim
I jos, cinjenica je da su svi poslanici postili!
Da li vi postite?
I kako gledate na zrtvu u ime Boga, a kojom se prosipa krv?
Sta bi za vas to predstavljalo?
Kakav stav ima Biblija prema tome? ( stav crkve me apsolutno ne interesuje, opcenito, stav crkve u vezi bilo cega me ne zanima)
Mislite li da dijelovi Biblije nedostaju?
Sta i ko su sveci?
Ko im je zvanicno dao titulu svetih ljudi?
Koje uslove mora da zadovolji jedan covjek da bi ga smatrali svetim?
I kakva je uloga svetaca? (po Bibliji??? )
Zaista mi je zao, sto sam momentalno pretrpan poslom

Ali polako, imamo vremena